REVISTA PRESEI 10.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 septembrie 2014

ADEVARUL

Antena 3 târăşte Senatul şi Curtea de Conturi în lupta sa contra Justiţiei

Prezentatorul TV Mihai Gâdea, director general al postului Antena 3, controlat de familia Voiculescu, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care prezintă cazul "Voiculescu - ICA" ca fiind un abuz al justiţiei împotriva şefului său şi îi cere acestuia să sesizeze Curtea de Conturi a României pentru a verifica dacă privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare a fost realizată în mod legal. Demersul lui Mihai Gâdea, scris în numele "echipei de jurnalişti a Antena 3", pare mai degrabă o înfierare a justiţiei, în prim plan aflându-se Direcţia Naţională Anticorupţie şi şefa acestei instituţii, Laura Codruţa Kovesi. Declaraţiile lui Kovesi, care spune că va urmări confiscările din acest dosar, sunt redate în actul trimis lui Călin Popescu Tăriceanu. Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro

Traian Băsescu: Candidaţii care sunt ofiţeri acoperiţi să iasă şi să spună. Dacă nu, o voi face eu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la postul B1 TV, că un candidat la alegerile prezidenţiale din acest an ar fi ofiţer sub acoperire. Şeful statului a precizat că dacă persoana în cauză nu va anunţa în mod public cine este, o va face el, după ce se vor depune toate candidaturile. Principalele declaraţii: Când am ajuns preşedinte, am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vîntu ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşina la acesta. SRI era controlat de Vîntu. Un alt exemplu ar fi justiţia. Vă aduceţi aminte atunci când acuzam Înalta Curte, CSM şi Parchetele că erau oamenii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca la SRI, cu treceri în rezervă, pensionări. Poliţia este încă obedientă faţă de preşedinţii de Consilii Judeţene, faţă de decizia politică şi mulţi dintre ei se căciulesc pentru o funcţie. Să nu credeţi că şeful Doi şi un sfert, care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului. Dan Voiculescu îi forţează pe cei doi (Ponta şi Tăriceanu) să facă suspendarea pentru graţierea domniei sale.

Cum explică Ponta comparaţia dintre "regimul Băsescu" şi nazism

"Consider toată această propagandă începută împotriva declaraţiilor mele politice legate de domnul Băsescu ca fiind exagerată", s-a apărat Ponta. "Când Băsescu spune despre noi că suntem bolşevici, comunişti nu cred că neagă că în România s-au produs crime comise de comunişti. Singura persoană cu care m-am lămurit era domnul Vainer - fusese indus în eroare de o propagandă indusă în presă, eu întotdeauna am considerat şi am asumat în numele României, responsabilitatea la nivel european şi a României în ce priveşte Holocaustul şi am avut o atitudine clară de recunoaştere şi asumare", a spus Ponta. El a catalogat apoi propria reacţie drept "declaraţie politică" ridicată la rangul de "propagandă împotriva României". Premierul a oferit şi argumente pentru comparaţia pe care a făcut-o şi a subliniat că îşi asumă criticile. "Consider că Băsescu şi regimul său au o anumită caracteristică specială şi anume diviziunea societăţii. Asta e un tip de politică totalitară. Imi asum criticile", a conchis premierul.

Foreign Policy: Cum trebuie combătută ameninţarea nucleară din partea Rusiei

Ucraina nu este singurul loc unde SUA îi permite Rusiei să-şi facă de cap. Încă o dată, Vladimir Putin îşi încordează muşchii, iar preşedintele Obama nu are niciun răspuns serios, potrivit unei analize "Foreign Policy" privind ameninţarea nucleară din partea Rusiei. Nu doar că Rusia a încălcat tratatul Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) privind armele nucleare cu rază medie de acţiune, semnat de preşedintele american Ronald Reagan cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov. în 1987, ci a făcut asta în timp ce negocia "New START", un tratat din 2010 privind reducerea numărului de arme. Cum ar trebui să răspundă SUA provocării nucleare a Rusiei? Primul lucru este extinderea capacităţilor de apărare împotriva rachetelor. În al doilea rând, ar trebui să se reînceapă finanţarea armelor nucleare şi să se investească în modernizarea lor, lucru care a tot suferit întârzieri cauzate de lipsa banilor din ultimii trei ani. Şi poate chiar ar trebui să se dezvolte noi sisteme nucleare

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia

Pe 10 septembrie se împlinesc 25 de ani de la cea mai mare catastrofă navală românească: scufundarea navei Mogoşoaia la Cotu Pisicii, în Tulcea. Aproximativ 200 de persoane au murit înecate. Teodor Neagu, unul dintre puţinii supravieţuitori, îşi aminteşte teribilul accident. Nava Mogoşoaia, construită în anul 1975, făcea curse regulate între Galaţi şi Grindu, o localitate din judeţul Tulcea aflată pe Cotu Pisicii. În dimineaţa zilei de 10 septembrie 1989, pe o ceaţă cumplită, pasagerul a fost lovit de împingătorul bulgăresc "Petar Karamincev" şi apoi s-a scufundat.

Ponta şi-a angajat strateg american

Premierul Victor Ponta va fi consiliat, în campania pentru alegerile prezidenţiale, şi de un strateg american. Mitch Stewart este în prezent partener la firma "270 Strategies", dar în trecut a lucrat inclusiv pentru preşedintele SUA, Barack Obama. În prezentarea publicată pe site-ul firmei lui Stewart se arată că acesta a început colaborarea cu Obama în 2006, când l-a auzit pe actualul preşedinte american, pe atunci simplu senator, în timpul unui discurs rostit în Minnesota. În 2013, Stewart s-a alăturat echipei din spatele lui Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, care pregăteşte, de asemenea, o candidatură la Preşedinţia SUA. În campania lui Obama, Mitch a devenit cunoscut după ce a reuşit să orienteze electoratul din Virginia, care în mod tradiţional îl respingea pe Obama, în favoarea acestuia.

KOVESI: DNA investighează PESTE 4.500 DE DOSARE la nivel înalt şi mediu!

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează în prezent peste 4.500 de dosare la nivel înalt şi mediu, a declarat marţi procurorul şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, la conferinţa 'Regula de aur a bunei guvernanţe şi a luptei împotriva corupţiei: împletirea armonioasă a politicilor şi a acţiunilor de implementare', organizată de Institutul Aspen România. 'Dacă avem în vedere un criteriu cantitativ, în acest an, la nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupţie la nivel înalt şi mediu. Sigur că unii ar putea susţine că acest număr de dosare indică o creştere a corupţiei în România. Într-o altă opinie, la fel de justificată, alţii ar putea susţine că de fapt a crescut eficienţa instituţiilor anticorupţie în a descoperi şi investiga aceleaşi infracţiuni. Iată un exemplu în care acelaşi criteriu poate duce la concluzii diferite', a argumentat Laura Codruţa Kovesi.

BANCHERUL

Va revolutiona noul iPhone 6 platile in magazine?

Platile in magazine cu telefonul mobil, in locul cardului, prin intermediul POS-urilor contactless ale procesatorilor de carduri Visa si MasterCard, ar putea lua avant odata cu lansarea iPhone 6, care are inclus cipul cu tehnologia NFC necesar pentru realizarea acestor plati si aplicatia Apple Pay, un portofel electronic in care se introduc datele cardurilor. Apple a anuntat cu putin timp in urma ca noile iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch vor avea incluse aplicatia de plati mobile Apple Pay. "Viziunea este sa inlocuim portofelul, iar inceputul il facem inlocuind platile cu cardul sau cash cu platile cu telefonul mobil", a spus Tim Cook, seful Apple, precizand ca pana acum platie mobile nu s-au bucurat de atat de mut succes pentru a deveni "mainstreem". Apple spune ca sunt peste 220.000 de magazine in SUA care accepta plati contactless cu cardurile iar acum si cu iPhone 6, care are inclus, in acest scop, un chip NFC (near-field communication). Confirmarea unei plati se face cu amprenta digitala.

Bancile au inchis 176 de unitati si au concediat 1.800 de angajati pe parcursul ultimului an

Bancile continua sa-si ajusteze reteaua de unitati teritoriale, in conditiile mentinerii unor volume de afaceri la niveluri reduse, astfel ca in prima jumatate a acestui an au mai fost inchise 139 de sucursale si agentii bancare, numarul total al acestora ajungand la 5.353 la finalul lunii iunie 2014, conform datelor BNR. In urma cu un an, in iunie 2013, in Romania existau 5.529 de unitati bancare, asadar cu 176 de unitati mai putine, ceea ce inseamna ca ritmul inchiderii de unitati a fost mult mai dinamic in prima jumatate a acestui an decat in a doua parte din 2013. In acelasi timp, numarul angajatilor din banci s-a redus cu 200 de persoane in prima parte din 2014, la un total de 58.009 salariati. In urma cu un an, in iunie 2013, existau 59.823 de salariati, ceea ce inseamna ca 1.814 persoane au parasit sistemul bancar pe parcursul ultimului an, marea majoritate in a doua parte a anului precedent.

CURENTUL

Dispare plata la pauşal

O lege trecută neobservată schimbă din temelii modul în care populaţia care locuieşte la bloc va fi facturată pentru consumul de căldură şi apă caldă. Toţi locatarii vor fi obligaţi să-şi monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în faţa uşii, ceea ce va duce la dispariţia plăţii la pauşal. Puţini ştiu că în Monitorul Oficial nr. 574 din 1 august 2014 a fost publicată Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică având drept scop crearea cadrului legal pentru elaborarea şi aplicarea politicii naţionale în domeniul eficienţei energetice în vederea atingerii obiectivului naţional de creştere a eficienţei energetice. "În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare", spune alineatul 4 din articolul 10.

CURIERUL NATIONAL

Nuclearelectrica a anunţat investitorul calificat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Investitorul calificat pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este China General Nuclear Power Corporation, a anunţat ieri Nuclearelectrica, companie care, potrivit strategiei de construire a celor două unităţi, va avea timp la 24 septembrie să depună documentaţia de intenţie, la 25 septembrie urmând să se întâlnească cu Comisia de Negociere pentru clarificări. Conform calendarului, la 28 septembrie va fi anunţat investitorul selectat. SN Nuclearelectrica a lansat în data de 27.08.2014 procedura de selecţie de investitori pentru continuarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă după aprobarea acesteia, în prealabil, de către Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 22.08.2014.

Exporturile cresc, dar dau semne de oboseală

Exporturile au urcat în iulie cu 12,7% faţă de iunie şi cu 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2013, la nivelul record de 4,8 miliarde euro, în timp ce creşterea importurilor a fost de 4,8% şi, respectiv, 10,6%, deficitul comercial situându-se la 520 milioane euro, în scădere cu 52,7 milioane euro. Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, spune că exporturile româneşti au început să obosească şi că guvernanţii nu au sprijinit exportatorii să facă rost de noi comenzi.

Brokerii vor să revoluţioneze piaţa asigurărilor

Nemulţumiţi de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu ţine cont de numeroasele propuneri formulate în ultimii ani pe segmentul RCA, brokerii din asigurări au anunţat ieri că una dintre sugestii, aplicată cu succes în toate statele europene, priveşte regularizarea daunelor, "entitate care ar trebui creată şi în ţara noastră". UNSICAR a propus din nou ASF introducerea în normele RCA a noţiunii de "regularizator de daune", persoană juridică independentă autorizată de ASF. În atribuţiile acestuia ar intra constatarea daunelor, serviciu care ar trebui plătit de asigurător sau de client, dacă acesta îşi poate recupera banii

Candidatura la preşedinţie a dlui Ponta - Opinii - Alin Teodorescu

Rezultatele muncii dlui Ponta au devenit vizibile pentru toată lumea, unul câte unul - eşec în privatizarea Oltchim şi CFR Marfă, eşec în atitudinea faţă de Roşia Montană, eşec cu iz penal în negocierile cu KazMunaiGaz, unde o creanţă certă a României a fost pur şi simplu anulată. Nici măcar unul din punctele agendei publice din România nu a fost îndeplinit în doi ani şi jumătate de mandat de prim-ministru. Dl Ponta nu a condus Guvernul României. Dl Ponta a executat un amplu program de comunicare politică, convins fiind că dacă vorbeşte mult, lumea va fi de partea sa. O conştiinţă critică vie ar fi putut înregistra măcar o parte din aceste eşecuri. PSD condus de dl Ponta nu mai este un partid, ci o federaţie de clici, nu mai este de stânga, ci de pură dreaptă pragmatică. Dl Ponta este prim-ministru, dar nu guvernează. Dl Ponta este preşedintele PSD, dar nu conduce partidul. Dl Ponta este şef, dar nu este un lider.

Deputaţii au votat "unanim" amnistia fiscal-electorală

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectele privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi mamelor, precum şi extinderea amnistierii la bugetarii cu venituri nelegale în rapoartele Curţii de Conturi, premierul Victor Ponta arătând că pentru români rămâne votul "unanim" al parlamentarilor. Proiectul privind amnistierea fiscală a pensionarilor a fost adoptat cu 311 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 6 abţineri, cel privind amnistierea mamelor cu 315 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 4 "abţineri", iar cel privind bugetarii voturile au fost 315 "pentru", 6 abţineri şi unul "împotrivă". Deputatul PNL Cristina Pocora a declarat, după vot, îmbrăcată într-un tricou roşu, că aceste proiecte sunt gesturi electorale ale lui Victor Ponta. Măsura a şocat mediul privat, revoltat de faptul că sunt nedreptăţiţi cei care plătesc taxele şi susţin economia.

Posibila independenţă a Scoţiei şi implicaţiile ruperii de Marea Britanie

Dacă, în urmă cu o săptămână, riscul ca scoţienii să se rupă de Regat nu era atât de mare, în prezent aproximativ 51% dintre scoţieni ar vota pentru independenţă. În Scoţia se duce o luptă crâncenă între separatişti versus unionişti, iar referendumul din 18 septembrie 2014 va decide viitorul politic al ţării, şi anume dacă Scoţia se va separa de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu care formează o uniune politică din anul 1707, devenind un stat independent, sau va face parte în continuare din Regatul Unit. Aproximativ 4 milioane de scoţieni vor răspunde la următoarea întrebare: "Sunteţi favorabili independenţei Scoţiei?".

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Iohannis, om slab şi mincinos

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la B1 TV, că există candidaţi la prezidenţiale care au fost ofiţeri sub acoperire şi nu au declarat acest lucru în CV. Preşedintele a avertizat că dacă ei nu vor afirma public acest lucru, va fi obligat să o facă el. Pe de altă parte, şeful statului a mărturisit s-a înşelat la adresa lui Klaus Iohannis după ce l-a urmărit, "cât e de şubred ca şi caracter" şi şi-a exprimat convingerea, la B1 TV, că Emil Boc ar fi fost un candidat mult mai bun la prezidenţiale decât Klaus Iohannis, chiar şi decât Cătălin Predoiu. situaţie. În plus, Traian Băsescu i-a recomandat lui Cătălin Predoiu să "îşi vadă lungul nasului" şi a prezis că fuziunea PNL-PDL este sortită eşecului, chiar şi în cazul în care Iohannis ar câştiga alegerile la Cotroceni. Potrivit preşeditelui, dacă se va face o fuziune după alegeri, aceasta va fi între PMP şi PDL. Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

George Maior, şeful SRI: Corupţia pune în PERICOL securitatea statului şi poate genera SITUAŢII GRAVE precum cele din Ucraina

Directorul SRI, George Maior, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul cauzat de corupţie, care, potrivit acestuia, poate genera situaţii ca în Ucraina, atunci când afectează vârful statului. "Corupţia este o problemă de securitate naţională. Din păcate, dincolo de motivaţii geopolitice, politice, militare, în ceea ce priveşte dezvoltările din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilităţi care a generat şi, până la urmă, a dus la căderea unui Guvern a fost legată de acumularea intensivă de corupţie în sistemul politic şi sistemul economic ucrainean, până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iată exemplul elocvent pe care îl vedem cu toţii de modul în care corupţia poate afecta o societate, un stat, interesele strategice naţionale ale unei naţiuni", a spus Maior.

Şpăgi ridicole pentru fraude uriaşe din bani europeni

Funcţionarii APIA n-au limită în imaginaţie când vine vorba de a lua mită. Acceptă orice, de la produse tradiţionale, la bani pentru lăutari. Angajaţii Agenţiei cer de toate pentru a facilita acordarea subvenţiilor din fonduri europene. Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare lua de ani de zile şpăgi diverse. Nimic nu scăpa vigilentului Viorel Pintea. El intimida fermierii, îi controla şi îi speria cu returnarea sumelor primite ca subvenţie dacă nu-şi primea partea. Pintea, ca un veritabil haiduc funcţionar de stat, nu refuza nimic: bani, miei, vin sau lapte. Când a cerut 30.000 de euro, denunţătorul s-a dus glonţ la DNA.

Dosarul Rompetrol, "îngropat" de Patriciu şi de judecători

Procurorii DIICOT au cerut încetarea procesului Rompetrol în cazul lui Dinu Patriciu, având în vedere decesul acestuia. Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş, suspecţi în dosar, au scăpat şi ei deoarece faptele pentru care erau judecaţi s-au prescris. Închisoare mai riscă doar funcţionarii acuzaţi de spălare de bani şi de favorizarea infractorului. Pe latură civilă, procurorii cer confiscarea a 85 milioane de dolari de la Rompetrol. Acuzaţiile de manipularea pieţei de capital şi constituirea de grup infracţional organizat s-au prescris. La termenul de ieri a venit şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, care a dat o declaraţie. A susţinut că naşul său de cununie, Dinu Patriciu, nu l-a îndemnat să cumpere acţiuni ieftine în aprilie 2004. Sorin Pantiş a recunoscut că era consultantul financiar al Cameliei Voiculescu la data respectivă şi că a sfătuit-o să cumpere acţiuni de la Patriciu.

JURNALUL NATIONAL

Lista lui Juncker pentru Comisia Europeană. România va primi Politica Regională - Reuters

Germania şi Belgia vor obţine două dintre cele mai puternice posturi în viitoarea Comisie Europeană, Comerţul şi Reglementarea Competiţiei, respectiv, în timp ce România va primi Politica Regională, potrivit unei versiuni a distribuirii portofoliilor pentru noul executiv al UE obţinută de agenţia Reuters. Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri la ora 10.00 GMT lista de comisari şi posturile lor pentru următorii cinci ani. Lista nu menţionează nominalizarea pentru unele dintre poziţiile de vârf şi ar putea de asemenea suferi schimbări înainte ca Juncker să facă anunţul oficial miercuri, mai precizează Reuters.

Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat

Magnatul Ioan Niculae a primit gaze ieftine de la miniştrii Vosganian şi Videanu. Necazurile se ţin scai de fostul primar al Bucureştiului, Adriean Videanu, care a moştenit scaunul de edil de la Traian Băsescu. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au dispus ca procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să înceapă urmărirea penală împotriva lui Adriean Videanu pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Pe lângă acest dosar, Videanu mai are un dosar instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în care a fost acuzat de complot şi subminarea economiei de stat, infracţiuni pe care le-a comis în mandatul de ministru al Economiei, în guvernul condus de Emil Boc. Totodată, casele, apartamentele, banii şi acţiunile lui Videanu au fost puse sub sechestru de procurori.

Nivel-record pentru România. Exporturile au crescut cu 13%, atingând 4,8 miliarde euro

Exporturile au urcat în iulie cu 12,7% faţă de iunie şi cu 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2013, la nivelul record de 4,8 miliarde euro, în timp ce creşterea importurilor a fost de 4,8% şi, respectiv, 10,6%, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS), informează Mediafax. Acelaşi document mai arată că deficitul comercial este de 520 milioane euro, în scădere cu 52,7 milioane euro. Conform estimărilor preliminare ale INS, exporturile FOB au însumat în iulie 21,05 miliarde lei, în creştere cu 5,6% comparativ cu iunie şi cu 12,7% faţă de iulie anul trecut.

NATIONAL

Hrebenciuc, injunghiat pe la spate la vorbitor!

Anchetarea de catre DNA a "baronilor" Romeo Stavarache si Dragos Benea ii da frisoane "guzganului rozaliu". Pentru ca, asa dupa cum deja se zvoneste la varful partidului, cum procurorii anticoruptie tocmai sunt pe cale sa sparga "Omerta" celor doi, rivali politici pe plan local, dar ambii beneficiind, de-a lungul timpului, de protectia lui Hrebenciuc, inseamna ca soarta acestuia din urma este ca si pecetluita. Astfel ca in timp ce Stavarache este tot mai nervos in stare de arest, fie el, cel putin momentan, unul la domicliu, iar Benea incearca sa se bucure cat mai mult de gustul libertatii intre doua audieri la DNA, deja se fac pariuri despre cine ii va infige primul cutitul in spate omului care a incercat sa-l mituiasca pana si pe Preafericitul Daniel, dupa cum reiese din interceptarile in ancheta privind monopolul asupra vinului de impartasanie.

Gabriel Dumitrascu trage sforile sa preia conducerea Electrica SA

Gabriel Dumitrascu este un om norocos. Atat de norocos, incat a lucrat numai in locuri care mustesc de parale. Fost director al Rosia Montana Gold Corporation, actual conducator al Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie si presedinte al CA a TAROM, Dumitrascu vrea sa fie si seful noii Elecrica SA. Cariera lui Gabriel Dumitrascu este una absolut fabuloasa, fara rezultate notabile, dar in functii-cheie in institutii sau societati ce invart parale multe, in diverse forme. Si ca sa faci bani, e musai sa fii intr-un loc unde exista asa ceva.

PUTEREA

Harnagea şi Negriţoiu conspiră pentru Tăriceanu

Cătălin Harnagea a fost şeful SIE. În această importantă funcţie, constructorul Harnagea s-a cocoţat graţie preşedintelui ţărănist Emil Constantinescu. De ceva timp, binomul Harnagea-Negriţoiu bate pe la uşile persoanelor care au treabă cu politica, dar nu sunt politicieni, ci oameni de afaceri sau persoane cu relaţii în diferite medii. Cei doi complotişti încearcă să-i lămurească pe potenţii ţării cât de bine va fi pentru ei dacă vor unelti pentru ca Tăriceanu să ajungă preşedinte. Culmea, Cătălin Harnagea a început să ofere şi funcţii de parcă ar avea portofoliile respective în buzunarul de la piept. Este adevărat că Negriţoiu îl lasă pe Harnagea să pregătească astfel de întâlniri cu statut "secret în văzul lumii", dar la fel de adevărat este şi faptul că şeful ASF ţine să fie prezent la astfel de întrevederi conspirative ca să dea importanţă evenimentului.

Turcia: Puterea islamistă vrea să cenzureze paginile de Internet

Legislativul din Ankara a extins legislaţia care permite autorităţilor turce să taie accesul la anumite site-uri de Internet. Măsura poate fi luată şi fără aprobarea unui judecător. Parlamentul din Turcia a adoptat marţi o lege care întăreşte controlul guvernamental asupra Internetului şi extinde puterile autorităţii de telecomunicaţii. Adoptarea legii s-a făcut în baza unei legislaţii votate în februarie care permite blocarea accesului la anumite pagini de Internet chiar şi în lipsa unui ordin din partea unui judecători. Conform Agerpres, noua lege permite autorităţilor să blocheze site-uri dacă sunt întrunite mai multe condiţii privitoare la "securitate naţională, restabilirea ordinii publice şi prevenirea infracţiunilor". Istoricul de navigaţie al cetăţenilor poate fi verificat fără aprobarea unei instanţe de judecată.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Dan Dima: Imaginea României poate fi "contaminată" de relaţia cu SUA sau de cea cu China

Dan Dima, fost consilier la cancelaria preşedintelui Traian Băsescu şi coordonator al Centrului pentru Diplomaţie Publică, este de părere că "realitatea românească este net mai bună decât percepţia pe care o avem din afară". Dima recunoaşte că principala problemă a României este "credibilitatea", dar din punctul lui de vedere este o problemă care poate fi reparată dacă la oficialii autohtoni ar exista o "echivalenţă" între "ceea ce spun" şi "ceea ce fac". E nevoie de un brand de ţară, spune Dan Dima, organizatorul Forumului European pentru Diplomaţie Publică, dar se teme să nu revină cuiva ideea "să mai cheltuiască milioane de euro pe reclame la TV cu... natura dezlănţuită", fiindcă peisaje frumoase există şi în ţări subdezvoltate. Pe de altă parte, Dima subliniază că "dacă doreşti o legitimare lângă SUA, altfel spus, dacă doreşti ca legitimitatea SUA să te contamineze, atunci stai alături de americani, iar dacă doreşti o legitimare raportată la spaţiul de influenţă al Chinei, atunci mergi pe cealaltă variantă".

Geopolitică. Putin mută nuclear în Crimeea

După ce Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol, Casa Albă a acuzat Moscova de violarea Tratatului sovieto-american din 1987, un acord istoric ce interzice lansarea de la sol a rachetelor cu rază intermediară. O delegaţie americană va sosi la Moscova în această săptămână pentru a încerca să clarifice acuzaţiile. În Foreign Policy, senatorul american Jim Inhofe apreciază că "este timpul pentru oprirea acumulării de arme nucleare de către Putin" şi se referă la decizia lui Putin de instalare de rachete Iskander-M în Crimeea. Delegaţia americană, condusă de Rose Gottemoeller, înalt funcţionar pentru armamente din cadrul Departamentului de Stat, care cuprinde şi experţi ai Consiliului Naţional de Securitate,ai Pentagonului şi Departamentului Energiei, se va întâlni joi cu responsabili ruşi.

ZIARUL FINANCIAR

E mai ieftin în lei decât în euro. Dobânzile la creditele imobiliare în lei au coborât până la aproape 5% pe an

Dacă în urmă cu trei ani creditele ipotecare în moneda naţională afişau dobânzi prohibitive de 10%, acum sunt mai ieftine decât cele în euro. Creditele imobiliare în lei afişau o dobândă efectivă medie la un minim istoric de 5,2% pe an în luna iulie, la jumătate faţă de nivelul din urmă cu trei ani, când băncile vindeau doar credite în euro şi dobânzile la lei păreau bine ancorate la niveluri de două cifre. Creditele în lei sunt acum chiar mai ieftine decât cele în euro. Dobânzile la creditele ipotecare în lei, care au ajuns sub nivelul celor în zloţi polonezi, forinţi maghiari sau coroane cehe, au urmat cel mai bine mişcarea BNR de relaxare a politicii monetare din ultimii ani. Dobânda-cheie la lei a scăzut de la 6,25% pe an în 2011 la 3,25% pe an în prezent. Creditele corporate şi cele de consum au rămas însă în urmă. Firmele se împrumută încă la dobânzi de 6-7% pe an, iar creditele de consum afişează încă marje de câştig de 9 puncte procentuale.

Corina Creţu, aşteaptă să primească astăzi portofoliul dezvoltării regionale care gestionează peste 300 miliarde

Jean-Claude Juncker, preşedintele viitoarei Comisii Europene, anunţă astăzi odată cu prezentarea tuturor portofoliilor membrilor noului executiv comunitar, ce domeniu va gestiona Corina Creţu (47 de ani), viitorul comisar european din partea României. La Bucureşti toată lumea se aşteaptă ca viitorul comisar român să primească gestiunea "Politicii regionale", - una dintre cele mai importante direcţii din Comisie, post dificil, dar puternic finanţat - şi asta după ce valuri de zvonuri de la Bruxelles au circulat în ultimele zile şi, potrivit acestora, Corina Creţu ar fi urmat să preia un portofoliu minor, anume "ajutorul umanitar". Într-o vreme în care una dintre ţintele principale ale Uniunii Europene este estomparea decalajelor între cele 353 de regiuni ale Europei, ţintă de o importanţă covârşitoare şi pentru România, finanţarea regiunilor este o prioritate de prim rang, iar banii alocaţi pe măsură: 35% din bugetul de 908 miliarde de euro al Uniunii merg, între 2014 şi 2020, spre regiuni.

Volksbank atacă piaţa de corporate

Volksbank atacă piaţa corporate în încercarea de a-şi diversifica businessul, care preponderent s-a adresat clienţilor de retail, vizând o creştere de 20% în acest an. "Noul resort de business dedicat persoanelor juridice urmăreşte să identifice soluţiile financiare cele mai potrivite pentru contextul macroeconomic actual. Prin dezvoltarea centrelor regionale, ne dorim să creştem gradul de accesibilitate al firmelor la produse specifice, să sprijinim dezvoltarea an­tre­prenorilor şi a capitalului românesc, dar şi consolidarea relaţiei de afa­ceri cu companiile care aparţin unor grupuri de investitori străini", spune Bogdan Neacşu, vicepreşedintele corporate al băncii. După curăţarea portofoliului de credite neperformante acu­mulate în cei cinci ani de criză, în special pe zona de finanţări imobiliare şi credite ipotecare, Volksbank încearcă să intre mai agresiv pe o piaţă de corporate, în special la nivelul antrepre­norilor români, unde avea pre­zenţă aproape de zero.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb