REVISTA PRESEI 10.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 decembrie 2015

ADEVARUL

Ce a vrut să obţină David Cameron de la România

Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut. Cele două întrevederi ale lui Cameron, primul şef de Guvern din Albion care a vizitat România în ultimii 16 ani, cu premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au atins mai multe aspecte: cooperarea în domeniile apărării prin întărirea dintre cele două state şi al sprijinirii parteneriatului în cadrul NATO, al migraţiei sau al reformării Uniunii Europene (UE). De departe, subiectul cel mai sensibil a fost cel al reformării UE şi al rediscutării principiului liberei circulaţii când vine vorba de posibilitatea ca imigranţii să beneficieze de sistemul asistenţă socială britanic, un sistem foarte atractiv din punct de vedere financiar. Obiectivele urmărite de Cameron vizează în special transferul către guvernele naţionale a multor atribuţii ce revin în prezent instituţiilor europene.

Liberalul Cătălin Teodorescu, salvat a doua oară de cătuşe. Ioan Oltean poate fi arestat

Deputatul PNL Cătălin Teodorescu nu poate fi arestat preventiv, după ce în Camera Deputaţilor nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA. Este a doua oară când Parlamentul îl scapă pe Teodorescu de cătuşe. În schimb, deputaţii au avizat favorabil cererea DNA de arestare pentru Ioan Oltean. Cei doi liberali sunt suspectaţi în dosarul retrocedărilor ilegale. Deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost salvat de cătuşe după o nouă practică parlamentară. Unii deputaţi vin în sală, răspund prezent, deci participă la cvorum, însă apoi se strecoară afară şi nu mai votează solicitarea DNA. Astfel, ajută să nu se mai întrunească o majoritate favorabilă arestării. Chiar dacă cei care au votat în favoarea arestării sale (153) au fost mai mulţi decât cei care au fost împotrivă (110), numărul deputaţilor care au fost de partea DNA nu au fost suficienţi pentru ca Teodorescu să poată ajunge în faţa unei instanţe cu propunere de arestare. Era nevoie ca 157 de deputaţi, adică jumătate plus unu din numărul celor prezenţi, care a fost 312, să voteze pentru arestarea lui Teodorescu.

Ce nume grele din PNL pică pe Decalogul de integritate

Consiliul Naţional al PNL va adopta vineri Codul de integritate al partidului, o lege a moralităţii în 10 puncte pe care orice candidat la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor va trebui să o respecte. Traseismul, faptele penale, problemele de incompatibilitate, colaborarea cu Securitatea sau furtul intelectual sunt cele mai dure cerinţe de care trebuie să treacă pretendenţii liberali la funcţii alese. "Adevărul" a luat filială cu filială şi a descoperit liberali cu greutate care trebuie traşi în umbră şi primari de localităţi revoltaţi. Dar sunt şi oraşe în care pragmatismul politic se luptă crâncen cu moralitatea, unde conducerea PNL are de ales între a tolera un candidat cu iz penal, dar foarte popular, sau a susţine un candidat moral, dar cu şanse infime. Printre ei, nume grele ca George Scripcaru, Nicolae Robu, Răducu Filipescu şi alţi lideri mai mărunţi, dar foarte puternici politic

România, mereu prinsă în conflictul istoric dintre Rusia şi Turcia

Tensiunea dintre Rusia şi Turcia, determinată de doborârea unui avion militar SUHOI-24 în apropierea graniţei Siria-Turcia la data de 24 noiembrie, are rădăcini adânci în istorie. Confruntarea s-a manifestat prin războaie purtate în fiecare secol şi soldate cu victorii de o parte sau alta, continuând până la Primul Război Mondial. Direct şi indirect, România a avut de suferit de fiecare dată când cele două puteri şi-au încrucişat armele. Cronicarii vremii povestesc că Dobrogea, în special, devenise, după începutul secolului al XVIII-lea, "maidanul de încăierare" între turci şi ruşi. Nu întâmplător, Constanţa este acum singurul oraş din România în care Rusia şi Turcia au ţinut să-şi deschidă consulate. "În secolele XVIII - XIX, războaiele ruso-turce, însoţite de ciumă şi holeră, au creat goluri mari de populaţie. Astfel se explică faptul că la 1878 Dobrogea era o regiune dintre cele mai slab populate din Europa", consemna Apostol D. Culea (1882-1949), Fundaţiile Culturale Regale.

Fondatorul brandului cu cele mai călduroase haine a murit de frig

O crunta ironie pune capăt vieţii lui Douglas Tompkins, co-fondatorul american al mărcii de îmbrăcăminte si echipamente sportive ''The North Face''. Cel cunoscut in toata lumea, pentru hainele extrem de călduroase făcute de compania sa a murit de hipotermie severa. Era in Patagonia, iar caiacul sau s-a răsturnat in apele sloi ale unui lac. Celelalte 5 persoane aflate cu el au supravieţuit însă, in cazul lui Douglas Tompkins, in vârsta de 72 de ani, medicii n-au reuşit sa-i crească temperatura corporala care ajunsese la 19 grade. Tompkins a înfiinţat marca The North Face împreună cu un asociat in 1964. După ce in 1990 s-a retras din afaceri, el s-a stabilit in Chile, unde desfăşura acţiuni de protecţie a mediului si filantropice.

Harta terenurilor agricole, la final de 2015

Preţul terenurilor agricole poate varia foarte mult de la o zonă la alta, iar valoarea acestora este "dictată" în general de comasare, acces la irigaţii şi legătură cât mai bună la drumurile principale. Agrointeligenţa a vorbit cu mai mulţi fermieri puternici din diferite judeţe ale României pentru a afla cum a evoluat preţul terenurilor în 2015 şi care sunt tendinţele unei pieţe în care agricultorii se confruntă cu o concurenţă puternică din partea străinilor. Liderul Federaţiei Naţionale Pro Agro Emil Dumitru este şi fermier în Călăraşi, judeţ unde, spune el, preţul mediu al terenurilor agricole a pornit la început de 2015 de la 16.500 de lei. Acum, spre sfârşit de an, preţurile au mai crescut însă, la 20.000 de lei (circa 4.500 de euro/ha). La Bacău, seceta scade preţul terenurilor. Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Producătorilor Agricoli - Bacău, ing. Daniel Ciobanu, a declarat că în zona Moldovei media pentru un hectar de teren agricol este de 3.000 de euro. Preţul pământului poate ajunge şi la 4.000 de euro dacă terenul este bine amplasat faţă de drumurile naţionale, comasat sau cu posibiltăţi de irigare.

Deschiderea Guvernului către societatea civilă a început cu uşile închise

Dezbaterea publică iniţiată de ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic trebuia să aibă loc, în primă fază, într-una din sălile Guvernului. Cu doar câteva ore înainte, locul evenimentului a fost schimbat, iar comunicare a fost făcută doar pe Facebook, nu şi prin trimiterea detaliilor la adresele de contact ale celor care se înregistraseră la eveniment. Astfel, o parte dintre persoanele interesate de eveniment au mers la Guvern, loc unde portarii şi cei care asigurau paza instituţiei i-au anunţat sec faptul că dezbaterea are loc la Parlament, fără a oferi alte detalii. Surprizele oferite de organizatori nu s-au oprit la această schimbare de desfăşure a evenimentului, ci au continuat cu anunţul că presa are voie în sală doar cinci minute, fiind invitată afară. După dezbatere, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, urma să dea declaraţii.

Autostrada Timişoara-Lugoj se deschide de Crăciun. Drumul leagă România de capitalele vest-europene

În scurt timp se va putea merge pe austostradă de Lugoj în Ungaria. Lotul 2 al autostrăzii Timişoara-Lugoj va fi inaugurat în acest sfârşit de an, chiar dacă termenul de predare este iulie 2016. Consorţiul Tirena Scavi - Societa Italiana per Condotte D'Acqua, câştigătorul licitaţiei pentru realizarea autostrăzii Timişoara-Lugoj, lotul 2, s-a apucat de lucru în martie 2014 şi se află acum pe ultima sută cu pregătirile pentru deschiderea acestui tronson. Aşa se face că acest lot, de 25,6 kilometri, urmează să fie inaugurat până la Crăciun. Tot italienii au lucrat exemplar şi la primul lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj, care are doar zece kilometri. Circulaţia a fost deschisă în octombrie 2012, cu şase luni înainte de termen de asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Carena SpA Impresa di Construzioni. Lotul 2 al autostrăzii Timişoara-Lugoj va fi legat de lotul I Timişoara-Lugoj şi de primul lot al autostrăzii Lugoj - Deva.

Creierul afacerii "Microsoft", Claudiu Florică: "Şpaga de 16 milioane de euro mi s-a părut rezonabilă"

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul "Microsoft" în care au fost trimişi în judecată fostul ministru Gabriel Sandu, fostul primar Gheorghe Ştefan şi afaceriştii Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. În sala de judecată a dat declaraţii creierul afacerii, dar şi denunţătorul Claudiu Florică. El a povestit cum decurgeau întâlnirile pe care le avea cu ceilalţi inculpaţi, dar şi cum au ajuns la Gheorghe Ştefan 4 milioane de euro. La finalul şedinţei de judecată de miercuri, magistraţii au stabilit ca următorul termen să aibă loc 19 decembrie. De asemenea, la ieşirea din sala de judecată, avocatul lui Dorin Cocoş a precizat că a depus o adresă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care arată că omul de afaceri a depus un denunţ, care s-a confirmat, şi vrea să beneficieze de prevederile legale privind reducerea pedepsei.

BANCHERUL

Garanţiile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate cu doar 200 milioane lei

Garanţiile statului pentru programul de credite ipotecare Prima Casa au fost suplimentate pentru acest an cu doar 200 de milioane de lei, de peste trei ori mai puţin decât cele 700 milioane lei solicitate de bănci prin intermediul fondului de garantare (FNGCIMM). Ceea ce înseamnă ca pentru finalul acestui an si începutul lui 2016 băncile vor acorda mai puţine credite decât solicitările existente. De asemenea, guvernul a anunţat recent ca si plafonul pentru anul viitor va fi redus substanţial, la 1,5 miliarde lei, fata de cele 2,6 miliarde aprobate pentru acest an, suplimentate acum cu încă 200 milioane lei. Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a justificat reducerea volumului de garanţii Prima Casa prin faptul ca ajutorul statului pe piaţa creditării nu se mai justifica, întrucât economia este in creştere, iar creditarea banca a accelerata in ultima perioada.

OTP Bank a lansat o oferta de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro cu un discount mediu de 22%

OTP Bank a lansat ieri o oferta de conversie in lei sau euro a creditelor in franci elveţieni (CHF), cu o reducere a datoriei intre 17,5% si 25%, discount-ul mediu fiind estimat de oficialii băncii in jurul a 22%, la fel ca oferta de succes a Băncii Transilvania pentru clienţii Volksbank, derulata in vara acestui an. Banca Transilvania a reuşit sa convingă peste 80% dintre cei aproape 18.000 de clienţi preluaţi de la Volksbank sa efectueze conversia creditelor din franci elveţieni (CHF) in lei, in urma căreia datoria le-a fost micşorată cu aproape o treime. Oare se va bucura noua oferta de conversie a OTP Bank de acelaşi succes înregistrat de BT cu clienţii Volksbank, in condiţiile in care vorbim de un discount asemănător? Oficialii OTP Bank spun ca da.

CURENTUL

Culmea şpăgii: Ponta a fost mituit cu aceiaşi bani şi de Oprescu şi de Urdăreanu

Auditul efectuat de Curtea de Conturi la Primăria generală a Capitalei a constatat că municipiul Bucureşti a achitat ilegal suma de 245.346 lei către UTI Grup SA, reprezentând evenimentul organizat pe arena Naţională de către PSD pentru lansarea la preşedinţie a lui Victor Ponta. Curtea de Conturi a calculat majorări de aproape 40.000 de lei la suma achitată ilegal. După lansarea candidaturii lui Ponta la care au participat 70.000 de membri PSD, administratorul UTI Grup SA a emis către Primărie factura (141200217/15 octombrie 2014) pentru cheltuielile evenimentului care a fost achitată din bani publici, Urdăreanu făcându-se astfel complice la abuzul în serviciu al lui Oprescu, precum şi la dare-luare de mită. Acum vine bomba: UTI Grup SA, urmare a controlului Curţii de Conturi, a stornat "(anulat) factura emisă către municipiul Bucureşti, a returnat banii către Primăria Capitalei şi a acceptat să plătească majorări şi penalităţi pentru suma încasată (ilegal, potrivit Curţii de Conturi) din bani publici."Aşadar acum spectacolul de ziua lui Ponta nu mai este plătit din şpaga lui Oprescu din banii Primăriei către Ponta, ci de Tiberiu Urdăreanu care îi oferă astfel o mită lui Ponta post factum.

Colinde - de Tia Şerbănescu

Pas cu pas, unii demnitari au fost siliţi să facă pasul înapoi: Ciurel, dir. C.E.Oltenia, personaj important în multe dosare penale a fost destituit iar Narcis Neaga, dir. CNADNR, a fost şi el înlocuit după ce dosarul autostrăzii Sibiu-Orăştie a ajuns la DNA. Strada bate autostrada: corupţia care ucide (şi o face zilnic) mai ajunge şi la DNA. Celebrul tronson de autostradă inaugurat de Ponta şi Rus fix înainte de alegeri şi demolat după câteva luni, era dinainte condamnat la moarte: constructorul avertizase că lucrarea se va strica imediat (ştia el ce face!) dar de la "cancelaria primului ministru" ordinul a fost "să se facă oricum". Asasinii au fost plătiţi cu zeci de milioane de euro. Leru-i ler şi cleru-i cler. Mitropolitul Ardealului întâmpină sărbătorile cu o limuzină de lux a cărui apariţie a smuls osanale: a, tovarăşul mitropolit! a exclamat un enoriaş. Obrazul subţire cu cheltuială se ţine. Dar cel gros e şi mai fraudulos. Iohannis l-a delegat pe premierul Cioloş să meargă la Consiliul European (17-18 dec.) deşi acesta e consacrat politicii externe. Probabil că preşedintele are lucruri mult mai importante de făcut decât acela de a reprezenta România: a) scrie o carte b) taie porcul c) împodobeşte bradul cu dna Iohannis d) nu ştiu, nu răspund.

EVENIMENTUL ZILEI

Crăciunul familiilor celebre din România

În noua editie a revistei VIVA! (disponibila din 4 decembrie la chioşcurile de ziare din Bucureşti şi din ţară) Mihai şi Elwira Petre ne-o prezintă în premieră pe fetiţa lor, Catinca, în vârstă de 3 ani; Călin Goia, Irina Marinescu, Ileana Badiu, Giulia Huidu şi Şerban Copoţ ne spun ce vor să primescă de Sărbători, dar şi ce îşi doresc copiii lor de la Moş Crăciun; Virgil Ianţu ne povesteşte despre o nouă campanie în care s-a implicat şi, mai mult, îţi vom dezvălui toate detaliile ultimului film Hunger Games direct de la premiera lui de la Berlin - acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vei putea descoperi în ediţia de decembrie a revistei VIVA! (disponibilă împreună cu suplimentul-omagiu dedicat victimelor incendiului de la Colectiv). Vedetele ne povestesc care sunt planurile lor de Sărbători. Descoper-o în premieră pe Catinca Petre, simpatica fetiţă a Elwirei si a lui Mihai Petre, care a împlinit trei ani luna aceasta.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA pentru o mită de 8,5 milioane de euro

Fostul edil al municipiului Constanţa a primit mita de milioane de euro de la deputatul PSD, Eduard Martin, cel care controlează firma Polaris M Holding. Societatea a primit de la Radu Mazăre un contract de sute de milioane de euro pentru strângerea gunoiului din oraşul de la malul Mării Negre. Conform anchetatorilor, prejudiciul cauzat de gruparea lui Mazăre bugetului public al Constanţei este de peste 200 de milioane de lei. Cu toate acestea, Primăria Constanţa a refuzat până acum să se constituie în parte civilă. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei. Acesta este acuzat de luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea: Ponta va fi candidatul PSD în alegeri

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, miercuri, că noul Cod de conduită al partidului nu este împotriva lui Victor Ponta, aşa cum s-a spus în presă, adăugând că fostul premier va fi chiar candidatul lor. "E o abordare mincinoasă. Nu am făcut asta ca să blochez accesul cuiva anume. De ce Victor Ponta să fie împiedicat să candideze? (...) Victor Ponta va fi candidatul nostru, unde vrea să candideze. Victor nu o să fie condamnat. Este vorba de cei dovediţi prin hotărâre judecătorească, nu e cazul la Victor Ponta", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, miercuri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

Guvernul Cioloş taie din pensiile speciale ale militarilor şi ale poliţiştilor

Pensiile militarilor nu vor mai fi calculate în funcţie de venitul total al acestora, ci numai în funcţie de salariul de bază. Potrivit ordonanţei de urgenţă, din salariul de bază vor fi excluse şi alte avantaje precum diurne, indemnizaţii de hrană sau de transport. Excluzând aceste sporuri, salariul de bază este foarte mic şi la el se va raporta pe viitor calculul pensiei pentru militari, informează antena3.ro. Mai mult, pensia specială va fi redusă de la 80% din venit, la 65%. Aceste prevederi, care îi afectează şi pe poliţişti, au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă.

Cameron a vorbit cu Putin la telefon, inainte de a veni la Bucuresti

Miercuri dimineaţa, premierul britanic David Cameron si presedintele rus Vladimir Putin au avut o discutie telefonica. Potrivit comunicatului difuzat de kremlin.ru subiectul principal a fost participarea militara la loviturile impotriva Statului Islamic. Putin a invitat specialistii britanici sa participe la decodarea cutiei negre a avionului Sukhoi doborat in Siria. Publicatia THE INDEPENDENT mentioneaza ca dialogul Cameron-Putin a avut loc dupa ce primarul Londrei a declarat ca este importanta colaborarea cu Rusia in lupta impotriva ISIL. Cameron a sosit, miercuri, la Bucuresti intr-o vizita oficiala.

Cioloş: 4 autostrăzi şi 2 magistrale de metrou, priorităţi ale bugetului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că magistrala de metrou M 5, Drumul Taberei - Eroilor, şi magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străulesti, sunt priorităţi ale bugetului pentru anul viitor, arătând că vor fi continuate proiectele în execuţie la autostrăzile Lugoj-Deva, Sebeş-Sibiu, Câmpia Turzii-Târgu Mureş şi Transilvania. "Pe partea de transporturi, alocarea bugetară pe care am putut să o dedicăm acestui domeniu vizează câteva proiecte pe care dorim să le continuăm, deci proiecte care sunt în execuţie şi care au nevoie de fonduri pentru a putea fi continuate. Şi aici avem Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Sebeş-Sibiu, Autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureş, Autostrada Transilvania.

NATIONAL

Ţeparul Sima, brokerul care a păgubit vedetele, protejat de gruparea Udrea-Bica-Andronic

Cristian Sima, ţeparul care si-a păgubit clienţii cu milioane de euro, o duce bine-mersi in Elveţia. De unde nu mai avea nici bani de avion, trăieşte liniştit in cea mai scumpa tara din Europa. Cele peste 60 de plângeri penale si câteva zeci de procese civile nu-l deranjează prea tare. In aprilie a fost audiat de o comisie rogatorie, pentru înşelăciune si spălare de bani, dar cerere de extrădare nu s-a făcut încă. De ce merg atât de încet lucrurile? Cu cat si-a păgubit clienţii? Ce afaceri periculoase a mai învârtit si mai ales CINE L-A PROTEJAT atâta vreme? Ce arata un raport ţinut la secret si ce au mărturisit inculpaţii in acelaşi dosar? Potrivit informaţiilor National, gaura data de ţepar este de peste 20 de milioane de euro. Afacerile WBS, firma teapa, si ale Bursei din Sibiu, unde Sima era preşedinte sunt conectate. Elena Udrea, Alina Bica si Dan Andronic sunt protectorii din umbra ai brokerului fugar. Sima încerca sa folosească Sibex pentru a acoperi găurile din propria firma. A şters-o, când si-a dat seama ca urmează sa fie tras la răspundere.

Lucescu, al 4-lea cel mai mare contribuabil din Ucraina

Ca cetăţean străin si antrenor al formaţiei Sahtior Donetk, romanul Mircea Lucescu face tot posibilul pentru a fi un model de urmat in Ucraina. Si daca profesional nu i se poate reproşa nimic, jurnaliştii de la Forbes, ediţia de Ucraina, au descoperit ca Lucescu merita sa fie dat exemplu si din punct de vedere cetăţenesc. Renumita publicaţie a editat topul celor mai mari plătitori de taxe la bugetul statului, iar Mircea Lucescu ocupa, atenţie, locul 4! Si asta intr-un clasament realizat in perioada 2012-2014. Concret, in ultimii trei ani, romanul a vărsat in visteria Ucrainei nu mai puţin de 52 de milioane de hryvne, puţin peste 2 milioane de euro. Plătit anual cu trei milioane de euro, "Il Luce" a luat exemplu de la patronul sau, Rinat Ahmetov, care in trei ani a contribuit la bugetul statului cu peste 15 milioane de euro.

Guvernul taie tichetele de masa si anulează plata orelor suplimentare

O ordonanţa de urgenta dezbătută, miercuri, de guvern, prevede ca in anul viitor sa nu se acorde premii, prime, tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta sau alte avantaje materiale pentru angajaţi. Mai rău, angajaţii bugetari care vor efectua ore suplimentare vor primi doar zile libere, nu bani pentru munca efectuata in plus. Ordonanţa de urgenta privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, discutată ieri de membrii Guvernului, vine cu noi restricţii pentru angajaţii din sectorul bugetar, care însă vor produce efecte si in sectorul privat.

PUTEREA

Urmărire penală pentru o demolare ilegală

Perseverenţa ONG-urilor care militează pentru protejarea patrimoniului dă roade. Pe data de 4 decembrie 2015, Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul 64073/299/2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în vederea începerii urmăririi penale. Este vorba despre demolarea ilegală a imobilelor din strada Broşteanu nr. 4 şi nr. 6 de către proprietarul SC Rubin Gold 2004 SRL. În dosar sunt implicaţi şi funcţionari din Primăria Capitalei şi ai Primăriei Sectorului 1. Firma SC Rubin Gold 2004 SRL a demolat fără autorizaţie un corp de clădire din str. Broşteanu nr. 4 şi ornamentele clădirii din str. Broşteanu nr. 6 în seara zilei de 4 iulie 2009. Întrucât imobilul se află în zona construită protejată nr. 95 Polonă, fapta constituie infracţiune. În urma apelurilor la 112, Poliţia Locală Sector 1 a constatat fapta printr-un proces verbal chiar în ziua săvârşirii ei. Cu toate că funcţionarii Primăriei Capitalei şi ai Primariei Sectorului 1 au fost înştiinţaţi de faptă, nu au formulat plângere penală împotriva făptuitorului.

Mega-mitingul transportatorilor se amână. Primăria liberală a Capitalei protejează Guvernul Cioloş şi refuză autorizarea protestului

Primăria Capitalei a respins, în şedinţa din data de 07.12.2015, cererea formulată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), pentru organizarea unui miting la data de 10.12.2015, anunţă organizaţia, într-un comunicat. "COTAR a luat legătura cu majoritatea organizaţiilor patronale din transport şi împreună vom depune o nouă cerere, pentru a organiza un protest la nivel naţional", afirmă conducerea organizaţiei. În cazul în care Primăria Capitalei va refuza, în continuare, autorizarea protestului COTAR ameninţă cu un protest spontan. "Suntem dispuşi să plătim inclusiv amenda de 10 000 de lei, dacă nu ni se va da dreptul la organizarea unui protest. Considerăm că Art. 30 din Constituţia României, privind dreptul la libertatea de exprimare este inviolabil, însă este încălcat de autoritatea publică locală" - a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

ROMANIA LIBERA

Unde a dispărut partidul care visa la un milion de membri

Gabriel Oprea, şeful progresiştilor şi ex-vicepremierul "interesului naţional", lipseşte cu desăvârşire din spaţiul public de aproape o lună de zile. Puţinele mesaje pe care UNPR le mai are de transmis răzbat prin comunicate sporadice sau prin vocea vreunui parlamentar. Preşedintele UNPR, avea nu mai departe de acum trei-patru luni pretutindeni porţile deschise, inclusiv la Cotroceni, se considera "o soluţie" de premier prin studiourile televiziunilor, punea condiţii dure PSD-ului pentru listele viitoarelor alegeri. Acum, după ce a pierdut funcţia de vicepremier şi puterea, iar imaginea i-a fost iremediabil şifonată, Gabriel Oprea a dispărut aproape total din viaţa politică şi publică. Nici măcar de Ziua Naţională nu a mai apărut, preferând să emită un comunicat despre "destinul naţiunii noastre", "unitate şi solidaritate", în timp ce zbura spre tărâmurile mult mai însorite ale Emiratelor Arabe. Şi nici UNPR nu pare să se simtă prea bine de la o vreme încoace. Formaţiunea care visa la 10% în alegerile viitoare şi la 1 milion de membri pare să fie tot mai izolată şi lipsită de perspective.

Revolta SRI împotriva UE sau cine este vecinul nostru jihadist

În ultimul Raport de activitate al Serviciului Român de Informaţii, la capitolul "Protecţia împotriva riscurilor şi ameninţărilor teroriste" sunt descrise efectele ascensiunii Statului Islamist asupra României. Este vorba despre "accentuarea riscurilor non-operaţionale, de propagandă fundamentalistă şi de acţiuni de sprijin financiar şi logistic", plus complicaţiile date de migraţia ilegală aflată în legătură cu terorismul. Toate aceste "riscuri" au acum o faţă, cea a liceanului de 17 ani, la fel cum extremismul maghiar care sapă la rădăcina unităţii naţionale este întruchipat în "teroristul" Beke. Cu cât va fi mai lungă această listă cu "terorişti" din România, cu atât serviciile secrete vor avea mai multe argumente să ceară legi Big Brother mai puternice, cu ajutorul cărora să poată intra în intimitatea noastră şi a teroriştilor de ocazie.

România, creştere bună doar pentru statistici

România are o creştere economică bună pentru statistici, care însă consumă resursele naţionale, nu ajută la nimic şi nu foloseşte viitorului, a afirmat tranşant zilele trecute, Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Opinia ministrului surprinde, în condiţiile în care de ani buni românii sunt convinşi că, urmare a acestei creşteri, o vor duce mai bine în anul următor. Şi pentru acest an estimările oficiale sunt că vom avea o creştere economică cifrată la 3,5%-4% din PIB. Dar cum explică Dâncu afirmaţiile sale tranşante? "Avem creştere economică cu care ne împăunăm în statistici, dar este creştere fără dezvoltare, iar o creştere fără dezvoltare nu foloseşte oamenilor şi nu foloseşte viitorului, este o creştere care consumă, mai degrabă. Consumă resurse şi dă senzaţia unei dinamici pozitive, dar de fapt nu foloseşte la nimic", a spus ministrul zilele trecute la un seminar axat tocmai pe subiectul dezvoltării.

ZIARUL FINANCIAR

Investiţiile încep să oprească exodul în străinătate al tinerilor români

Noile investiţii, salariile mai bune, im­pli­carea angajatorilor în mediul academic, diversificarea proiectelor şi creşterea complexităţii activităţilor din România ale companiilor stră­ine au fost câteva dintre transformările din ultimii ani care îi determină pe tineri să opteze pentru un loc de muncă în România, cel puţin la începutul carierei. Un procent de 51% dintre studenţii români au spus că ar prefera să îşi caute un loc de muncă în regiunea în care locuiesc în prezent, în creştere faţă de procentul de 29% înregistrat în anul 2013, potrivit unui sondaj de opinie realizat de concernul german din industria automotive Continental, companie care are 15.000 de salariaţi în România. "Noi, românii, suntem foarte legaţi de familie şi prieteni şi dacă putem să facem carieră în România nu suntem neapărat interesaţi să plecăm", a spus Anica Stoica, directoarea de personal a Continental România. Rezultatele studiului Continental arată că, în Germania, ponderea studenţilor care vor primul job "acasă" este de 57%, în timp ce în China ponderea este mai scăzută, de 50%.

Guvernul Cioloş a aprobat bugetul, dar Consiliul Fiscal vorbeşte de abateri grave de la regulile de prudenţă

Guvernul a adoptat ieri bugetul pe 2016, a cărui filosofie centrată pe reducerea impozitării consumului este criticată de Consiliul Fiscal. După ce au stat în dezbatere publică şase zile, proiectul bugetului de stat şi cel al bugetului asigurărilor sociale au fost aprobate la nivelul Executivului şi înaintate Parlamentului spre dezbatere. La o creştere economică anticipată de 4,1% şi un PIB de 747 de miliarde de lei, Ministerul Finanţelor mizează pe venituri la bugetul general consolidat de 231 miliarde de lei (31% din PIB) şi estimează cheltuieli de 252 de miliarde de lei (33,8% din PIB), cu un deficit de 21 miliarde de lei. Deficitul bugetar (cash) a fost estimat la 2,8% din PIB (21 miliarde de lei), ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB. Consiliul Fiscal a criticat ieri aceste cifre şi filosofia bugetului, arătând că acesta consemnează o abatere deliberată şi de amploare de la regulile fiscale şi poate conduce la derapaje pe deficit a căror corectare va genera costuri economice şi sociale mai mari decât beneficiile pe termen scurt ale relaxării fiscale.

Noul star al bursei, acţiunile companiei din IT Life is Hard: câştig de 52% în două zile

Acţiunile producătorului de software Life is Hard (LIH) au crescut ieri cu până la 38%, atingând o cotaţie de 12,65 lei/unitate. Preţul este cu peste 52% mai mare decât cotaţia de deschidere de marţi, 8 decembrie, ziua în care acţiunile companiilor au intrat la tranzacţionare pe sistemul alternativ AeRO. Acesta este cel mai bun debut al unei companii pe AeRO, în funcţie de evoluţia acţiunilor în primele două şedinţe. La cotaţia de 12,45 lei/unitate, întreaga companie este evaluată la 8,8 mil. lei. Life is Hard este controlată de antreprenorul clujean Că­tălin Chiş, care deţine 66% din capital. Participaţia sa este evaluată la 5,8 mil. lei. El a vândut în şedinţa de tranzacţionare de marţi un pachet de 37.200 de acţiuni (5,3% din companie) la un preţ de 9,05 lei/titlu, în cadrul angajamentului luat de a asigura lichiditate companiei în prima perioadă de tranzacţionare. La 38 de ani, antreprenorul clujean Cătălin Chiş conduce grupul de firme Active Power Solutions, cu activităţi în domeniul tehnologiei din care face parte şi compania Life is Hard. El a construit de la zero un grup de firme care are acum 300 de angajaţi, un birou la Londra şi o cifră de afaceri de circa 20 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb