• ADEVĂRUL
• Ştampilă finală: "Felix" este Dan Voiculescu!
Instanţa supremă a decis definitiv, ieri, că fondatorul Partidului Conservator şi vicepreşedinte al Senatului a colaborat cu Securitatea, folosind numele de cod "Felix" şi "Mircea". Una dintre verişoarele senatorului a fost urmărită ani la rând, iar părinţii ei au ajuns în puşcărie ca urmare a turnătoriilor făcute de Voiculescu la Securitate. Dan Voiculescu cataloghează decizia instanţei ca fiind incorectă şi ameninţă statul român cu procese la CEDO. Verdictul Înaltei Curţi a confirmat practic hotărârea Curţii de Apel Bucureşti care a decis, la 5 febriarie 2010, că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea.
• România a intrat în criza alimentară
Preţurile alimentelor au crescut, pentru prima dată în ultimii ani, mai mult decât ale mărfurilor nealimentare sau ale serviciilor. Scenariul conturat de experţii internaţionali, care plasau România în zona "cod roşu" de criză alimentară, a devenit realitate: mâncarea se scumpeşte, salariile scad. La jumătatea lui 2008, scumpirea alimentelor o depăşea pentru prima dată după patru ani pe cea a mărfurilor nealimentare sau a serviciilor, pe fondul deprecierii leului şi importurilor masive de produse agricole. De atunci până la începutul acestui an, servicile şi produsele nealimentare au lăsat în urmă alimentele din punctul de vedere al creşterii preţurilor, însă trendul s-a inversat şi acum suntem din nou în faţa unui vârf al scumpirilor la alimente.
• Arabia Saudită se pregăteşte de revoltă
Şiiţii strâng rândurile pe Facebook, iar autorităţile lansează planuri de modernizare a societăţii. "Ziua Mâniei" ar trebui să ajungă astăzi în capitala Arabiei Saudite, Riad, unde forţele de ordine au descins deja pe străzi pentru a contracara eventualele proteste. Peste 32.000 de persoane susţin lansarea astăzi a unei serii de proteste pentru a cere reforme politice şi sociale. "Cred că ar fi un semnal important dacă şi la Riad ar avea loc proteste. Şiiţii din est ies deseori în stradă. Dar la Riad este altceva", a declarat un diplomat străin, exprimându-şi scepticismul. De altfel, mulţi saudiţi ar dori să ia parte la proteste, dar se tem de represalii.
• "Partida" lui Geoană pune pe jar PSD
Mircea Geoană susţine că acuzaţiile privind intenţia sa de a forma un nou partid sunt "bazaconii", dar admite că a discutat cu colegi din PSD care se plâng că lucrurile nu merg bine. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că va avea o discuţie lămuritoare cu liderul Senatului săptămâna viitoare. După ce conducerea PSD l-a pus la zid pe Mircea Geoană acuzându-l că vrea să formeze un nou partid, fostul lider a încercat să pareze. "Nu fac niciun alt partid, casa mea este PSD", a dat asigurări Geoană. Totuşi, el nu a dezminţit şi a doua variantă care a circulat în legătură cu intenţiile sale, şi anume formarea unei platforme în interiorul PSD. "Sunt oameni care mă sună şi îmi spun < haideţi să facem altceva > şi le spun şi acum: casa noastră este în acest partid", a explicat Geoană, citat de Antena 3.
• Plagiatul PSD şi PNL, explicat de sindicate
Sindicaliştii, adevăraţii autori ai proiectului de Cod înregistrat de Uniunea Social-Liberală (USL) la Senat, susţin că puţinele deosebiri dintre legea Executivului şi cea a Opoziţiei sunt de importanţă capitală. Opoziţia a fost acuzată că a copiat în proporţie de 80% Codul Muncii elaborat de Guvern şi apoi l-a pus în propriul proiect de lege, pe care l-a înregistrat la Senat. Imediat, liderii sindicali s-au grăbit să risipească toată "confuzia" creată prin compararea "cuvânt cu cuvânt" a celor două Coduri. Ei susţin că o asemănare în proporţie de 80% nu înseamnă că este vorba de "copy paste" sau că legea cabinetului Emil Boc e bună. Importante sunt cele 20 de procente care fac diferenţa între cele două proiecte, adică 15 articole de lege prin care Guvernul "limitează democraţia de pe piaţa muncii din România", spun cele cinci confederaţii.
• Moscova, oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume
Moscova este oraşul miliardarilor în dolari, potrivit ultimei ediţii a topului realizat de publicaţia americană "Forbes". Nu mai puţin de 79 de miliardari, dintr-un total de 1.210, câţi sunt prezentaţi în clasamentul "Forbes" 2011, sunt din capitala Rusiei. Din Moscova este şi Yuri Milner, ultimul acţionar intrat în echipa proprietarilor Facebook, care şi-a găsit în premieră un loc - e adevărat, mai spre sfârşitul clasamentului - în topul "Forbes" 2011. Milner ocupă locul 1.140. De asemenea şi cel mai tânăr miliardar, Dustin Moscovitz, de numai 26 de ani, prezent în ediţia de anul acesta a clasamentului "Forbes" face parte tot din echipa Facebook. Cumulate, sumele deţinute de cei 1.210 miliardari prezenţi în clasamentul "Forbes" se ridică la 4.500 de miliarde de dolari, o valoare mai mare decât cea a PIB-ului Germaniei.
• Căpşunarii supravieţuiesc cu ajutor din ţară
Tot mai mulţi români plecaţi la muncă în străinătate primesc colete cu mâncare din România. Lipsa unui loc de muncă sigur, salariile mai mici şi şomajul tot mai mare au redus din şansele stranierilor de a obţine venituri sigure şi mai ales de a face economii. Până anul trecut, românii plecaţi în Italia, Spania sau Irlanda reuşeau să-şi cumpere în scurt timp de la emigrare haine de firmă, maşini puternice, ba chiar îşi puneau la punct locuinţele astfel încât ajungeau să reprezinte exemplul viu al conaţionalilor care întâlnesc tărâmul făgăduinţei. Dacă altădată ei trimiteau ajutoare rudelor rămase în ţară, situaţia s-a schimbat radical, iar firmele de curierat şi transport extern au fost nevoite să se adapteze şi să-şi schimbe ofertele.
• Cum ar putea Guvernul să ieftinească benzina
O reducere a accizelor, măcar şi pentru o perioadă limitată, este singura modalitate ca preţurile carburanţilor să scadă, spun specialiştii din piaţa petrolieră. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor susţin că o reducere a accizei în prezent ar scumpi şi mai mult carburanţii pe viitor. În aceste zile, preţurile afişate la pompă au bătut orice record pentru piaţa românească. Cea mai scumpă benzină a ajuns să coste şase lei pe litru şi niciun sortiment de carburanţi nu este mai ieftin de cinci lei.
• CURENTUL
• Funeriu va cere ANI să constate incompatibilitatea parlamentarilor rectori
Rectorii trebuie să pună în aplicare legea educaţiei şi să opteze între această funcţie şi cea de parlamentar, ANI pronunţându-se cu privire la acest aspect, a declarat ieri ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. "Ministrul nu se pune împotriva Parlamentului. Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au exprimat doar un punct de vedere. Singura structură care se poate pronunţa în privinţa incompatibilităţilor este Agenţia Naţională de Integritate. ANI s-a pronunţat deja, spunând că situaţia rectorilor generează o incompatibilitate care trebuie rezolvată în 60 de zile sau în funcţie de regulamentele specifice", a spus Funeriu. În acest context, cei patru rectori care deţin şi funcţii de parlamentari trebuie să opteze pentru una dintre acestea.
• Ponta - acuzat de pesedişti că are reflexe staliniste
Intenţia lui Victor Ponta de a-i exclude din PSD pe Mircea Geoană şi pe acoliţii lui a stârnit un val de acuzaţii grave din partea acestora. Fostul preşedinte al PSD Arad, Marius Lazăr, preciza ieri, într-o scrisoare deschisă adresată lui Victor Ponta, că acesta nu va deveni cu adevărat preşedintele PSD dacă exersează "reflexe staliniste", excluzând şi intimidând "jumătatea" din partid care nu l-a votat la Congres. Lazăr, care a deţinut funcţiile de secretar executiv al PSD, secretar de stat în Ministerul Muncii şi preşedinte PSD Arad, menţionează, în scrisoarea deschisă adresată lui Ponta, că el se află pe scaunul de preşedinte al partidului, dar nu este încă preşedinte.Acesta spune că "războiul" lui Ponta împotriva celor în stare să aducă voturi pentru PSD şi USL îl pune într-o lumină proastă.
• Niciodată de Tia Serbanescu
Auzind c-a devenit regina stupului din Vămi, dl Blaga a respins cu hotărâre titlul precizând că "are curajul să se uite în ochii oricui" când afirmă că "n-am fost şi nu voi fi niciodată implicat în acte de corupţie" şi că "nu am propus pe nimeni la şefia vămilor". Houston, avem o problemă! La 10 februarie, când şeful Vămilor, Radu Mărginean, era arestat şi demis, dl Blaga mărturisea: "eu l-am propus pe Mărginean la Vămi, am încredere în el, îi susţin nevinovăţia". Şi atunci, cum n-a propus pe nimeni? Doar dacă, aşa cum se spune, o dată-i ca niciodată. Greu de crezut. Asta nu-l face automat regină pe dl Blaga dar nici nu-l scuteşte de comentarii la Curte - chiar dacă şi Lincu pare că joacă şah pe bani.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Merită să cumperi o casă de vacanţă în România?
Preţurile acestor case au scăzut la jumătate faţă de perioada de boom, dar chiar şi în acest context interesul clienţilor nu este ridicat. Motivul: în ţări cu potenţial turistic poţi găsi case la preţuri comparabile cu cele de la noi. Pot cumpăra vile în străinătate şi cei cu enituri medii, pentru că în Portugalia sau Spania preţul poate porni de la 44.000 de euro
• Libia provoacă un mic război în UE
Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, a refuzat recunoaşterea reprezentanţilor opoziţiei libiene drept singură autoritate legitimă în Libia. Un eurodeputat, folosind fotografii compromiţătoare, a denunţat "complicitatea" care a existat de-a lungul mai multor ani între lideri europeni şi Muammar Kadhafi.
• Unde ne petrecem vacanţa cu 200 de euro?
Este tot mai vizibil faptul că în ziua de astăzi românii au început să fie mult mai atenţi la bugetul pe care îl alocă vacanţelor. Chiar dacă nu deţin o sumă mare pentru un concediu, turiştii români nu renunţă la vacanţă. În această perioadă agenţiile de turism, companiile aeriene, dar şi hotelierii promovează tot mai multe oferte care nu depăşesc 200 de euro, iar Curierul Naţional a făcut o selecţie a celor mai interesante dintre ele. În cazul în care vă surâde Italia, cu suma de 180 de euro în perioada martie-aprilie puteţi să petreceţi trei-patru zile în oraşe precum Roma, Milano, Pisa sau Veneţia. În cazul în care doriţi să vă programaţi o vacanţă în zilele ce urmează, nu ocoliţi ofertele pe care agenţiile de turism le numesc last minute. Cu doar 200 de euro puteţi petrece între patru şi şase zile în oraşe precum Barcelona, Larnaca, Viena, Londra sau Milano.
• Botiş, plăcut surprins de aprecierile faţă de noul Cod al Muncii
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă a PDL, opiniile favorabile pe care le-a primit din partea unor patroni cu privire la noul Cod al Muncii, arătând că nu a primit aprecieri din partea angajaţilor, dar noul Cod va duce la crearea a 90.000 de locuri de muncă, conform Mediafax. "Am sesizat intervenţii pro-Cod din toate zonele de business, dar şi o campanie în mass-media pozitivă pe Cod, cu intervenţii ale oamenilor de afaceri în care se regăsesc reprezentanţi ai marilor companii", a afirmat Botiş. El a spus că a fost plăcut surprins de faptul că foarte mulţi întreprinzători i-au trimis aprecieri faţă de modificările Codului Muncii. Botiş a citat, în acest sens, "o doamnă I.S, conducătoare a unui grup din industria uşoară", care a considerat că "acest Cod al Muncii este un pas înainte".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Povestiri din Regatul Urii: orfani educaţi cu pumnul
Adolescenţii din centrele de plasament din Iaşi descriu bătăile sistematice pe care le încasează de la educatori şi agresiunile copiilor mai mari asupra celor mai mici. Pe copiii statului îi recunoşti în câteva minute. Le tremură vocea, au o umilinţă înnăscută, ai putea să-i frămânţi între degete ca plastilina. "Copii chinuiţi" li se spune în popor, sintagmă ce se presupune că explică totul.
• Elena Udrea face portretul-robot al viitorului şef al PDL: Să nu fie
legat de acuzaţii de corupţie şi să aducă o creştere electorală partidului
Elena Udrea susţine, într-un interviu acordat Evenimentului zilei, că democrat-liberalii trebuie să-şi aleagă un preşedinte care să facă posibilă creşterea electorală a PDL. "Voi susţine pentru preşedinţia partidului pe acel lider care se încadrează în următorul portret-robot: să nu fie legat de acuzaţii de corupţie, să fie validat de oameni prin vot într-o cursă electorală, să sprijine principiile de dreapta şi să aducă un plus important credibilităţii partidului", a spus ea.
De asemenea, Elena Udrea susţine că apariţia numelui său în scandalul UCM Reşiţa "este o nouă încercare a lui Sorin Ovidiu Vîntu de a muta atenţia de la problemele pe care le are".
• EXCLUSIV EVZ: Necolaiciuc renunţă la căile de atac şi vrea să se întoarcă în ţară în câteva zile
Fostul director al CFR, judecat pentru o fraudă de 20 milioane de euro, mai avea încă două căi de atac în Statele Unite, ceea ce ar fi întârziat extrădarea sa cu cel puţin un an. Mihai Necolaiciuc pare însă mai mulţumit să stea în România decât în Florida, pentru că în ambele situaţii tot într-o celulă ar fi cazat. Într-o scrisoare depusă astăzi la cabinetul judecătorului care a decis săptămâna trecută extrădarea sa, document despre care avocata Kaye spune că reprezintă şi o scrisoare deschisă pentru opinia publică din România, Necolaiciuc anunţă că renunţă la toate căile de atac şi că doreşte să fie prezent în Bucureşti la termenul din 16 martie al unuia dintre procesele în care este trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
• Mazăre: "România e condusă de un colaborator al Securităţii"
Referitor la verdictul dat de CNSAS privind colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea, liderii PSD Constanţa au declarat la unison că nu are nicio relevanţă în contextul în care ţara e condusă de Traian Băsescu, pe care îl acuză că a fost şi el colaborator al Securităţii. "Acum 18 ani, când eram ziarist, ţineam în mână un registru cu informatorii Securităţii. În acest registru era trecut preşedintele nostru Băsescu ca şi informator al securităţii. Am ţinut registrul în mână, l-am avut în redacţie, l-am publicat. Era rezident, şef de reţea şi ne conduce ţara de şase ani, prost. La 20 de ani de la Revoluţie, nu mă mai interesează, în condiţiile în care România este condusă de un colaborator al Securităţii pe care eu l-am văzut în documentele oficiale. Nu mă mai interesează cine mai este şi cine nu mai este. Mă interesează ca Romania să meargă bine, restul sunt deja fantomele trecutului", afirmă liderul PSD Constanţa.
• Meşterii din construcţii au scăzut tarifele la jumătate
Persoanele care dispun de bani pentru construirea unei case sau pentru renovare pot profita acum de preţuri până la jumătate mai mici faţă de perioada de boom imobiliar. Criza a lovit crunt în imobiliare, pe toate segmentele acestei pieţe, de la tranzacţii, până la costurile manoperei şi ale materialelor de construcţii. Meşterii şi constructorii au fost nevoiţi să scadă tarifele pentru a putea supravieţui pe piaţă. "Faţă de 2008, avem tarife cu 50% mai mici la manoperă, cele mai mari scăderi fiind pe zona de finisaje interioare şi exterioare", ne-a spus Iulian Drăgănescu, adminstrator al companiei Leo Design. Totuşi, precizează el, deşi preţurile au scăzut, volumul lucrărilor se menţine redus, astfel că, dacă în urmă cu trei ani firma pe care o reprezintă se ocupa chiar şi de şapte-opt proiecte în acelaşi timp, acum vorbim despre doar una-două lucrări în paralel
• Cum se face că statele cu cele mai mari rezerve de petrol au cea mai
scumpă benzină
Să ai cele mai mari rezerve de petrol din Europa şi unul dintre cele mai mari preţuri la benzină este un paradox, dar este şi o realitate. Exemplul ţărilor arabe care au mult petrol în buzunar dar şi un preţ de 2 cenţi pe litrul de benzină nu se aplică şi în cazul Europei. Primul caz ar fi cel al Norvegiei, care se află în topul statelor cu cel mai mare preţ la benzina la pompă (aproximativ1,6 euro), cu puţin înaintea Olandei, care are un preţ de 1,64 euro pe litru. Spre deosebire de Olanda însă, Norvegia are o rezervă de petrol de 9,8 miliarde de barili de petrol. Mai mult, este pe locul 10 în lume la capitolul rezerve de petrol pe cap de locuitor: peste 2 milioane de barili la mia de locuitori, din punctul de vedere stând mai bine decât Rusia şi fiind devansată de Venezuela (cu 2,9 milioane de barili pe cap de locuitori). Pe locul al doilea ca mărime a rezervelor europene este Marea Britanie cu 4,5 miliarde de barili de petrol. Bulgaria, ţara cu cel mai ieftin litru de benzină (1,201 euro) are şi cele mai mici rezerve de petrol: 8,1 milioane de barili, cu excepţia Greciei. O explicaţie ar fi taxele mari pe care le guvernele europene le percep în cazul carburanţilor, opuse subvenţiilor existente în statele arabe sau latin-americane.
• FINANCIARUL
• Discriminare în economie: plata TVA la încasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul
Companiile care executa proiecte din Programul National de dezvoltare a infrastructurii, si au contractat credite garantate de stat sau de EximBank, vor putea achita TVA la incasarea facturii, prin derogare de la Codul Fiscal, se arata intr-un proiect de OUG Pe partea de cash, la contractarea unui credit, companiile respective vor fi scutite de 24% din finantare, echivalentul TVA. Dragos Doros, partener in cadrul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, a declarat, pentru "Fin.ro", ca masura pe care o pregateste Executivul poate fi aplicata exclusiv cu derogare de la Comisia Europeana.
• Valeriu Tabără spune că nu vom fi loviţi de criza alimentară. Agricultorii îl contrazic
Acelasi ministru declara, acum cateva luni, ca mancarea nu se va scumpi. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca Romania nu se va afla intr-o zona de criza alimentara, iar anul in curs se anunta unul bun din punct de vedere agricol. De cealalta parte, specialistii in agricultura si alimentatie il contrazic pe aacesta afirmand ca, dimpotriva, din lipsa unor politici agricole coerente, anul 2011 va fi mai rau ca 2010. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca productia agricola va fi atat de mare incat va fi suficienta inclusiv in ceea ce priveste excedentul pentru export.
• Săptămâna Financiară- premiile Mr. Ron: marele câştigător este Mugur Isărescu
Premiile MR. RON, acordate de cea mai importanta publicatie de afaceri din Romania, au recompensat ieri personalitatile din domeniul economic si financiar cu cele mai importante realizari. Saptamana Financiara" a aniversat sase ani de la lansarea pe piata romaneasca si, in acelasi timp, trei ani de cand domina autoritar segmentul publicatiilor de business din Romania. Cu aceasta ocazie a avut loc si decernarea premiilor MR. RON, RON-ul de Aur fiindu-i inmanat guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Potrivit celor mai recente date ale BRAT, "Saptamana Financiara" este lider la toate capitolele - tiraj, vanzari directe si total vanzari pentru anul 2010.
• În doi ani de recesiune, cel mai mult au scăzut salariile din învăţământ: -21%
La nivelul castigului salarial mediu net pe economie, diminuarea in termeni reali a fost de 6,6% in intervalul ianuarie 2009-ianuarie 2011 Angajatii din hoteluri si restaurante au ramas cu cele mai mici lefuri din tara. Rigurozitatea cifrelor arata ca in ultimii doi ani ai guvernarii Boc salariile reale ale romanilor au scazut cu 6,6%, potrivit datelor furnizate, in perioada de referinta, de Institutul National de Statistica (INS). Trebuie precizat ca salariul real este calculat ca raport intre castigul nominal net si indicele preturilor de consum.
• GÂNDUL
• Cine vrea să construiască un Disneyland în Bucureşti de 140 milioane de euro
Primul mare parc de distracţii din România urmează să se construiască în partea de vest a Bucureştiului, pe o suprafaţă de 26 de hectare, în apropierea şoselei de centură a Capitalei. Investiţia pentru Bucharest World of Adventures Park este estimată la aproape 140 de milioane de euro, iar ridicarea ei se va întinde pe durata a trei ani, potrivit proiectului prezentat de Impact Developer&Contractor, cu prilejul forumului arab-român care a avut loc zilele trecute la Bucureşti.
• Adrian Vasilescu - BNR, despre schema Ponzi, "piramida" invocată de ministrul Muncii: "Domnul Botiş s-a exprimat corect din punct de vedere economic, dar nu şi geometric"
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat joi că ministrul Muncii Ioan Botiş s-a exprimat corect din punct de vedere economic atunci când a făcut comparaţia sistemului de pensii de stat din România cu un sistem piramidal, dar că acesta a comis o eroare din punct de vedere "geometric". " Pe domnul ministru Botiş ar trebui să îl cheme Academia, nu Parlamentul. Domnul Botiş s-a exprimat corect din punct de vedere economic, dar nu şi geometric", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul economic al guvernatorului BNR, cu prilejul unei dezbateri pe tema noului Cod al Muncii. Vasilescu a adăugat că de fapt era vorba despre un "trapez inversat". "De fapt nu era vorba despre o piramidă, ci de o faţetă a piramidei care de fapt era un triunghi şi nu era un triunghi întreg, ci un trapez care era inversat, adică la bază erau 4,1 milioane de salariaţi care trebuie să plătească pensii pentru 6 milioane de pensionari", a declarat Adrian Vasilescu.
• SEBASTIAN LĂZĂROIU, la INTERVIURILE GÂNDUL: BOC ar trebui declarat EROU. PDL pierde dacă nu-l realege. Plus: Geoană, un candidat mai bun la preşedinţie decât Antonescu
Emil Boc - preşedintele PDL şi un premier tehnocrat este varianta agreată de către consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a fost invitatul Lilianei Ruse, joi dimineaţă, la ora 9:00, la Interviurile "Gândul". Interviul a fost transmis live pe www.gandul.info. El a spus, ieri, la interviurile gândul, că ar fi o eroare ca PDL să nu-l mai aleagă pe Emil Boc pentru un nou mandat la şefia partidului, pentru că ar da senzaţia că se dezice de reformele premierului.
• Vanghelie şi "Jihadul lui Ponta": "Care Jihad, eu sunt în campanie la Târgu Mureş. N-am frecvenţă, n-am tv"
Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, spune că nu se simte ameninţat de ceea ce Ion Vasile a numit "Jihadul declanşat de Ponta" în partid. Fostul lider al PSD Buzău declarase la plecarea sa din partid că "Ponta se comportă ca Stalin", declanşând Jihadul în PSD. Ideea lui Vasile a fost preluată ieri seară la Antena 1 de fostul lider al social-democraţilor, Mircea Geoană care a susţinut că e timpul să se încheie campania de "lichidare a oamenilor buni din partid, ca pe timpul lui Stalin". "Nu mă sperii eu de Jihad. Şi pe urmă care Jihad, că eu sunt în campanie, la Târgu Mureş, habar n-am ce-i la Bucureşti. N-am avut frecvenţă, n-am avut televizor.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Afacerea Baaklini: Elena Udrea şi ghemul de relaţii de la "Trei Cocoşi"
Un fir portocaliu traversează afacerea returnării de TVA de 60 de milioane de euro solicitată de libanezul Said Baaklini. Într-o intervenţie televizată, ministrul Elena Udrea şi-a demonstrat limitele, încercând să oblige realizatorii să nu mai facă conexiuni între numele său şi al soţului, Dorin Cocoş. Reacţia violentă a doamnei ministru însă mai mult acuză decât scuză. Iar căutările jurnaliştilor confirmă cel puţin un lucru: actorii afacerii returnării sunt conexaţi cu familia Udrea-Cocoş. Omul care a dus scrisoare premierului din Republica Guineea la Palatul Victoria încercând astfel să ridice suspiciunile procurorilor cu privire la afacere este Iulian Tudor, un partener de afaceri al soţului ministrului Udrea.
• Moţiunea adună oamenii în stradă
Sindicaliştii au anunţat un supermiting pe 16 martie, iar ceferiştii opresc trenurile două ore. Ziua dezbaterii moţiunii de cenzură a opoziţiei pe Codul Muncii, 16 martie, se anunţă a fi din nou una tensionată în plan social, cinci confederaţii sindicale anunţând ieri că vor organiza miercurea viitoare un miting de amploare în Piaţa Constituţiei, numărul protestatarilor aşteptându-se să ajungă la 50.000. Concomitent, protestele străzii vor fi susţinute de sindicaliştii din CFR, care au decis ca în aceeaşi zi trenurile să fie oprite din circulaţie timp de două ore. Sindicaliştii au invitat la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă, spunând că toţi angajaţii vor fi afectaţi de Codul Muncii asumat de Guvern.
• Nemţilor le este frică să vină ca turişti în România
Motive: infracţionalitatea, preţurile mari şi serviciile proaste. Teama de infractori, serviciile de proastă calitate şi preţurile mari practicate de hotelierii de la noi din ţară ţin departe turiştii nemţi de România. ITS, TUI şi Dertour, cei mai mari turoperatori germani, s-au declarat nemulţumiţi de turismul românesc. "Turiştilor germani le este frică să vină în România pentru că sunt influenţaţi negativ de infracţiunile pe care le comit românii în Europa", a declarat Dragoş Anastasiu, reprezentantul turoperatorului german Dertour pe piaţa locală, potrivit Mediafax. Aceste probleme au făcut ca şi turoperatorul german TUI să se plângă personal ministrului Turismului, Elena Udrea, prezentă la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin. Deşi a fost criticată din toate părţile, Udrea a căutat să le explice turoperatorilor germani că va rezolva o parte din problemele de pe litoral, însă pretenţiile nemţilor sunt "ridicate". Udrea a spus că plajele urmează să fie reamenajate şi igienizate, iar clădirile ridicate ilegal vor fi demolate.
• NAŢIONAL
• Ministrul Igaş sacrifică 15.000 de "mieluşei" din MaI
Oficial s-au recunoscut 9.000 de disponibilizări. Evaluările nu s-au încheiat încă, aşa că numărul total al celor daţi afară în următoarele săptămâni va ajunge însă la 10 200 de angajaţi care vor fi zburaţi din Ministerul de Interne.
Însă sursele noastre susţin că, de fapt, "target"-ul pe care Traian Igaş vrea să îl îndeplinească este să cureţe din organigrama ministerului nu mai puţin de 15 000 de oameni. "Listele negre" se lungesc pe zi ce trece. Pentru că în cadrul Internelor s-a declanşat o veritabilă vânătoare de oameni, ci nu o reorganizare de posturi. Oricum, cea mai şifonată din toată operaţiunea iese, fără îndoială, Poliţia de Frontieră.
• Lăzăroiu dă semnalul. Zilele lui Boc la Palatul Victoria sunt numărate!
Cu Sebastian Lăzăroiu pe post de portavoce, Traian Băsescu încearcă să-i convingă pe democraţi că foarte bine le-ar sta tot cu Emil Boc în frunte. Nu cu Vasile Blaga. După ce a fost terfelit de toată lumea (inclusiv de Traian Băsescu şi colegii de partid) că nu a făcut una şi alta la guvern, Emil Boc este acum ridicat în slăvi. Nu neapărat de pedeliştii care se îngrozesc gândindu-se cum vor vota bugetarii în 2012, ci de oamenii preşedintelui. Preşedintelui Traian Băsescu, al cărui consilier Sebastian Lăzăroiu nu mai pridideşte analizând, în mass-media centrală, situaţia şi alternativele PDL-ului
• "Micul Titulescu", transformat în marele călău al PSD. Victoraş Spintecătorul
În loc să combată de zor măsurile de austeritate ale Guvernului, Victor Ponta şi-a îndreptat armele împotriva oamenilor din propriul partid. L-a eliminat una-două pe Viorel Hrebenciuc, l-a redus rapid la tăcere pe Adrian Năstase, l-a făcut pe Ion Vasile să-şi ia bocceluţele şi să o taie din partid, iar acum "lucrează" la sancţionarea lui Marian Vanghelie, plus excluderea lui Ion Toma şi a lui Mircea Geoană. Victor Ponta opinteşte acum mai mult la demolarea partidului decât la doborârea actualei puteri. O spun mulţi colegi de ai săi de partid, profund lezaţi şi de "subordonarea" PSD-ului faţă de Crin Antonescu.
• PUTEREA
• Hoţul strigă "hoţii!". Tactica PDL: "Ai lor sunt mai securişti decât ai noştri"
Imediat după decizia de ieri în cazul lui Dan Voiculescu, PDL a cerut, pe mai multe voci, ca preşedintele fondator al PC să fie imediat exclus din Alianţa de Centru Dreapta, uitând că în rândurile sale există un caz similar, cel al lui Sorin Buta. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 20 ianuarie 2011 recursul deputatului PDL de Argeş, Sorin Buta, în acest fel fiind validată decizia CNSAS de colaborare acestuia cu Securitatea. Potrivit CNSAS, Buta a furnizat organelor de Securitate informaţii legate de studenţii străini cazaţi în complexul "Tei", fiind recompensat băneşte pentru asta. El a purtat numele conspirativ "Horia".
• Curtea de Conturi verifică dacă şefa CJAS Tulcea a decontat labioplastia fiicei sale
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea este vizată de un control al Curţii de Conturi a României. Asta, se pare, după ce în presă au apărut informaţii conform cărora o parte din banii pentru operaţia de labioplastie (de micşorare a labiilor) a fiicei preşedintei acestei direcţii ar fi fost decontaţi de CJAS Tulcea. Mai mult, şi Agenţia Naţională de Integritate efectuează o anchetă pe tema declaraţiei de avere. Surse din cadrul Curţii de Conturi au declarat că se efectuează o anchetă privind anumite sume decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea pentru asiguratul Alina Radu, care este nimeni alta decât fiica Anişoarei Radu, preşedinta acestei direcţii
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Pe unde va trece autostrada lui Oprescu
Cu o lungime de 52 kilometri, drumul expres, după cum l-a botezat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar urma să pornească din partea de nord a oraşului, în zona Petricani-Chitila, şi să ajungă la intersecţia cu Autostrada Bucureşti-Piteşti. Drumul ar urma să treacă prin zona Doamna Ghica, să ajungă spre sudul oraşului, pe Şoseaua Giurgiului, după care va merge paralel cu Şoseaua Progresului, până spre zona Gării de Nord, apoi pe Valea Cascadelor, înainte de a ieşi din Bucureşti. Planurile ar putea suferi însă modificări, în funcţie de discuţiile cu constructorii pe care Oprescu i-a găsit la Beijing. Valoarea investiţiei este estimată la aproape 800 milioane de euro.
• Testul Macovei al ticăloşiei: Felix-Blaga-Lăzăroiu
În România este posibil ca securistul Felix Voiculescu să fie victima Puterii, Monica Macovei să fie "procuror comunist"" iar consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu să facă jalnice piruete filozofice în dispreţul bunului simţ.
Cu câteva ore înainte ca Felix Voiculescu să fie declarat de către Curtea Supremă colaborator al poliţiei politice, Adrian Năstase a lansat un atac preventiv la adresa unui verdict care n-a făcut decât să reafirme primatul realităţii asupra mistificării. Sesizând pericolul pe care îl reprezintă restaurarea forţei faptelor, Năstase s-a grăbit să pretindă că Voiculescu a fost declarat securist pentru că are Antene ostile puterii. În realitate, lucrurile stau exact pe dos: Voiculescu are Antene şi este ostil puterii tocmai pentru că este SECURIST.
• Liderii PNL îl ţin în braţe pe Felix
Judecătorii Curţii Supreme au decis, irevocabil şi definitiv, că verdictul dat în 2006 de CNSAS, cum că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, a fost unul corect. Liderii PNL nu văd însă în acest "detaliu" vreun risc de a fi afectată imaginea partidului, astfel că Voiculescu îşi păstrează funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Atât vechii colegi de alianţă ai lui Dan Voiculesu, social-democraţii, cât şi mai noii colegi ai acestuia, liberalii, nu sunt deranjaţi că, potrivit judecătorilor, Dan Voiculescu ar fi furnizat fostei Securităţi informaţii despre activităţi şi atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. La unison, liderii PNL şi PSD au susţinut că decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi lipsită de relevanţă. "Cazul Voiculescu este un subiect care, pentru ce se întâmplă în România în 2011, nu are relevanţă", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.
• Se întoarce inflaţia cu două cifre?
Inflaţia a continuat să crească şi în luna februarie, mai mult decât estimaseră specialiştii, ca urmare a scumpirii produselor, dar şi a majorării tarifelor la servicii. Legumele şi fructele, uleiul, zahărul, dar şi produsele de panificaţie au înregistrat creşteri de preţuri în februarie, urmând tendinţa lunilor anterioare. Specialiştii din agricultură susţin că alimentele vor continua să se scumpească şi în perioada care urmează, cotaţiile materiei prime pe piaţa internaţională fiind în urcare, iar rezervele naţionale insuficiente. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ţinut să liniştească populaţia, declarând că "nu vom fi într-o zonă de criză alimentară" şi vom avea o producţie agricolă bună.
După ce anul trecut, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, în ianuarie 2010 cu 6%, în februarie, creşterea de preţ a fost de peste 10%.
• ZIARUL FINANCIAR
• Inflaţia răbufneşte şi anulează şansele de scădere a dobânzii
Scumpirea alimentelor, atât de vizibilă pe bonurile de casă, i-a luat prin surprindere pe BNR şi pe analişti. Adio scăderi ale dobânzii BNR până la sfârşitul anului, dobânzile la lei vor creşte, inclusiv pentru Ministerul Finanţelor, iar leul va continua să se întărească în raport cu euro pentru că banca centrală va încerca să tempereze preţurile mărfurilor din import - sunt principalele efecte anticipate de analişti după surpriza negativă produsă de inflaţia din februarie, când rata anuală a sărit brusc de la 6,9% la 7,6%. Chiar dacă era vizibilă atât pe bonurile emise în supermarketuri, cât şi la tarabele din piaţă, scumpirea alimentelor cu 1,8% lună la lună calculată de Statistică a reprezentat o mare surpriză şi pentru analişti, şi pentru BNR. Preţul cartofilor a sărit cu peste 10% în februarie, făina s-a scumpit cu 2%, uleiul cu 2,7%, iar pâinea cu 2,3%, în timp ce preţul laptelui a urcat cu 2,4%.
• Scumpire de 50% la cartofi într-un an, o piaţă de 1,4 mld. euro
În ultimele 12 luni preţul pentru un kilogram de cartofi a crescut în medie cu 50% din cauza scăderii importurilor, condiţiilor meteo neprielnice şi reducerii numărului de cultivatori. Românii consumă anual circa 3 mil. tone de cartofi, care la 2 lei kilogramul înseamnă 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a declarat că avansul se datorează "unor probleme tehnice". "Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, au importat inclusiv agenţi patogeni", susţine Tabără, citat de Mediafax. În primele 11 luni ale anului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, în valoare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat în aceeaşi perioadă la 19.000 de tone, în valoare de 1,8 milioane de euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
• Petrolul sare la 200$/baril dacă Arabia Saudită va fi cuprinsă de
proteste
Situaţia din Libia devine din ce în ce mai tensionată în condiţiile în care Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere şi intensifică atacurile împotriva rebelilor, situaţie care face UE să se gândească tot mai serios la posibilitatea unei intervenţii militare. În acelaşi timp, analiştii băncilor europene au lansat scenarii în care preţul petrolului poate ajunge la 150 sau chiar 200 de dolari pe baril dacă revoltele se extind. Analiştii băncii austriece Erste văd petrolul la 150 de dolari pe baril anul acesta, în timp ce francezii de la Société Générale cred că preţul va ajunge la 200 de dolari/baril dacă Arabia Saudită este cuprinsă de febra revoltelor. Petrolul Brent se tranzacţiona ieri la o valoare de 114 dolari pe baril. În 2008 petrolul a ajuns la 147,5 dolari/baril, cel mai mare preţ din istorie.
• Cine s-a împrumutat în franci în 2006 pentru a-şi cumpăra casă a ieşit mai ieftin
Cine a ales să se împrumute în franci elveţieni pentru a-şi cumpăra o casă în anii 2006-2007, a plătit mai puţin în lei decât dacă ar fi luat un credit în euro datorită dobânzilor mai mici, deşi cursul francului faţă de leu a urcat mai repede decât cel al euro. Luând în calcul variantele pentru un credit de 60.000 de euro (care ar fi însemnat 95.500 de franci elveţieni la cursul de la sfârşitul anului 2006), pe 30 de ani, chiar cu condiţii similare de dobândă, balanţa înclină în favoarea francului. Astfel, la o dobândă nominală egală în primul an de 5,5% pe an, iar ulterior calculată în funcţie de indicatorii de referinţă de pe pieţele financiare - Libor pentru franc la şase luni şi respectiv Euribor la şase luni pentru euro - plus o marjă egală de 4,5 puncte procentuale, ratele la un credit în franci ar fi totalizat 98.700 de lei până în prezent (transformarea a fost făcută la cursul BNR din ultima zi a fiecărei luni). La creditul în euro totalul ratelor sare uşor de echivalentul a 100.000 de lei.
• Luptă indecisă în asigurări: Astra urcă pe primul loc pe subscrieri, dar Allianz conduce la încasări
Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, a urcat pe primul loc în clasamentul companiilor locale de asigurări după ce a subscris prime brute de 1,11 miliarde lei (264 mil. euro) anul trecut, detronând Allianz-Ţiriac, care ocupase această poziţie timp de şapte ani. Nemţii de la Allianz figurează însă în statisticile UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) cu cel mai mare volum al primelor încasate, de aproape 1,13 miliarde lei, cu 91 milioane lei mai mult decât primele încasate de Astra.
• China, într-o nouă eră: viitorii lideri trebuie să supervizeze
schimbarea cursului economiei
Anul viitor, scena politică din China se va schimba radical în condiţiile în care ţara va avea un nou preşedinte în locul lui Hu Jintao şi un nou prim-ministru în locul lui Wen Jiabao, scrie Financial Times. Noii lideri vor avea misiunea de a supraveghea schimbările majore ce vor avea loc în a doua mare economie a lumii după ce planul cincinal ce a debutat la începutul lunii are drept obiective temperarea creşterii economice până la 7%, reducerea inflaţiei şi, măsura care va avea impact asupra lumii întregi, mutarea centrului de greutate dinspre exporturi către consum intern. Principalii favoriţi pentru cele mai înalte funcţii din China sunt Xi-Jinping, 57 de ani, care în 2007 a fost ales vicepreşedinte al partidului comunist şi este văzut drept următorul preşedinte, şi Li Keqiang, 55 de ani, în prezent unul dintre cei patru vicepremieri, pentru funcţia de prim-ministru.