REVISTA PRESEI 11.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 aprilie 2016

ADEVARUL

Cum funcţiona maşinăria evazionistă pusă la cale de mogulul media Adrian Sârbu

Fondatorul grupului de presă MediaPro, Adrian Sârbu, şi-a construit un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat. El îi ameninţa pe şefii grupului care insistau ca firmele să-şi achite dările la stat, spunându-le "Vă rup capul!", arată procurorii în rechizitoriul prin care Adrian Sârbu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, Adrian Sârbu controla, la vedere, 19 firme. În realitate, pe lângă aceste societăţi, direct sau indirect, prin persoane interpuse, omul de afaceri controla mult mai multe firme, folosite în circuitul evazionist, susţin anchetatorii. In perioada 2011-2014, Adrian Sârbu a controlat 149 de entităţi juridice, respectiv 9 fundaţii şi 140 de societăţi comerciale (138 cu sediul în România şi două cu sediul în Cipru şi Franţa). De asemenea, procurorii mai arată că Adrian Sârbu ar fi profitat de carenţele legislaţiei din România, care nu-l împiedică pe asociatul unei societăţi comerciale intrate in faliment să înfiinţeze o nouă firmă.

Nevoia restartării Uniunii Europene, faţă cu provocările Estului european - de Iulian Chifu

Evoluţiile de la nivel european şi confruntarea cu realitatea abundenţei de crize reclamă o resetare a leadershipului european, mergând până la reforma Comisiei Europene prin remaniere sau demisia acesteia. În acelaşi timp, evoluţiile din Estul Europei devin din nou îngrijorătoare, la Kiev sau Chişinău semnalele fiind cel puţin preocupante pentru reluarea confruntărilor în fostele conflicte îngheţate care s-au încălzit şi pentru orientarea europeană a guvernului de la Chişinău. Ca răspuns la aceste evoluţii, clasa politică europeană s-a dovedit neputincioasă. Mare parte din partidele clasice au preferat continuitatea mesajelor europene, corecte politic şi în siajul proiectelor de acum 25 de ani, ale construcţiei europene unitare. Principii, valori clare, dar abordări tot mai puţin flexibile şi tot mai neadecvate problematicii actuale, de unde şi îngustarea electoratului care susţine aceste opţiuni.

Cum fac bani unii avocaţi din vânătoarea de morţi şi de răniţi în tragedii rutiere

Chiar dacă sună cinic, accidentele soldate cu victime sunt o oportunitate extraordinară pentru avocaţi. Procesele în care firmele de asigurări sunt obligate la plata unor daune morale de zeci sau chiar sute de mii de euro, din care o sumă cuprinsă, de la caz la caz, între 10 şi 25 la sută îi revine avocatului, reprezintă visul multor avocaţi. Goana după victime ale unor accidente rutiere a născut, însă, monştri. Cel puţin asta reiese din mărturia unui părinte, al cărui fiu a fost internat la Spitalul Judeţean Timişoara în urma unui accident rutier. "Am fost internaţi la Secţia de Neurochirurgie. Pe holuri umbla unul care bătea de la uşă la uşă şi întreba de persoane care au fost implicate în accidente. Întreba: ‹‹Accidente? Aaccidente?››. Era exact ca ăia care veneau prin saloane să vândă şlapi şi pijamale", a relatat părintele.

Lacul Albastru din Maramureş, unic in Europa. "O bună parte din timp, doar localnicii au ştiut de el"

In Maramureş, la poalele Munţilor Gutâi, puteţi descoperi singurul lac din Europa care îşi schimbă culoarea in funcţie de lumină. Lacul Albastru s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare, unde de-a lungul timpului s-a colectat apa de ploaie. Străjuit de o pădure de gorun si pin, are patru metri adâncime. Sorin Todoran, Clubul Civic Lacul Albastru Baia Sprie: "Lacul Albastru este un obiectiv care atrage foarte mulţi turişti in zonă. A fost neglijat o bună parte din timp, doar localnicii au ştiut de el."

Motivul pentru care o parte dintre fermieri vor rămâne fără subvenţie

La finele săptămânii trecute, APIA a început să vireze banii din subvenţia pe anul 2015. 536.160 de cereri unice erau pregătite pentru plată în sumă totală estimată de 300 de milioane de euro. Dintre acestea, o primă tranşă de 27.273 de cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro au fost plătite în cursul zilei de vineri. Singura plată care făcea parte din schemele de "bază" şi pentru care s-a decis la APIA să se mai aştepte este înverzirea. Plata pe înverzire pentru anul de cerere 2015 se va ridica la circa 59 de euro pe hectar, sumă pe care ar urma să o primească fermierii care îndeplinesc condiţiile pentru practicile benefice pentru mediu şi climă, aşa-zisul "greening" în termeni vestici. Plata a fost introdusă de abia de anul trecut, anul de cerere 2015, iar banii, care vor aduce fermierilor 30% din valoarea maximă a subvenţiilor, pot fi încasaţi de către aceştia anual până în 2020.

Renault va investi peste 900 de milioane de euro în Maroc şi va crea 50.000 de locuri de muncă

Grupul Renault, proprietarul producătorului auto Dacia, a semnat un acord cu autorităţile din Maroc pentru a investi peste 900 de milioane de euro în vederea dezvoltării "unui ecosistem industrial" în ţara nord africană, ceea ce va implica crearea a 50.000 de noi locuri de muncă, a declarat ministrul marocan al Industriei, potrivit AFP. Directorul de operaţiuni al Renault pentru regiunea Africa-Orientul Mijlociu-India, Bernard Cambier a adăugat că produsele realizate la cele două uzine pe care constructorul francez le are deja în Maroc au cea mai bună calitate dintre toate uzinele Renault-Nissan din lume. Regiunea Africa-Orientul Mijlociu-India este cea mai mare piaţă a Renault din afara Europei, cu 360.000 de unităţi vândute în 2015, în creştere cu 16,9% în ritm anual.

Comisarul european pentru Industrie: "Dacă pierdem industria oţelului, va dispărea şi cea auto"

Mişcare fără precedent: UE va permite acordarea de ajutoare de stat în industria oţelului, fapt care era interzis în mod expres până acum, în condiţiile în care grupurile siderurgice din Europa sunt afectate puternic de importurile la preţ de dumping din China, dar şi din Belarus şi Rusia. "Oţelul este şi va fi important pentru Europa. Dacă vom pierde industria siderurgică din Europa, mai devreme sau mai târziu vom pierde tot lanţul valoric, toată industria automotive va dispărea", a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", El¿bieta Bieñkowska, comisar european pentru Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri. Ea a afirmat că nu numai oţelul are probleme, ci este vorba de toate industriile energo-intensive, cum ar fi industria chimică, cimentul, sticla sau hârtia.

Populiştii şi extremiştii au început să-şi impună agenda în Europa şi SUA chiar dacă nu sunt la putere

Referendumul din Olanda a fost lansat după ce un site populist, cunoscut pentru apetenţa spre farse, a adunat peste 300.000 de semnături pe o petiţie. Editorii site-ului căutau un subiect - orice subiect - şi au găsit unul: cetăţenii olandezi au fost chemaţi să îşi exprime părerea cu privire la un acord comercial european încheiat cu Ucraina, acelaşi tratat pentru care ucrainenii au luptat şi pentru care unii au murit în februarie 2014. Comerţul liber a fost o sursă importantă de prosperitate, însă în ultima perioadă pare că şi-a pierdut atractivitatea. Populiştii europeni, atât de dreapta, cât şi de stânga, împărtăşesc ideile lui Trump de a ridica bariere de comerţ. Financial Times spune că există totuşi adevăr în afirmaţiile populiste conform cărora globalizarea a adus câştiguri în special celor mai bogaţi 1% dintre oameni.

BANCHERUL

BNR explică de ce băncile preferă sa cesioneze (vândă) creditele neperformante

Băncile prefera sa cesioneze, adică să vândă, creditele neperformante către firme de recuperare creanţe, in loc să acorde clienţilor care nu-si mai pot plăti ratele o scutire parţiala la rambursarea acestora, pentru menţinerea unei discipline de plată, prin evitarea hazardului moral, care ar putea stimula unii debitori să renunţe de bunăvoie la plata datoriilor, explica BNR. Unele bănci au avut însă si alte motive, precum "cosmetizarea" bilanţurilor, pentru cesiunea unor credite, precum cele in franci elveţieni, către firme din străinătate, aspect pe care BNR nu-l menţionează.

A cincea decizie definitivă a unei instanţe de judecată privind îngheţarea cursului de schimb CHF/RON

Raiffeissen Bank devine a cincea banca împotriva căreia o instanţa de judecata a emis o decizie definitiva prin care stabileşte îngheţarea cursului de schimb CHF/RON la data acordării creditului in franci elveţieni, in 2007, când un franc era in jur de doar 2 lei, fata de 4 lei in prezent, ceea ce înseamnă că ratele la credit se înjumătăţesc. "Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dispune eliminarea acesteia din contract. Dispune stabilizarea cursului de schimb CHF/LEU la momentul semnării contractului, curs care să fie valabil pe toată perioada derulării contractului. Dispune denominarea plăţilor în moneda naţională", se arata in decizia definitiva a Tribunalului Bucureşti. Alte decizii definitive prin care instanţele de judecata au stabilit îngheţarea cursului la data acordării creditului au mai fost pronunţate împotriva Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank si, cea mai recentă, împotriva Bancpost.

CAPITAL

Panama Papers, bomba cu ceas din finanţele mondiale

Panama Papers, o investigaţie jurnalistică de amploare, a scos la iveală, din 11,5 milioane de documente reprezentând formarea şi acţiunile a 214.000 de companii offshore, 14.000 de clienţi ai unei singure firme de avocatură din Panama, care gestiona afaceri confidenţiale. Printre aceşti clienţi se află 12 şefi de stat, peste 150 de politicieni, 29 de miliardari de pe lista Forbes. Sunt implicaţi, de asemenea, mai mulţi finanţatori ai terorismului, importanţi actori de pe scena armelor nucleare, figuri proeminente din lumea sportului şi a divertismentului şi numeroase companii legate de CIA. Totodată, reiese din documente, că zeci de mari bănci au lucrat cu Mossack Fonseca în înfiinţarea acestor entităţi offshore. Printre acestea se numără giganţi bancari Credit Suisse, UBS, Landesbank şi Rothschild. Scurgerea de informaţii de la firma Mossack Fonseca, prin prisma prejudiciilor pe care le aduce multora dintre cei mai bogaţi şi puternici oameni de pe planetă, este de departe cel mai mare şi cel mai grav atac cibernetic din istorie. Este o bombă cu ceas pentru unii, o mină de aur pentru alţii.

Prahova - petrolul şi restul lumii

Prahova este una din puţinele poveşti de succes în rândul judeţelor din România. Cu zăcăminte de petrol încă însemnate şi cu o industrie a ţiţeiului puternică, cu o tradiţie industrială de peste 150 de ani, cu o poziţie geografică favorabilă (la doi paşi de Capitală şi de cel mai mare aeroport al României, dar, în acelaşi timp, la mică distanţă de Transilvania şi Moldova), cu terenuri favorabile agriculturii, dar şi cu una dintre cele mai importante zone turistice montane din ţară, pe locul întâi în topul celor mai populate judeţe (cu peste 760.000 de locuitori) şi important nod feroviar şi rutier, regiunea din nordul Munteniei are o viaţă economică tot mai trepidantă. Printre cele mai importante companii (în funcţie de cifra de afaceri pe 2014) din judeţ se numără producătorul de detergenţi Unilever, fabricanţii de componente auto Yazaki şi Coficab ori cel de rulmenţi Timken, firma de transport şi distribuţie Aquila, producătorul de nutreţuri Agricol, cel de sucuri Tymbark sau compania specializată în materiale de construcţii Adeplast.

Cameron trebuie să dea din nou explicaţii pentru o donaţie de 200.000 de lire de la mama sa

Premierul britanic David Cameron şi-a publicat duminică declaraţiile de impozit, în încercarea de a pune capăt disputei privind fondurile offshore deţinute de defunctul său tată, ieşite la iveală odată cu izbucnirea scandalului 'Panama Papers', doar că documentele prezentate ridică noi semne de întrebare, de data aceasta în legătură cu o donaţie în valoare de 200.000 de lire sterline din partea mamei sale, potrivit DPA. Cameron a primit două plăţi în valoare de 100.000 de lire fiecare din partea mamei sale în anul 2011, potrivit declaraţiilor de impozit care acoperă ultimii şase ani, cinci în calitate de prim-ministru şi unu înainte de preluarea mandatului de şef al guvernului. Datorită unei particularităţi a legii britanice, donaţia permite familiei Cameron să evite în mod legal plata unei taxe pe moştenire de circa 80.000 de lire, care nu se plăteşte pentru proprietăţi şi fonduri cu o valoare sub 325.000 de lire decât dacă persoana care a făcut donaţia decedează în termen de 7 ani de la data transferului.

Guvernul ungar şi BERD vor deveni în scurt timp acţionari la divizia din Ungaria a Erste Group

Reprezentanţii statului ungar şi cei ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor pune la punct în zilele următoare ultimele aspecte cu privire la intrarea în acţionariatul diviziei ungare a grupului bancar austriac Erste Group iar tranzacţia ar urma să se încheie până la finele lunii iunie, a declarat duminică pentru MTI directorul Erste Bank Hungary, Radovan Jelasic. În luna februarie a anului trecut părţile au convenit că BERD şi Guvernul ungar vor prelua fiecare o participaţie de până la 15% din acţiunile Erste Bank Hungary Zrt, iar conform calendarului iniţial tranzacţia urma să se încheie până la finele lui 2015. Radovan Jelasic a subliniat că una din condiţiile pentru încheierea tranzacţiei este o nouă reducere a taxei pe bănci şi acest lucru va fi posibil la finele lunii iunie, după ce Parlamentul de la Budapesta va adopta legislaţia fiscală pentru anul viitor, în paralel cu bugetul pe 2017.

CURENTUL

Soţul lui Firea, agresivul Pandele, acuzat din nou de violenţe

După ce Luis Lazarus a povestit că Pandele a vrut să-l bată chiar în interiorul televiziunii la care lucra, după ce unui alt jurnalist, primarul din Voluntari i-a turnat cafeaua în cap după ce l-a enervat, Florentin-Costel Pandele, posesor al două doctorate făcute în paralel cu un master este acuzat din nou de violenţă. Candidatul PNL la Primăria Voluntari, Florin Secară, a afirmat că primarul Florentin Pandele şi-a pus apropiaţii să îl agreseze la o acţiune desfăşurată sâmbătă , în oraşul Voluntari: "După ce mi-a distrus bannerele şi şi-a pus apropiaţii să ne agreseze - şi pe mine, şi pe echipa de campanie - în urmă cu câteva săptămâni, primarul Voluntari, Florentin Pandele, a recurs la aceleaşi tactici de intimidare şi ieri, sambata 09 aprilie, atunci când încercam să stau de vorbă cu locuitorii din oraşul nostru. Nu aş face astfel de acuzaţii dacă în zonă nu am fi văzut apropiaţi de a-i săi care supravegeau întreaga operaţiune, ca să se asigure că exerciţiul de intimidare este pus în aplicare cum trebuie. Acesta este modul în care Florentin Pandele înţelege competiţia politică."

Protest la Cotroceni împotriva mega moscheii şi a migranţilor

Partidul România Unită a organizat ieri un protest împotriva construirii în Bucureşti a unei mega moschei şi împotriva primirii de migranţi. PRU a cerut cu această ocazie suspendarea preşedintelui Iohannis deoarece, prin gestul său de a permite unei puteri străine să construiască o mega moschee în Bucureşti care să expună România la prozelitismul islamic într-o perioadă în care acesta aruncă în aer Europa, preşedintele României încalcă prevederile constituţionale şi, în consecinţă, se impune suspendarea sa. Preşedintele Iohannis se face vinovat de încălcarea mai multor articole din Constituţie, ceea ce constituie motiv de suspendare: articolul 54, Fidelitatea faţă de ţară, '(1) Fidelitatea faţă de ţară este sacră' şi articolul 80, Rolul Preşedintelui, '(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării'. Prin cedarea în faţa Turciei, preşedintele Iohannis şi-a încălcat grav fidelitatea faţă de ţară şi a dat o lovitură grea independenţei naţionale, câştigate cu preţ de sânge în Războiul de Independenţă din 1877-1878.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele României scapă printre degete un sediu de bancă

17 ani. Atât au petrecut prin tribunale două familii din Sibiu pentru a anula dreptul de proprietate al familiei preşedintelui României, Klaus Iohannis, asupra unui imobil dobândit pe jumătate în baza unui certificat de moştenitor dovedit fals. O săptămână. Atât mai durează până când numele familiei Iohannis va fi radiat din cartea funciară a imobilului în discuţie. În prima zi a săptămânii viitoare, reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu ar urma să elibereze un nou certificat de informare, potrivit căruia imobilul situat în centrul Sibiului, pe str. Nicolae Bălcescu nr. 29, este în proprietatea Statului Român şi nu a soţilor Klaus şi Carmen Iohannis şi a numitei Rodica Baştea.

Serviciile secrete din Germania recunosc: ISIS si-a infiltrat oamenii printre refugiati"

Şeful serviciul de securitate internă al Germaniei, Hans-Georg Maassen, a declarat în cadrul unui interviu că autorităţile au evaluat greşit strategia folosită de Statul Islamic pentru a intra în ţară, precizând că situaţia securităţii interne este "extrem de gravă". Iniţial, serviciile de securitate au crezut că este puţin probabil ca ISIS să se folosească de valul de refugiaţi pentru a infiltra terorişti în Germania. "Am crezut că riscul este prea ridicat, că ei nu au nevoie să îşi infiltreze oamenii printre refugiaţi, dar au făcut-o", recunoaşte şeful BfV, Hans-Georg Maassen, într-un interviu acordat "Welt am Sonntag", citat de Deutsche Welle. Aproape 70% dintre refugiaţii care au pătruns în Germania nu au un paşaport valid şi au fost înregistraţi doar pe baza informaţiilor pe care ei le-au furnizat autorităţilor.

Jurnaliştii de la Jane's Defense aruncă bomba! Arme ruseşti din România, trimise de americani rebelilor sirieni

Sfidând acordul de încetare a focului din Siria, Constanţa şi portul bulgar Burgas sunt punctele de plecare ale transporturilor de arme. Via Turcia şi Iordania, acestea aprovizionează insurgenţii sirieni care vor răsturnarea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite continuă să înarmeze grupările rebele din Siria, în ciuda acordului de încetare a focului, dezvăluie Jane's Defense într-un articol din 8 aprilie, cu titlul "Ies la lumină informaţii privind livrările de arme americane către rebelii sirieni". Prestigioasa publicaţie militară citează documente ale Federal Business Opportunities, un portal unde guvernul american formulează cereri de ofertă pentru cele mai diverse afaceri. În ultimele luni, FBO a publicat două solicitări de transport de armament din România şi Bulgaria către Orientul Mijlociu.

Protest la Cotroceni împotriva construirii unei moschei în Bucureşti

Aproximativ 250 de persoane au protestat ier, în faţa Palatului Cotroceni, împotriva construirii unei moschei la Bucureşti, organizator fiind preşedintele PRU, deputatul Bogdan Diaconu. "Poporul român este un popor care are valori profund creştine, un popor care a fost ţinut unit de aceste valori timp de peste 2000 de ani. (Klaus Iohannis - n.r.) trebuie să înţeleagă că nu poate tranzacţiona interesele naţiunii române, nu poate să cedeze în faţa doamnei Merkel orice valoare şi interes al României. Trebuie să înţeleagă că este la Cotroceni pentru a reprezenta poporul român, care l-a votat în 2014, să apere România, trebuie să înţeleagă că şeful dumnealui este poporul român, nu doamna Merkel sau sultanul Erdogan", a declarat liderul PRU, potrivit Mediafax. El a cerut primarului general interimar, Răzvan Sava, să declanşeze referendum în data de 5 iunie, odată cu alegerile locale din acest an, pentru ca bucureştenii să răspundă dacă vor sau nu moschee în Capitală.

JURNALUL NATIONAL

Banca Mondială: Creşterea economică a României va accelera la 4% în 2016

Banca Mondială estimează că ritmul de creştere economică al României va accelera la 4% în 2016, susţinut de politica fiscală expansionistă şi reformele de pe piaţa muncii, însă avertizează asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizării publice, conform noului raport al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. Potrivit Băncii Mondiale, măsurile de relaxare fiscală implementate în 2016, cumulate cu majorările salariale din sectorul public vor simula consumul privat, în timp ce inflaţia scăzută şi politica monetară relaxată vor ajuta creditarea şi ar putea avea un impact pozitiv asupra investiţiilor private. Chiar dacă accelerarea consumului ar urma să ducă la agravarea dezechilibrelor externe, Banca Mondială este de părere că deficitul de cont curent va rămâne sub control.

Asigurătorii pregătesc mercurialul vieţii

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) vrea introducerea unui sistem sistemul tabelar, bazat pe puncte traumatice pentru reglementarea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor auto. Solicitarea asigurătorilor nu este însă o noutate, ei încercând acest lucru din 2011 încoace. De fapt, această propunere ascunde dorinţa companiilor de asigurări de a-şi reducere costurile generate de plata despăgubirilor. România conduce în 2015 în două clasamente sumbre. Astfel, suntem pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere, unde am înregistrat 95 de vieţi pierdute pentru fiecare milion de locuitori, faţă de o medie europeană de 51,5. De asemenea, deţinem primul loc şi la capitolul accidentele auto cu vătămări corporale.

NATIONAL

Mulţi se tem de "spovedania" lui Oprescu: "Ce se întâmplă, doctore?"

Grupul infracţional organizat pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin, in rechizitoriul de trimitere in judecata, că Sorin Oprescu l-a constituit si coordonat este unul restrâns, format din doar şapte persoane, cu toţii angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti. Dar să nu uităm că aici este vorba doar despre o singură anchetă, iar strategia procurorilor este de obicei una mult mai complexa, care cuprinde disjungerea unor noi dosare dintr-o primă speţă. Este lucrul de care se tem acum cel mai tare deloc putini politicieni, miliardari si chiar oameni din sistem, tot mai îngrijoraţi de informaţiile privind "pocăinţa" doctorului Sorin Oprescu.

Artizanii "marilor privatizări", loviţi in plex!

Fără putinţa de tăgadă, cele mai spectaculoase "tunuri" din economia românească s-au dat prin aşa-numitele "mari privatizări", in urma cărora obiective strategice pentru industrie au fost transferate unor investitori de cele mai multe ori străini. Dar care s-au dovedit in scurt timp cel puţin la fel de neserioşi ca si patronii autohtoni care au apucat, la rândul lor, cate o "felie" din "tortul" reprezentat de către economia românească. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, cu câţiva dintre politicienii de frunte ai acelor vremuri aflaţi deja in custodia lor, procurorii anticorupţie dau tot mai mult târcoale acestor "mari privatizări". Iar cum recentele modificări la Legea siguranţei naţionale au rolul vădit de a uşura eventuala anchetare a acelor procese, uite ca, in curând, ne putem aştepta la mari surprize in acest sens.

Atenţie, se înlocuiesc cărţile de identitate!

Parlamentarii au iniţiat o noua lege prin care cer schimbarea buletinelor din Romania. Astfel, cât de curând românii vor avea acte de identitate asemănătoare cu cele ale celorlalte state din Uniunea Europeană. Noul tip de carte de identitate va fi in format ISO 7810, va avea o dimensiune similara permisului auto sau cardurilor bancare si de asemenea, va avea măsuri de siguranţă si protecţie sporite, dar si mai multe date informative. In noile buletine, romanii vor avea trecut numele ca si acum, codul numeric personal, grupa sanguină, dar si faptul ca posedă sau nu permis de conducere auto si numărul asigurării sociale. In schimb, ADRESA nu va mai fi trecută pe actul de identitate.

PUTEREA

Revolta împotriva celor 33. Despre Smerenie. Cântecul-fenomen care a răscolit România

Joi, 7 aprilie, trupa TAXI (solist Dan Teodorescu) a lansat prin contul de Youtube un nou cântec cu mesaj, mesaj la care au achiesat 33 de personalităţi ale lumii artistice şi din mass media. "Despre smerenie" este titlul cântecului, iar mesajul său, metafora încapsulată, este unul simplu(ă): modestia, mai degrabă decât opulenţa, este atributul sfinţeniei. Alta a fost, însă, percepţia unei mari pături a credincioşilor ortodocşi, care văd în acest cântec strict un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, pe cale de consecinţă a ortodoxiei româneşti. Un asemenea atac, survenit în Postul Paştelui, nu poate fi tolerat, nu poate rămâne netaxat. Aşa că, în bun spirit creştinesc, Dan Teodorescu şi cei 33 au fost luaţi la şuturi verbale, unele mergând până la incitare la linşaj. Susţinătorii artiştilor, nu puţini, au sărit în apărarea lor şi aşa s-a ajuns la un fenomen de mase, care răscoleşte România. Duminică dimineaţa, videoclipul trupei TAXI adunase deja peste o jumătate de milion de vizualizări, peste 10 mii de "like-uri" (aprobări) şi peste 1.500 de "dislike-uri" (dezaprobări), iar peste 2.300 dintre privitori exprimaseră o opinie.

Combinatul Oltchim riscă falimentul

Combinatul chimic Oltchim, societatea cu tradiţie în petrochimia din Sud-Estul Europei, riscă falimentul. Comisia Europeană a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea datoriilor de stat la Oltchim. Verificările vor viza respectarea normelor UE privind ajutoarele de stat. Bomba cade în contextul în care Oltchimul nu duce însă lipsă de investitori interesaţi să îl preia, fiind vorba de chinezii de la Junlun Petroleum CO LTD dar şi de compania românească Chimcomplex Borzeşti. Surse oficiale din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, au declarat pentru ziarul PUTEREA că, dacă CE va decide că ajutoarele de stat acordate combinatului au fost ilegale, atunci Oltchim va trebuie să plătească fiecare ban înapoi şi, fiind vorba de sute de milioane de euro, compania va intra în faliment.

Societe Generale, prima bancă luată la bani mărunţi în "Dosarele Panama"

Sediul central al grupului bancar francez Societe Generale a fost percheziţionat recent în cadrul unei anchete preliminare demarată de Parchetul francez pentru "fraudă fiscală agravată" ca urmare a dezvăluirilor din scandalul Panama Papers, a declarat duminică un purtător de cuvânt al băncii, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Potrivit unor informaţii publicate anterior în în cotidianul francez "Le Monde", Societe Generale ocupă poziţia a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC şi băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse. "Le Monde" susţine că Societe Generale deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale cu ajutorul Mossack Fonseca. În replică, grupul Societe Generale subliniază că doar câteva zeci din aceste societăţi offshore mai sunt în prezent active şi că sunt gestionate într-o manieră "complet transparentă".

ROMANIA LIBERA

Este Klaus Iohannis corupt?

Preşedintele trebuie să clarifice public şi rapid relaţia sa cu omul de afaceri Ilie Grădinar, pe al cărui fiu tocmai l-a numit ambasador, pentru că povestea nu mai poate fi îngropată, iar şeful statului nu va mai scăpa de suspiciunile de corupţie. Există oameni în România care cred că misiunea lui Klaus Iohannis s-a încheiat în seara alegerilor. Ne-a scăpat de Ponta? Patria - veşnic recunoscătoare. Poate să şi doarmă cinci ani la Cotroceni pentru că, în comparaţie cu glonţul care ne-a trecut pe la ureche, orice altceva păleşte. Funcţia de preşedinte nu poate fi neutră faţă de valori ca fizica şi, dacă nu faci nimic bun, atunci cu siguranţă faci rău ţării şi celor care te-au ales. E pur şi simplu degradant să rămâi în istorie drept omul care l-a împiedicat pe Ponta să devină preşedinte. Ceea ce ştim este că, dacă nu limpezeşte lucrurile cât mai repede, preşedintele va afla în curând că, în percepţia publică, întrebarea din titlu va deveni în scurt timp o afirmaţie, iar până la sfârşitul mandatului său - o certitudine.

Adulţii emigrează, tinerii rămân şomeri

Integrarea tinerilor pe piaţa muncii rămâne o provocare, emigraţia puternică complică problemele legate de îmbătrânirea populaţiei, în vreme ce serviciul pentru ocuparea forţei de muncă nu funcţionează corespunzător. Aşa arată piaţa muncii din România, conform Raportului de ţară al Comisiei Europene. Într-un stat membru al UE, în care preţurile s-au aliniat rapid la cele din vest, însă salariile au rămas la nivelul Europei de Est, probleme de natură structurală persistă pe o piaţă a muncii care este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei. România ocupă un loc fruntaş doar atunci când vine vorba despre mobilitate, adică numărul de cetăţeni activi pe piaţa muncii care au plecat să muncească într-un alt stat membru. Raportul arată că emigraţia puternică afectează capitalul uman şi complică şi mai mult problemele legate de îmbătrânirea populaţiei. "Se estimează că, în 2013, 2,5 mili­oane de români (aproximativ 12,5% din populaţie) locuiau în străinătate.

ZIARUL FINANCIAR

BNR constată sec: Mulţi români cu credite ipotecare au la venituri mici un grad ridicat de îndatorare

Creditele ipotecare pot genera probleme din cauza gradului mai ridicat de îndatorare al debitorilor, de 42%, şi a faptului că 40% dintre debitori au venituri mici, sub 1.700 lei/lună, atenţionează BNR. "Din perspectiva riscului de credit, creditul ipotecar sau pentru alte investiţii imobiliare poate genera o serie de probleme, pe de o parte din cauza gradului mai ridicat de îndatorare al debitorilor cu acest tip de credit, comparativ cu cel al debitorilor cu credite de consum - 42%, comparativ cu 33% în decembrie 2015 - şi, pe de altă parte, din cauza concentrării expunerilor faţă de debitori din categoriile de venit cu vulnerabilitate ridicată (sub 1.700 de lei)", potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare 2016. La sfârşitul anului trecut, un număr de 469.189 de persoane aveau cel puţin un credit imobiliar, 72% dintre aceştia având un credit ipotecar sau pentru investiţii imobiliare.

Dobânzile negative îşi fac încet loc în viaţa europenilor, iar băncile ţipă de disperare. Germania ia atitudine

Preşedintele BPCE, a doua instituţie bancară ca mărime din Franţa, a avertizat că perspectiva industriei bancare europene este acum, în unele aspecte, mai nesigură decât era în plină criză financiară: dobânzile negative erodează profiturile, iar digitalizarea schimbă modelul de business. Bloomberg scrie că există motive noi de îngrijorare în privinţa băncilor europene. O combinaţie toxică de dobânzi negative, economii în comă şi reguli ce pot fi descrise ca fiind o provocare creează haos în modele de afaceri ale băncilor. Valoarea lor de piaţă s-a redus cu un sfert de la începutul anului. Din Germania, ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble a cerut guvernelor din Europa şi din SUA să încurajeze băncile lor centrale să renunţe la politicile ultrarelaxate. Acesta este cel mai puternic semn de până acum că Berlinul îşi pierde răbdarea cu dobânzile ultramici, în unele cazuri negative, ale Băncii Centrale Europene, notează The Wall Street Journal. Problema lui Schäuble este că lichiditatea în exces, efectul politicii laxe, devine o cauză, şi nu o soluţie, pentru problemele financiare.

Cum au ajuns Cipru, Luxemburg sau Olanda între primii 10 investitori străini în România

Ţări cu un PIB de 10 ori mai mic decât cel al României - precum Cipru -, cu un produs intern brut la o treime din cel al României şi cu o populaţie insignifiantă - precum Luxemburg - se află în topul celor mai mari investitori străini în România. Ţări europene cu un regim fiscal foarte prietenos - chiar dacă nu precum al paradisurilor fiscale din insule exotice - conduc în topul investitorilor străini în România. Olanda este în frunte cu investiţii de 14 miliarde de euro la nivelul lui 2014 (ultimele date centralizate la BNR) reprezentând aproape 24% din soldul investiţiilor străine în România. Germania este abia pe locul al treilea în topul investitorilor străinii pe piaţa locală (7,5 mld. euro soldul investiţiilor). Unele dintre cele mai importante companii străine care activează pe piaţa locală sunt înregistrate în Olanda, deşi nu sunt deţinute de acţionari olandezi. Între acestea: RCS/RDS, Mega Image, Enel, Coca-Cola, Oracle, Toyota, UPC, Lukoil, GDF Suez Energy, Vodafone, Ford, JT International, Samsung, Continental Automotive, Arctic sau Alro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb