REVISTA PRESEI 11.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 mai 2016

ADEVARUL

Irina Radu, impusă de noua majoritate parlamentară la şefia TVR

Irina Radu este noua şefă a TVR după ce coaliţia condusă de PSD a reuşit să atragă de partea lor un nou partener politic, UDMR, şi să treacă propunerea lor prin votul din Legislativ. Liberalii au anunţat că vor ataca la CCR voturile din comisii şi din plen. Parlamentarii au votat-o pe Irina Radu pentru funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române, candidatura ei întrunind 304 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", în urma unei şedinţe cu cântec. Pentru ca votul să fie valid, trebuiau exprimate cel puţin 271 de voturi "pentru" propunere, numărul reprezentând în acelaşi timp şi necesarul de parlamentari pentru a asigura cvorumul de şedinţă.

Machiavelism de Ilfov: Gabriela Firea şi-a dat soţul afară din PSD

Candidatul PNL la Primăria oraşului Voluntari, Florin Secară, spune că Florentin Pandele a fost exclus din PSD chiar de soţia sa, Gabriela Firea, preşedinte PSD Ilfov şi candidat la Primăria Capitalei. "După cum ştiţi, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, încearcă să îi inducă în eroare pe locuitorii oraşului şi s-a înscris în cursa pentru primărie din postura de independent, deşi până recent a fost membru al PSD. Potrivit legii, un primar îşi pierde mandatul dacă acesta demisionează din partid, dar şi-l păstrează dacă este exclus. Pentru a se înscrie ca independent la alegeri, Pandele a găsit o soluţie foarte ingenioasă: fiind membru al PSD Ilfov, organizaţie condusă de soţia sa, Gabriela Firea, aceasta şi-a exclus din partid propriul soţ!", se precizează în comunicatul de presă semnat de candidatul PNL la Primăria Voluntari, Florin Secară.

Jocuri în Parlament pentru CCR. Troc între PSD şi UDMR. Ponta încearcă să-şi impună vărul

Retragerea lui Ioan Chelaru din cursa pentru Curtea Constituţională (CCR) a redeschis competiţia în PSD pentru noua propunere pe care trebuie să o facă Senatul. În paralel cu negocierile pentru a prelua şefia Camerei Deputaţilor, fostul premier Victor Ponta face lobby pentru ca fostul ministru al Justiiei din Guvernul său, Robert Cazanciuc, să devină noua propunere a PSD pentru CCR, potrivit unor surse din PSD. Înainte de demararea procedurii privind candidaturile la CCR, Ponta a încercat să-i arate lui Liviu Dragnea că Robert Cazanciuc ar fi o variantă bună pentru ca PSD să-l susţină pentru poziţia de judecător la CCR din partea Camerei Deputaţilor. PSD a fost de acord cu propunerea UDMR ca Atilla Varga, deputat timp de şase mandate, să fie votat în funcţia de judecător CCR, în schimbul susţinerii UDMR pentru numirea Irinei Radu în fruntea TVR.

Ziua Regalităţii, sărbătorită în premieră la Castelul Peleş din Sinaia

Peste 5.000 de persoane au participat marţi, la Sinaia, la evenimentele prilejuite de Ziua Regalităţii şi de jubileul de 150 de ani al Coroanei Române. În costume populare sau în ţinute elegante, românii veniţi la Peleş din toată România au strigat "Trăiască Regele!" După scurte ceremonii la Bucureşti, ziua de 10 Mai, Ziua Regalităţii, a început la Sinaia, la ora 13.30, cu arborarea Stindardului Regal. La ceremonii la care au participat Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, dar şi alţi membri ai Familiei Regale: Principesa Elena, soţul acesteia, Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei. Este pentru prima dată după anul 1947, anul abdicării regelui Mihai, când drapelul cu însemnele Casei Regale Române este arborat la Castelul Peleş din Sinaia.

Imaginea edilului ideal

Adevărul" încearcă să creioneze, prin intermediul unor specialişti din diferite domenii, cum ar trebui să arate un primar ideal şi de ce suntem sortiţi să alegem variantele cele mai proaste. Printre explicaţiile pentru felul în care votează românii se numără memoria scurtă, dar şi frica de schimbare. Psihologi, profesori, specialişti în urbanism sau politică, dar şi oameni din nişa societăţii civile au creionat pentru "Adevărul" un portret robot al unui primar care să fie cât mai aproape de termenul abstract de ideal. Aproape la unison, respondenţii cred că edilii României trebuie să respecte un principiu aproape inexistent în administraţia românescă contemporană: înconjurarea de specialişti din diverse domenii de activitate, de care să asculte atunci când se impune.

Oferte de vacanta, Turcia

Atentatele din primele luni ale anului, dar şi răcirea relaţiilor cu Rusia au afectat turismul din regiunea Antalya, care deţine 60% din piaţa de turism din Turcia. Turcii duc lipsa ruşillor care, din 2013 până anul trecut, au reprezentat cea mai mare categotrie de tuişti care şi-au petrecut vacanţele în această ţară. Marile companii de turism din zona Antalya, dar şi hotelierii au declanşat o campanie de a aduce turişti din alte ţări, cum ar fi şi România. Agenţiile de turism din România au primit din partea turcilor oferte cu tarife mult mai reduse faţă de anul trecut. "La început de sezon au fost făcute oferte de genul 399 de euro sau 499 de euro de persoană la condiţii all inclusive, la pachete de şapte nopţi de cazare", a declarat Dan Goicea, proprietarul Cocktail Holidays. În plin sezon, ofertele ajung la 1.300-1.500 de euro, în condiţiile în care anul trecut, în aceleaşi condiţii, un pachet era la circa 2.000 de euro sau chiar mai mult pentru pachetele de şapte nopţi de cazare.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au fost denunţaţi la DNA

Echipa de gimnastică feminină a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar de atunci necazurile se ţin lanţ de antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Cei doi, deşi sunt cei mai titraţi tehnicieni din istoria, au intrat într-un război total cu Silvana Peng, mama Asianei Peng, una dintre gimnastele excluse de la lotul naţional. Aceasta se ţine scai de capul lor, aducându-le acuze după acuze lor, dar şi conducerii Federaţiei Române de Gimnastică. Silvana Peng pare de neoprit în demersul ei de a-şi găsi dreptatea, încât i-a denunţat pe Bellu şi Bitang la DNA, acuzând că aceştia au făcut abuz în serviciu. Ea a mers şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării unde a reclamat că fiica sa a fost victima discriminării rasiale şi de aceea a fost exclusă din lot.

Campanie înainte de Ramadan. Mesajul "Glorie lui Allah" va apărea pe celebrele autobuze supraetajate roşii din Londra

Mesajul "Subhan Allah" ("Glorie lui Allah") va putea fi citit în curând pe sute de autobuze destinate transportului public de călători din mai multe oraşe din Marea Britanie, între care capitala Londra, Manchester, Leicester, Birmingham şi Bradford. Campania, iniţiată de o organizaţie islamistă finanţată de Guvernul britanic, va fi lansată pe 23 mai, în scopul de a prezenta comunitatea musulmană într-o lumină favorabilă. Membrii organizaţiei Islamic Relief spun că doresc ca prin această acţiune să sensibilizeze populaţia în legătură cu suferinţele victimelor războiului civil din Siria, relatează presa britanică.

Lifturile, o afacere de 100 de milioane de euro în România

Vânzările de lifturi, piese de schimb şi serviciile de întreţinere ar putea depăşi în acest an 100 de milioane de euro în România, în condiţiile în care după criza economică din 2008-2009 piaţa scăzuse la 35-45 de milioane de euro, potrivit companiei MP IFMA, care deţine o cotă de aproximativ 20% pe piaţa ascensoarelor din România. Preţul unui ascensor porneşte de la 10.000 de euro şi poate ajunge chiar şi la 300.000 de euro, în funcţie de tip, capacitate, finisaje şi mod de acţionare, spune Adrian Boniu, preşedintele companiei. Una dintre problemele din acest sector o constituie modernizările şi înlocuirile lifturilor uzate, întrucât foarte multe ascensoare aflate încă în uz în România şi-au depăşit deja durata de funcţionare şi reprezintă un real pericol pentru pasageri. Întreprinderea de Fabricaţie şi Montaj Ascensoare Bucureşti (IFMA) este pe piaţa din România de 55 de ani, timp în care a produs şi vândut peste cincizeci de mii de lifturi utilizate zilnic de milioane de oameni.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank si-a majorat profitul la 28 mil. euro in T1 2016, datorită reducerii provizioanelor pentru credite neperformante

Raiffeisen Bank Romania a obţinut in primul trimestru din acest an, la nivel de grup, un profit net de 28 milioane euro, dublu fata de rezultatul din ultimul trimestru al anului precedent (14 milioane euro) si cu trei milioane mai mult decât in T1 2015 (25 milioane euro).

Mugur Isărescu calmează spiritele încinse de legea dării in plată: nu vrem să cobim, ci sa atenuam efectele

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a adoptat ieri o strategie de calmare a spiritelor si de diluare a potenţialelor efecte privind legea darii in plata, explicând ce au vrut sa spună reprezentanţii BNR prin riscul sistemic si impactul puternic al legii asupra unei bănci. In acelaşi timp, el a ţinut să precizeze că opinia BNR privind legea dării in plată nu s-a schimbat si menţine propunerea ca legea sa nu intre in conflict cu Codul Civil si legislaţia bancară. "Acestea rămân valabile, nu am cârmuit nici la stânga, nici la dreapta", a spus guvernatorul. "De asemenea, sunt valabile si opiniile privind impactul probabil al legii", a spus guvernatorul Isărescu, in cadrul conferinţei de la BNR de prezentare a raportului privind inflaţia.

CURENTUL

Incredibil: CSM nu are încredere să fie judecat de niciun judecător de la Curtea de Apel Bucureşti

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Înaltei Curţi să strămute la o altă instanţă dosarul în care UNJR si FJR contestă legalitatea deciziei prin care s-a decis ca alegerile din CSM să fie organizate doar pentru 6 membri: "Înţelegem sa invocam drept motiv de strămutare pe cel referitor la bănuiala legitima in ceea ce ii priveşte pe toţi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti". Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia cu rol de garant al independenţei justiţiei şi este competentă în ceea ce priveşte recrutarea, promovarea, transferarea, detaşarea, sancţionarea disciplinară şi eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor. Aşadar, noi, justiţiabilii din jurisdicţia Curţii de Apel trebuie să fim judecaţi de judecătorii faţă de care CSM are "bănuială legitimă" cu privire la modul în care se va soluţiona acţiunea. Este strigător la cer ceea ce face CSM-ul. Dacă au o bănuială întemeiată faţă de toţi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti să-i sancţioneze, să-i dea afară din magistratură pe toţi, să le taie din salarii, nu să ne anunţe, pur şi simplu că nu sunt de încredere.

Nu avem 14.000 de legi neconstituţionale, ci 564

În ultimele zile, în presă se vehicula că ar fi 14.000 de acte normative declarate neconstituţionale. Pentru corecta informare a opiniei publice asupra rezultatelor activităţii sale, Curtea Constituţională a făcut un bilanţ: În cei 24 de ani de existenţă (30 iunie 1992 - 9 mai 2016), Curtea Constituţională a primit cca 34.900 sesizări; dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentând două treimi (73,3%) din totalul sesizărilor primite, s-au înregistrat doar în decursul ultimilor 9 ani (2007-2016). În exercitarea atribuţiilor sale de control, Curtea Constituţională a pronunţat un număr de 17.100 de decizii, hotărâri şi avize, dintre care mai mult de o treime au fost date în perioada 2010-2016. Cele 564 decizii de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă, în medie, 3,3% din totalul celor pronunţate în cadrul controlului de constituţionalitate începând cu primul an de activitate a Curţii Constituţionale (1992). Aproape jumătate dintre acestea (213 decizii) au fost pronunţate numai în ultimii 6 ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Ministerul Sănătăţii a făcut trei MEGACONTROALE asupra dezinfectanţilor folosiţi în spitale, în perioada 2013-2015

Patriciu Achimaş-Cadariu s-a făcut că nu ştie de controalele făcute de predecesorul său, deşi unul l-a semnat chiar el. Este foarte greu de înţeles de ce în plină isterie mediatică niciun oficial, de la nivelul primului ministru şi până la ministrul Sănătăţii, nu au arătat aceste informaţii. În cei trei ani, Inspecţia Sanitară de Stat din subordinea Ministerului Sănătăţii a controlat mii de spitale, cabinete şi policlinici, sute de importatori, producători, distribuitori şi comercianţi de dezinfectanţi, a aplicat zeci de amenzi şi a dispus retragerea a sute de mii de produse biocide. Cea mai mare surpriză este faptul că ministrul demisionar Achimaş- Cadariu a semnat raportul controlului din 2015, care fusese început de Nicolae Bănicioiu, dar nu a suflat o vorbă despre rezultatele acestuia, lăsând impresia generală că asemenea controale nu au existat.

Strategie de campanie

Victor Ponta şi Liviu Dragnea fac echipă pentru a creşte şansele PSD la alegerile locale. Foştii miniştri sunt aşteptaţi să li se alăture. PSD îşi scoate de la naftalină, pentru alegerile locale, foşti miniştri în frunte cu Victor Ponta. EVZ a aflat de o strategie elaborată la vârful partidului, care mizează pe comparaţia dintre performanţele fostului Guvern PSD şi prestaţia actualilor tehnocraţi de la Palatul Victoria. Conducerea PSD a decis să-i trimită în teritoriu, pe toată perioada campaniei electorale, pe foştii miniştri din Guvernul Ponta, au relatat surse din partid pentru EVZ. Unul din principalii artizani ai acestei mutări este preşedintele partidului, Liviu Dragnea, care îşi doreşte ca foştii "grei" PSD din Guvern să ajute acum partidul după ce PSD i-a susţinut la Palatul Victoria.

Sorin OPRESCU: "Este EXAGERATĂ chestiunea cu infecţii care provoacă MOARTEA"

Fostul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a venit ieri la Curtea de Apel Bucureşti pentru a da explicaţii cu privire la contractele semnate cu HexiPharma de către unităţile spitaliceşti în timpul mandatului său. Potrivit B1 TV, Sorin Oprescu a recunoscut că în perioada cât a fost directorul Spitalului Universitar din Capitală a avut responsabilitatea de a raporta toate problemele legate de infecţiile luate din unuitatea medicală. "Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor", a spus Sorin Oprescu la ieşirea din sală.

Dosarul "Motorina". Procurorii îl vor pe Sorin Blejnar la puşcărie pentru 11 ani

Fostul şef al Fiscului şi soţii Diana şi Radu Nemeş au venit, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, unde au avut loc dezbaterile finale pe fond în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere. La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă al DNA, Daniela Băloi, a cerut pedepse orientate spre maximum special pentru Sorin Blejnar, dar şi pentru ceilalţi 14 inculpaţi din dosar. "În cazul inculpatului Blejnar Sorin aveţi în vedere poziţia lui în grupul infracţional organizat. A ocupat funcţia de preşedinte al ANAF, iar aspectele pozitive cu privire la persoana acestuia - care i-au permis să ocupe această funcţie - nu pot fi reţinute. Solicităm condamnarea la câte o pedeapsă orientată spre maximum special pentru fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa", a solicitat procurorul DNA. În acest dosar, Sorin Blejnar este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.

Zona euro vrea să ajute Grecia, după adoptarea reformei pensiilor

Miniştrii de Finanţe din zona euro au căzut de acord să ofere Greciei un răgaz, acordându-i perioade de graţie mai lungi şi scadenţe de obligaţiuni, din 2018, dacă ţara pune în aplicare reformele prevăzute în cel mai recent acord de împrumut. Oferta, ce urmează să fie detaliată de miniştrii adjuncţi de Finanţe până în 24 mai, pare să fie un compromis între Germania, care nu crede că Grecia are nevoie de o ştergere a datoriilor, şi FMI, care insistă că aceasta este necesară. Implicarea FMI în împrumutul pentru Grecia este crucială din punct de vedere politic pentru Germania şi alte state din zona euro. Oficialii europeni aşteaptă ca Grecia să ia măsurile promise, pentru a aduna bani la buget şi pentru a-şi putea plăti datoriile. Doi analişti americani, Mark Thornton şi Brent Budowsky, au comentat, însă, aceste decizii, susţinând că BCE, UE şi FMI au creat, de fapt, "un stat falimentar" în Europa.

Erdogan face LEGEA în presa germană. Merkel se face că nu vede

Preşedintele Turciei a solicitat unui tribunal german să îl oprească pe unul dintre cei mai puternici directori de presă din Germania de a-i mai lua apărarea comicului care l-a ridiculizat pe Erdogan într-un pamflet. Solicitarea îl vizează pe Mathias Döpfner, preşedinte director general al companiei media Axel Springer şi a fost depusă la un tribunal din Köln, a declarat Ralf Höcker, avocatul care îl reprezintă pe Erdogan. Acesta susţine că scopul acţiunii este de a stopa "valul de insulte" la adresa preşedintelui Turciei, declanşat de pamfletul comicului Jan Böhmermann. Acţiunea demonstrează tenacitatea lui Erdogan de a încerca să reducă la tăcere toate criticile la adresa sa, aşa cum a făcut-o în propria ţară, unde ziariştii sunt arestaţi şi hărţuiţi, iar redacţiile sunt închise de poliţie. Gestul Ankarei reprezintă o nouă provocare pentru Angela Merkel, care preferă să devină ţinta criticilor interne, decât să-l supere cu ceva pe Erdogan şi să pericliteze acordul UE-Turcia privind imigranţii.

JURNALUL NATIONAL

Patronul HEXI PHARMA, audiat la DIICOT

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declaraţie. Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de firma Hexi Pharma. Urmărirea penală a fost începută pentru faptă, respectiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse. Parchetul General a anunţat luni că a făcut o "analiză" împreună cu poliţişti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanţilor din spitale, fiind stabilite şi ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.

Refugiaţi împuşcaţi sau omorâţi în bătaie de poliţia turcă de frontieră

Poliţişti de frontieră turci împuşcă şi bat refugiaţii sirieni care încearcă să ajungă pe teritoriul Turciei, spune Human Rights Watch într-un raport publicat, marti, 10 mai 2016. Organizaţia spune că autorităţile turce ar trebui să se oprească din a mai împinge refugiaţii înapoi şi că ar trebui să investigheze excesele care se desfăşoară la graniţă. În lunile martie si aprilie a.c. poliţiştii de frontieră au folosit violenţa împotriva imigranţilor sirieni ucigând 5 oameni, inclusiv un copil şi au rănit grav 14 alte persoane, spun victimele abuzurilor, a martorilor şi a sirienilor care au fost intervievaţi de reprezentanţii Human Rights Watch (HRW). Între timp ministrul turc de Externe susţine că ţara sa ţine uşile deschise pentru refugiaţii sirieni în pofida zidului construit la graniţa siriană. "În timp ce oficialii susţin că sirienii sunt bineveniţi şi primiţi cu braţele deschise, poliţia de frontieră îi omoară şi îi bat", spune Gerry Simpson, cercetător la HRW.

Hexi Pharma, înfiinţată cu acordul lui Sorin Oprescu!

Medicul Sorin Oprescu, primar suspendat al Capitalei, a declarat marţi că nu îl cunoaşte pe patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, susţinând că "este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor". Prezent marţi la sediul Curţii de Apel Bucureşti, unde se judecă o contestaţie depusă în dosarul în care este trimis în judecată pentru corupţie, Oprescu le-a declarat jurnaliştilor că nu îl cunoaşte pe Dan Condrea, ci pe tatăl acestuia, care era farmacist şef la Spitalul Universitar. Presa a relatat că firma Hexi Pharma şi-a început activitatea în anul 1994 (se numea Universitar Farma), într-un spaţiu primit gratis în incinta farmaciei Spitalului Universitar, obiectul de activitate fiind comercializarea produselor farmaceutice şi medicamente. Contractul a fost semnat pe de o parte de Sorin Oprescu, director la acea vreme al Spitalului Universitar, şi pe de altă parte de Ion Mateescu şi Virgil Condrea, director, respectiv şef de producţie al Universitar Farma.

NATIONAL

Iohanisii cer vacante lungi si exotice!

Cu un ministru de calibrul relaţional al lui Lazar Comănescu la şefia Ministerului de Externe, Klaus Iohannis se poate considera acoperit pe acest domeniu atât de sensibil. De asemenea, Cotroceniul a mai reuşit zilele acestea o achiziţie de marcă, prin aducerea fostului ministru Bogdan Aurescu pe postul de consilier prezidenţial pe probleme de politica externă. Din păcate însă, pana si surse din cadrul Cancelariei au ajuns sa fie agasate de obsesia cuplului prezidenţial pentru aranjarea a tot mai multe vizite externe. Astfel că preocupările diplomatice ale lui Klaus Iohannis par a fi mai degrabă pe persoană fizică. Si după performanta de a lungi o banală vizită prezidenţială la nu mai puţin de cinci zile, iată că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Iohanisii si-ar dori acum perfectarea unor turnee prezidenţiale de lungă durată pe alte continente.

Petromidia începe sa-si dezvăluie surprizele

Procurorii DIICOT i-au chemat, ieri, pe reprezentanţii companiei KazMunayGas pentru a da explicaţii in dosarul "Petromidia". Spre stupoarea generală, aceştia au făcut practic mişto de noi toţi declarând ca habar nu aveau de existenta unor mari nereguli in privatizarea Petromidiei si a datoriei de sute de milioane de dolari către statul roman, chiar daca la data la care au preluat ei rafinăria se putea face o biblioteca din articolele apărute in presa pe aceasta tema. Neimpresionaţi de atâta inocenta, procurorii susţin in continuare ca Ordonanţa de urgenta prin care datoriile Petromidiei (care reprezentau creanţele Libia si Turkmenistan) au fost convertite, in 2003, in obligaţiuni, a fost redactată "direct sub controlul lui Dinu Patriciu" si nu avea nici nota de fundamentare si nici avizele obligatorii. Audiată in acest dosar, Rodica Stănoiu (ministrul Justiţiei in Guvernul Năstase) a confirmat la DIICOT existenta unor nereguli in adoptarea ordonanţei in cauzăa.

PUTEREA

Documentele care îl trimit pe Victor Ponta în... Panama

Fostul premier Victor Ponta a fost proprietar, împreună cu soţia, pe trei apartamente în Central Park: un duplex imens şi două apartamente de lux situate în complexul construit de omul de afaceri Dumitru Nicolae (NIRO), implicat în Dosarul "Microsoft". Cu toate acestea, fostul premier nu a avut niciun contract de cumpărare pentru vreuna dintre cele trei locuinţe. A intrat în posesia unui apartament printr-o convenţie cu un SRL controlat de un offshore din Panama. Pentru celelalte două locuinţe au plătit Daciana Sârbu printr-un credit ipotecar, respectiv socrul Ilie Sârbu printr-un împrumut realizat tocmai la firma lui Dumitru Nicolae, Central Residential Park. Acţionarii Central Residential Park erau societatea Niro Investment SA (84,98%), controlată de Dumitru Nicolae, şi un off-shore din Insulele Britanice Virgine - Running Total Group LTD (15%), care apare în dosarul Microsoft.

Ce informaţii din sănătate a primit Băsescu de la SRI

Serviciul Român de Informaţii a transmis că a informat de mai multe ori asupra dezinfectanţilor diluaţi din spitale atât Preşedinţia, Guvernul şi Consiliile Judeţene. Fostul preşedinte, Traian Băsescu lămureşte asupra informărilor pe care le-a primit. "Eu cred că SRI a făcut o greşeală. O spun clar: nu am primit nicio informare legată de falsificarea HexiPharma a dezinfectanţilor din spitale. Unde are dreptate SRI? Am avut informări legate de deficienţa de personal medical, de reţele care emiteau reţete false, de medici care nu respectau regulile de achiziţie pentru spitale, multe informări legate de Casa Naţională de Sănătate cu privire la cartelele de sănătate, sistemul IT, reţetele electronice. " a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu la România Tv.

FRF cumpără defibrilatoare pentru toate cluburile

Federaţia Română de Fotbal a luat decizia de a achiziţiona defibrilatoare pentru toate cluburile afiliate în urma decesului jucătorului Patrick Ekeng, în timpul partidei Dinamo - FC Viitorul din Liga I, a anunţat, marţi, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu. 'Avem în plan în această vară o achiziţie de defibrilatoare pentru toate cluburile afiliate la Federaţia Română de Fotbal. Cele din Liga I am înţeles că le au deja, sau le vor avea. Problema majoră este însă la bază, acolo este nevoie de o intervenţie cât mai rapidă', a spus Burleanu la finalul Adunării Generale a FRF de marţi. Preşedintele a adăugat că în perioada următoare federaţia va lua în calcul o posibilă modificare a regulamentului, deoarece în momentul de faţă Legea Sportului prevede obligativitatea unei 'ambulanţe de tip B' la meciurile de fotbal, în timp ce în ROAF este specificată obligativitatea a două 'autosanitare'.

ROMANIA LIBERA

Hillary Clinton şi "afacerile" care îi pot afecta ascensiunea

Înainte de a se înfrunta cu Donald Trump, democrata are de depăşit un obstacol serios, judiciar, care pune sub semnul întrebării profesionalismul său. Hillary Clinton trebuie să lămurească urgent afacerea e-mail-urilor trimise în perioada în care era secretar de stat. O problemă mult mai gravă decât pare, la care se adaugă şi legăturile cuplului Clinton cu marii donatori. Când Hillary Clinton a fost numită secretar de stat în Administraţia Barack Obama la 21 ianuarie 2009, ea a cerut să-şi păstreze smartphone-ul BlackBerry pentru comunicaţii personale. Reticent, responsabilii cu securitatea Casei Albe au acceptat - cu condiţia de a-l depune într-un seif de fiecare dată când mergea în birourile sale de la etajul 7, un spaţiu al "Foggy Bottom" (sector al Secretariatului de Stat) numit "Apartamentul acaju", complet securizat. O obligaţie pe care Hillary nu a acceptat-o niciodată.

Victor Ponta, reacţie la reverificarea tezei sale de doctorat

Gradul de succes ţine de numărul de încercări', a declarat miercuri seara fostul premier Victor Ponta, referindu-se la faptul că Universitatea Bucureşti a trimis Ministerului Educaţiei copia tezei de doctorat a acestuia, pentru a fi analizată de CNATDCU, în contextul unor suspiciuni de plagiat. "Foarte bine. Gradul de succes ţine de numărul de încercări. Să încerce că până la urmă o să reuşească şi am scăpat de-o grijă', a declarat Victor Ponta, la Hotelul Rin, întrebat dacă are emoţii faţă de faptul că lucrarea sa de doctorat va fi reverificată. Universitatea din Bucureşti a trimis, marţi, către Ministerul Educaţiei dosarul referitor la teza de doctorat a lui Victor Ponta, informează instituţia de învăţământ într-un comunicat transmis Agerpres.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, BNR: Nu mai avem un credit să spunem scump comparativ cu Polonia şi Ungaria

Bancherii polonezi afişează o dobândă medie la creditele în zloţi de 6,2%, în scădere de la 7% în martie 2015. În România, dobânda la credite a scăzut de la 7,13% la 6,65% pe an. Dar bancherii români au înjumătăţit dobânzile la depozite, în timp ce polonezii au tăiat 30%. Dobânzile la creditele în lei acordate populaţiei s-au diminuat în ultima perioadă de timp şi de aceea România nu mai are în prezent un credit scump comparativ cu câteva dintre ţările vecine, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Uitându-ne la ce este în ţările vecine cu care ne putem compara, mă refer la Ungaria, la Polonia, cred că în prezent creditele în lei sunt competitive, adică nu mai avem un credit să spunem scump", a spus guvernatorul BNR ieri la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

Banca Carpatica, pierderi de 9 mil. lei în T1. Sediul central se mută din Sibiu în Bucureşti

Soldul creditelor acordate clientelei a crescut uşor la 760 mil. lei în trei luni, în timp ce depozitele s-au diminuat cu 200 mil. lei, la 2,6 mld. lei. Banca îşi va muta sediul social la Bucureşti de la Sibiu. Banca Comercială Carpatica, un jucător de talie mică din sistem, dar listat pe bursă, a înregistrat în primul trimestru pierderi de aproape 9 mil. lei, faţă de un profit de 650.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2015. Banca (simbol bursier BCC) a avut în primul trimestru venituri nete din dobânzi de 37,5 mil. lei, în urcare de la 36,8 mil. lei în trimestrul I din 2015. Solvabilitatea băncii a urcat la aproape 14%, de la 10%, ca urmare a infuziei de capital de aproape 100 milioane lei realizată de Patria Bank (fosta Nextebank).

"România începe să se debalanseze din punct de vedere macro"

România a exportat bunuri în valoare de 13,8 mld. de euro în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 3,5% faţă de perioada similară din 2015, dar a importat bunuri în valoare de 15,8 mld. de euro în acelaşi interval, în creştere cu 7,1% faţă de nivelul din ianuarie-martie 2015. Astfel, importurile au crescut de două ori mai repede decât exporturile, iar deficitul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) s-a adâncit, ajungând în primul trimestru la 1,96 mld. euro, în creştere cu 43% faţă de perioada similară din 2013 şi la cel mai ridicat nivel din primele trimestre din 2011 încoace, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. "Importurile au crescut ca urmare a creşterii consumului şi a majorărilor salariale, deoarece atunci când pofta de consum creşte, se cumpără produse din import, iar producţia industrială pe care o avem nu satisface cererea. Creşterea deficitului comercial arată faptul că, din punct de vedere macroeconomic, România începe să se debalanseze", a explicat Ionuţ Pandelică, profesor universitar doctor Universitatea Româno-Americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb