REVISTA PRESEI 11.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 august 2015

ADEVARUL

AOAR: Susţinem reducerea fiscalităţii, nu şi creşterea salariilor pentru bugetari

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a anunţat că susţine în continuare reducerea fiscalităţii, chiar şi gradual, astfel încât să se revină la situaţia din 2010, când această măsură a fost anunţată ca fiind una temporară, dar nu este de acord cu creşterea salariilor în sectorul bugetar. Organizaţia patronală nu susţine creşterea salariilor în sectorul bugetar din cauza legislaţiei stufoase care generează o birocraţie inutilă şi care consumă nejustificat resursele financiare ale companiilor. De asemenea, asociaţia menţionează că firmele multinaţionale au fost avantajate până acum, deoarece ANAF a început abia în 2015 controlul preţurilor de transfer practicate de anumite companii internaţionale, în timp ce IMM-urile româneşti au făcut subiectul multor investigaţii. AOAR îşi menţine cerinţa privind acceptarea consolidării fiscale pentru grupurile de firme româneşti, similar tratamentului aplicat companiilor multinaţionale, unele profitând din plin de acest avantaj.

Prădaţi in Bulgaria: BMW-ul care dispare in 7 minute într-o parcare plătita

Bulgaria a fost si rămâne o destinaţie de vacanta plina de capcane. Curg reclamaţiile romanilor cărora hoţii le-au distrus vacanta. Un tânăr, de pilda, povesteşte ca inelul de logodna al viitoarei sale soţii a dispărut chiar dintr-o hotel de 4 stele. Mulţi alţii au rămas fără autoturismele, lăsate pe încredere, in parcări plătite. Ca sa nu păţiţi ca ei, păstraţi banii si obiectele de valoare in seiful camerei si nu plecaţi la drum fără o asigurare buna. Ministerul nostru de Externe avertizează ca Bulgaria este o tara cu un nivel mediu al criminalităţii. Si sunt de notorietate cazurile de furt in zonele aglomerate, cum ar fi staţiile, parcările, centrele comerciale si benzinăriile. Hoţii pun ochii mai ales pe maşinile scumpe, de zeci de mii de euro. Daniel Bădescu a rămas pieton la vecini. BMW-ul sau, in valoare de 10.000 de euro, a dispărut chiar din parcarea plătita a unui hotel de 4 stele din Sunny Beach. Operaţiunea, surprinsa de camerele de supraveghere, a durat 7 minute.

Regele Mihai i-a retras titlul de Principe nepotului său Nicolae

Alteţa Sa, Regele Mihai I, i-a retras titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală nepotului său, Nicolae, fiul Principesei Elena. "În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi. În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi.

Planurile Statului Islamic pentru Europa

O hartă publicată de organizaţia teroristă Statul Islamic arată planurile pe care le au jihadiştii pentru lume, inclusiv pentru Europa. Scopul teroriştilor este să controleze Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi părţi din Europa în următorii cinci ani, potrivit hărţii. Până în 2020, teroriştii Statului Islamic plănuiesc să controleze Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi mari părţi din Europa. Califatul, un stat înfiinţat sub legea Sharia în interpretarea Statului Islamic, acoperă zone din Spania în vestul Europei şi până la graniţa cu China, în est, notează publicaţia "The Mirror". De exemplu, Andalus este numele arab dat unor părţi din Spania, Portugalia şi Franţa care au fost ocupate de mauri din secolul al VIII-lea până în secolul al XV-lea. Un program în şapte paşi al organizaţiei, care datează de aproape 20 de ani, include provocarea Statelor Unite ale Americii care să declare război lumii islamice între 2000 şi 2003, dar şi o revoltă împotriva conducătorilor arabi între 2010 şi 2013.

Stratfor: Rusia se pregăteşte pentru a face faţă revoltelor populaţiei sărăcite

Economia Rusiei este în declin, iar tensiunea financiară asupra Kremlinului începe să se extindă şi în regiuni, în oraşe şi la populaţie. Kremlinul începe să facă paşii necesari înăbuşirii unor eventuale revolte regionale sau proteste în masă. Multe dintre regiunile Rusiei sunt deja în pragul falimentului. În timp ce presiunea continuă să se acumuleze, guvernele municipale ale ţării şi cetăţenii nu mai au bani. Având speranţe puţine, liderii ţării încep să se pregătească pentru nemulţumirile populaţiei, notează platforma de analize Stratfor. Mono-oraşele Rusiei, adică cele care se bazează pe o singură industrie, încep să resimtă greutatea problemelor financiare ale guvernelor regionale. Existe 319 mono-oraşe care, în total, găzduiesc 14 milioane de ruşi, adică aproximativ 10% din toată populaţia Rusiei, scrie Stratfor. Oraşele acestea sunt o relicvă a timpurilor sovietice: ele se bazează pe o singură industrie sau fabrică în care sunt angajaţi cei mai mulţi localnici.

Avertisment de la Consiliul Europei: Republica Moldova, pe marginea prăpastiei

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland trage un semnal de alarmă într-un articol de opinie publicat de ziarul New York Times sub titlul "Trageţi Moldova de pe buza prăpastiei". Oficialul european susţine că în Republica Moldova există riscul declanşării unei noi crize de securitate europene care va afecta multe alte ţări. Jagland apreciază că Republica Moldova a devenit un stat captiv în mâinile oligarhilor locali, stat care trebuie să redevină al cetăţenilor. În ciuda succeselor parţiale din ultimii ani în apropierea de Uniunea Europeană, Republica Moldova rămâne o ţară captivă.

BANCHERUL

Carpatica are şansa sa înflorească pe piaţa financiar-bancara cu ajutorul Fondului de investiţii american J.C. Flowers,

Banca Comerciala Carpatica are mari şanse sa încheie o tranzacţie cu fondul american de investiţii J.C. Flowers, care face parte din "liga campionilor" fondurilor de investiţii internaţionale, spune şeful băncii, Johan Gabriels. Fondul american intenţionează sa devina acţionar majoritar la Carpatica prin achiziţionarea unui pachet de acţiuni de la actualii acţionari, cat si prin majorarea capitalului băncii. "Sunt optimist cu privire la finalizarea cu succes a acestei tranzacţii. Fondul negociază cu acţionarii băncii achiziţionarea unui pachet din acţiunile deţinute la Carpatica urmând sa subscrie la majorarea de capital in valoare de 110 milioane lei (25 milioane euro) aprobata recent de acţionari", a spus Gabriels, in cadrul unui interviu. Recent, Banca Carpatica a trecut printr-un proces de curăţare a portofoliului de credite neperformante iar activele imobiliare au fost reevaluate. Drept urmare, la finalul lui 2014 au fost înregistrate pierderi de 170 milioane lei.

Banca Transilvania (BT) a obţinut un profit uriaş, de 2,2 miliarde lei, in urma preluării Volksbank

Banca Transilvania a raportat aseară, după închiderea Bursei, un profit record uriaş, de 2,278 miliarde lei, înregistrat la finalul primului semestru al anului, in urma preluării Volksbank. Veniturile din achiziţia băncii austriece s-au ridicat la 1,564 miliarde lei, la care s-au adăugat câştiguri de 237 milioane lei din reversări de provizioane constituite iniţial pentru creditele neperformante ale Volksbank, plus profitul operaţional de peste 400 milioane lei. BT a început sa raporteze, pentru prima data, rezultatele financiare atât la nivel de banca, cat si la nivel de grup, din care face parte acum si subsidiara Volksbank. Profitul net la nivel de banca s-a ridicat la 190 milioane lei in primul semestru, cu 5,1% mai mare decât in primul semestru al anului trecut. La finalul primelor trei luni, BT (doar banca) a avut un profit net de 151 milioane lei.

CURIERUL NATIONAL

Unde sunt cei mai mulţi bogaţi cu firme sărace

Cei mai mulţi bogaţi cu firme sărace care prezintă risc crescut de fiscalitate şi fac parte din primul lot de persoane ce vor fi verificate de ANAF se află în Ilfov şi Bucureşti, 34, respectiv 31, pe locul 3 în topul judeţelor situându-se Suceava, cu 14 persoane. Statistica pe judeţe a ANAF indică pe locul 4, la egalitate, judeţele Buzău şi Tulcea, cu câte 10, în judeţele Braşov, Cluj, Bihor, Constanţa, Galaţi, Brăila fiind identificate câte 9 persoane care au diferenţe între veniturile estimate şi cele declarate mai mari de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei. La polul opus, cei mai puţini bogaţi care au încercat să păcălească Fiscul sunt în judeţele Vaslui - 2, Bistriţa-Năsăud, Caraş - Severin, Arad, Dâmboviţa şi Covasna fiind câte 3. Potrivit metodologiei prezentate săptămâna trecută de ANAF, cele 313 persoane fac parte dintre cei 7.879 de contribuabili identificaţi, în urma trecerii tuturor plătitorilor de taxe şi impozite prin 4 filtre, din care au fost selectaţi pentru prima fază a controalelor amănunţite 5.399.

Românul terorist din Bulgaria: Balon de săpun sau scurgere de informaţii?

Scandalul românului terorist căutat în Bulgaria a fost atenuat cu mare grijă de autorităţile bulgare, în ajutorul cărora au sărit pe urmă şi cele române. Ministerul bulgar de Interne şi ulterior Ministerul Român de Externe au dezminţit informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti, în speţă un cetăţean român şi o tânără din Franţa, care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) . Informaţia publicată duminică de presa bulgară este "o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne", a anunţat ministerul într-un comunicat, po­trivit cotidianului.

62 mil. lei, octoxidul de uraniu necesar reactoarelor 1-4

Un proiect al Ministerului ­Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) prevede suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu 62 mil. lei, sumă destinată achiziţiei de octoxid de uraniu de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru constituirea stocu­rilor rezerve de stat. Compania Naţională a Uraniului - CNU este singura societate din ţară producătoare de octoxid de uraniu, folosit la fabricarea fascicolelor de combustibil nuclear necesar pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. Având în vedere importanţa strategică a minereului de uraniu şi a produselor obţinute în urma prelucrării pentru completarea anuală a necesarului de combustibil pe toată durata de viaţă a unităţilor 1-2, este necesară preluarea la rezerva de stat pentru constituirea stocurilor rezervă de stat a cantităţilor necesare de minereu de octoxid de uraniu, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

"Euro nu este o chestiune monetară, ci una politică"

Cotidianul "Le Monde" a publicat o analiză de mare interes pentru analiştii economici europeni referitoare la una dintre lecţiile cele mai importante ale crizei elene, respectiv la fragilităţile zonei euro, la semnificaţia reală a monedei euro. Analiza prezintă interes şi datorită faptului că autori sunt două personalităţi politice europene extrem de bine documentate şi direct implicate în toate problemele politice şi economice cu care se confruntă la ora actuală zona euro şi în general Uniunea Europeană: Harlem Désir, secretarul de stat francez pentru Afacerile europene, şi Sandro Gozi, secretarul de stat italian pentru Afacerile europene. Moneda, subliniază Désir şi Gozi, "este bunul nostru comun. Nu este vorba de un mijloc de schimb şi nici măcar de un obiectiv final în sine. Este unul dintre mijloacele de realizare a ambiţiei noastre - naşterea unui sentiment comun, a unei identităţi partajate, a unei solidarităţi la bine şi la rău".

EVENIMENTUL ZILEI

Ce au făcut consilierii la Cotroceni cât Iohannis n-a fost acasă

În perioada în care preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în concediu, consilierii săi, în frunte cu Dan Mihalache, i-au ţinut locul şi au transmis comunicate oficiale. Este pentru prima oară, în istoria ultimilor 20 de ani, când Administraţia Prezidenţială mediatizează puternic activitatea consilierilor prezidenţiali, care, în mandatele lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, au menţinut o prezenţă discretă. De altfel, un fost consilier al preşedintelui Băsescu a relatat că fostul şef al statului le-a atras atenţia că lucrează pentru el, nu pentru imaginea lor. Cel mai activ şi mediatizat consilier prezidenţial a fost Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, care s-a întâlnit, pe 4 august, cu reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale. În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale nu se precizează cine face parte din această coaliţie, dar, în fotografiile postate de Mihalache pe Facebook, se observă că la discuţii a participat Robert Negoiţă, primarul PSD al sectorului 3.

Tranzacţia momentului: Vânzarea TriGranit către TPG nu include şi terenurile din România

Fondul american de investiţii TPG, prezent pe piaţa locală prin intermediul P3, a semnat un angajament de cumpărare a Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Ungaria, într-o tranzacţie regională evaluată la 500 mil. euro. Cele circa 382 hectare de teren, deţinut de unguri în România, nu fac obiectul achiziţiei. Tranzacţia are în vedere trecerea în proprietatea TPG a tuturor proprietăţilor deţinute de TriGranit în Polonia şi Slovacia, precum şi o parte din cele de pe piaţa ungară şi croată. Americanii intenţionează să injecteze capital suplimentar în platforma cumpărată pentru a o transforma într-un lider imobiliar regional. În prezent, acţionarii TriGranit sunt milionarii Sándor Demján, Sándor Csányi, Peter Munk şi dezvoltatorul imobiliar Immofinanz. Activele TriGranit rămase nevândute vor fi grupate într-o nouă companie, denumită Gránit Management. După vânzarea TriGranit, Sándor Demján şi Sándor Csányi vor să răcumpere participaţiile lui Peter Munk şi ale Immofinanz şi să rămână unicii acţionari ai Gránit Management.

Cazul PLANORULUI DISPĂRUT. Salvamontist, pentru EVZ: "Curenţii l-au tras în gaură. Canicula a fost fatală pentru pilot"

În toiul celei mai ample operaţiuni de căutare din ultimul sfert de secol din România, şansele de supravieţuire ale lui Mircea Crăciun, pilotul planorului dispărut de joi, 6 august, sunt minime. Chestionat de "Evenimentul zilei", Nicoară Andreica, un om al muntelui cu 40 de ani de experienţă la Salvamont Borşa, explică: "Sunt 1% şanse să fie în viaţă. Am colegi parapantişti cu experienţă care nici nu se încumetă să zboare pe caniculă, pentru că, atunci, se formează curenţi care îi trag în jos, în gaură, cum se zice". Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a mobilizat peste 1.350 de forţe - pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari, pădurari şi voluntari ai serviciilor pentru situaţii de urgenţă - care au avut la dispoziţie 218 vehicule, şenilate şi autospeciale de teren. La operaţiunea de căutare au participat 11 aeronave, dintre care 7 elicoptere ale MAI şi MApN şi 4 avioane ale Aeroclubului României.

Victor Ponta, despre candidatura la Congresul PSD din toamnă: Îl susţin pe Liviu Dragnea

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că nu va candida la Congresul PSD din această toamnă şi că îl va susţine pe Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte al PSD, deoarece este "foarte bun" pentru a ocupa această funcţie. Şeful Executivului a exclus varianta unei "trădări" a lui Liviu Dragnea, explicând că îl va susţine la şefia PSD: "E foarte bun pentru funcţia asta, eu am responsabilitatea guvernării". "Îl susţin pe Liviu, dacă aşa l-au votat colegii mei", a precizat fostul şef al PSD. "Eu nu candidez anul acesta. Că n-o să mai candidez niciodată? Nu pot să vă spun aşa ceva, politica e un sport de lungă durată", a adăugat Victor Ponta. Premierul a subliniat că nu a fost deranjat de declaraţiile preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi de faptul că acesta i-a chemat la partid pe miniştrii PSD.

Ce se afla in spatele excluderii printului Nicolae. "A fost nepotrivit..."

Decizia surpriza a regelui Mihai de a retrage titlul regal nepotului sau, Nicolae, a fost explicata de consilierul Casei regale. Intr-un mod elegant, acesta a explicat faptul ca principele Nicolae era "nepotrivit" rigorilor Casei Regale. Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, a explicat pentru Digi 24 ce se afla in spatele decretului regal emis de Regele Mihai. "Sunt cinci ani de reflectie in care am putut urmari cu totii traseul public, iar unii dintre noi am putut urmari si traseul privat al nepotului Majestatii Sale, Nicolae, care astazi nu mai are titlul de Principe al Romaniei si alteta regala. in acesti ani am vazut lucruri foarte bune, care au crescut statura si rolul coroanei in tara noastra si am vazut insa si o anumita nepotrivire, interna, care nu s-a remarcat in niciun fel teribil, pentru ca aici nu lucram cu scandaluri, ci pur si simplu nepotrivire emotionala, daca vreti, si una de viitor intre idealurile princepului Nicolae si restrictiile, privatiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care si-l asumase", a declarat Ioan Luca Vlad.

JURNALUL NATIONAL

Care sunt cele mai riscante meserii

Există meserii... mortale. O demonstrează statisticile. 10 români suferă zilnic un accident de muncă, iar 3-4 îşi pierd săptămânal viaţa. Se moare din cauza echipamentelor neadecvate, a caniculei, a neatenţiei, dar şi a stresului. Raluca, o angajată în vârstă de 31 de ani, dintr-o companie de consultanţă, a murit de epuizare, în aprilie 2007, după ce săptămâni în şir lucrase 12-14 ore în fiecare zi. Lucrătorii din construcţii sunt cei mai expuşi pericolelor Peste 40 de muncitori au decedat pe şantiere, anul trecut, arată datele colectate de Inspecţia Muncii. Ei au fost an- gajaţii cei mai expuşi pericolului, reprezentând aproape un sfert dintre cele 185 de persoane dis- părute astfel. O altă profesie cu risc mare de accident în timpul muncii, sunt şoferii. Astfel, 18 persoane şi-au pierdut viaţa, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic, a oboselii şi a neatenţiei la volan.

Victor Ponta: Nu îmi dau demisia

Echipa "La ordinea zilei" i-a adresat premierului Victor Ponta două întrebări importante, astăzi, la întoarcerea acestuia din concediul petrecut în SUA. Dana Grecu a spus luni seara în emisiune că l-a întrebat pe primul ministru dacă are de gând să demisioneze, aşa cum îi cere Opoziţia. Răspunsul lui Victor Ponta a fost unul care nu a lăsat loc de interpretări. "Nu îmi dau demisia. Cât timp am susţinerea coaliţiei şi cât timp pot să aplic programul USL din 2012, care prevede şi revenirea la TVA de 19%.". Victor Ponta a fost întrebat de Dana Grecu şi dacă se vor face modificări asupra Codului Fiscal. "Nu, nu va fi modificat", a răspuns premierul, în exclusivitate pentru emisiunea "La ordinea zilei" de la Antena 3.

Seceta se combate cu reduceri de taxe

Ca de obicei când se întâmplă să fie secetă în România, agricultorii îi ameninţă pe consumatori cu scumpirea alimentelor. În general, aceste ameninţări sunt de fapt o formă de şantaj la adresa instituţiilor publice, în scopul obţinerii de ajutoare de stat. De exemplu, săptămâna trecută, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a anunţat că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, le-a determinat producătorilor pierderi de peste două miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va majora preţurile produselor româneşti, în perioada următoare. Anul acesta, şantajul are mai puţine şanse de reuşită decât oricând. Asta pentru că toate datele oficiale arată că reducerea TVA la alimente la 9% s-a transmis în preţuri semnificativ mai mult decât se anticipa iniţial. În consecinţă, efectele secetei au fost combătute anticipat, prin scăderea TVA. Ceea ce demonstrează că reducerile de taxe şi impozite sunt cele mai eficiente măsuri "intervenţioniste" pe care le poate lua statul.

NATIONAL

Dragnea ii trimite pe ţiganii rudari in Irak si Libia!

Mai nou, se fac verificări despre doua metode diferite prin care Liviu Dragnea ar trimite oameni peste hotare. Pe de o parte, parlamentari loiali, directori ai firmelor de casa si alţi baroni din tara, parteneri de combinaţii, au fost plimbaţi prin tot felul de destinaţii de lux din însorita si exotica Brazilie. Dar marea noutate este cercetarea pistei conform căreia grupuri de ţigani rudari din Zimnicea au fost trimişi la munca in Irak si Libia, prin intermediul societăţilor din "holding-ul invizibil" TelDrum, ulterior bieţii zilieri plângându-se ca au fost înşelaţi ca la uşa cortului.

Băsescu, atacat cu serviciile secrete

Deputat si membru al Comisiei SRI, liberalul Cezar Preda ii taie macaroana lui Traian Băsescu: "Serviciile secrete româneşti sunt exact cum vor preşedinţii tarii noastre si directorii acestor instituţii". Cezar Preda l-a contrat dur pe Traian Băsescu, după ce acesta a spus ca structurile de securitate sunt "extrem de puternice in raport cu celelalte instituţii ale statului", iar controlul civil pe care parlamentarii ar trebui sa-l exercite asupra serviciilor de informaţii este unul "fals". Doar preşedintele tarii si şefii puşi de el in fruntea SRI si SIE pot controla serviciile secrete, a ripostat Preda: "Nu comisia parlamentara exercita controlul civil al serviciilor de informaţii, ci directorul acestora - ca a fost Timofte, ca a fost dl. Maior, ca este acum dl. Hellvig; ca a fost dl Iliescu, ca a fost dl Băsescu, ca-i acum dl Iohannis, cele doua persoane reprezintă controlul civil al serviciilor secrete româneşti.

Adrian Sârbu îşi vinde averea cu amănuntul

Se pare ca şederea "la răcoare" a adus noi planuri pentru Adrian Sârbu. Sau poate nu mai are parale, cert este ca fostul mogul de PRO TV îşi vine apartamentul de superlux din Mamaia. Urmărit penal pentru evaziune fiscala, spălare de bani si instigare la delapidare, milionarul a fost arestat preventiv la data de 3 februarie. La 27 mai, măsura dispusa de judecători a fost înlocuită cu una mai blândă, arestul la domiciliu, iar mai recent, instanţa a considerat ca Sârbu poate fi cercetat in libertate. Apoi a fost văzut cu mult mai tânăra sa iubita pe la mare. Treaba este ca, una peste alta, Adrian Sârbu a scos la vânzare apartamentul sau aflat intr-un complex rezidenţial de lux in Mamaia. Este vorba despre un apartament de trei camere situat intr-un ansamblu rezidenţial cu spa, piscina, salon de petreceri si sala de fitness cu vedere la mare. Preţul cerut este de numai 400.000 de euro.

PUTEREA

Diferenţa dintre importuri şi exporturi, peste 3,3 miliarde de euro

Ultimele date privind deficitul comercial al României, anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), dau apă la moară celor care susţin că adoptarea noului Cod Fiscal, în forma sa actuală, nu va face decât să adâncească o spirală a consumului cu efecte grave asupra stabilităţii macroeconomice. Importurile cresc deja mult mai accelerat decât exporturile, iar o relaxare fiscală de proporţii, aşa cum este cea plănuită de Guvernul Ponta, urmată de o creştere substanţială a salariilor bugetarilor - totul într-un interval scurt de timp - pot conduce la o creştere economică nesustenabilă, de felul celei din guvernarea Tăriceanu, anterioară crizei. În comunicatul de presă al INS, primit de PUTEREA, se arată că exporturile României s-au ridicat în primul semestru din 2015 la aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile s-au situat la 30,32 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale fiind astfel de circa 3,3 miliarde euro, cu 15% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ponta: Oprescu o să câştige alegerile!

Victor Ponta îl susţine pe Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. "Sorin Oprescu o să câştige din nou alegerile şi e cel mai bun primar pe care-l poate avea Bucureştiul. Îl susţin pe Sorin Oprescu, în numele meu, nu ştiu partidul ce va face" a declarat luni seară Victor Ponta. Premierul a mai declarat la România Tv că Iohannis nu face decât să-l plagieze pe Băsescu: "a convocat CSAT fix când m-am urcat în avion, fix ca Băsescu. Dar Băsescu era original când făcea câte o făcătură." În ceea ce priveşte Codul Fiscal, Victor Ponta a declarat că Legea salarizării depinde de Codul fiscal! Premierul este totuşi sigur că acest Cod Fiscal va fi votat.

ROMANIA LIBERA

Cine sunt magistraţii şi şefii de instituţii făcuţi doctori de generalul-politician Gabriel Oprea

Gabriel Oprea, suspectat că şi-ar fi plagiat teza de doctorat, este, de mai bine de şapte ani, şi coordonator de doctorate la instituţia de învăţământ a SRI. Printre personalităţile care au susţinut doctoratul cu vicepremierul se regăsesc şi nume importante din sistemul de justiţie, cum ar fi prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, sau fostul vicepreşedinte al CSM, Gheorghe Muscalu. Specialiştii consultaţi de RL spun că, deşi legea nu le interzice, astfel de legături dintre magistraţi şi politicieni ridică probleme de ordin etic.

10 proiecte de infrastructură îngropate de Guvern în 2015

Banii pierduţi de Ministerul Transporturilor în urma rectificării bugetare de săptă­mâna trecută provin, în bună parte, de la proiecte importante de infrastructură precum modernizarea unor drumuri naţionale, lărgirea centurii Bucureşti sau îmbunătăţirea traficului pe DN1, arată o analiză efectuată de "România liberă". Incompetenţa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale reprezintă bucuria baronilor locali. Cam aşa se poate descrie ultima rectificare bugetară operată de către Guvernul Ponta, operaţie la care CNADNR a pierdut 1,4 miliarde lei, bani ce au ajuns la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de Sevil Shhaideh, o apropiată a vicepremierului Liviu Dragnea. Potrivit ordonanţei privind rectificarea bugetară, MDRAP va primi în plus 1,6 miliarde lei pentru cofinanţarea proiectelor europene şi 2 miliarde lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

ZIARUL FINANCIAR

Multinaţionalele sunt îndatorate la jumătate faţă de antreprenorii români

Topul celor mai mari 100 de jucători cuprinde 75 de companii multinaţionale, nouă afaceri antreprenoriale şi restul companii de stat. La nivelul întregii economii însă, companiile cu acţionariat local domină, raportul fiind invers."Cei mai mari jucători din economie au o marjă mai mare de profit, astfel că o parte din câştig o transferă în capitalurile proprii, de aceea există un echilibru între datorii şi capitaluri proprii. Mai mult, companiile multinaţionale au o politică financiară optimă, pe când afacerile antreprenorilor români au un grad mai mare de îndatorare pentru că nu au capitaluri propii", spune un executiv din industria bancară. Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 100 de jucători este de circa 65 mld. euro. Multinaţionalele sunt "responsabile" pentru circa 55 mld. euro, respectiv aproape jumătate din businessul pe care-l fac străinii în România.

Restructurare radicală a Google, care devine subsidiara unei noi firme, Alphabet Inc.

Compania americană Google a anunţat luni că va crea o nouă firmă, denumită Alphabet, care va deveni firma "mamă" a Google, în timp ce Sundar Pichai va deveni CEO al Google iar Larry Page va conduce noua companie, scriu Wall Street Journal, New York Times, Bloomber şi Reuters. Ca urmare a acestei mutări, motorul de căutare platforma video Youtube şi alte companii web vor fi separate de diviziile de cercetare şi investiţii ale gigantului. Alphabet va fi "o colecţie de companii", dintre care cea mai mare va fi Google, conform informaţiilor depuse de Google la comisia pentru valori mobiliare din SUA. Co-fondatorul Google Sergey Brin va fi preşedintele Alphabet iar Eric Schmidt - preşedinte executiv. "Pentru noi şi pentru boardul companiei este clar că este timpul ca Sundar Pichai să fie CEO al Google", potrivit unei scrisori publicate pe blogul companiei de Larry Page.Ruth Porat, care a fost directorul financiar al Google, va ocupa aceeaşi funcţie în cadrul Alphabet. În noua structură Google va avea o structură mai "suplă" în raport cu cea actuală, potrivit lui Page.

Radu Gheţea încasează 30.000 de euro lunar de la CEC Bank

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank din 2007, a încasat în 2013 de la banca de stat 1,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă un câştig mediu lunar de 132.000 de lei (circa 30.000 de euro), potrivit cifrei publicate în propria declaraţie de avere. Declaraţia de avere nu include şi alte detalii privind venitul preşedintelui CEC, dar cel mai probabil suma cuprinde pe lângă salariul net şi alte bonusuri. Este pentru prima dată când şeful CEC îşi face public salariul obţiunut de la banca de stat, anterior în declaraţiile de avere fiind trecute doar veniturile obţinute din celelalte funcţii deţinute. Ceilalţi membri ai conducerii executive a CEC Bank îşi publicau şi anterior salariile. De exemplu, prim-vicepreşedintele Andrei Stamatian a avut în 2013 venituri lunare de echivalentul a circa 17.000 de euro. Conducerea CEC nu şi-a mai publicat declaraţiile de avere din iunie anul trecut. Gheţea, 66 de ani, a mai avut în 2013 venituri de 159.000 de lei de la Transfond, de 50.000 de lei de la Biroul de Credit şi de 57.000 de lei de la Universitatea Româno-Americană. Gheţea a mai obţinut 96.000 de lei din închirierea unui apartament în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb