REVISTA PRESEI 11.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 noiembrie 2011

ADEVARUL

Primarul Clujului a fost arestat pentru 29 de zile

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat pentru 29 de zile. Avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că s-a formulat recurs care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Capitală. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au emis mandat de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele primarului de Cluj, Sorin Apostu. El este acuzat de luare de mită în forma continuată. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul primarului de Cluj, a declarat că nu există probe care să susţină decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj şi că s-a formulat deja recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în Capitală.

Unde e acum economia Italiei şi ce vrea Europa

UE a intervenit pentru a dicta Italiei reformele necesare restabilirii încrederii investitorilor şi redresării financiare. De unele beneficii însă, niciun politician italian nu va îndrăzni să se atingă. Clasa politică din Italia pare să se fi obişnuit deja că, după ce demisia lui Silvio Berlusconi va fi depusă, singura soluţie care poate calma pieţele financiare este cea a unui guvern tehnocrat. Numele vehiculat este cel al fostului comisar european Mario Monti, care ar putea aduna o largă susţinere parlamentară. Incertitudinea rămâne însă ridicată: nu se ştie dacă noul guvern va putea să implementeze reformele asumate deja de Berlusconi şi pe cele solicitate suplimentar de Bruxelles.

Foaia de parcurs

Bruxelles-ul aşteaptă răspunsuri clare la "extemporalul" în 39 de puncte trimis la Roma de către Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice şi monetare. În baza acestuia va fi prezentat până la sfârşitul lunii un raport de evaluare care se anunţă o veritabilă foaie de parcurs pentru viitorul guvern de la Roma, indiferent de coloratură. Cele 39 de întrebări reprezintă cea mai invazivă monitorizare făcută vreodată de Comisia Europeană unei ţări din zona euro, potrivit cotidianului "Il Sole 24 ore". S-au cerut precizări detaliate privind măsurile de echilibrare bugetară şi din 2013, diminuarea achiziţiilor bugetare, vânzarea de acţiuni la companiile de stat sau spargerea monopolurilor societăţilor urbane de utilităţi, accelerarea reformei pensiilor prin restrângerea pensionării anticipate şi a vârstei de pensionare.

Europa, îngrijorată de extinderea contagiunii

Italia, aflată pe marginea prăpastiei, începe să tragă după sine Franţa şi Spania. Britanicii au început să se pregătească de colapsul euro. Obligaţiunile Italiei, al căror randament a sărit recent pragul critic de 7% şi îngrijorările privind destrămarea eurozonei au dus la mărirea costului împrumuturilor în întreaga Europă. Franţa, a doua economie a eurozonei, ar putea deveni următoarea victimă a pieţelor, randamentul obligaţiunilor sale fiind în creştere. Cu o expunere a sistemului bancar pe Italia de 300 de miliarde de euro, Franţa este cea mai vulnerabilă dintre ţările de "nota" AAA din Europa. Randamentul de piaţă al obligaţiunilor franceze pe zece ani a sărit la 3,20% miercuri, de la 3,10% marţi. Valoarea este sub maximul de 3,32% atins pe 24 octombrie, dar ceea ce este grav în privinţa creşterii de miercuri este că ea s-a produs în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor Germaniei a scăzut, scrie "Wall Street Journal".

"Se apropie momentul adevărului"

Funcţionarii publici britanici îşi fac planuri pentru cazul unei implozii a euro, scrie presa din Regat, citându-l pe ministrul Afacerilor, Vince Cable. Acesta a spus că se pregăteşte pentru un "Armageddon" al zonei euro. "Ne gândim la toate scenariile posibile ", a spus el, adăugând totuşi că este improbabilă căderea eurozonei. "Dar acest scenariu al Armageddonului ne-ar afecta sistemul bancar", a spus el. Premierul britanic, David Cameron, a avertizat că Italia este "un pericol clar şi prezent" pentru eurozonă şi că "se apropie momentul adevărului". "Ceea ce se întâmplă în Italia e un avertisment pentru orice guvern care nu are un plan credibil pentru a rezolva problema datoriilor şi deficitelor excesive", a spus Cameron.

Lucas Papademos, noul premier al Greciei

După zile întregi de negocieri, acorduri şi răzgândiri, puterea şi opoziţia de la Atena s-au hotărât: noul şef al guvernului grec de tranziţie va fi Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene şi un economist apreciat în mediul de specialitate. El va fi învestit mâine în funcţie. Potrivit presei de la Atena, cel mai vehement oponent al lui Papademos a fost chiar ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, nemulţumit că economistul şi-a exprimat intenţia să schimbe şi echipa de la Finanţe. Presa de la Atena a relatat că fostul vicepreşedinte al BCE ar fi cerut prelungirea mandatului guvernului de tranziţie şi după 19 februarie, dată la care sunt fixate alegeri anticipate şi ar fi refuzat un guvern format exclusiv din tehnocraţi.

De ce nu vrea Germania să pornească tiparniţa

În situaţii similare de lipsă acută de lichidităţi, statele lumii - SUA, Marea Britanie, practic, orice Trezorerie - pornesc tipărirea de bani, chiar dacă asta înseamnă creşterea riscului de inflaţie. În UE, drept de a tipări monedă (euro) are doar Banca Centrală Europeană (BCE). Cu aceşti bani cumpără obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate. Este ceea ce a făcut BCE în cazul Italiei, Greciei, Irlandei, Portugaliei. În prezent însă, pentru a scădea randamentul la care au ajuns obligaţiunile italiene, BCE ar trebui să cumpere mult mai multe obligaţiuni italiene. Germania se opune acestei soluţii. Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) i-a dat chiar mandat precis Angelei Merkel să nu permită acest lucru, în negocierile cu liderii europeni. Refuzul Germaniei a provocat criticile Londrei, care a cerut liderilor europeni să permită BCE să intervină.

China a învins inflaţia, populaţia suportă costul

Guvernul de la Beijing a reuşit să ducă în jos rata inflaţiei, însă chinezii practic resimt din plin efectele: nu se mai pot împrumuta, iar piaţa imobiliară se clatină. Creşterea semnificativă a ratei inflaţiei i-a determinat pe oficialii de la Beijing să ia, de la începutul acestui an, mai multe măsuri pentru a asigura stabilitatea preţurilor. Strategia a funcţionat şi, în octombrie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,5%, faţă de 6,1% cât era în septembrie. Populaţia resimte însă din plin consecinţele: condiţiile de creditare s-au înăsprit, lovind în plin populaţia şi micii antreprenori, iar piaţa imobiliară se clatină. În lipsă de finanţare, mediul de afaceri a fost decimat: mulţi şi-au pierdut afacerile în faţa cămătarilor de la care s-au împrumutat, alţii s-au sinucis pentru că nu mai făceau faţă datoriilor.

OTV, umflată cu bani din Petromservice

Sindicalistul Liviu Luca a cumpărat 20% din acţiunile "Televiziunii poporului" şi a investit zeci de milioane de euro printr-o firmă deţinută de Petromservice. Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Dan Diaconescu (42 de ani) împarte pachetul de acţiuni la societatea Ocram Televiziune SRL - care deţine OTV - cu firma GMG Media Box SA. Sindicalistul Liviu Luca (58 de ani), arestat ieri, alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani), pentru devalizarea Petromservice, a folosit conturile companiei nu doar pentru a finanţa Realitatea Media, ci şi pentru a capitaliza postul OTV.

Bănci elveţiene, suspectate că au spălat banii dictatorilor nord-africani

Patru bănci din Elveţia sunt suspectate că au contribuit la spălarea banii unor lideri din Africa de Nord, ignorând decizia guvernului de la Berna de a îngheţa averile unor dictatori. Autoritate elveţiană pentru supravegherea pieţelor financiare, Finma, anchetează patru bănci suspectate că au ajutat la ,,spălarea" unor sume imense de bani provenite de la lideri Tunisia, Egipt şi Libia, relatează ,,Neue Zuericher Zeitung".

CURENTUL

Ponta, decis să nu îngroape securea războiului cu Geoană

Nici după câteva zile bune de la izbucnirea scandalului intern din PSD, liderii social-democraţi raliaţi actualei puteri anunţă că nu renunţă la mazilirea lui Geoană. Este adevărat că exista oarecare nuanţe, aceştia nedorind să piardă şefia Senatului. Dar Geoană tot nu este scăpat. Cârlanul Ponta a anunţat răspicat miercuri seară că războiul său cu Geoană continuă. Acesta a spus că următorul Comitet Executiv Naţional va avea loc, în mod normal, la sfârşitul lunii noiembrie, iar o convocare extraordinară nu poate fi făcută de un simplu membru de partid. Pe de altă parte, "bătrânul edec" Ilici a optat pentru o soluţie de compromis. Ca un bunic roşu, acesta i-a luat de urechi pe cei doi "prostănaci" pentru iureşul din interiorul PSD.

Zeci de profesori vor fi cercetaţi de procurori pentru neregulile de la Bac

Profesorii vor avea probleme mari şi asta după ce ministrul Daniel Funeriu a susţinut că zeci de profesori vor ajunge în faţa procurorilor pentru neregulile de la Balaureat. Astfel, anchetele efectuate de corpul de control al Ministerului Educatiei au dus la sesizarea Parchetului în cazul a zeci de profesori suspectaţi că i-au lăsat pe elevi să copieze la Bacalaureat. În Mehedinţi, judeţul cu cea mai mare rată de promovabilitate la Bacalaureatul din 2011, (52,9%), 72 de profesori sunt suspectaţi de fraudă, în urma unei anchete realizate de corpul de control al ministrului Educaţiei. În Arad, Timiş, Caraş-Severin, Constanţa şi Hunedoara, sunt în derulare anchete cu privire la desfăşurarea Bacalaureatului.

Comisia Europeană a anunţat intrarea Italiei în recesiune

Italia va intra în recesiune, a anunţat joi Comisia Europeană, precizând că Produsul Intern Brut al ţării se va contracta două trimestre la rând. În ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul italian va scădea cu 0,2%, iar în primul trimestru din 2012 cu 0,1%, afirmă Comisia Europeană. În ansamblu, PIB-ul Italiei este estimat să crească în 2012 cu 0,1%, faţă de 0,5% anul acesta. Celelalte ţări UE care ar urma să înregistreze o creştere economică negativă în ultimul trimestru al lui 2011 şi în primele trei luni ale lui 2012 sunt Grecia şi Portugalia, care primesc pachete de salvare UE şi FMI.

CURIERUL NATIONAL

Cât vom suferi la prăbuşirea sistemului bancar parazit?

Charles Hugh Smith spune că nu trebuie să ne temem că vom fi cu toţii ruinaţi de un colaps al sistemului financiar. "Ironia este aceea că susţinerea unui sistem financiar intrinsec patologic şi distructiv nu salvează economia, ci este chiar motivul pentru care aceasta implodează". "Singurul şi cel mai pozitiv deznodământ al crizei financiare este colapsul complet al sistemului bancar corupt". Politicile monetare non-standard ale băncilor centrale, derogările de la tratatele internaţionale, măsurile fără precedent (la limita hazardului moral), intervenţiile intempestive ale autorităţilor naţionale şi suprastatale, au fost toate motivate de luptă împotriva crizei economice. Aceasta are la bază salvarea sistemului financiar care operează din ce în ce mai greu cu o cantitate de datorie foarte greu de administrat. Politicile de bailout şi salvarea băncilor sunt justificate de factorii de decizie prin faptul că un eventual colaps al acestuia ar conduce la o distrugere economică fără precedent.

Europa se uită spre un viitor înnegurat

Comisia Europeană şi-a revizuit în sens negativ prognoza pentru următorii doi ani, la nivelul UE urmând să avem o creştere de 0,6% în 2012 şi de 1,5% în 2013. Agravarea crizei datoriilor suverane şi stresul din pieţele financiare au determinat modificarea estimărilor autorităţilor europene. România ar urma să supraperformeze cu o majorare a PIB-ului de 2,1% anul viitor şi 3,4% în 2013. "Nu trageţi în mesager!", a spus Olli Rehn, vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Monetare şi Economice, în deschiderea conferinţei de presă de prezentare a prognozei din toamnă a Comisiei Europene privind evoluţiile economice ale Uniunii. Perspectivele au fost descrise ca fiind mai degrabă "înnegurate", în condiţiile în care economia continuă să se mişte neconcludent, iar riscurile reintrării în recesiune sunt mai ridicate.

Luna aceasta, ANAF rambursează TVA de 1,4 miliarde lei

În ultimele două luni s-au rambursat peste 3 miliarde lei. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a selectat, la nivel naţional deconturile cu opţiune de rambursare pentru care există decizie aprobată conform Instrucţiunilor nr. 802.520/03.07.2009 privind rambursarea lunară a TVA, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul acestora fiind de 1,423 miliarde lei. "În selecţia lunii noiembrie au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 25.10.2011", a informat ieri ANAF.

Merkel: România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, după întâlnirea cu Traian Băsescu, că România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015, menţionând că respectă acest lucru, ştiind ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populaţie, şeful statului afirmând că România îşi menţine obiectivul, citează Mediafax. "România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populaţie. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel. La rândul său, Traian Băsescu a spus că România nu renunţă la obiectivul de aderare la euro în 2015. "Ne menţinem obiectivul - şi îi rog pe ziarişti să nu zâmbească - de a intra în zona euro în 2015", a spus Băsescu. El a mai spus că România nu crede într-o Europă fragmentată.

România ţinteşte 2 mld. dolari din vânzarea de obligaţiuni în dolari pe piaţa SUA

Emisiunea de obligaţiuni româneşti denominate în dolari, programată pentru lansare pe piaţa SUA până la finele lunii noiembrie, va avea o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, iar maturitatea titlurilor va fi de cel puţin cinci ani, informează Mediafax. Lansarea emisiunii este administrată de către HSBC, Citibank şi Deutsche Bank. Sceretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi a anunţat miercuri agenţiile de presă străine că România va începe de astăzi, 11 noiembrie, turneul de promovare a emisiunii de obligaţiuni pe piaţa SUA.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicienii care au ciugulit din palma lui Sorin Ovidiu Vîntu fac un pas înapoi

Prieteniile politice clădite de SOV se clatină. Încercarea de a impune preşedinţi i-a fost fatală afaceristului arestat pentru a treia oară. Prin anii 2000, Sorin Ovidiu Vîntu a început să devină interesant pentru politicienii vremii. Îmbogăţirea rapidă a acestuia şi renumele de eminenţă cenuşie în afaceri l-au transformat într-un personaj influent. Prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fuga din ţară a Ioanei Maria Vlas, declaraţiile la superlativ ale acesteia despre fostul şef şi câteva rare ieşiri în presă i-au ridicat mingea la fileu celui care, peste ani, avea să se laude că a făcut avere, fără a avea afaceri cu statul. Aşa şi este. Însă, de fiecare dată, statul a plătit oalele sparte în urma scandalurilor provocate de "afacerile" fostului gestionar din Roman.

Grecia a ieşit doar din criza politică

Lucas Papademos preia astăzi conducerea noului guvern de la Atena cu misiunea dificilă de a menţine în zona euro o ţară şubrezită economic. După cinci zile de negocieri tensionate între puterea socialistă şi opoziţia conservatoare de la Atena, preşedinţia greacă a anunţat ieri numele noului premier care va conduce guvernul de tranziţie până la alegerile anticipate din februarie. Lucas Papademos, fost guvernator al Băncii Centrale a Greciei, va fi astăzi învestit în fruntea guvernului de uniune naţională care va avea o sarcină extrem de dificilă: să salveze ţara de la faliment.

Traian Băsescu, în Germania: Vrem să privatizăm Turceni, Rovinari şi Craiova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu Angela Merkel, că România va intra într-un proces de mare privatizare care va cuprinde complexurile Turceni şi Rovinari şi termocentrala Craiova, dar şi CFR Marfă. Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spaţiu majoritar în procesul de privatizare având în vedere experienţa şi tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică şi, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi şi convingători", a spus Traian Băsescu.

Calmaţi-vă: Mai avem 13 zile până începe nebunia în Europa

Dacă vă întrebaţi câte zile mai sunt până începe haosul în Europa, răspunsul este simplu: 13 zile. Cel puţin în accepţiunea companiei de research Exclusive Analysis. Potrivit unui raport, preluat de CNBC, există o probabilitate de 65% ca o criză bancară de proporţii să aibă loc în perioada 23-26 noiembrie, ca urmare a unui faliment al Greciei. Default-ul ar fi urmat imediat de un colaps al sistemului bancar din Italia, potrivit unei variante de scenariu. Astfel, devine din ce în ce mai puţin probabilă depăşirea acestui moment dificil al economiei UE, fără o reformă reală a sistemului.

Prinţul Charles a vrut să se însoare cu principesa noastră!

n iulie 1974, revista spaniolă Hola o prezenta pe Principesa Margareta a României drept "posibila aleasă a Prinţului Charles", dezvăluind faptul că "Charles şi Margareta s-au întâlnit în cadrul unor evenimente sociale recente şi au stat îndelung de vorbă". Se pare că Margareta, care atunci avea 25 de ani, cu doar patru luni mai mică decât Charles, ar fi fost pe placul Reginei Elisabeta, aceasta primind-o în mai multe vizite private la Palatul Buckingham.

JURNALUL NATIONAL

Măsurile de austeritate vinovate de recesiune. Şerbănescu: suntem o anexă bananieră a UE

Recesiunea care pândeşte Europa este rezultatul măsurilor de austeritate aplicate de guvernele statelor cu problemă. "Din tăiere nu poţi să ai creştere economică decât dacă sectorul privat vine să compenseze reducerea cheltuielilor publice", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea. "Criza nu este o problemă politică, ci una economică. Avem consum, dar nu avem producţie, avem importuri, dar nu avem exporturi. Din primele 100 de companii exportatoare, trei sunt româneşti. România nu are la ce să revină, pentru că nu există o economie", a precizat Ilie Şerbănescu. Recesiunea de la nivel european nu va modifica însă cu nimic economia ţării, nu va aduce prea multe în plus. Suntem o anexă bananieră a Uniunii Europene. Ca de fiecare dată, se va transfera răul, nu binele.

Gazprom vrea să pună mâna pe Oltchim prin intermediari

Producătorul rus de energie electrică TISE este interesat să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, potrivit Ministerului Economiei. "Compania este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde anul viitor la Oltchim. (...) TISE şi-a arătat disponibilitatea de a cumpăra Oltchim şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării. Ministrul Economiei, Ion Ariton, le-a prezentat calendarul de privatizare a Oltchim, care prevede finalizarea procesului în 30 aprilie 2012, şi a invitat compania rusă să participe la licitaţia care va fi organizată", se spune în comunicat. Ariton a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii companiei ruse, controlată de stat. Ministerul Economiei notează în comunicatul său că între actionarii TISE se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz. Zarubejneftegaz este o subsidiară a Gazprom.

NATIONAL

50 de "jupani" locali, vanduti la DNA pe 16 miliarde de euro

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, sarabanda arestarilor s-a mutat deja in curtea administratiei locale. Iar descinderile naucitoare de la Cluj si Maramures nu sunt decat inceputul. Marul coruptiei generalizate era cel mai putred tocmai aici. Iar presedintii de Consilii Judetene, primari si consilieri locali din toata tara si din toate partidele au de ce sa tremure. Pentru ca actuala "doamna de fier" a Europei, cancelarul german Angela Merkel, nu va accepta pe degeaba realocarea celor 16 miliarde de euro, fonduri comunitare pe care Romania nu a fost in stare sa le cheltuie pana acum. Bineinteles, doar daca "furtuna" anticoruptie nu va matura cateva nume grele de pe lista celor peste 50 de "baroni" suspectati de trucarea de licitatii...

Crin Antonescu a preluat conducerea PSD

Dupa ce cateva zile a urmarit din tribune cafteala dintre social-democrati, Crin Antonescu a grait in sfarsit. Ca un adevarat lider, nu al PNL, ci al PSD. Mircea Geoana va fi exclus din PSD. Nu pentru ca a terfelit imaginea partidului, ci pentru ca l-a calcat pe bombeu pe liderul de drept al formatiunii, recte Crin Antonescu. Un Antonescu vizibil iritat, care le-a transmis pesedistilor ca ar fi cazul sa rezolve cat mai curand cazul Geoana. "PSD trebuie sa ia o decizie rapida in ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, deoarece acesta nu mai reprezinta USL in Senat", a fost mesajul lui Crin Antonescu. Mai mult, acesta nu s-a sfiit sa-i puna la colt pe Adrian Nastase si Ion Iliescu pentru declaratiile "neinspirate" pe care le-au facut in aceste zile.

Catarama vrea un nou partid de dreapta alaturi de Patriciu

Ferm convins ca PNL a virat-o de tot spre stanga, fostul liberal Viorel Catarama considera ca este nevoie de o noua formatiune care sa se adreseze electoratului de dreapta. Noua constructie politica, realizata cel mai probabil in jurul PNTCD, ar putea sa fie sprijinita si de Dinu Patriciu, a precizat Catarama. Si Dinu Patriciu este foarte preocupat de lipsa unei forte politice pe dreapta esicherului politic, care sa reprezinte interesele celor patru, cinci milioane de romani care lucreaza si platesc impozite si taxe mult prea mari", a afirmat Viorel Catarama, mentionand ca, in cazul in care proiectul se va transpune in realitate, formatiunea va promova cota unica zero si impozit pe salariu pana la 2.500 de lei - zero.

PDL joaca la Capitala cu oamenii generalului Oprea

Oficial, Piedone a lasat PC-ul balta pentru trupa lui Gabriel Oprea. Intre timp insa, se spune ca il paste deja o "avansare la exceptional" in armata pedelista. Bucurosi sa afle ca Piedone a poposit in curtea amicilor uneperisti, acestia afirma ca sunt gata sa-l sustina si ei pe proaspatul recrut din moment ce PDL nu are un competitor de marca in Bucuresti. Pentru unii democrati insa, alegerea variantei Piedone nu este solutia optima, ci denota doar "comoditatea" colegilor lor de partid: "n-au chef sa caute un candidat al nostru si incearca sa rezolve cat mai usor problema".

Europa, victima experimentului euro

La intrunirea G20 din 2009, maharii lumii au decis sa creeze o noua valuta, valabila la nivel global. Pentru acesta, "experimentul euro" trebuie sa reuseasca! Liderii europeni sunt disperati sa nu cada zona euro si cu ea intreaga UE, care ar duce de rapa tot esafodajul guvernului mondial, cu moneda unica globala cu tot. Asa ca, vor nu vor, statele UE musai trebuie sa continue experimentul euro, indiferent de numarul de victime. Ca sa se ajunga la o moneda globala, strategia prevede o asociatie de state cu uniune monetara - si aici zona euro are rol de model "matematic" - care sa acceada spre varful piramidei, spre moneda unica. FMI a fost imputernicit sa reduca treptat, cantitativ, ponderea dolarului, intr-o "prabusire controlata", cu Banca Populara a Chinei jucand rol de "jandarm valutar" la nivel mondial.

PUTEREA

PDL ia 30% în alegeri

Preşedintele Traian Băsescu dă un prognostic pentru alegerile de anul viitor: PDL va obţine 30% din voturi, dacă nu va fi afectat de scandalurile de corupţie din propriul partid. Aflat în vizită oficială în Germania, Băsescu a acordat un interviu pentru ziarul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", discuţie în cadrul căreia a fost întrebat ce se va întâmpla dacă la următoarele alegeri nu i se va mai permite să asigure cadrul politicii pe care o duce în prezent. Ca răspuns la întrebare, preşedintele a spus că democrat-liberalii nu vor putea obţine de unii singuri o majoritate, dar că vor putea atinge un prag electoral de circa 30% în cazul în care corupţia nu îi va afecta.

Înşelaţi "tradiţional" şi "ecologic"

Aproape trei sferturi dintre produsele alimentare pe care găsim înscrise cuvintele "tradiţional", "reţetă tradiţională" sau "tradiţie"sunt, de fapt, falsuri, potrivit rezultatelor unor controale efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). În realitate, dăm banii pe produse aduse din China sau care conţin E-uri. Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în perioada 13-21 octombrie au fost verificaţi 402 operatori economici - supermarketuri, magazinele proprii ale fabricilor şi comercianţi care vin la târgurile tradiţionale organizate periodic - dintre care 73% au fost găsiţi în neregulă.

Israelul ia în calcul atacarea Iranului în următoarele săptămâni

Israelul ia în calcul o intervenţie militară împotriva Iranului până cel târziu în preajma Crăciunului, afirmă surse ale serviciilor britanice, citate de "Daily Mail". Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a prezentat la începutul acestei săptămâni o serie de dovezi concludente care alimentează temerile privind existenţa unui program militar de realizare a bombei nucleare de către Teheran. Este de aşteptat ca preşedintele Barack Obama să sprijine intervenţia israeliană în schimbul ajutorului comunităţii evreieşti din America pentru alegerile prezidenţiale din 2012.

ROMANIA LIBERA

Cazul Apostu bagă groaza în PDL

Anchetarea pentru corupţie a primarului din Cluj, Sorin Apostu, a tul­burat serios apele într-una dintre cele mai puternice organizaţii a PDL. Mulţi dintre liderii organizaţiei ar vrea acum să se refugieze la PC. În rândul liderilor locali ai PDL din Transilvania, arestările de la Cluj au stârnit panică. Unii dintre ei sunt convinşi că la mijloc este o luptă care vizează eliminarea premierului Emil Boc.

Se aglomerează stânga politicii

Liderii UNPR au lansat ieri Platforma de centru-stânga, baza doctrinară pentru Uniunea Social Progresistă, al cărei "botez" e preconizat pentru sfârşitul lunii decembrie. Şi pentru că tot şi-a manifestat Mircea Geoană dorinţa de a continua să facă politică după o excludere din PSD, liderii UNPR i-au transmis că este binevenit alături de ei. Platforma de centru-stânga, concepută ca un ONG, o mişcare civică în care să fie reprezentate asociaţii de pensionari, patronate, sindicate şi "marile valori ale României", după cum anunţa ministrul Gabriel Oprea, pregăteşte practic terenul pentru Uniunea Social Progresistă şi a fost lansată ieri în prezenţa a peste 150 de studenţi de la facultăţile bucureştene.

Italia şi Grecia se chinuie să iasă de sub ruinele crizei

În Italia şi în Grecia este necesară o "clarificare politică" a cerut din nou directorul general al FMI, Christine Lagarde, în timp ce bursele mondiale sunt destabilizate după anunţurile privind plecarea premierilor celor două ţări europene aflate în centrul crizei datoriei publice. Grecia a anunţat ieri după-amiază că fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos a fost însărcinat cu formarea noului guvern de coaliţie care va succeda celui al socialistului Georges Papandreou şi va încerca să salveze ţara de la faliment.

SUA. Dosarele de anchetă ale vinovaţilor de declanşarea crizei financiare din 2008 au fost distruse. Omerta pe Wall Street

Autoritatea bursieră americană (SEC) este acuzată de unul dintre salariaţi că a distrus sistematic mii de dosare de anchetă, potrivit Washington Post, care scrie că SEC continuă distrugerea arhivelor şi astăzi pentru a şterge urmele crimelor comise de marile corporaţii financiare.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu îşi asumă un control strict al bugetului şi un deficit zero în 2013. Comisia Europeană a tăiat ieri prognoza de creştere pe 2012 la 2,1%

Preşedintele Băsescu a anunţat în Germania că România trebuie să aibă deficitul bugetar zero în 2013, faţă de 1,9% în 2012 şi 4,4% în acest an, ca să fie ferită de criză. Comisia Europeană a tăiat ieri prognoza de creştere pe 2012 de la 3,7% la 2,1%. Deficitul bugetar zero anunţat ieri de preşedintele Traian Băsescu după discuţiile cu cancelarul german Angela Merkel ar reprezenta cel mai dur program de ajustare adoptat în ultimii 20 de ani de România, care aminteşte de austeritatea din anii 1980, când responsabilii de atunci urmăreau achitarea întregii datorii externe.

Cancelarul german garantează cu propriul ei cuvânt că băncile occidentale nu vor scoate bani din România

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu Angela Merkel, cel mai puternic om politic din Europa, pentru a discuta despre men­ţinerea expunerilor băncilor străine faţă de România, privatizări, avantajele unei Europe strâns unite şi aderarea României la Schengen. Cea mai puternică bancă germană, Deutsche Bank, a organizat la sediul său din Berlin un forum de afaceri româno-german, special pentru vizita preşedintelui Băsescu. Vizita în Germania a fost efectuată la invitaţia preşedintelui german Christian Wulff.

Tot mai multe avertismente asupra unei crize de lichiditate în Europa de Est. Ce poate face România?

Ce soluţie are România pe termen scurt dacă va fi lovită de o criză de lichiditate şi ce soluţii are pe termen mediu şi lung pentru ca alte crize asemănătoare să nu pună ţara în situaţii dificile? The Wall Street Journal şi Financial Times, cele mai puternice publicaţii de business din lume, Bloomberg şi Reuters, printre cele mai importante agenţii de ştiri la nivel mondial, avertizează într-un fel sau altul asupra pericolului ca băncile din vestul Europei, înfometate de lichidităţi, să se folosească de fondurile unităţilor din estul Europei pentru a-şi întări poziţia financiară.

Kazahii au trecut din nou pe pierdere la Petromidia

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o pierderi de 322,1 milioane de lei (76,6 milioane de euro), după ce în primul semestru compania reuşise să treacă pe profit înregistrând un câştig de 179,6 milioane de lei (42,7 milioane de euro). Rezultatele sunt conform standardelor româneşti de contabilitate, aşa cum sunt publicate pe bursă. În trimestrul al treilea compania a pierdut astfel peste 500 mil. lei (117 mil. euro), însă majoritatea pierderilor au provenit din reevaluarea datoriilor în valută la un curs mai nefavorabil. Rompetrol Rafinare are datorii de peste 1 mld. dolari faţă de acţionarul majoritar, iar dolarul s-a întărit puternic faţă de leu în ultimele luni.

Jefferson County este cel mai mare faliment municipal din istoria americanilor

Criza datoriilor din zona euro a luat în ultima perioadă prim-planul scenei financiare mondiale. Datoriile nu sunt însă o problemă doar pentru Europa, un exemplu fiind Jefferson County, cel mai populat district din statul american Alabama, care a intrat în incapacitate de plată după ce autorităţile locale au declarat că nu vor putea rambursa datorii de 4,1 mld. dolari (3 mld. euro), potrivit presei internaţionale. Cauzele majore ale intrării în incapacitate de plată sunt un credit de 3 mld. dolari (2,18 mld. euro) contractat pentru dezvoltarea sistemului de canalizare al regiunii, operaţiunile riscante derulate de oficialii regiunii pe piaţa de swap, creşterea costurilor de finanţare a datoriei şi corupţia din administraţia locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb