REVISTA PRESEI 11.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 noiembrie 2016

ADEVARUL

BNR: Alegerile din SUA marchează finalul unei forme de globalizare

Câştigarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de către candidatul republican Donald Trump marchează încheierea unei forme de globalizare stabilite în ultimii 25 de ani, cel puţin din partea SUA şi a Marii Britanii, a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băcii Naţionale (BNR), în cadrul unei conferinţe de presă. Starea de incertitudine din România şi zona euro va persista, a mai spus acesta. Totuşi, bancherii centrali din România se aşteaptă la o continuare a politicii monetare actuale a Federal reserve. Schimbările contribuie la menţinerea unei stări de incertitudine la nivelul zonei euro, dar şi în România, iar BNR trebuie să păstreze o vigilenţă sporită pentru a preîntâmpina eventualele efecte negative, a completat Isărescu.

Donald Trump, la primul contact cu Casa Albă

Preşedintele ales Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele în exerciţiu Barack Obama, care a promis să depună eforturi pentru un transfer lin al puterii. Donald Trump a declarat joi seară că abia aşteaptă să primească sfatul preşedintelui Barack Obama şi vrea să colaboreze cu administraţia acestuia pentru a asigura tranziţia de putere de la Casa Albă. Declaraţiile au avut loc în cadrul primei întâlniri dintre preşedintele ales şi actualul lider al Statelor Unite. "Am discutat mai multe subiecte, unele excelente şi altele ceva mai dificile [...] Însă abia aştept să-i cer în viitor sfatul preşedintelui Obama", a comentat Donald Trump în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Barack Obama.

Trump se expune, ca om de afaceri şi preşedinte, unor conflicte de interese fără precedent în istoria politică a Statelor Unite

Proprietarul unui imperiu economic şi, de-acum, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump se expune unor conflicte de interese de o magnitudine fără precedent în istoria politică americană, comentează AFP. În calitate de antreprenor, preşedintele republican ales marţi a făcut avere construind o vastă reţea de hoteluri şi imobile de lux, la conducerea Trump Organization, holdingul care-i înglobează activităţile şi ale cărui ramificaţii rămân înconjurate în mister. Trump Organization nu este cotată la bursă, iar numeroase activităţi rămân în continuare în umbră. Potrivit Wall Street Journal (WSJ), miliardarul newyorkez a primit, începând din 1998, împrumuturi în valoare de 2,5 miliarde de dolari de la Deutsche Bank pentru a-şi finanţa activităţile economice. Iar banca germană va fi în curând amendată cu o sumă care este dezbătută în continuare la Washington. Dacă moşteneşte acest dosar, administraţia Trump va hotărî, oare, să fie mai blândă, gândindu-se la interesele preşedintelui?

Reacţiile Europei la Trump: speriate şi ultraprudente

"Trumpocalipsa", titra ziarul Liberation: "Să nu ne lăsăm înşelaţi: din acest moment, prima putere mondială este în mâinile extremei drepte. Ştiind foarte bine ce fac, jumătate dintre americani au votat în favoarea unui candidat rasist, mincinos, sexist, vulgar, plin de ură". Pe aceeaşi linie, în Germania, Suddeutsche Zeitung spunea că a avut loc "cea mai teribilă catastrofă posibilă... Inimaginabilul a devenit realitate". De unde atâta teamă? Ce ştiu miniştrii de Externe europeni de au decis să se reunească în regim de urgenţă, duminică, pentru a discuta despre o situaţie cu totul nouă şi care ar putea să schimbe toate raţionamentele de securitate pe continentul nostru? De ce o asemenea reuniune specială când, luni, la Bruxelles, era deja prevăzută o alta, în acelaşi format care nu a fost anulată?

Baba Vanga a făcut o profeţie cutremurătoare despre noul preşedinte al Americii

Baba Vanga, celebra clarvăzătoare oarbă din Bulgaria, a făcut previziuni cutremurătoare despre următorul preşedinte al Statelor Unite. Prezicătoarea care a prevăzut atacurile din 11 septembrie 2001 ar fi spus că în America va începe un nou război civil şi că nu va exista niciodată al 45-lea preşedinte SUA, după liderul de culoare. Baba Vanga ar fi prezis că al 44-lea preşedinte al Americii va fi un lider de culoare, însă după ce mandatul lui Barack Obama se va încheia efectiv NU va mai exista un alt şef la Casa Albă. Potrivit profeţiei înfricoşătoare, citate de Yahoo News, dar şi de surse de notorietate gen Washington Post, ţara va intra într-o criză teribilă în preajma predării mandatului de preşedinte şi se va declanşa o divizare dură între statele din nord şi cele din sud, caz similar Războiului Civil American.

Şcoala produce analfabeţi?

Un studiu recent arată că 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Mai simplu spus, ei nu înţeleg cum trebuie un text simplu citit la prima vedere, nu ştiu să facă legăturile între informaţiile din acel text, nu ştiu să aplice în viaţa de zi cu zi cunoştinţe elementare. Studii mai vechi arată că, la adulţi, proporţia e cam aceeaşi (între 37 şi 40%). Situaţia e foarte gravă. Dar şi mai grav e că nu prea se vorbeşte despre asta şi nici nu se face mai nimic. De ce e grav? Pentru că în lumea de azi şi de mâine, în societatea cunoaşterii şi a informaţiei, o cantitate atât de mare de persoane care nu sunt în stare să utilizeze eficient informaţii şi cunoştinţe de bază îşi vor găsi greu un loc de muncă. Se vor descurca greu în viaţa de toate zilele.

Newsweek a distribuit din greşeală 125.000 de exemplare în care Hillary Clinton era prezentată ca noul preşedinte al Statelor Unite

Revista Newsweek a distribuit din greşeală aproximativ 125.000 de exemplare în care a prezentat-o pe Hillary Clinton drept noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după ce redacţia a pregătit două variante ale unui număr special, pentru cele două posibile rezultate ale alegerilor prezindenţiale, informează The Guardian. Exemplarul care o declara pe Hillary Clinton cel de-al 45-lea preşedinte american avea pe prima pagină titlul următor: "Doamna preşedinte: Călătoria istorică a lui Hillary Clinton până la Casa Albă". "În ziua alegerilor, americanii din toată ţara au respins tipul de teamă şi conservatorismul bazat pe ură din campania lui Donald Trump. Cel mai înalt tavan din sticlă din lumea occidentală s-a spart, în sfârşit", arăta revista.

Permisul auto nu va mai fi eliberat decât celor care au absolvit cel puţin 11 clase

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit cel puţin 11 clase, restricţie prin care, alături de alte măsuri, Guvernul vrea să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii 3 ani, scrie Profit.ro. Interdicţia eliberării carnetului de şofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislaţie rutieră. Astfel, Guvernul şi-a propus să completeze legislaţia în domeniu cu norme care să facă posibilă, acolo unde evoluţia fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene având titlul "Pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră: orientări pentru politica de siguranţă rutieră 2011-2020".

Şefii serviciilor americane de informaţii se pregătesc de întâlnirea cu Trump

Şefii serviciilor de informaţii din Statele Unite sunt îngrijoraţi de imprevizibilitatea lui Donald Trump şi urmează să se reunească în cel mai scurt timp pentru a discuta asupra adaptării chestiunilor de siguranţă naţională la viitorul lider de la Casa Albă, care va fi învestit oficial pe 20 ianuarie 2017, scrie Washington Post. "Este vorba de o îngrijorare în faţa necunoscutului. Încă nu ştim ce se ascunde în spatele discursurilor sale inflamatoare. Cum vom evolua în următorii patru ani, chiar în câteva luni", a declarat o sursă din cadrul comunităţii de informaţii americane, citată Washington Post.

BANCHERUL

Mugur Isărescu se ridică iar împotriva stimulării consumului

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a repetat ieri, in cadrul conferinţei de presă in care a prezentat raportul asupra inflaţiei, avertismentele cu privire la stimularea excesiva a consumului, in detrimentul investiţiilor in economie, care prezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică. Dar spre deosebire de anul trecut, când guvernatorul a avut o atitudine virulentă împotriva reducerii TVA de la 24% la 19% si a tăierii altor taxe, reuşind să mai atenueze, cu ajutorul preşedintelui Iohannis, impactul măsurilor de relaxare fiscală, prin reducerea TVA la doar 20% si amânarea tăierii unor taxe, precum cea pe construcţiile speciale sau supra acciza la carburanţi, tonul lui Isărescu este acum mult mai ponderat. El vorbeşte acum de "un dozaj fin" al masurilor fiscale, după modelul politicii monetare.

CURENTUL

Cu peste 22.000 de Euro salariu lunar, Isărescu nu este de acord cu măririle salariale

Fiecare medic şi profesor ar urma să primească în plus la salariu o mărire procentuală care se va situa undeva între 50 şi 80 de Euro lunar în urma modificărilor din Parlament la OUG 20/2016. Salariile medii din sistemul sanitar în 2016 sunt 2.069 de lei iar în învăţământ, 1.926 lei. În 2015 au fost 1.596, respectiv 1.556 lei lunar. În anul 2015, Isărescu încasa în calitate de Guvernator al BNR 95.339 lei lunar iar de la Academia Română încă 2.869 lei lunar. Ieri, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, Isărescu a comentat despre legea de adoptare a OUG 20/2016 că acestea sunt obiceiuri pe care istoria politică a României le-a mai văzut, "pentru că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat anumite măsuri".

Baba Vanga a murit în 1996 şi "prezicerile" sale sunt creaţia unor fani de-ai săi ruşi

O nouă isterie a cuprins o parte a presei din România: prezicătoarea bulgară baba Vanga a anticipat că al 44-lea preşedinte al SUA va fi negru şi că acesta va fi ultimul deci Trump nu va apuca învestirea . Desigur că nu se menţionează cine a consemnat prezicerile babei, o ţărancă oarbă din munţii Bulgariei care a murit în 1996. Presa românească deşi citează Washington Post nu menţionează că articolul respectiv este din 8 noiembrie 2012 şi că în el jurnalistul arată că "prezicerile" babei se regăsesc pe site-uri ruseşti. Totodată Washington Post menţionează ironic alte două predicţii atribuite Babei Vanga: că orbita Pământului se va schimba şi că al treilea război mondial va avea loc în 2010.

CURIERUL NATIONAL

CN a Uraniului, pierderi de 101 mil. lei în 2016

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) estimează că în acest an pierderile se vor ridica la 101.311.000 lei, după ce în 2015 pierderile au însumat 143.401.000 lei - motiv pentru care la nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare. Vor fi concediaţi 478 salariaţi, de la 1.355 persoane la 1.176 persoane. Veniturile totale estimate pentru acest an sunt de 43,53 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale se ridică la 144,84 milioane lei.

Donald Trump, totuşi preşedinte: de ce nimeni nu a văzut ce vine de la orizont

Observatori americani dintre cei mai cunoscuţi, relevă corespondenta publicaţiei "Le Point", au supraestimat şansele candidatei democrate şi, mai ales, au subestimat profundele nemulţumiri ale electoratului alb. S-a produs, spune analistul politic de la "Dernieres Nouvelles d'Alsace", o formă de "automutilare colectivă". O parte a electoratului a votat în favoarea lui Trump deoarece "a dorit să dinamiteze sistemul existent prin orice mijloc posibil". Victoria lui este considerată de comentatori americani, citaţi de corespondenta săptămânalului "Le Point", drept "o lovitură dată elitelor, establishmentului, oamenilor politici" ai sistemului învechit.

Imobiliarii se bucură degeaba, în ultimii 5 ani preţurile au crescut doar cu 0,2%

Optimismul din ultimii doi ani de pe piaţa rezidenţială se bazează doar pe creşteri mici, evoluţia preţurilor fiind în continuare doar una de stabilizare. Potrivit unui studiu realizat de Eurobank, preţurile încă se află la un nivel redus, iar avansul din ultimii ani este unul infim. Banca afirmă, însă, că există şi premise de creştere a pieţei, în condiţiile în care preţurile din întreaga ţară par să intre pe un trend ascendent, dar timid.

Una caldă şi una rece pentru rezultatele Telekom România în primele nouă luni

Grupul Telekom România pare să-şi fi îmbunătăţit situaţia veniturilor totale în primele nouă luni, în condiţiile în care creşterea încasărilor diviziei de telecomunicaţii mobile a compensat scăderea veniturilor diviziei de comunicaţii fixe. Veniturile diviziei de comunicaţii fixe au scăzut cu 1,6%, la 435,7 milioane de euro în acest interval. Încasările din acelaşi interval al diviziei de telecomunicaţii mobile au crescut cu aproximativ 5,6%, la 335,2 milioane de euro. Astfel, încasările totale ale grupului au crescut la aproape 771 milioane euro, cu 2% mai mult faţă de rezultatul obţinut în primele nouă luni ale anului trecut.

Vinovată că Hillary a pierdut alegerile în faţa lui Trump

Democrata Debbie Wasserman primul congresman evreu din Florida şi fosta co-preşedintă în campania din 2008 a lui Clinton pentru a câştiga în faţa lui Obama dreptul de a candida la preşedinţia Statelor Unite, a fost folosită ca ţap ispăşitor pe toate reţelele de socializare. Ea este acuzată că ar fi colaborat pentru victoria lui Donald Trump. Imaginea ei a apărut imediat pe site-urile de socializare alaturi de cuvintele "multumim de ajutor" pentru alegerea celui de al 45 lea preşedinte american. Utilizatorii, cea mai mare parte tineri şi simpatizanţi ai contracandidatului lui Clinton, Bernie Sanders au amintit de scandalul cu scurgerea de informaţii prin e-mailul personal al lui Hillary, susţinând că ar fi trebuit să îşi dea demisia. Dacă Sanders ar fi candidat la prezidenţiale, acum Trump nu ar mai fi fost ales preşedinte.

Facebook a decis să oprească preluarea datelor de pe WhatsApp

Facebook a fost de acord să blocheze, pentru o perioadă, folosirea informaţiilor private ale utilizatorilor de pe Whatsapp din Marea Britanie. Această decizie a fost luată în urma presiunii exercitate de autoritatea naţională de protejare a datelor cu caracter personal, potrivit The Guardian, citat de B1TV. Mai concret, o parte semnificativă din informaţiile şi agenda telefonică de pe Whatsapp era preluată de cea mai populară reţea socială, Facebook. Însă acum, reţeaua socială a decis să oprească preluarea datelor de la compania pe care o posedă.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum stăm cu demnitatea naţională? Prost! - România lui Cristoiu

Acuzaţiile aduse Guvernului tehnocrat de a favoriza interesele străine în dauna interesului naţional, aroganţa ciocoiască a ambasadorului american în România, schimbările în politica ţărilor din jur, victoria senzaţională a americanismului prin candidatul Donald Trump, Brexitul, apariţia şi creşterea unor partide naţionaliste precum PRU, protejarea de către DNA a corupţiei practicate de către multinaţionale şi multe alte realităţi au readus în discuţie, în ultimul timp, cu neobişnuită vigoare, tema Demnităţii naţionale. Ea însă merită o dezbatere nu numai în spaţiul unei emisiuni TV, ci şi la nivelul întregii prese. Cîtă vreme această dezbatere n-are loc, există riscul ca tezele forţelor extremist-naţionaliste româneşti, teze potrivit cărora actuala putere e trădătoare de neam, să capete pe zi ce trece o tot mai mare credibilitate.

Cine sunt cei mai bogaţi oameni ai României şi cum le-au crescut averile

Revista Capital a lansat ieri "Top 300 Cei mai bogaţi români", cel mai longeviv şi concludent barometru al mediului de afaceri autohton. La eveniment au participat înalţi ofi ciali ai statului şi oameni de afaceri de top. Creşterea economică de 3,7%, înregistrată anul trecut de România, se reflectă şi în averile milionarilor. Conform topului Capital, averea totală a celor mai bogaţi 300 de români a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 miliarde de euro. Potrivit Topului lansat ieri de revista Capital, din primii zece clasaţi în Top, la nouă dintre ei s-au înregistrat creşteri ale averii. Prima poziţie în clasament este, şi în acest an, deţinută de Ion Ţiriac, cu o avere de circa 1,65 miliarde euro, mai mare cu 8,3% faţă de ediţia precedentă. Pe locul doi se află fraţii Pavăl, proprietarii reţelei de magazine de bricolaj Dedeman, a căror avere a crescut cu 6,8%, până la 950 milioane euro.

Donald Trump demolează tot ce a făcut Obama

Programul începutului de mandat al lui Trump vizează seturi de măsuri radicale în domeniile securităţii, economiei, educaţiei, sănătăţii, muncii. Schimbul de putere este programat pentru 20 ianuarie 2017. În cursul celor 65 de zile care îl mai despart de depunerea jurământului, Trump îşi va preciza mai bine scopurile şi calendarul acestora. Însă promisiunile sale din campania electorală nu vor putea fi ignorate. În prima sa zi la Casa Albă, Donald Trump a promis că va lua "şase măsuri pentru a curăţa" capitala federală: Un amendament constituţional pentru a limita numărul de mandate al aleşilor în Congres; O îngheţare a angajărilor în administraţia federală, cu excepţia armatei, poliţiei şi sănătăţii; Eliminarea reglementărilor federale care încurcă activitatea economică; Interdicţie totală pentru străini de a mai finanţa campaniile electorale.

Ce planuri şi-a făcut PMP de campanie

PMP va promova în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie unirea României cu Republica Moldova, ca obiectiv de ţară, asumarea referendumului din 2009 - Parlament cu 300 de aleşi, cât şi necesitatea unei noi legi a sănătăţii, a anunţat, ieri, Traian Băsescu, după Consiliul Executiv Naţional. El a precizat că partidul are ca obiectiv şi ideea revenirii la alegerea prin vot a preşedinţilor consiliilor judeţene şi în două tururi de scrutin a primarilor. Băsescu a reamintit că PMP are depuse în Parlament proiecte de lege pe aceste subiecte. "Nu în ultimul rând, problema împăduririlor va fi o temă de campanie pentru PMP, reîmpăduriri absolut necesare, având în vedere defrişările sălbatice făcute în ultimul deceniu", a spus Băsescu.

Renato Usatîi a câştigat UN milion de dolari datorită victoriei lui Donald Trump!

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a anunţat oficial că a câştigat un milion de dolari, datorită faptului că republicanul Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA. "Ziua de astăzi, când Donald Trump a devenit preşedintele SUA, a fost una din cele mai frumoase pentru mine, pentru că am câştigat ceva valoros. Am pariat cu un bun prieten de-al meu, un renumit agent imobiliar, că la alegeri va câştiga Donald Trump. Condiţia pariului consta în faptul că dacă Donald Trump câştiga aceste alegeri, prietenul meu îmi va da fie un milion de dolari, fie un apartament în centrul Moscovei. Iată aşa o contribuţie a avut Donald Trump în viaţa mea ", a povestit amuzat Renato Usatîi.

JURNALUL NATIONAL

Adamescu vrea un ordin de restricţie împotriva statului

Printr-o cerere de arbitrare halucinantă, înaintată de Dan Adamescu şi fiul acestuia, Bogdan Alexander Adamescu, Centrului Internaţional de Reglementare a Diferendelor Relative la Investiţii, aceştia îl acuză pe Victor Ponta că i-a dat ordin Laurei Codruţa Kovesi să anihileze compania Astra Asigurări şi ziarul "România liberă", precum şi să-i aresteze pe membrii familiei Adamescu. O cerere de arbitrare a fost formulată de Nova Group, acţionarul companiilor lui Dan Grigore Adamescu, împotriva statului român, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis intrarea în faliment a ASTRA Asigurări şi recuperarea datoriilor istorice pe care grupul media Medien Holding le are de returnat firmei de asigurări.

Un procuror de la Parchetul General cere redeschiderea dosarului de mită al fostului preşedinte Traian Băsescu

Un procuror de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General a cerut conducerii Parchetului redeschiderea unui dosar de luare de mită în care vizat este fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, anunţă româniacurată.ro. În dosarul făcut în 2004 de DNA, Băsescu era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune. Doi ani mai târziu, în 2006, DNA a decis însă neînceperea urmăririi penale. Dosarul fusese deschis după ce în presa de la acea vreme au apărut informaţii cum că Traian Băsescu ar fi achiziţionat un autoturism Mercedes cu suma de 17.500 USD de la Costel Căşuneanu, cu toate că, în realitate, preţul maşinii era de 30-40.000 Euro.

DNA a cumpărat echipamente IT în valoare totală de aproape 2,5 milioane de lei, fără TVA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a achiziţionat, printr-o procedură de licitaţie deschisă, echipamente IT în valoare totală de 2.486.273,1 lei, fără TVA, potrivit unui anunţ publicat joi în SEAP. Anunţul implică încheierea unor contracte de achiziţii publice şi vizează cumpărarea de "echipamente IT - servere, echipamente stocare, staţii de lucru, staţii de lucru mobile, switch-uri, scanere, staţii de achiziţie date, staţii de analiză date, copiere date". În acest sens, au fost atribuite mai multe contracte pe 13 octombrie şi 20 octombrie.

NATIONAL

"Mafia legumelor" isi cumpara angro locuri in Parlament!

In urma cu cativa ani in urma unor rapoarte informative incendiare unele structuri isi umflasera muschii ca le vor veni de hac turcilor si arabilor care conduc "fabrica de bani" reprezentata de angrourile unde se comercializeaza cu convoaiele de TIR-uri marfa proaspata, se vorbea de doua miliarde de euro scosi din tara anual de pe urma acestui comert. Dar asta a fost tot. Iar "capii" continua sa cumpere locuri in parlament pentru politicienii de casa pe care ii sprijina astfel cu un scop precis. Sa le intoarca la randul lor serviciile, influentand numirea in fruntea organelor de control a unor oameni care sa stie "cum merg treburile" si sa nu deranjeze pe cine nu trebuie. Iar asta se intampla de cateva mandate bune.

Ultimul "tun" al tehnocratilor de la Transporturi!

Inainte sa fie consilierul personal al ministrului Dan Costescu, actualul secretar de stat de la Transporturi, junele de 27 de ani George Dan Vuscan, fiul prefectului de Cluj, Gheorghe Vuscan, a fost si consilierul liderului "grupului de la Cluj", Ioan Rus! Iar una dintre primele masuri luate de secretarul de stat Vuscan a fost aducerea pe postul de consilier personal a lui Victor Alexandru Frunza. Cel care, pana atunci, a lucrat la Banca Transilvania. Iar probabil datorita acestei experiente in domeniul bancar, Frunza a fost propulsat administrator in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Adminsitrarea Porturilor Maritime SA Constanta!!! Iar acum pune presiune sa se rezilieze contracte, si sa se organizeze alte licitatii, din sistemul sanitar propriu al Ministerului Transporturilor, in putinele zile in care tehnocratii mai detin portofoliul Transporturilor.

Incepe razboiul? Care sunt cele mai sigure tari

Se pare ca venirea la putere a lui Donald Trump n-a avut darul de a linisti zvonurile tot mai alarmiste privind posibilitatea declansarii unei noi conflagratii mondiale. Asa ca, specialistii au ales noua zone pe care, cred ei, urgia razoiului le va ocoli, si unde oamenii ar putea duce o viata lipsita de teama vantului nuclear. Islanda este o tara aflata la sute de mile de orice alt tarm, ceea ce o face relativ sigura in cazul unei invazii continentale, si nici nu a avut vreodata intentii razboinice. In plus, coastele sale sunt locuri ideale de pescuit pentru supravietuitorii unui nou mare razboi, care astfel ar avea hrana din belsug pana civilizatia va reusi sa se recladeasca.

PUTEREA

Altă prioritate guvernamentală în dezbatere publică. Strategia Naţională a Locuirii

Strategia Naţională a Locuirii a fost în dezbatere publică din 28 iulie a.c. Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat că se analizează posibilitatea acordării unor "vouchere pentru locuire", în anumite cazuri sociale, dar şi pentru acoperirea chiriei de către tineri angajaţi. "Prin această strategie, Guvernul României îşi propune să creeze premisele în vederea asigurării unei pieţe funcţionale şi transparente a închirierii locuinţelor", a precizat Vasile Dîncu.

Optimizarea programelor naţionale. "Prima casă", fără avans

Programul "Prima Casă" va continua şi se încearcă optimizarea lui. Vicepremierul Vasile Dîncu a anunţat posibilitatea accesării programului de către unele familii tinere fără să plătească un avans. Ministrul Dezvoltării Regionale a spus că va creşte bugetul programului, iar avansul plătit de tineri să fie corelat cu veniturile obţinute, până la anulare. Vicepremierul Vasile Dîncu susţine că Guvernul se gândeşte să acorde mai multe facilităţi tinerilor care se vor înscrie în programul "Prima Casă", cum ar fi extinderea duratei de rambursare. "Programul va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanţe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani şi a reuşit să performeze foarte bine din toţi indicatorii.

ROMANIA LIBERA

Istoricul Lucian Boia explică alegerea lui Trump ca preşedinte al SUA

Istoricul Lucian Boia susţine, într-un interviu acordat News.ro, că "nu putem intui viitorul", în contextul în care că alegerea republicanului Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a luat prin surprindere comunitatea internaţională. "A fost ales Donald Trump preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Mie îmi dă apă la moară alegerea lui Trump, nu vreau să spun că îl susţin, cum nu spun nici că nu îl susţin, însă îmi dă apă la moară în interpretarea pe care o propun istoriei în cartea aceasta în curs de apariţie la Humanitas («Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei»). Vedem cum istoria se face sub ochii noştri, dar nu suntem capabili să anticipăm corect unele lucruri nici de la o zi la alta."

ZIARUL FINANCIAR

România-Polonia, meciul ambiţiilor est-europene

Polonia este o ţară cu un potenţial economic şi politic uriaş, cel puţin în comparaţie cu alte state din regiune, pe care a învăţat cu succes să şi-l folosească după căderea comunismului. - Polonia a ajuns cea mai puternică economie est-europeană, iar companiile sale se extind în Europa, inclusiv în Germania şi Franţa, şi chiar şi în Africa şi Asia. Un fost premier polonez conduce acum Consiliul European. La aproape orice capitol economic Polonia este superioară României. Polonia ocupă locul cinci în topul pieţelor de pe care importă România, cu o pondere de 4,8% în total anul trecut, şi domină detaşat în relaţiile comerciale cu România. Dacă este mai bună şi la fotbal se va vedea în această seară, la partida dintre România şi Polonia din grupa E de calificare la Campionatul Mondial Rusia 2018. Jocul nu se anunţă deloc lejer.

Apariţia unei noi specii de business, furnizorul universal

Comercianţii de energie au ajuns să vândă aspiratoare, să se ocupe de renovări sau de reparaţia instalaţiilor de încălzire. Lupta pentru clienţi între furnizorii de energie a determinat companiile de profil să se gândească la produse "croite" pe nevoile consumatorului, schimbările profunde prin care trece acest sector amintind de revoluţia din telecom. Tinmar, cel mai puternic furnizor de energie privat controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, promite bonusuri de 15 lei pentru fiecare client nou adus de o persoană care deja cumpără electricitatea de la companie sau 7,5 lei pentru fiecare recomandare concretizată printr-un contract în call-center-ul companei. La fel ca la abonamentele de telefonie, furnizorii de energie au lansat abonamente croite în funcţie de specificul consumatorului.

Hidroelectrica îşi ademeneşte viitorii acţionari cu marje de 50%

Hidroelectrica este în pregătire pentru listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiuni. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, încearcă să atragă atenţia posibililor viitori acţionari cu o marjă record a profitului brut. Compania spune că este în pregătiri să se listeze la bursă, dar pe de altă parte de mai bine de patru ani de zile statul se tot chinuie să-şi aducă cel mai valoros asset din energie în ringul de tranzacţionare. "În primele 9 luni ale anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 1.133 mil. lei raportat la o cifră de afaceri de 2.406 mil. lei şi la o producţie de 13,28 TWh. Pro­cesul radical de restructurare şi eficientizare prin care a trecut compania în ultimii ani a făcut ca Hidroelectrica să devină cea mai profitabilă companie din România, la sfârsitul trimestrului III", spun reprezentanţii companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb