REVISTA PRESEI 12.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 ianuarie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis, la sosirea de la Paris: A fost un semn al hotărârii noastre de a lupta împotriva terorismului.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, duminică seară, o declaraţie de presă, la sosirea din Franţa, pe Aeroportul Otopeni. Preşedintele României a participat la marşul solidarităţii organizat la Paris în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa. "Nu a fost doar un marş al solidarităţii francezilor, ci un semn al hotărârii noastre de a lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Nu au participat doar europeni, doar creştini, ci şi musulmani, evrei, atei, agnostici. Au fost reprezentate statele arabe, cu toţii erau îngrijoraţi de ofensiva terorismului. Am avut ocazia să discut cu mai mulţi lideri politici. Am discutat cu cancelarul Germaniei, cu Jean Claude Juncker, cu Donald Tusk, cu premierul Olandei, cu premierul Israelului şi cu mulţi alţii."

Peste 1.500.000 de oameni au participat la marşul istoric de la Paris

Peste un milion de persoane , scandând "Charlie! Charlie!", au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi "capitala mondială" împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP. Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.

Ce s-ar fi întâmplat cu jurnaliştii de la Charlie Hebdo dacă ar fi trăit într-o ţară islamică

Preşedintele filialei clujene a Ligii Islamice şi Culturale din România, Diab Iyad, a explicat pentru "Adevărul" ce s-ar fi întâmplat într-o ţară islamică dacă într-o publicaţie ar fi apărut caricaturi jignitoare la adresa profetului Mahomed. El a susţinut că Islamul este o religie a păcii, iar Mohamed nu ar fi acceptat uciderea ziariştilor francezi. În nicio ţară musulmană jurnaliştii care ar fi publicat caricaturi jignitoare la adresa profetului Mahomed nu ar fi fost condamnaţi la moarte, crede preşedintele filialei clujene a Ligii Islamice şi Culturale din România, Diab Iyad (44 de ani). Originar din Palestina, el a venit în România de la 17 ani. Este de profesie farmacist, căsătorit cu o româncă şi tatăl a două fetiţe. Reprezentantul Ligii Islamice a condamnat vehement acţiunea teroriştilor din Franţa. "Nu există nicio interpretare posibilă a Coranului care să spună că un desen este o stricăiune care să poată fi pedepsită cu moartea", a detaliat Diab Iyad.

Expertele din procesul baronului Marian Oprişan, după gratii

Se strânge laţul în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan. Rând pe rând, toţi cei care l-au ajutat să tergiverseze dosarul "Căprioara", în care este judecat, în speranţa intervenirii prescripţiei, sunt traşi la răspundere. Expertele care au făcut expertiza contabilă din dosarul liderului CJ Vrancea au ajuns după gratii. La solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Tribunalul Bucureşti a decis, duminică, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a expertelor Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena-Valentina Muşuroiu. Infracţiunile de care s-ar face vinovate cele două sunt favorizarea infractorului, abuz în serviciu şi fals intelectual. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Tudor Chiuariu, somat să demisioneze din PNL până pe 23 ianuarie

Liderul PNL Alina Gorghiu i-a dat termen senatorului Tudor Chiuariu să îşi dea demisia din PNL, până pe 23 ianuarie, când va avea loc prima şedinţă din 2015 a formaţiunii, în caz contrar, urmând a solicita excluderea acestuia din partid. Potrivit surselor citate, reacţia Alinei Gorghiu vine în urma anunţului DNA de punere sub control judiciar a lui Tudor Chiuariu, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Prima şedinţă din 2015 a Biroului Politic Naţional al partidului va avea loc în 23 ianuarie, la Iaşi, unde sunt aşteptaţi liderii formaţiuni pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Unirii.

Macovei a anunţat înfiinţarea Asociaţiei M10, proiect civic care precede un viitor partid

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, duminică, înfiinţarea Asociaţiei M10, proiect civic ce precede înfiinţarea unui nou partid politic în cursul acestui an, având la bază "decalogul celor 10 porunci pentru politicieni" din campania pentru alegerile prezidenţiale. "Am creat Asociaţia M10. Toţi membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat în campanie, sunt oameni tineri, normali, decenţi, aşa cum vrem să fie asociaţia şi aşa cum vrem să fie România. Asociaţia noastră este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă şi prosperă, o România curată, cinstită, fără corupţie, fără furăciuni din banul public.O Românie în care să vrei să trăieşti şi din care să nu vrei să pleci", a spus Macovei. Ea a susţinut că denumirea asociaţiei, M10, vine "de la merit, de la muncă, de la modernizare".

Taxe notariale mai mari în 2015 pentru tranzacţiile imobiliare

Preţurile minimale după care se calculează impozitele pe tranzacţiile cu locuinţe, terenuri sau spaţii comerciale au fost majorate cu 3%-5% de către Camerele Notarilor Publici. Dacă vrei să cumperi sau să vinzi o locuinţă, un teren, un spaţiu comercial sau numai un garaj, trebuie să treci obligatoriu pe la un notar public. Pentru autentificarea tranzacţiei, notarul percepe o taxă pe care o calculează în funcţie de plafoanele dintr-o grilă cu preţuri minimale. Dacă vindeţi o casă cu 5.000 de euro, dar preţul minimal este de 7.500 de euro, veţi plăti taxa notarială ca şi cum aţi fi vândut-o cu 7.500 de euro (preţul minimal). In Bucureşti: centrul s-a scumpit cel mai mult. Grila notarilor a stabilit valori cu 12% mai mari decât anul trecut. Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Calea Victoriei valoarea minimă se situează la 71.960 de euro.

BANCHERUL

SEPA începe sa-si producă efectele si printre băncile romaneşti

SEPA înseamnă standarde comune privind transferurile si platile bancare in euro intre tarile Uniunii Europene, care sunt respectate si de cele mai multe bănci româneşti: 26 dintre acestea, printre care si cele mai mari (BCR, BRD, BT, CEC, Raiffeisen, UniCredit), prin care se efectuează 90% din operaţiunile bancare, au aderat la SEPA încă din 2008. Cu toate acestea, din totalul plăţilor in euro efectuate de aceste bănci, doar in jur de 40% sunt de tip SEPA, ceea ce înseamnă ca bancile inca mai au de implementat in sistemele informatice procedurile tehnice necesare pentru trecerea la noile standarde (ISO 200222 XML), care presupun investiţii in tehnologie. Pana atunci, băncile trebuie sa apeleze la serviciile diverselor banci straine, precum Deutsche Bank, sau altor furnizori externi, pentru realizarea plăţilor SEPA, ceea ce inseamna costuri suplimentare.

Ce reclamatii au clientii bancilor

Probleme in funcţionarea site-urilor bancare pentru operaţiuni online, poprirea conturilor bancare de catre ANAF sau executori judecătoreşti fără informarea clienţilor sau transferurile de bani din strainatate in Romania care dureaza prea mult sunt cele mai multe reclamaţii primite la adresa bancilor pe site-ul Reclamatiibanci.ro. Problemele de accesare a conturilor bancare online la BRD, prin serviciul de internet banking mybrdnet, au fost printre cele mai frecvente reclamaţii din ultima perioada. Clientii bancii nu au reusit sa-si vizualizeze conturile sau sa efectueze operatiuni din diverse motive: fie pentru ca site-ul bancii nu a functionat deloc sau intermitent timp de 2-3 zile, fie din cauza alotr probleme tehnice, precum logarea cu ajutorul parolelor sau autorizarea efectuarii diverselor operatiuni, precum plati si transferuri de bani. Operatiunile online sau cu ajutorul cardului sunt tot mai frecvente, de aceea se inmultesc si numarul problemelor ce apar, chiar posibile fraude.

CAPITAL

Culmea taxării: Fiscul calculează contribuţii la venituri fictive

Chiar dacă au câştigat doar câţiva lei, statul le pretinde celor care au exclusiv venituri din dobânzi, dividende sau chirii să plătească sute de lei CAS. Zeci de mii de decizii de impunere au fost răspândite de Fisc în ultimele săptămâni. În unele cazuri, veniturile nici măcar nu erau reale. Persoanele care au venituri doar din dobânzi, dividende, chirii, jocuri de noroc, dar şi din vânzarea rablelor la Remat sau a fierului vechi sunt obligate să achite contribuţia de sănătate (CAS). Indiferent de cuantumul câştigului, CAS se calculează la o bază lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară. De exemplu, pentru 2012, datoria este de 462 lei, pentru că CAS de 5,5% se aplică la salariul minim de la acea dată, de 700 lei lunar, adică 8.400 lei anual. Conform legii, persoanele care au venituri din aceste surse trebuie să le declare şi să plătească pentru ele CAS (dacă veniturile sunt mai mici decât salariul minim brut, CAS se calculează la nivelul acestuia).

TOP 300 Capital: George Copos şi-a asigurat averea

Business-ul omului de afaceri merge mai departe chiar dacă în 2014 George Copos a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Fostul patron al echipei din Giuleşti şi-a pregătit din timp ieşirea din lumea afacerilor, de mai bine de un an la cârma grupului fiind trecută Alexandra, fiica milionarului. Astfel, averea omului de afaceri a rămas egală cu cea din anul precedent, chiar în uşoară creştere. Conform ediţiei din 2014 a TOP 300 Capital, familia Copos are o avere estimată la 152-155 milioane de euro. În 2013, averea lui George Copos era de 150-155 milioane de euro. Totuşi, omul de afaceri a pierdut de la începutul crizei aproape o treime din avere, mai exact 75 de milioane de euro. Acum, Alexandra - fiica milionarului se ocupă de majoritatea afacerilor. Iar măsurile întreprinse au adus siguranţă grupului Ana.

S-a întâmplat anul trecut. Pentru prima oară în ultimii 25 de ani

România a îndeplinit, pentru prima dată în 25 de ani toţi cei cinci indicatori nominali pentru adoptarea monedei unice europene. Anunţul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, într-un interviu acordat Agerpres. Anul 2014 a reprezentat un paradox pentru economia românească, pentru că, deşi România a îndeplinit, pentru prima dată în 25 de ani toţi cei cinci indicatori nominali pentru adoptarea monedei unice europene, populaţia şi o bună parte a economiei nu percep beneficiile acestei macrostabilizări, susţine Adrian Vasilescu.

Frank Timiş, suspectat din nou de acte de corupţie în Africa

Industria petrolului din Liberia este contaminată de influenţele cu caracter de corupţie ale milionarului român Frank Timiş şi ale companie sale African Petroleum, arată o anchetă dură a publicaţiei FrontPage Africa. O alianţă suspicioasă între Timiş şi oficialii NOCAL indică spre o relaţie care a subminat transparenţa şi integritatea programului energetic al ţării africane. În 2010, African Petroleum Corporation a cumpărat de la National Oil Company of Liberia (NOCAL), organism care deţine drepturile de proprietate asupra tuturor depozitelor şi revervelor de hidrocarburi lichide şi gazoase ale Liberiei, licenţele de producţie pentru două blocuri LB-08 şi LB-09 din apele teritoriale ale ţării, unde există resurse petroliere estimate la 3.230 de milioane de barili (stb). Programul energetic al Liberiei a fost criticat de organizaţia internaţională Global Witness ca urmare a acuzaţiilor aduse de Comisia Generală de Audit (CGA) a ţării cum că s-ar fi mituit legislatorii pentru ratificarea concesiunilor de petrol în 2010.

CURENTUL

Aviz amatorilor: ELEV de 13 ani dosar penal după ce A FURAT CATALOGUL clasei

Un elev de 13 ani de la şcoala din localitatea Glod din judeţul Dâmboviţa este cercetat penal pentru furt calificat, după ce a intrat prin efracţie în unitatea de învăţământ şi a furat din cancelarie catalogul clasei în care învaţă, pe care ulterior l-a distrus. Poliţiştii din Fieni îl cercetează penal pe adolescent, după ce în noaptea de miercuri spre joi, băiatul, care nu are rezultate bune la învăţătură, a forţat uşa de acces în şcoală şi a mers în cancelarie, de unde a furat catalogul clasei în care învaţă, potrivit romanialibera.ro. Ulterior, elevul a distrus catalogul. Poliţiştii au deschis o anchetă după ce reprezentanţii şcolii au anunţat furtul. Oamenii legii îl cercetează pe elev pentru furt calificat.

ATAC la un ziar din Hamburg, care a publicat caricaturile din Carlie Hebdo

Un incendiu s-a declanşat, duminică, la sediul unui ziar din oraşul german Hamburg, care a publicat caricaturi din revista franceză Charlie Hebdo, a anunţat poliţia locală. Cotidianul Hamburger Morgenpost, care a publicat caricaturi ale profetului Mahomed din revista satirică franceză Charlie Hebdo, a fost ţinta unui atac cu dispozitiv incendiar, a anunţat poliţia, potrivit Agerpres. Nicio persoană nu a fost rănită. Mai multe pietre şi un dispozitiv incendiar au fost aruncate printr-o fereastră a imobilului în care se află sediul cotidianului german, declanşându-se un incendiu, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Focul a fost stins rapid. Redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo din Paris a fost miercuri ţinta unui atentat terorist, soldat cu 12 morţi.

Marsul - de Tia Şerbănescu

Preşedintele Hollande a organizat la Paris ("Paris est Charlie") un uriaş marş internaţional împotriva terorismului şi de solidaritate cu victimele acestuia. La marş au participat lideri politici marcanţi (Merkel, Cameron, Juncker, Tusk, Rojas) invitaţi de Hollande căruia, dacă mitingul iese bine, probabil că-i va creşte procentul electoral - aflat în marşarier. În privinţa asta, politicienii seamănă cu popii: câştigă şi după morţi, dacă ştiu să negocieze. Aşa că Lavrov, min. de externe al Rusiei -care terorizează Ucraina- a venit şi el să se reabiliteze la Paris. La marş a participat şi preşedintele Iohannis aflat astfel la prima întâlnire cu liderii europeni. Premierul Ponta, care nu rata nicio astfel de ocazie, s-a abţinut. Acum nu mai revendică nici participarea la Consiliul European. S-a potolit - deşi este şi el un fel de caricaturist: a făcut din guvernare o caricatură şi din doctorat, o parodie.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul a lansat un nou proiect prin care propune alocare de fonduri pentru acest program şi în acest an. Anul trecut, statul a depus garanţii pentru credite ipotecare de aproximativ 900 de milioane de euro. Această decizie este oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care foarte puţini se mai aşteptau la continuarea programului. 2015 debutează, la fel ca şi 2014, cu o veste bună pentru cei care vor să-şi cumpere casă şi nu prea au multe alternative de achiziţionare din resurse proprii şi care nu întrunesc toate condiţiile de garantare ale băncilor. În pofida unei relaxări din partea băncilor pe segmentul creditelor ipotecare şi a unor oferte competitive, Guvernul încă nu renunţă la programul care a fost în ultimii şase ani de criză, aparatul care a ţinut în viaţă o piaţă imobiliară românească aflată în moarte clinică.

Instituirea sistemului PNR ar putea fi grăbită după atacul terorist de la Paris

Spaniolii au cerut crearea cât mai rapidă a Registrului cu Numele Pasagerilor (PNR). Ministrul de Interne spaniol consideră instituirea acestuia drept un instrument "indispensabil", în lupta împotriva ameninţărilor la adresa UE. Registrul cu Numele Pasa­gerilor (Passenger Name Record - PNR) este un instrument utilizat de Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia de mai mulţi ani, pentru a preveni eventualele atacuri teroriste, iar crearea unui registru asemănător a fost luată în calcul şi de oficialii Uniunii Europene. Instituirea unui PNR european s-a lovit până în prezent de diverse controverse şi încă nu a fost acceptat de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).

DNA: Chiuariu a avut un rol esenţial în retrocedările ilegale

Potrivit procurorilor, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, mita fiind stabilită la 2,5 mil. euro. Chiuariu şi-ar fi folosit influenţa politică pe lângă prefectura şi Direcţia Silvică din Bacău. Fostul ministru al justiţiei a fost pus sâmbătă sub control judiciar pentru 30 de zile. Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat din dosarul retrocedărilor ilegale de 43 de mii de hectare de păduri, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, afirmă Direcţia Naţională Anticorupţie. DNA arată că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, Chiuariu şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Bancherii centrali ne duc spre o nouă catastrofă, spune un fost şef al Morgan Stanley

Stephen Roach, lector la Universitatea Yale şi fost vicepreşedinte la banca de investiţii Morgan Stanley, spune că Rezerva Federală Americană nu a învăţat nimic din criza deceniului trecut. Bancherii centrali refuză să facă legătura între criza din 2008-2009 şi politica dobânzilor mici care a precedat-o. "O catastrofă alimentată de Fed". Aşa a titrat CNBC intervenţia pentru postul american de televiziune a lui Stephen Roach. Reprezentanţii băncii centrale a SUA nu şi-au învăţat lecţiile din ceea ce a pus lumea pe muchie în deceniul trecut, a afirmat acesta. Pericolul ar fi acela ca normalizarea ratelor de dobândă să fie prea lentă pentru contracararea unor noi acumulări de riscuri în piaţa creditului. Politica dobânzilor mici a introdus distorsiuni în economia reală, iar când balonul speculativ din piaţa financiară s-a spart, atunci întreg castelul de cărţi de joc a căzut.

Netanyahu le spune evreilor francezi că Israelul este"căminul" lor

Într-o declaraţie - neinspirată în acest moment - premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus sâmbătă seară evreilor francezi - înainte de a veni la Paris pentru a participa la marele marş de solidaritate împotriva terorismului - că Israelul este"căminul" lor. "Le spun tuturor evreilor din Franţa, tuturor evreilor din Europa că Israelul nu este doar locul unde veniţi pentru a vă ruga, Israelul este căminul vostru. Câtă vreme omenirea nu revine la raţiune, a subliniat premierul israelian, tero­rismul va continua să lovească. Adresăm sincere condoleanţe fraţilor noştri evrei care au fost ucişi în Franţa pentru simplul motiv că erau evrei". Aceste cuvinte par a fi fost considerate nepotrivite în acest moment de către premierul francez Manuel Valls.

Următorul număr al revistei "Charlie Hebdo" va apărea miercuri, în tiraj de 1 milion de exemplare

Viitorul număr al revistei satirice "Charlie Hebdo", victima recentului atac terorist, urmează să apară miercurea viitoare, într-un tiraj imens, de 1 milion de exemplare, faţă de 60.000 exemplare în mod obişnuit. Ajutoare financiare au venit din toată presa franceză şi de la numeroase instituţii: de la fondul "Presa şi Pluralismul", girat de editorii presei franceze, de la fondul "Inovaţia numerică a presei" finanţat de Google. Şi Fleur Pellerin, ministrul Culturii, urmează să deblocheze sume din "fondul de urgenţă". "Suntem hotărâţi să conti­nuăm activitatea, toţi suntem de acord cu acest lucru", a declarat presei Patrick Pelloux, cunoscut autor de cronici al revistei.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Interviu-eveniment cu generalul Ion Mihai Pacepa

Într-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic, fostul şef al spionajului românesc, generalul Ion Mihai Pacepa vorbeşte despre marile probleme ale României conduse de Nicolae Ceauşescu, atingând teme mai puţin cunoscute publicului. Începând de luni, 12 ianuarie, Evenimentul zilei va publica în serial interviul-document. Veţi citi printre altele despre: Ordinele pe care le dădea Ceauşescu şefilor Securităţii; Obiectivul "Europa liberă"; Implicarea URSS, prin Ion Iliescu, în Revoluţia din Decembrie 1989; Moartea generalului care i-a condamnat pe dictatori; Rolul generalului de armată Nicolae Militaru în îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu; Plasarea unui agent KGB într-o poziţie cheie în serviciile secrete româneşti

Nemernicii cu epoleţi. Şefii IPJ Bistriţa Năsăud, pensii de lux după gratii

Cei doi poliţişti care şi-au făcut de râs profesia vor încasa pensii de două ori mai mari decât Traian Băsescu, care are o indemnizaţie de 2.600 de lei. Comisarii Ovidiu Mureşan şi Roberto Hasnăş, şefii IPJ Bistriţa Năsăud, sunt arestaţi de 60 de zile pentru mai multe fapte de corupţie. Vinerea trecută, adjuncţii şefului IPJ Bistriţa au fost convocaţi la o şedinţă cu chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, şi puşi să aleagă între demitere sau demisie. Astfel, primul adjunct, comisarul şef Liviu Olariu, a ales să se pensioneze începând cu data de 15 ianuarie 2015, în timp ce al doilea adjunct, comisarul şef Ciprian Buta, a renunţat la funcţie şi va lucra într-una de execuţie. Comisarul şef Buta are 40 de ani şi nu are vechimea necesară pentru a se pensiona. Din arestul Poliţiei Cluj, inspectorul şef al Poliţiei Bistriţa Năsăud, comisarul şef Ovidiu Mureşan, a depus, prin intermediul unui avocat, o cerere de pensionare. Potrivit unor oficiali din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, în urma calculului făcut, pensia acestuia va fi de aproximativ 5.000 de lei.

Expertele lui Oprişan lucrau ziua şi noaptea pentru a-l scoate nevinovat pe Baronul de Vrancea

Cele două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan au fost reţinute de procurorii DNA, fiind acuzate că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţii din dosar. Interesul judiciar al lui Marian Oprişan Marian a fost acela de a se disculpa uzând de mijloace nelegale, Elena Valentina Muşuroiu, reprezentantă a intereselor sale, a conceput expertiza în numele Ileanei Roxana Pintea, experta aleasă de instanţă, aşa încât să acrediteze ideea că infracţiunile reţinute în sarcina clientului său nu există şi creând premisele exonerării acestuia de răspunderea penală. Aceasta este concluzia procurorilor DNA din materialul trimis la instanţă prin care au cerut reţinerea celor două femei. Pentru că judecătorul a cerut ca expertiza să fie finalizată până pe 8 ianuarie, Ileana Roxana Pintea şi Elena Valentina Muşuroiu au lucrat de zor în primele zile ale anului pentru a-l scoate fără prejudiciu pe baronul de Vrancea în Dosarul Capriora.

JURNALUL NATIONAL

Paris, capitala lumii. Maree umană împotriva terorismului, fără precedent, în Franţa îndoliată

Liderii lumii, dar şi oamenii obişnuiţi, de toate culorile, etniile, orientările politice, religiile şi vârstele au ieşit în stradă la Paris, dar şi în mai multe oraşe din cele patru colţuri ale lumii, pentru a spune răspicat că sunt împotriva terorii şi pentru libertate, pentru dreptul fiecăruia de a gândi şi de a se exprima neîngrădit de groaza că armele se vor opune gândurilor. "Toţi împreună, pentru istorie", titrau posturile de televiziune franceze care transmiteau în direct marşul impresionat şi aplauzele cu care erau întâmpinaţi liderii lumii care au decis să sfideze pericolul şi să vină la Paris pentru a spune "nu" răspicat terorii. Rudele şi prietenii celor 17 victime ale atacurilor care în trei zile au îndoliat Franţa şi îngrozit Europa şi nu numai, s-au aflat, evident, printre participanţii la acest eveniment istoric, iar posturile de televiziune au rostit în câteva rânduri, în timpul manifestaţiei, numele victimelor.

Gorbaciov: Se poate ajunge şi la un conflict nuclear în urma tensiunii Rusia - Europa

Fostul lider al URSS a declarat pentru Der Spiegel că este îngrijorat din cauza tensiunii apărute între Rusia şi ţările europene în urma problemei din Ucraina. Pe fondul nervozităţii părţilor implicate se poate ajunge chiar la un conflict nuclear, a apreciat Gorbaciov, care este foarte respectat în Germania. El a mai declarat că "mai nou Germania vrea să se amestece peste tot". Publicaţia Moskow Times preia afirmaţiile lui Gorbaciov care adaugă că "există forţe care vor sciziunea continentului". El a mai afirmat că după încheierea Războiului Rece, criza din Ucraina îi produce mari îngrijorări.

NATIONAL

Alin Cocos, inghesuit de DNA in magazinul Titan!

In timp ce, in ciuda puzderiei de probe si marturii stranse impotriva sa de catre procurorii Luarei Codruta Kovesi, Dorin Cocos l-a luat pe "NU" in brate, DNA continua sa stranga latul anchetei in jurul miliardarului implicat in dosarul Microsoft. Iar acum au trecut deja la alt nivel, reprezentat de fiul omului de afaceri, Alin Cocos, cel care pare sa fi fost folosit drept interfata in mai multe spete aflate in vizorul procurorilor anticoruptie. Iar pe langa ancheta in care Alin Cocos este suspectat ca ajunsese sa conduca din umbra, prin intermediul Alinei Bica, sedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, care nu incepeau fara "OK"-ul dat de catre fiul miliardarului, DNA verifica acum intens informatiile privind afacerea "Galeriile Titan". Se pare ca plata catre furnizori sau firmele care efectuau diverse lucrări se efectua cu banii jos, existând suspiciunea ca sumele uriaşe achitate ar putea proveni inclusiv din spăgile primite de tatăl acestuia, Dorin Cocos.

Pretul benzinei, sub cinci lei pe litru

Prabusirea cotatiilor la titei pe plan mondial a generat ieftinirea carburantilor, e drept, nu atat pe cat si-ar dori romanii dar, oricum, preturile la benzina au scazut sub cinci lei, e drept nu in toate statiile de carburanti, dar e un inceput in toate. OMV Petrom a ieftinit carburantii cu pana la sapte bani pe litru in statiile proprii, iar in benzinariile din Bucuresti benzina costa mai putin de cinci lei litrul.

ISIS arunca in aer Europa

Agentia americana de securitate (National Security Agency) spune ca recentele atentate din Paris pregatesc o serie de noi atacuri ale grupului terorist Statul Islamic in Europa. Potrivit ziarului german Bild am Sonntag, agentii NSA au interceptat in urma cu cateva luni convorbiri telefonice in care conducatori ai ISIS, care anunta un nou val de atentate in mai multe orase europene, printre care si Roma. Seful serviciului de contraspionaj britanic Mi5, Andrew Parker, a declarat ca reteaua terorista Al-Qaida pregateste noi atacuri impotriva tarilor occidentale, in special Marea Britanie, in mijloace de transport sau vizand obiective simbolice. In ultimele zile, Franta a fost tinta unei serii de atacuri teroriste soldate cu 17 morti.

Vicepresedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, condamnat la inchisoare!

La inceputul anului 2014, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta zguduiau sistemul juridic din Romania prin trimiterea in judecata a unuia dintre cei mai importanti executori judecatoresti. Este vorba despre insusi vicepresedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Vasile Deacu. Iar acuzatiile aduse de catre procurori au fost, fie si partial, confirmate de catre judecatorii Curtii de Apel Constanta, care, recent, l-au condamnat pe Vasile Deacu la un an de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu. Extrem de interesant este insa ca, in ciuda acestei decizii a instantei, Ministerul Justitiei intarzie inca sa ia masurile care se impun impotriva vicepresedintelui UNEJR, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

PUTEREA

Un soft de recunoaştere facială se va instala pe străzile Capitalei

Se dovedeşte încă o dată că priorităţile bucureştenilor nu coincid cu cele ale Primăriei Capitalei. O altă licitaţie suspectă a fost lansată pe 29 decembrie 2014 prin achiziţie directă şi cu "circuit închis", fapt dovedit şi de anunţul afişat pe site-ul de profil, unde s-a publicat doar invitaţia de participare. Termenul limită de închidere a licitaţiei, având ca obiect de activitate "contract servicii", este 12 ianuarie 2015 pentru "creare şi operaţionalizare strategie Bucureşti-oraş mai sigur (safe-city)". La sfârşitul lui 2014, principala preocupare a Primăriei Capitalei a fost lansarea mai multor licitaţii publice. Sub titulatura "servicii pentru creare şi operaţionalizare strategie Bucureşti-oraş mai sigur (safe-city)", Primăria Capitalei a lansat o licitaţie directă, dar nepublică, pentru care plăteşte 27.000 de euro fără TVA, sumă ce-i permite o atribuire directă de contract.

Ingineria lui Aurelian Pavelescu, dată în vileag

Vicepreşedintele PNŢCD, Mihai Guţanu, fiul unui comunist de bază, are o prietenă pe care o cheamă Oana Danilă, tot vicepreşedinte PNŢCD. Oana are o firmă de turism, iar Guţanu a băgat-o la înaintare ca să cumpere sediul din Clemenceau nr. 9 al partidului. După ce se perfectează actele, devine Oana propietară şi poate să vândă clădirea adevăratului beneficiar, la un preţ cu mult mai mare decât cel din prima vânzare. Adică, Oana cumpără cu circa 400 de mii de euro, şi ulterior va vinde cu suma de 1.500.000 de euro. Oana fiind corectă va da fiecărui participant la acest jaf, ceea ce au convenit anterior vânzării, adică îşi vor face părţile! Aurelian Pavelescu nu putea vinde direct beneficiarului, dar de plătit, în faţa legii, vor plăti toţi cei implicaţi, spun ţărăniştii indignaţi. Şi mai e o treabă care miroase urât, Oana nu are 400.000 de euro.

ROMANIA LIBERA

Cum se va schimba Europa după atacurile de la Paris

Atacurile teroriste de la Paris au scos la lumină defecţiuni grave în sistemul de securitate al Franţei, unul considerat a fi până acum unul dintre cele mai eficiente din Europa şi din lume. Măsurile care vor fi luate atât în domeniul securităţii dar şi în plan politic şi cultural vor modela viitorul libertăţilor fundamentale în Europa. O primă victimă pare să fie libertatea de mişcare în măsura în care au apărut deja voci care cer modificarea Tratatului Schengen.

"Puşculiţa României": petrolul din Marea Neagră?

Zăcăminte importante de hidrocarburi au fost descoperite recent în Marea Neagră, iar altele în Muntenia, zăcăminte care urmează să fie exploatate în următorii ani. Cum poate profita România de banii proveniţi din resursele sale naturale? In toamna anului trecut fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, făcea o declaraţie şocantă: "Moştenirea României pentru următorii 100 de ani se află sub picioarele voastre. Spre exemplu, câmpurile gazeifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc ­aproximativ - şi este o estimare precaută - 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze".

ZIARUL FINANCIAR

BNR foloseşte prea puţin cel mai eficace instrument de care dispune, care este mult mai puternic decât orice reducere de dobândă

Pentru economia românească Isărescu şi BNR reprezintă farul de încredere. Dar acest far trebuie să lumineze mai puternic, să vorbească mai mult, mai ales că a scăzut şi preţul combustibilului. Scăderea inflaţiei este peste aşteptări (analiza celor mai recente date macroeconomice relevă scăderea ratei anuale a inflaţiei şi plasarea ei sub valorile prognozate, cum spune BNR), dar curajul, esenţial în business, este sub aşteptări. Unul dintre instrumentele de politică monetară a unei bănci centrale este şi cuvântul, declaraţia înainte de a trece la fapte. Câteodată este un instrument mult mai puternic decât orice reducere de dobândă. Iar BNR îl foloseşte mult prea puţin şi de cele mai multe ori atunci când vrea să liniştească cursul. Degeaba spune guvernul că s-a terminat criza (cum a spus în vară Liviu Voinea, ministrul bugetului, în prezent viceguvernator al BNR), dacă nu spune Banca Naţională şi Isărescu.

Construcţiile au scăzut cu 10-15% anul trecut

Piaţa locală a construcţiilor, una dintre cele mai afectate industrii pe timp de criză, şi-a continuat declinul şi anul trecut, înregistrând un minus de 10-15%, până la 8,2-8,6 miliarde de euro, arată datele Asociaţiei Române a Anteprenorilor din Construcţii (ARACO). Noua scădere cu care s-a confruntat sectorul construcţiilor anul trecut a venit în special pe fondul unei reduceri drastice a investiţiilor publice. "Evoluţia de anul trecut (a pieţei construcţiilor - n.red.) este net inferioară celor din anii precedenţi, confirmând încă o dată eşecul politic şi economic al utilizării poten-ţialului acestei industrii", afirmă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO. Acest sector, care oferă de lucru pentru circa 350.000 de angajaţi, s-a aflat anul trecut sub zodia tăierii la sânge a investiţiilor publice, care nu a reuşit să fie compensată de uşoara creştere venită din zona privată în 2014.

"Vedetele" lui 2014 au început anul pe roşu. Băncile au reintrat pe radarul investitorilor

Acţiunile companiilor din energie, vedetele anului trecut, au încheiat prima săptămână din 2015 cu scăderi de până la 5%, suferind de pe urma unei noi ieftiniri a preţului petrolului şi a volatilităţii de pe pieţele externe. Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) şi cel de gaze naturale Transgaz (TGN) au raportat scăderi de 2% şi respectiv 1,7% după prima săptămână de tranzacţii pe bursa de la Bucureşti. Deschiderea de an are loc în condiţiile în care acţiunile TEL au crescut cu 85%, iar Transgaz a urcat cu 42% pe bursă anul trecut, pe fondul rezultatelor operaţionale peste aşteptări. Însă în prima săptămână acestea au subperformat faţă de evoluţia generală a bursei, al cărei indice de referinţă BET a scăzut doar cu 0,9%. Noua ieftinire a petrolului, care sugerează că preţul va sparge curând şi pragul psihologic de 50 dolari pe baril, a lovit puternic în cotaţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), care a scăzut vineri cu 2,5%. Titlurile Petrom s-au depreciat cu 5,4% de la începutul anului, până la 0,386 lei pe unitate. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), al cărui activ principal este Petrom, au scăzut la rândul lor cu 3,7% anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb