REVISTA PRESEI - 12.05.2012

Willy Homner
Revista Presei / 12 mai 2012

ADEVARUL

Mircea Dinescu: Am ajuns să fiu incompatibil pentru că am crescut capre în timp ce citeam dosarele Securităţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Justiţie(ICCJ) a decis, vineri, că Mircea Dinescu, fost membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii(CNSAS), nu va mai avea voie să ocupe o demnitate publică pe o perioadă de trei ani. Contactat de reporterii "Adevărul", Mircea Dinescu a explicat atât motivul pentru care consideră că Justiţia a dat acest verdict, precum şi principiul filosofic care stă la baza conceptului de "incompatibilitate". "Mi se pare destul de ciudată decizia Înaltei Curţi, având în vedere că eu am câştigat acest proces acum 3 ani, când am reuşit să demonstrez că nu eram administrator la firma mea de capre. Eu am cedat responsabilităţile firmei mele de crescut capre unui inginer. Boul care a anunţat că eu sunt incompatibil însă, ar fi trebuit să ştie că eu nu mai sunt membru al CNSAS", a explicat Dinescu.

Ce a promis Guvernul Ungureanu companiei Michelin pentru a investi în România

Fostul ministru al Economiei din Cabinetul Ungureanu, sălăjeanul Lucian Bode, susţine că la plecarea sa din minister discuţiile dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai companiei franceze, care are în plan o investiţie şi caută acum o ţară în care să o facă, erau avansate şi pe drumul cel bun, adică ar fi şanse ca această investiţie să se facă în România, preferabil la Zalău, unde Michelin mai are două fabrici. Anunţul că Michelin are în plan o mare investiţie şi că Ministerul Economiei duce tratative cu reprezentanţii companiei pentru ca această investiţie să se facă în România, şi nu oriunde, ci la Zalău, a fost făcut tot de Lucian Bode, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o în Sălaj, în calitate de ministru al Economiei, la începutul lunii aprilie.

Italia se împrumută mai ieftin, în ciuda crizei

O scădere de un punct procentual pe termen lung la vânzarea de obligaţiuni se traduce printr-o economie de trei miliarde de euro anual pentru Italia. Italia a împrumutat vineri 10 miliarde de euro pe termen scurt, la costuri în scădere, în pofida amplificării tensiunilor din zona euro legate de incertitudinile politice din Grecia, a anunţat Banca Italiei, potrivit Mediafax. Trezoreria italiană a emis titluri pe termen de un an în valoare de 7 miliarde de euro, cu un randament de 2,34%, în scădere de la 2,84% la o operaţiune similară din 11 aprilie. Titluri pe termen de trei luni în valoare de 3 miliarde de euro au fost emise cu un randament de 0,865%, faţă de 1,249% la licitaţia anterioară. Cererea totală venită din partea investitorilor a fost de peste 20 de miliarde de euro. Potrivit analiştilor de la banca Intesa Sanpaolo, o scădere un un punct procentual în costurile de împrumut ale guvernului se traduce într-o reducere cu 3 miliarde de euro a dobânzii anuale. Proba de foc va veni însă luni, când apetitul investitorilor pentru datoria italiană va fi testat în cadrul unei licitaţii mult mai mari, scrie "Wall Street Journal".

Previziuni UE: România creşte datorită ratei de absorbţie, felicitări Poloniei, Olanda cade, Spania rămâne în recesiune

Previziunile economice ale Comisiei Europene pentru a doua jumătate a lui 2012 şi prima parte a anului viitor arată că economia României va creşte datorită evoluţiei pozitive a cererii şi a ratei de absorbţie a fondurilor europene în timp ce, modelul economic de succes din afara zonei euro rămâne Polonia, cu cea mai mare creştere economică şi niciun moment "negativ" în toată perioada de recesiune. Germania şi Franţa vor creşte, în Italia PIB-ul va înregistra evoluţii pozitive, iar în Olanda din cauza cererii reduse, creşterea va ajunge la minus. Spania va rămâne în recesiune iar creşterea se va relua abia în 2013. În Marea Britanie PIB-ul va creşte din ce în ce mai mult, iar Polonia va înregistra cea mai mare creştere economică. Polonia a fost singura ţară din Uniunea Europeană care nu a avut niciun moment de creştere negativă în perioada de recesiune.

Semnal de la Berlin: Zona euro ar putea suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară

Într-un interviu publicat ieri de "Rheinischen Post", ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, afirmă că "zona euro ar putea suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară, deoarece sistemul este mult mai rezistent decât în urmă cu doi ani". "Ne dorim ca Grecia să rămână în zona euro. Dar trebuie să vrea să-şi îndeplinească obligaţiile. Noi nu putem să forţăm pe nimeni. Europa nu se va prăbuşi aşa uşor", a afirmat Schäuble, notează EUobserver.com, preluând o parte din interviu. "Am învăţat multe în ultimii doi ani şi am construit mecanisme de protecţie. Pericolele de contaminare pentru celelalte ţări din zona euro s-au redus, iar zona euro a devenit mult mai rezistentă în ansamblul său", a adăugat ministrul german de Finanţe. "Europa poate acţiona repede. Ideea că nu suntem în stare să reacţionăm pe termen scurt faţă de o situaţie neprevăzută este falsă". Afirmaţiile lui Wolfgang Schäuble vin în contextul în care Grecia încearcă, pentru a treia oară în ultima săptămână, să formeze un nou guvern.

Previziuni CE: UE, recesiune uşoară. Consumul îşi revine în SUA, China creşte

Previzionăm pentru a doua jumătate a anului o uşoară redresare care va continua şi în anul următor, a anunţat vicepreşedintele Olli Rehn la prezentarea previziunilor Comisiei Europene pentru a doua parte a lui 2012 şi prima parte a anului următor. El a avertizat însă că revenirea şi creşterea PIB-ului în UE rămân extrem de limitate şi nu vor fi la acelaşi nivelul în statele membre. Creditarea va rămâne scăzută, a avertizat Rehn atât din punctual de vedere al disponibilităţii băncilor cât şi a cererii companiilor şi populaţiei. Creşterea comerţului la nivel mondial a scăzut şi ea. Dintre economiile puternice, SUA are un consum mai important şi deci are perspective ale piaţei muncii mai favorabile. În special în China creşterea va rămâne robustă şi va ajunge la 4,2% anul acesta şi la 4,3 anul viitor.

Fuga din Paris: antreprenorii înstăriţi fug de socialismul lui Hollande

Jeremie Le Febre, fondator al TBG Capital Advisors este unul dintre antreprenorii care intenţionează să părăsească Parisul, în cazul său pentru Singapore, nu doar din cauza creşterii fiscalităţii de către noua administraţie dar mai ales pentru că victoria lui Hollande arată atitudinea francezilor faţă de avere. "Ceea ce-mi motivează decizia de a părăsi Franţa este faptul că nu împărtăşesc valorile care au fost exprimate de rezultatul alegerilor, respingerea ambiţiei şi a succesului", a declarat acesta în cadrul unui interviu. "Face parte din relaţia tradiţional dificilă dintre Franţa şi bani, dar a atins un nou nivel. Chiar dacă este un gând topic, eu trebuie să cred pentru mine şi pentru urmaşii mei că orizontul este limita puterilor mele", a adăugat acesta, citat de Bloomberg.

Spania îşi pune credibilitatea în joc în încercarea de a salva sectorul bancar

Spania va încerca, pentru a patra oară, să convingă investitorii că sistemul său bancar este solid, după ce toate cele trei încercări anterioare, făcute în ultimii trei ani, au dat greş. "Toate eforturile precedente în această privinţă au fost anunţate cu surle şi trâmbiţe, dar nu au fost credibile", a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor de economie la şcoala de business IESE din Madrid, parte a Universităţii Navarei. "Acum ori niciodată demersul trebuie să reuşească", a adăugat acesta, citat de agenţia de ştiri Bloomberg. Spania a preluat controlul asupra celei de-a patra instituţii financiare pe 9 mai, iar Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat pentru prima dată că ar putea să folosească bani publici pentru a salva sectorul bancar, va anunţa astăzi măsuri adiţionale pentru a curăţa sectorul bancar de activele imobiliare toxice. Un eşec în această privinţă ameninţă să escaladeze criza datoriilor suverane.

JPMorgan a pierdut 2 miliarde de dolari în urma unei greşeli "nemaipomenite"

JPMorgan Chase a anunţat o pierdere surprinzătoare de 2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor de produse financiare derivate, Jamie Dimon, directorul executiv al băncii, învinuind "greşeli, neglijenţă şi prostie" şi avertizând că "situaţia s-ar putea înrăutăţi. Dezvăluirea şocantă, făcută după închiderea pieţelor, a provocat săderea acţiunilor băncii cu 6% şi a dat apă la moară celor care cer măsuri de reglementare mult mai dure ale sectorului bancar, consideră publicaţia financiară "Financial Times". JPMorgan a declarat că pierderile au fost suferite în cadrul biroului general de investiţii, unitate înfiinţată pentru a investi excesul de depozite şi care a atras controverse după ce fondurile de hedging au acuzat că acesta făcea tranzacţii enorme pe cont propriu.

Diaconescu: Am depus plângere împotriva fiecărui membru CNA şi le-am cerut nişte daune. De luni începe să le sigilăm proprietăţile

Dan Diaconescu este hotărât să-i facă să plătească pe membrii CNA, cei care i-au înjumătăţit în mod repetat licenţa de emisie. Directorul OTV spune că deciziile luate de CNA au adus prejudicii de ordin material televiziunii, iar acum va obţine în justiţie despăgubiri pentru aceste pierderi. "Luni, noi vrem să punem un sechestru asigurator pe toate averile membrilor CNA. E vorba de averile lor personale: apartamente, maşini, tot ce au putut identifica avocaţii noştri. Asta, pentru că noi am început un proces în civil pentru pagubele pe care ni le-au adus aceşti oameni de la CNA - contracte de publicitate anulate, deteriorarea imaginii şi aşa mai departe. Am făcut plângeri penale fiecărui membru CNA în parte şi le-am cerut nişte daune, iar de luni vom începe să sigilăm proprietăţile lor, ca în sfârşit să-i mai ardă şi pe ei la buzunar", a spus Diaconescu la România TV.

EVENIMENTUL ZILEI

Omul de legătură dintre Marga şi Putin este colonel GRU

Ministrul român de Externe se laudă cu prietenia unui colonel GRU din anturajul lui Putin, coleg de facultate cu Carlos "Şacalul". "Există foarte multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi, şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filippov, care îmi spunea că România vrea să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie. Această idee nu există, indiferent cine e la guvernare!" Declaraţia uluitoate, prin care noul ministru de Externe punea cruce Basarabiei, în chiar ziua înscăunării lui Putin la Kremlin a produs uluire şi nelinişte. Era bomboana pe coliva unui discurs în care Marga pledase pentru schimbarea politicii externe a României şi orientarea ei spre Rusia şi China.

Vocea României la Bruxelles: Băsescu sau Ponta?

Participarea României la Consiliul European din mai este primul test la care va fi supusă "relaţia instituţională" dintre preşedinte şi noul premier. Multă vreme adversari politici, Traian Băsescu şi Victor Ponta au declarat, după momentul desemnării celui din urmă ca premier, că vor avea o relaţie instituţională şi că vor coopera pe probleme de interes naţional. Primul test al funcţionării acestei relaţii va veni în curând: pe 23 mai, România trebuie să participe la Consiliul European şi se pune întrebarea cine va reprezenta statul român şi, mai ales, cine va vota: preşedintele sau premierul?

De ce să nu fie lăsată Grecia să se scufunde?

Încă de când Grecia a devenit "bolnavul Europei", statele din zona euro s-au împărţit în două tabere: cele care au susţinut păstrarea statului elen în uniunea monetară şi cele care s-au împotrivit acestei soluţii. În ultima vreme, însă, tot mai mulţi europeni se întreabă dacă salvarea Greciei chiar merită cheltuirea a miliarde de euro din banii lor. Chiar ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, spune că zona euro ar putea suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară, deoarece sistemul este în prezent mult mai rezistent decât acum doi ani. Din punct de vedere al amplasării pe continent, Grecia este o ţară periferică. Nici nu stă pe rezerve de petrol, iar principalele surse de venit sunt agricultura şi turismul. La producţia economică a Uniunii Europene, Grecia contribuie cu 5%. Iar cum Războiul Rece a trecut de mult, poziţia sa strategică la marginea Balcanilor nu mai prezintă aceeaşi importanţă.

NATO - summitul aliaţilor dezbinaţi

În Alianţă au început să răbufnească nemulţumirile cu doar o săptămână înaintea reuniunii la vârf. Americanii sunt nemulţumiţi că francezii, italienii şi germanii vând armament de ultimă generaţie ruşilor. Britanicii îşi vor echipa noile portavioane astfel încât interoperabilitatea cu aviaţia militară franceză să nu mai fie posibilă, în ciuda unui acord în acest sens semnat recent de Londra şi Paris, iar foşti miniştri ai Apărării din guvernul britanic acuză SUA că iroseşte bani pe proiecte militare inutile. Cu doar o săptămână înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Chicago, tensiunile în interiorul blocului militar sunt mai vizibile ca oricând. În urmă cu doar două zile, un raport întocmit de o comisie a Congresului american avertiza că vânzările de armament fără precedent către Rusia riscă să destabilizeze însăşi securitatea pe care Alianţa se angajează să o asigure. Contractul prin care Franţa s-a angajat să livreze armatei ruse patru nave de asalt din clasa Mistral reprezintă "primele vânzări ale unui stat NATO de capacitate militară ofensivă modernă către Rusia", avertizează textul citat.

Ion Iliescu: Daniel Constantin trebuie să se detaşeze de Dan Voiculescu, să fie independent

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, la emisiunea "X-Press" difuzată de B1 TV, că preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, trebuie să se detaşeze de personajul din umbră al formaţiunii politice, Dan Voiculescu. Iliescu a dat această declaraţie în momentul în care a fost pus faţă în faţă cu situaţia de la Ministerul Agriculturii, acolo unde ministrul Daniel Constantin se află într-un conflict de interese. Mai exact, ministerul condus de conservator se află într-un proces în valoare de 60 de milioane de euro cu Dan Voiculescu. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, Daniel Constantin conduce o maşină deţinută de Voiculescu, locuieşte într-o casă deţinută de Voiculescu şi îi datorează şefului de la Intact suma de 300.000 de euro. După ce i s-au prezentat toate aceste detalii, de către jurnalistul Vlad Petreanu, fostul preşedinte a considerat că Daniel Constantin trebuie să se debaraseze de această amprentă, care îl va urmări oriunde ar merge.

Vocea României la Bruxelles: Băsescu sau Ponta?

Participarea României la Consiliul European din mai este primul test la care va fi supusă "relaţia instituţională" dintre preşedinte şi noul premier. Multă vreme adversari politici, Traian Băsescu şi Victor Ponta au declarat, după momentul desemnării celui din urmă ca premier, că vor avea o relaţie instituţională şi că vor coopera pe probleme de interes naţional. Primul test al funcţionării acestei relaţii va veni în curând: pe 23 mai, România trebuie să participe la Consiliul European şi se pune întrebarea cine va reprezenta statul român şi, mai ales, cine va vota: preşedintele sau premierul?

Daniel Dăianu, numit consilier al premierului Ponta. Dan Petre, secretar de stat în MAE

Daniel Dăianu a fost numit consilier de stat în al primului-ministru Victor Ponta. Totodată, analistul Dan Petre, fiul lui Zoe Petre, a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Economistul Daniel Dăianu a fost numit consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru Victor Ponta, potrivit unei decizii publicate, azi, în Monitorul Oficial. O altă decizie publicata în Monitorul Oficial este aceea că analistul Dan Petre a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Dan Petre a fost consilier de stat în Administraţia Prezidenţială în mandatul preşedintelui Emil Constantinescu. De asemenea, a fost publicată şi decizia premierului de a-l elibera din funcţia de secretar de stat în MAE pe Anton Niculescu. Tot azi, a fost publicată în Monitorul Oficial şi decizia de numire a lui Ion Lazăr în funcţia de secretar de stat, şef al Corpului de control al premierului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb