REVISTA PRESEI 12.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iunie 2014

ADEVARUL

Un milion de euro - despăgubirea record obţinută de la CNADNR

Georgiana Ghegeliu (26 de ani) şi-a pierdut mâna dreaptă în 2006, într-un accident rutier. A dat în judecată CNADNR-ul iar Înalta Curte s-a pronunţat miercuri: va primi un milion de euro. Tânăra a fost implicată în anul 2006 într-un accident de circulaţie în urma căruia balustrada de pe marginea drumului i-a sancţionat braţul drept. La 6 ani distanţă, Georgiana a decis să dea în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). După un parcurs de doi ani, procesul a luat sfârşit miercuri, atunci când magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au judecat recursul înaintat atât de tânără, cât şi de CNADNR. Decizia a fost de partea fetei: cererea de a primi un milion de euro cu titlu de daune morale este îndreptăţită. "Nu am mai auzit de o astfel de despăgubire record. Este o soluţie normală, logică, firească", a spus avocatul fetei, Viorel Pîslaru. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Avocatul mai crede că această mare victorie împotriva CNADNR va face ca numărul proceselor de despăgubire îndreptate împotriva statului să crească.

Topul drumarilor din România. Regii asfaltului, scoşi din joc de consorţiile străine

Constructorii români de drumuri, unii dintre ei cu o istorie de 15-20 de ani, s-au descurcat cu greu anul trecut în competiţia creată pe piaţă de marile consorţii internaţionale. Cei mai mulţi au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri, au obţinut profituri mai mici şi au recurs la disponibilizări. Ba mai mult, unii au fost nevoiţi să-şi declare falimentul din cauza datoriilor foarte mari şi în lipsa unei reuşite de reorganizare. Firma Straco Grup, deţinută de fraţii Alexandru şi Traian Horpoş, a obţinut în 2013 cea mai mare cifră de afaceri dintre toţi aşa-zişi "regi ai asfaltului", denumire apărută în timpul guvernării Alianţei DA (PNL-PD), atunci când constructorii români au început să fie favorizaţi şi susţinuţi politic. Straco Grup a încheiat anul trecut cu afaceri de 616,5 milioane de lei, în scădere cu aproape 30% faţă de 2012, în timp ce profitul s-a redus de la 1,35 milioane de lei la 880.000 de lei în 2013, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor.

George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geostrategice Stratfor: România, în centrul strategiei SUA privind Marea Neagră

Interesul uriaş al ruşilor faţă de Marea Neagră şi inabilitatea puterilor europene de a apăra flancul estic în faţa unui atac ordonat de Moscova i-a determinat pe americani să dezvolte o strategie centrată pe România în ceea ce priveşte Marea Neagră, scrie expertul în geopolitică George Friedman, care a efectuat mai multe vizite în România în ultimii ani. "Ruşii au ţinut de Sevastopol pentru că prezenţa navala în Marea Neagră este critică, o strategie care sporeşte capabilitatea navală a României. Mobilizarea de avioane americane în regiune ar reprezenta o ameninţare pentru flota rusă. Ar extinde totodată capabilităţile defensive până la Georgia şi ar proteja ruta indispensabilă pentru orice conductă dinspre Azerbaidjan", crede George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geostrategice Stratfor, care a efectuat de curând încă o vizită în România.

Scandal în plenul Senatului, după ce Tăriceanu a decis neinvitarea lui Băsescu: Intrăm în istoria nebunilor României

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a cerut în plen un vot prin care să se decidă dacă Senatul este de acord ca preşedintele României să vină la un eveniment atât de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei instituţii. Oprea a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu "confundă instituţia Senatului cu persoana sa" şi a arătat că acest vot este necesar pentru ca preşedintele Senatului că nu mai confunde "instituţia publică a Senatului cu una privată". Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitaţiile la acest eveniment sunt trimise "sub semnătura preşedintelui Senatului".

Geoană, Adevărul Live: Nimeni din afara PSD nu va avea şanse la prezidenţiale

Senatorul PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Adevărul Live că PSD ar trebui să aibă propriul candidat la Preşedinţie, întrucât un candidat din afara partidului nu ar avea nicio şansă de a câştiga cursa pentru Cotroceni. În ceea ce priveşte o eventuală candidatură, Geoană a precizat că va exista un vot intern în partid, precum şi o validare în cadrul Congresului din septembrie.

Lovitură dură pentru intermediarii Gazprom: furnizorii de gaze naturale din România vor fi obligaţi din 2015 să vândă pe bursa de profil, inclusiv importatorii

Producătorii interni de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă o parte din producţie începând cu 1 iulie. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat că obligaţia va fi aplicată inclusiv pentru Petrom şi Romgaz. Un alt producător intern este Amromco, dar acesta extrage volume mici, Petrom şi Romgaz realizând fiecare aproape jumătate din producţia naţională. Statul şi-a asumat liberalizarea preţului la gaze pentru companii până la finele acestui an. Numai că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) doreşte ca liberalizarea să se facă în vara acestui an, pentru a profita de faptul că preţurile gazelor sunt mai mici acum decât iarna. Consumul de gaze naturale a scăzut foarte mult în ultimii ani, ANRE stabilind pentru luna mai o cotă de importuri de doar 5%.

Culiţă Tărâţă atacă alocările bugetare discreţionare ale vicepremierului Dragnea. Şeful CJ Neamţ susţine că a respins comenzile de la Bucureşti

Într-un interviu acordat în preajma alegerilor europarlamentare, Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ se arată revoltat faţă de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale. Şeful Consiliului Judeţean Neamţ spune în interviul realizat de TVM Neamţ, şi preluat de publicaţia electronică ziarpiatraneamt.ro, că nu a cedat insistenţelor demnitarului din Guvern la împărţirea banilor către primării alocaţi pe Ordonanţa 28. "Aţi văzut şi la împărţirea banilor pe HG28 (OUG28/2013, n.n.), chiar dacă Dragnea a vrut altceva, eu n-am pus decât şablonul normelor de aplicare a Hotărârii de Guvern, şi indiferent cine mă ruga, nu semnez pentru nimic în lume, că nu dă socoteală Dragnea, semnează preşedintele Consiliului Judeţean, care e ordonator de credite", a spus Tărâţă. În acelaşi interviu, Culiţă Tărâţă afirmă că vicepremierul Liviu Dragnea i-a spus să dea unei firme suma de 74 de miliarde de lei.

Poşta Română are un nou Consiliu de Administraţie şi un director general interimar

Acţionarii Poşta Română l-au revocat din funcţia de director general al companiei pe Ion Smeeianu şi l-au numit interimar pe Alexandru Petrescu şi au ales un Consiliu de Administraţie provizoriu, al cărui preşedinte este Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de valori Bucureşti. "În cadrul şedinţelor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Poşta Română S.A. (CNPR) care au avut loc în datele de 5, 6 şi 10 iunie 2014, la care au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) şi cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis în unanimitate revocarea următoarelor persoane din calitatea de membri în Consiliul de Administraţie (CA): Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stănescu, Gelil Eserghep, Sorana Baciu", se arată într-un comunicat al Poştei Române.

CURIERUL NATIONAL

Ponta: Joi - întâlnirea finală cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunţat că, astăzi, va avea o ultimă întâlnire cu delegaţia Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, adăugând că speră ca relaxarea impozitării muncii să fie efectuată "într-o perioadă de timp rezonabilă" şi susţinută inclusiv de opoziţie, informează Mediafax. "Ne apropiem de finalul discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială. Mâine (joi - n.r.), vom avea o întâlnire finală în care tragem nişte concluzii. Important este ca obiectivul principal, şi anume o relaxare fiscală în ceea ce priveşte impozitarea muncii, să fie atins într-o perioadă de timp rezonabilă. Astăzi ştiu că se întâlnesc şi cu reprezentanţii opoziţiei. Sincer, sper ca şi aceştia să nu-şi fi schimbat părerea, în special foştii colegi liberali, şi să susţină Guvernul în efortul pe care îl facem, de relaxare fiscală, ţinând cont de datele foarte bune privind creşterea economică, reducerea deficitului, a cheltuielilor bugetare de la începutul anului", a spus Ponta, ieri, la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Transportatorii intră pe banda de insolvenţă

Sectorul transporturilor rutiere de mărfuri este în continuare ameninţat de insolvenţe, în ciuda tuturor măsurilor luate recent de Guvern, consideră Coface într-un studiu furnizat ieri Curierului Naţional, potrivit căruia în acest an 71% dintre companiile din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri prezintă un risc de insolvenţă peste medie, o treime dintre acestea înregistrând risc ridicat de insolvenţă. Potrivit studiului, anul trecut aproape 4.300 de companii (cu o vechime medie de 12 ani de activitate şi o cifră de afaceri cumulată de 1,25 miliarde lei) şi-au încetat activitatea, număr relativ egal cu cel al companiilor înfiinţate în sector în anii 2011 şi 2012. Contactat telefonic, consultantul în transporturi Augustin Hagiu a declarat pentru Curierul Naţional că situaţia financiară delicată a firmelor din sector este provocată, pe lângă performanţa operaţională slabă şi lichiditatea precară - aspecte remarcate de Coface şi de concurenţa neloială la nivel naţional şi a legislaţiei interne haotice.

Comisia Europeană, pornită să investigheze regimul fiscal al unor companii

CE este pe punctul de a lansa o investigaţie vizând taxele pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda, a declarat o sursă apropiată situaţiei. Măsura vine în contextul îngrijorării că multinaţionale precum Apple beneficiază de concesii mai ample decât permit regulile UE. Corporaţii precum Amazon, Google şi Starbucks sunt criticate în Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiază în unele ţări, într-o perioadă marcată de austeritate a cheltuielilor bugetare. Investigaţia, care ar trebui să fie iniţiată cât mai curând posibil, face parte dintr-o acţiune mai amplă împotriva evaziunii şi evitării taxelor, convenită de liderii europeni în urma crizei financiare cu scopul de a susţine bugetele statelor şi de a calma populaţia afectată de restrângerea cheltuielilor cu multe programe sociale.

Câte bănci vor mai fi în România când vom adera la euro?

România ar putea intra în zona euro în 2019 cu 30 de bănci în sistem, chiar jucători diferiţi de cei actuali, situaţia fiind dependentă de scenariul de creştere economică luat în calcul, apreciază CEO-ul UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, care vede necesar un avans al PIB de minimum 5% pe an, citează Mediafax. "Pentru 2019, când se estimează că România va intra în zona euro dacă mergem pe un scenariu de creştere economică de 5% anual, numărul de bănci nu va fi semnificativ diferit faţă de prezent. Va fi mai redus, probabil în jur de 30 de bănci, nu neapărat aceleaşi, dar ca număr nu vor fi diferenţe atât de mari", a declarat Radu la un eveniment de specialitate.

Deşi îi prindem, suntem conduşi de aceiaşi hoţi

Curtea de Conturi a României dă în vileag an de an în rapoartele sale rezultate ale unor expertize care ne înspăimântă. Acum aproape doi ani, preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu, spunea că în cheltuielile publice la fiecare sută de lei cheltuită avem 40 de lei care se scurg nejustificat către clientele politice. O afirmaţie dublată de rapoarte concrete care ar trebui să ne facă să ne urcăm pe pereţi. Ne complacem, însă. Parchetele se mişcă greu, clasa politică înţelege că trebuie să facă la fel, iar lumea nu iese în stradă. Să fiţi furaţi bine! Furturile au dimensiunile unei duzini de tranşe de la FMI şi nimeni nu pare a răspunde pentru asta. Consimţim, pe deasupra, că este bine să ne îndatorăm ca naţiune pentru a susţine acest jaf al oligarhiei. Culmea, în condiţiile în care cunoaştem pe deplin această realitate.

Obiecţiile preşedintelui la Legea parteneriatului public-privat, respinse

Camera Deputaţilor a respins cu 187 voturi "pentru", 107 voturi "împotrivă" şi 19 abţineri, obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu la legea parteneriatului public-privat şi a adoptat legea în forma iniţială. Preşedintele a retrimis în Parlament legea parteneriatului public-privat, arătând că se impune respingerea legii deoarece nu sunt stabilite clar situaţiile ce pot constitui motive excepţionale de interes naţional sau local ce conduc la încetarea unilaterală a contractului parteneriatului public privat şi că în această formă legea prevede o procedură lipsită de transparenţă în ceea ce priveşte înlocuirea partenerului privat, fără realizarea unei noi proceduri de atribuire. Comisia juridică a considerat însă că textul actual al legii este formulat "clar, fluent" şi a decis respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, punct de vedere însuşit de plen.

EVENIMENTUL ZILEI

Liberalii, goniţi unul câte unul din guvernarea lui Ponta

Odată cu abandonarea de către PSD a strategiei "USL trăieşte", zilele liberalilor în administraţia publică sunt numărate. După ce strategia de a rupe PNL după alegerile europarlamentare a eşuat, PSD a trecut la epurarea acestora din funcţiile publice, de la centru şi până în teritoriu. EVZ trece în revistă posturile pierdute de PNL în administraţia centrală şi locală, şi prezintă strategiile care le-au permis unora dintre aceştia să supravieţuiască vânătorii de liberali declanşate de foştii parteneri de la PSD.

Pentru ce se "luptă" Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, cu FMI

Guvernul nu a ajuns încă la un acord cu finanţatorii internaţionali cu privire la reducerea contribuţiilor sociale (CAS) la angajator cu cinci puncte procentuale. Înainte ca delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi Comisiei Europene să ajungă la Bucureşti, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat că pe agendă se află reducerea CAS de la 1 iulie. După o săptămână de negocieri, încă nu s-a ajuns la un acord pe această temă. "Pentru asta mă lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esenţiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, inclusiv ieri până la 12 noaptea", a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, într-un interviu acordat revistei The ONE.

Cristian Diaconescu, discuţii despre Justiţie la Ambasada SUA

Candidatul PMP la preşedinţia României, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit, ieri, cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher. "A fost o întâlnire informală, prietenească. Suntem într-o relaţie normală, apropiată, am avut foarte multe proiecte împreună şi continuăm de o manieră informală aceste discuţii. Discuţiile nu au vizat zona politică internă românească. Sunt discuţii, consultări, începute cu foarte mult timp în urmă cu parteneri americani, de o manieră informală, în legătură cu evaluările regionale, situaţia din vecinătatea României", a spus Cristian Diaconescu. Discuţiile au loc la o săptămână după ce un alt lider al Opoziţiei, Vasile Blaga, a fost în vizită la Butcher.

JURNALUL NATIONAL

Berceanu, despre Băsescu: Să ai tupeul să rupi un partid de dreapta şi a doua zi să vorbeşti de unificarea dreptei? Trebuie să fii deosebit de nesimţit

Într-un interviu acordat ziare.com, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a explicat de ce proiectul politic iniţiat chiar de către Traian Băsescu, PMP, nu a reuşit să se impună în preferinţele electoratului în cadrul alegerilor europarlamentare şi de ce acest proiect nu are niciun viitor. "PMP a luat la alegeri mai puţin decât Mircea Diaconu. Şi încă a luat cât a luat cât s-a crezut că va fi o mare chestie şi mulţi, mai ales frustraţii, au văzut un loc unde să se vâre şi ei. Şi la primul duş pleacă toţi. Nu pleacă cei din conducere care rânjesc din spatele Elenei Udrea pe ecran. Pleaca baza. S-a terminat. Eu îi ştiu pe unii dintre ei. Destructurarea a început din seara alegerilor. Nu mai interesează pe nimeni, nu mai contează. A zburat puiul cu aţa! Nu putem să măsurăm acum, dar am 24 de ani de politică în spate, credeţi-mă, dacă mai au acum 1,5 %!", a declarat Radu Berceanu. "Ca să vezi, a dat comandantul un ordin şi ăştia, la fel ca PD, nu l-au respectat! Vedeţi, cum să ai tupeul, chiar nesimţirea, să rupi un partid de pe dreapta şi a doua zi să vorbeşti de unificarea dreptei? Trebuie să fii deosebit de nesimţit să faci aşa ceva", a spus Berceanu.

Amnistie generală în Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a decretat o amnistie generală pentru toate delictele comise până în prezent, decizie care intervine la o săptămână după realegerea sa în funcţie, a anunţat postul de televiziune public sirian. Citându-l pe ministrul Justiţiei, televiziunea a precizat că această iniţiativă intervine "în cadrul reconcilierii şi coeziunii, după victoria armatei siriene" în teren. Este cea de-a cincea amnistie generală de la începutul, în luna martie 2011, a unei revolte populare în Siria care s-a transformat într-un război crâncen între regimul de la Damasc şi rebeli. Preşedintele Assad, al cărui regim îi califică pe insurgenţi drept "terorişti", a decretat amnistii la 31 mai şi 21 iunie 2011, precum şi la 15 ianuarie 2012 şi 16 aprilie 2013. Amnistia de luni intervine după alegerile prezidenţiale de la 3 iunie, organizate de regimul sirian în teritoriile care se află sub controlul său şi care au fost descrise drept "o parodie a democraţiei" de către opoziţie şi de către ţările occidentale.

NATIONAL

Atac la Coldea!

Nici nu s-a intrat bine in ultima jumatate de an a mandatului actualului sef al statului, ca unii membri ai coalitiei de guvernare se si reped sa puna mana pe serviciile secrete. Ceea ce, implicit, ar reprezenta si o preluare din mers a bunului mers al justitiei, stiut fiind ca performantele din ultima vreme a procurorilor DNA, dar si a altor structuri de ancheta, s-au datorat in mare masura sprijinului informational oferit de catre SRI. Insa marea intrebare ramane cum vor reusi cei de la putere sa-i abureasca pe americani, din moment ce, dupa cum sustin sursele noastre, acestia acorda o atentie aparte parteneriatului strategic cu SRI. Considerat serviciul secret cel mai performant dintre toate structurile similare europene, cu o rata de peste 93 la suta de veridicitate a informatiilor furnizate.

Dan Adamescu, implicat in sinuciderea avocatului sau!

In referatul procurorilor DNA se sustine - si judecatorii si-au insusit pe de-antregul aceasta ipoteza - ca Dan Adamescu ar fi exercitat presiuni directe asupra mai multor persoane implicate in aceste dosare de recunoastere a insolventei. Astfel de amenintari ar fi fost adresate inclusiv asupra unor martori care deja depusesera denunt impotriva sa la DNA, cum este cazul martorei Dana Firestein. Astfel, dupa ce aceasta a colaborat cu procurorii, Dan Adamescu a luat legatura cu ea si a obligat-o sa isi angajeze drept avocat chiar pe cel indicat de catre miliardar. La fel de socant este si faptul ca Adamescu detinea informatii despre toate declaratiile care se dadeau impotriva sa la DNA, ceea ce nu-i poate decat ingreuna situatia juridica a omului de afaceri. Care, foarte posibil, va putea fi acuzat si ca l-a impins la sinucidere pe fostul sau avocat, George Dumitru, asupra caruia ar fi exercitat de asemenea presiuni directe.

Tradatorii lui Antonescu se ascund in spatele lui Iohannis

Senatorul PNL Cristian Bodea isi pune la zid colegii ahtiati dupa functii, dar incapabili sa lupte pentru partid la o adica. Bodea sustine ca liberalii mai cu mot in partid au lasat totul la o parte, inclusiv fuziunea cu PDL, si se bat ca chiorii pentru functii de conducere in noua echipa marca Iohannis. Iar cele mai vanate sunt functiile de vicepresedinte, mult prea multe la numar. "Unde naiba au fost cei 31 de vicepresedinti primavara asta? Au tacut malc si l-au lasat doar pe Crin sa lupte cu PSD. Ca sa nu-si supere aliatii socialisti din teritoriu, doar-doar ne-om intoarce in bratele lor... La ce ne-au folosit oamenii astia, ce au dat ei partidului, daca tot le-a dat Crin functiile astea?", s-a revoltat public Bodea.

PUTEREA

Culiţă Tărâţă sare la gâtul lui Liviu Dragnea

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea, într-o emisiune la un post local de televiziune, că i-ar fi cerut să direcţioneze 7,4 milioane de lei din bugetul de investiţii al judeţului către o firmă apropiată liderului PSD. Dezvăluirea a fost făcută pe 23 mai 2014, în pragul alegerilor europarlamentare, în contextul în care presa locală vuia că Tărâţă ar fi jucat la două capete în campania electorală, "trădând" alianţa cu PSD pentru a bate palma, în culise, cu PNL.

A început distribuirea truselor de prim-ajutor în caz de cutremur

Trusele de prim-ajutor în caz de cutremur au ajuns în posesia locatarilor care stau în blocuri cu risc seismic. Impactul psihologic asupra oamenilor a fost deosebit de puternic şi readuce în discuţie ineficienţa Primăriei Capitalei în privinţa consolidării blocurilor cu risc seismic. În plus, instrucţiunile de utilizare ale unor produse din trusa de prim-ajutor sunt în limba engleză, ceea ce creează dificultăţi oricărui om aflat în stare de şoc. Cele 4.000 de truse de prim-ajutor pentru situaţii de urgenţă, care au fost achiziţionate anul trecut de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), au fost distribuite prin asociaţiile de proprietari şi au ajuns la oamenii care locuiesc în blocuri cu risc seismic. În opinia primarului general Sorin Oprescu, o trusă de 245 de lei, achiziţionată în 2013 la preţ dublu faţă de 2012, poate salva viaţa unui bucureştean. Ele ar asigura supravieţuirea, timp de trei zile, a unui om care a căzut victima unui cutremur de mare magnitudine.

Avantajul primei afaceri. Oricine poate înfiinţa, gratuit, o microîntrepindere

Românii aflaţi la orice vârstă, care nu au mai avut anterior o afacere proprie, pot înfiinţa gratuit o microîntreprindere, graţie legii pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor, adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, informează Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism. Conform noului act normativ, este eliminată condiţia de vârstă maximă de 35 de ani pentru a permite accesul la facilităţile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului.

Cartelele pre-pay, controversă în Parlament

Comisia de tehnologia informaţiei şi cea juridică, din Parlament, discută în această săptămână legea iniţiată de Guvern, care permite identificarea celor care cumpără cartele pre-pay, aceştia reprezentând peste 60% din totalul utilizatorilor de telefonie mobilă, sau a celor care folosesc reţele wireless. Deşi Executivul şi SRI susţin la unison că actul normativ e în perfectă concordanţă cu legislaţia europeană, mai multe voci din opoziţie şi din rândul societăţii civile susţin că, sub pretextul protejării securităţii naţionale, toţi cetăţenii sunt consideraţi suspecţi. Potrivit iniţiativei legislative, utilizatorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să-şi declare datele personale la momentul achiziţionării acestora. Actul normativ a intrat, în procedură de urgenţă, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional, după ce a fost deja adoptat de Senat. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. În expunerea de motive, Executivul susţine că iniţiativa e pentru protecţia cetăţenilor.

ROMANIA LIBERA

Guvernul i-a alungat pe managerii privaţi de la companiile subordonate Transporturilor

La un an şi jumătate de la numirea primilor manageri privaţi la companiile subordonate Transporturilor, perioadă presărată de scandaluri, destituiri abuzive şi acuze de imixtiune politică, ministrul de resort, Dan Şova, cere FMI permisiunea de a renunţa la aceştia. Managerii - acuză ministrul - nu respectă deciziile luate de reprezentanţii acţionarului de stat, adică ale oamenilor puşi de el. Sătul de scandaluri, de acuze şi interviuri spumoase date presei după destituire, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a ajuns la concluzia că este mai bine ca gestionarea companiilor de stat subordonate să fie făcută ca înainte, adică de către directori membri de partid numiţi şi destituiţi politic. FMI, instituţie care a solicitat acum trei ani exact introducerea managementului privat, nu a fost de acord cu solicitarea ministrului Şova.

Cum a ajuns Băsescu la mâna Elenei Udrea

Traian Băsescu a pierdut din spiritul liber pe care îl avea acum zece ani şi, treptat, a reintrat în peisajul politicienilor mioritici. Oamenii oneşti şi cultivaţi de care s-a înconjurat la începutul carierei sale de preşedinte l-au influenţat în mod decisiv şi aşa a ajuns să condamne comunismul, să scoată dosarele Securităţii din arhivele serviciilor secrete, să le pună la dispoziţia publicului prin CNSAS (Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii) şi să construiască o instituţie puternică pentru demantelarea corupţiei la nivel înalt: DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie). Treptat, s-a descotorosit însă de ei, iar cea care pare să aibă influenţa cea mai mare asupra preşedintelui este Elena Udrea. Ce urmăreşte Traian Băsescu defilând cu Elena Udrea şi partidul ei format dintr-o fracţiune a PDL: boicotarea dreptei unite la prezidenţiale? Negocierea propriei poziţii după alegeri? Asigurarea propriei imunităţi de teama ameninţărilor liderilor PSD?

PNL-PDL vor prezenta un program economic comun la următoarea vizită FMI

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că PNL-PDL vor elabora un program economic comun, pe care îl vor prezenta la următoarea vizită FMI în România. Klaus Iohannis a evitat să se pronunţe asupra poziţiei exprimate de liberali, în timpul campaniei pentru europarlamentare, împotriva unui nou acord cu FMI, precizând că acest subiect nu a fost abordat la discuţia cu delegaţia FMI din cursul zilei. "Nu am discutat această chestiune. Discuţia a fost una foarte deschisă, foarte bună şi destul de lungă. Am reuşit să abordăm aproape toate temele care au fost importante pentru delegaţia FMI, Comisie şi Banca Mondială", a răspuns liderul PNL. "Venind vorba de program economic, noi avem unul, dar în ideea în care vom continua colaborarea cu PDL este evident că în perioada imediat următoare va trebui să generăm un program economic comun. Lucru pe care cred că îl vom face într-un termen rezonabil.

ZIARUL FINANCIAR

Cum a devenit proiectul "CEO privat la stat" un alibi pentru politicieni să-şi pună "acoliţii" la şefia companiilor de stat - cazul Ministerului Transporturilor

Proiectul de management privat la companiile de stat din subordinea Ministerului Trans­porturilor, care s-a dorit să fie o piatră de temelie a strategiei de eficientizare a acestora, în contextul în care multe dintre ele reprezentau adevărate găuri negre, s-a transformat într-un eşec plătit din bani publici. Deşi a avut un contract de 200.000 de euro cu PwC, George Butunoiu şi avocaţii D&B David şi Baias pentru selecţia de manageri privaţi pentru companii precum Tarom, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti sau CFR Marfă, Ministerul Transporturilor a început în ultima perioadă să facă schimbări de management pe cont propriu aproape săptămânal, iar pe lista noilor şefi se află nu doar persoane care au sau au avut activitate politică în cadrul partidului aflat la guvernare, ci şi care nu au experienţă care să corespundă cu profilul profesional impus prin lege pentru managerii privaţi.

Orange catre ANCOM: Obligaţi RCS&RDS să deschidă reţeaua, stimulaţi competiţia pe piaţa de net fix

Autoritatea naţională de reglementare în comunicaţii (ANCOM) ar trebui să finalizeze "urgent" analiza pieţei locale de servicii de internet fix şi să oblige operatorii dominanţi să ofere acces rivalilor la propria infrastructură, astfel încât să provoace o relansare a competiţiei din acest sector de piaţă - permiţându-le operatorilor care nu au propria reţea fixă care să ajungă în gospodăriile românilor să ofere şi net fix la pachet cu celelalte servicii, a declarat pentru ZF Dorin Odiaţiu, director pentru afaceri publice, parteneriate şi wholesale la Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă. "Este necesar ca ANCOM să finalizeze urgent analiza pieţei de servicii broadband internet la punct fix şi prin soluţiile impuse să permită altor operatori să intre pe această piaţă - aşa cum se întâmplă astăzi în 26 de ţări ale Uniunii Europene. Aceste măsuri vor fi în beneficiul utilizatorilor români de internet care vor putea alege din ofertele mai multor furnizori şi vor avea acces la cele mai competitive servicii. A venit timpul ca această analiză să fie finalizată", a spus Odiaţiu.

Enel ajunge sub tirul acuzaţiilor cu o săptămână înainte de listarea Electrica

Cu afaceri de 1,5 mld. euro şi 136 mil. euro profit net în 2013, Enel este în cea mai grea poziţie de la intrarea pe piaţă. Italienii sunt acuzaţi că au umflat facturile nejustificat, după ce anterior Curtea de Conturi constatase neîndeplinirea obligaţiilor de investiţii. Managementul ineficient şi incapacitatea companiilor de stat de a face investiţii au fost refrenul în vogă al ultimilor ani în mediul de business din România şi implicit motivul perfect pentru a mai scoate la vânzare anumite companii strategice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb