REVISTA PRESEI 12.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 12 august 2013

ADEVARUL

Nou record la restanţe. Băncile au de recuperat 2,33 miliarde de euro de la sute de mii de rău-platnici

Peste 740.000 de români înregistrau la finele lunii iunie restanţe la mai mult de un milion de credite contractate de la băncile comerciale, valoarea restanţelor depăşind echivalentul a 2,3 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Numărul celor cu restanţe la bănci este cu 10.000 mai mare faţă de cel consemnat în iunie 2012, în timp ce numărul creditelor cu restanţe a crescut în intervalul menţionat cu peste 22.000. Valoarea restanţelor a înregistrat o scădere în ultimele luni din 2012, însă trendul s-a inversat în primele luni ale acesui an, astfel că totalul acestora a ajuns la echivalentul a 2,33 miliarde de euro în iunie, în creştere cu 25% faţă de nivelul de la jumătatea anului trecut. Cele mai mari restanţe se înregistrează la creditele în euro, respectiv 964 milioane de euro, întrucât mulţi dintre cei care s-au împrumutat la bănci au fost afectaţi direct de scumpirea euro. La creditele în lei, restanţele au ajuns la echivalentul a 885 milioane de euro, iar la cele în franci elveţieni - la 480 milioane de euro. Cele mai multe restanţe au întârzieri de peste 90 de zile.

Un zevzec de la Jobbik declară "război" României

Un alt moment de autonomism maghiar s-a consumat în weekend în cadrul Taberei de Vară a Asociaţiei Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzonţ-Joseni, în judeţul Harghita. Profitând de prezenţa lui Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreaptă din Budapesta, Jobbik, presa română l-a întrebat cum comentează spusele europarlamentarului Laszlo Tokes cu privire la protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Afirmaţia a fost făcută de europarlamentar în urmă cu două săptămâni la Şcoala Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad. Deşi a recunoscut că nu are cunoştinţă de spusele lui Tokes, Vona Gabor nu a ratat ocazia de a comenta sensibilul subiect al autonomiei maghiarilor din România. Liderul extremist este de părere că întărirea drepturilor maghiarilor din România trebuie realizată chiar dacă acest lucru poate < altera grav > relaţiile dintre Ungaria şi România.

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Potrivit Ministerululi ungar de Externe, Jobbik e un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta şi care nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Reacţia oficialilor de la Budapesta vine ca urmare a solicitării făcute de diplomaţia română, după mai multe afirmaţii tendenţioase pe care liderii partidului extremist le-au făcut, sâmbătă, în Harghita. Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar. Partidul Jobbik va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui eventual conflict cu România, a declarat sâmbătă Vona Gabor, liderul acestui partid, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzont, în judeţul Harghita.

S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, este acuzată că a primit, în cuantum, sume de peste un milion de euro pentru emiterea unor sentinţe blânde în mai multe dosare, dar şi pentru a pune o vorbă bună pentru diverşi inculpaţi la unii colegi. Fiul ei, Florin Cergan, fost preot, arestat pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Instanţa Supremă.

Costul politic al excursiei deputaţilor români în Taiwan

Patru deputaţi români au periclitat relaţiile dintre România şi China, după ce au efectuat, la începutul lunii august, o vizită în Taiwan, gest ale cărui consecinţe au început să se întrevadă. Vizita celor patru politicieni ar putea avea consecinţe la nivel diplomatic, dar şi în plan individual, pentru fiecare dintre deputaţi. Totodată, atitudinea parlamentarilor români a întărit necesitatea alcătuirii unui cod de conduită, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Reacţia Chinei a fost promptă: într-un comunicat remis Agerpres, Ambasada Chinei la Bucureşti îşi exprimă speranţa că "persoanele implicate îşi vor da seama în profunzime de complexitatea şi sensibilitatea chestiunii Taiwanului, evitând repetarea întâmplărilor care ar dăuna relaţiilor dintre China şi România".

Doi consilieri prezidenţiali riscă să fie executaţi silit de Fisc

Doi dintre consilierii preşedintelui Traian Băsescu au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi riscă să fie executaţi silit, pentru că nu şi-au plătit datoriile la stat. Adrian Rădulescu şi Dorel Onaca nu şi-au plătit datoriile către stat şi riscă să fie executaţi silit, în calitate de asociaţi sau acţionari în firmele datoare. Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial, deţine 35% dintr-o companie care datorează statului peste 300.000 de lei, iar numele său se regăseşte pe lista datornicilor la Fisc, actualizată până pe 30 iunie, în acest caz fiind demarată procedura de executare silită. Firma Agricomprod, din Ilfov, a înregistrat pierderi de peste un million de lei, deşi a avut o cifră de afaceri de aproape patru ori mai mare. Şi compania Agricom Impex, din care acesta deţine 50%, are datorii la stat, motiv pentru care s-a început executarea silită. Consilierul de stat Dorel Onaca, asociat în firma Imobagent din Constanţa, are datorii la stat de 7.000 de lei şi este executată silit.

Averea lui Berlusconi a crescut cu 1,5 miliarde de dolari de la începutul anului

Averea fostului premier italian Silvio Berlusconi a urcat cu 1,5 miliarde de dolari în acest an, chiar dacă oficialul a pierdut numai din ianuarie până acum patru procese, scrie Bloomberg. Senatorul în vârstă de 76 de ani a fost condamnat săptămâna trecută pe motiv de fraudă în privinţa taxelor. Berlusconi este pe poziţia a 33-a în privinţa creşterii averii înregistrată în acest an, întrecându-l cu două locuri chiar şi pe Warren Buffett, guru-ul pieţelor de capital. În procente, averea lui Berlusconi a urcat cu 26%, până la 7,6 miliarde de dolari. Principala cauză a creşterii este evoluţia acţiunilor deţinute la asiguratorul Mediolanum SpA şi la grupul de presă Mediaset SpA. Leonardo Del Vecchio, fondatorul grupului Luxottica, ce produce ochelari de lux, a înregistrat o creştere cu 30% a averii, până la 19 miliarde de dolari. Cel mai bogat om al Italiei este Michele Ferrero, cu 24 de miliarde de dolari, în urcare cu 2,7 miliarde de dolari (13%). Acesta deţine Ferrero SpA, producătorul Nutella.

Liderii USL Ilfov se bat pe apa chioară

Un conflict acut, ce are ca miză furnizarea serviciilor de apă-canal în judeţul Ilfov, a izbucnit între liderul judeţean al PSD, Gabriela Vrânceanu-Firea, şi liderul PNL, Marian Petrache, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean. La prima vedere, scânteia care a aprins spiritele pare a fi înlocuirea din funcţia de vicepreşedinte a CJ Ilfov a liberalei Cristina Manicea, în şedinţa de CJ din 2 august. Deşi Marian Petrache a fost prezent în sală, a ignorat hotărârea consilierilor şi, după câteva zile, a semnat o dispoziţie prin care a delegat-o pe Manicea ca în perioada 9-16 august, cât timp se află în concediu, să îndeplinească atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean, în calitatea sa de vicepreşedinte. Prefectul de Ilfov, Speranţa Cliseru, prezentă, de asemenea, la şedinţă, susţine că Petrache a comis un fals în înscrisuri, motiv pentru care va sesiza toate organele care ar urma să analizeze caracterul penal al dispoziţiei lui Petrache. În opinia liderului PNL Ilfov, Marian Petrache, miza acestei agitaţii o reprezintă controlul asupra Societăţii de Apă şi Canal Ilfov.

CAPITAL

Mutarea de 30 mil. euro a lui Adrian Sârbu

Pro Tv a ieşit din lista canalelor cu transmisie obligatorie. O decizie luată în premieră în audiovizualul românesc de către Adrian Sârbu a reuşit, în doar câteva zile, să dea peste cap întreaga piaţă TV. Concurenţii se gândesc (a câta oară?) să-i urmeze exemplul, clienţii se gândesc dacă merită să dea 3-4 lei în plus la abonamentul TV, sute de firme de cablu se întreabă cum vor supravieţui în noile condiţii. Oferta Pro Tv pentru operatorii prin cablu este clară: cine nu are peste 300.000 de abonaţi (intră aici toţi cabliştii, cu excepţia RCS&RDS, UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems) va trebui să achite un euro (plus TVA)/ abonat/ lună, fără posibilitatea obţinerii vreunui discount. La cum arată lucrurile acum, impactul deciziei Pro asupra restului televiziunilor ar trebui să fie minim. Fără îndoială, Antenele sunt un concurent de prim rang în termeni de audienţă, însă este de bănuit că nu şi-ar permite o mutare similară - în ciuda afirmaţiilor patronului din umbră, Dan Voiculescu, cum că "ne gândim dacă să ieşim şi noi din lista must-carry".

Privatizarea CFR Marfă: s-a ridicat o barieră, mai rămân două

Se finalizează procesul privatizării CFR Marfă? Scenariul optimist ar arăta cam aşa: investitorul aduce banii şi începe un plan de investiţii. Mai rămâne un hop: Consiliul Concurenţei. < Încă puţin şi se liniştesc apele. Aşteptăm publicarea contractului în Monitorul Oficial, ultima etapă procedurală înainte de a fi chemat GFR pentru semnătură. Apoi, în 60 de zile, cumpărătorul trebuie să depună banii >, au transmis reprezentanţii Ministerului Transporturilor. "Cât de puţin?", nici ei nu ştiu. Doar că "jocul politic din jurul CFR Marfă", despre care toată lumea vorbeşte, nu pare să se fi încheiat. În toată această inconsecvenţă, Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei, a anunţat că se află în discuţii "avansate" cu instituţii financiare internaţionale pentru a finanţa această achiziţie. Reprezentanţii grupului au dezminţit informaţiile potrivit cărora compania sau acţionarul principal, Gruia Stoica, ar avea probleme financiare.

DEUTSCHE WELLE: SUA şi Occidentul, în impas

America şi Occidentul se află, diplomatic, în dificultăţi majore. E timpul ca responsabilii apuseni să încerce să descopere cauzele acestor greutăţi. În timp ce în Germania campania electorală riscă să coboare din nou la tema de subsol a antiamericanismului, de această dată prin intermediul scandalului disproporţionat generat de dezvăluirile cu privire la excesul culegerilor de date de către NSA, America stârneşte îngrijorări legitime. Pe Bătrânul Continent alarma e de rigoare în rândul tuturor celor conştienţi că nicăieri în lumea globalizată democraţia şi libertatea nu se pot lipsi de ajutorul american. Şi că, dacă nu vrea să ajungă la cheremul Moscovei, al Chinei comuniste şi încă şi mai vulnerabilă în faţă ameninţării teroriste decât e oricum, Europa nu se poate dispensa de cooperarea transatlantică.

BNR taie dobânda pentru a ajuta creditarea. Statul, primul câştigător

Analiştii aşteaptă dobânzi mai mici la credite, noi minime istorice la randamentele titlurilor de stat şi chiar o evoluţie relativ stabilă a leului, în ciuda turbulenţelor externe, în urma deciziei BNR. Pentru a doua oară consecutiv, BNR a tăiat dobânda de politică monetară, aceasta coborând la minimul istoric de 4,5%. "Perspectivele inflaţiei sunt ajutate de anul agricol bun, precum şi de introducerea legislaţiei pentru reducerea TVA la produsele de panificaţie. Considerăm că impactul direct al deciziei BNR va fi însă limitat", spune Mihai Pătrulescu, senior economist Unicredit. Mugur Isărescu crede că în lunile următoare am putea avea chiar inflaţie negativă, datorită scăderii TVA-ului, dar şi efectului de bază (anul trecut au crescut preţurile alimentelor). Primul câştigător al deciziei de reducere a dobânzii-cheie a fost statul. La o zi după decizia BNR, dobânda la care s-au împrumutat Finanţele de la bănci a scăzut cu 0,25%. După cum explică economistul ING Bank, Mihai Ţânţaru, randamentele la titlurile de stat vor coborî spre noi minime istorice.

CURENTUL

"Naşul" Radu Moraru contestă executarea silită obţinută de "Tonomatul" Victor Ciutacu. Se luptă pentru 20.000 de lei

Realizatorul TV Radu Moraru şi-a găsit "naşul" în persoana colegului său de breaslă Victor Ciutacu. "Tonomatul", dacă este să ne luam după titlul emisiunii prezentate de fostul antenist ajuns în ograda RTV, a pus tunurile pe Moraru, iar în război a picat drept victimă colaterală şi postul B1 TV. Ciutacu a câştigat un proces de imagine cu Radu Moraru, care a fost obligat de magistraţi să introducă în "tonomat" 20.000 de lei, dar, evident, nu s-a dus să dea banii de bună voie. Victor Ciutacu nu s-a lăsat, taxându-şi colegul jurnalist, şi a solicitat executarea silită împotriva acestuia. În aceste condiţii, "Naşul" s-a trezit la uşă cu executorul judecătoresc şi a făcut iute o ultimă încercare să scape de plata despăgubirilor. Radu Moraru a formulat recent o contestaţie la executare, procesul urmând să fie judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 pe data de 13 noiembrie.

O asigurare privată de sănătate ar putea costa între 300 şi 1.000 de euro pe an

Plătim mai mult pentru serviciile medicale. Nu direct, prin taxe şi impozite, ci prin măsurile pe care Guvernul şi le-a asumat în faţa FMI. Coplata este deja în vigoare, dar anul acesta urmează să apară pachetul de servicii de bază, ceea ce ne va scoate mai mulţi bani din buzunar. Iar dacă vrem să ne tratăm la un anumit doctor va trebui să plătim şi atunci în plus. Statul nu va mai oferi toate serviciile medicale, ci numai o parte. Pentru diferenţă va trebui să ne facem o asigurare privată. Nevoiţi să-şi facă o astfel de poliţă vor fi tot cei care contribuie acum. "Asigurările private pot fi suportate de toţi românii care au un anumit venit, să spunem salariaţii, după aceea pensionarii care au o pensie de peste 2.000 de lei şi să punem apoi un pachet fix de asigurări private şi pe aceşti oameni să-i ajute în plus faţă de cei care au o situaţie materială mai slabă şi nu îşi pot permite mai mult", crede ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. În funcţie de complexitate, o asigurare privată ar putea costa între 300 şi 1.000 de euro pe an.

Pet-show Scris de Tia Şerbănescu

Ultima lună de vară. Cine nu vrea o vacanţă gratis? Avându-l drept cap al răutăţilor pe Remus Cernea, deputaţii Costică Canacheu, Ovidiu Iane şi Ninel Peia s-au dus în Taiwan, ţară cu care România n-are relaţii diplomatice - unde, cu steagurile pe masă, au discutat, cică, despre relansarea relaţiilor economice. Aşa susţine Cernea: că s-au dus pentru România. Problema e că România nu le-a dat niciun mandat celor patru mititei care s-au dus mai degrabă la pomană, pe banii gazdelor. Deplasarea celor patru minori a speriat PSD. Dacă se supără China? De-abia a fost Ponta acolo oferind parteneriat strategic (tot fără mandat) şi vine Cernea să strice idila? Aşa că MAE s-a repezit să-şi ceară iertare de la noul licurici mondial, dl. Zgonea a fugit la ambasadă să ceară pardon, iar dna Firea Pandele, şefa PSD Ilfov şi nevasta primarului din Voluntari, unde se află un cartier chinezesc profitabil, şi-a cerut şi ea iertare de la China pentru că Ninel Peia s-a dus unde nu trebuie. Văzându-i cum tremură, Chinei i s-a făcut milă: "să nu se mai repete".

CURIERUL NATIONAL

Agricultura, vedeta anului 2013

Într-o economie fragilă, în care creşterea este destul de mică, pentru a da stabilitate, agricultura pare să fie singura şansă a României de a se revigora din acest punct de vedere. Producţia de grâu şi secară înregistrată în acest an a fost cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, totalizând 7,3 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, cantitatea de grâu pentru panificaţie, obţinută în prezent, este mai mică comparativ cu cea dintr-un an de secetă, precum a fost cazul anului 2012, dar "nu sunt scăderi dramatice", a mai adăugat Daniel Constantin într-o conferinţă de presă. Cu toate acestea, ministrul a afirmat că nu vor fi necesare importuri de grâu pentru panificaţie şi că există cantităţi suficiente pentru export.

UBS plăteşte 120 mil. dolari pentru închiderea unui litigiu

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, va plăti 120 de mil. dolari pentru închiderea unui litigiu cu investitori în instrumente financiare ale Lehman Brothers, într-un proces legat de falimentul din 2008 al băncii americane, transmite Bloomberg. Banca elveţiană a fost acuzată de încălcarea legislaţiei americane care reglementează vânzarea de instrumente financiare investitorilor, care au susţinut că oferta UBS a conţinut informaţii înşelătoare privind situaţia financiară a Lehman Brothers. "UBS este mulţumită că a rezolvat acest litigiu rezultat în urma crizei financiare din 2008. UBS a acceptat acest acord pentru a evita costurile şi incertitudinile continuării litigiului", se arată într-un comunicat al băncii. Lehman Brothers a solicitat intrarea în faliment în septembrie 2008. Acordul UBS cu investitorii reprezintă recuperarea de către reclamanţi a 13,4% din valoarea nominală a instrumentelor financiare, de circa 896 milioane de dolari.

AGA Hidroelectrica schimbă Consiliul de Supraveghere

Acţionarii au cerut revocarea tuturor membrilor şi numirea altora noi. După refuzul şi demisia lui Ştefan Bucătaru, respectiv Florin Marin, două dintre cele şapte locuri sunt vacante. Acţionarii Hidroelectrica vor vota, în cadrul şedinţei de miercuri, schimbarea în totalitate a membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei. Contactat telefonic, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, în prezent preşedinte al Consiliului de Supraveghere, a refuzat să comenteze motivele care ar putea duce la revocarea sa din funcţie. Surse apropiate discuţiilor au explicat pentru Curierul Naţional că procedurile de revocare şi numire din funcţie a membrilor Consiliului de Supraveghere nu au fost formulate conform OUG 109 şi că este posibil ca unii membri să fie revocaţi, iar alţii nu. Oana Truţă, propusă din nou de Fondul Proprietatea. Acţionarii Hidroelectrica, companie abia ieşită din insolvenţă, sunt statul, prin Ministerul Economiei, instituţie care deţine 80,0561% dintre acţiuni, şi Fondul Proprietatea, posesor a 19,9439% din titluri.

Cum va arăta drumul spre distrugere?

Marc Faber spune că pieţele financiare s-au extins prea mult faţă de economia reală şi mizează pe dezintegrarea acestora. Colaps sistemic, război sau revoluţie sunt scenarii luate deopotrivă în calcul de investitorul elveţian. "Cred că într-o zi banii de hârtie şi activele financiare vor fi distruse". Este normal ca la o economie globală al cărei produs intern brut se ridică la aproximativ 60 de trilioane dolari să avem tranzacţii în pieţele financiare tot de 60 trilioane dolari într-o singură săptămână?! Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale, spune că nu şi că într-un final acest balon financiar va trebui să se ajusteze fie printr-o dezlănţuire inflaţionistă, fie printr-un colaps al sistemului. Piaţa derivatelor nu va putea continua să existe în următorii 5.000 de ani; se va sfârşi într-o zi ori prin război, ori prin colaps financiar, şi acest sfârşit va fi foarte dureros.

ANRE a revizuit metodologia de stabilire a tarifului reglementat practicat de OPCOM

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a revizuit Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate practicate de operatorii pieţelor centralizate din sectorul energiei, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 17/2010, noul proiect fiind postat pe site-ul autorităţii spre dezbatere publică. "Revizuirea a fost necesară în vederea actualizării cadrului de reglementare ca urmare a maturizării pieţelor centralizate de energie electrică şi de certificate verzi din România, precum şi transpunerii prevederilor din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012", a informat vineri ANRE. Potrivit instituţiei, tariful reglementat se va aplica participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică şi certificate verzi şi va urmări alocarea cât mai corectă a costurilor justificate aferente activităţilor desfăşurate de operatorul pieţei de energie electrică.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea şi baronimea USL, nou asalt contra Agenţiei Naţionale de Integritate

Vicepremierul Liviu Dragnea a iniţiat o nouă propunere de modifi care a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care să reducă drastic atribuţiile instituţiei. Vicepremierul Liviu Dragnea a depus deja pentru avizare, la Ministerul Justiţiei, o nouă propunere de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să poată face parte din structurile de conducere a regiilor locale. Anunţul a fost făcut de către Mariana Gâju, primvicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, pentru gândul.info. Nu este clar dacă legea va acţiona retroactiv şi-i va salva pe aleşii locali aflaţi deja în proces cu ANI. Aceasta este a doua tentativă de modificare a atribuţiilor ANI, după ce Ministerul Justiţiei a avizat- o negativ pe prima, iniţiată tot de Dragnea.

Lucian Avramescu, de la Jurnalul Naţional, îi înjură de mamă pe Ponta şi Antonescu

Unul din editorialiştii Jurnalului Naţional, Lucian Avramescu, îi înjură violent pe cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, într-un comentariu publicat pe ampress.ro. "Băsescu, lăsat liber să joace tontoroiul pe un pustiu politic, utilizând perfect neinspiratele plecări ale Titulescului Mic şi Crinului Mare, cândva regal, lăsat să urle şi să latre, face ce trebuie - urlă şi latră. Punctează. Nu are dreptul la concediu Ponta? Are. Nu are, în schimb, dreptul la dezertare dintr-un câmp fierbinte de luptă, nu are dreptul la concediu de odihnă în timp ce speranţele publice fac metastază. Ponta, în numele a ceea ce am înghiţit, ca om şi ca scriitor, pentru voi, în numele nemeritatelor înjurături primite scuipăcios şi puturos, în numele batjocurii de a mă lăsa la cheremul celui mai netrebnic fanariot pe care l-a avut, din toate vremurile, România, în numele celor ce am crezut, eu nu cu totul, dar alţii da, că sunteţi, că sunteţi oameni, vă atenţionez cu toată sila - vă bag în p... mamii voastre", scrie Avramescu. Titlul comentariului său este: "Ponta mai eşti? Crin mai eşti? Dacă nu, îngăduiţi-mi să vă bag în p... mamei voastre!".

JURNALUL NATIONAL

"Nu vom renunţa la ideea anulării Trianonului", avertizează preşedintele Jobbik, în Harghita

MAE ungar spune că Guvernul de la Budapesta este angajat faţă de obiectivele parteneriatului ungaro-român. Venit în România pentru a participa, a şasea oară, la tabăra de vară a Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), liderul partidului extremist ungar Jobbik, Vona Gabor, a susţinut un discurs revizionist, care a înveninat relaţiile româno-ungare şi a provocat reacţii politice la cel mai înalt nivel. Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria - Jobbik a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa UE şi de a sprijini obţinerea autonomiei revendicate de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând. El a anunţat că formaţiunea sa nu va renunţa la lupta pentru anularea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit graniţele României de astăzi.

Presa belgiană: Mafia din România "închiriază" mii de copii pentru cerşit

O adevărată mafie venită din România şi care foloseşte mii de copii pe care îi trimite la cerşit afectează din ce în ce mai mult oraşele Belgiei, relatează în ediţia de azi ziarul La Meuse (www.lameuse.be). Potrivit sursei citate, autorităţile au în vedere un proiect de lege pentru a termina cu această mafie. Aceşti cerşetori sunt în general romi care sunt recrutaţi într-o vastă reţea ce aparţine unei adevărate mafii. Cei care cerşesc au fost "închiriaţi" de la familiile lor din România. Ei trebuie să facă o anumită sumă de bani, în caz contrar, familiile lor putând avea de suferit. Chiar copii mici sunt "daţi cu împrumut".

Merkel, gospodina! Broşură de campanie pentru "Cancelarul de Teflon" al Germaniei

Este exact tipul de prezentare care le-ar face fericite pe feministe, care îşi doresc să vadă imaginea unei femei puternice umanizată de detalii ale vieţii obişnuite. O nouă broşură publicată de Uniunea Creştin Democrată (CDU) o prezintă pe Angela Merkel în calitate de lider mondial şi de... casnică, relatează Der Spiegel, care nu ezită să o numească pe aceasta "Cancelarul de Teflon". "Îmi place să gătesc", explică "Hausfrau" Merkel în broşură, "iar favoritele mele sunt supa de cartofi şi rulada (carne rulată feliată, umplută cu murături şi alte legume) ". Angela Merkel este deseori văzută ca o maşină birocratică - rece, de care e imposibil să te apropii. Dar doamna cancelar are şi o latură "umană", pe care, este drept, o arată rar. Acest lucru ar putea explica de ce democraţia germană pare atât de aridă şi de ce politicile sale referitoare la Europa par totalmente lipsite de un anumit nivel de emoţie.

NATIONAL

"Baronii" merg pe sloganul "Victor Ponta pentru noi, Adrian Nastase 2": Greii PSD boicoteaza europarlamentarele !

Fuga premierului la Miami, in timp ce greii din partid au fost lasati fara aparare in fata "prigoanei" combinate a DNA si ANI a inflamat si mai mult spiritele in PSD. Considerand insa probabil ca, la fel ca in fotbal, cea mai buna aparare este atacul, Victor Ponta nu a mai asteptat sa fie luat la rost de "baronii" din partid. Asa ca, de pe plaja din Florida, si-a trimis in tara "buzduganul" amenintarilor fata de unii lideri de partid, pe care a ajuns sa-i acuze fatis de lipsa de viziune si de profesionalism informativ, dar si de un mini complot in favoarea lui Adrian Nastase. Efectul acestei "urecheli" pare sa fi fost, insa, tocmai unul pe dos. Presedintii mai multor organizatii importante din teritoriu au amenintat, la randul lor, ca ii vor raspunde cu o alta aroganta : boicotarea europarlamentarelor din primavara anului viitor.

Predoiu: Savonea si Andrei sa plece!

Catalin Predoiu crede ca judecatoarele Lia Savonea si Laura Andrei, care conduc Curtea de Apel Bucuresti, respectiv Tribunalul Bucuresti, ar trebui sa demisioneze ca urmare a arestarii colegei Viorica Cirstoiu. Fost ministru al Justitiei, Predoiu considera ca este cazul ca Savonea si Andrei sa plece urgent din functiile pe care le detin, deoarece "nu au depistat sau, mai rau, s-au facut ca nu vad coruptia din propriile instante" din moment ce s-a ajuns la cazurile Antonela Costache, Viorica Dinu si Viorica Carstoiu, cele trei judecatoare acuzate de coruptie. Catalin Predoiu isi doreste si ca DNA, plus Consiliul Suprerior al Magistraturii, "sa mearga pana la capat, sa curete tot sistemul, macar ca inlocuim 50 la suta din magistrati". In context, Predoiu evoca exemplul Poloniei care, cu cativa ani in urma, a inlocuit toti magistratii odata.

GAFA secolului in arhitectura: Cladire de 47 de etaje fara... ascensor!

Un zgaraie-nori de 47 de etaje, cu o inaltime de 200 de metri, conceput cu scopul de a ajunge cea mai inalta cladire rezidentiala din Europa, a fost proiectata fara... ascensor. Desi a fost construit in proportie de 94% si mai sunt doar cateva luni pana la terminarea cladirii, Turnurile InTempo din Benidorm, un oras din provincia Alicante, Spania, cu 47 de etaje, nu au lift pentru ca dezvoltatorii si echipa de proiectare nu au inclus un lift in proiect, noteaza nydailynews.com. Mai ciudat de atat este faptul ca imobilul este dotat cu lift pentru primele 23 de etaje , insa de la acest nivel in sus exista doar scari, iar in cladire nu mai este disponibil spatiu pentru includerea unui alt echipament de ascensor. Cladirea va fi terminata in luna decembrie a acestui an. Mai mult, in ultimele saptamani, echipa de proiectare a demisionat pentru neplata salariilor, desi ultimele opt etaje din proiect, care au rolul de a uni cele doua turnuri, au ramas incomplete.

Gazele din Mediterana, scoase la mezat

Tot conflictul din Orientul Mijlociu este generat de strategiile energetice pe termen lung, bazate pe descoperirea gazelor din Marea Mediterana. Cata vreme Siria, care are depozite insemnate in apele teritoriale, este ocupata cu razboiul intern, se fac multe "carti"! De exemplu, Cipru, Grecia si Israel au semnat la 8 august, la Nicosia, un protocol de "acord istoric" de securizare a aprovizionarii cu energie. Acesta prevede "cooperarea celor trei tari pentru protejarea infrastructurilor regionale cele mai importante, situate in Marea Mediterana, unde sunt zacaminte de gaze naturale". Pe de alta parte, companii israeliene si americane (Avner Oil&Gas, Delek Group si Noble Energy) discuta despre exportul de gaze spre Europa, printr-o conducta ce va trece prin Turcia, si spre Iordania, Egipt si Autoritatea Palestiniana, care vor construi gazoducte pentru a se aproviziona cu... gazele israeliene!

Obama a "cazut" la 41% in sondaje! Are nevoie de un razboi

Un sondaj Gallup arata ca presedintele american, Barack Obama, a cazut in sondaje la 41%, la categoria "cetateni care aproba politicile Casei Albe". 50% dintre cei chestionati dezaproba actiunile lui Obama in functia de presedinte. Specialistii in imagine considera ca, la acest nivel, Obama are nevoie de un eveniment dramatic: un razboi! Razboiul care ii trebuie lui Obama este "gata" de multa vreme, strategiile parafate, o parte din trupe dispuse in teren, doar presedintele sa se hotarasca. Este vorba de interventia in Siria, SUA in colaborare cu Arabia Saudita si Qatar, in special, si cu ajutorul consistent al Israelului. Surse militare israeliene au dezvaluit ca interventia militara directa se refera la distrugerea depozitelor de armament neconventional ale armatei lui Bashar al-Assad.

PUTEREA

Şantajul firmelor-căpuşă "patronate" de Distrigaz. Firmele care au pus "gheara" pe verificarea reţelelor de gaze lucrează la negru şi pun în pericol siguranţa instalaţiilor

De mai mulţi ani, Distrigaz Sud a externalizat serviciile de instalare, reparaţii şi mentenanţă a reţelelor casnice de gaze. Evident, firmele-căpuşă, autorizate de ANRE, aparţin tot oamenilor din Distrigaz Sud, fiind imposibil ca o persoană din exterior să aibă acces pe această piaţă închisă. Multe dintre ele sunt deţinute chiar de angajaţi din primele eşaloane ale Distrigaz, prin terţi, asociaţi doar în acte, rude sau prieteni. În perioada de boom al construcţiilor, toate aceste firme au înflorit, însă, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare, au fost nevoite să se reorienteze. Abuzând de reglementările legale, care prevăd controale periodice la instalaţiile de gaze, toţi aceşti "investitori" iscusiţi au început să practice un şantaj coordonat asupra clienţilor captivi. Astfel, ei trec din poartă în poartă şi, în loc să se preocupe de siguranţa clienţilor, "vânează" orice mici nereguli la instalaţiile din locuinţele personale.

ROMANIA LIBERA

Profesor Dr. Irinel Popescu: Sistemul de sănătate funcţionează ca sistemul CASCO

Profesorul Irinel Popescu (60 de ani), şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, explică punctele slabe din proiectul-pilot al Guvernului privind creşterea veniturilor medicilor. Din punctul lui de vedere, în România nu a venit încă momentul în care să li se interzică doctorilor să lucreze simultan în spitalele publice şi în cele private. În acelaşi timp, Irinel Popescu, primul care a făcut un transplant de ficat în România, critică ideea salarizării medicilor pe criterii cantitative, dar speră în reducerea "plicurilor" o dată cu iniţiativa introducerii secţiilor private în spitalele publice, model despre care spune că funcţionează destul de bine în Franţa. Profesorul Popescu vorbeşte despre nivelul de trai pe care trebuie să şi-l propună medicii şi modul în care acesta poate fi atins, dar explică, pe de altă parte, şi de ce asigurările de sănătate pot funcţiona doar în aceleaşi condiţii în care sunt gândite asigurările CASCO.

Cât se mai pot ieftini creditele în lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îndeamnă bancherii să continue micşorarea ecartului dintre dobânzile la creditele în valută şi cele în lei. Există însă limite, spun economiştii. Micşorarea de săptămâna trecută a dobânzii de politică monetară a BNR la un nivel minim record de 4,5% a ieftinit creditele în monedă locală, aducând anumite produse de creditare ale băncilor la o diferenţă de dobândă de sub 1% faţă de cele acordate în monedă unică, arată date ale brokerilor de credite, consultate de ziarul România liberă.

ZIARUL FINANCIAR

Şi-a pus credibilitatea în joc în locul altora. Mugur Isărescu plăteşte acum pentru ce n-a făcut acum şase - şapte ani

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune: 1) Noi nu apărăm băncile în cazul contractelor abuzive, ci apărăm interesele deponenţilor ( adică banii lor depuşi la bancă - n.red.) şi stabilitatea sistemului bancar; 2) Băncile dau cu împrumut, nu banii lor, ci banii deponenţilor. Băncile nu depun banii din depozite dintr-un seif de unde să-i scoată şi cu dobândă, ci împrumută cu mai multă sau mai puţină abilitate clienţilor. Aşa funcţionează băncile. Ca o legătură directă între cele două, dacă BNR apără interesele deponenţilor, iar băncile împrumută către alţii banii deponenţilor, ar trebui ca Banca Naţională să se intereseze cum, unde şi către cine se duc banii deponenţilor prin credite pentru a nu ajunge să plătească în final factura pentru deciziile bancherilor comerciali.

Străinii vin cu banii la Bucureşti pentru dobânzi mai mari. "Decât să primească o dobândă de 0,5% pe an în Germania, preferă să plaseze banii aici cu 2,5-3% pe an."

Străinii care îşi pun economiile în depozite la băncile locale reprezintă cea mai nouă tendinţă pe piaţa bancară, tot mai mulţi nerezidenţi venind cu banii în România datorită dobânzilor mult mai mari faţă de cele plătite de instituţiile de credit din ţările lor de origine, afirmă Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank. "Sunt mulţi clienţi străini care şi-au adus banii la noi. Decât să primească o dobândă de 0,5% pe an în Germania, preferă să plaseze banii aici cu 2,5-3% pe an. România este percepută ca o ţară stabilă. Nu cred că 2,5% este o dobândă mare, ci este o dobândă realistă", a declarat Diosi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb