• ADEVARUL
• JO 2016: a venit prima medalie pentru România! Şi e aur!
După multe zile de aşteptare, a apărut şi prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Rio şi e chiar aur. Fetele noastre din naţională de spadă au câştigat întrecerea pe echipe, întrecând SUA, Rusia şi China, trei forţe ale scrimei. România a bătut SUA cu 24-23, la tuşa de aur, în cea mai dramatică dispută, a bătut apoi Rusia în semifinale, scor 45-31, şi s-a impus în finala cu marea favorită a competiţiei, China, scor 44-38. Naţionala care a obţinutul aurul e formată din Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Popescu şi Loredana Dinu, antrenor Dan Podeanu. Este prima medalie a României la JO de la Rio, iar tricolorii mai au asigurată o prezenţă între primele două locuri, tenismenii Florin Mergea şi Horia Tecău fiind calificaţi în finala turneului de dublu.
• Primăriţa Gabriela Firea a acordat 15 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, suplimentarea cu 15 milioane de lei a sumelor alocate pentru Catedrala Mânturii Neamului şi alocarea a 4.500.000 de lei pentru Mănăstirea Antim, decizia fiind luată cu 31 voturi "pentru" şi 20 "împotrivă". Propunerea de a acorda aceşti bani a venit de la primarul general Gabriela Firea. Consilierii de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi de la Partidul Naţional Liberal s-au opus. Banii au fost alocaţi în urma unei scrisori transmise de către patriarhul Daniel către primarul Capitalei, Gabriela Firea. De altfel, aceasta a precizat că nu se realizează o rectificare bugetară, ci o redistribuire de credite în cadrul aceloraşi capitole bugetare.
• Oraşul care arde în subteran
Locuitorii oraşului Anina, unul dintre cele mai importante foste mari centre miniere din judeţul Caraş-Severin, se confruntă cu o problemă gravă, care "macină" încet mica urbe montană de peste 30 de ani. O haldă de steril aflată la mică adâncime, sub centrul oraşului Anina, un fost important centru minier, dă mari bătăi de cap administraţiei locale. Sterilul (n.r. - materialul rezidual rezultat în urma excavaţiilor miniere) este combinat cu depozite de praf cărbune, care se autoaprind regulat din cauza căldurii şi ard mocnit în subteran. Apa, care se scurge peste cărbunele mocnit, produce gaze cărbunoase care ies la suprafaţă prin canalizarea oraşului şi sunt toxice pentru locuitori. Din cauza cavernelor apărute în subteran după arderea materialului, în ultimii ani au început să apară denivelări pe străzi, iar terenul se surpă şi clădirile sunt în pericol să se prăbuşească.
• Cum a construit românca Martha Karolyi cea mai bună echipă din istoria gimnasticii
Echipa feminină de gimnastică a României a dispărut de pe harta olimpică la Rio de Janeiro, însă şcoala românească continuă să producă rezultate formidabile. Doar că acum beneficiarii sunt americanii. Soţii Bela şi Martha Karolyi au lucrat cu gimnaştii români la Jocurile Olimpice din 1976 şi 1980. Apoi, au fugit în Statele Unite şi, treptat, au pus bazele gimnasticii americane care a devenit o forţă în lume. O singură statistică vorbeşte de la sine despre realizările lor: echipa feminină a cucerit o medalie în concursul pe echipe la fiecare din ultimele şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice! Iar după aurul cucerit la JO 2012, a venit altul la Rio de Janeiro. Acest ultim triumf a fost însoţit şi de un verdict: actuala echipă de fete a Statelor Unite e cea mai bună din istorie. Dovada? La JO 2016, americancele s-au clasat pe locul 1 la o distanţă de zece puncte de locul doi, ocupat de China. Iar asta într-o disciplină în care valorile sunt atât de apropiate încât zecimile şi sutimile fac diferenţa între gimnaste.
• Moţiunea de cenzură rămâne doar din gură
Oficial, PSD nu mai depune moţiune de cenzură, pentru că premierul Dacian Cioloş va îndrepta greşeala din Codul Fiscal, astfel încât soţiile veteranilor să fie scutite din nou de impozit. Neoficial, PSD nu reuşeşte să strângă o majoritate pentru a trânti Guvernul. În plus, greşeala din Codul Fiscal a fost operată chiar de Guvernul Ponta, susţinut de PSD
• Ambasada României la Londra cere difuzarea rezultatelor anchetei DIICOT
Ambasada României din Marea Britanie a transmis, joi, o scrisoare postului de televiziune Sky News în care acuză prezentarea unor informaţii neadevărate în reportajul despre vânzarea armelor din România şi cere difuzarea unui drept la replică în care să fie prezentare rezultatele preliminarii ale anchetei DIICOT. Instituţia a atras atenţia Sky News asupra "caracterului fals" al afirmaţiilor din reportaj şi arată că acuzaţiile aduse de autor induc în spaţiul public "semne de întrebare, concluzii şi neadevăruri care impietează fără nici un temei asupra imaginii Românie". Potrivit scrisorii transmise de Ambasada României din Marea Britanie către Sky News, se cere un drept la replică de la televiziune, care să cuprindă informaţiile preliminarii din ancheta DIICOT.
• Importurile de mâncare au crescut cu 10% în primele patru luni
Deficitul balanţei comerciale (decalajul dintre importuri şi exporturi) cu produse agroalimentare s-a adâncit la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare faţă de soldul negativ înregistrat în acelaşi interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres. În perioada menţionată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.
• BANCHERUL
• Polonia renunţă la conversia obligatorie a creditelor in franci elveţieni (CHF), dar obligă băncile să ramburseze clienţilor marja de schimb valutar
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, care a câştigat alegerile de anul trecut promiţând să reducă povara celor o jumătate de milion de persoane cu credite in franci elveţieni (CHF), echivalentul a 150 de miliarde de zloţi, prin conversia acestora in zloţi la cursul din data acordării, promisiune materializata printr-un proiect de lege in acest sens prezentat la începutul acestui an, a făcut acum un pas înapoi, oferind băncilor şansa de a ajunge la o înţelegere amiabila cu clienţii, la fel cum s-a întâmplat si la noi. In România, doar 110.000 de persoane fizice aveau credite in CHF, in valoare de 12 miliarde lei, la finalul lui 2008, număr care s-a redus constant pe parcursul ultimilor ani, ajungând la doar 50.000 de persoane, cu credite in franci in valoare de 6,4 miliarde lei, in martie 2016. Cei care au luat înainte de criza din 2008 credite in franci elveţieni plătesc in prezent rate aproape dublate, din cauza aprecierii monedei elveţiene atât fata de zlot, cat si fata de leu sau forintul maghiar.
• CURIERUL NATIONAL
• Insolvenţa macină mediul de afaceri
Firmele care intră în insolvenţă se protejează de executările silite, însă pentru partenerii de afaceri care au bani de recuperat de la respectivele societăţi situaţia este dezastruoasă. În general, sunt societăţi din categoria creditorilor chirografari care încasează doar 10-15% din creanţele datorate de firma aflată în insolvenţă, alţii încasează 100% din creanţe sau, în cel mai nefericit caz, nu mai recuperează niciun ban. Îmbucurător este faptul că, în 2016, tăvălugul insolvenţelor s-a mai temperat. Deşi numărul companiilor cu impact în economie ce au intrat în insolvenţă a scăzut cu 9% în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dimensiunile business-urilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%.
• Brutăriile Paul angajează personal pentru noua locaţie din ParkLake
Celebrul lanţ de brutării Paul caută peste 30 de persoane care să se alăture unei echipe nou formate ce va deservi noua locaţie din centrul comercial ParkLake. Cei interesaţi să ocupe un post în cadrul brutăriei Paul, într-o atmosferă renumită pentru eleganţă şi pentru calitatea produselor servite zi de zi, pot opta pentru posturile de casier sau lucrător în bucătărie. Este foarte important pentru Paul să menţină un standard de calitate ridicat, cu care şi-a obişnut deja clienţii, de aceea toţi noii angajaţi beneficiază de instruire practică în brutărie, realizată de personal autorizat. Aceasta facilitează integrarea în echipă şi conduce la o înţelegere mai rapidă a atribuţiilor, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• TOP 5 dosare de corupţie care ar acoperi o bună parte din creşterea salariilor bugetarilor
Dacă Fiscul i-ar fi executat silit până la capăt pe Ovidiu Tender, Marian Iancu, Dan Voiculescu, Ioan Becali şi Relu Fenechiu, statul ar fi avut bani să compenseze aproape 25% din impactul bugetar generat de creşterea salariilor angajaţilor săi, anul viitor. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a vândut bunuri sechestrate din confiscare în urma unor sentinţe penale, obţinând 80 de milioane de lei, în primele şase luni ale anului, potrivit datelor obţinute de Capital în cadrul unui interviu cu şeful ANAF, Dragoş Doroş. Cazurile cu cei mai mulţi bani recuperaţi sunt cele ale lui Marian Iancu, Ovidiu Tender şi Dan Voiculescu. Totuşi, suma este mică în raport cu totalul rămas de recuperat: peste 370 de milioane de lei.
• ANRP a dat din nou drumul la despăgubiri
Nepotul lui George Becali, Vasile Geambazi, a primit săptămâna trecută cea mai mare despăgubire. Acesta a obţinut 59,5 milioane de lei de la statul român. Steven Ausnit, a primit săptămâna trecută 25,48 milioane de lei de la statul român. La începutul lui august, statul a achitat despăgubiri în valoare de 256 de milioane de lei pentru drepturi litigioase câştigate în instanţă, pentru proprietăţi confiscate de regimul comunist, potrivit datelor obţinute de revista Capital. Este vorba despre dosare foarte cunoscute, unele dintre ele intrate inclusiv în vizorul DNA şi al Corpului de Control al Premierului. Plăţile, bazate pe titluri emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), vin în contextul în care deficitul bugetar riscă să depăşească pragul de 3% din PIB. Bugetul a fost menţinut până acum în echilibru doar datorită faptului că unele plăţi, stabilite prin lege, au fost amânate.
• JURNALUL NATIONAL
• Cum fac politicienii averi uriaşe din nunţi şi din chirii
Pe lângă indemnizaţia lunară de aproape 5000 de lei, parlamentarii scot bani frumoşi şi din alte surse de venit. Mulţi dintre senatori şi deputaţi îşi rotunjesc averile din nunţi, botezuri sau chirii. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile de avere, nunţile şi botezurile reprezintă o adevărată lovitură pentru aleşii poporului, în condiţiile în care profitul după un asemenea eveniment se ridică în unele cazuri la sute de mii de euro. Unii dintre cei mai cunoscuţi politicieni ai ţării produc bani buni pe piaţa imobiliară. Printre parlamentari, lider la acest capitol este de departe senatorul PSD Dan Şova. Fostul ministru al Transporturilor a scos doar anul trecut peste 600.000 de lei din închirierea a trei imobile: cele două case pe care le deţine în Capitală şi una în comuna Ciolpani. Fostul vicepremier şi lider UNPR Gabriel Oprea a încasat şi el în jur de 265.000 de lei din închirierea mai multor imobile la marginea Bucureştiului, în oraşul Voluntari.
• Lord of war: încă un contract pentru elicopterele MAI
Yury Borisov, milionarul rus despre care "Jurnalul Naţional" dezvăluia că a mituit oficiali ai armatei americane şi un preşedinte de ţară pentru a-şi dezvolta afacerile, a mai dat o lovitură în România. MAI i-a atribuit în iulie un contract de 1,85 milioane de euro pentru piese de schimb la elicopterele sale, la doar o lună după ce îi oferea lui Borisov un acord similar, de două milioane de euro. Rusul este un veritabil "lord of war", capabil să cumpere şefi de stat dacă interesele sale i-o cer. Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a atribuit pe 22.07.2016 un "acord cadru de prestare servicii de reparare şi întreţinere a motoarelor, ansamblurilor mecanice şi piese de schimb ale elicopterelor Mi 17". Valoarea totală a contractului, valabil 48 de luni, este de 1.855.800 de euro, fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial de autorităţi era de 1.699.200 de euro.
• NATIONAL
• Si dacă se apucă Isărescu să verse tot!?
Guvernatorul BNR este tot mai deranjat de atacurile la care este supus, mai ales atunci când acestea vin dinspre reprezentanţi ai clasei politice. Isărescu nu uită câţi politicieni l-au sunat de-a lungul anilor, implorându-l să găsească un "loc călduţ" câte unei rude, amante sau alta "pila". Basca "specialiştii" trimişi pe cap de către partidele politice. Pentru ca, nu-i aşa, un loc de munca la BNR este unul dintre cele mai râvnite, datorită stabilităţii obţinute. Pentru că, dacă la companiile de stat "tsunami"-ul schimbării loveşte de-a valma odată cu rocadele la guvernare, aici lucrurile stau cu totul altfel. Aşa că, într-adevăr, ce-ar fi daca ar vorbi Isărescu...?
• Doi SPP-işti, cadoul lui Băse pentru Udrea!
Se anunţă vremuri tot mai grele pentru generalul Lucian Pahonţul, apele la SPP putând fi serios tulburate de informaţiile de-a dreptul halucinante care ies acum la iveală. Pentru ca, pur si simplu, după cum se vehiculează tot mai intens in sistem, Elena Udrea ar fi beneficiat, drept "cadou" din partea lui Traian Băsescu, de doi SPP-işti si o limuzina BMW seria 5, lungă perioadă după ce aceasta nu mai era ministru si, implicit, nu mai avea dreptul la acest "răsfăţ".
• PUTEREA
• Catedrala Mântuirii Banilor. Primăria Capitalei alocă 15 milioane de lei din banii bucureştenilor
În ciuda protestelor consilierilor generali ai USB şi PNL, hotărârea prin care Municipalitatea alocă 15 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din banii bucureştenilor. În ciuda protestelor consilierilor USB şi PNL, maşina de vot a PSD a votat proiectul primăriţei. Opoziţia a acuzat opacitatea Patriarhiei care nu publică donaţiile primite de la persoane fizice, dar mai ales juridice. Alte 4,5 milioane de lei vor merge la Mănăstitrea Antim pentru renovarea unor chilii, în care va fi amenajat un muzeu. Gabriela Firea a ţinut o întreagă pledoarie pentru alocarea acestor bani, în ciuda faptului că Primăria Sectorului 1 va supune dezbaterii publice donarea a 10 milioane de lei, iar alţi primari de sector s-au declarat şi ei împotrivă, susţinând că prioritare ar fi construirea de şcoli şi grădiniţe pentru bucureşteni.
• Ministerul Transporturilor "sparge" CNADNR în două companii separate
Dacă acum câţiva ani se vorbea de posibila înfiinţare a unei "Autorităţi Naţionale de Autostrăzi", Ministerul Transporturilor s-a mai gândit şi a decis în cele din urmă să "spargă" în două Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor şi consultat de ziarul PUTEREA, CNADNR îşi va schimba numele în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care se va ocupa în special de lucrări de reparaţii şi întreţinere a reţelei de drumuri, iar o nouă entitate va fi înfiinţată, Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), care se va ocupa de construcţia de drumuri şi autostrăzi.
• ROMANIA LIBERA
• ASF, profit din scumpiri şi falimentări
Instituţia de supraveghere a pieţei asigurărilor a avut un profit de 17 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an. În aceeaşi perioadă, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis închiderea a încă două firme de asigurare, după ce a trimis pe calea falimentului fostul lider al pieţei, compania Astra Asigurări. Tot în prima parte a lui 2016, tarifele poliţei de asigurare civilă auto au crescut de cel puţin două ori. Piaţa asigurărilor din România nu a reuşit să obţină profit nici măcar pentru un trimestru în cei trei ani de când a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă instituţia pe care asigurătorii o finanţează prosperă.
• Trupele ucrainene din regiunile Crimeea şi Donbas sunt în alertă maximă de luptă, pentru a preveni un atac al RUSIEI
Ministerul rus de Externe a anunţat, joi că moartea unui militar rus în ciocniri armate la limita administrativă dintre Crimeea şi Ucraina nu va rămâne fără consecinţe, relatează Reuters citată de Agerpres. Incidentul reclamat de Rusia, dar negat de Ucraina, ar fi avut loc acum patru zile. Rusia anunţase că un militar al armatei şi un angajat al serviciului federal de securitate (FBS) au fost ucişi în aceste ciocniri cu trupele ucrainene. La rândul ei, Ucraina neagă că aceste ciocniri ar fi avut loc. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că a dat instrucţiuni tuturor unităţilor armatei aflate în apropierea Crimeii şi a regiunii Donbas (în estul Ucrainei) să fie în stare de alertă maximă de luptă, după acuzaţiile lansate de Rusia referitoare la o incursiune ucraineană în această provincie ucraineană anexată de Moscova în urmă cu doi ani, transmite Reuters citată de Agerpres.
• ZIARUL FINANCIAR
• Dobânzile la lei pentru depozitele noi se îndreaptă spre 1%
Dobânda medie oferită de bănci clienţilor la depozitele noi în lei a coborât în luna iunie la 1,07% şi a atins un nou minim istoric după cel din luna mai, când câştigul mediu anual al deponenţilor a fost marginal mai mare, de 1,09%. Pentru depozitele deschise în moneda euro, băncile le-au oferit clienţilor o dobândă medie de 0,41%. Unii analiştii economici sunt de părere că dobânzile s-ar putea menţine la minimele actuale până la sfârşitul anului, în timp ce alţii anticipează continuarea tendinţei de scădere. Însă, dobânzile ar urma să rămână în teritoriul pozitiv. "Nu cred că vom asista la o creştere a dobânzii până la sfârşitul anului. Cel mai probabil dobânzile vor rămâne la acelaşi nivel, cu o uşoară tendinţă de creştere", a declarat pentru ZF analistul economic Aurelian Dochia. Pe de altă parte, analistul Dragoş Cabat este de altă părere, aşteptându-se la o continuare a scăderii dobânzilor, dar exclude posibilitatea unor dobânzi negative.
• Banca Carpatica este pe pierderi pentru al cincilea semestru consecutiv: minus 26 milioane de lei în şase luni
Banca Carpatica (BCC), unul dintre cei trei emitenţi bancari locali listaţi la Bucureşti, şi-a adâncit pierderile în primul semestru la 26 milioane de lei, mai mult cu 73% faţă de prima jumătate din 2015, în timp ce activele au scăzut cu 10%, la 2,9 mld. lei. Faţă de decembrie 2015, activele s-au diminuat cu 5%. Carpatica ocupa la finele anului 2015 locul 20 în sistemul bancar local în funcţie de activele administrate. Ieri, în prima parte a zilei, titlurile BCC, emitent cu 209 mil. lei capitalizare, s-au depreciat cu până la 2,8%, iar seara au închis şedinţa de tranzacţionare la 0,094 lei.
• Ionuţ Dumitru: "Marele câştigător al reducerii de TVA este, de fapt, importatorul"
Creşterea consumului determinată de scăderea TVA s-a repercutat în creşterea importurilor. Rectificarea bugetară adoptată de guvern a încălcat legea responsabilităţii fiscale, conform căreia în timpul execuţiei bugetare nu este permisă majorarea cheltuielilor, în timp ce o performanţă mai bună pe venituri ar trebui folosită pentru a reduce deficitul bugetar, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul emisiunii de business ZF Live. De aceea, Consiliul Fiscal propune două soluţii posibile pentru rezolvarea acestei anomalii: fie modificarea legii, fie renunţarea la aceasta, a mai spus Ionuţ Dumitru.