REVISTA PRESEI - 12.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Coadă la averea lui Păunescu

La numai trei zile de la înmormântarea poetului, o bucureşteancă a deschis un proces prin care vrea să demonstreze că Adrian Păunescu este tatăl său biologic. Grefiera Andreea-Mihaela Bîrlea i-a chemat în instanţă pe cei trei copii legitimi ai lui Păunescu pentru a dovedi, cu martori şi cu teste ADN, că este sora lor paternă. Procesul de stabilire a paternităţii, intentat de Andreea-Mihaela Bîrlea (42 de ani), grefieră la Secţia a 2-a Penală a Tribunalului Bucureşti, a fost înregistrat miercuri la Judecătoria Sectorului 1.

Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei: "Mulţi români cred că Hayssam e liber în Siria. E în închisoare"

Liderul de la Damasc a vorbit, cu jurnaliştii de la cotidianul "Adevărul", despre acordul de extrădare şi cazul Omar Hayssam, despre rolul pe care îl poate juca România în procesul de pace din Orientul Mijlociu, despre dosarul iranian. România şi Siria au semnat, miercuri dimineaţa, la Cotroceni, un acord privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertateUlterior, a fost semnat şi tratatul de extrădare. Ceea ce nu înseamnă că Hayssam va fi predat Bucureştiului în viitorul apropiat. Omar Hayssam va trebui să îşi ispăşească în Siria anii de închisoare la care a fost condamnat şi abia apoi se va pune problema extrădării lui în România, spune Bashar al-Assad.

Verdict: taierea salariilor este o expropriere

Tribunalul Vâlcea - secţia civilă a decis la 14 octombrie 2010, în urma unei plângeri a şase funcţionari, că tăierile salariilor cu 25% încalcă drepturile omului şi a obligat statul să le dea banii înapoi.

Sentinţa e definitivă şi executorie, cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Judecătorii Curţii, ţapii ispăşitori

Şeful statului a acuzat Curtea Constituţională că afectează politica Guvernului prin decizii ce au transformat-o într-o "instituţie penibilă". Traian Băsescu a criticat hotărârile privind tăierea pensiilor şi asumarea răspunderii pe Legea educaţiei.Curtea Constituţională a României (CCR) ar fi acţionat ca "o instituţie penibilă", în opinia preşedintelui, când a decis că pensiile de serviciu pot fi micşorate, cu excepţia celor ale magistraţilor. Criticată de şeful statului a fost şi hotărârea care a stabilit că asumarea răspunderii pe Legea educaţiei contravine legii fundamentale, "votată de unii judecători, în interes personal". "Regret enorm creşterea TVA ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale de a nu accepta scăderea temporară a pensiilor. Cei care au pierdut masiv au fost tot pensionarii",

Opoziţia, forţată să vină la Biroul Permanent

Puterea a reuşit, ieri, să modifice Regulamentul Camerei, astfel încât Opoziţia să renunţe la boicotarea Biroului Permanent şi să fie cointeresată să participe la şedinţe. Deputaţii din Comisia pentru modificarea Regulamentului au votat un amendament potrivit căruia deciziile din Biroul Permanent se vor lua cu votul majorităţii membrilor prezenţi. În acest context, reprezentanţii PSD şi PNL vor fi obligaţi să vină la şedinţe pentru a putea bloca proiectele Puterii. Amendamentul a fost propus de democrat-liberalul Gelu Vişan, care a participat la dezbateri în calitate de invitat. Se renunţă, practic, la cutuma care a funcţionat de la înfiinţarea Parlamentului, conform căreia Biroul Permanent decidea, prin vot, în cvorum (adică hotărârile se luau cu votul majorităţii membrilor acestui for).

Dezbateri aprinse pe comisioanele bancare

Membrii Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor nu au reuşit să ajungă ieri la un consens pe tema comisioanelor reglementate de Ordonanţa 50/2010. Discuţiile pe Ordonanţa creditelor s-au blocat din nou ieri în Comisia de Buget-Finanţe. De data aceasta, miza a fost una mult mai mare: comisioanele percepute de bănci. După ce membrii Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor au reuşit să dezbată miercuri doar câteva amendamente aduse Ordonanţei 50/2010 pe problemele de formă, ieri, discuţiile s-au mutat pe aspecte de fond.

CURENTUL

PNL a băgat în Parlament un violator: Dan Bordeianu

Ne-am obişnuit în ultimii 20 de ani ca în Parlamentul României să găsim, pe lângă politicieni oneşti, şi corupţi sau escroci de tipul lui Nati Meir. Recent, în urma unor investigaţii făcute de ziarul "Curentul", am descoperit că Parlamentul României adăposteşte printre deputaţi şi un violator care face legi, ne ţine lecţii de morală şi decide practic viitorul copiilor noştri. Este vorba de deputatul de Vaslui Dan Bordeianu. Partidul care a admis pe listele sale de candidaţi un violator, fără să-şi pună vreo problemă legată de trecutul arhicunoscut al lui Bordeianu în zona Huşi în care locuieşte, a fost Partidul Naţional Liberal. Sistemul electoral din 2008, negociat la sânge de Hrebenciuc cu Bogdan Olteanu, a făcut ca Bordeianu să ajungă în Parlament, deşi obţinuse doar 13% din voturile colegiului rural din Vaslui în care a candidat, adică nu mai mult de 1960 de voturi.

PSD pune capac peste scandalul sexual de la TSD

Scandalul sexual în care sunt implicaţi mai mulţi demnitari şi oameni de afaceri a început să pună pe jar clasa politică. Dacă unii dintre ei au adoptat strategia struţului şi au răspuns "nu ştiu despre ce e vorba", alţii şi-au apărat colegii de Parlament spunând că viaţa particulară a fiecăruia este "o chestie privată". Ceea ce mulţi dintre ei nu ştiu este faptul că procurorii ar putea extinde cercetările şi asupra celor care acum sunt martori pentru că din discuţiile interceptate rezultă faptul că şi ei le plasau ulterior altor prieteni. Astfel, Robert Negoiţă, Nicolae Bănicioiu şi ceilalţi din dosar riscă să ajungă din martor inculpaţi. Mai mult, deputaţii le promiteau fetelor câştigarea unor concursuri de Miss TSD în schimbul plăcerilor sexuale, ceea ce îi descalifică în faţa multor colegi de partid.

Ponta i-a dat cu flit lui Antonescu

Victor Ponta, a declarat ieri la postul Antena 3 că social-democraţii şi liberalii se întâlnesc în fiecare luni, susţinând că invitaţia lui Crin Antonescu pentru discuţii pe 15 noiembrie se adresează în special UDMR-ului şi minorităţilor, întrucât PDL nu va fi lăsat de Traian Băsescu să participe. "Mergem în fiecare luni la întâlnirile pe care le avem în fiecare luni cu liberalii şi conservatorii. Invitaţia domnului Antonescu sper, de data asta, să găsească uşi deschise, este către UDMR şi minorităţi. Noi am avut şi avem în continuare dialoguri cu liberalii şi conservatorii, că reuşim să-i aducem şi pe UDMR şi pe minorităţi la această masă a dialogului şi a normalităţii e un pas important (...) Noi cu liberalii şi conservatorii ne întâlnim în fiecare luni. Mă întrebaţi dacă ne ducem şi lunea asta la întâlnire? Sigur că da", a spus liderul social-democraţilor.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce-i lipseşte economiei româneşti?

Economiştii pun pe primul loc lipsa capacităţii organizatorice şi a disciplinei în toate planurile. Croitoru: România trebuie să-şi asigure sustenabilitatea fiscală fără a altera creşterea economică. Anghel: Este nevoie şi de o prioritizare a proiectelor care într-adevăr să fie implementate. România se află de doi ani de zile în criză, iar în tot acest timp au fost emise o serie de măsuri anticriză, ale căror efecte au fost mai mult sau mai puţin resimţite în economia reală. ""Tehnic se ştie ce trebuie făcut, mesaje au venit şi încă mai vin din toate părţile, însă marea problemă este aceea că nu suntem capabili să facem ceea ce ni se spune pentru că nu avem capacitate administrativă"", a declarat ieri Florin Ilie, director Pieţe de Capital din cadrul ING Bank, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Franţa nu ne vrea în Schengen

Reprezentanţii Hexagonului vor să amâne aderarea României la spaţiul Schengen, cel puţin până în vara anului 2011. Secretarul de stat pentru Afaceri europene al Franţei invocă drept motive corupţia şi problema imigraţiei. Franţa se opune aderării României la spaţiul Schengen în martie 2011, secretarul de stat pentru Afaceri europene al Hexagonului invocând drept motive principale corupţia şi problema imigraţiei. Secretarul de stat a declarat că preferă să aştepte raportul de vară al Comisiei Europene cu privire la lupta anticorupţie pentru a se decide dacă îşi vor schimba votul.

BNR nu vrea ca ANPC să poată suspenda activitatea băncilor

Banca Naţională a României (BNR) vrea abrogarea textului din OUG 50, care prevede suspendarea activităţii unei bănci de către ANPC, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Acesta a precizat că a primit de la BNR o adresă prin care i se propune abrogarea din OUG 50 /2010 a textului care dă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să suspende activitatea de creditare a unei bănci. "Am primit de la BNR această solicitare. BNR spune că este singura chestiune pe care a reţinut-o misiunea FMI, solicitând eliminarea din textul legii a prevederii care dă competenţe ANPC să suspende autorizaţiile de creditare ale instituţiilor de credit", a spus Viorel Ştefan.

Băncile vor fi obligate să dea clientului explicaţii scrise în faza precontractuală

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat ieri un amendament la OUG 50/2010, prin care clientului i se dă dreptul ca în faza precontractuală să ceară explicaţii în scris băncii privind orice noţiune din contract pe care nu o înţelege, iar banca este obligată să îi răspundă. Amendamentul adoptat are în vedere articolele 33 şi 34 din OUG 50/2010, care prevăd obligaţiile băncilor de a fi explicite şi transparente în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pun la dispoziţia consumatorilor, mai ales în faza precontractuală, până la momentul în care consumatorul semnează contractul.

Doar renovările mai ţin în viaţă piaţa materialelor de construcţii

Acum aproape de sfârşitul anului, jucătorii din piaţa construcţiilor trag linie şi constată că a fost un an slab, iar 2011 nu pare a fi unul tocmai bun previzionându-se în continuare scăderi. Singurele vânzări de pe piaţa materialelor de construcţii provin din renovările realizate de micii proprietari. "Micii proprietari au fost cei care au ţinut piaţa în acest an", a declarat pentru Curierul Naţional, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în cadrul unui forum pe tema construcţiilor. "În toamna lui 2011 vom vedea ce se va întâmpla mai exact pe piaţa materialelor de construcţii. Dacă vom avea un an agricol bun, atunci cei din mediul rural se vor îndrepta către construcţii", a mai spus Claudiu Georgescu.

Românii reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente, iar un sfert au datorii

Peste jumătate dintre români reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente şi aproape unul din patru are datorii, potrivit indicelui de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de compania de cercetare a pieţei GfK. Cu toate acestea, indicele de încredere înregistrează o uşoară îmbunătăţire faţă de lunile anterioare. "După o vară "fierbinte", marcată de cea mai accentuată stare de pesimism din ultimii 10 ani, lunile de toamnă ale acestui an aduc un uşor reviriment în ceea ce priveşte indicele de încredere a populaţiei (...). Numărul neîncrezătorilor în starea generală economică continuă să fie însă mare, iar perspectivele destul de sumbre", se arată într-un comunicat al GfK.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine minte în cazul ordonanţei creditelor?

Ordonanţa se poate aplica şi la contractele în derulare, susţine Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, după vizita de la Bruxelles. "Am discutat cu oficiali din Comisia Europeană şi nici ei nu consideră că aşa-zisa retroactivitate în Ordonanţa 50/2010 ar fi o problemă", a declarat, pentru EVZ, Cerbulescu, după întâlnirea de la Bruxelles. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). "Ordonanţa 50 nu este retroactivă, dar nici în spiritul Directivei UE", a explicat, recent.

Jeffrey Franks a încercat marea cu degetul

"Acordul" primit de şeful ANPC de la oficialii de la Bruxelles clarifică situaţia acestui act normativ, după ce experţii FMI şi cei ai CE ne condiţionau următoarea tranşă din împrumut de modificarea OUG nr. 50. După ce a mai discutat şi cu alte autorităţi din România, Franks a mai redus din presiunile făcute, iar, într-un final, actul normativ nu a mai fost luat în considerare ca monedă de schimb pentru tranşă. Până şi unii bancheri au fost de acord că tentativa de intimidare a FMI a eşuat lamentabil şi nu a făcut instituţiei internaţionale decât un mare deserviciu. Potrivit bancherilor, pierderile suferite de sectorul bancar în urma implementării OUG 50 au fost estimate între 300 şi 900 de milioane de euro.

Ultima luptă pentru aderarea la Schengen se duce în justiţie

Consilierul prezidenţial Leonard Orban avertizează că raportul pe justiţie de la începutul lui 2011 trebuie să fie pozitiv, pentru a ne asigura intrarea, în primăvară, în spaţiul fără frontiere interne. Consilierul prezidenţial Leonard Orban a avertizat ieri că următorul raport al Comisiei Europene privind justiţia din România, cel de etapă, din ianuarie sau februarie 2011, trebuie să fie unul pozitiv pentru a convinge statele UE că ţara noastră e gata să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor.

Hectarul de pârloagă ar putea fi taxat cu 100 de euro

Traian Băsescu, preşedintele României, a spus că susţine ideea impozitării terenurilor necultivate, pentru a stimula prelucrarea pământului. Proprietarii de terenuri care nu îşi lucrează pământurile ar trebui să plătească un impozit mai mare decât subvenţia la hectar pe care o primesc, este de părere preşedintele României, Traian Băsescu. Potrivit lui, în acest an au rămas necultivate 2,8 milioane de hectare de pământ arabil. Asta în condiţiile în care s-a încercat o stimulare a prelucrării terenurilor în urma vânzării sau arendei prin asigurarea rentei viagere.

FINANCIARUL

Doar 9% dintre români mai cred că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi

Pesimismul rămâne la cote maxime: 77% se aşteaptă la majorarea preţurilor, 70% anticipează că vor avea şi mai puţini bani, iar 56% nu reuşesc nici în prezent să-şi acopere cheltuielile. Starea de pesimism a românilor a atins anul acesta cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Mai mult de jumătate dintre români se aşteaptă la înrăutăţirea situaţiei financiare şi doar 9% speră că lucrurile se vor schimba în bine în 2011, arată Barometrul de Încredere a Consumatorului. Un sfert dintre români au datorii, iar peste jumătate nu fac faţă cheltuielilor. În plus, opt din 10 români cred că preţurile vor creşte.

Adrian Vasilescu: Nu avem programe anticriză, ci de anesteziere a efectelor crizei

Statul ar trebui să-şi fixeze ca ţintă pentru 2011 o creştere economică de 1,5%. Cele mai multe programe anti-criză iniţiate de autorităţi sunt programe de anestezie, pentru a face mai suportabile efectele crizei pentru societate, a afirmat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. "Dacă vedem ce a făcut lumea, observăm că astfel de programe încep cu bani şi se termină cu bani. Sigur, trebuie ţinut cont şi de criticile aduse măsurilor de acordare de stimulente. Şi asta deoarece la noi, dacă aceste stimulente sunt oprite, criza se reîntoarce", a explicat acesta în cadrul seminarului EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Oficial, şomajul a scăzut la 7,08%, dar numărul şomerilor e acelaşi

Toţi cei care au ieşit din evidenţele ANOFM sunt din categoria neindemnizaţilor. Rata şomajului a scăzut în octombrie la 7,08%, de la 7,35% în luna anterioară, numărul total de şomeri ajungând la 645.794, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Diminuarea şomajului este în realitate mult mai mică. Din evidenţele agenţiei au ieşit 28.602 de persoane, în timp ce în şomaj au intrat 3.808 persoane. Niciun şomer indemnizat nu a ieşit din evidenţe, deci nu şi-a găsit un loc de muncă.

Guvernarea "după ureche": "Ordonanţa anvelopelor de iarnă" - neclară şi nerealistă

Încă nu se ştie care vor fi efectele asupra firmelor şi consumatorilor finali. Guvernul merge înainte cu intenţia de a promova ordonanţa prin care maşinile vor fi echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă, în perioada 1 noiembrie-31 martie. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, invocă "siguranţa cetăţeanului". Ieri a fost ultima zi în care Ministerul Transporturilor a primit propuneri şi observaţii de la persoanele şi organizaţiile interesate, în legătură cu propunerea de ordonanţă de urgenţă referitoare la folosirea obligatorie a anvelopelor de iarnă.

GÂNDUL

Cum vrea Banca Mondială să schimbe România. Concluziile unui raport secret

Banca Mondială desfiinţează în ultimul raport România, ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia. Instituţia propune oficialităţilor de la Bucureşti soluţii punctuale pentru fiecare problemă. România are un buget cu venituri şi cheltuieli nerealiste care duce lipsă de credibilitate, cea mai mică absorbţie a fondurilor europene dintre ţările UE, o administraţie fiscală teritorială care creşte costurile de colectare şi care ar trebui înlocuită cu un sistem informatic bine pus la punct şi un call-center, se arată în evaluarea funcţională efectuată de Banca Mondială în sistemul de finanţe publice, în instituţii precum Ministerul de Finanţe şi ANAF.

Boc şi Boagiu mai taie panglica pentru 10 kilometri de autostradă. Până acum s-au făcut 52. Mai sunt 363

Premierul Boc va inaugura, sâmbătă, încă 10 kilometri ai Autostrăzii Transilvania, între Turda şi Câmpia Turzii, după un an de la deschiderea primilor 42 kilometri, porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului depăşind cu puţin 10% din traseul total la 6 ani de la lansarea proiectului. În urmă cu un an, la 1 decembrie 2009, şeful Guvernului a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul 2B Turda-Gilău, el parcurgând atunci traseul la volanul unei Dacii Logan.

Românii vor fi obligaţi să-şi reabiliteze pe banii lor faţadele caselor şi ale blocurilor. Dacă refuzi, plăteşte primăria şi te execută silit

"Avem o lege, e gata, probabil că va intra miercuri (în Guvern, n.r.), pentru reabilitarea faţadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile să reabiliteze faţadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului", a spus ministrul de resort Elena Udrea, la Romanian Construct Forum, organizat de Mediafax. Cheltuielile aferente reabilitării imobilelor cu faţade deteriorate vor fi suportate de proprietari, dar şi de primării, în măsura în care acestea au fonduri aprobate, iar beneficiarii lucrărilor reprezintă cazuri sociale, se arată în proiectul de lege obţinut de gândul.

Băsescu a pus economia la cale, Curtea Constituţională la colţ şi patronatele la punct

Preşedintele a criticat astăzi, la pachet, mediul de afaceri, clasa politică, Curtea Constituţională şi galeriile celor două echipe care îşi dispută în această seară calificarea într-una dintre semifinalele Cupei României la fotbal - Steaua şi Rapid. Unul dintre mesajele importante pe care le-a transmis preşedintele, cu ocazia unui seminar economic, a avut ca temă eludarea legii de către firmele care îşi desfăşoară activitatea în România.

Isărescu despre ştirile negative: "Exagerările distorsionează şi fac mult zgomot"

Guvernatorul a criticat pentru a doua oară în doar o săptămână calitatea discursului public. Dialogul public trebuie îmbunătăţit, mai ales când vine vorba de chestiunile economice, pentru că ştirile care distorsionează realitatea fac rău României, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Este concluzia mesajului video transmis joi de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în deschiderea conferinţei organizate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), la sediul băncii centrale.

JURNALUL NAŢIONAL

Ce-i pe-acolo? Ce-i nou?

Scrisoare deschisă către "cel ce repara Pământul" "Ce-i pe-acolo? Ce-i nou?" sunt întrebările cu care Adrian Păunescu îşi începea aproape toate telefoanele pe care ni le dădea nouă, celor care îi eram familie, casă, redacţie, Cenaclu, viaţa sa, adică, în care munca şi existenţa i s-au confundat. Ştiam că, da-că legile pământului nu se vor da peste cap, va veni un moment în care ne va fi dor de aceste întrebări care ne-au ocupat viaţa până la supraplin, dar care ne-au obligat să învăţăm, de mici, pe unde s-o luăm, ca să-i putem răspunde.

Statul s-a trezit dator vândut

21 miliarde de euro cereri de despăgubire pentru imobilele confiscate de comunişti. Fondul Proprietatea este o glumă. Foştii proprietari ale căror imobile au fost preluate abuziv de regimul comunist solicită despăgubiri totale de 21 miliarde de euro, conform ultimei estimări realizate de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Statul s-a trezit asaltat de cereri de despăgubire. În 2004 se estima că totalul cererilor care urmează să fie înaintate este de 4 miliarde de euro, iar soluţia găsită a fost înfiinţarea Fondului Proprietatea, care să aibă drept capital această sumă.

PDL s-a înstăpânit la conducerea Camerei

Comisia de regulament legalizează şedinţele fără cvorum ale Biroului Permanent. PDL reuşeşte să se dispenseze de Opoziţie la luarea deciziilor în Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor. Comisia de Regulament a Camerei a adoptat un amendament care prevede că "materialele de pe ordinea de zi a Biroului Permanent se aprobă sau se resping cu votul majorităţii celor prezenţi".

ROMÂNIA LIBERĂ

Profesioniştii pokerului: 350.000 de dolari câştigaţi la masă

Zeci de mii de români joacă poker online sau în cazinou, în timp ce tot mai multe emisiuni de profil îşi fac loc în grilele posturilor tv autohtone. În acest context, câţiva români au reuşit să câştige, fiecare, la masa de joc, peste 100.000 de dolari, bani suficienţi pentru a trăi exclusiv din poker. Federaţia Română de Poker susţine că în România există cel puţin zece jucători de poker care au reuşit să câştige sume de bani cu cinci de zerouri. Cel mai bine plasat jucător român într-un astfel de clasament este Mihai Manole, în vârstă de 28 de ani.

Pace? Nici o pace! - de Cristian Câmpeanu

Propunerea preşedintelui Băsescu privind un moratoriu politic pentru adoptarea celor trei legi necesare acordului cu FMI, deşi aparent rezonabilă, se sprijină pe o premisă greşită. Pacea politică nu este nici posibilă, nici dezirabilă. Băsescu a argumentat nevoia de a se debloca activitatea Parlamentului invocând "interesul naţional", care cere finalizarea acordului. Problema cu acest argument este că nu toate forţele din România sunt convinse că încheierea acordului cu FMI este în interes naţional. Ceea ce ne trebuie nu este un moratoriu iluzoriu, ci dimpotrivă: ca fiecare tabără să se cantoneze în propriile tranşee în loc să se bălăcească într-o ciorbă călduţă. PSD să îşi asume iluzia statului social şi riscurile incapacităţii de a-l finanţa, PNL să îşi asume pretenţia de partid de dreapta, să sprijine reducerea aparatului de stat şi a taxelor, iar PDL să îşi asume programul Guvernului în loc să îl torpileze. Dacă nu sunt în stare de o clarificare responsabilă, atunci mai bine să dăm faliment. Nici o problemă , chemăm nemţi.

Toamna blândă ar putea spori recolta din 2011

Temperaturile ridicate din prima perioadă a lunii noiembrie prevestesc o recoltă bună pentru anul viitor, susţin specialiştii în agricultură. Agricultorii speră ca vremea neobişnuit de caldă din această toamnă să le aducă recolte bogate la anul. Specialiştii din domeniu susţin că, dacă nu vor fi în perioada următoare fenomene meteo extreme (ger prelungit fără strat de zăpadă), plantaţiile se vor dezvolta în bune condiţii. Culturile semănate timpuriu, în special în perioada sfârşitului de septembrie-începutul lunii octombrie, vor da roade bogate la anul, consideră prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, prof. univ. dr. Florin Stănică.

Ministrul Finanţelor: Pentru aceeaşi pregătire trebuie să se dea acelaşi salariu

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat joi că doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşi pregătire, indiferent de instituţia la care lucrează, să primească acelaşi salariu, exprimându-şi convingerea că acest lucru va fi rezolvat prin legea salarizării unitare, informează NewsIn. Referindu-se la solicitarea sindicaliştilor ca prevederea prin care stimulentele sunt introduse în salariul de bază să fie trecută în legea salarizării unitare, ministrul a precizat că, în urma negocierilor, se va ajunge la cea mai bună formulă.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu către investitori: Munca la negru a devenit sport naţional

Preşedintele României le-a reproşat ieri şefilor celor mai mari companii cu capital străin, într-o dezbatere despre relansarea economiei, că neplata taxelor sau angajarea de forţă de muncă la negru au devenit "un sport pentru mediul de afaceri". El afirmă că 1,6 milioane de români lucrează fără forme legale în timp ce oficial sunt numai 4,5 milioane de salariaţi. În faţa a aproape 200 de persoane, oameni de afaceri şi directori ai celor mai mari companii locale, Băsescu a stat ieri la aceeaşi masă cu preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (CIS) Mariana Gheorghe, şefa celei mai mari companii din România, Petrom, şi cu Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, într-una din puţinele ocazii pe care le-a dat oamenilor de afaceri de a-i pune întrebări.

Bătălia pentru spaţiul Schengen: ce câştigă România din aderare şi de ce există atâta reţinere în capitalele europene faţă de acceptarea Bucureştiului?

Aderarea României la spaţiul Schengen agită spiritele pe măsură ce data la care ar urma să adere România şi Bulgaria, sfârşitul lui martie 2011, se apropie. Ce naşte atâta patimă şi opoziţie faţă de această aderare în rândurile unor politicieni europeni, până la urmă? Şi ce câştigă cetăţeanul român de pe urma aderării? Eliminarea vizelor a adus României libertarea de circulaţie în Europa. Aderarea la spaţiul Schengen presupune eliminarea controalelor de la frontierele interne ale celor 25 de state semnatare ale acordului, iniţiat în 1985 când Belgia, Germania, Franţa, Olanda şi Luxemburg au decis să creeze un spaţiu de circulaţie fără control.

Analiştii băncilor: România nu poate avea creştere economică fără capitaluri străine

Creditarea se va relua doar după ce economia îşi va relua creşterea, iar cele mai mari riscuri care ar putea ameninţa revenirea ţin mai degrabă de zona politică şi renunţarea la reforme, precum şi de căderea pe panta pesimismului exagerat. Cei mai cunoscuţi analişti economici au dezbătut ieri la BNR împreună cu reprezentanţii băncii centrale, la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, aspecte legate de principalele provocări pentru România şi riscurile care ar ameninţa revenirea creşterii economice.

Pensiile private, garantate printr-un fond similar celui din sectorul bancar

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind înfiinţarea Fondului de garantare a pensiilor private, care va asigura plata drepturilor participanţilor la sistem, aproximativ 5,3 milioane la finele lunii octombrie, dacă administratorii nu pot să-şi onoreze obligaţiile asumate. Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiile societăţilor din piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III), precum şi ale furnizorilor de pensii private. Astfel, administratorii şi furnizorii de pensii private vor contribui, într-o primă fază, cu 1% din capitalul social, dar nu mai mult de 50.000 euro, la constituirea Fondului de garantare, dacă Parlamentul va aproba proiectul de act normativ în forma actuală.

Pe final de an, investitorii îşi adăpostesc economiile în fonduri în valută

Fondurile monetare denominate în euro şi dolar s-au plasat în topul preferinţelor în luna octombrie, când au atras 75 mil. lei de la investitori, în condiţiile în care intrările nete la nivelul pieţei au fost de 101 mil. lei. Apetitul investitorilor pentru valute se va menţine ridicat în perioada rămasă până la finele anului, din cauza contextului economic dificil. În octombrie, activele fondurilor mutuale au avansat cu 2,6% până la 5,34 miliarde de lei (1,25 mld. euro) graţie intrărilor nete de peste 100 milioane de lei înregistrate de fondurile monetare şi de fondurile cu plasamente în valută, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

O picătură într-un ocean. Recolta de grâu este bună în 2010, dar e suficientă?

Veştile bune au ocolit agricultura ani în şir, iar 2010 se încadrează în aceeaşi linie. Ploile prea multe sau prea puţine, inundaţiile sau canicula, plata cu întârziere a subvenţiilor agricole sau anularea unor ajutoare cum sunt cele pentru îngrăşăminte sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă agricultura. Din producţia totală a ultimului an, de 5,7 milioane de tone, fermierii au vândut până acum la export 1,2 milioane de tone de grâu şi au încasat 200 de milioane de euro.

Portugalia încearcă să iasă din zona de foc a Europei

Economia Portugaliei traversează momente dificile, situaţia fiind ilustrată de încasările bugetare sub ţinte din primele nouă luni. Tabloul este completat şi de o criză la nivel politic, cauzată de aprobarea unui nou pachet de măsuri de austeritate. Astfel, Portugalia este alături de Irlanda în prima linie în lupta pentru supravieţuirea monedei unice europene, scrie Financial Times. Ideea defragmentării zonei euro era considerată de către economişti ca fiind absurdă. Asta înaintea crizei datoriilor suverane din această primăvară, pentru că în prezent ideea este luată în considerare, dar cu un grad redus de a fi pusă în aplicare.

Randamentele obligaţiunilor irlandeze au explodat, UE se pregăteşte să intervină

Randamentele obligaţiunilor irlandeze pe zece ani au atins un maxim istoric de aproape 9% după o zi de miercuri în care investitorii au vândut pe bandă rulantă titlurile de datorie ale guvernului de la Dublin. În încercarea de a calma pieţele, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a trimis un mesaj ferm investitorilor spunând că UE este pregătită să intervină în ajutorul Irlandei, scrie The Telegraph. "Este important să se ştie că avem toate instrumentele necesare pentru a susţine Irlanda dacă va fi nevoie", a spus preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb