• ADEVARUL
• ANALIZĂ Partidul domnului Dan, pericolul violet. 100 de promisiuni halucinante
"Adevărul" a trecut în revistă motivele pentru care formaţiunea patronului OTV poate reprezenta o ameninţare pentru democraţia din România. Patronul OTV, Dan Diaconescu, a reuşit, în ultimii doi ani de zile, să impună pe scena politică o formaţiune care gravitează în jurul liderului şi care ocupă golul lăsat de prăbuşirea Partidului România Mare. Formaţiunea sa, botezată semnificativ Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), a obţinut 9,23% din voturile românilor la alegerile locale şi este cotată cu 14,9% în sondaje, cu o lună înainte de scrutinul parlamentar din 9 decembrie. PPDD reuşeşte să fie a treia forţă politică, după USL şi ARD. Dezamăgirea românilor faţă de clasa politică este exploatată de Dan Diaconescu prin lansarea unor promisiuni halucinante, a căror punere în practică este imposibil de finanţat, sau a unor idei care încalcă clar regulile democraţiei şi ale economiei de piaţă.
• Bogdan Chirieac, vecin cu vicepreşedintele de la Ericsson România
Jurnalistul acuzat că a intermediat "şpaga suedeză" locuieşte în acelaşi bloc cu unul dintre foştii şefi ai companiei. Totodată, fostul ministru Sorin Pantiş e acuzat că a luat bani de la Ericsson. Acuzat de brokerul fugar Cristian Sima că ar fi mijlocit şpaga de 7 milioane de euro dintre concernul Ericsson şi "decidenţii politici" de la Bucureşti, jurnalistul Bogdan Chirieac a negat vehement orice legătură cu oficialii companiei suedeze. Coincidenţă sau nu, el locuieşte în acelaşi bloc cu fostul vicepreşedinte al Ericsson România, Antoniu Radu Petrescu. Imobilul este situat pe strada Alexandrina, nr. 19, la doi paşi de Piaţa Aviatorilor. Complexul rezidenţial are mai multe apartamente de lux, fiecare având suprafaţa unei vile.
• Bancnotele euro se schimbă din 2013
Banca Centrală Europeană şi băncile centrale din eurosistem vor introduce, începând cu luna mai a anului viitor, o nouă serie de bancnote euro, denumită "Europa". Noua bancnotă euro va reda în filigran şi în hologramă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă care a dat numele continentului. Primele bancnote modificate vor fi cele de 5 euro şi vor apărea pe piaţă începând cu mai 2013. Bancnota de 5 euro din seria "Europa" va fi dezvăluită integral la data de 10 ianuarie 2013, iar instituţiile de credit vor începe să pună în circulaţie noile bancnote la ghişee sau la bancomate în luna mai 2013. Bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans.
• ANALIZĂ Are nevoie România de un nou acord cu FMI?
O nouă înţelegere cu finanţatorii externi va restabili încrederea investitorilor în economia românească, dar, pe termen mediu, va crea percepţia că ţara nu se poate descurca în absenţa unor reguli impuse din exterior. Autorităţile de la Bucureşti anunţau la sfârşitul săptămânii trecute intenţia de a încheia un nou acord, pentru "încă un an sau doi", cu finanţatorii internaţionali - Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM). Acesta ar fi al treilea acord încheiat după cel de tip stand-by încheiat în mai 2009 şi cel de tip precaut din martie 2011. Mai are nevoie România de o nouă înţelegere cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială? Părerile analiştilor sunt împărţite.
• Cazul Sima, în varianta Goldman Sachs: "un pariu ascuns" de 8,3 miliarde de dolari
Situaţii similare cu cea generată de brokerul fugar Cristian Sima, care a pierdut toţi banii clienţilor săi - 3,5 milioane de euro, se întâmplă şi la case mai mari. Un fost trader de la Goldman Sachs este acuzat că a ascuns un pariu de 8,3 miliarde de dolari care au adus instituţiei financiare pierderi de 118 milioane de dolari. Traderul Matthew Marshall Taylor a "inventat" în 2007 mai multe tranzacţii pentru a obstrucţiona controlalele interne ale Goldman Sachs şi pentru a-şi ascunde pariul de 8,3 miliarde de dolari pe bursa de mărfuri de la Chicago, precum şi eventualele câştiguri sau pierderi care aveau să urmeze, scrie Bloomberg.
• Ce trimite şi ce aduce România de peste graniţă. Importurile de mâncare, băuturi şi tutun depăşesc 2,9 miliarde de euro
România a importat în primele nouă luni bunuri în valoare de 40 de miliarde de euro, valoarea produselor agroalimentare, băuturilor şi a tutunului aduse de peste graniţă ridicându-se la 2,92 miliarde de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cea mai mare valoare a importurilor din primele nouă luni ale anului a fost alocată maşinilor şi echipamentelor de transport, 33,2% din total, respectiv 13,28 miliarde de euro. Cel mai însemnat aport în această categorie în are compania Dacia de la Mioveni. La capitolul exporturi, maşinile şi echipamentele de transport ocupă tot primul loc, cu o pondere de 40%, respectiv 13,2 miliarde de euro. Acestea sunt urmate de produsele manufacturate, 34,7%, respectiv 11,44 miliarde de euro. Deficitul comercial al României, diferenţa dintre exporturi şi importuri, se ridica la finele lunii septembrie la 7,12 miliarde de euro.
• Israelul bombardează Siria pentru prima oară după Războiul de Yom Kippur
Pentru prima oară în ultimii 39 de ani, Israelul a lansat obuze de artilerie cu titlu de avertisment spre teritoriul sirian, ripostând astfel la tirurile de obuze trimise de sirieni pe teritoriul israelian Platoul Golan. Postul public de radio evreu a descris incidentul drept prima confruntare directă între cele două ţări. "În urmă cu puţin timp, un obuz de mortieră lansat din Siria a lovit un post al armatei israeliene din Platoul Golan, în cadrul conflictului intern din Siria. În replică, militarii israelieni au tras focuri de avertisment spre partea siriană", precizează armata israeliană. Incidentul, care nu s-a soldat cu nicio victimă, vine la doar câteva zile după ce trupele israeliene au intrat în alertă maximă din cauza unui vehicul lovit de obuzele siriene pe Platoul Golan, teritoriu ocupat de Israel.
• Adevărul ascuns despre războiul din Siria: O sectă religioasă conduce după voia sa o ţară întreagă
Motivele cunoscute ale războiului civil din Siria ţin de atrocităţile regimului sirian comise asupra propriului popor. Însă, rădăcinile conflictului sunt mult mai adânci. Ele pornesc de la puternicele dispute religioase în urma cărora o sectă aparent islamică, persecutată de mai multe secole, a reuşit în câteva decenii să preia puterea asupra întregii Sirii. Însă originea conflictului depăşeşte privarea de libertate de exprimare, sărăcia şi abuzurile comise forţele de securitate ale regimului. Rădăcinile se află, de fapt, în împărţirea etnică şi religioasă a poporului. Potrivit explicaţiilor lui Ghayas Masalati, fostul preşedinte al Ligii Arabilor Sirieni din România, războiul civil din Siria este, mai degrabă, o "cruciadă" a grupării alawite care ţine cu dinţii de putere în faţa majorităţii sunite a statului arab.
• CAPITAL
• BNR alege deprecierea controlată a leului
Fără investiţii străine directe, fără finanţare externă, cu rezerva valutară în scădere şi un necesar de 25 de miliarde de euro pe an, BNR a ales, pe termen scurt, o soluţie de compromis pentru leu. România are nevoie să atragă circa 25 de miliarde de euro pe an pentru a finanţa ratele la datoria publică externă şi deficitul de cont curent. "România va fi nevoită să dea înapoi finanţatorilor externi şi investitorilor în bonduri aproximativ 13 miliarde de euro în 2012 şi 2013", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.
• O nouă catastrofă financiară ameninţă SUA
Dacă până la sfârşitul anului democraţii şi republicanii din Congres nu cad de acord asupra unor noi măsuri de reducere a deficitului public, intră automat în vigoare majorări fiscale concomitent cu o reducere a cheltuielilor. Preşedintele Obama a abordat problema într-un discurs susţinut la Casa Albă, scrie Deutsche Welle. Poziţia democraţilor şi republicanilor rămâne divergentă în chestiunea bugetului şi după alegerile prezidenţiale, chiar dacă preşedintele Obama şi liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, se arată gata de compromis. Prin majorarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor la fondurile de pensii, precum şi prin frânarea automată a cheltuielilor de la buget, economia SUA este ameninţată de o pierdere cifrată anul viitor la 800 de miliarde de dolari.
• ARD vs USL, categoria promisiuni electorale
Programele de guvernare ale celor două forţe includ câteva cifre şi un noian de generalităţi. Iar măsurile gândite pentru economie nu par a avea prea multe şanse să devină realitate. În timp ce ARD vrea să scadă cota unică la 12% începând de la 1 ianuarie 2013, USL vrea introducerea unui impozit progresiv pe venit cu trei trepte (8%, 12% şi 16%) din 2014. Dacă stânga vorbeşte de scăderea treptată a TVA începând din 2014, până la 19% în 2016, dreapta vrea să lase neatinsă taxa pe valoarea adăugată. În schimb, ar urma să scadă CAS cu cinci puncte procentuale începând din ianuarie 2015. USL vrea şi ea să reducă CAS tot cu cinci puncte procentuale, dar treptat, până în 2016. Şi în ceea ce priveşte salariul minim lucrurile arată similar: ARD vrea să-l crească la 850 de lei din ianuarie 2013 şi la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea să ajungă la 1.200 de lei în 2016.
• CURENTUL
• Tăriceanu pregăteşte "în deplasare" debarcarea lui Crin
Zilele lui Antonescu la cârma PNL sunt numărate iar temerile acestuia încep să se amplifice în fiecare zi. Mişcarea dizidentă din interiorul PNL nu se mai limitează doar la acţiuni interne, ci a trecut într-o fază mult mai elaborată, la nivel european. Contrar lui Crin care a încercat să facă din lovitura de stat parlamentară USL o afacere discretă, internă, una ferită de ochii lumii, Tăriceanu urmăreşte o reţetă clasică şi acceptată de a readuce credibilitatea PNL din conectarea partidului cu reţeaua europeană de putere. În locul izolaţionismului propus de Crin, rivalul său tot mai conturat - Călin Popescu Tăriceanu - gândeşte mult mai abil perioada post-alegeri, atunci când speră că îi va da lovitura de graţie lui Antonescu. Tăriceanu s-a hotărât în sfârşit să iasă din anonimat şi să îşi croiască drumul spre putere cu "binecuvântarea" marilor partide europene.
• Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov: Relaţia politică şi cooperarea în domeniul energetic influenţează preţul gazelor
Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a afirmat, în emisiunea "După 20 de ani" , că relaţiile politice bilaterale cu ţara sa şi o bună cooperare în domeniul energetic pot influenţa preţul gazelor livrate României, însă contează şi decizia Gazprom, care nu vinde "doar pe ochi frumoşi". "Gazprom decide singur. De aceea, nu pot vorbi în numele Gazprom. Dar, într-adevăr, din punctul meu de vedere, complexul de cooperare cu diverse ţări în domeniul gazelor îmbracă forme diverse. Există contracte simple de livrare, dar există şi interacţiuni la scară mai largă - administrare comună, distribuţie comună etc. Aceste chestiuni se leagă între ele. În ceea ce priveşte relaţiile politice, dacă în baza relaţiilor politice se poate obţine mai uşor o interacţiune mai complexă de cooperare în domeniul gazelor, atunci da, putem spune că relaţiile politice exercită o anumită influenţă.
• CURIERUL NATIONAL
• Grecia - prinsă într-un angrenaj infernal
La peste trei ani de la debutul crizei elene, măsurile luate doar au înrăutăţit situaţia, iar colapsul pare de neevitat. Şomajul depăşeşte 25%, datoria Greciei a explodat până la 175% din PIB, iar revenirea economică este doar un vis. Ultimele măsuri de austeritate au dus iar grecii în stradă şi în grevă, în timp ce liderii europeni tergiversează un nou ajutor financiar. În săptămâna care tocmai s-a încheiat, evoluţiile din Grecia au fost din nou tema majoră a primelor pagini ale presei scrise şi a programelor de informaţii ale canalelor europene de televiziune. În Europa, sublinia un editorial al cotidianului "Les Echos", are loc un dezastru fără ca cineva să pară a fi în măsură să-l oprească.
• Construcţia de autostrăzi, întârziată de lipsa personalului şi a utilajelor
Lucrările de construcţie de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt întârziate, fiindcă firmele de construcţii nu dispun de personal şi utilaje suficiente. Corpul de Control al Guvernului a încercat să determine cauzele întârzierilor în execuţia lucrărilor pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 august 2012. Verificările au fost derulate la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012. O cauză majoră a întârzierilor indicată de inspectori este utilizarea de către constructori a aceloraşi utilaje, dar şi a aceluiaşi personal în cadrul mai multor contracte de lucrări, executate în aceeaşi perioadă de timp.
• Cum va arăta împăcarea dintre Obama şi Wall Street
Pieţele de capital au avut o reacţie negativă la realegerea preşedintelui SUA, iar analiştii consideră că în al doilea său mandat acesta va trebui să refacă relaţiile cu industria financiară. Comentatorul William Cohan propune ca statul să renunţe la reglementările constrângătoare, dar în acelaşi timp să nu intervină pentru a salva băncile de la faliment. Jamie Dimon (CEO la JP Morgan Chase): Pentru repornirea motorului economiei americane se impune o colaborare între mediul de afaceri şi Guvern.
• Preşedintele PDL Vrancea, prins când lua mită 50.000 de euro
Alin Trăşculescu a fost prins în flagrant, sâmbătă seară, în Focşani, de procurorii DNA, în timp ce primea mită de la un om de afaceri. Zgonea: "Am primit cerere pentru ridicarea imunităţii lui Alin Trăşculescu". Preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, a fost prins în flagrant de către procurorii DNA în timp ce lua mită de la un om de afaceri. Deputatul PDL de Vrancea a fost reţinut sâmbătă seară, după ce a fost prins luând 50.000 de euro de la cel care l-a denunţat, la întâlnirea cu acesta participând şi un intermediar, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Deputatul s-a întâlnit cu denunţătorul şi cu un intermediar, pentru a primi suma de 50.000 euro.
• Datoriile ţărilor bogate - la cote mai mult decât alarmante
Cifre date publicităţii de Fondul Monetar Internaţional referitoare la datoriile ţărilor bogate au declanşat alertă în lumea financiară nu numai în Europa, ci şi pe restul planetei. La Tokyo vinerea trecută, iar apoi la Paris, marţi, într-o apariţie la postul de televiziune TF1, Christine Lagarde, directoarea Fondului, a emis o evaluare extrem de îngrijorătoare. Datoria ţărilor bogate, spunea domnia sa, a atins un nivel cunoscut, de regulă, în vreme de război. Ea reprezintă, acum, în medie, 110 la sută din PIB şi, după toate datele existente, ar putea ajunge în 2013 la 113 la sută din PIB. Este "cea mai mare datorie înregistrată vreodată de la al doilea război mondial până în prezent", a subliniat dna Lagarde. Trei mari ţări, respectiv SUA, Japonia şi Italia, au datorii ce depăşesc propriul lor PIB.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sinistraţii lui Negoiţă plătesc şi acum rate la casele care au ars
Firma fraţilor Negoiţă somează păgubiţii să plătească în continuare rate la apartamentele care nu mai există şi facturile la curent. După şase săptămâni de la incendiul care le-a mistuit locuinţele, sinistraţii din Complexul Confort City - ce aparţine fraţilor Ionuţ şi Robert Negoiţă - trăiesc la hotel, ca nişte turişti, sau în nişte apartamente improprii, fără gaze, uşi, cadă, chiuvetă şi toate celelalte necesare unui trai decent. Cu toate acestea, cei care au rate la dezvoltator au primit zilele trecute un e-mail în care au fost somaţi să plătească la zi ratele pentru apartamentul care a luat foc. "Înţeleg că sunt supăraţi, că le-a luat casa foc. Să zică mersi că le-am propus aceste soluţii, pentru că nu aveam nicio obligaţie faţă de aceste persoane. O facem pentru că aşa vrem noi", afirmă Ionuţ Negoiţă.
• Ovidiu Silaghi, tranzacţii suspecte de 600.000 de euro
Ministrul Transporturilor este verificat de Comisia de Cercetare a Averilor şi de ofiţerii de la Combaterea Spălării Banilor. Creditele suspecte de sute de mii de euro îi pun în pericol fotoliul de la Guvern. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi soţia sa, Ariana, au dat sute de mii de euro împrumuturi în ultimii patru ani. Inspectorii de integritate au sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), după ce au analizat documentele şi au observat că cei doi au menţionat în declaraţia de avere sume împrumutate mult mai mari decât în realitate.
• Irinel Popescu, fraudă de 3,5 milioane de euro la CNAS
Reputatul chirurg Irinel Popescu a ajuns sub lupa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce raportul Curţii de Conturi arată că a prejudiciat Casa Naţională de Asigurări de Sănatate cu nu mai puţin de 3,5 milioane de euro. Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Irinel Popescu, care este şi vicepreşedinte al Partidului Conservator, a jonglat după bunul plac sau din varii interese cu banii Sănătăţii, aruncând pe apa sâmbetei nu mai puţin de 3,5 milioane de euro. Pe lângă acest tun, surse din interiorul CNAS susţin că prejudiciul adus bugetului Casei pe parcursul anului 2009, când la cârmă se afla chirurgul, depăşeşte 20 de milioane de euro.
• Tupeu de drumar: Nelu Iordache vrea despăgubiri
Deşi nu şi-a respectat contractele, acum ar putea primi milioane de euro de la stat. Românii îşi rup maşinile în gropi. Lucrări întârziate, muncitori invizibili şi utilaje fictive. Aşa arată mare parte din şantierele pe care lucrează firma deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache - Romstrade, potrivit unui raport guvernamental. Şi, în loc să fie pus să plătească daune pentru că şi-a bătut joc de românii care visează la drumuri mai bune sau la autostrăzi, omul de afaceri ar putea primi despăgubiri.
• Televiziunile româneşti sunt "praştii cu rahat"
FAZ scrie că Antena 3 este o unealtă de execuţii la comandă. Antena 3 şi emisiunea lui Mihai Gâdea au ajuns subiect în cel mai influent cotidian german. Ediţia de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre televiziunile de ştiri care au devenit unelte ale Puterii pentru a-şi lichida adversarii. Ele nu ezită să folosească ura, şantajul, calomnia, aluziile sexuale neruşinate şi dezinformarea pentru a-şi atinge scopul. În articolul "Televiziunea românească a devenit o praştie cu rahat", cu supratitlul "discreditare la comandă", autorul Karl Peter Scwartz susţine că această situaţie este "instrumentată politic" masiv de actualul regim politic.
• JURNALUL NATIONAL
• 2012. APOCALIPSA LA ROMÂNI. Viaţa după furtuna solară: "Curentul electric pică, toate comunicaţiile cad, o luăm de la zero pentru câţiva ani"
Ceva îngrozitor se va întâmpla pe 21 decembrie 2012 sau imediat după, au declarat nenumăraţi specialişti, argumentând că aceasta este data care încheie calendarul mayaş, cel mai precis din lume. "Furtuna solară, când ajunge la apogeu, va tăia total curentul electric, de la câteva luni până la câţiva ani. De ce? Nu fiindcă ar pica lumina, pur şi simplu, ci fiindcă ţările lumii se vor decupla intenţionat de la transformatoarele principale, ca să nu fie arse de plasma solară. Noi avem 200 de transformatoare în ţară, pe Terra se produc 90 pe an, spune inginerul Cornel Zamfirescu. "Şi ce vom face atunci, fără curent electric? Pică toate, comunicaţiile cad, ne întoarcem în trecut. Oraşul va deveni o ruină, oamenii vor migra la sat, în oraşe vor rămâne doar bandele de spărgători care şi-ar da în cap şi pentru o bucată de pâine. Războiul ar fi prea frumos, în război ai apă, ai hrană, ai electricitate!", adaugă.
• Raport al Comisiei Europene: Elena Udrea şi Cristina Trăilă, suspectate de fraudarea a 505 milioane de euro
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că Elena Udrea şi fosta şefă a ANRMAP, Cristina Trăilă, fac obiectul unei anchete a Comisiei Europene privind fraudarea a 505 milioane euro. "Raportul Comisiei DG Regio, Direcţia Generală care se ocupă de politici regionale, vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011. Raportul Comisiei spune că, în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă, adică doar zece milioane au fost cheltuite corect. CE acuză Guvernul Boc, şi în special pe ministrul Elena Udrea, de hoţie şi incompetenţă. CE va demonstra cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie", a declarat Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European.
• NATIONAL
• Cum stoarce deputatul Trasculescu bani de la primariile din Vrancea
Deputatul PDL retinut pentru o spaga de150.000 de euro si-a folosit influenta nu doar pentru a incasa foloase necuvenite, ci si pentru obtine contracte cu statul. Parlamentarul Alin Trasculescu, care este si presedinte al filialei locale a PDL Vrancea, a fost retinut pentru 24 de ore pentru acuzatiile de trafic de influenta, instigare la fals si instigare la infractiunea de spalare a banilor. Si, pentru ca ii ajuta pe altii sa puna mana pe contracte din bani publici, deputatul PDL si-a facut si lui insusi niste "cadouri". Este vorba despre contracte cu primariile Jaristea, Odobesti, Urechesti, Popesti, Gologanu, Campineanca, Maicanesti, Balesti, Gura Calitei si Poiana Cristei, dar si cu o gradinita din Focsani, cu Directia pentru Tineret si Sport si cu Penitenciarul din acelasi municipiu.
• A inceput razboiul in Orientul Mijlociu ! Israelul lupta pe doua fronturi
Israelul este supus unui tir de baraj cu rachete Katiusa si Grad dinspre Gaza, in timp ce Siria tot "rataceste" obuze in "zona demilitarizata" de pe platoul Golan. Au fost trase peste 100 de rachete in 24 de ore, ceea ce l-a determinat pe seful Statului Major al Armatei Israeliene, locotenent general Benni Gantz, sa anunte "actiuni pe masura" in Fasia Gaza. Prima riposta a fost insa la patru kilometri in interiorul Siriei, armata israeliana tragand o racheta Tamuz, ca raspuns la un atac al armatei siriene asupra insurgentilor islamisti. Analistii militari vorbesc de o strategie a Iranului, de a tine "ocupat" Israelul pe alte fronturi, limitandu-i optiunea de a ataca facilitatile nucleare iraniene.
• Pana sa reporneasca inima Romaniei, un pedelist i-a provocat infarct unui alegator
Maestri ai resuscitarii, daca ne luam dupa sloganul electoral, democratii nu numai ca nu reusesc sa reporneasca inima Romaniei, ba mai lasa si alte victime in urma. Campania electorala dauneaza grav sanatatii. Dupa o discutie in contradictoriu cu Severus Militaru, candidat ARD pentru un nou mandat de deputat, un barbat de 63 de ani din comuna gorjeana Matasari a murit. Omul a facut infarct, pe fondul unor probleme cardiace.
• Aurul Germaniei, pe "urmele" tezaurului romanesc
Povestea rezervelor de aur ale Germaniei tinute in depozitele americanilor a inceput sa semene cu repatrierea Tezaurului Romaniei din Rusia. Incercarile Germaniei de a-si repatria cele 1.536 de tone de aur tinute in depozitele Rezervelor Federale din New York s-au intensificat dupa ce banca a refuzat sa-i lase pe inspectorii germani sa vada lingourile, informeaza Der Spiegel. Aurul Germaniei se afla in noua compartimente, iar povestea "inspectiei" dateaza din anii 2000. Inspectorii Bundesbank au fost primiti abia in 2007, doar in antecamera depozitului. In mai anul trecut li s-au aratat cateva lingouri din primul compartiment. Anul acesta, li s-a dat "pas"! Problema a intrat in dezbatere publica, Bundesbank angajandu-se ca va aduce in tara 150 de tone din rezervele tinute in afara tarii, in urmatorii trei ani!
• PUTEREA
• Cristian Ghibu, şeful mânăriilor CFR. Prin intermediul unei licitaţii cu dedicaţie, consorţiul FCC-Alpine-Azvi-Straco a pus laba pe 280 milioane de euro.
Şmecherii din jurul companiei CFR SA se bat pentru reabilitarea tronsoanelor de cale ferată aflate pe Coridorul IV. Chiar dacă licitaţia pentru porţiunea Simeria - Vinţu de Jos, parte a Coridorului IV Paneuropean, este blocată de contestaţii, conducerea CFR SA a bătut în cuie contractul în valoare de aproape 280 milioane de euro, cu un consorţiu condus de firma spaniolă FCC. Alături de lusitani, beneficiarii ingineriei financiare coordonate de Cristian Ghibu, directorul CFR SA, mai sunt şi firmele Alpine, Azvi şi Straco. Parafarea contractului are loc în condiţiile în care directorul Ghibu nu a mai luat în calcul reevaluarea ofertelor.
• Termo, de la pierderi la profit
Termoelectrica a avut în primele nouă luni din acest an afaceri de 100,2 milioane lei, de 3,2 ori mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, când a înregistrat o cifră de afaceri de 322,7 milioane lei şi un profit de 72.928 lei, precizează NewsIn. "Trendul descendent al cifrei de afaceri a fost determinat în special de procesul de restructurare prin care Termoelectrica a trecut în ultimii ani, proces prin care au fost extrase din companie o serie de active viabile, cum ar fi Electrocentrale Paroşeni, Electrocentrale Deva şi cea mai mare parte a Grupului Electrocentrale Bucureşti", susţin reprezentanţii companiei. Potrivit datelor transmise de companie, în primele nouă luni, Termoelectrica a avut un profit de 72.928 lei, comparativ cu pierderea de 242.531.285 lei din perioada ianuarie-septembrie 2011.
• FMI va menţine austeritatea în România
Un nou acord cu FMI va fi posibil începând cu luna februarie 2013, în condiţia în care cel actual va fi încheiat cu două luni înainte de termen, mai exact în luna ianuarie a anului viitor. Potrivit analistului economic Ionel Blănculescu, această măsură nu face altceva decât să menţină percepţia că România încă are nevoie de plasa de siguranţă a FMI, nefiind capabilă să ia decizii proprii. Percepţia investitorilor străini asupra stării economice a României ar fi mai bună în lipsa unui nou accord cu FMI, pentru că ar demonstra că ţara nu mai are nevoie de o "plasă de siguranţă", consideră analistul financiar Ionel Blănculescu.
• OCDE: 2016, anul în care China va deveni prima putere mondială
SUA vor pierde locul de primă putere mondială şi vor fi depăşite de China în 2016, apoi de India, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică publicat vineri, informează AFP. În raportul privind creşterea mondială până în 2060, OCDE mizează pe o creştere a economiei mondiale în medie de 3% pe an, cu diferenţe marcante între economiile de piaţă emergente şi cele din ţările avansate. "Echilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani", potrivit organizaţiei din care fac parte cele mai bogate state de pe planetă.
• ROMANIA LIBERA
• Probele ANI în cazul celor patru demnitari incompatibili: sute de documente de la instituţii ale statului şi bănci
Probele care le-au permis inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să declare incompatibili patru demnitari USL au fost furnizate de instituţii ale statului, conduse chiar de oameni din coaliţia aflată la putere. Probatoriul împotriva lui Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a lui Ovidiu Silaghi, ministrul Transportului, a lui Liviu Pop, ministrul Dialogului Social, precum şi împotriva secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, se bazează pe documente ale unor instituţii publice, cum ar fi Inspecţiile Teritoriale de Muncă şi Administraţia Fiscală, dar şi pe adrese de la bănci despre plăţi făcute în conturile celor verificaţi. Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie, potrivit Legii ANI.
• Mărirea şi decăderea unui general
David Petraeus este, probabil, cel mai cunoscut şi mai respectat militar din emisfera vestică. A fost, succesiv, comandantul trupelor americane din Irak, apoi al forţelor NATO din Afganistan, pentru ca din 2011 să îi ia locul lui Leon Panetta în fruntea CIA. Despre Petraeus se vorbea insistent la Washington că ar putea fi viitorul candidat republican la prezidenţiale. Cariera generalului s-a prăbuşit însă vineri, când Petraeus şi-a anunţat demisia. David Petraeus a avut o relaţie extraconjugală cu autoarea biografiei sale, Paula Broadwell, pe care a ţinut-o ascunsă cu succes vreme de câţiva ani, dar care a devenit publică în momentul în care pe fir a intrat FBI.
• ZIARUL FINANCIAR
• Clasa pe care o urăsc toţi politicienii pentru că nu au ce să-i ofere: nici zahăr, nici mălai, nici ulei, nici scăderea TVA-ului, nici îmbunătăţirea mediului de afaceri sau angajarea pe pile politice în administraţie
Dacă ne uităm puţin peste programele de guvernare ale celor două formaţiuni, USL (PSD, PNL, PC şi Gigi Becali) şi ARD (PDL, Forţa Civică şi Aurelian Pavelescu), toţi vor majorarea salariului minim, creşterea pensiilor, scăderea TVA, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma în educaţie şi sănătate, o Românie digitală şi prosperă. Nimeni nu vrea răul României. Toate programele de guvernare şi toate discursurile politicienilor sunt îndreptate ca retorică către bugetari, pentru că Băsescu le-a tăiat salariile cu 25% şi către pensionari, ale căror venituri au fost mâncate de inflaţie şi trebuie majorate conform legii. Nicio formaţiune nu are un discurs către clasa care se situează între pensionari şi bugetari, clasa de mijloc, care a ajuns să urască tot ce înseamnă politică şi politicieni.
• Francezii de la Dacia vor o producţie anuală de un milion de maşini pe platforma noului Logan
Pe lansarea celei de-a doua generaţii a modelului Logan, care a consacrat Renault în segmentul low-cost al pieţei auto, se va baza o treime din întreaga producţie anuală de peste 2,7 milioane de maşini a grupului francez. "În prezent automobilele pe platforma Logan reprezintă aproape 30% din vânzările grupului Renault la nivel mondial, iar acest prag urmează a fi depăşit odată cu lansarea celei de-a doua generaţii a Logan", a spus Arnaud Deboef, şeful programului entry din cadrul grupului Renault, cel care îi raportează direct lui Carlos Ghosn despre Logan II, comercializat sub toate brandurile alianţei Renault Nissan. Astfel, cea de-a doua generaţie a Logan lansată la Paris în toamna acestui an, dar şi noile modele derivate din platforma acestuia vor aduce anual francezilor venituri de peste 10 mld. euro, potrivit estimărilor ZF, având în vedere un preţ mediu de 10.000 de euro pentru un model din această gamă.
• Cea mai "aglomerată" săptămână pe bursă: 58 de companii îşi publică rezultatele
Săptămâna aceasta peste 58 de companii îşi vor publica rezultatele financiare, la care se adaugă alţi emitenţi listaţi pe piaţa RASDAQ, aceasta fiind cea mai aglomerată săptămână din sezonul de raportări aferente trimestrului trei din acest an. Luni, cele mai aşteptate rezultate sunt cele ale producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), care şi-a majorat profitul cu 55% în prima jumătate a anului. Aceste titluri au urcat cu peste 50% de la începutul anului. Tot luni urmează să-şi publice rezultatele transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi Electromagnetica Bucureşti (ELMA), care se ocupă cu producţia de echipamente electrice şi comerţ cu energie. Companii care ar putea raporta rezultate în creştere pe primele nouă luni sunt producătorii de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) şi Antibiotice Iaşi (ATB), ce urmează să anunţe rezultatele miercuri şi respectiv joi.