REVISTA PRESEI 13.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 ianuarie 2012

ADEVARUL

Liderii UE au ajuns la un acord pentru un nou pact bugetar - surse

Statele europene au ajuns la un acord, joi seara, asupra liniilor generale ale noului pact bugetar menit să consolideze disciplina bugetară în zona euro, potrivit unor surse citate de AFP, relatează Mediafax.

"Există un acord asupra liniilor generale", a declarat unul dintre negociatori. Un text elaborat pe baza acestui acord va fi prezentat cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din ţările UE, la sfârşitul lunii ianuarie.

"Am avansat bine astăzi. Se poate spune că există un acord de principiu al tuturor participanţilor", a declarat un alt negociator. "Există însă câteva puncte de litigiu care trebuie rezolvate. Este vorba în principal de rolul exact care va fi conferit Comisiei Europene pentru a supraveghea obligativitatea introducerii < regulilor de aur > în constituţiile ţărilor sau în alte texte de lege echivalente", adaugă o sursă diplomatică.

Mario Draghi: "Economia zonei euro pare să se stabilizeze"

"Din ultimele analize ale indicatorilor economici reiese că există semne de stabilizare economică, chiar dacă la un nivel relativ jos. Peisajul economic rămâne însă supus unei incertitudini considerabile. Astfel, tensiunile continue existente pe pieţele financiare încetinesc activitatea economică. Din perspectiva politicii monetare, presiunea asupra costurilor, salariilor şi preţurilor ar trebui să rămână scăzută, iar ratele inflaţiei ar trebui să evolueze în concordanţă cu stabilitatea preţurilor ", a declarat Draghi, citat de Bloomberg. Semnele de stabilitate economică au permis Băncii Centrale să-şi evalueze efectele pe care măsurile la care a recurs până acum le-au avut în pieţe, aşa cum a fost injectarea unui sume record de lichidităţi în sistemul bancar.

Dacă aveţi afaceri de până în 35.000 de euro puteţi cere să nu mai plătiţi TVA

Începând cu 1 ianuarie 2012, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot solicita scoaterea din evidenţă ca plătitori de TVA cu condiţia ca în cursul anului 2011 să nu fi depăşit plafonul de scutire de 35.000 euro. În cazul persoanelor impozabile înfiinţate în cursul anului 2011, plafonul de scutire de 35.000 euro se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă. Plafonul de scutire de 35.000 euro este echivalentul a 119.000 lei (calculat în lei la cursul valutar comunicat de BNR la data aderării: 3,3817 lei/euro).

Fostul şef al Băncii Centrale a Elveţiei mai are de încasat 900.000 de franci

Banca Naţională a Elveţiei îi va plăti lui Philipp Hildebrands, fostul preşedinte al consiliului de administraţie, 900.000 de franci elveţieni (aproximativ 675.000 de euro), salariul întreg pe un an. Postul său va rămâne neocupat pentru următoarele câteva luni, ceea ce face probabilă amplificarea presiunilor exercitate asupra guvernului de a numi un succesor permanent. Contractul fostului preşedinte SNB includea plata pentru 12 luni. Deşi a demisionat în a doua săptămână a anului 2012, conform contractului, Hildebrand urmează a primi 900.000 de franci elveţieni, plata pentru un întreg an: primele şase luni înseamnă perioada de preaviz, iar celelalte reprezintă compensaţia acordată pentru respectarea clauzei din contract ce prevede interzicerea de a lucra la o altă bancă până în ianuarie 2013, conform Financial Times.

Bruxelles-ul dă în judecată statele membre, cerând majorarea salariilor birocraţilor UE

Comisia Europeană dă în judecată Consiliul European pentru "neadoptarea regulamentului ajustarea anuală a remuneraţiilor" personalului UE - o creştere de 1,7%, conform regulilor Statutul funcţionarilor, susţine Executivul de la Bruxelles. Ajustarea anuală a salariilor angajaţilor instituţiilor europene - aproximativ 55.000 - se calculează în fiecare an de către Eurostat, pe baza datelor statistice furnizate de ţările UE privind modificările salariale din administraţiile publice naţionale. În 2004, Consiliul a decis că ar trebui folosit un eşantion compus din opt state membre (Germania, Franţa, Regatul Unit, Italia, Spania, Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg). Prin urmare, personalul UE câştigă sau pierde la fel ca funcţionarii naţionali din aceste ţări. Salariul lunar de bază pentru un angajat al Comisiei Europene începe de la 2.300 de euro pe lună pentru un nou "recrutat" cu cel mai mic nivel de experienţă (grupa AST1) şi ajunge în jurul valorii de 16.000 de europe lună pentru "top level" (grupa AD 16). Salariul de bază lunar este doar punctul de plecare. Urmează "alte beneficii".

Numărul şomerilor înregistraţi în Statele Unite, la maximul ultimelor şase săptămâni

Anul 2012 a debutat prost pentru piaţa muncii din Statele Unite, cu numărul de aplicaţii noi pentru primirea ajutorului de şomaj, în creştere. Potrivit datelor publicate astăzi, 399.000 de cetăţeni americani s-au înscris la oficiile de forţă de muncă pentru primirea ajutorului de şomaj. Şi numărul de şomeri aflaţi în plată a fost în creştere. Potrivit cifrelor publicate de Departamentul Muncii din SUA, la finele primei săptămâni a anului, se aflau în plată circa 3,63 milioane de şomeri, o cifră în creştere faţă de cea înregistrată în săptămâna anterioară, de 3,61 milioane de persoane. Pe parcursul ultimelor luni, rata şomajului în Statele Unite a înregistrat o scădere accentuată, atingând nivelul de 8,5% în luna decembrie.

Scăderea producţiei industriale ameninţă economia Marii Britanii

Rata de creştere a producţiei industriale în Marea Britanie a stagnat în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut. Cifrele sectoriale amplifică însă temerile că întreaga economie britanică ar fi de fapt în stagnare, sau chiar în declin. Deşi economia engleză este centrată mai degrabă pe servicii decât pe industrie, industria reprezintă totuşi circa 15% din PIB. Sectorul utilităţilor, a fost afectat de o toamnă şi o iarnă neobişnuit de calde, iar asta a tras în jos indicatorii privind producţia industrială. Industria a scăzut astfel cu 8.6% în noiembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. "Vremea bună este fără îndoială unul dintre motivele declinului în ultima lună. A fost cel mai călduros noiembrie din ultimii 100 de ani, în afară de 1964", spune David Tinsley, economist la banca BNP Paribas, citat de Financial Times.

Revoluţia SMURD începe la Târgu-Mureş! Peste 3.000 de oameni au cerut demisia lui Băsescu!

Ceea ce se anunţa a fi o manifestare paşnică la Ceasul Floral a devenit o mini-revoltă. Peste 3.000 de târgumureşeni de toate vârstele, înarmaţi cu mesaje pro-Arafat şi anti-Băsescu au traversat oraşul, cerând demisia preşedintelui României, demonstrând astfel că îl susţin necondiţionat pe dr. Raed Arafat, cel ce-a salvat mii de vieţi prin intermediul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Un banal anunţ pe Facebook (prin care era anunţat un miting paşnic pentru susţinerea SMURD-ului şi a lui Raed Arafat) a creat isterie printre târgumureşeni. Cu mic, cu mare, peste 3.000 de oameni au umplut Piaţa Trandafirilor şi au mărşăluit apoi până la sediul SMURD, din celălalt capăt al oraşului.

Raed Arafat a venit la Cluj: "Prin proteste, populaţia şi-a spus cuvântul"

Medicul Raed Arafat, care a demisionat în 10 ianuarie din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, unde a fost invitatul mai multor emisiuni televizate, emisiuni în cadrul cărora a dezbătut aspecte legate de sistemul de Urgenţă din România. Raed Arafat a declarat că, părăsind Ministerul Sănătăţii, va putea apăra mai bine sistemul de Urgenţă din ţară. De asemenea, medicul a adus lămuriri cu privire la punctul său de vedere în ceea ce priveşte medicina de urgenţă, şi anume că această ramură nu ar trebui să se "privatizeze".

Hrebenciuc, agăţat în scandalul "Bani negri pentru PSD"

Viorel Hrebenciuc, Robert Negoiţă şi Sebastian Ghiţă sunt doar câţiva dintre cei care ar fi încheiat contracte cu INSOMAR pentru realizarea unor studii fictive. DNA bănuieşte că banii ar fi ajuns la PSD. Viorel Hrebenciuc, Fostul şef de campanie pentru algerile prezidenţiale din 2009 al lui Mircea Geoană, va fi luat la puricat de procurorii anticorupţie, într-un dosar disjuns din cel al patronului InterAgro, Ioan Niculae. El este cercetat pentru spălare de bani prin intermediul INSOMAR. Alături de Hrebenciuc mai sunt în vizorul DNA acţionarul Asesoft, Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Robert Negoiţă, precum şi un alt membru PSD, Emilian Dinescu.

SUA şi Europa se ceartă cu Iran, China câştigă

China este principalul beneficiar de pe urma planurilor Statelor Unite şi Europei de a restricţiona tranzacţiile de ţiţei ale Iranului. Asiaticii au obţinut deja preţuri mai mici şi pun condiţii iranienilor care vor să-şi vândă petrolul. Flerul Beijingului pentru oportunităţi de afaceri dă un nou înţeles zicalei "Când doi se ceartă, al treilea câştigă". În timp ce Europa ia în calcul aplicarea unui embargo pentru ţiţeiul iranian, iar SUA au demarat lucrările la o serie de norme coercitive pentru a descuraja tranzacţiile de ţiţei ale Iranului la nivel global, China îşi impune condiţiile în negocierile cu Teheranul şi obţine preţuri mai mici pentru petrolul pe care îl cumpără.

CURENTUL

Prima victorie a lui Ponta: ruperea PSD

Partidul care se identifică practic cu întreaga istorie postdecembristă a României este pe cale să se fărâmiţeze după modelul Uniunii Sovietice, prin implozie. Colosul cu picioare de lut care părea cea mai trainică formaţiune politică autohtonă va deveni în cel mai scurt timp doar o amintire, totul fiind cauzat de luptele interne care macină PSD-ul troicii Iliescu-Năstase-Ponta. Stilul stalinist în care imberbul politician Victor Ponta a ales să îşi elimine adversari interni incomozi a stârnit o întreagă furtună în sânul acestei formaţiuni care este pe cale de a sucumba. Picătura care a umplut paharul, paradoxal, nu este legată de politică, ci de "chiloţărelile" cu care Ponta a început să opereze cu ajutorul amicului Sebastian Ghiţă şi a sa televiziune făcută pe genunchi, România TV.

Raed Arafat, vârful de lance al mafiei din Sănătate

Rezistenţa sistemului mafiot din sănătate în faţa reformei a atins zilele trecute apogeul prin demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, personajul fiind considerat de mulţi un fel de "ayatollah" al SMURD deşi, în realitate, legătura lui cu acest serviciu naţional de urgenţă e doar una care ţine de bani şi interese de grup. Este, adică, un fel de contabil al urgenţei călare dintr-o ţară care l-a adoptat în urmă cu mai multe decenii, singura dealtfel care i-a permis să-şi găsească vocaţia de anestezist în, să zicem, regim de urgenţă.

Lupta pentru putere a început în Coreea de Nord

Fratele mai mare al lui Kim Jong-un este de părere că noul lider nord-coreean va fi probabil folosit ca simbol de elitele militare şi de partid pentru păstrarea controlului asupra regimului. "Tokyo Shimbun" a citat un e-mail adresat pe 3 ianuarie de Kim Jong-nam, care trăieşte în străinătate, în care acesta din urmă critică succesiunea ereditară şi îşi exprimă îndoielile cu privire la capacitatea fratelui său mai mic de a-şi asuma noile funcţii. "Oricine judecă normal tolerează cu greu o succesiune ereditară de trei generaţii", scrie el în acest mesaj, pe care coti­dianul îl califică drept autentic, fără să furnizeze dovezi în acest sens. "Mă întreb cum un tânăr moştenitor cu doar doi ani (de pregătire în vederea succesiunii) poate fi capabil să îşi asume puterea absolută.

CURIERUL NATIONAL

Cum vor sfârşi bursele calendarul mayaş?

Se vor adeveri anul acesta viziunile extreme asupra unei culmi a crizei ce va mătura pieţele financiare? Un sondaj în rândul a 10 brokeri şi analişti financiari încearcă să contureze cum vor arăta bursele la "apocaliptica" dată de 21 decembrie 2012. Aceştia cad de acord că va fi un an volatil, în care şocurile europene vor fi chiar mai mari decât problemele americane. După episodul de criză din 2007-2008 niciuna dintre "profeţiile" apocaliptice asupra lumii financiare nu mai pare deplasată în contextul în care creditul global continuă să se afle sub un stres maxim. Tot aşa cum profeţiile privind un iminent sfârşit al lumii la sfârşitul calendarului mayaş de la 21 decembrie 2012 au captat imaginaţia publicului în ultimii ani, la fel, de la declanşarea crizei, nu lipsesc viziunile extreme asupra unui cataclism financiar global urmat de o undă de şoc teribilă asupra economiilor dezvoltate şi emergente.

AVAS nu ştie câte firme a privatizat

În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi s-au descoperit prejudicii estimate la aproape 14 mil. lei, prin neurmărirea contractelor de privatizare. Autoritatea a dispus încetarea monitorizării, fără sancţionarea celor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale sau fără obţinerea documentelor care să ateste realizarea acestora. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a putut preciza Curţii de Conturi câte contracte de privatizare a încheiat şi a gestionat din anul 1992 până în 2010, se arată în raportul instituţiei pe anul 2010, potrivit căruia prejudiciile estimate a fi fost create de AVAS prin neurmărirea îndeplinirii obligaţiilor asumate de cumpărători prin contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni se ridică la aproape 14 milioane lei.

Moştenitorii Renault au pierdut procesul naţionalizării din 1945

Moştenitorii lui Louis Renault, fondatorul grupului auto care controlează Dacia, au pierdut primul proces în care încercau să obţină despăgubiri pentru naţionalizarea companiei după cel de-al doilea Război Mondial, potrivit New York Times. Judecătorii de la Tribunal de Grande Instance de Paris au decis că nu au jurisdicţie în această cauză, recomandând reclamanţilor să se adreseze unei instanţe administrative, a declarat Louis-Marie de Roux, avocatul care reprezintă familia Renault. "A fost o decizie de procedură. Este foarte posibil ca familia să conteste hotărârea într-o Curte de Apel în următoarele săptămâni", a afirmat ea.

Consumul din ţările UE în tranziţie va creşte cu 95 mld. dolari anual

Cheltuielile de consum din ţările UE în tranziţie, Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina, vor creşte anual cu 95 de miliarde de dolari cumulat, până în 2016, potrivit unui studiu realizat de MasterCard Worldwide. "Consumatorii din pieţele emergente vor avea o influenţă mult mai mare asupra creşterilor din economia globală în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o schimbare majoră în consum, de la Vest către Est", se arată într-un comunicat al MasterCard.

Cum a ajuns Bucureştiul destinaţie turistică pentru străini

Bucureştiul a început să atragă turiştii străini, ocupând locul 55 în topul celor mai vizitate oraşe din lume de către turiştii străini, cu 2,1 milioane de vizitatori, în anul 2010, depăşind Atena, conform unui top realizat de Euromonitor International. Traian Bădulescu, consultant pe domeniul turismului şi manager general al Travel Advisor Media, a explicat, pentru Curierul Naţional, că Bucureştiul începe să atragă turişti străini şi că preţurile nu sunt mari. "Este un oraş cosmopolit, cu Centrul Vechi aproape renovat. Turiştii se pot distra, există viaţă de noapte, baruri, cluburi, este un oraş sigur, nu sunt probleme majore de siguranţă. Există, de asemenea, centre comerciale pentru cei care vin pentru shopping", ne-a declarat acesta.

Van Groningen: Sistemul bancar este unul solid şi bine capitalizat

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a declarat că sistemul bancar din România este unul solid şi bine capitalizat, acest lucru însemnând că în eventualitatea apariţiei unor probleme acestea vor fi gestionabile. Întrebat cum s-a prezentat sistemul bancar românesc în anul 2011, preşedintele Raiffeisen Bank România a spus că dacă ne uităm la ceea ce s-a publicat de Banca Naţională a României, atunci consideră că sistemul va fi iarăşi pe pierdere. "Sunt bănci care se descurcă bine în timp de criză şi bănci care sunt afectate foarte mult de criză şi cred că se vede acum (...) nu toate băncile sunt la fel. De asemenea, creditarea nu a crescut foarte mult şi multe bănci acum se concentrează pe depozite", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Daniel Florea a demisionat din postul de vicepreşedinte al AVAS

Daniel Florea (PDL) a demisionat din postul de vicepreşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), pe care îl ocupă din octombrie 2009, decizia de eliberare din funcţie fiind semnată de premierul Emil Boc. Florea şi-a depus demisia la jumătatea lunii decembrie, dar actul a fost semnat abia miercuri seara de şeful Guvernului. El se ocupa în cadrul AVAS de analiza şi gestionarea creanţelor statului. Înainte de această funcţie, el a lucrat pentru jumătate de an, în intervalul aprilie-octombrie 2009, ca şi consilier personal pe probleme juridice al ministrului Transporturilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Misteriosul om-punte între ruşi, Voiculescu şi Ioan Niculae. Cine arde gazul ieftin românesc?

Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat la Economie, impus de Felix, a ajuns unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din piaţa româno-rusă a gazelor. Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în primul guvern Tăriceanu, actual director al grupului de firme InterAgro, este cercetat - alături de magnatul Ioan Niculae şi alte 39 de persoane - în dosarul gazelor naturale sub acuzaţiile de complot şi subminare a economiei naţionale. Impus în cabinetul Tăriceanu la insistenţele lui Dan Voiculescu, Alesandru a fost destituit după opt luni pentru semnarea unui memorandum prin care gruparea rusă de la Alro Slatina primea energie electrică de la Nuclearelectrica. Prietenii de la Alro, suspicios de generoşi, i-au dat firmei de familie a lui Alesandru 30% din acţiunile Conef Gaz, una dintre cele două firme intermediare prin care Gazprom exportă gaze în România în perioada 2010-2030.

Liviu Dragnea, atac dur la fiţele lui Ponta de Monte Carlo: "Noi alergăm să câştigăm alegerile şi tu mergi la raliu?!"

Victor Ponta ar putea renunţa să mai participe la raliul de la Monte Carlo. O discuţie dură, avută la începutul săptămânii cu numărul 2 în PSD, Liviu Dragnea, l-ar fi pus pe Ponta pe gânduri, susţin surse din PSD, liderul social-democraţilor fiind înclinat să renunţe la sejurul din Monaco. Participarea lui Victor Ponta la raliul de fiţe de la Monte Carlo a stârnit nemulţumiri mari în PSD. "Asta ne mai lipsea după mutarea cu Geoană...", comentează pe la colţuri pesediştii nemulţumiţi. Puţini sunt însă social-democraţii care au curajul însă să-i spună lui Ponta verde în faţă ce gândesc, mai ales când e vorba de critici care îl privesc direct.

Dramă de proporţii: 8.000 de înşelaţi la Caritas-ul unguresc

Firmele care promiteau împrumuturi prin scheme piramidale şi-au făcut de cap trei ani în România. Patronii transferau banii în Ungaria cu valiza, iar Poliţia a dormit dusă. Abia ieri, după ce "Evenimentul zilei" a descris drama a mii de oameni ţepuiţi de jocuri piramidale de tip Caritas, poliţiştii din Cluj şi-au adus aminte că au prin sertare dosare cu zeci de plângeri pe care s-a aşternut praful. Urmărirea penală în unele cazuri fusese demarată încă din 2009, dar societăţile fantomă venite din Ungaria au continuat să opereze nestingherite în tot vestul şi nordul ţării până în urmă cu o săptămână. Acum, anchetele s-au intensificat dar patronii firmelor de tip Caritas s-au evaporat, cel mai probabil ieşind din ţară. Poliţiştii au măcar o certitudine: sunt peste 8.000 de familii care au fost înşelate.

Oprescu construieşte Uranusul peste capul judecătorilor

Deşi magistraţii au decis suspendarea lucrărilor la bulevardului Uranus, muncitorii sapă în continuare, iar edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a tăcut mâlc până acum. Scandalul legat de bulevardul Uranus, din Bucureşti, pentru care au fost demolate zeci de imobile protejate istoric, a luat o nouă turnură. Deşi Curtea de Apel Cluj a dispus, pe 21 noiembrie 2011, suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi a autorizaţiei de construcţie a bulevardului, pe şantier, firmele angajate lucrează nestingherite. Mai mult, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuză judecătorii că îi întârzie lucrarea.

JURNALUL NATIONAL

Cum e văzută România din universităţile americane: o ţară bananieră, populată de oameni sălbatici care trăiesc din oierit

Absolvenţii români de liceu sunt nevoiţi să-şi găsească un rost peste hotare. Acolo duc faima României făcând bine ţării prin reprezentarea la cel mai înalt nivel. Ioana Zamfir a terminat de puţin timp Colegiul Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, iar acum este studentă în anul I la Universitatea Yale, SUA. Tânăra studentă a oferit un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. Puţin dezamăgită, ea spune că deocamdată nu aşteaptă nimic de la ţara natală. În ce priveşte cum e percepută România acolo unde învaţă, Ioana spune că în general e văzută ca un stat sărac din estul Europei. "Lumea de aici cu care eu am interacţionat e în general curioasă să ştie cum e. Mi s-au pus întrebări variate, de la < câte capre aveai în România? > până la < cum sărbătoriţi Crăciunul în România? >.

Aceşti strâmbi care ne conduc. Persoanele al căror fizic este asimetric au şanse să ajungă mari lideri

Explicaţia psihologilor de la Universi­tatea Aston, din Birmingham, este simplă: având o înfăţişare "nefericită" în ceea ce priveşte simetria, "strâm­bii" îşi dezvoltă "în contrapartidă" ap­titudini şi abilităţi sociale puternice, din dorinţa de a se face remarcaţi, respectaţi şi ascultaţi de cei din jur, dar şi din tendinţa de a-şi motiva şi inspira colaboratorii lor, pe care vor să-i vadă lucrând după planurile şi instrucţiunile lor. Aşa s-au născut din strâmbi unii dintre cei mai mari conducători ai lu­mii. De pildă, Winston Churchill, po­liticianul conservator care a ajuns premier britanic (1940-1945 şi 1951-1955). Capul său semăna cu al unui bulldog strâmb, dar Churchill şi-a dezvoltat şi alte abilităţi şi chiar ta­lente artistice.

Băncile austriece ne închid uşa în faţă

Austria seacă de bani România printr-o decizie care limitează liniile de finanţare ale subsidiarelor din estul Europei. Banca centrală a Austriei va lua rapid decizia de a limita expunerea băncilor austriece în Europa Emergentă, inclusiv în România, cu scopul de a creşte siguranţa propriului sistem financiar, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. "Decizia a fost luată", a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial care a participat la întâlnirea de la Viena unde s-au întâlnit reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din 17 ţări din Europa de Est. La şedinţă a participat şi unul dintre viceguvernatorii Băncii Naţionale a României.

Statul vrea să facă într-un an ce n-a făcut în şapte

Autorităţile sunt obligate să listeze până la 31 decembrie pachete mi­no­ritare de minim 5% la un număr de 19 companii aflate în portofoliul Fondului Proprietatea şi care nu sunt prezente în ringul bursier. Cele trei filiale de distribuţie ale Electrica, Salrom, Poşta Română dar şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova şi Electrica Furnizare vor ajunge pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până la finele anului. Cele trei complexuri vor fuziona împreună cu producătorul de lignit SNLO pentru a forma Complexul Oltenia. FMI a cerut ca acesta să fie privatizat, ca şi Electrica Furnizare. De asemenea, pe lista FP se mai găsesc şi o serie de companii din subor­dinea Ministerului Transporturilor: Aeroporturi Bucureşti, Aeroportul Timişoara, cel de la Ko­găl­niceanu, dar şi Administraţia Porturilor Ma­ritime, Administraţia Canalelor Navigabile, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime.

NATIONAL

Nastase: Basescu este complexat

Deranjat de afirmatiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora intelectualii s-ar opune reformei, Adrian Nastase sustine ca seful statului are un grav complex de inferioritate. Incurajarea atitudinilor anti-intelectuale reprezinta cea mai mare dovada de antireforma. Cel putin asa sustine presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, care-l acuza pe Traian Basescu ca incearca "sa subjuge spiritul critic". "Mesajul lui Traian Basescu este de fapt < < Moarte intelectualilor rai! > >. (...) Cu cine se poate face reforma statului? Oare cu cei care si-au luat Bacul cand altii terminau a doua facultate? Intreb, nu dau cu parul..."

Petrom scumpeste benzina, soferii boicoteaza benzinariile

Proaspat amendata de Concurenta, OMV Petrom a anuntat - impropriu spus, de fapt a afisat - noi scumpiri in statiile sale. Soferii din Romania vor sa boicoteze benzinariile Petrom. Romanii asista neputinciosi la majorarile pe banda rulanta ale carburantilor. Pe 1 ianuarie, benzina s-a scumpit cu 2 bani/litru, din cauza majorarii accizelor. Apoi, pe 6 ianuarie, Petrom a majorat pretul cu inca 8 bani pe litru, iar ieri, cu alti 9 bani pe litru. Ultima scumpire vine dupa ce OMV Petrom a fost amendata cu 504 milioane de lei de catre Consiliul Concurentei, fiind acuzata de actiuni de tip cartel. La aflarea vestii ca aceasta companie a scumpit benzina imediat dupa amenda, opinia publica a acuzat prin numeroase comentarii pe web ca firma vrea sa-si scoata parleala pe banii conducatorilor auto.

Atacul asupra Siriei si Iranului, in linie dreapta

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a cerut Ligii Arabe sa se retraga din Siria, totodata SUA retragandu-si o mare parte a personalului diplomatic. Hillary Clinton l-a calificat pe presedintele sirian Bashar al-Assad drept "cinic", pentru discursul acestuia in care a sustinut ca tara sa este vizata de un complot strain. Alaturi de omologul sau din Qatar, Hamad Al-Thani, Hillary a acuzat Damascul ca nu si-a respectat promisiunea ca va inceta violentele si a cerut Ligii Arabe sa-si inceteze misiunea de mediere intre conducere si opozitia siriana, "care nu a aratat niciun succes".

Rusia trebuie sa renunte la "tendinta de reprimare excesiva" a societatii!

Rusia trebuie sa renunte la "tendinta de reprimare excesiva" a societatii ruse, se arata in programul electoral al lui Vladimir Putin in vederea prezidentialelor din martie, publicat joi pe site-ul campaniei sale putin2012.ru, transmite AFP. "Trebuie sa regandim tot sistemul de protejare a intereselor societatii si sa renuntam la tendinta de reprimare excesiva. Aceasta situatie deformeaza societatea noastra, o face nesanatoasa din punct de vedere moral", potrivit documentului. Pe acelasi portal se mai arata ca Rusia va raspunde la actiunile "unilaterale" ale occidentalilor pe scena internationala, daca nu tin cont de interesele ruse.

PUTEREA

Băsescu bagă 150 de studenţi în interviuri

De la momentul anunţului privind cele trei posturi libere de consilier la Cotroceni şi până miercuri seara, pe adresa Administraţiei Prezidenţiale au fost înregistrate peste 150 de cereri de angajare. Informaţia vine de la Valeriu Turcan, consilier prezidenţial pe comunicare al preşedintelui Băsescu. Acesta ne-a spus că începând de luni vor fi programate interviurile cu toţi cei care au aplicat pentru un job de consilier la Administraţia Prezidenţială. "Da, sunt peste 150 de solicitări (de angajare - n.r.), nu am mai verificat de ieri. În funcţie de specializări vor fi alocaţi pe departamente", a explicat Valeriu Turcan

Kovesi, faţă în faţă cu Medvedev

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, va participa, astăzi, la o întâlnire cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, alături de şefii delegaţiilor prezente la marcarea a 290 de ani de la înfiinţarea Serviciului Rus de Procuratură. Din delegaţia română mai face parte Marius Iacob, prim-adjunct al Laurei Kovesi. Aflată deja în vizită în Rusia, Kovesi a încheiat, ieri, la Moscova, un protocol de colaborare cu Procuratura Generală a Federaţiei Ruse, reprezentată de procurorul general Iuri Iakovlevici Ceaika, în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală şi formare profesională.

Finanţele se împrumută tot mai scump

Ministerul Finanţelor a atras, ieri, de la băncile comerciale 917,17 milioane de lei, printr-o emisiune de titluri de stat de tip benchmark, scadentă la 25 octombrie 2014, potrivit datelor Băncii Naţionale. Nivelul randamentului a fost de 6,95% pe an, iar băncile au cumpărat doar în nume şi cont propriu, oferta fiind adjudecată 100 la sută. Valoarea pe titlu a fost de 10.000 de lei, iar emisiunea a fost suprasubscrisă. Valoarea totală anunţată a emisiunii a fost de 500 milioane de lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci, care au participat la licitaţie, s-a ridicat la 1,985 miliarde de lei.

ROMANIA LIBERA

Înţelegerea Niculae-PSD: Eu vă dau banii de campanie, voi îmi daţi statul

Magnatul Ioan Niculae ar fi fost în stare să regizeze un întreg protest de stradă împotriva PSD şi a candidatului său la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană, dacă Ministerul Agriculturii, condus de Ilie Sârbu, nu urma să aprobe subvenţii pentru combinatele chimice pe care le controlează în timpul guvernării PSD-PDL din 2009. De altfel, procurorii îl acuză pe Niculae, că, în schimbul finanţării campaniei electorale a lui Geoană, a negociat obţinerea controlului pe numirea ministrului Economiei şi a şefilor Romgaz şi Transgaz. Urmare anchetei care îl vizează pe patronul InterAgro, de ieri sunt cercetaţi penali şi Viorel Hrebenciuc, Robert Negoiţă şi Sebastian Ghiţă, pentru spălare de bani, fals şi folosirea influenţei.

Practici dubioase ale bancherilor elveţieni

Demisia lui Philipp Hildebrand a busculat piaţa financiară şi presa din Ţara Cantoanelor tratează aspectele scandalului. Soţii Hildebrand au efectuat în vară tranzacţii în devize. Aparent, nimic anormal. Problema este că şeful familiei, Philipp, este preşedintele băncii centrale elveţiene şi ocupă şi postul foarte sensibil de vicepreşedinte al Consiliului de stabilitate financiară, un organism interna­ţio­nal dedicat cooperării în domeniul supervizării şi supravegherii instituţiilor financiare.

Se va abate "blestemul zgârie-norilor" asupra Chinei şi Indiei?

Un studiu al băncii britanice de investiţii Barclays Capital, care analizează corelaţia dintre construcţia de zgârie-nori şi crahurile economice, conclude că India şi mai ales China ar putea să se confrunte în curând cu o criză economică. Conform studiului, intitulat "indexul zgârie-norilor", perioadele de accelerare a construcţiei de zgârie-nori sunt un indicator sigur pentru iminenţa unei crize - explicaţia fiind că aceste perioade coincid cu acordarea excesivă de credite, creşterea preţurilor terenurilor şi un optimism exagerat al constructorilor, astfel încât adeseori în momentul în care clădirile sunt terminate, economia a intrat deja în recesiune.

ZIARUL FINANCIAR

Primii zece antreprenori ai lui 2012: Nu ne este frică de criză. Am văzut afaceri care merg bine şi am prins curaj. Să-i aplaudăm pe cei care au încredere în economie

O agenţie imobiliară, o minifabrică de ambalaje din plastic, un magazin alimentar sau o afacere de distribuţie de pesticide agricole sunt o parte dintre primele zece afaceri începute în prima zi a acestui an de antreprenori români. Deşi economia locală nu a reuşit să crească cu mai mult de 2% anul trecut, iar 2012 se anunţă a fi dificil, aceşti antreprenori au reuşit să găsească curaj pentru a începe de la zero afaceri în care au investit câteva mii de euro cu bani strânşi din salarii. Ziarul Financiar a reuşit să vorbească cu cinci dintre primii zece antreprenori care şi-au înregistrat firme în prima zi a anului 2012. Niciunul dintre cei care şi-au deschis afaceri în primul an nu se aşteaptă să obţină profit în primii ani, însă o bună parte preconizează că în conturile firmelor lor vor intra în fiecare lună a acestui an până la 8.000 de euro.

Cum a crescut euro faţă de dolar după ce "Super Mario" a inventat un nou cuvânt, "tehnostructura"

Euro s-a apreciat faţă de dolar după discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, iar moneda europeană pare să fie susţinută de "bucuria necontrolată" că Draghi a inventat un nou cuvânt, "tehnostructura", pentru a descrie susţinerea băncii pentru statele din zona euro, scrie Wall Street Journal (WSJ). Finalul conferinţei de presă organizată de Banca Centrală Europeană (BCE) după decizia de a menţine dobânda de politică monetară la 1% a găsit euro în apreciere cu 0,5% faţă de dolar, uşor peste 1,28 dolari pe euro.

Forbes l-a inclus în topul miliardarilor, Trezoreria SUA l-a declarat cel mai periculos om în viaţă. Joaquin Guzman, omul pe capul căruia s-a pus o recompensă de 7 mil.$

Trezoreria americană l-a numit pe Joaquin "El Chapo" Guzman cel mai puternic traficant de droguri din lume , pe fondul escaladării violenţelor dintre cartelurile din Mexic, în cel mai sângeros conflict din istoria recentă a statului amercan care a revendicat peste 50.000 de vieţi din 2006 până în prezent, scrie Associated Press.

Joaquin Guzman conduce cartelul drogurilor Pacific, care se află în conflict direct cu grupul Zetas, format din foşti dezertori din armată. Guzman este considerat cel mai puternic lider mafiot din Mexic, însă este perceput ca un persoanj carismatic, fiind sprijinit de mai multe figuri publice, printre care şi actriţa de telenovele Kate Del Castillo. Guzman a fost inclus în topul Forbes de anul acesta, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Lipsa de comunicare dintre bazele de date face ravagii în administraţie

Ministerul Muncii va verifica până la finele acestei luni dacă cei cărora le-a acordat ajutoare sociale şi-au plătit taxele şi impozitele la stat, pentru a elimina corupţia din sistem, confruntând datele de la agenţiile locale de prestaţii sociale cu cele de la primării. Iniţiativa ministerului, reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă, scoate din nou la iveală modalitatea defectuoasă prin care sunt organizate informaţiile din cadrul Ministerului Muncii, cel care ar trebui să aibă o bază de date unică şi care să gestioneze statisticile despre angajaţi, pensionari, asistaţi social, copii sau şomeri.

SIF2 s-a rupt de pluton cu o creştere de 12% de la începutul anului

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au înregistrat creşteri susţinute în ultimele zile, pe fondul unor tranzacţii în creştere, detaşându-se de grupul celorlalte SIF-uri. De la începutul anului, titlurile SIF2 au deja o creştere de 12,5%, în condiţiile în care indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea (FP) a avut un avans de 4%. Ieri acţiunile SIF Moldova au revenit pentru prima dată peste nivelul de la 1 august 2011, când au început scăderile pe pieţele internaţionale pe fondul reducerii ratingului SUA de către Standard & Poor's şi al izbucnirii crizei datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb