REVISTA PRESEI 13.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 13 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 13.01.2017

ADEVARUL

Generalul Coldea, numărul doi în SRI, pus la dispoziţie până la finalizarea unei anchete

Prim-adjunctul şefului Serviciului Român de Informaţii, generalul Florian Coldea, a fost pus la dispoziţia şefului SRI, Eduard Hellvig, în urma "dezvăluirilor" făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. "Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", potrivit unui comunicat oficial al SRI. Sebastian Ghiţă este dat în urmărire. Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu şi, recent, Sebastian Ghiţă, care l-a menţionat în fiecare dintre cele şapte apariţii ale sale la televiziunea pe care o controlează.

Revolta miilor de români complet izolaţi de îngheţ în Delta Dunării

Peste 11.000 de oameni care trăiesc în localităţile de pe malul Deltei Dunării sunt rupţi de civilizaţie de câteva zile. Oficialii societăţii de transport Navrom au decretat duminică, 8 ianuarie, ca nicio navă pentru călători să nu mai intre pe braţele Dunării din cauza sloiurilor de gheaţă care s-au format pe fluviu. Victor Iancu, directorul Navrom Tulcea, spune că două nave au rămas la capete: un catamaran la Sfântu Gheorghe şi o navă la Chilia. În această situaţie limită, autorităţile locale au apelat la o soluţie de avarie: au trimis pe braţul Sulina, singurul care mai e navigabil, remorcherul Mamaia 2 al Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos de la Galaţi. Numai că nava nu este adaptată pentru transport oameni, neavând cabine. Sute de persoane din deltă au putut ajunge în condiţii foarte grele la Tulcea. Totodată, s-au adus în Deltă sute de tone de alimente şi medicamente.

Amintirile lui Andrei Pleşu, despre Mineriadă: "Deciziile se luau într-un Executiv restrâns"

Procurorii militari au continuat joi audierile în dosarul "Mineriada". Scriitorul Andrei Pleşu, ministru al Culturii în timpul evenimentelor din iunie 1990, a dat joi o declaraţie de martor în acest dosar. Fostul demnitar a declarat că problema minerilor nu a fost discutată atunci în şedinţele de Guvern, deciziile fiind luate într-un cerc restrâns, iar el a încercat să organizeze un dialog între protestatarii din Piaţa Universităţii şi Ion Iliescu. Pleşu a spus că a aflat de venirea minerilor la Bucureşti când se ducea spre Ministerul Culturii, pentru că maşina sa a fost oprită şi percheziţionată de aceştia, iar el a fost legitimat. Ulterior, a fost lăsat să plece.

Dragoş Doroş a demisionat de la conducerea ANAF

Dragoş Doroş a demisionat de la şefia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), au declarat surse din Ministerul de Finanţe pentru Profit.ro, la câteva ore după ce ministrul Finanţelor a anunţat că vor fi luate "măsuri" după evaluarea actualei conduceri a agenţiei. Doroş a fost numit la conducerea instituţei la începutul lunii martie 2016. Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a anunţat joi că procesul de evaluare a performanţei actualei conduceri a ANAF este în curs şi că vor fi anunţate măsuri "în cel mai scurt timp". Tot joi, Ştefan a declarat că ordinul de eliminare al formularului 088, necesar pentru societăţile care doresc să fie înregistrate în scop de TVA, ar putea fi publicat vineri în monitorul oficial.

CCR a taxat amatorismul PNL. Cum a ajuns Guvernul în situaţia de a emite şi ordonanţe simple, şi ordonanţe de urgenţă

Curtea Constituţională (CCR) a decis joi că Legea de abilitare a Guvernului de a emite orodonanţe pe timpul vacanţei parlamentare este constituţională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, magistraţii respingând astfel argumentele PNL. Pe de o parte, liberalii au reclamat faptul că PSD a trecut legea pe repede-nainte, iar Opoziţia nu a avut timp să depună amendamente. În schimb, CCR a decis că respectarea Regulementelor celor două Camere e o treabă ce ţine doar de bucătăria internă a Parlamentului. Fără sesizarea PNL, Guvernul ar fi fost acum în situaţia mult mai tehnică de a emite doar ordonanţe simple. Aşa, după excesul de zel al liberalilor, Guvernul are capacitate maximă de legiferare.

Mobilizare masivă în estul Europei. Trupe şi arme americane intră în Polonia

Militari americani intră în Polonia şi îndeplinesc astfel un vis al locuitorilor acestei ţări încă de la căderea comunismului, în 1989, de a avea trupe din Statele Unite pe teritoriul lor, ca măsură de disuasiune faţă de Rusia, relatează AP şi BBC, citate de news.ro. Vehicule şi militari americani în ţinută de camuflaj au trecut miercuri frontiera din Germania în sud-vestul Poloniei pentru a ajunge la baza Zagan (vest). Statele Unite şi alte state occidentale au efectuat exerciţii pe flancul de est al NATO, însă această mobilizare americană va fi prima desfăşurare continuă a unui aliat NATO în regiune. În pofida festivismului, acest moment istoric este umbrit de îngrijorări cu privire la faptul că această consolidare a securităţii ar putea să fie subminată de opiniile pro-Kremlin ale preşedintelui ales Donald Trump.

Trei dintre izvoarele de apă minerală de la Sângeorz Băi, infestate cu E.Coli

Sângeorz-Băi, micuţul oraş situat la poalele Munţilor Rodnei, este cunoscut pentru apele minerale de câteva sute de ani. Pe lângă izvoarele de apă minerală sau borcut, cum mai este numit în zonă, în oraşul-staţiune preferat în ultimii ani doar de bătrânii care vin aici la tratament, sunt şi izvoare de apă plată. Trei din cele patru izvoare cu apă plată au fost contaminate cu E.Coli, potrivit analizelor realizate de Direcţia de Sănătate Publică. Se pare că analizele au fost făcute în luna octombrie a anului trecut, însă abia acum au fost făcute publice de către primarul Traian Ogâgău, care a ţinut să repete analizele la un laborator privat. Acesta nu a făcut altceva decât să-i confirme faptul că apa nu este potabilă.

James Mattis, alesul lui Trump pentru şefia Pentagonului: SUA trebuie să fie pregătite să înfrunte Rusia

Candidatul propus de Donald Trump pentru şefia Pentagonului, generalul James Mattis, a declarat în cadrul audierii de confirmare din Congres că SUA trebuie să se pregătească să înfrunte Rusia cu privire la comportamentul său agresiv în domenii în care cooperarea este imposibilă. Audierea lui Mattis a început în Comisia Senatului american pentru armată, iar generalul şi-a scris un discurs de deschidere. "Am încercat să lucrăm cu Rusia şi în cele mai negre zile ale Războiului Rece şi susţin dorinţa preşedintelui ales de a lucra cu Rusia acum", a scris Mattis. "În acelaşi timp, când identificăm alte domenii unde nu putem coopera, trebuie să înfruntăm Rusia şi să ne apărăm dacă Rusia alege să acţioneze împotriva intereselor noastre" a adăugat generalul american.

Cea mai mare aberaţie cu fonduri europene din România, refinanţată cu o sumă fabuloasă

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanţare din partea Uniunii Europene de peste 500 de milioane de euro, printre care şi cele două depozite de deşeuri din judeţul Suceava, de la Moara şi cel din Pasul Mestecăniş şi infrastructura aferentă. Judeţul Suceava urmează să primească undeva la cinci milioane de euro pentru finalizarea proiectului Sistemul de Management Integrat al deşeurilor. Fondurile sunt destinate pentru staţiile de transfer deşeuri de la Fălticeni şi Rădăuţi, precum şi pentru finalizarea a mult blamatei gropi de gunoi de la Pojorâta. Aceasta din urmă a fost practic finalizată, lipsindu-i doar infrastructura rutieră şi un operator pentru groapa de gunoi.

Oportunitatea energetică chinezo-kazahă a României

Un parteneriat chinezo-kazah şi o deschidere din partea Bucureştiului ar putea reduce dependenţa Europei de importurile de energie din Rusia şi reseta relaţiile României cu investitorii străini. Constanţa a ratat beneficiile vechiului Drum al Mătăsii, dar acum este bine plasată pentru a profita de noul Drum al Mătăsii, care ar putea aduce investiţii de miliarde de dolari în ţara noastră, scrie directorul EU-Romania Business Society, James Wilson, pentru fDi Magazine. În opinia lui James Wilson, noul guvern de la Bucureşti ar trebui să fie interesat de acest proiect, în condiţiile în care valoarea investiţiilor străine directe a scăzut drastic în România în ultimii cinci ani - de la 10,93 miliarde de dolari în 2011 la 3,62 miliarde de dolari în 2015.

BANCHERUL

Curtea Constitutionala: clientii bancilor nu pot scapa de datorii daca au fost executati silit iar locuinta a fost vanduta

Curtea Constitutionala a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 35 din 12.01.2017, decizia nr.639 din 27 octombrie 2016 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (3), art. 3, art.8 alin. (5), art.10 si art.11 din Legea nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Este vorba de unul dintre dosarele privind legea darii in plata judecate anul trecut de Curtea Constitutionala, in care un client al Raiffeisen Bank a cerut Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti sa i se anuleze datoria ramasa fata de banca, dupa ce a fost executat silit iar imobilul cumparat cu banii din credit a fost vandut la licitatie. Curtea Constitutionala a constatat insa ca legea darii in plata nu se poate aplica in astfel de cazuri, in care imobilul a fost deja vandut in cadrul executarii silite.

COTIDIANUL

Generalul Coldea - acuzaţii de corupţie - Cornel Nistorescu

Afacerile dubioase ale lui Virgil Măgureanu sunt cunoscute. Unele, din vremea în care era în funcţie. Altele au ieşit la iveală din mărturisirile şi denunţurile Alinei Măgureanu, fosta sa noră. Afacerile lui Gioni Popescu sau ale lui Dumitru Zamfir, de asemenea. Ultimul a şi fost condamnat. Despre afacerile lui Florian Coldea a vorbit prima dată senatorul Valer Marian. A făcut şi o interpelare. Au venit mai apoi scandalul ANRP şi dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. Între timp, pe net, au început să circule tot soiul de informaţii despre averea şi nivelul de trai ridicat ale adjunctului SRI. Textul în cauză a circulat cu discreţie. Unora nu le venea să creadă că măcar o parte ar putea fi adevărată. Altora, ca şi acum, le era frică.

Valer Marian: Şi totuşi, dezvăluirile lui Ghiţă sunt plauzibile

Implicarea DNA şi SRI în acţiuni de poliţie politică şi în abuzuri procesuale a fost relevată într-un mod tranşant, într-un interviu acordat în luna martie 2016 de către fostul şef al US Secret Service pentru Europa de Est, Darren White, care a activat timp de cinci ani la Bucureşti, perioadă în care a avut ocazia să cunoască modul de operare a instituţiilor de forţă din România. Darren White a afirmat, în esenţă, că are serioase îndoieli cu privire la legitimitatea anchetelor DNA şi DIICOT, pentru că majoritatea ţintelor lor sunt politice şi de obicei sunt represalii din cauza politicii, atunci când persoanele anchetate au deranjat un alt politician sau un alt broker al puterii.

Vremea, exploatată politic. Greaua moştenire a ajuns şi la Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat azi la începutul şedinţei de guvern că a observat în ultimele zile o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul guvern, referindu-se aici la stocurile de cărbune de la centralele electrotermice din zona Olteniei. "Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern şi o să mă refer foarte pe scurt la câteva subiecte: în primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice şi aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile".

CURENTUL

Deratizarea - George Roncea

Gelu Voican Voiculescu, papagalul cu kalaşnicovul, fost viceprim-ministru al lui Ilici şi inventatorul poliţiei politice în 1990 a fost audiat, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Mineriadei din 1990 în care a fost inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, pentru care riscă şi el şi toată Gaşca Ilici vreo 25 de ani de căciulă. Incredibil ce-a putut declara nemernicul: "forţe revarşarde, nostalgice au vrut să împiedice cu orice preţ să meargă România pe calea democratizării şi a statului de drept. Atunci au făcut acele provocări şi violenţe din 13 iunie, care au antrenat reacţia minerilor. Toate astea ne-au fost puse nouă în cârcă".Nouă adică lui Ilici, Petre Roman, Măgureanu şi întregii Haite kaghebiste din care face şi el parte - grup infracţional constituit.

CURIERUL NATIONAL

Asirom VIG, în vizorul ASF

Autoritatea a făcut un control inopinat la asigurător, urmând să dispună măsurile necesare redresării deficienţelor. În cel mai fericit caz, Asirom riscă amenzi usturătoare şi va întocmi un plan de redresare. Având în vedere vechimea problemelor, este foarte posibil ca autoritatea să ceară insolvenţa sau chiar falimentul. Luna trecută, service-urile semnalau că păgubiţii societăţii Asirom - Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea. Asirom VIG a avut anul trecut pierderi totale de 50.510.109 lei.

Preşedinţia estimează impactul bugetar brut al măsurilor adoptate de guvern la 8,5 miliarde lei, care se adaugă la deficitul bugetar de 2,96%

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat miercuri, pentru Mediafax, că impactul bugetar brut al măsurilor adoptate recent de Guvern şi Parlament este de aproximativ 8,5 miliarde lei, potrivit evaluărilor Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale. "Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern", a precizat Cosmin Marinescu pentru Mediafax. El a menţionat faptul că este vorba despre un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar.

Previziunile economice ale PwC pentru 2017

Analiştii de la PwC anunţă câteva tendinţe interesante pentru 2017, în ceea ce priveşte economia globală, influenţată de evoluţii economice din SUA, Europa şi Asia. Potrivit previziunilor PwC pentru 2017, Statele Unite vor impulsiona creşterea economică în statele G7, în timp ce principalele economii din Zona Euro vor atinge niveluri-record ale ocupării forţei de muncă, însă statele de la periferia Zonei Euro vor crea mai multe locuri de muncă noi. De asemenea, analiştii PwC anticipează că Indonezia va deveni cea de-a 16-a economie a lumii care depăşeşte pragul unui PIB de 1 trilion de dolari, în timp ce creşterea populaţiei va pune presiune pe statele din Golf să îşi reformeze finanţele publice. La nivel global, însă, pentru multe economii, 2017 va fi un an al incertitudinii.

Altex se extinde în parcul logistic P3 Bucharest

Retailerul Altex a semnat un nou contract de închiriere pentru un depozit de 15.000 mp în P3 Bucharest, cel mai mare parc logistic din România. Prin acest acord, Altex îşi dublează suprafaţa hub-ului logistic, pentru a se adapta nevoilor de dezvoltare rapidă ale business-ului. Altex mai ocupă un spaţiu de 15.500 mp într-o hală existentă din parc, iar odată cu semnarea noului contract, acesta se extinde cu încă 15.000 mp în cea mai nouă clădire construită în P3 Bucharest, ajungând astfel la un total de peste 30.000 mp închiriaţi în acest parc. Altex are 2.000 de angajaţi şi deţine peste 90 de magazine în cele mai importante oraşe din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Noaptea albă a lui Coldea

Generalul SRI Florian Coldea a fost chemat, ieri, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, informaţie dezvăluită în premieră, de evz.ro. "Alarma de gradul 0!" s-a declanşat după ultima dezvăluire a lui Sebastian Ghiţă, de miercuri seara. Aseara, la ora 18.15, SRI a anunţat că nr. 2 din serviciul secret a fost suspendat. Interimatul a fost preluat de Eduard Hellvig. Sursele EVZ au dezvăluit că întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, a avut loc la Cotroceni, la cererea preşedintelui. Şeful statului ar fi refuzat să discute la telefon orice amănunt legat de acuzaţiile publice lansate de Sebastian Ghiţă la adresa şefului operativ al serviciului secret şi a cerut o întâlnire faţă-n faţă.

Ponta, mărul discordiei dintre Ghiţă şi general

Fost membru în Comisia Parlamentară de control a activităţii SRI, Ghiţă s-a referit în ultima perioadă la strânsa colaborare pe multiple planuri pe care a avut-o cu generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, în ultimii 6-7 ani. Între Ghiţă şi Coldea ar fi survenit o ruptură din cauza lui Victor Ponta. Fostul deputat Sebastian Ghiţă este urmărit penal de DNA în mai multe dosare. El a dispărut pe 19 decembrie 2016, iar la începutul acestui an a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, în baza unui mandat de arestare emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

America House, reperul tranzacţiilor cu birouri, a fost scoasă la vânzare

Investitorul imobiliar instituţional AEW Europe, deţinut de Natixis şi La Banque Postale, a scos la vânzare clădirea de birouri America House din centrul Bucureştiului la aproape un deceniu de la achiziţia acesteia cu un randament rămas până astăzi un record, potrivit unor surse din piaţa imobiliară. Decizia de a scoate imobilul pe piaţă vine la scurt timp după ce băncile de investiţii Natixis şi La Banque Postale au finalizat procesul de fuziune a diviziilor lor imobiliare AEW Europe şi Ciloger. Noul grup a devenit al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piaţa franceză, cu un portofoliul în administrare de peste 24 mld. euro. Pe lângă America House, AEW Europe mai deţine în România şi parcul de retail Promenada din Târgu Mureş.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul Iacob s-a deplasat personal la Jakarta, fără îndeplinirea procedurilor de extrădare

Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, confirmă informaţiile prezentate de "Jurnalul Naţional", în cursul săptămânii trecute, cu privire la o audiere conspirativă a sa, la Jakarta, de către o echipă de poliţişti şi procurori români. Într-un interviu pentru Antena 3, Popa descrie modul în care prim-adjunctul Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Marius Iacob, s-a deplasat personal în Indonezia, cu un an de zile înainte de extrădarea oficială, pentru a-l extrage pe acesta de la Jakarta şi pentru a-l aduce în România. Marius Iacob, care a infirmat aceste informaţii, cu vehemenţă, a fost confirmat, la scurt timp de la consumarea acestui episod, prin semnătura preşedintelui României de la acea dată, Traian Băsescu, în funcţia de procuror-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Fabricile de bani" ţinute închise de România

Debutul finanţării proiectelor europene pentru perioada 2014-2020 are o întârziere de trei ani. Cu mici excepţii, liniile de finanţare au rămas blocate anul trecut. Au fost începute câteva proiecte ale unor instituţii publice şi altele mai mici pentru agricultură, însă restul fondurilor au stagnat. Chiar şi acolo unde s-au depus proiecte, încă nu a fost începută finanţarea, iar mulţi beneficiari spun că e posibil să li se ceară să le redepună, din cauza unor disfuncţionalităţi ale sistemului electronic. Pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU) încă nu există evaluatori, iar procedurile ar putea întârzia contractarea până în iunie, chiar dacă liniile s-ar deschide acum.

Autostrada Zăpezii, topită de jocul binomului

Misterul blocării autostrăzii Comarnic-Braşov, eşec pus în cârca lui Victor Ponta, începe să se dezlege. Mesajele trimise de Sebastian Ghiţă din scorbura secretă prezintă, în Seria 6, o variantă credibilă şi articulată a luptei teribile care s-a dus în cotloanele puterii pentru a îngropa proiectul susţinut de Guvern. Ghiţă îl devoalează pe generalul Florian Coldea ca un adversar cu o forţă teribilă care a impus prin ameninţare blocarea negocierilor pentru construirea autostrăzii. Aflăm că în balanţa deciziei de renunţare la contract nu au cumpănit elementele concrete ale proiectului, ci o voinţă ocultă, impusă de ,,europeni" nenominalizaţi. Încă.

Falimentul suflă tot mai tare peste eolienele României

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a solicitat ieri noului ministru al Energiei, Toma Petcu, să ia măsuri pentru rezolvarea situaţiei critice din sectorul energiei regenerabile generată de impunerea unei cote de 8,3% de energie "verde" care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017. Reprezentanţii PATRES susţin că prin această măsură luată la final de mandat de fostul Guvern Cioloş producătorii de energie regenerabilă sunt împinşi spre faliment. Această cotă de 8,3% pentru 2017 este sub nivelul celei din 2016 şi mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220 în baza căreia s-au făcut investiţiile în sectorul regenerabilelor.

NATIONAL

Dragnea predă Guvernul "Clanului Oltenilor"!

Liviu Dragnea nu este chiar atât de "el lider maximo" in PSD precum îl vede toata lumea. Si asta pentru că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, preşedintele principalului partid de guvernământ a suferit câteva înfrângeri severe in propria ograda, fiind obligat sa cedeze, pe banda rulantă, importante funcţii de conducere din diverse ministere către "fosile" susţinute de tot mai influentul "clan al oltenilor". Este vorba de o puternica grupare dură din cadrul PSD, al cărei lider de necontestat este Paul Stănescu, "baronul" de Olt bătând cu pumnul in masă pentru ca oamenii săi să primească posturi vitale in Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării sau chiar şefia unor importante instituţii precum Inspectoratul de Stat in Construcţii.

Lovitura in plex pentru mafia pharma

Iată că, ironia sortii, la doar câteva ore după ce Donald Trump a provocat un scandal internaţional declarând că va sari la jugulara atotputernicei mafii din domeniul farmaceutic, Guvernul de la Bucureşti s-a mişcat mai repede decât viitoarea administraţie a SUA. Iar noul ministru al Sănătăţii a anunţat că guvernul va elimina comisiile de specialitate de la nivelul caselor de asigurări, astfel că medicii vor putea, in sfârşit, să prescrie direct medicamentele pe care le considera optime in derularea tratamentelor. Este vorba despre o adevărata "revoluţie" produsă de către ministrul Florin Bodog, întrucât, până acum, aceste decizii erau strict apanajul membrilor comisiilor judeţene de asigurări, aceştia fiind acuzaţi de nenumărate ori ca fac pe fata jocul marilor jucători de pe piaţa pharma, aflându-se sub influenta unor puternice grupări de lobby precum cea a lui "Don Nic" Voiculescu.

PUTEREA

FISCUL nu va mai fi un bau-bau pentru FIRME

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat, în şedinţa de guvern de joi, principiile şi modul de funcţionare a Legii prevenţiei pentru mediul de afaceri, prin care se doreşte evitarea sancţionării companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite. De această facilitate nu vor beneficia firmele care utilizează munca la negru sau angajează minori, informează News.ro. Proiectul prevede că autorităţile de control nu vor mai putea aplica agenţilor economici sancţiuni pentru contravenţiile sesizate fără ca, în prealabil, respectivelor firme să le fie acordată o perioadă pentru remedierea problemelor sesizate. Procedura are ca scop "educarea şi perfecţionarea antreprenorilor".

Măsuri după acuzaţiile lui Ghiţă: COLDEA a fost SUSPENDAT de la conducerea SRI

Conform unui comunicat al SRI, prim adjunctul directorului SRI, Florian Coldea a fost pus la dispoziţie. Serviciul Român de Informaţii reacţionează oficial la seria de acuzaţii şi înregistrări lansate de Sebastian Ghiţă în ultima perioadă. Generalul Florian Coldea va fi suspendat din funcţia de prim-adjunct până la lămurirea aspectelor privind eventuale încălcări ale legii şi deontologiei profesionale.

SCANDALURILE care au marcat FULMINANTA carieră a lui Florian COLDEA

Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, la scurt timp de la recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. La doi ani de la numire, în 2007, la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situaţia a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României de la vremea aceea. Preşedinte al PSD la acel moment, Geoană l-a acuzat pe Florian Coldea că voia să-i şantajeze pe magistraţi pentru o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu. Conţinutul notelor prezentate de Geoană a fost dezvăluit presei fiind vorba despre un răspuns al CNSAS privind legături cu Securitatea ale judecătorilor. Ulterior, comisia parlamentară a desfăşurat o anchetă pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliţie politică, Coldea fiind repus în funcţie după câteva luni.

ROMANIA LIBERA

Cine l-a creat pe Sebastian Ghiţă. Fostul parlamentar controla SRI, luându-i banii pe persoană juridică

Peste un miliard de lei câştigaţi numai din 2010 încoace şi un conflict de interese, aşa ar putea fi rezumată relaţia dintre Sebastian Ghiţă şi instituţiile statului, printre care Serviciul Român de Informaţii. O relaţie care, zilele acestea, este devoalată de către urmăritul internaţional până la amănunte foarte personale. Concedii în insule exotice, dar şi în Toscana, şi vizite dese la casa de la munte a lui Sebastian Ghiţă, acestea sunt acuzaţiile pe care le-a lansat în ultima săptămână, prin intermediul unor înregistrări difuzate de România TV, fostul politician. Fugind de mai multe potenţiale condamnări, Ghiţă pare dispus să arate lumii că relaţia sa cu adjunctul SRI Florian Coldea ar fi fost mult mai apropiată decât prevede etica relaţiei dintre un şef de serviciu secret şi un controlor parlamentar al activităţii SRI.

Sabin Orcan: Viorel Voinescu va prelua interimatul la SRI

Directorul editorial RL, Sabin Orcan, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că interimatul Serviciului Român de Informaţii va fi preluat de Viorel Voinescu, general şi adjunct în cadrul instituţiei de forţă. "Viorel Voinescu acoperă interimatul. Un civil nu poate prelua lucruri din SRI, iar Voinescu este general şi adjunct. Aşa spune o sursă de-a mea. O să vedem", a declarat jurnalistul RL la B1 TV. George Viorel-Voinescu (53 de ani) a fost numit adjunct în cadrul SRI de Traian Băsescu, la 1 august 2005.

România Curată: Care sunt neregulile identificate în afacerea Bechtel

România Curată a intrat în posesia unei copii a contractului original încheiat de Guvernul Năstase cu CNADNR şi declarat pierdut de fostul ministru Dan Şova, privind afacerea Bechtel. Este vorba de o scanare a originalului semnat de directorul CNADNR de la acel moment şi de vicepreşedintele Bechtel, conţinând pe fiecare dintre pagini semnăturile ambelor părţi. Potrivit sursei citate, jurnaliştii RC au descoperit mai multe nereguli privind documentul, astfel patru dintre paginile iniţiale ale contractului au fost înlocuite cu pagini care folosesc fonturi "uşor diferite", o altă spaţiere faţă de partea de sus şi de jos a paginii şi care sunt nesemnate (pag. 62, 82, 84, 85). Anexele sunt de asemenea nesemnate.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari angajatori din economie în 2016

Retailerul alimentar Kaufland, care a raportat oficial un număr de peste 17.700 de angajaţi la finalul anului trecut, a rămas şi în 2016 cel mai mare angajator din economie, potrivit datelor înregistrate în Revisal, softul Inspecţiei Muncii prin care se ţine evidenţa salariaţilor. Kaufland ocupă prima poziţie încă din 2014, an în care a devansat producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom. Pe locul doi în topul celor mai mari angajatori din economie se află OMV Petrom, care a rămas cu circa 14.400 de angajaţi anul trecut, cu peste 1.000 de oameni mai puţini faţă de anul anterior. Pe următoarea poziţie se află producătorul auto Automobile Dacia, al cărui efectiv de salariaţi de pe platforma de la Mioveni stagnează undeva în jurul valorii de 14.000 de persoane de câţiva ani încoace.

Un fond de acţiuni care investeşte în ţări ale fostei URSS, randament de 50% în 2016

Cel mai mare randament afişat de un fond mutual pentru anul 2016 a fost de 53% în cazul Raiffeisen Russland-Aktien, fond de acţiuni care investeşte în principal în acţiuni şi titluri de valoare ale societăţilor cu sediul sau focalizarea activităţii în Rusia sau alte state din fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În cazul unui fond românesc de acţiuni, cea mai bună performanta afişează un randament de 11% în cazul BT Maxim, administrat de clujenii de la BT Asset Management. Ordonat descrescător în funcţie de randament, BT Maxim, primul fond românesc de acţiuni din top, ocupă locul 14 în analiza ZF pe baza datelor de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Majoritatea băncilor au dus dobânzile reale la depozite pe minus

Scăderea spectaculoasă a dobânzilor pe piaţa monetară s-a răsfrânt rapid şi inevitabil asupra dobânzilor la depozitelor clienţilor persoane fizice, majoritatea băncilor locale afişând în prezent dobânzi real negative. De exemplu, pentru un depozit în lei în valoare de 2.000 de lei pe o perioadă de 12 luni, cu capitalizarea dobânzii, un deponent poate pierde în cel mai rău caz aproape 56 de lei. În cel mai bun caz plasarea economiilor la bancă îi aduce 32 de lei, potrivit portalului financiar Finzoom. "Băncile nu au o nevoie prea mare de finanţare, de aceea bonfi­caţiile la depozite sunt mici. Raportul dintre credite şi depozite este sub 100% la aproape toate băncile, ceea ce înseamnă că au un volum mai mare de depozite decât de credite", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb