REVISTA PRESEI 13.03.2017

Willy Hommer
Revista Presei / 13 martie 2017

REVISTA PRESEI 13.03.2017

ADEVARUL

Ministrul Justiţiei spune că va discuta cu Lazăr şi Kovesi despre ancheta pe OUG 13 şi nu exclude demisia lor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei CCR, şi dă de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci. Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile. Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Trump se pregăteşte să o primească pe Merkel

Donald Trump o va primi marţi, la Casa Albă, pe prudenta Angela Merkel. După întrevedere - prima de la învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite -, liderul republican de la Casa Albă şi cancelarul conservator german vor susţine o conferinţă de presă comună. Administraţia americană şi Guvernul de la Berlin nu au dat detalii despre programul acestei întâlniri extrem de importante pentru relaţiile transatlantice. Potrivit unor surse apropiate dosarului, cei doi lideri urmează să discute despre relaţiile comerciale americano-germane, contribuţia Germaniei la NATO, viitorul Uniunii Europene, problema imigranţilor, criza din Ucraina, dar şi despre preşedintele rus Vladimir Putin.

Arbitru sau complice? CCR, lumina noastră e...

Criza ordonanţelor a generat nu mai puţin de cinci sesizări adresate Curţii Constituţionale, dintre care patru au fost în sensul contestării ordonanţei 13 (formulate de Preşedinţie, CSM, Avocatul Poporului şi Curtea de Apel Bucureşti), iar una în favoarea ordonanţei 13 (formulată de preşedintele Senatului). Curtea Constituţională le-a respins pe primele patru şi a admis-o doar pe ultima. Statistic, Guvernul a acţionat perfect. O altă observaţie: în zeci de pagini de motivări, în sute de paragrafe şi mii de cuvinte, Curtea Constituţională a reuşit performanţa să nu facă absolut niciun fel de apreciere faţă de faptul care chiar a generat această criză: maniera în care Guvernul a acţionat atunci când a adoptat ordonanţa 13.

Decizia CCR în disputa "Tăriceanu-DNA" îi "imunizează" pe miniştri în faţa legii

Experţii consultaţi de "Adevărul" spun că CCR şi-a depăşit atribuţiile atunci cînd a stabilit cum trebuia DNA să încadreze corect faptele. Anomaliile au fost sesizate chiar şi de către un judecător al Curţii Constituţionale. Livia Stanciu a arătat că CCR nu se poate substitui nici judecătorului de cameră preliminară (în a cărui competenţă intră verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală) şi nici instanţei de judecată (competenţă să hotărască asupra învinuirii adusă inculpatului şi să constate, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat). Şi alţi experţi în Drept au arătat că judecătorii constituţionali şi-au depăşit competenţele..

Surse: Dacian Cioloş îşi face partid

Asociaţia "România 100", ONG-ul înfiinţat de fostul premier Dacian Cioloş, a fost înregistrată la tribunal la începutul lunii martie. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Cioloş va lansa oficial Asociaţia "România 100" în următoarele zile, iar în cadrul ceremoniei va anunţa şi posibilitatea ca Asociaţia să se transforme în partid politic. Cât despre numele viitorului partid, sursele citate susţin că nu s-a luat încă o decizie. Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, şi Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii, se numără printre membrii fondatori, în timp ce Alin Mituţă, fost director de Cabinet al lui Dacian Cioloş, figurează ca director executiv al fundaţiei.

Becali anunta ca a dat TUNURI de aproape 30 de milioane in afaceri

Vanzarea de jucatori nu mai este principala sursa de venit a lui Gigi Becali. Becali a reusit din nou sa faca afaceri bune cu terenurile sale. Patronul Stelei a vandut recent un teren de 12 milioane de euro din Pipera si negociaza pentru vanzarea unui alt teren. Becali a mai cedat un ansamblu imobiliar in valoare de peste 14 milioane de euro, potrivit Capital. Sursa citata scrie ca Gigi Becali a vandut un teren de 7,3 hectare in zona de birouri Pipera, pentru suma de 12 milioane de euro. Becali a mai declarat, pentru Capital, ca tranzactia s-a incheiat in urma cu cinci luni, iar banii au fost deja incasati.

Imagini tragicomice în Brăila. Zeci de oameni s-au îmbulzit la o promoţie pentru hârtie igienică

Zeci de clienţi s-au înghesuit în dimineaţa zilei de duminică, 12 martie, pentru a profita de promoţia la hârtie igienică a unui magazin Lidl din Brăila. Oferta de 4,49 lei lei pentru un bax de 10 role de hârtie igienică li s-a părut atât de tentantă celor aflaţi în interiorul supermarketului încât mulţi au renunţat complet la alte produse şi, luptându-se din răsputeri pentru a pătrunde în faţă, şi-au umplut coşurile până la refuz cu baxurile aflate la ofertă. Preţul iniţial al produsului a fost de 7,62 de lei, aşadar reducerea oferită de administratorii magazinului a fost de 3,13 lei. Martorii la incident spun că unii dintre cumpărători au pătruns în magazia supermarketului pentru a se alimenta cu suluri de hârtie igienică, după ce marfa disponibilă pe rafturi s-a epuizat.

Escaladarea conflictelor diplomatice dintre Turcia şi mai multe state europene

Campania pro-Erdogan pe care guvernul turc a încercat să o ducă în ţările din Europa unde se află o puternică minoritate turcă continuă să stârnească dezbateri aprinse. După Germania, a fost rândul Olandei să provoace furia Ankarei, după ce autorităţile olandeze au interzis participarea la mitigurile electorale a doi miniştri turci. Duminică, o adunarea în sprijinul proiectului lui Erdogan de a schimba Constituţia prin referendum pentru a-şi spori prerogativele prezidenţiale a fost, de asemenea, anulată în Suedia. La Rotterdamn, cel mai mare port olandez, a fost interzisă apariţia ministrului de externe turc la un miting electoral. Mitinguri electorale similare au mai fost anulate în Austria şi Elveţia.

China avertizează Statele Unite în privinţa unui eventual război comercial

Un război comercial între Washington şi Beijing va provoca o "suferinţă fără rost", a avertizat sâmbătă noul ministru chinez al Comerţului, în contextul în care preşedintele american Donald Trump intenţionează să penalizeze importurile din China, acuzând-o că "fură" locuri de muncă din Statele Unite. Avertizarea ministrului chinez vine după ce Donald Trump a ameninţat în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite că va creşte taxele pentru mărfurile importate din China, iar secretarul american al Comerţului Wilbur Ross a anunţat că intenţionează să dea curs acestei politici prohibitive.

BANCHERUL

Cine ar trebui sa fie noul preşedinte al CEC Bank?

Răspunsul este simplu: fie in continuare actualul preşedinte, Radu Gheţea, un bancher experimentat, care a reuşit să modernizeze fosta casa de economii si să o aducă la nivelul băncilor străine, fie un bancher tânăr, din noua generaţie, care si-a dovedit profesionalismul într-o altă bancă de succes, de exemplu in cadrul Băncii Transilvania. Orice altă alegere, de exemplu o persoană apropiată vreunui partid, fără o experienţă relevantă in conducerea unei bănci de succes sau un bancher din vechea generaţie, ar fi de rău augur pentru CEC Bank. Pentru că banca de stat nu are acum nevoie de altceva - precum o schimbare de strategie sau de orientare, de transformare într-o bancă de investiţii sau alte diverse propuneri.

CAPITAL

Cum vom trăi într-o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Liderii "nucleului dur" au bătut palma pentru mai multe niveluri de integrare şi se pare că, în viitorul apropiat, UE va arăta destul de diferit. Ce impact va avea noua configuraţie asupra României? Cele cinci scenarii privind viitorul UE prezentate de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi faptul că liderii occidentali au declarat că preferă varianta unei Europe cu mai multe niveluri de integrare le-au dat fiori multor români, care par să creadă că vom fi abandonaţi treptat de Bruxelles în mâinile politicienilor locali şi că state precum Rusia sau Turcia vor ajunge să aibă o influenţă mult mai mare în regiune.

Virgil Metea, Romgaz: "Ne-am propus un buget de investiţii de 1,1 miliarde lei"

Începerea lucrărilor la o nouă termocentrală, creşterea ratei de înlocuire a rezervelor, majorarea capacităţii de înmagazinare şi punerea în exploatare a celui mai mare zăcământ onshore descoperit în ultimii 25 ani sunt principalele investiţii aflate pe lista producătorului naţional de gaze naturale. Dacă în ultimul timp o parte din investitori sau presa de specialitate a atras atenţia Romgaz că preferă să stea pe un munte de bani în loc să investească, anul acesta conducerea Romgaz are planuri ambiţioase. În următoarea perioadă, compania şi-a pregătit, conform directorului general Virgil Metea, investiţii de peste 1,1 miliarde de lei, o sumă cu 500 de milioane de lei mai mare decât cea alocată anul trecut.

Statul a cadastrat 19% din terenurile agricole ale ţării

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a alocat pentru 2017 un buget de 162,5 mil. euro, mai mare cu 80% faţă de cel de anul trecut, pentru cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole. Până acum 19% din suprafaţa agricolă a ţării fost înscrisă în cadastru. Astfel, primăriile pot solicita finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului. Sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de ANCPI, însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan.

Est europenii merg la cumpărături în Germania. Produsele sunt mult superioare

Est europenii merg la cumpărături la vecinii occidentali deoarece multinaţionalele fabrică produse de calitate inferioară pentru estul Europei. Nemulţumiţi de calitatea proastă a alimentelor din marile magazine, tot mai mulţi oameni din centrul şi estul Europei merg la cumpărături în vecini, mai ales în Austria şi Germania, unde aceleaşi mărci costă chiar mai puţin, dar mâncarea e de calitate mai bună. "Cumpărăm de aici tot ce avem nevoie: carne, afumături, brânză, iaurturi şi produse de toaletă. Mâncarea e de calitate mai bună, mai gustoasă", spune Marika, o cehoaica. Cehii merg la shopping în număr mare şi puţin mai la nord, la Dresda.

COTIDIANUL

Kovesi, în prag de adio

Anticorupţia se dezumflă nu pentru că n-ar fi necesară, ci pentru că a fost adjudecată de 2-3 persoane şi transformată în instrument de putere. Putea Laura Codruţa Kovesi să facă de una singură un asemenea mecanism de putere şi să îi adauge o armată? O fi pivotul nostru de baschet dotat fizic, dar în aceşti ani ea n-a dat semne că trăieşte într-un ideal şi nici că se bucură de o mare susţinere în stat. Mai degrabă, ea a fost introdusă într-un proiect nebun, un soi de aranjament. Să nu uităm că, nu demult, noul director al SRI declara: "SRI alocă resurse umane, resurse procedurale şi tehnologice de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce în sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat interinstituţional de succes.

Scandalul cu Turcia. Premierul olandez: Fără scuze

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat speranţa unei "dezescaladări" a crizei diplomatice dintre Haga şi Ankara, transmite AFP, citată de Agerpres. "Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să îşi ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sâmbătă)", a declarat Mark Rutte duminică, luând cuvântul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda. "Este o cerere absolut imposibilă şi nebunească", a adăugat el. Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmaţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat sâmbătă "rămăşiţe ale nazismului".

CURENTUL

O nouă inepţie de-a lui Firea: în Bucureşti maşinile vor putea fi expuse la vânzare doar în mişcare

Maşinile cu anunţuri de vânzare, care sunt parcate în Capitală, vor fi rdicate după ce propunerea PSD va fi votată de CGMB. Dacă vrei să-ţi vinzi maşina şi pui un anunţ cu "de vânzare" în geam, trebuie ca atunci când parchezi maşina pe teritoriul Capitalei să ascunzi afişul. Firea a inventat o nouă măsură de descongestionare a locurilor de parcare: vrei să-ţi vinzi maşina, du-o în târg. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, cunoscut în lumea traficanţilor de cocaina din Capitală ca "Ara" a declarat pentru Ştirile TVR că se află în lucru la Comisia Juridică Hotărâre de Consiliu General care va interzice expunerea autoturismelor în vederea comercializării pe teritoriul municipiului Bucureşti. Este evident că Firea nu are nicio soluţie de descongestionare a traficului. În curând face un an de când e primar şi are zero realizări. Estimăm că în curând va începe să ridice maşinile albe, maşinile negre şi tot aşa să se facă loc. Habotnică aşa cum e, sigur nu se va atinge de cele cu iconiţe.

CURIERUL NATIONAL

5,4 mil. euro pentru producătorii de lapte

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de hotărâre pentru acordarea unui ajutor de adaptare micilor producători din industria laptelui. Ajutorul de adaptare excepţional va fi acordat producătorilor de lapte care se încadrează la activitatea "agricultură la scară mică". Beneficiari pot fi micii fermieri care deţin un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA. De finanţare pot avea parte şi micii fermieri care au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016

Ministerul Turismului a lansat "Explore RO", aplicaţia creată special pentru turişti străini

Pentru a promova România ca destinaţie turistică în lume, Ministerul Turismului a lansat oficial aplicaţia "Explore RO", în cadrul celui mai mare târg de turism din lume, ITB Berlin, organizat în perioada 8-12 martie 2017. Aplicaţia "Explore RO", disponibilă în limba engleză, este destinată turiştilor din întreaga lume, care iubesc să călătorească chiar şi virtual. Cu această aplicaţie utilizatorii pot descoperi România şi resursele ei: natură, tradiţii, cultură, istorie, educaţie, arte. Aplicaţia reprezintă un ghid turistic al României, în variantă electronică, al cărui conţinut este semnat de Ministerul Turismului şi oferă utilizatorilor săi informaţii variate despre destinaţiile turistice, resursele naturale şi antropice, atracţiile şi evenimentele din România.

Piaţa gazelor nu e pregătită de liberalizare

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine că "piaţa gazelor naturale din România nu îndeplineşte condiţiile prealabile şi indispensabile care să permită parcurgerea acestei etape (liberalizarea pieţei - n. red.), subliniind că "demararea acestui proces fără o pregătire prealabilă corespunzătoare va avea efecte negative în piaţa gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare". Federaţia cere amânarea calendarului de liberalizare, argumentând că dereglementarea preţurilor de achiziţie ar duce la creşterea preţului final pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică

Marginalizată, Polonia nu a reuşit să blocheze realegerea lui Donald Tusk

Joi după-amiază şi vineri a avut loc la Bruxelles summitul european de primăvară, cu participarea şefilor de stat şi de guvern ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Analişti politici, corespondenţii la Bruxelles ai agenţiilor internaţionale de presă, ai presei scrise şi audiovizuale, comentând proiectul Europei cu mai multe viteze, îşi pun însă cu insistenţă întrebarea despre ce este în realitate vorba, în condiţiile în care la cârma multor state membre ale UE se află în acest moment lideri politici "pe ducă", adică la încheierea mandatelor, unii fără şansa de a reveni la conducerea statelor lor, iar alţii cu foarte puţine idei noi privind viitorul Uniunii.

Armata americană se implică mai energic şi în Siria

Pentagonul îşi măreşte implicarea în Siria. Circa 400 de puşcaşi marini sau membri ai Army Rangers au fost desfăşuraţi pentru a ajuta în lupta împotriva grupului Stat Islamic, în timp ce forţele locale se pregătesc să recucerească Raqqa. Militari din 11th Marine Expeditionary Unit au luat deja o poziţie de luptă pentru a oferi un sprijin de artilerie în lupta viitoare pentru oraşul Raqqa, a declarat un oficial din apărare pentru Stars and Stripes.

EVENIMENTUL ZILEI

Postul Paştelui şi marele pericol neştiut sau ignorat

Statisticile arată că în jur de 90% dintre români se declară religioşi, iar dintre aceştia două treimi suţin că ţin postul Paştelui. Anumite alimente care se pot mânca în această perioadă pot cauza numeroase boli. Aşa că, cel mai bine ar fi să le evitaţi. De la pateul vegetal la margarină, multe alimente pot creşte riscul bolilor cardio vasculare. Pateul vegetal conţine numeroase E-uri, dar şi o cantitate uriaşă de zaharuri. Din aceste motive, acest produs de post nu ar trebui să se afle pe masa voastră! Altfel, riscaţi să va îmbolnăviţi de cancer. De asemenea, este bine de ştiut că soia este extrem de periculoasă pentru sănătatea femeilor, spun specialiştii. Pe lista alimentelor de post periculoase se află şi caşcavalul vegetal, produsele de patiserie sau soia.

DOSARUL "GALA BUTE". Cea mai aşteptată sentinţă ar putea fi dată astăzi, 13 martie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se vor pronunţa astăzi, 13 martie, în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea, fost ministru al Turismului, este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită. La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut pedeapsă cu închisoarea orientată spre limita maximă. În acest dosar, Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea "Galei Bute" de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, respectiv, de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Orşova a declarat stare de alertă

Autorităţile din municipiul Orşova au declarat stare de alertă în perioada 8-18 martie pentru că nu au fost ridicate deşeurile menajere ale oamenilor din data de 6 ianuarie, a declarat marţi, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea. El a convocat o şedinţă pentru a verifica rapoartele grupurilor de suport tehnic alcătuite din specialişti ai autorităţilor sanitare, veterinare şi pentru situaţii de urgenţă, întocmite în municipiul Orşova, potrivit stiripesurse.ro. Actele respective au rolul de a determina parametrii necesari pentru izbugnirea unei situaţii de urgenţă generată de epidemii/epizootii ca rezultat al neridicării deşeurilor menajere ale cetăţenilor şi care erau depozitate ilegal în diferite zone din oraş.

JURNALUL NATIONAL

Chef de adio? Kovesi, paranghelie de două zile când CCR dădea de pământ cu DNA!

O paranghelie de două zile a avut loc- joi şi vineri- la Cheile Grădistei Fundata, la care au participat circa 400 de procurori DNA şi politisti, potrivit unei informatii denuntate de un martor. Persoana respectiva a povestit la RTV desfăsurarea ostilităţilor care avea un caracter sarbatoresc,de mare bucurie. Masa a fost prezidata de Codruta Kovesi iar în centrul atenţiei s-a aflat procurorul Uncheselu, care marca avansarea lui în consiliul de conducere al DNA, potrivit martorului. Chermeza din munti a avut loc cand Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care a desfiintat în termeni duri ancheta DNA asupra unor membri ai guvernului.

ANRE propune planuri noi pentru instalarea contoarelor inteligente

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în anul 2020, urmând ca, până în anul 2026, toţi utilizatorii să beneficieze de sisteme inteligente de măsurare a consumului, potrivit unui proiect de ordin. Distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora.

Februarie, a doua lună cu inflaţie pozitivă

Preţurile mărfurilor de consum au crescut cu 0,2% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2016, potrivit datelor anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică. Este a doua lună în care rata inflaţiei este pozitivă, după ce timp ce 19 luni consecutive a avut numai valori negative. În februarie, alimentele s-au scumpit cel mai mult, în medie cu 0,65% faţă de luna ianuarie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,08%. În schimb, tarifele la servicii au scăzut cu aproape două procente faţă de luna.

NATIONAL

Agenţii FSB extrădaţi de SRI s-au întors!

La începutul anului trecut SRI, sub "umbrela" agenţiilor americane de informaţii partenere a declanşat cea mai complexa operaţiune desfăşurată in ultimul deceniu. Este vorba despre expulzarea mascată, sub diverse pretexte, a agenţilor FSB care începuseră, din nou, "sa prindă cheag" in Romania. Însă marea miza a operaţiunii era nu atât "împingerea" peste Prut a ofiţerilor acoperiţi ai serviciului rus de spionaj, cât "anihilarea" agenţilor romani de influentă conectaţi la "conducta financiară" a Moscovei. Iată însă că, după mai mult de jumătate de an in care misiunea părea să se îndreptare spre un succes pe cât de discret public, pe atât de răsunător in lumea serviciilor secrete, lucrurile au fost deturnate si asistăm acum la o întoarcere a armelor.

Boicot la ANAF!

Proiectul de guvernare al noii coaliţii prevede că după ce va fi reluat circuitul banilor după facilităţile acordate acum pe bandă rulantă să se treacă la fiscalizarea sumelor astfel reintroduse in circuit. Practic, se speră ca românii să înceapă să cheltuie din nou, pentru ca Fiscul să aibă de unde creste încasările si, drept urmare, să susţină si efortul bugetar suplimentar creat in urma aplicării "relaxării fiscale". Numai că exista si un punct vulnerabil al planului guvernanţilor, reprezentat de boicotul pe care multinaţionalele par decise să-l continue. Căci dacă românii vor cheltui "bonusurile" primite de la Guvern tot pe la hypermarket-urile companiilor străine, atunci cei de la ANAF vor rămâne cu buzele umflate atunci când vor trebui să încaseze. Pentru ca vor primi in continuare doar impozitul pe salarii, nu si cel pe profit!

Alexander Adamescu îşi ia singur moştenirea de la tatăl sau

Bătălia pe averea omului de afaceri Dan Adamescu rămâne apriga. Văduva încă nedivorţata a lui Dan Adamescu a sunat la 112 si a reclamat că persoane necunoscute ii scot lucrurile din vila afaceristului. Nu foarte târziu, Carmen Adamescu a identificat cărăuşii ca fiind persoane apropiate lui Alexander Adamescu si i-a acuzat, pe fată, de furt. Pe scurt, aceştia îl ajutau pe Alexander să îşi ridice cate ceva din moştenirea încă netranşată in mod legal. Amicii lui Alexander susţin însă că văduva nu are niciun drept asupra vilei si resping ferm acuzaţiile de furt. Una peste alta, bătălia pe averea defunctului Dan Adamescu rămâne apriga si nu pare ca apele sa se liniştească prea curând.

ZIARUL FINANCIAR

RCS&RDS intră în linie dreaptă pentru listarea la bursa de la Bucureşti

Un grup de investitori vrea să vândă 20-30% din acţiuni, tranzacţie de 500-600 mil. euro. Compania de cablu, internet şi telefonie mobilă este evaluată între 1,5 şi 2 mld. euro. Grupul RCS&RDS a intrat pe ultima sută de metri cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti, operaţiune care ar scoate pe piaţă la vânzare între 20 şi 30% din acţiunile operatorului de cablu, internet şi telefonie mobilă. Conform unor surse de pe piaţa financiară, RCS&RDS ar vrea să iasă pe bursă până la începutul lunii mai, operaţiune care ar întoarce atenţia multor investitori către România. Prin listarea la bursă, Zoltan Teszari, cel care a creat RCS&RDS şi care deţine 47% din capital, vrea să dea posibilitatea unui grup de acţionari din companie să-şi vândă acţiunile.

Inflaţia continuă să crească uşor, iar economiştii văd o primă intervenţie a BNR la începutul verii

Inflaţia a urcat în februarie la 0,2%, de la 0,1% în ianuarie, o rată influenţată încă de măsuri administrative, în acest caz reducerile de taxe operate la 1 ianuarie. Potrivit economiştilor, doar eliminarea taxei radio-TV a tras inflaţia în jos cu 0,4 puncte, în condiţiile în care abonamentele radio- TV s-au ieftinit în februarie cu 17%, iar serviciile de poştă şi telecomunicaţii cu 5,7%. "Deşi indicele pare încă mic, este important de subliniat că reducerile de taxe încă distorsionează (cea mai recentă, de eliminare a taxei radio-TV, a tras în jos inflaţia cu 0,4 puncte procentuale); în acelaşi timp, inflaţia CORE - care elimină preţurile volatile şi pe cele administrate - a accelerat de la 0,5% la 0,9%, maximul din mai 2015 (fără reducerea de TVA din ianuarie 2017, ar fi depăşit pragul de 1%)", comentează, într-un raport, Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

UniCredit i-a prelungit lui Dan Pascariu cu încă un an mandatul de preşedinte al Consiliului de Supraveghere

Dan Pascariu, 66 de ani, a primit o nouă prelungire de mandat ca membru în Consiliul de Supraveghere al UniCredit România, a cincea bancă de pe piaţa locală, până în anul 2018. Prelungirea mandatului a fost aprobată de acţionari. În primăvara anului 2014, Pascariu primea un mandat de încă trei ani. Dan Pascariu ocupă de nouă ani funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit România, în urma împărţirii atribuţiilor decise după fuziunea din 2007 dintre UniCredit România şi HVB Ţiriac, prin care Răsvan Ra­du a pre­luat condu­ce­rea executivă a băncii rezultate. Pascariu şi-a început cariera bancară în anii "80 la Banca Ro­mâ­nă de Comerţ Exterior. După Revoluţie, el a ajuns preşedintele acestei bănci, iar ulterior a devenit şeful HVB Ţiriac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb