REVISTA PRESEI - 13.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 aprilie 2012

REVISTA PRESEI 13.04.2012

ADEVARUL

Vinerea Mare: "Drumul Crucii"

În premieră pentru Capitală, 70 de actori vor reda momentele dramatice prin care a trecut Domnul Iisus Hristos înainte de răstignire, acum 2.000 de ani. Bucureştenii vor avea azi parte de un eveniment cu o încărcătură religioasă fără egal. Pentru prima dată în istoria oraşului va fi "pusă în scenă" crucificarea lui Iisus Hristos, întemeietorul creştinismului. "Drumul Crucii", la mare preţ în lumea catolică, va reda în Vinerea Mare din calendarul creştinilor ortodocşi ultimele ore dinaintea răstignirii lui Iisus pe Muntele Golgota, lângă Ierusalim. Practic, bucureştenii se vor întoarce în timp, asistând la scene pe care le-au aflat până astăzi doar din Evanghelii sau din diverse ecranizări cinematografice.

Unde mergem în noaptea de Înviere

Zeci de mii de pelerini din toată ţara, dar şi din străinătate aleg să meargă la mănăstirile din Ardeal, Moldova, Dobrogea sau Bucovina pentru slujba din Noaptea Sfântă. Este adevărat că slujba din Duminica Învierii, care se săvârşeşte sâmbătă noaptea, este aceeaşi pentru toţi ortodocşii. Cu toţii spunem "Hristos a-nviat!", cu toţii, oriunde am fi, înconjurăm biserica în sunetul clopotelor şi bătăilor surde de toacă. Însă parfumul Paştelui petrecut în preajma bijuteriilor monastice din munţii Neamţului, Valea Oltului, inima Ardealului, Bucovina sau Maramureş face ca "Hristos să învie mai vârtos", aşa cum spunea vrednicul de pomenire Ion Hriscu, fost protopop de Vaslui, într-una dintre cuvântările sale.

Luptele electorale din Capitală

Sorin Oprescu (USL) şi Silviu Prigoană (PDL) îşi dispută Primăria Bucureştiului. Cele două formaţiuni se duelează şi pentru primăriile de sector. Principalele forţe politice, USL şi PDL, sunt aproape gata de competiţia pentru Primăria Capitalei şi pentru primăriile de sector. PDL şi-a desemnat toţi candidaţii, în timp ce USL mai are de lămurit situaţia de la sectoarele 2 şi 6. Primarul general, Sorin Oprescu, este susţinut de USL pentru un nou mandat, în timp ce PDL l-a aruncat în luptă pe deputatul Silviu Prigoană. Potrivit sondajelor interne ale PDL, Sorin Oprescu are în jur de 51%, în timp ce Prigoană ar avea 20%. PDL a apelat la Raed Arafat, dar acesta a refuzat să candideze.

ANALIZĂ: Să vindem sau să nu vindem "bogăţiile" ţării ?

Privatizările intenţionate în acest an, sub diversele forme - de la vânzarea de pachete minoritare, majorări de capital prin bursă, până la vânzarea integrală a unor companii - reprezintă un subiect care a acaparat atenţia opiniei publice. Discuţia care se impune însă este dacă sunt "vânzări pe nimic" sau parte a unei strategii cu efecte benefice suplimentare care nu pot fi ignorate. Coincidenţă sau nu, în anul electoral 2012 Romania este în plin proces de a vinde pachete majoritare sau minoritare într-o serie de companii de stat, demers căruia i se ataşează evidente conotaţii politice.

Cum vede economistul Ionel Blănculescu "adevărul despre Cupru Min"

Situaţia exploatării miniere Cupru Min SA Abrud, care deţine licenţa de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România, suscită în continuare atenţia publică. Consultantul financiar Ionel Blănculescu face o analiză economică interesantă despre ceea ce numeşte el "Adevărul despre Cupru Min". Analiza a fost publicată pe site-ul acestuia, www.blanculescu.ro. "Faptul că permanent suntem bombardaţi cu informaţii despre cele 20 de miliarde de euro pe care stăm la Cupru Min Abrud, nu mai este o noutate, ci mai mult, un motiv de a transmite în populaţie un sentiment de nesiguranţă, furie şi indignare", susţine Ionel Blănculescu.

Criza euro, într-o fază letală

Problemele economiei europene au intrat într-un con de umbră, însă ele se agravează pe zi ce trece, spune investitorul George Soros. În cel mai recent editorial publicat de miliardarul de origine maghiară în cotidianul "Financial Times", acesta susţine că efectele intervenţiei fără precedent a BCE în sistemul bancar nu vor mai fi simţite mult timp. "Diferenţa dintre statele datornice şi statele care le-au împrumutat continuă să se adâncească. Criza a intrat într-o fază mai puţin volatilă, însă mai letală", scrie Soros. Acesta arată că, dacă la începutul crizei, destrămarea zonei euro era de neconceput, acum aceasta nu mai reprezintă un scenariu apocaliptic. Problemele economice şi deficienţele majore din structura uniunii monetare au determinat multe ţări membre ale zonei euro să-şi îndrepte economiile către naţionalism.

Extrema dreaptă franceză pariază pe cartea "patriotismului economic"

Părând sortită să termine cursa alegerilor în poziţia a treia, Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional a schimbat strategia electorală, retorica sa şi a susţinătorilor săi concentrându-se mai puţin pe problema imigranţilor şi mai mult pe economie, în special pe problema şomajului şi a Uniunii Europene. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută recent, ea a declarat că patriotismul economic "este singura modalitate de a reduce şomajul fără a apela la măsurile inumane de austeritate" implementate de alte state europene, anunţă CNBC.

Investiţiile străine directe au crescut de zece ori în februarie

Investiţiile străine directe şi-au revenit în luna februarie, după ce în ianuarie au atins un minim al ultimilor ani. Volumul investiţiilor au totalizat în prima lună a anului 230 de milioane de euro, de zece ori mai mare decât în luna precedentă, când nivelul acestora a fost de numai 23 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). După datele din ianuarie, analiştii economici dădeau un verdict sigur: străinii nu mai investesc în România - dimpotrivă, îşi retrag banii. În februarie, situaţia s-a schimbat însă.

CURENTUL

Raportul CNA pe 2011: OTV, Antenele şi Realitatea - cele mai amendate "flaşnete" televizioniste

Raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului dezvăluie că, în cursul anului trecut, au fost aplicate un număr total de 251 de sanctiuni, dintre care 137 de somaţii şi 112 amenzi care au totalizat 2.170.500 de lei. Conform acestui raport oficial, postat, joi, pe site-ul CNA, în cursul anului trecut, cea mai amendată dintre haznalele mediatice care funcţionează "sub acoperire", deghizate în posturi de televiziune, a fost OTV-ul, rampa de pe care şoricelul isteric Dan Diaconescu îşi aruncă, seară de seară, lăturile politico-demagogice. Motiv pentru care, anul trecut, OTV a şi fost "premiat" cu 13 amenzi, în valoare totală de 440.000 lei.

CURIERUL NATIONAL

Creditorii vor putea lua bunurile sechestrate în contul datoriei

Dacă preţul stabilit de executor este mai mare decât creanţa, creditorul trebuie să plătească debitorului diferenţa. Noul Cod de Procedură Civilă prevede şi că bunurile care nu au putut fi vândute prin licitaţie publică rămân indisponibilizate cel mult 1 an de la data aplicării sechestrului. Dacă bunurile sechestrate nu pot fi nicicum valorificate, ele se restituie din oficiu debitorului sau unui reprezentant al său

FMI vine la Bucureşti să discute privatizări şi listări la Bursă

Delegaţia Fondului va fi însoţită de echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), ultima condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, a anunţat ieri, într-un comunicat, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, informează Mediafax. Franks va sosi la Bucureşti miercuri, 25 aprilie, şi va părăsi România la data de 9 mai, se spune în comunicat. Jeffrey Franks va fi însoţit de Erik De Vrijer, care va deveni şeful misiunii FMI în România pentru următoarea evaluare. Delegaţia FMI va fi însoţită de echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Bursa îmbracă o haină americană

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB s-a creat un "colţ american" în care vor fi accesibile investitorilor acţiuni listate la New York. Casa de brokeraj Tradeville aduce într-o primă fază acţiunile companiilor Coca Cola, Bank of America, Intel, Apple şi Visa. Analistul financiar Adrian Mitroi spune că acestea pot fi o oportunitate pentru cei care vor să se diversifice sectorial, însă câştigul nu va reveni decât celor care îşi aleg bine momentele de intrare. Începând de săptămâna viitoare, investitorii români vor putea cumpăra acţiuni ale unor companii americane chiar din piaţa de la Bucureşti.

Banca Mondială a redus estimarea de creştere economică a Chinei la 8,2%

Banca Mondială (BM) a revizuit în scădere cu 0,2 puncte procentuale estimarea de creştere economică a Chinei pentru acest an, la 8,2%, cel mai redus ritm din ultimii 13 ani, din cauza scăderii cererii pentru exporturi şi a încetinirii creşterii investiţiilor şi consumului intern. În ianuarie, BM anticipa un avans al economiei chineze de 8,4%, relatează Bloomberg. Ritmul de creştere a economiei Chinei, a doua ca mărime în lume, a continuat să încetinească în primul trimestru, fiind posibil ca Biroul de statistică din această ţară să anunţe vineri cel mai lent avans din ultimii trei ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu: Chiliman nu poate fi repus în funcţie nici de Brătianu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a negat că i-ar fi dat primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, un ultimatum atunci când a afirmat că acesta are 2-3 zile să se decidă dacă mai rămâne în PNL. Acesta i-a transmis însă că decizia de a-l demite din fruntea PNL Bucureşti este definitivă. "S-a interpretat greşit afirmaţia mea conform căreia, într-un timp relativ scurt, dl Chiliman ar trebui să ia o decizie", a explicat Antonescu la Realitatea TV. "Asta pentru că domnia sa a invocat ipoteza unei demisii. Altfel el rămâne candidatul nostru la sectorul 1". Antonescu a spus că termenul de 2-3 zile - care a expirat astăzi - "n-a fost un ultimatum, a fost o evaluare într-un calendar care e foarte strict".

Pământul se zguduie rău! Cele 39 de cutremure care au mişcat planeta în ultimele două zile nu pot fi explicate de specialişti: «Ceva nu e în regulă! Sunt prea multe seisme mari»

Scoarţa terestră a fost zguduită de 39 de cutremure în ultimele două zile. Specialiştii spun că toate aceste mişcări telurice nu au legătură între ele, dar ceea ce se întâmplă în Indonezia iese din tiparele statistice. Startul acestui "lanţ" de seisme a fost dat de cele două cutremure de 8,6 şi 8,2 grade pe scara Richter care au zguduit miercuri zona Indoneziei. La câteva ore, alte trei cutremure aveau să zgâlţâie Mexicul, primul de 7 grade, următoarele de 6,9 şi 6,2 grade. Tot ieri, şi în România s-au produs d o u ă cutremure, unul în Marea Neagră - 2,5 grade, celălalt în zona Vrancea - 3,5 grade. Seismologul Gheorghe Mărmureanu este de părere că toate aceste cutremure din ultimele două zile nu au legătură între ele, dar că ceea ce s-a întâmplat în Indonezia este o surpriză care nu poate fi explicată ştiinţific.

Reînvie CAP-urile. "Ceauşescu n-a fost tâmpit!"

După colhozurile sovietice, ministrul Agriculturii vrea cooperativizare nemţească. Nicolae Ceauşescu nu a fost tâmpit susţinând asocierea agricultorilor în cooperative, afirmă ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "După 20 de ani de fărâmiţare a patrimoniului agricol, trebuie să vedem că Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă şi că fără asociere irosim potenţial agricol. Fără asocierea fermierilor nu putem spera la performanţă în agricultură", spune Fuia. România are 1.048.000 de exploataţii subvenţionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare. "Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemţesc de asociere a micilor fermieri în cooperative, pe care să-l implementăm din acest an în 2-3 judeţe şi unde colegii nemţi s-au oferit să ne ajute cu know-how", declară ministrul.

JURNALUL NATIONAL

Restituirea INTEGRALĂ în bani a imobilelor naţionalizate, estimată la 16 miliarde de euro

Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile. "Pe lângă partea de acceptanţă la CEDO, avem o problemă financiară. Titlurile distribuite de ANRP impactează pe deficitul bugetar ESA, iar plăţile în bani impactează imediat pe deficitul în cash. Am găsit soluţia cu 15% din valoarea imobilelor pentru că statul nu-şi permite mai mult de atât", a declarat Mediafax ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

România se împrumută la Banca Mondială, ca să majoreze salariile bugetarilor

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 663 milioane euro, în perioada ianuarie - februarie 2012, în creştere cu 64,1 la sută faţă de perioada ianuarie - februarie 2011, în principal pe fondul dublării deficitului balanţei comerciale şi al reducerii cu o treime a excedentului transferurilor curente, informează BNR, citând date provizorii ale Institutului Naţional de Statistică. În acest ritm, deficitul României va urca la peste 3,5 miliarde de euro, până la sfârşitul anului. Iar asta înseamnă că întreaga construcţie bugetară este ameninţată. Prin urmare, pe unde vom scoate cămaşa creşterilor de salarii anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Mihai Răzvan Ungureanu? E simplu: ne împrumutăm. Ministrul de Finanţe, Bogdan Drăgoi, a anunţat că este aproape de parafarea unui acord de împrumut cu Banca Mondială, pentru un miliard de euro.

NATIONAL

"Iepurasul" din radioul public i-a adus lui Tiriac un contract de 420.000 de euro

In pragul Sarbatorilor Pascale, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) s-a transformat ieri in "iepuras" pentru milionarul Ion Tiriac, desemnand una dintre firmele acestuia castigatoare a unui contract de 420.000 de euro. Aflata in plin proces de innoire a parcului auto, Societatea Romana de Radiodifuziune a organizat o licitatie publica, pentru achizitionare a 32 de autoturisme, in regim de leasing. Opt firme s-au batut sa castige 420.000 de euro din bani publici, insa dupa ce a analizat ofertele, SRR a decis ieri ca cea mai avantajoasa este cea a societatii comerciale Premium Leasing SRL, o firma offshore, detinuta de compania Molesey Holdings Limited, cu sediul in Cipru.

Razboi DNA - ANAF pe TVA-ul imobiliar

Cu ceva vreme in urma, Fiscul reusise sa-i bage in corzi pe multi dintre miliardarii patriei, in frunte cu Gigi Becali si Robert Negoita, prin demersurile repetate de a-i pune sa achite restantele de zeci de milioane de euro provenite din afacerile imobiliare. Iata insa ca o sansa nesperata pentru cei "haituiti" de inspectorii fiscali, care le pusesera sechestru inclusiv pe ansamblurile rezidentiale construite, a venit tocmai de unde se asteptau mai putin. Si asta pentru ca, dupa cum sustine Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, DNA a dat prima rezolutie de neincepere a urmaririi penale in cazul unei persoane reclamate penal de catre ANAF pentru neplata unui TVA pe care nu-l colectase in perioada 2005 - 2007.

PUTEREA

Încă un tun marca Daniela Drăghia

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) "sifonează" peste 18 milioane de euro către firmele de casă ale PDL pentru refacerea unor studii de fezabilitate, hârtii care expiră în doi ani. Dacă numai pentru actualizarea valorilor privind autostrada Sibiu - Piteşti, şefii CNADNR au făcut rost de peste 14 milioane de euro, refacerea studiului de fezabilitate pentru celebrul tronson Comarnic - Braşov costă aproximativ 4 milioane de euro.

Putin se teme de gazele de şist

Moscova se teme că îşi va putea pierde principala armă de politică internaţională: şantajul energetic. Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, şi-a prezentat ultimul raport în calitate de premier în faţa deputaţilor ruşi şi şi-a exprimat cu această ocazie temerea că industria extractivă a Moscovei nu va putea face faţă concurenţei impuse de gazele de şist din Europa şi America. Îngrijorarea lui Vladimir Putin nu este una neîntemeiată: începând cu anul 2009, Statele Unite au înlocuit Rusia pe poziţia de cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Acest lucru a coborât foarte mult preţurile la gazele naturale, iar pe viitor aceste preţuri vor continua să scadă.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 64,1% în primele două luni

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele două luni ale acestui an, un deficit de 663 milioane de euro, în creştere cu 64,1la sută faţă de perioada ianuarie - februarie 2011, conform datelor transmise de Banca Naţională a României. Această creştere s-a produs, în principal, pe fondul dublării deficitului balanţei comerciale şi al reducerii cu o treime a excedentului transferurilor curente.

Combustibilii bio nu sunt sustenabili

Procesul de găsire a unor alternative pe termen lung la carburanţii convenţionali ar putea suferi o lovitură costisitoare, în condiţiile în care un raport al Uniunii Europene a atras atenţia asupra nesustenabilităţii combustibililor biodiesel. Raportul "UE Transport GHG: Destinaţia 2050" susţine că emisiile de dioxid de carbon produse de carburanţii biodiesel sunt mult prea costisitoare pentru ca acest tip de combustibil să poată fi considerat drept o soluţie viabilă pe termen lung.

ROMANIA LIBERA

Schimbări. În perioada interbelică, elevii trebuiau să ducă la şcoală adeverinţă de la preot că au cântat în biserică şi au citit cărţi religioase. De la Înviere, direct în discotecă. Cum s-au transformat sărbătorile pascale

Cât de important mai este Paştele pentru români? RL face o trecere în revistă a evoluţiei obiceiurilor legate de sărbătorirea Învierii Domnului, ce a avut loc în timp, de la perioada interbelică până în zilele noastre. Multe dintre obiceiurile legate de Paşte au supra­vieţuit nealterate de cei 40 de ani de comunism. Altele au cunoscut în decursul anilor transformări radicale. Petrecerile de după slujba pascală sunt la fel de straşnice: la discoteci pentru tineret, în familie pentru cei trecuţi de prima tinereţe. Acum la biserică se merge indiferent că eşti star rock, prezinţi vremea la tv ori eşti simplu muncitor.

Campionatul European de fotbal, în mâna mafiei ucrainiene

Hotelierii ucrainieni au triplat preţurile înaintea turneului final al Campionatului European de fotbal - însă se văd nevoiţi să înfrunte un concurent serios: grupările mafiote. Hotelul Slavutich din Kiev nu este, în mod normal, din cale afară de atractiv: o clădire comunistă situată pe malul râului Nipru, cu o rată de ocupare a camerelor de circa 10%. Însă odată cu apropierea Campionatului European de fotbal, pe care Ucraina îl va organiza împreună cu Polonia, hotelul a ajuns brusc în centrul atenţiei: cu câteva săptămâni în urmă, mai mulţi mascaţi înarmaţi cu bâte, membri ai unei grupări mafiote, au luat cu asalt lobbyul hotelului - şi au preluat controlul asupra acestuia, după cum relatează publicaţia germană Der Spiegel.

ZIARUL FINANCIAR

16 mld. euro cash ar trebui să plătească statul pentru proprietăţile naţionalizate. Mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic

Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile. "Pe lângă partea de acceptanţă la CEDO, avem o problemă financiară. Titlurile distribuite de ANRP impactează pe deficitul bugetar ESA, iar plăţile în bani impactează imediat pe deficitul în cash. Am găsit soluţia cu 15% din valoarea imobilelor pentru că statul nu-şi permite mai mult de atât", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

Cum şterg comisioanele tot câştigul din dobânda la depozit: dacă aveţi mai puţin de 500 de euro nu vă deranjaţi să îi mai duceţi la bancă

Dacă aveţi economii de numai câteva sute de euro decizia de a păstra banii acasă s-ar putea dovedi mai bună decât aceea de a-i pune într-un depozit la bancă deoarece comisioanele mari percepute de bănci la care se adaugă impozitul datorat statului şterg în multe cazuri tot câştigul din dobândă. Mai mult, există cazuri în care la scadenţă vă puteţi trezi că aveţi de încasat mai puţini bani decât aţi depus iniţial. Comisioanele percepute de bănci pentru administrarea unui cont curent în euro, produsul prin care se derulează toate operaţiunile efectuate de un client în această valută, variază între 0,5 şi 2 euro pe lună, adică între 12 şi 24 de euro pe an.

Fondurile UE stau în seifurile de la Bruxelles, proiectele europene sunt plătite de Trezorerie

Bugetul de stat este obligat să finanţeze proiectele ce ar fi trebuit derulate cu bani "gratis" ai Uniunii Europene. Ministerul Finanţelor va solicita Guvernului să aloce în tri­mestrul al doilea pentru împru­muturi către autorităţile de management al fondurilor UE 2,4 mld. lei (550 de milioane de euro), după ce în trimestrul I valoarea împrumuturilor din Trezorerie pentru proiectele europene s-a ridicat la 1,4 mld. lei (320 mil. euro), a anunţat ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi. Situaţia nu ar fi dezolantă dacă într-un ori­zont rezonabil banii ar fi recuperaţi din de­con­tările făcute de Comisia Europeană pe pro­iec­tele euro­pene. Dar datele arată că ritmul ram­bur­sărilor este extrem de scăzut - doar 194 mil. euro în primele trei luni ale anului, faţă de un pro­gram bugetat de 875 mil. euro.

Fondul Proprietatea ar putea încasa dividende de 140 mil. euro

Fondul Proprietatea ar putea în­casa în acest an dividende de peste 600 mil. lei (140 mil. euro) de la companiile din portofoliu, cu circa 20% mai mari decât anul trecut, ceea ce înseamnă im­plicit că va distribui anul viitor divi­dende mai mari propriilor acţionari. Doar de la Petrom, cea mai mare companie din portofoliu, FP va încasa dividende bru­te de 353 mil. lei (80 mil. euro), cu 153 mil. lei (35 mil. euro) mai mari decât anul trecut. FP deţine 20,1% din acţiunile Petrom. În plus, Franklin Templeton, ad­mi­nistratorul FP, a solicitat produ­că­torului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) să distribuie di­vidende de 219 mil. lei din profitul de anul trecut, din care circa 24 mil. lei ar putea ajunge în conturile fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb