REVISTA PRESEI 13.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 13 iunie 2017

REVISTA PRESEI 13.06.2017

ADEVARUL

Absenteismul masiv a continuat şi la alegerile locale parţiale

Alegerile locale parţiale i-au determinat pe mai puţin de o treime din cetăţenii cu drept de vot să iasă la urne, prezenţa fiind cu 15% mai mică faţă de scrutinul din iunie 2016. Slaba mediatizare a alegerilor, miza scăzută a acestora, precum şi începerea concediilor sunt printre cauzele absenteismului mare, potrivit specialiştilor contactaţi de "Adevărul". 207.458 de persoane din 627.910, adică 33,04% s-au prezentat la cele 506 secţii de votare amenajate pentru alegerea primarilor din 49 de localităţi, printre acestea fiind cinci municipii: Craiova Târgu-Jiu, Lupeni, Moineşt şi Roman. Cea mai mică prezenţă într-un municipiu a fost cea de la Craiova, unde doar 18,57% din localinici au mers la urne, adică 47.504 persoane.

Emmanuel Macron, spre o majoritate zdrobitoare în Parlament

Potrivit rezultatelor definitive publicate de ministerul de Interne francez, partidul preşedintelui Emmanuel Mcron, La Republique en Marche, înfiinţat în urmă cu doar un an, a obţinut 32,3% din sufragiile exprimate. Aliat cu centriştii din Mişcarea Democratică (Modem), formaţiunea prezidenţială ar obţine în viitorul parlament francez între 415 şi 455 deputaţi din cele 577 mandate câte numără Adunarea Naţională, practic o treime din numărul de fotolii parlamentare. Majoritatea absolută este de 289 de locuri. Macron şi-a strivit adversarii, obţinând un scor care-l pune într-o poziţie ultra-dominantă, cu un parlament aproape monocolor. Amploarea succesului său depăşeşte toate aşteptările. Partidele tradiţionale au suferit o înfrângere ursturătoare.

Cum plănuieşte Dragnea să scape de Grindeanu

Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea va forţa demisia premierului Sorin Grindeanu în şedinţa de miercuri a Comitetului Executiv, for de conducere pe care îl controlează. Însă Grindeanu nici nu se gândeşte să renunţe cu una, cu două la funcţie. PSD este tot mai aproape de o criză internă. Potrivit unor surse din conducerea partidului, Liviu Dragnea nu încearcă doar remanierea unor miniştri, ci chiar trântirea întregului Executiv, pentru a scăpa de premierul Sorin Grindeanu. Liderul PSD a anunţat duminică seară că a terminat evaluarea Guvernului, iar zilele acestea ar trebui să convoace fiecare ministru, individual, pentru a-i prezenta raportul analizei.

Macedonia şi-ar putea schimba numele pentru a adera la NATO

Macedonia se gândeşte să îşi modifice numele cu speranţa că va convinge Grecia să accepte aderarea sa la NATO. Până acum, oficialii macedoneni au purtat discuţii pentru aderare la alianţa militară sub numele provizoriu, "Macedonia", dar Atena se opune. Ministrul de externe macedonean consideră că dacă acest lucru s-ar întâmpla mai repede, tensiunile din regiune s-ar reduce şi în acelaşi timp ţara sa s-ar pune la adăpost de influenţa Rusiei, scrie Financial Times. Amestecul rusesc în Balcani a determinat Occidentul să propună o soluţionare rapidă a disputei pentru a extinde cât mai repede aderarea la NATO. Muntenegru s-a alăturat alianţei la 5 iunie, la câteva luni după o presupusă încercare de lovitură de stat, susţinută de Moscova, care însă a negat.

George Maior a lăsat Comisia "Alegeri 2009" fără obiectul muncii

Comisia care anchetează fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 l-a audiat ieri pe unul dintre principalii "suspecţi": George Maior, directorul de atunci al SRI şi actualul ambasador al României în SUA, căruia preşedintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, i s-a adresat doar cu apelativul "Excelenţa voastră". "În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare", a afirmat Maior. Aşadar, a fost. Însă fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era privat.

Noble Jump 2017, premieră pentru NATO şi pentru România

Exerciţiul "Noble Jump 2017", cel a cărui ultimă fază se desfăşoară acum pe poligonul de la Cincu, este o premieră atât pentru NATO, cât şi pentru ţara noastră, deoarece, într-adevăr, este pentru prima dată când forţele NATO au fost desfăşurate în dispozitiv atât de adânc într-o ţară din estul Europei. Este un prim exerciţiu dintr-o serie care va continua şi se va diversifica în mod considerabil, mai ales că situaţia geostrategică a României începe să devină din ce în ce mai importantă pe măsură ce cresc, aproape exponenţial, factorii de criză din zona Mării Negre şi nu dă semne de rezolvare, nici pe departe, criza din Ucraina provocată de regiunile separatiste sprijinite de Rusia care, în paralel, deplasează tehnică de luptă ofensivă de ultimă generaţie în Crimeea.

O româncă a dat-o în judecată pe amanta soţului pentru că i-a furat bărbatul

Magistraţii de la Judecătoria Iaşi au soluţionat un proces prin care ieşeanca S.T.L a dat în judecată o altă femeie, P.M., după ce cea din urmă ar fi avut o relaţie extraconjugală cu soţul ei. Judecătorii ieşeni au audiat mai mulţi martori în acest proces şi au ajuns la concluzia că femeia care a avut o relaţie cu soţul reclamantei nu poate fi trasă la răspundere din punct de vedere legal. Cazul a ajuns, însă, la Curtea de Apel Iaşi, care va avea ultimul cuvânt în acest caz. Motivarea primei instanţe relevă că S.T. L. a cerut de la P.M. 50.000 de lei, "din care suma de 25.000 lei reprezentând daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei, iar suma de 25.000 lei cu titlu de daune morale pentru suferinţa cauzată de atitudinea delictuală a pârâtei.".

Cîţu face bilanţul guvernării

Vicepreşedintele comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Florin Cîţu (PNL), a realizat un raport privind cele şase luni de guvernare PSD, intitulat "Starea României după 6 luni de guvernare roşie". El precizează că de viitorul României sunt astăzi responsabili un grup de oameni, aceia care au elaborat acest program de guvernarem iar conform declaraţiei preşedintelui PSD nucleul de bază a fost format din Liviu Dragnea, fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, Marius Nica, consilier de stat la cabinetul premierului şi fost ministru al Fondurilor Europene, şi consilierul personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol. Cîţu estimează că programul de guvernare al PSD reprezintă "garanţia că România va experimenta foarte curând o criză similiară cu cea din perioada 2008-2010".

BANCHERUL

Credit Europe Bank încalcă legea, fără ca vreo instituţie de supraveghere (BNR) sau de protecţie a consumatorilor (ANPC) sa observe

Timp de mai mulţi ani, Credit Europe Bank, o banca deţinuta de turcul Husnu M. Özyeğin, prin Fiba Group, încalcă normele legale privind promovarea produselor de creditare, mai exact cardul de credit CardAvantaj, care este produsul emblematic al acestei bănci, fără ca instituţia de supraveghere a sistemului bancar, BNR, sau cea de protecţie a consumatorilor, ANPC, sa se sesizeze. Astfel, pe paginile sale de prezentare a cardului de credit (crediteurope.ro si cardavantaj.ro), la secţiunea privind dobânda aferenta cardului, existau doar dobânzile de 0% in cazul rambursării sumelor cheltuite in perioada de gratie de 45 de zile, precum si dobânda lunara, de 2,33%, deşi legea spune ca dobânda se exprima in procent anual.

COTIDIANUL

Dosar penal în cazul achiziţiei de corvete

Parchetul General a cerut luni Biroului permanent al Senatului să pună la dispoziţie corespondenţa MApN sub semnătura fostului ministru Mihnea Motoc privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor în cadrul programului strategic "Corvetă multifuncţională". Cererea MapN din 2016 de aprobare a achiziţiei a fost tergiversată în Senat până la alegeri, iar Hotărârea de Guvern adoptată de fostul Guvern Cioloş în noiembrie - prin care se stabilea cadru şi procedura achiziţiei - a fost abrogată în luna martie de către Guvernul Grindeanu. Guvernul PSD a susţinut că HG-ul trebuia să fie adoptat numai după aprobarea prealabilă a Parlamentului. În luna aprilie, MApN a trimis la aprobare în Parlament un program de înzestrare pe mai multe direcţii, cu o valoarea totală de 9,3 miliarde de euro, iar printre achiziţiile vizate se număra şi corvetele multifuncţionale.

Decizia Norvegiei cu privire la vălul islamic

Guvernul din Norvegia a prezentat un proiect prin care se vrea renunţarea la vălul islamic în învăţământul public, de la creşe până la universităţi. Se vrea acest lucru pentru a elimina îngrădirea comunicării, potrivit AFP. "Nu vrem haine care sa acopere chipurile in crese, scoli si universitati. Aceste vestminte impiedica o buna comunicare, determinanta pentru ca elevii si studentii sa poata invata bine", a spus ministrul Educaţiei şi Cercetării, Torbjørn Røe Isaksen. Portul vălului integral este destul de puţin întâlnit în Norvegia, dar acest subiect apare des în dezbateri publice.

Tramvaiul neobişnuit care va circula în China

Primul tramvai fără şine a fost prezentat în provincia Hunan din China, informează B1 TV. Acesta rulează pe piste virtuale şi reprezintă o soluţie inovatoare de transport a viitorului. Tramvaiul imaginat de specialiştii chinezi foloseşte tehnologia senzorilor în locul şinelor metalice. Noile vehicule sunt electrice, pe baterii, au o viteză maximă de 70 km/h şi pot parcurge 25 de km cu o încărcare de 10 minute. Compania chineză lucrează la această tehnologie din 2013 şi speră să aibă tramvaiele pe şosele până în 2018. Tramvaiul inovativ poate transporta până la 307 de pasageri cu 3 compartimente, în ciuda faptului că are doar o lungime de aproximativ 32 de metri. Vehiculul este echipat cu senzori care detectează dimensiunile drumului, permiţându-i să urmeze rutele fără a fi nevoie de şine metalice.

CURENTUL

12-13 iunie - în memoria zecilor de mii de români basarabeni aruncaţi în stepă - de George Roncea

12-13 iunie 1941- Potrivit datelor de arhivă, în acea noapte, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate ("membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice") şi 24.360 au fost deportate. Din acest total, doar din RSS Moldovenească au fost ridicate 18.392 persoane - 4507 "capi de familie" arestaţi (4342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate. În gările de unde au fost transportaţi, cei arestaţi au fost separaţi de familii şi încărcaţi în eşaloane speciale. Ulterior, ajunşi în lagăre, aceştia au fost supuşi unor represiuni dure, mulţi fiind condamnaţi la pedeapsa capitală pentru "activitate antisovietică". Deportarea din Basarabia şi Bucovina s-a făcut cu vagoane de vite în Siberia şi Kazahstan.

Liga studenţilor cere ministrului Toader demiterea PSD-istului Andrei Tinu, fost Iucinu

Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Ministerului Justiţiei demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Andrei Tinu, şi promovarea proiectului de modificare a legii cetăţeniei nr. 21/1991 sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă, în vederea rezolvării cât mai rapide a problemei celor peste 10.000 de tineri români din afara graniţelor care şi-au pierdut cetăţenia prin incompetenţa şi rea-voinţa autorităţilor române. În urma unei modificări a legii cetăţeniei nr. 21/1991 din 2015, peste 10.000 de tineri români care obţinuseră cetăţenia prin intermediul părinţilor au rămas fără acte, nemaifiind recunoscuţi de către autorităţile române drept cetăţeni ai României.

CURIERUL NATIONAL

Fostul ministru Jianu: Lângă acest program de guvernare cred că nu poate sta niciun guvern

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, primul care şi-a depus demisia de onoare din Cabinetul Grindeanu, a declarat luni că firmele din România au nevoie de stabilitatea guvernării, el ironizând discuţiile din PSD în jurul unei eventuale schimbări a Guvernului. "Dacă ar fi să parafrazez şi eu un clasic în viaţă, aş spune că dacă lângă un guvern poate sta un program de guvernare, lângă acest program de guvernare cred că nu poate sta niciun guvern după câte vedem, nu poate ţine pasul" - a spus Jianu, parafrazându-l ironic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a stârnit la rândul său ironii, în urmă cu o săptămână, cu declaraţii legate de schimbarea logo-ului turistic al României de la frunză la o oaie.

Partidul lui Macron, La Republique En Marche, a obţinut deja majoritatea absolută

O victorie categorică a promotorilor reînnoirii Franţei şi o lovitură "mortală" dată Stângii franceze, în primul rând Partidului Socialist, intrat într-o gravă "criză existenţială". La Republique En Marche, a obţinut 32,6% din voturile exprimate, ceea ce îi poate aduce între 415 şi 445 locuri în Adunarea Naţională (din totalul de 577). Pe poziţia a doua se află Partidul Republicanilor (Dreapta franceză), aliat cu UDI (Centru) - cu 20,9%din voturi, Frontul Naţional al Marinei Le Pen cu 13%, Franţa Nesupusă (Frontul de Stânga condus de Melenchon) - cu 11%, iar Partidul Socialist cu... doar 9%.

206 mil. dolari, exporturile Romarm în SUA

Suma este prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an, deja aprobat de Guvern. Potrivit acestuia, compania va avea venituri de 138,6 milioane lei, în creştere cu 13,6 milioane lei faţă de anul trecut. Majorarea este determinată de creşterea valorică a unor contracte externe prin reluarea şi dezvoltarea relaţiilor pe pieţe din Egipt, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Liban, Azerbaidjan, Bulgaria.

Iranul şi Turcia trimit, pe calea aerului, alimente în Qatar

Corespondentul RFI la Teheran, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Iran Air, Shahrokh Noushabadi, confirmă că Iranul a trimis deja, în Qatar, cinci avioane cu alimente, fiecare având la bord câte 90 tone de diverse produse alimentare şi legume. Un al şaselea avion urma să sosească duminică seară. Alte 350 de tone de produse alimentare au fost încărcate pe trei nave, într-un port iranian, cu destinaţia Qatar. Printre susţinătorii cei mai activi ai Qatarului se află şi Turcia. Preşedintele Recep Erdogan a anunţat trimiterea de trupe în Emirat. Se pare că Ankara a decis de asemenea trimiterea, pe calea aerului, a unui ajutor alimentar.

EVENIMENTUL ZILEI

Pentru că a denunţat mafia pădurilor, un pădurar a fost obligat să achite pagube de jumătate de milion de lei

În 2013, Voicu Tomoş , alături de un alt coleg, Călin Bâlc, pădurari la Direcţia Silvică Cluj, se prezentau la DNA Cluj şi au depus un denunţ, din care rezulta că şeful pădurarilor clujeni le pretindea o şpagă de 10.000 de euro, pentru a-I lăsa în funcţii. De asemenea, cei doi pădurari au afirmat că şpaga pe care trebuiau să o achite şefilor era tot mai mare, de la o lună la alta. Procurorii DNA au făcut un flagrant şi l-au prins pe şeful DS Cluj, inginerul Traian Mariş în timp ce primea mită suma de 10.000 de euro. După un proces scurt, deoarece Mariş a recunoscut toate acuzaţiile, sentinţa a fost de trei ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare. Tomoş susţine că în aprilie 2013, înainte de a merge la DNA a avut un control de fond care l-a scos cu zero lei pagube şi că, ulterior denunţului, s-a trezit cu un alt control care a scos o pagubă de 562.771,88 lei.

Legumele şi fructele aduse de la mare distanţă sunt îmbibate în petrol

Maximilian Drăgan, doctor în medicină veterinară, consideră că una dintre cele mai mari probleme din alimentaţia românilor o reprezintă legumele şi fructele care sunt importate din zone aflate la mare distanţă de România: "În ceea ce priveşte produsele importate de la mare distanţă trebuie să nu uităm că ele sunt "îmbibate în petrol", ca urmare a consumului de petrol făcut pentru transportul lor. Care este noima să importăm cartofi din Peru? Ceapă din China?". El nu a ocolit nici problemele locale în cazul produselor agricole. "Din punct de vedere al gustului, savoarea produselor româneşti rămâne mult mai puternică în comparaţie cu majoritatea produselor importate.

JURNALUL NATIONAL

Dosarul moşiei Băsescu prinde rădăcini la Tribunalul Călăraşi

De mai bine de doi ani, de când dosarul privind modul ilegal şi abuziv în care au fost reconstituite drepturile de proprietate asupra terenurilor agricole din comuna Nana, judeţul Călăraşi, vâdute firmei-fantomă Berfige şi, ulterior, fiicei fostului preşedinte Traian Băsescu, procesul este departe de a primi o soluţie, chiar şi pe fond. Tribunalul Călăraşi, instanţa sesizată în mai 2015 de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, a amânat, până în prezent, nu mai puţin de 34 de termene de judecată, fiind ocupată, mai mult, în prima fază, de revocarea măsurii controlului judiciar dispus pe numele foştilor membri ai Comisiei de Fond Funciar Nana.

Proiect pilot în Poliţia Română, poliţiştii vor purta camere video

Poliţia Română a lansat un proiect-pilot prin care poliţiştii din structurile de siguranţă şi ordine publică dar şi cei de la rutieră vor purta o cameră video şi audio, astfel încât discuţiile cu cetăţenii să fie înregistrate şi stocate. Pentru început, acesta va fi implementat în două municipii reşedinţă de judeţ. "Din punctul nostru de vedere, este un proiect util, dar rămâne de văzut şi părerea poliţiştilor din trafic pentru că ei sunt cei care vor folosi aceste echipamente. Aceste filmări pot fi folosite în instanţă, rolul lor fiind să îl protejeze atât pe poliţist, cât şi pe cetăţean, pentru că sunt situaţii în care este nevoie şi de o filmare, nu numai de o declaraţie", a explicat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

PSD Timiş, şedinţă extraordinară pentru susţinerea lui Sorin Grindeanu

La sediul PSD Timiş a avut loc, ieri, o şedinţă extraordinară convocată de preşedintele executiv al organizaţiei, Călin Dobra, la solicitarea primarilor social-democraţi. La întâlnire au participat membrii biroului permanent judeţean, toţi consilierii judeţeni, consilierii locali din Timişoara şi primarii, fiind aproape 100 de participanţi. Edilii sunt cei mai revoltaţi de posibilitatea ca Sorin Grindeanu să fie înlocuit din funcţie şi au vorbit despre riscul ca partidul să piardă în următoarele luni. Unul dintre cele mai tranşante discursuri a fost cel al primarului din Jebel, aflat la al cincilea mandat, care a subliniat că toţi cei care-l atacă acum pe Grindeanu sunt veniţi în PSD din alte partide şi că există riscul ca schimbarea premierului să fie începutul sfâşitului pentru o guvernare PSD, au declarat surse participante la şedinţă.

Portul Constanţa a proiectat pentru acest an investiţii de 404 milioane de euro în infrastructură

Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Nicolae Dan Tivilichi, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că anul acesta sunt planificate, în diferite faze de implementare, investiţii publice totalizând 404 milioane de euro, în infrastructura şi suprastructura portuară. Potrivit directorului general al CNAPM, cea mai mare valoare investiţională va fi dirijată către Proiectul de dezvoltare a Molului III, în valoare de 300.000.000 de euro, care se află în faza lansării studiului de fezabilitate.

NATIONAL

Se sparge "gaşca gaborilor" de la Herăstrău!

A fost nevoie de cazul Boureanu pentru ca noi amănunte incendiare sa iasă la iveală despre... Politia Rutiera! Unde, totuşi, ceva este putred... Cel puţin la nivelul "găştii" despre care chiar in interiorul Brigăzii se vorbeşte ca ar fi axata strict pe "vânătoarea" de "ţinte" provenind din veşnica "pepiniera" reprezentată de terasele, cluburile si restaurantele de fiţe din zona de Nord. Ceea ce si poate explica de ce este aşa bătaie pentru prinderea unui loc in echipajele care fac nenumărate filtre de noapte in aceasta zonă, in timp ce picarea pe tură prin Militari, Rahova sau Berceni este văzută ca o adevărata corvoadă. Însă până si colegii celor din "gaşca de la Herăstrău" ştiu deja regulile nescrise ale jocului, ca si şefii poliţiştilor bucureşteni de altfel, si anume ca aici este "stat in stat".

Petrolul scade, saudiţii dublează preţul ţigărilor

In afara ţigărilor, si preţul băuturilor energizante s-a dublat iar cel al băuturilor carbogazoase a crescut cu 50%, de duminică, in Arabia Saudita. Regatul a introdus primele taxe pe bunurile de consum pentru a compensa diminuarea veniturilor din produse petroliere. Până acum locuitorii primului exportator mondial de petrol se bucurau de absenta totală a taxelor. Dar scăderea preţului petrolului, începând cu mijlocul anului 2014, a forţat autorităţile din regat să caute alte surse de venit. Arabia Saudita s-a lansat de anul trecut intr-un vast program de diversificare a economiei sale, o economie mult prea dependenta de petrol. Căderea preţului barilului a condus la un deficit record de 98 de miliarde de dolari (87,5 miliarde de euro) in bugetul saudit, in 2015.

PUTEREA

PONTA, un nou atac direct la DRAGNEA: "Vrea să dea jos un Guvern PSD şi îi dă iar toate cărţile în mână lui IOHANNIS!"

Fostul prim-ministru Victor Ponta a afirmat că ar fi o greşeală fundamentală cu consecinţe pe termen lung înlocuirea guvernului Grindeanu, decizie care ar putea da "toate cărţile" în mâna preşedintelui Iohannis. Victor Ponta a răspuns unui comentariu la postarea sa privind cauzele eşecului PSD la alegerile din Târgu-Jiu, comentariu în care era invitat să se pronunţe asupra oportunităţii schimbării Guvernului Grindeanu. "Am spus foarte clar ce cred (şi ceilalţi pesedişti sunt de acord, dar le este frică de Liviu Dragnea să se exprime): Dragnea şi grupul său din PSD au susţinut în mod greşit în 2016 un guvern care nu era al PSD; în 2017 Dragnea vrea să dea jos un guvern PSD şi să dea iar toate cărţile în mâna lui Klaus Iohannis!!! Acestea sunt greşeli fundamentale care vor avea consecinţe pe termen lung!", a scris Ponta, potrivit News.ro.

Dragnea, decis să-l schimbe pe Grindeanu. Patru femei şi un bărbat pe lista posibililor înlocuitori

Liviu Dragnea pare decis să-l schimbe cât mai repede pe Sorin Grindeanu din funcţia de premier. Surse din cadrul PSD, citate de Antena 3, susţin că liderul formaţiunii social-democrate are deja cinci nume pe lista posibililor înlocuitori pentru şeful Executivului. Printre cei vizaţi se regăsesc patru femei şi un bărbat. În ultimele ore au apărut mai multe nume care ar fi gata să preia funcţia de premier. Cele mai mari şanse le au ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi primarul Capitalei Gabriela Firea. De asemenea, cu şanse reduse ce e drept, sunt şi Viorica Dăncilă sau Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009.

Cine a "aranjat" întâlnirea IOHANNIS-TRUMP

Demersurile pentru vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite au început încă din vara anului trecut, pentru că era clar că SUA vor avea un nou preşedinte şi o întâlnire a celor doi şefi de stat trebuia să aibă loc, a declarat luni, la Europa FM, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu. El a relatat că a existat şi o corespondenţă între Klaus Iohanns şi Donald Trump - pe care consilierul prezidenţial a calificat-o drept "foarte frumoasă" - în care Trump afirmă că este bucuros să constate că parteneriatul strategic România - SUA "este puternic şi vibrant". Referindu-se la întrebările legate de persoanele care au facilitat această vizită, Bogdan Aurescu a precizat: "Preşedintele României şi Administraţia Prezidenţială au reuşit să obţină această vizită, cu toate componentele sale".

ROMANIA LIBERA

Mii de oameni au protestat, în Rusia, împotriva regimului de la Moscova

Mii de susţinători ai liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au manifestat, luni, în toată Rusia şi mai mulţi dintre ei au fost arestaţi la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis, au relatat media ruse, citate de AFP. Acesta este al doilea val de manifestaţii după cel din 26 martie organizat în Rusia de Navalnîi, care duce neobosit o campanie anticorupţie pe internet şi şi-a anunţat intenţia de a fi contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2018. Poliţia rusă a reţinut, luni, peste 700 de persoane care participau la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova.

Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul Statului Qatar

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, l-a primit, luni, pe ambasadorul Statului Qatar în România, Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, informează un comunicat al MAE remis redacţiei RL. Ministrul român de Externe a arătat că România urmăreşte cu atenţie evoluţiile recente înregistrate în zona Golfului şi consideră că escaladarea situaţiei actuale poate cauza instabilitate la nivel regional. Ministrul Meleşcanu a subliniat ca România sprijină orice iniţiativă acceptată de părţi destinată rezolvării crizei prin negocieri directe, precizează MAE. În cadrul întrevederii, părţile au evidenţiat necesitatea ca diferendele care au condus la deteriorarea situaţiei din Golf să fie soluţionate, în cel mai scurt timp, exclusiv pe calea dialogului, în interiorul Consiliului de Cooperare al Golfului, se mai menţionează în comunicat.

ZIARUL FINANCIAR

Ce câştig economic are România în urma vizitei în SUA a preşedintelui Klaus Iohannis

O economie de 200 de miliarde de dolari precum cea a României începe să conteze chiar şi pentru o putere colosală de 18.000 de miliarde de dolari precum Statele Unite. "Interesul economic al Statelor Unite pentru România este foarte scăzut. Interesul politic este puternic. Iar acest ultim aspect înseamnă foarte mult. Şi, cu timpul, acest interes «politic» îl va influenţa şi pe cel economic", comentează Aurelian Dochia, analist economic. România a decis să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB-ul ei, ceea ce înseamna 4 miliarde de dolari anual, o sumă imensă pentru o ţară de condiţie medie. 4 miliarde de dolari anual este o afacere chiar şi pentru imensele com­panii de armament ale Statelor Unite.

Indicele prosperităţii Legatum, "o imagine 3D a avuţiei şi solidităţii unei naţiuni"

Acest indice ia în considerare criterii cum ar fi soliditatea legăturilor sociale, accesul la infrastructură şi la credit, gu­vernanţa efectivă şi calitatea educaţiei. În ansamblu, cei nouă Piloni ai Prosperităţii pe baza cărora este realizat indicele oferă o imagine 3D a avuţiei şi solidităţii unei naţiuni, comparativ cu imaginea 2D oferită de indicatorul PIB-ului pe cap de locuitor, explică Andreas Treichl, CEO-ul grupului bancar austriac Erste. Despre indice, baroneasa Stroud, CEO al Legatum Institute, declară: "Indicele reprezintă cel mai clar obiectiv prin care lumea poate fi văzută aşa cum este. PIB-ul măsoară totul, cu excepţia a ceea ce face viaţa preţioasă. Adevărata prosperitate înseamnă nu numai bunăstare economică, ci şi socială".

Speculatorii caută breşe în sistemul bancar spaniol

Efectele crizei financiare globale de acum zece ani încă se simt puternic în sistemul bancar spaniol, unde, după salvarea recentă pe muchie de cuţit a Banco Popular, panica şi speculatorii lovesc o altă verigă slabă, banca Liberbank. A fost nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a opri măcelărirea acestei bănci pe bursa de acţiuni spaniolă. Acţiunile Liberbank s-au prăbuşit cu 41% săptămâna trecută, în care Popular a fost salvată prin cumpărare de către rivala Santander contra sumei simbolice de un euro. Popular urmează să intre într-un proces de bail-in, noul mecanism de lichidare bancară al Europei în care la plată sunt puşi investitorii şi deponenţii pentru a proteja banii contribuabililor. Acţiunea de salvare a fost grăbită de avertismentul BCE că banca, confruntată cu atacuri pe bursă şi secătuită de depozite, nu mai are mult de trăit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb