REVISTA PRESEI 13.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 septembrie 2016

ADEVARUL

Prima zi de şcoală, în centru şi la periferie

Aproape trei milioane de copii şi adolescenţi de pe cuprinsul României au început, luni, un nou an şcolar. Însă prima zi de şcoală nu a arătat la fel pentru toţi. Dacă în şcolile din centrul oraşelor s-au ţinut festivităţi impozante la care au luat parte personalităţi de marcă, în frunte cu preşedintele şi premierul României, pe la periferii, copiii au ascultat discursul profesorilor şi au spus poezii în faţa poliţistului de proximitate.

Prima zi de şcoală la Liceul "Jean Monnet"

Elevii de la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti au făcut o adevărata parada a modei in prima zi de scoală, cu Haine, genţi si încălţăminte in valoare de sute de lei. "Cămaşa a costat 150 de lei, de la Zara, blugii 130 de lei, de la Bershka, iar pantofii i-am comandat de pe net de la Assos si au fost 230 de lei. Geanta nu mai ştiu de unde este, dar a costat in jur de 150 de lei", a spus o eleva din clasa a X-a. O alta eleva, in clasa a XI-a, îmbrăcata cu o bluza alba, fără mâneci, si o fusta scurta, de culoare somon, si încălţată cu pantofi albaştri, cu toc, a spus ca ţinuta ei a costat aproximativ 600 de euro, iar geanta, aproximativ 350 de euro. Adolescenta este de parere ca uniforma nu are sens, pentru ca diferenţele intre elevii liceului sunt, oricum, notabile.

Ce le pregăteşte Marea Britanie europenilor

Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă pentru a controla imigraţia provenită din ţările Uniunii Europene. În replică, UE ar putea decide ca cetăţenii britanici ar putea fi nevoiti să aplice şi să plătească o taxă pentru a călători în Europa. Deşi negocierile oficiale pentru Brexit nu au început încă, Marea Britanie caută metode de a linişti alegătorii care au votat pentru ieşirea din UE pentru că vor mai puţini imigranţi şi să pună capăt politicii graniţelor deschise. Cu toate acestea, autorităţile de la Londra trebuie să ţină cont de faptul că unele sectoare ale economiei depind de mână de lucru străină.

Transalpina, cea mai bună şosea de teste auto din Europa

Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, care ajunge la o altitudine de 2.145 de metri în Pasul Urdele, este cea mai bună pistă de încercare la altitudine din Europa pentru noile modele de autovehicule. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Renault România şi cei de la Secţia Drumurilor Naţionale Târgu Jiu. Ion Tudor, director al Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj a spus că şi în prezent specialiştii de la Dacia Renault efectuează probe pe Transalpina. "Suntem onoraţi că DN 67C este un drum important şi de folos pentru dumnealor. Tot timp au loc aceste probe, indiferent de anotimp. Pe timpul iernii, Transalpina este deschisă circulaţie până la Rânca", a mai spus Ion Tudor.

Ce vinde România peste graniţe şi ce cumpără din alte ţări

Deficitul comercial al României a crescut cu aproape 30% în primele şapte luni ale acestui an, până la 5,11 miliarde de euro, ritmul de creştere a importurilor fiind dublu faţă de cel al exporturilor, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Jumătate din exporturile României sunt reprezentate de maşini şi echipamente de export, însă tot această categorie deţine primul loc şi la importuri. Exporturile (FOB) au crescut cu 2,9% în primele şapte luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33 de miliarde de euro, în timp ce importurile au urcat cu 5,8%, la 38,1 miliarde de euro.

Acasă la şeful anticorupţiei din Rusia anchetatorii au găsit peste 120 de milioane de dolari, bani cash

Şeful Directiei Anticorupţie din cadrul Ministerului rus de Interne, colonelul Dmitri Zaharcenko, a fost arestat preventiv fiind acuzat că a luat mită şi a obstrucţionat justiţia, după ce în locuinţa sa au fost găsiti peste 120 de milioane de dolari şi două milioane de euro, bani cash, potrivit presei ruse. Banii erau depozitaţi în 50 de genţi de rafie şi cutii de carton şi cântăreau peste o tonă. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de Novaia Gazeta, arestarea lui Zaharcenko este legată de cea a liderului mafiot Zahar Kalaşov, supranumit "Şarko Tânărul", în urmă cu câteva luni. Zaharcenko a dezminţit, în timpul audierii sale de sâmbătă de la tribunal, orice legătură cu crima organizată, dând asigurări că banii descoperiţi nu-i aparţin, însă refuzând că clarifice provenienţa lor.

Aninoasa şi luminiţa de la capătul tunelului

Primul oraş din România care a intrat în insolvenţă, în iunie 2013, a ieşit din procedura de reorganizare un an mai târziu, după ce şi-a achitat integral datoriile de aproape 5,9 milioane de lei, cu mult peste bugetul local. Primarul oraşului Aninoasa susţine că insolvenţa a fost, de fapt, soluţia salvatoare. La aproape doi ani de la ieşirea din insolvenţă, oraşul Aninoasa din Valea Jiului se poate mândri cu drumuri asfaltate, trotuare pavate, locuri de joacă şi capelă, cu un sistem nou de iluminat public şi conectare la reţeaua de gaz şi la sistemul de canalizare. În plus, Primăria Aninoasa a depus un proiect pentru atragerea de fonduri europene, iar un altul este în lucru.

Operaţiunea "Ţigani de vânzare". Secretul bine ascuns în România comunistă

Evreii şi saşii nu au fost singurul "produs uman de export" al comunismului românesc. Mii de ţigani au părăsit de asemenea România, contra unor sume importante de bani şi aur, în cadrul unei filiere "mafiote" formate între clanurile de romi, Securitate şi Miliţie. Foamea de valută forte şi de aur a regimului comunsit din România era atât de mare încât era dispus să facă orice pentru a face rost de bani. Vânzarea romilor a fost un alt subiect tabu în România. Mii de romi au luat calea Occidentului, prin filiere create de Securitate şi Miliţie. Deşi se ţinea secretă plecarea romilor, în cercuri restrânse oamenii discutau despre această situaţie. Aproximativ 230.000 de şvabi şi saşi au fost vânduţi de Nicolae Ceauşescu Germaniei, între anii 1968 şi 1989. Statul german a plătit pentru ei aproximativ trei miliarde de mărci.

BANCHERUL

ING îşi despăgubeşte clienţii

ING spune că-si despăgubeşte clienţii care au avut de suferit din cauza incidentului care a cauzat nefuncţionarea tuturor sistemelor informatice ale băncii, precum plăţile cu cardul si serviciul de internet banking, timp de aproape 12 ore, pe parcursul zilei de sâmbătă. De asemenea, banca va returna comisioanele aferente retragerilor de numerar de la bancomatele altor bănci. Unele dintre cheltuielile generate de nefuncţionarea serviciilor, cele raportate in call center, au fost compensate. Începând de marţi, 13 septembrie, pe măsură ce se decontează tranzacţiile, se vor returna comisioanele aferente retragerilor de numerar de la bancomatele altor bănci. Suma totala urmează sa fie evaluata.

Ce au învăţat clienţii ING după incidentul de sâmbătă: ca au nevoie de conturi de back-up la alte bănci

După ce ING Bank a eşuat intr-un test contra incendiilor cu gaze inerte, ale căror sunete puternice au afectat serverele băncii, care a avut nevoie de aproape 12 ore pentru a trece pe sistemele de back-up, timp in care clienţii nu si-au putut folosi cardurile la cumpărături, benzinarii sau restaurante, aceştia au învăţat rapid lecţia acestei păţanii: îşi vor face conturi de back-up la alte bănci. Fireşte ca mulţi au ameninţat că-si vor închide conturile la ING, pentru a pedepsi banca. Ceea ce, pana la urma, este benefic pentru toata lumea: ING, după cum promite, îşi va îmbunătăţi serviciile, pentru a-si putea recâştiga clienţii pierduţi, in timp ce alte bănci vor fi nevoite să-si ridice si ele calitatea serviciilor, pentru a-i păstra pe noii clienţi. Concurenta va creşte si implicit si calitatea serviciilor sistemului bancar.

CURENTUL

Firea către copiii Şcolii 173: demisionez dacă sistemul e mai tare ca mine

Faptul că pălăria de primar e mult prea mare pentru Gabriela Firea este mai mult decât evident pentru oricine dar ceea ce le-a spus Firea copiilor la festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ la Şcoala gimnazială "Eugen Barbu", 173, ne pune pe gânduri. "Vă spun cu toată sinceritatea, în faţa sfintei cărţi (Biblia - n.r): prefer să îmi dau demisia dacă voi observa că sistemul e mai tare ca mine. Prefer să plec decât să patronez o astfel de situaţie, în care o şcoală e reabilitată pe un program BEI, deci intenţiile sunt formidabile, iar acel şantier, în loc să dureze un an, cât prevedea contractul, a durat zece ani de zile", a afirmat primarul general. Ea a povestit că în luna iunie a aflat că lucrările de reabilitare a şcolii, începute în urmă cu zece ani, nu au putut fi încheiate "din cauza unor licitaţii controversate, a unor firme care nu şi-au făcut datoria, a unor funcţionari care, cu siguranţă, nu au fost în slujba cetăţeanului.

Ponta: Ana Birchall s-a ocupat de vizita lui Blair inclusiv de donaţiile de bani

Victor Ponta a făcut ieri dezvăluiri explozive. Cu titlul "ADEVARUL DESPRE "SCANDALUL BLAIR" - situaţia aşa cum a fost in realitate", Victor Ponta dezvăluie că Ana Birchall, deputat PSD de Vaslui s-a ocupat de toate aspectele vizitei incriminate de DNA a lui Tony Blair, inclusiv de donaţiile de bani.

CURIERUL NATIONAL

Cartelele pre-pay, doar cu buletinul?

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a elaborat un proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. Necesitatea prezentării actului de identitate este motivată de nevoia eliminării discriminării dintre cei cu abonament şi cei care folosesc cartele pre-pay şi de prevenirea posibilelor acte de terorism. În anul 2014, o lege asemănătoare ce trecuse de Parlament a fost oprită la Curtea Constituţională a României, pentru că nu oferea garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

FIC: În 20 de ani, economia României ar putea creşte de patru ori

Consiliul Investitorilor Străini estimează că, în 2036, economia ţării ar putea valora 655 miliarde euro. Pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creşterea economică poate accelera de la 3,3% - cât este estimat potenţialul în prezent - până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei, consideră investitorii. Consiliul Investitorilor Străini consideră că România are potenţialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de 4 ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie (infrastructură, demografie şi eficienţă publică şi privată) şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung.

Mini-summitul ţărilor membre ale UE din sudul Europei a iritat Berlinul

Mini-summitul ţărilor din sudul UE, organizat la Atena la iniţiativa lui Alexis Tsipras, prin problemele puse în discuţie şi sugestiile făcute apropiatei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern europeni de la Bratislava, a provocat iritare la Berlin. Mai mulţi oficiali germani au considerat reuniunea respectivă drept o "tentativă de divizare a UE cu doar câteva zile înaintea importantului summit de la Bratislava", primul după Brexit. Schauble a avut o reacţie jignitoare la adresa pertenerilor din sudul Europei, afirmând că, atunci când se întâlnesc, nu ajung la rezultate inteligente. Mini-summitul de vineri de la Atena s-a finalizat cu o platformă comună ce cheamă la relansarea creşterii economice, la justiţie socială, precum şi la o împărţire echitabilă a poverii migraţiei. Declaraţia de la Atena a fost semnată de liderii Franţei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, Ciprului şi Maltei.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Boureanu si-a bătut fiica in mijlocul străzii. "E un copil care neagă orice regulă de moralitate

O adolescentă rebelă şi un tată nervos, depăşit de situaţie. Cam acesta ar fi rezumatul zilei de ieri, al conflictului spectaculos între Cristian Boureanu şi fiica sa Ioana, de 15 ani. După tot scandalul, au venit explicaţiile. Cristian Boureanu: "Fiica mea lipsea foarte mult de acasă, mergea prin centrul vechi si se distra si la 15 nu e normal aşa ceva. Maică-sa o influenta foarte mult la chestii de genul asta." "Nu vă luaţi după o copilă isterică, de 16 ani, care îşi doreşte să fie liberă ca o muiere de 18 ani, să bea, să fumeze, să se culce la 4 noaptea. Eu am avut probleme cu ea. Minte uitându-se în ochii tăi. Părinţii care au copii de 16 ani şi pe care nu pot să îi stăpânească ştiu despre ce vorbesc. E un copil în faza în care neagă orice regulă de moralitate. A fost dată afară de la şcoală!", a spus Monica Tatoiu, la Antena Stars.

Cazul Horia Georgescu - de Ion Cristoiu |-

Horia Georgescu a fost, între noiembrie 2008 şi martie 2012, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate. Anterior, între 2005 şi 2008, a fost specialist în cadrul DNA, responsabil pentru investigaţiile financiare ţinînd de protecţia intereselor financiare ale UE. În aprilie 2012 e promovat Preşedinte al ANI. Deţine această funcţie pînă în 16 martie 2015, cînd e arestat preventiv pentru fapte petrecute în 2008, ca membru al ANRP. A stat în puşcărie 4 (patru!) luni, chiar şi după ce a fost trimis în judecată. Cariera lui Horia Georgescu din 2005 pînă în 2015 e una tipică oamenilor promovaţi de Traian Băsescu Pe 24 aprilie 2013, ANI de sub conducerea lui Horia Georgescu îl declară incompatibil pe primarul de Sibiu Klaus Iohannis. Pentru duşmanul Horia Georgescu, Klaus Iohannis a vrut puşcărie. Şi puşcărie s-a făcut.

Ungaria nu a scăpat de cota obligatorie de refugiaţi

În ciuda numeroaselor demersuri prin care Ungaria vrea să se opună politicii comune UE privind adăpostirea migranţilor, oficialii blocului comunitar ignoră hotărârea statului est-european. Potrivit Flux24, Uniunea Europeană ar putea reloca între 100.000 şi 120.000 de migranţi în Ungaria, în conformitate cu cotele obligatorii stabilite de blocul comunitar, a sugerat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat sâmbătă portalului de ştiri local makohirado.hu, informează agenţia de presă MTI.

Ajutor de urgenţă pentru salvarea uraniului românesc

Cu conturile goale, Compania Naţională a Uraniului (CNU), cel mai mare producător de uraniu din Europa, se află într-o situaţie critică. Cu depozitele pline de aproape un an cu dioxid de uraniu, care luna aceasta expiră şi pe care nu are cui să îl vândă, compania funcţionează cu luminile de avarie aprinse. Date fiind riscurile majore de mediu, dar şi falimentul iminent, Guvernul vrea să acorde CNU un împrumut de urgenţă în valoare de 62 milioane de lei, care ar asigura cheltuielile minime de funcţionare pe o perioadă de şase luni. În acest sens, România a notificat Comisiei Europene, la data de 8 septembrie 2016, acest împrumut ca ajutor de stat individual pentru salvarea CNU, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Energiei. Banii vor intra în contul CNU după ce aprobarea primită de la Bruxelles.

JURNALUL NATIONAL

Licitaţii uriaşe, câştigate cu acte false!

Porr Construct SRL, una dintre cele mai mari firme de construcţii din România, ar fi câştigat în 2012 două proiecte în valoare de 48 de milioane de lei, finanţate din fonduri europene, pe baza unor falsuri. La sfârşitul lui 2015, DNA a clasat cauzele pe motive de interpretare: falsurile, dacă ar fi existat, au fost folosite doar pentru adjudecarea unei licitaţii, dar nu şi pentru accesarea fondurilor europene, întrucât nu firma era beneficiara banilor UE, ci autoritatea care îi oferise contractele. Practic, DNA nu neagă nicăieri faptul că Porr Construct a folosit acte false, ci se cramponează exclusiv pe ideea că, potrivit definiţiilor legale, firma nu poate fi acuzată de infracţiuni la fondurile europene, ci de alte infracţiuni, care nu mai ţin însă de DNA, ci de alte parchete.

PNL s-a lepădat de Guvernul Cioloş; Doar Nicuşor Dan îi mai vrea pe tehnocraţi!

Liberalii au schimbat foaia cu miniştri tehnocraţi şi s-au dezis public de Cabinetul condus de Dacian Cioloş. Asta chiar dacă PNL i-a curtat încă din primăvară pe membrii Guvernului pentru a se înscrie în partid şi a candida la alegerile parlamentare. De partea tehnocraţilor a mai rămas acum doar USR-ul lui Nicuşor Dan. "Guvernul tehnocrat a fost o necesitate, nu puteam noi, PNL, să venim la putere călcând pe cadavre. Pe de altă parte, şi guvernul tehnocrat îşi arată limitele", a declarat Vasile Blaga la deschiderea Şcolii politice a Tineretului liberal de la Eforie Nord. Recent, copreşedintele PNL anunţase că liberalii nu vor sta "cu mâna întinsă" la Guvernul tehnocrat pentru că partidul ar avea resurse proprii pentru o propunere de premier şi posturile de ministru.

Cum te storc bancherii de bani fără să ştii

Cele mai mari cinci bănci din România au luat peste 1,5 miliarde de lei, numai din comisioane, în primele şase luni ale anului. Instituţiile de credit operează cu peste o sută de tipuri de comisioane pentru operaţiunile bancare care se fac într-o agenţie, la bancomate, prin internet ori mobile banking. Foarte puţine operaţii nu sunt taxate. Solicitarea unui simplu extras de cont despre starea financiară este taxată cu 2-3 lei la majoritatea băncilor mari. Şi efectuarea unei plăţi interbancare în lei, la ghişeu, costă între 8-9 lei, iar depunerea de numerar în contul altor clienţi, 3-4 lei. Şi situaţia neplăcută de a avea poprire pe conturi este exploatată de bancheri. Cine are proasta inspiraţie să meargă la ghişeul unei bănci şi să întrebe de ce are contul blocat trebuie să plătească 25-30 de lei ca să afle cauza. Sunt doar câteva exemple de comisioane pe care le au băncile.

Guvernul face ordine pe piaţa RCA cu amenzi mici pentru asigurători. Mişu Negriţoiu, "amendat" cu demisia

După ce Comisiile de Buget-Finanţe şi Transporturi din Senat au pregătit un proiect de modificare a Legii RCA, la sfârşitul săptămânii trecute, Finanţele au lansat în dezbatere propriul proiect de modificare. Schimbarea legii, solicitată insistent de transportatori după ce tarifele RCA au explodat, ar putea să se facă până la sfârşitul lunii septembrie. Până atunci însă este dată ca sigură plecarea lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Proiectul Guvernului ar urma să fie promovat prin ordonanţă de urgenţă, dar el are puţine şanse să treacă în forma emisă.

NATIONAL

Tehnocraţii ştiau cu şapte luni înainte că iau Puterea!

Pe când Patriciu Achimaş Cadariu se zbătea sa scadă preţul medicamentelor, tehnocraţii ştiau, cu şapte luni înainte, ca Vlad Voiculescu va veni sa preia Ministerul Sănătăţii! Iar la foarte puţin timp după ce proaspeţii miniştri ţopăiau de bucurie ca vine la Sănătate Vlad de la Viena a si început linşarea fostului ministru, transformat in "ţintă vie" de către reţeaua de ONG -uri conectate direct la "societatea civila" deţinuta de George Soros. Aşa că bietul Achimaş Cadariu nu a avut nicio şansă in fata influenţilor susţinători ai "boierului" Vlad Voiculescu. Cel care, odată ajuns ministru, trebuie să recunoaştem, nu si-a dezamăgit deloc susţinătorii si nu l-a făcut de ras nici pe reprezentantul acestora, "unchiul Nic".

Hagi îşi vinde Viitorul!

Chiar daca in mare parte a reuşit ceea ce si-a propus, Gica Hagi simte ca nu se mai regăseşte in fotbalul din România. De aceea, "Regele" încearcă să-si vândă afacerea de suflet, clubul Viitorul. Preşedinte la gruparea de la malul marii, Cristian Bivolaru a admis ca Hagi poarta negocieri cu diverşi investitori interesaţi să preia pachetul majoritar de acţiuni. "Am renunţat la jucătorii experimentaţi si acum încercăm doar să creştem tineri de viitor. Este adevărat ca avem nevoie de o majorare de capital, iar Gica Hagi este dispus sa vândă din acţiuni. Nu pentru a recupera din investiţie, ci pentru a face performanta. Îşi doreşte să rămână cu un pachet minoritar de acţiuni si sa coordoneze in continuare activitatea la club din punct de vedere tehnic", a declarat Bivolaru.

DNA arunca "pisica moarta" a DIPI in curtea SRI!

Cineva are grija să inflameze bine de tot spiritele in sistem, astfel că in ultimele ore a făcut deliciul unei anumite părţi a presei faptul că, in scandalul legat de controversatul dosar "Doi s' un sfert", fostul ministru de Interne Petre Toba ar fi fost interceptat de către Serviciul Roman de Informaţii încă din luna ianuarie a acestui an. Cel puţin aceasta este strania concluzie pe care s-au grăbit să o tragă unii, după "răsfoirea" rechizitoriului procurorilor DNA in ancheta care îl priveşte pe fostul şef al DIPI, Nicolae Gheorghe. Teoria că Toba a fost interceptat de SRI din ianuarie pare desprinsă din bancurile cu Radio Erevan. Pentru că interceptările din rechizitoriu se referă strict la discuţia in care Nicolae Gheorghe le povestea altor şefi de la DIPI ce a vorbit el cu fostul ministru de Interne. Deci, nu a existat nicio interceptare directă.

PUTEREA

Brigada Rutieră: Microbuzele din Capitală - pericol public!

60 la sută dintre microbuzele din sistemul de transport public de persoane al Capitalei nu corespund din punct de vedere al siguranţei tehnice, reprezentând un adevărat pericol public permanent - dovadă şi accidentele frecvente în care sunt implicate. Afirmaţia îi aparţine lui Adrian Bălă, şeful Biroului Control Auto din Brigada Rutieră a Capitalei şi a fost făcută luni, cu prilejul conferinţei "Mafia, furtul şi distrugerea transportului public local din România".

Cât de educaţi s-au arătat aleşii neamului la început de an şcolar

În prima zi de şcoală, primarii Capitalei, dar şi oficiali ai statului, s-au întrecut în declaraţii anoste. Şcolarii au fost aproape obligaţi să asculte îndemnuri la învăţătură, amintiri, dar mai ales declaraţii politice din partea acestora. Gabriela Firea aproape că a jurat pe Biblie că va demisiona dacă sistemul va fi mai tare decât ea. Robert Negoiţă spune că a terminat cu reabilitarea şcolilor şi se va focusa pe curtea şcolilor, iar Gabriel Mutu va moderniza toate cele 70 de şcoli în mandatul său. Discursul preşedintelui a fost anost, lipsit de emoţie şi vibraţie.

ROMANIA LIBERA

Cârciumarii încă speră să revină fumătorii în baruri

Patronii de cluburi şi restaurante au păreri împărţite, dar toţi ar vrea ca legislaţia să se schimbe. "A fost la început un moment de opinteală, dar lucrurile au început apoi să intre pe făgaşul normal. Oamenii s-au adaptat la noua situaţie", a declarat pentru "România liberă" Marian Alecu, acţionar al lanţului de restaurante City Grill şi care a condus aproape două decenii operaţiunile McDonald's în România. Acesta a recunoscut însă că în cazul organizării unor evenimente de genul nunţi sau bo­tezuri legea antifumat creează disconfort. "În aceste cazuri, într-adevăr, lucrurile nu sunt tocmai plăcute, pentru că în fiecare moment avem oameni afară la fumat. În rest, oamenii s-au adaptat la noua situaţie", a mai explicat Marian Alecu, care a ţinut să precizeze din capul locului că este subiectiv, dat fiind faptul că este nefumător.

Şeful fantomă de la ANRP, George Băeşu, restituie proprietăţi, deşi a demisionat

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi-a prezentat demisia de 18 luni, dar continuă să semneze documente oficiale ale instituţiei. George Băeşu, preşedinte, Sorin Lazăr, Claudiţa Selavărdeanu şi Alexandru Bala, vicepreşedinţi, deşi şi-au anunţat demisia, încasează salariile la zi. În acelaşi timp, această conducere care, pe hârtie, a demisionat semnează pentru retrocedarea de bunuri, sfidând legea şi bunul simţ.

ZIARUL FINANCIAR

Salariul mediu net lunar din asigurări a ajuns la 1.200 de euro

Salariul mediu net al angajaţilor din asigurări este în prezent de peste două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie. Industria de asigurări, unul dintre cele mai zbuciumate sectoare din economia locală în ultimul an, sufocată de pierderi vreme de 10 ani, cerinţe mai dure de capital şi falimente răsunătoare, reuşeste să se poziţioneze în pofida acestor probleme în topul industriilor cu cele mai mari salarii medii lunare plătite angajaţilor. Astfel, la finalul lunii iulie angajaţii din asigurări încasau în medie un salariu net de 4.416 lei (aproape 1.000 de euro), cu circa 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul de creştere al salariului mediu din asigurări a fost peste salariul mediu pe economie.

Pieţele se tem că băncile centrale le vor sparge petrecerea

Pieţele financiare ale lumii au fost trezite brusc din toropeala vacanţei de vară de gândul că marile bănci centrale nu vor prelungi la nesfârşit programele de achiziţii de active prin care energizează artificial bursele şi stimulează economiile. Şocul pornit de pe piaţa obligaţiunilor a lovit din plin bursele de acţiuni americane vineri şi pe cele europene ieri şi s-a propagat şi pe bursele de mărfuri. Creşterea bruscă a costurilor de finanţare ale guvernelor arată că investitorii se tem că băncile centrale au rămas şi fără muniţie şi fără idei în eforturile lor de a stimula economiile. Turbulenţele din Europa s-au simţit şi la Bucureşti printr-o depreciere de 1,5% - cea mai mare de după votul pentru Brexit - a indicelui BET, referinţă a pieţei româneşti de capital. Scăderea de ieri a corespuns cu coborârea sub pragul de 7.000 de puncte a indicelui BET şi cu revenirea randamentului în teritoriul negativ.

Un magazin Kaufland din România are vânzări duble faţă de acelaşi magazin din Cehia şi Polonia

România a devenit a doua cea mai importantă piaţă din Europa Centrală şi de Est pentru grupul german Kaufland după ce cifra de afaceri a depăşit anul trecut în premieră Cehia. La vânzările per magazin şi la profitabilitate însă, piaţa locală este însă lider detaşat. Fiecare magazin Kaufland din România a avut anul trecut vânzări medii de 19,3 milioane de euro, duble faţă de cele din Cehia şi Polonia, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor Deilotte şi pe baza informaţiilor din piaţă. Raportul Deloitte privind topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală arată că în România, Cehia şi Polonia businessul Kaufland a depăşit două miliarde de euro, cu diferenţe mici de la ţară la ţară. Lanţul german de hipermarketuri Kaufland este prezent la nivel mondial pe şapte pieţe, respectiv Germania (piaţa-mamă), Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croaţia şi România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb