• ADEVARUL
• Afişele electorale lungesc criza manualelor şcolare
Noile manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a vor ajunge pe băncile copiilor abia după alegeri. Asta deşi primul pas spre tipărirea acestora a fost făcut săptămâna trecută când, în sfârşit, oficialii Ministerului Educaţiei au semnat contractul cadru cu editurile care au câştigat licitaţia. Motivul care duce la întârzierea apariţiei manualelor: "tipografiile sunt blocate din cauza campaniei electorale. În această perioadă se tipăresc afişe electorale şi materiale promoţionale", au explicat reprezentanţi ai editurilor care vor scoate pe piaţă noile cărţi pentru clasele I şi a II-a. "Într-adevăr suntem prinşi cu materialele promoţionale pentru campanie", au confirmat şi oficiali ai tipografiilor.
• Rusia mută armament nuclear în Crimeea
Moscova deplasează sisteme tactice nucleare în Peninsula Crimeea, la mai puţin de 400 de kilometri de România, ameninţând securitatea Europei. Trei lideri republicani din Camera Reprezentanţilor i-au transmis, recent, preşedintelui american, Barack Obama, o scrisoare oficială, în care îl avertizează că Moscova va desfăşura rachete nucleare şi bombardiere capabile să fie înarmate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune în Peninsula Crimeea, anexată în martie, de la Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin "a tot ameninţat, în ultimele luni, cu folosirea armelor nucleare până la un stadiu nemaivăzut după Războiul Rece", au subliniat aleşii americani, citaţi The Washington Free Beacon.
• Jihadiştii din Statul Islamic par de neoprit
Grupul terorist sunnit Stat Islamic, care ocupă deja vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, continuă să cucerească noi zone şi se apropie îngrijorător de capitala Irakului, Bagdad, în ciuda intervenţiilor militare internaţionale. La frontiera siriano-turcă, jihadiştii i-au incercuit pe luptatorii kurzi care apără oraşul asediat Kobane, unde se află sute de civili. Combatanţii grupului terorist sunnit Stat Islamic luptă pe mai multe fronturi, ei ajungând până la frontiera cu Turcia. Grupul asediază de câteva săptămâni oraşul sirian Kobane, de la frontiera cu Turcia. Militanţii SI i-au încercuit pe luptatorii kurzi care apăra oraşul Kobani. Forţele kurde luptă să oprească avansul jihadiştilor şi fac apel la ajutor internaţional, descriind situaţia ca fiind "cumplită". "Sunt raiduri aeriene, dar ele nu sunt atât de eficiente. Rezistăm de 26 de zile. Vrem să primim ajutor de la comunitatea internaţională şi de ONU", a declarat Ismet Sheikh Hasan, un oficial kurd.
• Presa, scoasă afară din biserică la Bistriţa de SPP-iştii primului ministru
Duminică, cu ocazia sfinţirii Bisericii Greco-Catolice "Buna Vestire", la Bistriţa a fost prezent şi primul ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonial alături de zeci de preoţi greco-catolici din întreaga ţară. Momentul a fost unul cu atât mai special cu cât Ordinul Fraţilor Minori Conventuali din Padova- Italia au trimis la Bistriţa moaştele Sfântului Anton. După ce a fost întâmpinat cu pâine şi sare, primul ministru a intrat în lăcaşul de cult pentru a asista la slujbă. Deşi potrivit programului remis presei jurnaliştii aveau voie să participe la ceremonie, stafful PSD de la Bistriţa chiar vorbind cu reprezentanţii bisericii încă de ieri în acest sens, SPP-iştii au interzis accesul. Astfel SPP-iştii primului ministru au scos presa afară din biserică, protopopul greco-catolic Ioan Frişan precizând şi el că jurnaliştii nu au voie să asiste deloc la ceremonie nu doar să nu ia imagini.
• Ponta: Cei ce cred în Dumnezeu sunt buni români şi nu va exista discriminare
Premierul Victor Ponta a adresat, duminică, de la Bistriţa, un mesaj de pace şi convieţuire tuturor cultelor din România, spunând că "toţi cei care cred în Dumnezeu respectă ţara şi legile" sunt "buni români" şi că "nu va exista niciodată nicio diferenţiere şi nicio discriminare". "Am participat la sfinţirea bisericii greco-catolice de aici, din Bistriţa. Am făcut acest lucru la invitaţia autorităţilor ecleziastice, în primul rând pentru a da un mesaj foarte clar: România este a tuturor românilor, a celor majoritar ortodocşi - aşa cum sunt şi eu -, a celor romano-catolici, a celor greco-catolici, a protestanţilor şi a neoprotestanţilor, a tuturor celor care cred în ceva, care cred într-un Dumnezeu şi în faţa lui Dumnezeu suntem toţi egali. Toţi cei care cred în Dumnezeu, respectă ţara şi legile ţării, sunt buni români şi vreau să fie foarte clar că nu va exista niciodată nicio diferenţiere şi nicio discriminare.", a spus Ponta.
• Aplicaţia Uber, spaima taximetriştilor din marile capitale ale lumii, va fi funcţională şi în România
Compania americană Uber, care a ajuns cel mai în vogă start-up de tehnologie de pe planetă, dar şi una dintre cele mai controversate afaceri, intră şi pe piaţa românească. Firma de peste Ocean pune la dispoziţie o aplicaţie pentru smartphone care permite oricărui şofer să transporte persoane şi să fie plătit online pentru asta. Aplicaţia Uber a fost lansată în anul 2009 de antreprenorii americani Garrett Camp si Travis Kalanick şi a ajuns să fie prezentă în 45 de ţări din America, Europa de Vest şi Asia. Ea este deja funcţională şi în Praga, iar compania Uber caută oameni pentru reprezentanţele din Ungaria, Slovacia şi România. Pentru "filiala" românească, americanii de la Uber sunt în căutarea unui director general, a unui director de marketing şi a unuia pentru operaţiuni şi logistică. Şoferii înscrişi în aplicaţie pot munci când vor şi cât vor.
• Adelin Petrişor, în atenţia regimului Kim Jong-un, după un interviu cu singurul nord-coreean evadat dintr-un lagăr
Un interviu realizat de Adelin Petrişor cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut într-un lagăr, a trezit nemulţumirea autorităţilor din Coreea de Nord, scrie Pagina de Media. Oficialii din această ţară au trimis Televiziunii Române, prin intermediul Ambasadei de la Bucureşti, o scrisoare prin care îşi exprimă "nemulţumirea şi surprinderea" în legătură cu un interviu difuzat la Telejurnal. "Ambasadorul nord-coreean a cerut audienţă la MAE şi a depus un protest oficial. În limbaj lemnos, Ministerul de Externe nord-coreean < şi-a exprimat nemulţumirea şi surprinderea > şi a considerat că mărturiile cutremurătoare ale lui Shin < nu au nicio legătură cu realităţile din R.P.D. Coreeană >.
• Baza militară aeriană de la Feteşti, dotată la standarde NATO
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au dat publicităţii un grafic al lucrărilor de modernizare a bazei militare aeriene de la Feteşti. În acest moment, proiectul este realizat în proporţie de 42 %. Costurile se ridică la 32 milioane de euro, MApN contribuind cu 11 milioane. Startul lucrărilor de modernizare a Flotilei 86 Aeriene Feteşti a fost dat în luna noiembrie a anului trecut. Oficialii MApN precizau la debutul proiectului faptul că baza militară va dispune de noi piste de decolare şi aterizare, îmbunătăţirea sistemului de frânare şi avarie, platforme de parcare şi de mentenanţă a aeronavelor, depozite, precum şi hangare de mentenanţă.
• BANCHERUL
• Banca Feroviara lanseaza o oferta-soc pe piata bancara: cont de economii, card si internet banking gratis
Banca Feroviara a lui Valer Blidar, mogulul tramvaielor din Arad, a ajuns la concluzia care are nevoie de mai multi clienti persoane fizice, astfel ca a decis sa lanseze un cont de economii care are atasat un card si serviciul de internet banking, toate gratis, fara niciun comision, iar pentru banii din cont banca plateste cea mai buna dobanda pentru depozitele la termen de o luna dintre primele 10 banci romanesti. "Pachetul PRIMUS este mai bun decât 80% dintre ofertele bancare din România, lucru testat şi dovedit de Comparatorul de pachete bancare - disponibil pe www.primus.elara.ro", spune banca intr-un comunicat. - Daca ai in contul de economii suma de 1.000 de lei si pe parcursul unei luni ai 4 incasari interbancare in cont si faci 4 plati interbancare prin internet banking, la finalul lunii vei avea cosuri de 52 de lei, in comparatie cu 168 de lei la Alpha Bank, cea mai scumpa banca, si o medie de aproximativ 100 de lei la restul bancilor.
• Grea viata de bancher la banca regelui asfaltului Dorinel Umbrarescu, BRCI: doi bancheri numiti in iulie sunt dati afara dupa 3 luni!
Regele asfaltului, Dorinel Umbrarescu, actionarul principal la Bancii Romane de Credite si Investitii (BRCI), a convocat pentru 24 octombrie Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru a reduce numarul membrilor Consiliului de Supraveghere de la 5 la 3 persoane, la doar trei luni dupa ce banca a aprobat, in iulie, noua structura de supraveghere, confirmata si de BNR, despre care a anuntat ca este o premiera pe piata bancara, intrucat toti cei 5 membri ai Consiliului de Supraveghere sunt independenti. Cei doi membri ai Consiliului de Supraveghere ce urmeaza sa-si piarda posturile sunt George Ciobanasu, fostul vicepresedinte al Bancii Carpatica si Magdalena Manea, fost vicepresedinte la RBS. Din Consiliul de Supraveghere al BRCI, condus de Roxana Moldovan, mai fac parte Anca Ciontea, director de calitate la Luxten si Stefan Nanu, seful trezoreriei statului.
• CAPITAL
• Cele mai proaste decizii ale premierilor României
Taxe mari, impozite noi, cheltuieli publice umflate, investiţii trase pe linie moartă. Cu asta se pot "lăuda" şefii guvernelor de după 2000. Greşelile din trecut pot fi lecţii pentru cei care vor cere în viitor votul românilor. Un sondaj de opinie dat recent publicităţii arată că 20% din români cred că cel mai bun premier postrevoluţionar a fost Călin Popescu Tăriceanu. Pe locul doi se află Adrian Năstase (cu 15%), iar pe trei, Emil Boc (cu 12%). Este remarcabil că mult hulitul prim-ministru, care a avut ghinionul să ajungă la Palatul Victoria în plină criză economică, este mai apreciat decât actualul ocupant al funcţiei, Victor Ponta (care a fost menţionat de doar 10% din respondenţi). Mihai Răzvan Ungureanu a primit doar 1% din aprecieri (dar a şi petrecut doar două luni în această funcţie), la fel ca majoritatea premierilor ante-2000 (Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu şi Radu Vasile). Ceva mai bine stau Petre Roman (2%) şi Mugur Isărescu (considerat cel mai bun de patru procente din cei care au luat parte la sondaj).
• BERD spune că zece firme vor investi un miliard de dolari în "sectorul agribusiness" din Ucraina
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare susţine că a identificat 10 firme din "sectorul agribusiness" care sunt pregătite să investească un miliard de dolari în Ucraina, în cursul anului viitor, potrivit Reuters. În cadrul strategiei sale de a ajuta economia ucraineană să-şi revină de pe urma conflictului cu rebelii pro-ruşi, BERD a trimis un chestionar producătorilor, procesatorilor şi altor firme din sectorul agricol în încercarea de a găsi firme dispuse să investească. 'Zece din companiile care au participat la acest chestionar au spus că sunt gata să investească un miliard de dolari anul viitor', a declarat directorul pentru agribusiness de la BERD, Gilles Mettetal, potrivit aceleiaşi surse, citată de Agerpres. La rândul său, BERD intenţionează să investească un miliard de euro în diferite sectoare din Ucraina în cursul acestui an.
• Lagarde: Mobilizarea împotriva Ebola nu trebuie să conducă la "terorizarea" lumii prin stigmatizarea Africii
Mobilizarea împotriva virusului Ebola nu trebuie să conducă la "terorizarea" lumii prin stigmatizarea Africii în ansamblul său, a atras atenţia sâmbătă directorul general al FMI, Christine Lagarde, potrivit AFP. "Trebuie să dăm dovadă de prudenţă extremă pentru nu teroriza lumea faţă de Africa în ansamblul său", a declarat, la Washington, şefa Fondului Monetar Internaţional. Epidemia de Ebola, care a făcut peste 4.000 de morţi, este pentru moment concentrată în trei ţări din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone, Guineea). "Aceste trei ţări sunt puternic afectate, iar noi încercăm să le ajutăm cât mai mult posibil. Urgenţa o reprezintă stoparea şi ţinerea sub control" a epidemiei, a punctat Lagarde, adăugând totuşi că Africa în ansamblul său nu este afectată. În celelalte părţi de pe continent, 'afacerile trebuie să continue, economiile altor ţări trebuie să continue să acţioneze şi să creeze locuri de muncă', a cerut ea.
• CURENTUL
• Berlinul vrea să atragă Iranul, Turcia şi ţările arabe
Ministrul german de externe a anunţat, într-un interviu ce urmează să apară duminică în presa germană şi preluat de AFP, că vrea să convingă ţările arabe, Iranul şi Turcia să lupte împotriva grupării Statul Islamic (SI), potrivit Agerpres. 'Încercăm să convinge ţările arabe, Turcia şi Iranul că este necesar să luptăm împreună împotriva Statului Islamic', a declarat Frank-Walter Steinmeier pentru săptămânalul duminical german Tagesspiegel am Sonntag. Pentru aceasta, 'trebuie să trecem peste vechile rivalităţi', a adăugat ministrul, care vrea să abordeze acest subiect cu conducătorii saudiţi cu ocazia unei întâlniri prevăzute duminică la Djeddah. În context, Steinmeier a mărturisit că depune eforturi în vederea atragerii unei 'participări active a Turciei în lupta împotriva SI'.
• Testul - de Tia Serbanescu
Oricât de dură ar părea competiţia electorală, prin comparaţie cu un meci de fotbal România-Ungaria pare de-a dreptul placidă - deşi miza e cam aceeaşi: calificarea în Campionatul European. În alegeri asta ar echivala nu atât cu victoria dreptei cât mai ales, cu înfrângerea lui Ponta. Pe care ar merita-o din plin. Deocamdată însă, lupta se rezumă la şicane, ghionturi, piedici şi îmbrânceli minore - care spun ceva despre lipsa de anvergură a candidaţilor dar şi despre indecenţa lor. După ce madam Firea a considerat că infertilitatea lui Iohannis îl face nedemn de preşedinţie, a sărit şi Daciana Sârbu să susţină că un preşedinte bun e cel care are copii. Or, Ponta are doi copii (din două căsătorii) şi nenumărate cópii. Chiar e poreclit copy-paste sau copil-ot. După această fază scârboasă realizată de mamele din PSD care lovesc sub centură înlocuind democraţia cu demografia, a urmat faultul lui Zgonea care i-a reproşat lui Iohannis că în "România lucrului bine făcut" umblă cu o maşină nemţească în loc să umble şi el cu Dacia, ca Ponta. Premierul umblă cu Dacia şi cu Daciana numai în campanie.
• CURIERUL NATIONAL
• Moldova, vedeta Master-planului din Transporturi
Ministrul de resort a spus că legăturile cu Moldova se vor realiza pe rutele Bacău - Braşov şi "una care vine de la Iaşi şi se opreşte pe autostrada Transilvania". Transportatorii spun că ar dura cel puţin trei ani doar ca autorităţile să mute finanţarea în afara coridoarelor agreate cu oficialii europeni. Patronatele din transporturi au propus construcţia autostrăzii Piteşti - Sibiu, în paralel cu realizarea legăturilor dintre Moldova şi Transilvania. Master-planul General de Transport dă în continuare bătăi de cap autorităţilor, care, recunoscând că există o gravă problemă cu tot ce înseamnă legăturile cu Moldova, avansează ideea realizării unor rute care nu sunt cuprinse în coridoarele agreate cu oficialii europeni, ceea ce ar înseamna că termenul propus pentru realizarea integrală a acestora ar putea fi cu mult depăşit.
• Bursele se împiedică împreună cu revenirea economiei globale
Pieţele financiare au fost marcate de o aversiune sporită la risc în ultimele zile de tranzacţionare ale săptămânii trecute. Pieţele europene au avut şedinţe bursiere roşii, iar la finele zilei de vineri indicele S&P500 al Bursei de la New York se regăsea cu 3,59% sub valorile în care oscila luni, potrivit datelor furnizate de portalul Yahoo Finance. Cauza principală a acestui tablou "roşu"? Împotmolirea revenirii economice globale. "Îngrijorările faţă de creşterea economică lovesc acţiunile, petrolul şi pieţele emergente", titrează Reuters. Un raport dat publicităţii de Fondul Monetar Internaţional care avertizează asupra riscurilor sporite ca revenirea economică să fie mai slabă şi mai inegal distribuită a fost de natură să alimenteze nişte temeri mai vechi ale investitorilor. "Un număr de ţări se confruntă cu perspectiva unei creşteri economice slabe sau în scădere, cu un nivel al şomajului rămânând inacceptabil de ridicat", se afirmă în documentul FMI citat de Bloomberg.
• "Germania nu poate fi un model pentru zona euro"
Afirmaţia din titlu, practic o sentinţă, îi aparţine lui Philippe Legrain, fost consilier economic al lui José Manuel Barroso, cercetător asociat la London School of Economics. Un cunoscător al economiilor ţărilor membre ale Uniunii Europene, Legrain oferă o viziune foarte critică despre modelul economic german. Aceste declaraţii vin pe fondul cifrelor, comentariilor ce abundă în aceste zile în presa europeană referitor la starea actuală, deloc încurajatoare, a economiei germane. În opinia fostului consilier economic al lui José Manuel Barroso, "mult lăudatul miracol economic german nu a fost, în realitate, decât un miraj". Susţinându-şi aprecierea, Philippe Legrain face mai întâi o incursiune la începutul anilor 2000 când, aşa cum se ştie, Germania era percepută că "omul bolnav al Europei". În toată perioada scursă de atunci, reaminteşte el, această ţară nu s-a remarcat, practic, printr-un adevărat dinamism economic.
• Cât de important a devenit rolul Chinei în lume: "Când China tuşeşte, economia mondială capătă guturai"
Fondul Monetar Internaţional a publicat zilele trecute previziunile privind creşterea economică în diverse ţări ale planetei, inclusiv în China. Comentând cifrele Fondului, precum şi locul economiei chineze în mecanismul economic mondial, analiştii de la importantul post de radio France Inter făceau, într-o emisiune economică, o apreciere sintetică ce a reţinut atenţia: "Când China tuşeşte, economia mondială capătă guturai". Argumente importante oferite în sprijinul sintagmei: China este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Occidentului, importurile sale reprezentând aproape 15% din comerţul mondial; China este cea de a doua (dacă nu prima, potrivit unor foarte recente cifre), putere economică a lumii, după Statele Unite.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Michael Horst Schmidt, sponsorul din umbra lui Klaus Iohannis
Şeful Auto Bavaria, un obişnuit al topurilor milionarilor români, este unul dintre principalii "contribuabili" ai candidatului ACL la Preşedinţia României. Implicat în puţine, dar selecte scandaluri, numele lui Michael Horst Schmidt a reapărut în atenţia publică, după ce i-a făcut încă un cadou vechiului său colaborator, Klaus Iohannis. Schmidt i-a pus la dispoziţie candidatului la preşedinţia României un apartament de nabab pe Bulevardul Primăverii, cu numai 500 de euro/lună, preţ demn de cartiere mai modeste precum Militari sau Titan. "Chiria pentru o astfel de locuinţă nu ar trebui să coboare sub 2.500 de euro/ lună", ne-au spus specialişti imobiliari. Aceasta înseamnă că Schmidt le-a făcut PNL-ului şi lui Iohannis un cadou incorect, dacă nu şi ilegal, de 2.000 de euro lunar (aproape patru salarii medii pe economie). Să nu mai vorbim şi de banii pe care îi pierde statul din diminuarea preţului chiriei dacă, bineînţeles, contractul este înregistrat la Fisc.
• Scenariul destrămării URSS se repetă. Rusia se încovoaie sub greutatea sancţiunilor economice
Oligarhii ruşi văd în actuala criză economică din ţară, rezultat direct al sancţiunilor impuse de Occident, semnele instabilităţii de dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice. Vântul schimbărilor economice care bate la Moscova îi pune pe jar pe oligarhii ruşi. Investitorii străini părăsesc Rusia, captivă acum în cel mai tensionat conflict cu Occidentul de la încheierea Războiului Rece, inflaţia creşte alarmant în timp ce preţul petrolului scade treptat, veşti proaste care îi fac pe oamenii de afaceri apropiaţi Kremlinului să se teamă ca un scenariu economic similar celui care a ajutat la prăbuşirea Uniunii Sovietice să nu se repete. "URSS s-a destrămat din cauza incompetenţei crase a conducerii sovietice care nu a respectat niciuna din legile progresului economic. Este foarte important să învăţăm din lecţiile istoriei", a declarat, într-o conferinţă, Gherman Gref, şeful Sbersbank, cea mai mare bancă din Rusia.
• Joseph Stiglitz: Ar putea urma o nouă criză
Zona euro riscă să intre în recesiune, iar SUA se chinuie cu o relansare mediocră, a spus Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie. Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea economiei mondiale. Stiglitz a apreciat că dacă Europa ar intra în recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minoră, însă o stagnare persistentă ar putea pune zona unică în pericol pentru un deceniu pierdut. "Pentru mine, problema nu este că ţările din zona euro înregistrează o creştere foarte mică sau chiar una negativă, problema reală este că nu sunt unde ar trebui să fie", a comentat economistul. În opinia sa, austeritatea este remediul greşit pentru repararea economiei zonei euro. "Liderii europeni au supraestimat în mod constant starea economiei. Din păcate, liderii europeni, în special Germania, nu par să recunoască faptul că austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performanţe atât de slabe", a spus Stiglitz.
• JURNALUL NATIONAL
• Ameninţarea catastrofelor naturale va creşte preţul la alimente. "Mâncarea este noul petrol"!
Catastrofele naturale au devenit mai frecvente şi mai distrugătoare, iar numărul persoanelor vulnerabile a crescut şi el. Între 50.000 şi 60.000 de persoane în plus sunt afectate în fiecare deceniu, din 1970 încoace. Cel puţin jumătate dintre victimele acestor catastrofe sunt copii. Iar lucrurile nu se vor îmbunătăţi, dată fiind încălzirea climatică. Este, deci, important să reacţionăm pentru a limita înmulţirea dezastrelor, avertizează jurnaliştii din Hexagon. Schimbările climatice, despăduririle şi deşertificarea terenurilor arabile sunt doar câteva dintre fenomenele care joacă un rol în amplificarea fenomenelor naturale de care se fac responsabili chiar oamenii. Aceste catastrofe naturale au uneori un impact pe care nu-l putem bănui. În Sri Lanka, de exemplu, valul tsunami a deplasat sute de mine antipersonal care vizau rebelii din mişcarea Tigrilor Tamili. Odată deplasate, aceste mine au devenit un adevărat flagel pentru populaţia locală, în special pentru copii.
• Scrisoare din puşcărie. Bogdan Popovici: "Cine a avut interesul să distrugă Forum Invest?"
Bogdan Popovici se află în puşcarie fiind condamnat în lotul din procesul politic "Trofeul Calităţii". Ţinta procurorilor DNA a fost Adrian Năstase. Alături de el, au fost condamnaţi ca "pierderi colaterale" numeroase persoane menite să asigure pentru acuzare "grupul infracţional organizat". Bogdan Popovici şi soţia sa au primit condamnări cu executare ani grei de puşcărie. Iată scrisoarea lui Popovici, care se întreabă "Cine a avut interesul să distrugă Forum Invest?". "Se dedică lui George Maior, Teodor Meleşcanu, Iulian Fota, Toodor Bakonschi, Mihai Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană, Titus Corlăţean, Simona Miculescu, Corina Creţu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu şi membrilor comunităţii de securitate naţională, dintre care mulţi participanţi direcţi la Conferinţele Forum Invest, chiar şi-n anul 2004, anul organizării "Trofeului Calităţii" (mare şi repetabil succes).
• Cadastrul rural va fi gratuit
Guvernul s-a angajat ca, odată cu deschiderea Programului Operaţional Regional, să se înceapă realizarea cadastrului gratuit, iar obiectivul primordial trebuie să fie înfăptuirea cadastrului rural, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru următorii şapte ani, prin POR, este prevăzută o sumă de 250 de milioane de euro pentru realizarea cadastrului. "În următorii şapte ani de zile, prin POR, o sumă de 250 de milioane de euro a fost alocată pentru realizarea cadastrului. Eu sper să se înceapă cu cadastrul rural, pentru că acolo avem nevoia cea mai mare şi din perspectiva liberalizării funciare, dar şi din perspectiva strategiei pe care o avem pentru comasarea terenurilor", a spus Constantin.
• NATIONAL
• "Bomba" EADS explodeaza la Razoare!
Subalternii Laurei Codruta Kovesi au redeschis in forta ancheta privind dosarul EADS, dupa numele firmei germane care a primit, fara licitatie, contractul de implementare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor (SISF). Dosar care, desi are legaturi conexe cu scandalul MICROSOFT, este unul de sine statator, "victimele" de la varful politicii anuntandu-se cel putin la fel de multe si de spectaculoase ca si cele din ancheta umflarii preturilor licentelor pentru soft-urile americane. În afara nedumeririlor privind modul cum a fost incredintat acest controversat contract de catre Ministerul de Interne, procurorii anticoruptie mai au si alte nelamuriri. Astfel ca zecile de ofiteri superiori care vor fi audiati, pe banda rulanta, in cel mai scurt timp, vor trebui sa explice si cum s-a ajuns ca sediul Politiei de Frontiera din celebra intersectie bucuresteana Razoare sa ajunga de la 15, la aproape 22 milioane de euro.
• Ministerul de Externe numara romanii din Sierra Leone ca pe steagurile lui Pristanda!
Dezvaluirile din "National" privind prezenta pe teritoriul statului vest-african Sierra Leone, grav afectat de epidemia de Ebola, a mai multi romani din cei peste o mie de specialisti angajati de catre ALRO aici au tinut agenda intregii mass-media in acest sfarsit de saptamana. Initial, MAE s-a zburlit mediatic ca toti angajatii ALRO care isi desfasurau activitatea de luni bune la minele de bauxita detinute in Sierra Leone ar fi fost repatriati in luna august. Dupa alte cateva ore, un comunicat al MAE confirma ca au fost primite informatii privind ramanerea pe teritoriul statului african a cinci muncitori romani care si-ar fi suspendat contractele cu ALRO. Imediat dupa acest nou comunicat, sotia unuia dintre muncitori a declarat televiziunilor ca peste o suta de alti muncitori sunt in Sierra Leone!
• UE falimenteaza fermele din Romania
Boala limbii albastre la rumegatoare a aparut in Romania la sfarsitul lunii august, iar de atunci au murit 21 de animale. La nivelul tarii este afectat 0,01% din septel, ceea ce nu e mult, dar un risc tot exista. Colac peste pupaza, UE a interzis exportul de animale vii (rumegatoare) din Romania, ceea ce va lovi dur fermele de profil din Romania, multe dintre ele fiind amenintate de faliment.
• Putin a tocat 53 de miliarde de dolari in septembrie
Un raport privind iesirile de valuta din Rusia arata ca, pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, se tocasera peste 53 de miliarde de dolari numai pe plata unor datorii externe. Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat "usurarea" trezoreriei de dolari, valorificandu-i pentru a sustine rubla si principalul sector industrial, al petrolului. SUA si Arabia Saudita s-au inteles in secret, dar a aflat toata lumea, sa forteze scaderea pretului la petrol, pentru a destabiliza economia Rusiei, metoda pe care au folosit-o si la sfarsitul anilor '80. In contraofensiva, Rusia si statele BRICS se descotorosesc rapid de dolari. Nici aliatii SUA nu se mai bazeaza pe dolar. In ultimul an, Coreea de Sud si-a facut rezerva in yuani, dubland prioritatea monedei chineze.
• PUTEREA
• NE-A PĂRĂSIT FLORIN TUDOSE. PUTEREA a publicat, joi, ultimul interviu acordat de reputatul psihiatru în presa scrisă
Şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, Florin Tudose, unul dintre cei mai apreciaţi medici psihiatri din ţară, a murit duminică după-amiază în urma unui infarct, în timp ce se afla la cumpărături în localitatea Coşereni din judeţul Ialomiţa. În ultimul său interviu din presa scrisă, publicat joia trecută de cotidianul PUTEREA, Florin Tudose vorbit despre tabloul clinic al "bolilor puterii" cu toate formele sale de manifestare în politica postdecembristă şi a prognozat că "autenticitatea va face diferenţa" în cursa electorală pentru prezidenţiale din noiembrie 2014. Profesorul a încetat din viaţă la doar câteva zile după ce şi-a lansat ultimul volum, "Psihopolitica. Tratat de psihopatologie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti", despre care spunea că este "scris cu ajutorul presei" şi care va rămâne în memoria mass-media ca un "testament" lăsat spre grabnica îndreptare a vieţii şi gândirii politice.
• Ce nu a spus Băsescu despre Dosarul EADS
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "în cazul EADS, sunt nouă firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft". El a adăugat că "această informaţie nu este în nici un dosar penal". În 2004, guvernul Năstase semnează, prin Ministerul de Interne, un contract cu EADS, pentru suma de 650 de milioane de euro. Documentul stabilea că echipamentele şi serviciile ce urmau a fi livrate vor fi agreate ulterior cu EADS. O mită de peste două milioane de euro ar fi ajuns la conducerea Ministerului de Interne şi la cabinetul prim-ministrului Adrian Nastase. Banii s-au dat prin intermediul unor firme, ca: Gessa sau Profinet. Astea fiind zise, Bursa Zvonurilor anunţă, pe această cale, peste 50 de actuali parlamentari să-şi pregătească pixurile că vor avea mult de scris la DNA. Sigur Băsescu are boală pe săracii parlamentari, că prea a vrut să le adoarmă vigilenţa.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu Teodor Meleşcanu: Nu mă încurcă asocierea cu Dogaru. Am nevoie de sprijinul oricui
Teodor Meleşcanu, 73 de ani, fost şef al spionajului românesc până la intrarea sa în cursa prezidenţială, spune că are semnale că în cancelariile vestice este considerat "singurul candidat care poate oferi garanţii pentru continuarea actualei politici externe". În acelaşi timp, Teodor Meleşcanu crede că România are nevoie în această perioadă grea de o persoană experimentată care să adune toate părţile la aceeaşi masă. Din punctul lui de vedere există diferite feluri de ameninţări la adresa României: Rusia ar vrea să "exploateze slăbiciunile" ţării şi să le folosească în propriile strategii, iar principala slăbiciune o constituie "proasta guvernare" şi "o anumită nemulţumire a românilor". Pe de altă parte, ruşii pot să recruteze oameni în instituţiile statului, dar preferă agenţii de influenţă, după cum sugerează fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe.
• Băncile americane, sub focul atacurilor cibernetice
Prima bancă americană, JP Morgan, a anunţat că în această vară a fost victima unor masive atacuri cibernetice, hackerii furând datele a 80 milioane dintre clienţii săi. New York Times a dezvăluit că în realitate hacherii au atacat alte zece bănci americane, demonstrând că JP Morgan este doar vârful icebergului. Preşedintele Obama a avut mai multe reuniuni cu consilierii săi referitor la acest subiect, dorind să afle mai multe despre o posibilă implicare a Moscovei, dar specialiştii nu o pot afirma cu certitudine. Piraţii care au intrat în sistemele informatice a marilor bănci americane au pus în alertă un întreg sistem economic şi preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat foarte îngrijorat. Hackerii care au furat datele a milioane de clienţi ai băncii JP Morgan au încercat sustragerea de date şi din alte zece bănci, între care Citigroup şi E-Trade.
• ZIARUL FINANCIAR
• O nouă utopie? "Resuscităm ARO, ne asociem cu Toyota şi devenim unii dintre cei mai mari producători auto europeni"
"Relansarea Aro şi asocierea cu Toyota" a fost votată cea mai interesantă idee de către comunitatea de business din Piteşti pentru creşterea economiei judeţului Argeş şi a României. Ideea a fost prezentată de către Ion (Benone) Lazăr, cel care controlează şi conduce unul dintre cele mai mari grupuri de transport din România, Lazăr Internaţional, la conferinţa "Cum dezvoltăm România - Oportunităţi de afaceri şi dezvoltare locală", organizată de BCR, ZF, cu antreprenorii locali din Argeş, al treilea judeţ din România din punct de vedere economic, după Bucureşti şi Ilfov, unde activează aproape 17.000 de firme, cu afaceri de peste 9 miliarde de euro pe an, şi unde lucrează 115.000 de angajaţi. PIB-ul per capita (7.450 de euro) este cu 9% peste cel naţional, iar salariul mediu este de aproape 1.850 de lei, cu 15% mai mare decât media naţională. La Dacia, salariul mediu net este de aproape 3.200 de lei.
• Motoarele exporturilor şi consumului au frânat, iar construcţiile continuă declinul
Ritmurile de creştere pentru exporturi, producţie industrială şi consum au frânat în august, iar construcţiile şi-au continuat declinul, confirmând scenariul încetinirii economiei. Trimestrul al treilea a început cu stângul, iar tendinţa de deteriorare a indicatorilor macro a continuat în luna august, după cum indică cifrele privind industria, vânzările de retail, exporturile şi construcţiile. Şi dinspre economia reală semnalele sunt pesimiste, în primele opt luni din acest an înregistrându-se cel mai scăzut nivel al înmatriculărilor de companii noi din perioada 2008-2014. Iar insolvenţele rămân la un nivel ridicat, deşi au început să scadă. Aceste veşti negative indică faptul că redresarea economiei este în continuare fragilă, după ce prima jumătate a anului a marcat revenirea surprinzătoare în "recesiune tehnică" şi susţine scenariul încetinirii creşterii economiei pe întregul an spre 2%, după avântul de 3,5% înregistrat în anul 2013.
• Din 14 milioane de deponenţi doar 300.000 ţin banii în fonduri, deşi randamentele sunt şi de 12%
Fondurile cu investiţii în acţiuni se situează pe primele locuri în clasamentul celor mai mari randamente după primele nouă luni ale anului, cu un maxim de 12,35% atins de fondul de indice ETF BET Tradeville, recompensând astfel investitorii dispuşi să îşi asume riscuri ridicate. Investitorii conservatori au câştigat până la 5,8% cu fondurile de obligaţiuni. În fondurile mutuale îşi plasează economiile peste 300.000 de investitori, în timp ce la bănci există 14 milioane de deponenţi. Pentru al treilea an consecutiv un fond de indice este pe primul loc în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale, graţie evoluţiei favorabile a bursei. Fondul de indice ETF BET Tradeville are un randament de 12,35% după primele nouă luni din an, investind în acţiunile incluse în indicele BET al celor mai lichide acţiuni.