REVISTA PRESEI 13.10.2017

A.C.
Revista Presei / 13 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 13.10.2017

ADEVARUL

Tudose l-a învins pe Dragnea. Trei miniştri PSD au demisionat

Trei miniştri PSD -Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc -au demisionat din Guvern, în ciuda faptului că partidul s-a opus în unanimitate. Dacă n-ar fi demisionat cei trei, ar fi demisionat premierul Mihai Tudose, iar PSD ar fi riscat să piardă guvernarea, în condiţiile în care preşedintele Iohannis l-a avertizat pe Dragnea că nu va mai desemna un nou premier PSD. Practic, Mihai Tudose a pus partidul să aleagă: ori el, ori miniştrii. Şedinţa conducerii PSD se va relua vineri, când se va stabili numele noilor miniştri. De asemenea, vineri va exista o discuţie între Mihai Tudose, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Miza este Ministerul Dezvoltării, rezervorul cu bani pentru aleşii locali, controlat până în această seară de Liviu Dragnea prin Sevil Shhaideh.

Iohannis, avertisment pentru Dragnea: Dacă şi acest guvern ar cădea, ar trebui să mă întreb dacă PSD mai are capacitatea să guverneze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dacă s-ar ajunge la "căderea" Guvernului Tudose, ar trebui să se pună întrebarea dacă PSD mai poate să guverneze sau nu, fiind deja la un al doilea episod în care social-democraţii îndepărtează propriul Cabinet. Iohannis a venit cu precizări şi despre problematica miniştrilor aflaţi în vizorul procurorilor DNA. "Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri. Important e să existe o echipă guvernamentală care nu are probleme de integritate, o echipă care e dispusă să meargă înainte şi să-şi facă treaba. Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primele poziţii ale statului", a mai spus şeful statului.

Gabriela Firea construieşte o primărie paralelă: a tocat deja 118 milioane de euro pentru cele 22 de noi firme

Cele 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Capitalei vor toca sume exorbitante pe salariile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criteriul tradiţional: pile, cunoştinţe şi relaţii. Spre exemplu, doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro. "Firmele vor lucra în beneficiul bucureştenilor", susţine Puterea. Opoziţia vine cu un exemplu: au fost cumpărate 45 de calculatoare pentru 23 de angajaţi. De ce era nevoie de aceste 22 de firme publice, care să se ocupe de parcări, pază, parcuri, cimitire, iluminat şi altele? Principalul argument al Primăriei a fost că precedenta administraţie, condusă de Sorin Oprescu, a semnat contracte păguboase cu firme private pentru diverse servicii.

C. T. Popescu: "Dl. Dragnea e un frizer al neantului, e sărăcuţ"

Liviu Dragnea e "un politician de liga a doua, chiar a treia", a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24. El a adăugat că preşedintele PSD "încearcă să mimeze politicianul de rasă" şi că "i-a trecut timpul". O să ne amintim de perioada asta cu ruşine. Faptul că acest ins a putut să fie vreme de câteva luni, să treacă drept persoana cea mai puternică din România, că a putut câştiga alegerile cu acel scor, cu partidul lui... nu că le-a câştigat PSD. Partidul a decăzut în asemenea măsură încât să pună în frunte un frizer al neantului.

România riscă infringement, dacă va decide definitiv ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe OPCOM

O eventuală decizie definitivă ca 70% din gazele naturale din România să fie tranzacţionate pe bursa OPCOM va aduce o procedură de infringement pentru ţara noastră, Comisia Europeană nefiind de acord cu această situaţie. Dezacordul Comisiei a fost confirmat de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE. El a declarat, citat de Agerpres, că există o scrisoare care a fost prezentată neoficial de operatorul de transport. "Stabilirea unui coeficient cert, mare, consideră dânşii, adică 70% pentru tranzacţionarea obligatorie, ar duce la imposibilitatea tranzacţionării transfrontaliere, deci practic împiedică exportul", a precizat Havrileţ. El a mai spus că Executivul european a declanşat deja procedura de infringement împotriva României pe această temă.

Dubaiul se pregăteşte de viitor: taxiuri zburătoare, poliţişti-roboţi şi drone multifuncţionale

Oraşul Dubai, o importantă destinaţie turistică şi un mare nod aerian din Golful Persic, se pregăteşte de viitor cu taxiuri zburătoare, poliţişti-roboţi şi drone multifuncţionale, dispozitive încă ireale pentru vremurile noastre. Autorităţile din Dubai mizează pe tehnologie pentru a creşte atractivitatea oraşului şi a-l ridica la nivelul aşteptărilor din viitor. Traficul va fi fluidizat cu taxiuri zuburătoare, iar securitatea va fi asigurată de polişti-roboţi şi drone multifuncţionale. Aceste dispozitive, încă ireale pentru vremurile noastre, sunt doar o parte din inovaţiile tehnologice prezentate la salonul GITEX 2017 Dubai şi aşteptate să-şi intre în rol în câţiva ani.

După SUA, şi Israelul anunţă că se retrage din UNESCO

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a anunţat ieri că ţara sa se pregăteşte să se retragă din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Anunţul a fost făcut la câteva ore după ce SUA au făcut un anunţ similar. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că decizia luată de SUA va deveni efectivă pe data de 31 decembrie 2018. Statele Unite şi-au suspendat încă din anul 2011 contribuţia financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta faţă de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizaţie.

BANCHERUL

Credit Europe Bank nu le permite clienţilor să-si achite ratele la cardurile de credit, dacă au poprire pe conturi

Credit Europe Bank este singura dintre băncile româneşti care nu le permite clienţilor care au poprire pe conturi sa-si plătească ratele la cardurile de credit, preferând să-i raporteze la Biroul de Credit iar ulterior să-i execute silit, in ciuda faptului ca aceştia vor si pot sa-si achite datoriile. In consecinţă, practic banca îşi executa silit clienţii, indirect si ilegal, am putea spune, întrucât ratele neachitate după 30 de zile se raportează la Biroul de Credit, iar după 90 de zile poate declanşa procedura de executare silită. Si asta din cauza faptului ca banca refuză sa încaseze ratele de la clienţi, motivând că aceştia au contul poprit. Ceea ce nu se întâmplă la alte bănci.

COTIDIANUL

"Supărare mare" în Comitetul Executiv Naţional al partidului. PSD a luat o decizie cu care nu este de acord

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cel al Transporturilor, Răzvan Cuc, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au demisionat din funcţii în şedinţa CExN al PSD. Liderii PSD se reunesc vineri, la ora 12.00, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. Joi seara, după aproape şapte ore, social democraţii nu au mai dat vot pentru susţinerea faţă de cei patru miniştri care au anunţat că sunt dispuşi să demisioneze. În şedinţa de vineri se vor discuta înlocuitorii pentru portofoliile rămase libere. După şedinţa Comitetului Executiv Naţional, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern astfel că "aproape toată lumea a plecat supărată".

Estonia face scut împotriva hackerilor

Autorităţile de la Tallinn au demarat procedurile de poziţionare a backup-urilor de date din întreaga lume, pentru se a apăra împotriva atacurilor cibernetice, scrie Euronews. Estonia va fi prima ţară din lume capabilă să funcţioneze online, din orice punct al lumii. Mai exact, naţiunea, cu o experienţă vastă din punct de vedere tehnologic, va crea la nivel mondial "ambasade digitale" care vor implica o copie de rezervă a "critical data" (practică de administrare a datelor care ajută organizaţiile să prioritizeze activitatea IT care îmbunătăţeşte veniturile şi calitatea produselor). "Ambasadele digitale" au fost concepute pentru a asigura ca fostul stat sovietic, care este aproape de a deveni o societate integral digitală, să fie mai puţin vulnerabil în privinţa atacurilor cibernetice. Astfel, estonii pot vota, accesa datele despre sănătate şi pot plăti impozite online.

Capcanele viitoarei legi a mineritului. Roşia Montană şi Rovina, liber la exploatare

Proiectul de lege al minelor pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei este un amplu compendiu de derogări pentru industria minieră auhtonă şi dacă va fi adoptat în forma actuată va da posibilitatea unor pornirii unor cariere foarte controversate precum cele de la Roşia Montană sau Rovina. Astfel, proiectul prevede o categorie aparte de resursele minerale de importanţă strategică, a căror exploatare este considerată de interes naţional şi declarată de utilitate publică. "Nu se arată ce resurse fac parte din această categorie, iar criteriile foarte vagi listate pentru încadrarea ca resursă strategică permit practic ca orice resursă minerală sa fie considerată astfel. Pentru a cita din textul original, o resursă de interes naţional este resursa care "contribuie la punerea în aplicare a interesului naţional", susţin reprezentanţii Mining Watch.

CURIERUL NATIONAL

Începe dezmembrarea Air Berlin: Lufthansa preia 81 de avioane şi 3000 de salariaţi

Compania aeriană germană Lufthansa a semnat joi preluarea a 81 de avioane şi a 3000 de salariaţi de la grupul Air Berlin, intrat în faliment la 15 august. Easyjet, cu care Air Berlin era de asemenea în negocieri pentru vânzarea activelor sale, îşi prezintă de asemenea oferta. Air Berlin are, la ora actuală, 144 de avioane şi 8500 de salariaţi. Aşa cum s-a prevăzut, Lufthansa ia partea leului în urma intrării în faliment a grupului Air Berlin. Restul este preluat de Easyjet."Asistăm astăzi", declara joi Carsten Spohr, preşedintele companiei Lufthansa, "la un moment important din istoria Lufthansa şi a grupului Air Berlin", exprimându-şi concomitent speranţa că, până la finele acestui an, operaţiunea va beneficia de autorizarea Uniunii Europene.

Modificări fiscale în avalanşă, în 2017

Firmele sunt greu încercate în acest an, din cauza schimbărilor fiscale implementate chiar şi de la o lună la alta. Câteva măsuri noi au afectat şi populaţia, pentru că au produs anumite scumpiri. Unele impozite sau taxe dispar la câteva luni după ce au fost introduse, altele sunt reintroduse la câteva luni după ce guvernul renunţase deja la ele. Mediul de afaceri a fost asaltat anul acesta de măsuri fiscale care au condus la schimbarea bugetelor firmelor în plin an fiscal, deci schimbarea cheltuielilor pe care le fac companiile în 2017, fără să fie bugetate dinainte. În timp ce unele cheltuieli au scăzut, altele au crescut în timpul anului fiscal. Mediul de afaceri se plânge de lipsa de predictibilitate, de faptul că politicile fiscale se schimbă după cum "bate vântul", iar această instabilitate fiscală descurajează investiţiile private

C&W Echinox: Într-o piaţă fără livrări de clădiri noi, companiile au închiriat birouri pentru 4.000 de angajaţi suplimentari

Dezvoltatorii de birouri nu au livrat nicio clădire nouă în Bucureşti în cel de-al treilea trimestru al anului curent, în timp ce companiile au închiriat spaţii cu o suprafaţă cumulată de 68.000 de metri pătraţi, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit unei analize a firmei Cushman & Wakefield Echinox. Din suprafaţa tranzacţionată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 de metri pătraţi, mutările acoperă aproximativ 23.000 de metri pătraţi, în timp ce spaţii cu o suprafaţă de aproximativ 37.000 de metri pătraţi au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operaţiuni noi în Bucureşti, având planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi. În condiţiile în care stocul de birouri din Bucureşti a ramas constant, rata de neocupare a scăzut la un nivel de aproximativ 8,2%, faţă de 9,3% la jumătatea anului.

Teraplast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor a deschis pe 11 octombrie fabrica TeraSteel Serbia, specializată în producţia de panouri sandwich. Aceasta este prima fabrică din străinătate inaugurată după 1990 şi aflată integral în proprietatea unei firme româneşti.

EVNIMENTUL ZILEI

Ford EcoSport intră oficial în producţie la Craiova

Începând de ieri uzina Ford de la Craiova produce modelul EcoSport, singurul vehicul al companiei americane asamblat în România. Noul vehicul înlocuieşte monovolumul B-Max al cărui ultim exemplar a ieşit de pe linia de asamblare pe 1 septembrie. În cadrul unui eveniment festiv la care au participat, alături de oficialităţi de cel mai înalt rang ale statului român, Steven Armstrong, vicepreşedintele Ford Motor Co. şi preşedinte al diviziei europene, SUV-ul de clasă B EcoSport a devenit noul Ford "made in Romania".

Sentinţă DEFINITIVĂ pentru Victor Ponta dată de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a decis ca Victor Ponta să-i plătească fostului ministru Lucian Isar daune morale în valoare de 10.000 de lei. Decizia a fost luată joi şi este definitivă. Valoarea daunelor morale pe care Victor Ponta trebuie să le plătească lui Isar s-a redus la jumătate, iniţial Judecătoria Sectorului 2 dispuse ca Ponta să achite daune de 20.000 de lei. Valoarea a fost redusă însă de Tribunalul Bucureşti, care a admis în parte apelul declarat de Victor Ponta, potrivit Agerpres.ro. Victor Ponta a fost dat în judecată de Lucian Isar, după ce fostul premier a declarat că în perioada în care era prim-ministru, a primit informaţii potrivit cărora Isar a avut o tentativă clară de corupţie.

Elena Udrea scapă de măsura controlului judiciar în dosarul privind finanţarea campaniei din 2009

Elena Udrea scapă de controlul judiciar după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, să-i revoce ei şi altor doi inculpaţi măsura preventivă în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Instanţa supremă. Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, transmite Agerpres.

Donald Trump acuză administraţia Obama de livrarea unor "avioane pline cu bani" IRANULUI

Donald Trump consideră acordul cu Iranul "unul dintre cele mai incompetente din istorie" şi acuză administraţia Obama că a oferit Iranului "avioane cu bani". Preşedintele american a declarat pentru Fox News, într-un interviu difuzat aseară, că SUA "nu au obţinut nimic din acordul nuclear cu Iranul". "Ei au obţinut acces rapid la arme nucleare", a spus Trump. "Gândiţi-vă la 1,7 miliarde de dolari - aceştia sunt bani luaţi din buzunarul vostru. Ştiţi câte avioane vă trebuie pentru a le umple cu aceşti bani?". Administraţia Obama a oferit 1,7 miliarde de dolari în active şi dobânzi îngheţate Iranului, după ce acordul internaţional a intrat în vigoare.

O lege dată de Parlamentul grec a BULVERSAT biserica GREACĂ

Parlamentul grec a trecut o lege acum două zile care permite schimbarea de sex de la 15 ani. Asta înseamnă că schimbarea sexului se poate face fără obligaţia de a trece printr-o intervenţie chirurgicală, aşa cum era până acum. Opinia publică, o parte a clasei politice dar mai ales Biserica Ortodoxă din Grecia a fost bulversată la aflarea veştii că legea a trecut. Aşa cum a fost prezentat şi adoptat acest proiect de lege, "permite persoanelor schimbarea sexului doar printr-o simplă declaraţie în faţa instantei, ceea ce obligă autorităţile publice să modifice menţiunea cu privire la sex şi să emită un nou act de stare civilă". Preoţii de pe Sfantul Munte, au reacţionat: "Daca femeile intra aici, vine sfârşitul lumii. Aşa ne-au învăţat bătrânii noştri, aşa au profeţit sfinţii noştri, care erau făcători de minuni, cuvioşi, asceţi sau nebuni pentru Hristos.", titrează ortodoxinfo.ro.

JURNALUL NATIONAL

Au concurat împotriva omului lui Kovesi şi au fost executate

Fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache şi Veronica Cîrstoiu, precum şi judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau al Laurei Codruţa Kovesi personal, după ce toate patru au candidat, împotriva consilierei personale a şefei DNA, Dana Tiţian, pentru ocuparea unor posturi de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu excepţia judecătoarei Elena Burlan, toţi ceilalţi trei magistraţi au fost suspendaţi din profesie, cele două judecătoare fiind condamnate, iar Alina Bica s-a ales cu nu mai puţin de trei dosare penale instrumentate şi trimise în judecată de instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Cu ce va fi înlocuit Dumnezeu

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu şi ar putea, cu ajutorul inteligenţei artificiale, să dezvolte o nouă formă de conştiinţă colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci", informează Reuters. Romancierul american a făcut aceste declaraţii la Târgul de Carte de la Frankfurt unde îşi promovează noul său roman, "Origin", cel de-al cincilea volum dedicat unui profesor de la Harvard, expertul în simbolistică Robert Langdon, protagonistul din "Codul lui Da Vinci", o carte care a pus sub semnul întrebării istoria creştinismului. Romanul "Origin" s-a inspirat din întrebarea "Va supravieţui Dumnezeu ştiinţei?", spune Dan Brown, adăugând că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în istoria omenirii.

De ce s-a scumpit energia electrică: OMV Petrom şi-a închis o parte din capacitatea de generare

Un producător de energie şi-a închis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criză de electricitate în piaţă şi pentru a creşte preţul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În cadrul audierilor de joi, la care au fost prezenţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, Iancu a declarat că, din informaţiile sale, un producător de electricitate nu a pus la dispoziţie întreaga capacitate de producţie, apoi a depus oferte de cumpărare pe bursă la preţuri foarte mari, pentru a manipula preţul. El a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuţiile între membrii comisiei şi reprezentanţii ANRE, a reieşit că este vorba despre OMV Petrom.

Noile locuri de muncă nu ies la socoteală

Evoluţia numărului de angajaţi a fost extrem de ciudată în acest an. Efectivul de salariaţi a coborât cu 16.838 în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care instituţiile publice şi companiile cu acţionariat de stat au angajat aproape 25.000 de oameni. Apoi, în lunile aprilie, mai şi iunie, angajările au explodat şi numărul salariaţilor a crescut cu 90.000. Şi mai ciudat este că ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat din luna aprilie miracolul care s-a produs abia la finalul lunii iunie.

NATIONAL

Kövesi îşi termină mandatul!

Cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna, PSD continuă să se adâncească într-o fundătură din care deja nu prea mai are cum sa iasă, pe frontul de gherilă al "războiului Justiţiei", unul pe care este tot mai departe să-l câştige. Si asta pentru simplul fapt că, dincolo de dificultatea dărâmării unui sistem care a interacţionat peste un deceniu, formându-se in tot acest timp deja "automatisme" in jocurile operaţionale ale instituţiilor de forţă, strategia aleasa nu doar că a fost una greşita de la bun început, dar a mai si fost deturnată aiurea in ultima vreme. Toata aceasta "tocare" mărunta, zi si noapte, a şefei DNA, in loc să o demonizeze pe aceasta, nu a făcut decât să o victimizeze, cel puţin in ochii partenerilor externi, care ştiu foarte bine ca funcţia Laurei Codruţa Kövesi este cea de manager, si nu de procuror-anchetator.

Pescariu, tupeu de turnător profesionist

Denunţat acum de Dorin Cocos, luat la puricat de procurori si acuzat de un prejudiciu de 93 de milioane de euro, Dinu Pescariu a povestit cum a ajuns el mare turnător la DNA. Mai-mai ca ti se rupe sufletul de bietul om, prins in mrejele machiavelice ale satanicilor procurori. De fapt, Pescariu a lăsat să se înţeleagă cum că, la o întâlnire la DNA cu Laura Codruţa Kövesi, i s-a cam cerut să îşi ia in serios rolul de turnător. Cică i s-a sugerat să adopte aceasta cale. Auzind acestea, iţi imaginezi un Pescariu la SPA, prins la strâmtoare, căruia i se da ideea de a sifona ce mai ştie el de unul, de altul. Ce sa vezi, treaba nu e chiar aşa.

PUTEREA

Kövesi, prima REACŢIE la acuzaţiile lui Dinu Pescariu

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a recunoscut, pentru EVZ, că s-a întâlnit cu Dinu Pescariu, în biroul său, după ce acesta i-a solicitat o audienţă. Kovesi susţine că întâlnirea a avut loc în 2014, după ce fostul tenisment i-a mărturisit că vrea să discute despre unele date cu privire la dosarul Microsoft. "La data de 21 iulie 2014, persoana menţionată în cererea dvs. (Dinu Pescariu - n.red.) a solicitat, în scris, să fie primită în audienţă de procurorul şef al D.N.A. pentru a discuta în legătură cu domeniul de activitate al instituţiei pe care o conduce. Din nota de audienţă a întâlnirii reiese că petentul a menţionat că a aflat din informaţiile vehiculate în spaţiul public că D.N.A. a deschis o anchetă referitoare la dosarul "licenţelor Microsoft" şi, ca urmare, a menţionat că doreşte să se prezinte la procuror şi să discute despre eventuala sa implicare în acel dosar.

ROMANIA LIBERA

Palade vrea 6 milioane de euro cadou de la Unirea Shopping Center

Noi dezvăluiri despre managementul lui Carmen Palade arată cum fosta soţie a lui Dan Adamescu a fraudat compania cu milioane de euro şi încearcă acum să mai ia altele cadou. Unirea Shopping Center continuă auditul intern care scoate la iveală reţetele unui management fraudulos. Timp de 2 ani, acţionarul principal a încercat să recâştige controlul magazinului Unirea, după ce Carmen Palade, abuzând de funcţia pe care o deţinea a adus compania în afara legii. ASF a sancţionat-o cu câteva zeci de mii de lei, iar îndepărtarea acesteia de la şefia magazinului Unirea a fost contestată şi îngreunată de fostul preşedinte al CA. La mai bine de trei luni de când s-a demarat un audit intern, ies la iveală şi motivele pentru care Carmen Palade a refuzat atâta vreme convocarea CA şi s-a luptat pentru a rămâne în funcţie.

Cum a pierdut Niculae Bădălău, numărul 2 în PSD, şefia Curţii de Conturi

Preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, va fi înlocuit din funcţie cu Mihai Busuioc, actualul secretar general al Guvernului. În funcţia de vicepreşedinte va fi numit profesorul universitar Nicu Marcu. Funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi a fost râvnită încă din 2016 de pesedistul Nicolae Bădălău, considerat numărul 2 în partidul lui Liviu Dragnea. Pentru a-şi îndeplini visul, Bădălău a depus un amendament la un proiect de lege în care a menţionat că la şefia Curţii de Conturi pot fi numiţi şi absolvenţii de "studii inginereşti". Deşi s-a pregătit intens pentru această funcţie, Nicolae Bădălău a căzut în dizgraţia lui Liviu Dragnea, căruia îi este frică să nu piardă şefia PSD.

Scandal la Naşul TV. Acţionarul minoritar a preluat emisia, invocând o datorie de 200.000 de euro

Radu Moraru, acţionarul majoritar al televiziunii Naşul TV, a fost destituit din toate funcţiile pe care le avea la acest post, potrivit unui comunicat care rulează pe ecran, în condiţiile în care emisia canalului de televiziune a fost preluată de reprezentanţii acţionarilor minoritari. "Radu Moraru a fost destituit din toate funcţiile deţinute la Naşul TV şi la firma Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA deţinătoare a licenţeiTV", scrie în respectivul comunicat. Totodată, pe ecran se mai arată că "Radu Moraru nu mai reprezintă în niciun fel televiziunea Naşul TV". Persoana care reprezintă legal televiziunea Naşul TV ar fi acum Paul Alexandru Moraru, preşedinte al Consiliului de Administraţie, potrivit Pagina de Media.

ZIARUL FINANCIAR

Ford Ecosport, noul pariu de 2 miliarde de euro al americanilor la Craiova

Ford Ecosport ar putea aduce venituri de peste 2 miliarde de euro americanilor de la Ford, venituri care ar garanta revenirea constructorului auto în topul exportatorilor şi în clubul miliardarilor din economia locală. Luând în calcul o producţie în două schimburi de circa 500 de maşini pe zi, Ecosport poate ajunge la cel puţin 130.000 de unităţi anual, cu o valoare de piaţă de peste 2 miliarde de euro. Spre comparaţie, anul 2013 a fost cel mai bun pentru Ford în România, când producţia de aproape 80.000 de unităţi a modelului B-Max urca businessul americanilor la peste un miliard de euro şi îi ducea pe locul trei în top exportatori după Dacia şi Rompetrol. Anul trecut, cu numai 38.000 de maşini, Ford a fost abia pe locul şapte în topul exportatorilor din economie.

Adrian Vasilescu, BNR: PIB-ul României: surplus de viteză, deficit de sustenabilitate

Privindu-ne în oglinda unei lumi îngrijorate - obsedate de efectele crizei care se stinge, dar care încă nu s-a stins - şi întrebându-ne dacă viteza mare cu care aleargă PIB-ul nostru este ori nu de lungă durată, nu putem să facem abstracţie de raportul dinamică-sustenabilitate. Căci ştim bine că, raportând creşterea noastră economică la populaţia ţării, a şaptea ca mărime din Uniunea Europeană, rezultatul nu este cel dorit. Sunt zece ţări în Piaţa Unică ale căror populaţii reprezintă, numeric, jumătate sau un sfert faţă de populaţia României, la care împart creşteri economice mult mai mari ca ale noastre. Fapt ce ne trimite să analizăm cu atenţie două repere: cât PIB facem noi şi pe cât capital ne bazăm.

Avertisment FMI: Nivelul prea ridicat al datoriilor şi preţurilor activelor ameninţă redresarea economiei mondiale

Nivelul datoriilor publice a crescut puternic în multe ţări în ultimii ani, ajun­gând la cote alarmante în state dez­voltate, piloni ai economiei mondiale. La nivel global, datoriile reprezintă aproximativ 325% din PIB. De aceea nu este de mirare că FMI, deşi pers­pectivele economice sunt din ce în ce mai bune la nivel global, nu se lasă cu­prins de euforie şi trece la avertismente. Un şoc pe pieţele de credit i-ar putea prinde nepregătiţi pe investitori şi afecta procesul de redresare a econo­miei mondiale, aflat în curs de acce­lerare, avertizează Fondul Mone­tar Internaţional, potrivit Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl. HAVRILEȚ cum faceți să crească PREȚUL ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb