• ADEVARUL
• Greva din Tarom, anulată de plecarea lui Ponta la Bruxelles
Angajaţii Tarom au ameninţat săptămâna trecută că ar putea declanşa greva generală prin oprirea tuturor zborurilor în data de 14 noiembrie, aceştia fiind nemulţumiţi de noii manageri şi de modul în care este administrată compania aeriană. Ieri, liderii de sindicat s-au întâlnit cu noua conducere, dar nu au fost în măsură să prezinte un număr suficient de semnături din partea membrilor, astfel încât să poată declanşa o grevă legală, astfel că au renunţat. De cealaltă parte, administraţia a invocat împotriva grevei şi un motiv mai puţin obişnuit: zborul către Bruxelles pe care premierul Victor Ponta îl avea programat exact pentru data de 14 noiembrie.
• Cum vrea Guvernul să controleze Consiliul Naţional al Audiovizualului
Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002. Potrivit proiectului, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) poate fi demis prin simpla respingere a raportului anual în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cei care acuză proiectul susţin că alte modificări ale legii sunt menite să avantajeze anumite trusturi de televiziune, precum Antenele patronate de liderul PC Dan Voiculescu. Deşi Guvernul era obligat să consulte CNA în cazul modificării legii Audiovizualului, la Consiliu nu a ajuns încă nicio informare oficială. CNA se întruneşte, astăzi, în şedinţă şi va decide cum va reacţiona.
• Băsescu cere remanierea celor patru demnitari incompatibili
Preşedintele Traian Băsescu a avut prima intervenţie pe teme de politică internă, după referendumul de suspendare din 29 iulie. Preşedintele a lansat un atac dur la clasa politică, acuzându-i pe politicieni că acţionează doar în interes personal, iar factura jocurilor politice este plătită de români. "România este într-o situaţie dificilă din cauza modului în care este evaluată în UE şi NATO. Urmare a evenimentelor din iulie-august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept: reducerea atribuţiilor CCR prin OUG, demiterea fără motiv a Avocatului Poporului, suspendarea preşedintelui, încercarea de a falsifica votul românilor prin introducerea în urne de voturi false şi încercarea de modificare a listelor electorale", a explicat preşedintele.
• Se strânge laţul în jurul oamenilor de fotbal!
Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu au primit, împreună, 40 de ani de închisoare în "Dosarul transferurilor". "Dosarul transferurilor" a fost unul dintre cele mai lungi şi mai întortocheate cazuri din justiţia ultimilor ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis dosarul la 2 octombrie 2008 către prima instanţă, cea a Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB), unde procesul a durat 1.142 de zile şi a avut 41 de termene! La final, cei opt acuzaţi au fost achitaţi. Şi totuşi, la şapte luni de la decizia Tribunalului Bucureşti, Curtea de Apel a decis altfel. Recursul procurorilor are urmări devastatoare pentru cei din "Dosarul transferurilor", care au primit ani buni de închisoare. Cu executare, în cinci cazuri, şi cu suspendare, în alte trei.
• Liviu Voinea: "Reducerea cotei unice la 12% ar tăia 7,3 miliarde de lei din buget"
Trecut recent din "tabăra" experţilor care au criticat măsurile guvernelor în cea a demnitarilor numiţi să ia măsuri fiscale, Liviu Voinea (37 de ani) şi-a păstrat discursul analitic. Cu toate presiunile pe care, foarte probabil, le are de înfruntat, a analizat la rece impactul fiecărei măsuri propuse mai mult sau mai puţin oficial şi are răspunsuri pregătite atât pentru decidenţii care vor să introducă diverse schimbări în politicile publice, cât şi pentru consultanţii nemulţumiţi de unele prevederi fiscale. S-a vorbit de la cel mai înalt nivel despre reducerea cotei unice? Voinea e de acord, dar numai punctual, mai exact cu scăderea cotei doar pentru persoanele cu venituri mici, nu pentru toţi contribuabilii.
• Israelul, atras în conflictul din Siria
Schimbul de focuri dintre Israel şi Siria a continuat luni, după ce statul israelian a lansat duminică, pentru prima dată de la Războiul "Yom Kippur" din 1973, obuze de artilerie spre teritoriul sirian. Dacă proiectilele lansate duminică au reprezentat doar "un avertisment", cele trimise luni de armata israeliană au lovit chiar mortierele siriene care au început atacul, potrivit cotidianului "The Jerusalem Post". Duminică dimineaţă, Siria a lansat obuze de mortieră către Platoul Golan, însă mai mulţi oficiali ai armatei au declarat că a fost vorba doar de o manevră militară greşită. În replică, Israelul a lansat obuze către Siria, însă oficiali ai aparatului militar au precizat că focurile au reprezentat un avertisment şi că au fost evitate în mod voit poziţiile armatei siriene aflate de cealaltă parte a frontierei.
• CURENTUL
• USL- "raiul" pupincuriştilor: candidatul Fifor l-a sanctificat pe Ponta
Mihai Fifor, candidatul USL pentru Senat în Colegiul 2 din Craiova, de la înălţimea tribunei electorale, l-a felicitat pe Victor Ponta cu "ocazia zilei onomastice". Iar asta pentru că zilele trecute s-a sărbătorit ziua Sfântului Victor. Un sfânt despre care, probabil, că nu au auzit decât babele colivărese, care bat zilnic pragurile bisericilor. Dincolo de limitele bunului simţ, spusele sale nu sunt decât dovadă greţoasă a unei slugărnicii duse dincolo de limitele firescului. Căci iată ce grăieşte, prea-plecatul argat Mihai Fifor: "Cinstirea Sfântului Mucenic Victor, personajul creştin care în perioada prigoanei romane a preferat să-şi dea sufletul decât să-şi renege credinţa, este un bun prilej de reflecţie. Purtând numele acestui vajnic apărător al credinţei noastre, Victor Ponta se ridică la înălţimea condiţiei acestui martir".
• Complicele şi denunţătorul lui Trăşculescu au fost prieteni şi colegi de serviciu
Instanţa supremă a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marian Valeriu Calotă, considerat de procurori complicele deputatului PDL Alin Trăşculescu, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.Denunţătorul în acest dosar este Alexandru Mircea Vintilescu, asociat în cadrul Aquaform SRL. Conform surselor ziarului Curentul, Marian Calotă, administratorul de la Maryna Exclusiv SRL şi denunţătorul său, Alexandru Mircea Vintilescu sunt cunoştinţe vechi, fiind colegi de serviciu în urmă cu câţiva ani şi chiar prieteni. Relaţiile dintre ei au evoluat în timp , cei doi devenind parteneri de afaceri. Aquaform Bucureşti, Vega '93, Arcada Company şi Primacons Group au câştigat în 2011 un contract de reabilitare a unor drumuri din Buzău şi Vrancea, în valoare de 508,2 milioane de lei.
• CURIERUL NATIONAL
• Exporturile paralele ne lasă fără medicamente
30% din medicamentele destinate României ajung să fie vândute în alte ţări din UE, din cauza reglementării preţurilor la nivelul minim european. Principalele produse farmaceutice care dispar sunt cele scumpe, pentru cancer şi pentru bolile rare. Această practică nu este ilegală, însă la nivelul farmaciilor este posibil ca medicamentele exportate să fie deja decontate, iar în acest caz este vorba de fraudă. "Este o problemă care afectează populaţia României. Eu aş interzice reexportul din România, dacă s-a ajuns în situaţia în care se scot o treime de medicamente din ţară", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
• Se va mai construi depozitul de deşeuri nucleare la Saligny?
La 20 de ani de la selectarea amplasamentului pentru un nou depozit definitiv pentru deşeuri radioactive - localitatea Saligny - depozitul ar putea fi construit oriunde în altă parte dacă aşa vor decide localnicii. "Vom intra în consultări şi cu populaţia. Dacă populaţia se opune, nu putem construi depozitul aici, dar avem nevoie de un astfel de depozit pentru că deşeurile radioactive trebuie depozitate definitiv. Este suficient spaţiu şi pentru locaţii alternative în România", a declarat ieri, citat de Mediafax, directorul general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Antoniu Sorescu. Adăugând că valoarea investiţiei a fost estimată în 2009 la 450 mil. euro, fără TVA, Sorescu a adăugat că depozitul ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de 60-70 de ani.
• Ofensivă americană în economia românească
SUA în al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama ar trebui să pună un accent mai mare pe domeniul economic în relaţia cu România, a declarat preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), care şi-a făcut oficial lansarea la Bucureşti cu ocazia unei misiuni de promovare economică. Din Consiliu fac parte companii multinaţionale americane ca Chevron, care de altfel a iniţiat proiectul şi deţine preşedinţia Consiliului, sau Cargill ori ExxonMobil. Scopul Consiliului este să identifice oportunităţile de afaceri din România şi să discute cu oficiali români despre restricţiile de acces pe pieţele celor două ţări şi despre regulamentele şi politicile Comisiei Europene. Preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, Eric Stewart, a avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
• Băsescu, refuzat de conducerea Camerei. Nu vor să rediscute cazurile Dobre şi Borbely
Comisia juridică a Camerei a respins, ieri, cererea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia a fost luată cu opt voturi împotriva cererii, un vot "pentru" şi o abţinere. Traian Băsescu a precizat în scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor că având în vedere faptul că în momentul de faţă la Cameră este posibil să fie luată în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Alin Trăşculescu, să se găsească căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cazurile foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. El a mai arătat că în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice semnalează că în perspectiva noului raport de ţară (MCV) "orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei".
• Ponta va stabili cu Băsescu cine merge la Consiliul European
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că după ce se va întoarce de la Bruxelles va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, cel mai probabil miercuri, pentru a-l informa asupra negocierilor purtate şi pentru a discuta despre mandatul participării la Consiliul European. Ponta a fost întrebat când va avea discuţia cu şeful statului privind mandatul participării la Consiliul European şi care dintre cei doi va reprezenta România. "Cu preşedintele în mod sigur îl voi căuta şi ne vom şi întâlni poimâine. Eu mâine (n.r. - astăzi) sunt la Bruxelles şi am stabilit foarte clar că după ce mă întorc de la Bruxelles îl voi informa asupra ultimelor evoluţii privind negocierile şi sigur, domnia sa va decide dacă îmi dă mandatul să particip sau nu.
• Grupul german TUI a scos România de pe harta turistică
Grupul german de turism TUI a scos România din cataloagele tipărite din această toamnă, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă Corina Martin, preşedintele ANAT. Ea a precizat că acesta este un semnal negativ şi că negocierile au fost purtate exclusiv între operatorul german şi Ministerul Turismului. "Reprezentanţii TUI ne-au anunţat că România nu mai apare în cataloagele TUI, dar apare în mediul online. Apare în produsele online scoase la vânzare de TUI. Nu mai este în catalogul tipărit, printat. Sigur că nu este bine, aici sunt discuţii în care intervine MDRT", a spus Martin.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Care crede Ion Cristoiu că este mesajul DIN SPATELE declaraţiilor lui Traian Băsescu
Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat pe marginea discursului lui Traian Băsescu de luni seara. El este de părere că discursul a fost unul nepotrivit ca moment pentru tema propusă de preşedinte, statul de drept, însă mai crede că ascunde o mişcare politică în spatele său. "Domnul preşedinte a ales o temă care nu trezeşte pe nimeni din somn: statul de drept. Şi Marga era mai viu! Nu poţi să înflăcărezi...Ca să poţi să înflăcărezi electoratul trebuie fie să ai 70% în sondaje sau să se fi întâmplat ceva astăzi" a precizat jurnalistul Cristoiu. Ulterior, maestrul Cristoiu şi-a exprimat opinia despre mesajul care ar putea să se ascundă în spatele acestui discurs al preşedintelui Băsescu. "Eu cred că a fost o mână de ajutor dată lui Victor Ponta în bătălia cu Antonescu, pentru că Victor Ponta poate să spun "Uite, Crin, mi-a cerut şi omul să-i dau afară şi nu i-am dat" " a concluzionat Ion Cristoiu.
• ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Becali show: "Antonescu şi Ponta nu sunt mai bărbaţi ca mine"
Proaspătul liberal şi-a lansat candida tura la Camera Deputaţilor într-un restaurant, dar a promis că nu va declanşa operaţiunea "voturi contra hrană". Proaspăt convertit liberal, Gigi Becali şi-a lansat ieri candidatura la Camera Deputaţilor. Evenimentul a avut loc într-un... restaurant. Aici, Gigi a făcut circ, în stilu-i caracteristic. A fluturat în faţa camerelor de luat vederi "breloacele" pe care le va da în campanie şi a anunţat că el nu-şi va cumpăra alegătorii cu făină, sarmale şi salam. A promis că, dacă va ajunge în Parlament, cei care "vor să scoată icoanele" trebuie să-şi pună pofta-n cui. "Minciună şi nedreptate în ţara asta nu o să mai vedeţi!(...) Eu voi fi cel care voi ţipa la nedreptate aşa cum ţipa Ioan Botezătorul la păcat", s-a ridicat Becali în slăvi. El va folosi în campanie sloganul devenit celebru deja: "În slujba Crucii".
• Gigi Becali, către colegul său Miron Mitrea: "Eşti un DOBITOC şi un PROST" . Mitrea: "Omule, eşti NEBUN?!"
Prezent într-o emisiune la România Tv, social-democratul Miron Mitrea s-a trezit calificat de Gigi Becali drept "un dobitoc şi un prost". Finanţatorul Stelei a intervenit prin telefon, şi pentru că Miron Mitrea nu a fost de acord cu cele spuse de el cu privire la procedura flagrantului în cazul parlamentarilor, i-a amintit social-democratului că are o datorie la el, că nu i-a dat banii pe un teren. Prima ţintă a lui Becali a fost însă preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu. "Mă intrigă când tot văd la televizor că se dau toţi deştepţi, îl ironizează pe Becali, dar nu l-a contrazis nimeni pe Pavelescu când a zis o tâmpenie", a spus Becali.
• George Bălan, care trăgea sforile să ajungă procuror general, demisionează din magistratură
Procurorul George Bălan şi-a dat demisia din magistratură, locul său în CSM urmând a fi preluat de Elena Hach, cea care a candidat pentru funcţia de procuror general al României. George Bălan este cercetat într-un caz de corupţie după ce ar fi încercat să negocieze funcţia de procuror general. După părăsirea sistemului, postul său din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi preluatpostului de reprezentantul procurorilor de curţi de apel în Consiliul Superior al Magistraturii, adică de către Elena Hach care s-a poziţionat a doua în urma alegerilor din 2010, pentru CSM.
• Marca "Jurnalul Naţional", scoasă la licitaţie. Vezi care este preţul
Potrivit anunţului de executare silită, Editura Intact a refuzat de la plată 171 de bilete la ordin. Drept pentru care executorul judecătoresc a dispus vânzarea mărcii "Jurnalul Naţional", aflată în patrimoniul Intact, pentru recuperarea pagubei. Licitaţia se va organiza pe 29 noiembrie, ora 11, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Dumitrache şi Dumitrache. Preţul de începere a licitaţiei este de 7,6 milioane de lei, adică 1,68 milioane de euro. Valoarea creanţelor rezultând din bilete la ordin depăşeşte 1,4 milioane de euro . Presa relata că în iunie 2011, Editura Intact a intrat în vizorul CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) pentru că a refuzat "în serie" biletele la Ordin emise în favoarea furnizorilor.
• JURNALUL NTIONAL
• Băsescu reîncepe lupta cu Parlamentul: "Ţara a făcut ce a trebuit în condiţii de criză, dar ne împiedicăm de interesele a 471 de parlamentari"
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, azi, într-o declaraţie de presă, că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe care Comisia Europeană îl va prezenta, anul viitor, va fi "dezastruos", învinuind refuzul Parlamentului de a permite urmărirea penală a foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. "Vreau să fiu foarte clar pentru toţi că nu este treaba mea bătălia politică. Vreau să ştiţi că ceea ce am de spus astăzi este în virtutea articolului 80, alineatul 2 din Constituţie, care îl obligă pe preşedinte să aibă grijă de buna funcţionare a statului. Mă simt responsabil faţă de România şi este obligaţia mea să iau o atitudine responsabilă.
• Asociaţia Magistraţilor pregăteşte revocarea din funcţie a membrilor CSM Alina Ghica, Oana Hăineală, Cristi Dănileţ şi Adrian Neacşu
Conform portalului lumeajustitiei.ro, la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), ce a avut loc în zilele de 8-9 noiembrie la Palatul Parlamentului, au fost dezbătute problemele extrem de serioase din sistemul judiciar românesc, care au condus la deteriorarea imaginii şi buna funcţionare ale autorităţii judecătoreşti. De asemenea, în cadrul lucrărilor acestei conferinţe, au fost alese noile organe de conducere ale asociaţiei pentru următorii trei ani. Lumeajustitiei.ro informează că în cadrul lucrărilor, noul Colegiu director al AMR a fost mandat să declanşeze procedurile de informare a adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor din întreaga ţară, în vederea revocării din funcţie a unor membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii.
• Valea Jiului ar putea deveni Valea Energiei, după un model francez
Relaţiile economice dintre judeţul Hunedoara şi Regiunea Franche-Comte se vor dezvolta în cadrul unui proiect comun prin care să fie pus în valoare potenţialul energetic al Văii Jiului. Zona îndeplineşte condiţiile necesare pentru a se putea transforma într-o "vale a energiei", după un model similar care funcţionează deja în oraşul francez Belfort, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ. Cooperarea dintre cele două regiuni va avea la bază trei direcţii de acţiune: identificarea unor metode de exploatare eficientă a huilei din Valea Jiului, stabilirea unor parteneri din judeţul Hunedoara care ar putea produce subansamble pentru instalaţiile energetice din asocierea "Valea Energiei" Belfort şi găsirea modalităţilor practice prin care mediul academic se poate implica în activitatea de cercetare.
• NATIONAL
• Dragnea si Antonescu isi fac "fabrica de bani" dupa alegeri!
Idila electorala nascuta subit intre Crin Antonescu si Liviu Dragnea nu se intemeiaza doar pe sentimentalisme doctrinare, ci are la baza si calcule cat se poate de pragmatice. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, cei doi lideri ar fi batut palma pentru a da o mare lovitura financiara, in folos comun, dupa alegeri. Cand, daca lucrurile vor iesi bine pentru USL, se va desprinde de la actualul Minister de Interne toata partea de Administratie. Iar pe scheletul acesteia se va infiinta o mega-institutie, la care vor fi alipite si alte structuri considerate printre cele mai profitabile si ravnite. Pentru ca viitorul minister infiintat odata cu instalarea noului guvern nu va consta doar in partea de administratie care va fi smulsa de la Interne, ci va ingloba cam toate structurile ce produc bani. Multi bani.
• Basescu ii taie macaroana de premier lui Ponta
Refuzat de deputatii din Comisia juridica (care nu au admis revenirea asupra votului de ridicare a imunitatii in cazurile Borbely si Dobre), Traian Basescu pune tunurile pe intreaga clasa politica. "Tara se impiedica in interesele a 470 de parlamentari si romanii sunt cei care platesc", a acuzat direct Basescu. Care a explicat ca, odata blocata indeplinirea actului de Justitie "prin votul parlamentarilor" care se solidarizeaza cu politicienii cercetati pentru coruptie si probleme de integritate, poarta Schengen va ramane inchisa pentru Romania, ceea ce inseamna ca "romanii si economia vor pierde". Intrebat daca il va desemna tot pe Victor Ponta dupa alegeri, Basescu a precizat ca "povestea cu suspendarea" nu-l impresioneaza, motiv pentru care va desemna "un premier care sa serveasca interesului national".
• Tancurile israeliene au pornit ofensiva impotriva armatei lui Bashar
Tancurile israeliene au tras asupra pozitiilor artileriei siriene, dupa ce un al doilea obuz s-a "ratacit" pe platoul Golan. Dupa ce duminica armata israeliana a tras o racheta Tamuz spre Siria, intr-un incident similar, ieri, tancurile israeliene au tras asupra pozitiilor armatei lui Bashar al-Assad. Seful Statului Major al Armatei britanice, generalul Sir David Richards, a declarat ca va trimite trupe la granita Siriei cu Turcia, Iordania si Liban, invocand "criza umanitara". Dar acestea sunt deja acolo, dupa cum informeaza presa britanica.
• BNR vrea sa intareasca leul
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a deschis ieri larg baierile si a imprumutat bancile comerciale cu sase miliarde de lei, peste plafonul de patru miliarde de lei impus saptamanile trecute. Banii au fost dati, ca si pana acum, prin licitatiile repo, prin care BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. BNR a decis sa plafoneze sumele oferite bancilor in luna august 2012, moment in care leul a a inceput sa se deprecieze. Un alt efect al plafonarilor l-a reprezentat cresterea randamentelor (a dobanzilor) la titlurile emise de Finante, ceea ce a facut ca Romania (statul) sa se imprumute mai scump.
• Goldman Sachs sponsorizeaza protestele din Argentina
"Calendarul revolutiilor globale" are o noua data: "8N", de la "8 noiembrie". Data la care au inceput protestele in Argentina. "Primaverile arabe" au miscarile "digitale" "6 aprilie", in Egipt si "17 februarie", in Libia. Protestele in aceste tari arabe au fost organizate si gestionate pe Internet, de catre aceste doua grupari "sociale". Argentina s-a pricopsit cu "8N", miscare initiata pe Internet de grupul media "Clarin", sponsorizat de globalistul Goldman Sachs. Protestul impotriva presedintelui Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, din 8 noiembrie, a scos in strada cam jumatate de milion de oameni, dupa un efort sustinut pe retele de socializare de catre Mariana Torres, administrator al paginii de Facebook "El Anti-K", care, avea sa observe cotidianul britanic The Guardian, este in stransa legatura cu "Clarin". Si cu Goldman Sachs.
• PUTEREA
• Raport CE pentru 2011: 98% din fondurile UE absorbite, susceptibile de fraudă
505 milioane de euro din cele 515 milioane de euro absorbite din fondurile de coeziune de guvernul Boc în anul 2011 sunt susceptibile de fraudă, potrivit unui raport din această toamnă al DG Regio, ajuns la Comisia de Control Bugetar a PE, a anunţat Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de eurodeputaţi PSD. În replică, fostul ministru de Finanţe din perioada guvernării Boc, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că nu poate fi vorba de fraude, ci de posibile nerespectări de proceduri.
• Teheranul sfidează puterile occidentale
Teheranul a demarat luni manevre aeriene de anvergură în estul ţării în condiţiile creşterii tensiunii în relaţiile cu Statele Unite privitor la incidentul militar produs săptămâna trecută în zona Golfului. În acest context, publicaţia britanică "Sunday Times" scrie despre un posibil atac atomic gândit de Israel asupra facilităţilor nucleare iraniene. Iranul a ordonat manevre aeriene pe 850.000 kilometri pătraţi, aproape jumătate din suprafaţa totală a ţării. Operaţiunea poartă numele de cod "Velayat-4" şi implică 8.000 de militari, membri ai forţelor armate şi ai organizaţiei Gardienii Revoluţiei.
• ROMANIA LIBERA
• Rusia. Război pe viaţă şi pe moarte între clanurile din jurul lui Vladimir Putin. Sex, corupţie şi trădare la Kremlin
Legătura extraconjugală a fostului director al CIA, generalul David Petraeus, cu biografa sa pare un episod meschin prin comparaţie cu ceea ce se petrecea la Moscova aproape simultan. Pe 6 noiembrie, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, după ce Comisia de Investigaţii a Rusiei (SKR, un fel de FBI rusesc) a anunţat că a declanşat o anchetă de corupţie privind fraudarea a aproximativ 100 milioane de dolari. În centrul investigaţiei se află o tânără de 33 de ani.
• Managementul proiectelor din fondurile europene va fi externalizat
Invocând explicit experienţa altor ţări şi implicit ineficienţa structurilor proprii, Guvernul se pregăteşte să externalizeze operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor finanţate din bani europeni, după principiul mai bine mai târziu (majoritatea programelor operaţionale sunt suspendate) decât niciodată. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, insistă pe avantajele externalizării în condiţiile lipsei de "eficienţă" (asta ca să nu pronunţăm cuvinte mai grele, precum corupţie şi incompetenţă) a organismelor naţionale implicate în gestionarea banilor europeni. "Putem apela la externalizări, putem avea chiar organizaţii 100% private care să se ocupe de managementul proiectelor, se aplică şi în alte părţi reţeta asta, îmi amintesc de exemplu de cazul Portugaliei, care lucrează într-un mod asemănător cu banii din Fondul Social European".
• ZIARUL FINANCIAR
• Euro intră fără zgomot în perioada electorală. BNR revine la controlul strict al cursului
Cursul leu/euro tinde să fie o prezenţă discretă în perioada campaniei pentru parlamentarele din 6 decembrie, moneda naţională întărindu-se vizibil pe parcursul săptămânii trecute până la paritatea de 4,50 lei/euro şi beneficiind de sprijinul verbal al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că nu mai există riscuri de depreciere puternică. Creşterea inflaţiei şi acumularea necontenită de credite neperformante în bilanţurile băncilor - în principal pe segmentul creditelor în valută - nu pot lăsa banca centrală indiferentă din moment ce cursul este un factor crucial pentru ambele tendinţe. Noua soluţie găsită de BNR pentru controlul inflaţiei şi al presiunilor de depreciere a leului este controlul lichidităţilor în lei, iar ultima indicaţie transmisă pieţei la acest capitol este trecerea la un management "ferm" al lichidităţilor.
• Datele seci şi usturătoare ale economiei, faţă în faţă cu preocupările politicienilor
Aproape un sfert din programul electoral al USL (Uniunea aflată în cea mai bună poziţie în sondaje) este o critică la adresa fostei guvernări a PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. De cealaltă parte, când toate instituţiile reduc prognozele de creştere economică, ARD (Alianţa România Dreaptă sub care candidează împreună PDL, PNŢCD şi Forţa Civică) vede, în 2013, o creştere economică de 3,6% (evident dacă ajunge la guvernare şi-şi pune în practică programul). Cât de realiste sunt programele, cât de fundamentate ţintele şi câtă încredere mai poţi avea în promisiunile şi calculele partidelor? Nu sunt cumva ele însele o temelie falsă pe care orice încercare de a construi va ajunge ruină?
• Hotelul Cişmigiu se redeschide în decembrie
Hotelul de patru stele Cişmigiu din centrul Capitalei, deţinut de compania spaniolă de dezvoltare imobiliară Hercesa, va putea să primească primii clienţi luna viitoare, însă data exactă nu a fost stabilită, potrivit oficialilor hotelului. Spaniolii de la Hercesa au transformat clădirea lăsată în paragină într-un hotel de patru stele cu 60 de apartamente. Preţul unui apartament începe de la 85 de euro pe noapte, potrivit datelor furnizate de un reprezentant al serviciului de rezervări al hotelului. Pe lângă spaţiul destinat apartamentelor, hotelul mai are spaţii comerciale la parter şi spaţii de birouri la mezanin şi etajul unu. Hercesa a atras doi chiriaşi până acum, respectiv Institutul Cervantes, care a închiriat mezaninul, o parte din parter şi etajul unu, dar şi grupul Humanitas, care a deschis recent o librărie pe o suprafaţă de 270 de metri pătraţi.