• ADEVARUL
• A doua confruntare Ponta-Iohannis, la B1TV
Iohannis: Domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat. Prezidenţiabilii Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au întâlnit, miercuri seară, în cea de-a doua confruntare electorală, găzduită de B1TV. Cei doi contracandidaţi s-au atacat pe temele plagiatului şi incompatibilităţii şi au pus pe tapet numele parlamentarilor PNL şi PSD care au probleme cu legea. Un alt schimb acid de replici a fost pe tema retrocedărilor de la Sibiu. După ce dezbaterea de la Realitatae TV l-ar fi scos câştigător pe Victor Ponta, seara de miercuri a egalat balanţa între cei doi prezidenţiabili, spun analiştii politici şi bloggerii adevarul.ro.
• Reacţii după a doua dezbatere
"Victor Ponta a venit la B1TV cu un scop bine ţintit: să îl umilească şi să îl intimideze pe Klaus Iohannis. Tehnica folosită de Ponta a fost o comparaţie permanentă a acestuia cu Traian Băsescu şi o reamintire ritmică a eşecului lui Iohannis de la întâlnirea precedentă", spune Dan Ionescu, consultant politic şi blogger adevarul.ro. Dan Ionescu afirmă că Iohannis a arătat că poate mai mult decât în dezbaterea precedentă, de marţi seara, de la Realitatea TV. "Comparativ cu ce a făcut până acum, dezbaterea din seara asta este de departe cea mai bună. Greşeala fundamentală a lui Klaus Iohannis a fost că a refuzat să apară mai des în public. Victor Ponta poate fi foarte uşor înfrânt dacă îţi dai seama pe ce butoane să apeşi. Nu e nevoie să te iei cu el la trântă ci mai degrabă să îl atragi în dialoguri care îl irită". Jurnalistul Ovidiu Nahoi spune că "spre deosebire de seara de marţi, de data aceasta, surpriza confruntării prezidenţiale a fost însuşi Klaus Iohannis. Trezit din pumni după o primă rundă pierdută lamentabil, candidatul ACL a recuperat spectaculos şi a reuşit să şteargă în bună parte imaginea lăsată cu o seară în urmă".
• Un deputat din Bundestag: românii din Germania pot vota şi în afara consulatelor şi a ambasadelor
Victor Ponta a declarat, în dezbaterea cu Klaus Iohannis, că legislaţia germană nu permite organizarea de secţii de vot în alte locuri decât consulate şi ambasade. "Este o minciună cruntă", a declarat în exclusivitate pentru "Adevărul" Bernd Fabritius, parlamentar german, care a transmis şi că Ministerul German de Externe a contactat recent Bucureştiul pentru a-l informa că are dreptul să ceară secţii în alte locuri. Totodată, există şi un precedent extrem de mediatizat care arată că, de fapt, legislaţia germană permite amplasarea de secţii de vot în alte locuri: în vară, turcii din Germania au votat la Stadionul Olimpic din Berlin şi în centre de conferinţe din alte mari oraşe germane. De fapt, niciuna dintre secţiile de vot înfiinţate de turci nu s-a aflat în sediul unei misiuni diplomatice, ci numai în astfel de locaţii alternative.
• Rusia vizează nu numai estul Ucrainei
În regiunile controlate de separatiştii pro-ruşi au intrat în ultimele zile tancuri, artilerie şi trupe combatante ruse, confirmă NATO. Ambasadorul ucrainean la ONU a avertizat că Moscova pregăteşte o invazie de amploare. Ministerul rus al Apărării susţine că este necesar să fie asigurată securitatea militară a ţării şi a aliaţilor săi pe direcţia sud-vest. Comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, Philip Breedlove, a declarat că NATO a observat în ultimele două zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante. Ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, a avertizat că Federaţia Rusă ar pregăti o invazie militară de mare amploare în estul Ucrainei.
• De ce nu-şi revine Europa din criza economică
Preţurile mari din energie şi reticenţa multor state europene faţă de exploatarea gazelor de şist reprezintă principalele cauze pentru care economia europeană nu şi-a revenit atât de repede din criza economică , aşa cum s-a întâmplat în cazul Statelor Unite, este de părere Jurgen Fitschen, unul din cei doi directori executive ai Deutsche Bank, citat de CNBC. Preţurile la energie a fost unul dintre factorii care au stimulat ritmul de creştere în Statele Unite. Acesta este un lucru nu poate fi reprodus cu uşurinţă în Europa", a subliniat Fitschen. Preţurile gazelor în Statele Unite au scăzut cu 2,2% în 2013 faţă de 2012, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. În acelaşi interval, preţurile au urcat cu 7,8% în Spania, în timp ce în Marea Britanie au crescut cu 7,7%. Bancherul german a mai adăugat şi revoluţia gazelor de şist din SUA care a condus la scăderea preţurilor.
• Winstar a început forarea unei sonde într-un perimetru din Satu Mare, deţinut cu KMG International
Compania petrolieră Winstar Satu Mare, deţinută de către Serinus Energy, a început lucrările de forare la o sondă de explorare din perimetrul Satu Mare, pe care îl deţine împreună cu KMG International, fostul Rompetrol Group, şi unde testele de producţie au indicat prezenţa unor acumulări de hidrocarburi. Lucrările la sonda Moftinu-1001, amplasată în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Satu Mare, sunt estimate să dureze 18 zile, potrivit unui comunicat al Serinus Energy. Sonda va avea o adâncime de 1.848 de metri, iar Winstar intenţionează să foreze o a doua sondă, Moftinu-1002bis, imediat după finalizarea primului puţ. Compania estimează că sondele vor fi forate şi cimentate până la jumătatea lunii decembrie, iar analiza datelor şi testarea va începe în cea de a doua parte a lunii ianuarie.
• BANCHERUL
• Marinel Burduja pleaca de la banca lui Umbrarescu, BRCI, dupa ce i-a cladit fundatia
Marinel Burduja, cel care in urma cu doi ani a plecat din pozitia de prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank pentru a-si indeplini un vis de o viata, cum spunea in acel moment, acela de a cladi o banca romaneasca de calitate, a decis sa plece de la conducerea Bancii Romane de Credite si Investitii (BRCI), din motive personale, la doar un an dupa ce aceasta a inceput sa functioneze. "Din motive strict personale, incepand cu data de 10.11.2014, domnul Marinel Burduja si-a depus mandatul de Director General al Bancii Romane de Credite si Investitii. Domnul Burduja a participat la dezvoltarea Bancii inca din luna decembrie 2013, construind, alaturi de o echipa de profesionisti, o banca adaptata la specificul pietei romanesti. Ii multumim domnului Burduja pentru toate oforturile depuse si il asiguram ca vom duce visul mai departe", anunta banca intr-un comunicat.
• O banca poloneza ofera carduri prepaid cu desene animate pentru copiii sub 13 ani
Cea mai mare banca din Polonia, PKO Bank Polski, a lansat carduri prepaid destinate copiilor sub 13 ani, cu imagini ale unor personaje cunoscute din desenele animate, precum Powerpuff Girls, Ben 10, Dexter, Johnny Bravo. Un astfel de card, tip MasterCard, poate fi folosit ca un card obisnuit, pentru orice plati in magazine sau online, precum si pentru retrageri de bani de la ATM-uri. Cardul este obtinut si controlat de catre parintii copiilor, cum este si firesc. Astfel, parintele este cel care activeaza cardul si poate verifica in orice moment, prin intermediul aplicatiei bancare online, situatia platilor facute cu cadul de catre copil. Principalul avantaj al unui card prepaid este ca parintele are control sporit asupra sumelor ce pot fi cheltuite de copil, prin mai multe mijloace: 1. Parintele alimenteaza cardul doar cu suma de care copilul are nevoie pentru diverse cheltuieli. 2. Din apicatia online, parintele poate limita in orice moment suma de bani ce poate fi cheltuita de copil la cumparaturi sau pentru retrageri de bani de la ATM
• CURENTUL
• Diaspora se organizează exemplar pentru a participa la votul de duminică
Studenţii români din centrele universitare din Olanda se organizează pe facebook unde se unesc câte patru-cinci să meargă la vot în Haga, unde sunt singurele două secţii de votare în sediul ambasadei. Ideea e să plece astfel încât să ajungă cel târziu la ora locală şapte la secţia de vot şi să împartă cheltuielile cu combustibilul, unii dintre ei având sau împrumutând maşini de la colegii mai înstăriţi. Aşa realizează o economie importantă faţă de preţul biletului de tren dus-întors. Un român stabilit în Germania le-a venit în ajutor şi a creat o platformă online, unde pot stabili cum să împartă cheltuielile de transport. Forumul se adresează românilor din diaspora care doresc să voteze duminică şi care au nevoie de o maşină pentru transport sau, dimpotrivă, au locuri libere într-un vehicul. Oricine poate accesa platforma online pentru a vedea care este oferta şi cum pot ajunge mai repede şi mai ieftin la cea mai apropiată secţie de votare. Deja au fost deschise mai multe destinaţii, între care Austria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Norvegia, Portugalia şi SUA. Aceeaşi mobilizare pe facebook au început-o şi românii din Anglia, Irlanda şi Italia.
• Confruntarea - de Tia Şerbănescu
Găinile au fost convingătoare: ACL l-a trimis urgent pe Iohannis la Realitateatv unde Ponta îşi rezervase dinainte studioul. Aşa că dl. Iohannis s-a prezentat fără să ştie nimic despre formatul şi temele emisiunii iar confruntarea dintre cei doi a fost pe cât de dezechilibrată (din cauza lui Ponta, specialist în dezechilibre) pe atât de edificatoare. S-au văzut faţă în faţă, două moduri de a face politică şi două tipuri de politician. Diferenţa s-a văzut de la intrare: Ponta a venit cu soţia, cu Firea, Meleşcanu şi o sacoşă de hârtii în timp ce Iohannis a venit singur, fără nicio "copiuţă" în faţă. Unul înarmat până-n dinţi, celălalt complet dezarmat. Uşurinţa lui Ponta de a falsifica adevărul şi de a transfera asupra altora propriile eşecuri s-a văzut din plin. În discuţia despre votul din diaspora, Ponta a reuşit să devină din acuzat, acuzator (specialitatea comuniştilor) scoţându-l vinovat pe Iohannis pentru că n-a fost la Chişinău şi nu ştia câte secţii de vot au fost în Germania. De-aia n-au putut românii să voteze! Fiindcă n-a fost Iohannis la ei. E clar că finaliştii sunt din categorii diferite: un domn şi un tovarăş. Avantaj Tovarăşul: când câştigă Ponta pierde România.
• CURIERUL NATIONAL
• România a plătit agriculturii 12,8 mld. euro din banii europeni alocaţi pentru 2007-2013
România a plătit până în prezent 12,84 de miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), ceea ce reprezintă o rată a absorbţiei de 80,70% a fondurilor alocate în perioada 2007 - 2013. În ceea ce priveşte plăţile aferente perioadei 2007 - 2013 pentru fiecare din cele două fonduri, situaţia se prezintă astfel: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentând o absorbţie de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro. Pentru FEADR au fost efectuate plăţi de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) în valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbţie de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro.
• Finanţele au eliminat criteriul vârstei din programul "Prima Maşină"
La mai puţin de două săptămâni de la publicarea normelor de aplicare a programului "Prima Maşină", Ministerul Finanţelor a scos o altă variantă, în care elimină criteriul vârstei pentru potenţialii beneficiari. Astfel, conform noii variante, toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru acest program, vor beneficia de finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. Din finanţarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanţia statului. "Trebuie precizat că finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare, precum şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit", notează MFP, precizând că durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice.
• România va investi 1 miliard de euro în următorii ani în IT&C
După ce în urmă cu două săptămâni a prezentat programul Agendei Digitale 2020, ieri Ministerul pentru Societatea Informaţională a lansat ieri strategia care ar trebui să genereze investiţii, în următorii 5 ani, circa 3,9 miliarde de euro în industria IT&C din România. Ministrul de resort, Răzvan Cotovelea prezent la eveniment a declarat presei că investiţiile vor începe imediat, încă din acest an cu organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea de tablete pentru copii din clasele a doua şi a treia, urmând ca, odată cu finalizarea manualelor digitale să se înceapă procesul de achiziţie şi pentru cei din clasa a patra. Oficialul Guvernului a mai spus că în prima fază investiţiile iniţiale să se ridice la cel puţin 1 miliard de euro în următorii ani, aproximativ un sfert din totalul propus al investiţiilor ce trebuie realizate până în 2020.
• Veterinarii avertizează că pot apărea focare de rabie
Medicii veterinari avertizează că obligativitatea impusă de ANSVSA de a vaccina câinii care au stăpâni, după ce proprietarii animalelor vor fi cerut şi plătit microciparea, pune în pericol populaţia având în vedere că pot apărea noi focare de rabie şi poate atrage sancţiuni din partea Uniunii Europene. Prin Ordinul nr.1/2014, ANSVSA obligă proprietarii de câini să solicite identificarea prin microcipare pe cheltuiala proprie. Medicii veterinari avertizează că aplicând aceste măsuri autoritatea statului face imposibilă vaccinarea preventivă contra rabiei (turbarea), ceea ce va duce la apariţia de noi focare în toată ţara cu posibilitatea transmiterii la om."În mediul rural sunt cei mai mulţi câini ce trebuiesc vaccinaţi, iar lipsa resurselor financiare ale deţinătorilor acestora îi va determina pe stăpâni să elibereze câinii pe domeniul public, crescând pericolul social prin expunerea copiilor şi a bătrânilor, care pot fi oricând muşcaţi de câinii nevaccinaţi.
• Dragnea: De ce să nu-l susţină Biserica Ortodoxă pe Ponta?
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat că după prima dezbatere dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, cei care au câştigat au fost românii. "Românii au câştigat aseară (n.r.- marţi). Cei de la ACL au cumpărat voturi, o să prezentăm imagini. În această seară Victor Ponta va merge la fel de pregătit şi serios ca să transmită românilor ce vrea sa facă pentru ţară", a declarat, ieri, Dragnea. El a mai comentat şi subiectul implicării Bisericii în campania electorală. "De ce dacă preoţi de la alte culte îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce Biserica Ortodoxă nu are dreptul să îi îndemne pe credincioşi să voteze cu un ortodox? De ce să fim noi mai umili?", s-a întrebat Dragnea.
• China încetineşte intenţionat creşterea economică
Mass-media din Germania susţine că nivelul de creştere economică a Chinei, de 7,3%, aferent celui de-al treilea trimestru al anului curent, prezentat de Direcţia de Stat pentru Statistică din China, reprezintă un semnal de schimbare a politicilor economice. Der Spiegel Online a consemnat că procentul reprezintă cel mai lent ritm de creştere economică a Chinei din ultimii cinci ani, în condiţiile în care Guvernul chinez încearcă să schimbe radical structura economiei, iar pentru acest scop reduce intenţionat ritmul de creştere. La rândul său, publicaţia Zeit susţine că deşi creşterea economică a Chinei a înregistrat cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, rezultatul a fost unul "intenţionat." Guvernul chinez a început să încetinească conştient ritmul dezvoltării economice, să iasă din starea de dependenţă a investiţiilor străine şi a decis să crească salariile angajaţilor, scrie Radio China International. Pentru Germania, aceasta este o veste bună, deoarece dacă chinezii au venituri mari atunci pot consuma produse "Made in Germania".
• Antreprenorii britanici vor ca Anglia să rămână în Uniunea Europeană
În cazul organizării unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, scrutin promis de premierul Cameron, majoritatea antreprenorilor britanici vor vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, a garantat liderul Confederaţiei Industriilor Britanice (CBI), Michael Rake, director al gigantului BT specializat în telecomunicaţii. Rămânerea în Uniune, a subliniat Michael Rake la Conferinţa anuală a CBI de la Londra, "este în mod clar în interesul nostru" şi a pus totodată în gardă patronatul în faţă retoricii eurosceptice extrem de activă la ora actuală în Marea Britanie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ion Cristoiu: Ponta şi Iohannis au făcut greşeli copioase
Cei doi candidaţi se uitau la cameră şi nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare. În fine, negociat de cele două echipe, formatul confruntării de la B1Tv l-a avantajat pe Klaus Iohannis, care, spre deosebire de marţi seara, la Realitatea Tv, s-a putut desfăşura în voie. Totuşi, formatul rigid, adăugat spaimei moderatoarei că i-ar putea scăpa emisiunea din mînă, au făcut ca această confruntare să fie o excelentă dezbatere academică şi o dezastruoasă emisiune de televiziune. Amîndoi concurenţii au făcut greşeli copioase. Klaus Iohannis aducînd în discuţie chestia cu taloanele de pensie de ieri, fără să-şi dea seama că emisiunea de acum nu mai are audienţa celei de ieri. Victor Ponta a încercat să reîncălzească ciorba nepriceperii lui Klaus Iohannis. Una peste alta, Klaus Iohannis avea nevoie de emisiunea asta pentru a se reabilita în ochii fanilor după dezastrul de la Realitatea. A reuşit să se reabiliteze, de data asta fiind mai bun decît Victor Ponta.
• Trenurile româneşti mai pot întârzia cinci ani
Ministerul Transporturilor vrea o derogare până în 2019 de la plata despăgubirilor către călători pentru trenurile care ajung târziu în gări. Guvernul nu are bani să achite daune faţă de călători ca Cezar Bucur (42 de ani), care în februarie 2012 a întârziat 50 de ore în trenul Bucureşti-Galaţi. Ieri, Ministerul Transporturilor a propus amânarea aplicării normelor Comisiei Europene (CE) până în 2019, urmând ca această iniţiativă să fie aprobată de Executiv. Normele trebuie să fie aplicate din această lună. La o întârziere de o oră, călătorul primea 25% din preţul biletului, iar la două ore - 50%. "Toate aceste măsuri implică un efort investiţional care nu poate fi realizat", se arată în iniţiativa Ministerului Transporturilor. În medie, în baza unor analize la nivelul anului 2010, toate trenurile din România au adunat împreună peste 46.000 de ore de întârziere. Tradus în ani, asta înseamnă cinci ani şi patru anuală pentru trenurile CFR. Media este de cinci minute de întârziere pentru fiecare garnitură.
• China preia iniţiativa în Pacificul de Vest
Beijingul a punctat decisiv la summitul APEC, extinzându-şi sfera de influenţă economică în detrimentul SUA. Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a consolidat imaginea de lider mondial la summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), o reuniune foarte importantă care dă tonul schimbărilor în regiunea cu cea mai mare pondere economică din lume. Analiştii internaţionali subliniază că liderul de la Beijing, chiar dacă a fost gazdă, a reuşit să îl eclipseze pe Barack Obama, omologul american, la această reuniune la nivel înalt dominată în mod tradiţional de Statele Unite. "Obama conciliant, Xi competitiv", a titrat cotidianul american Washington Post, referindu-se la prestaţia celor doi lideri. În realitate, preşedintele chinez s-a folosit de summitul de la Beijing pentru a-şi prezenta noul "vis Asia- Pacific", un proiect îndrăzneţ de investiţii de 40 de miliarde de dolari în ţările din regiune, văzut de presa americană drept contrapondere la decizia Statelor Unite de a reloca resurse militare şi economice în Pacificul de Vest pentru a stăvili expansiunea Chinei.
• JURNALUL NATIONAL
• Găina lui Daul de la ACL tratată ca vaca nebună
Paraşutarea găinilor mai mult moarte decât vii în curtea ACL a coincis cu aterizarea lui Joseph Daul la Bucureşti. Sosit într-o ''blitz krieg'' în România pentru a mobiliza frontul băsist, şeful Partidului Popular European a aflat cu surprindere neplăcută că Iohannis fuge de dezbaterile televizate. Daul, fermier la bază, şi sindicalist în branşa agricultorilor, a fost informat de ''gripa aviară'' care făcea victime în ograda candidatului prezidenţial. Om de acţiune, i-a explicat neamţului încet, gradual, că nu mai trebuie să se comporte ca o găina fricoasă, şi l-a împins în ringul dezbaterii. Daul s-a afirmat în Franţa , acum trei decenii pentru hotărârea şi diplomaţia dovedite în timpul crizei vacii nebune. Acea prestaţie l-a propulsat spre politica mare, după stagiul de primar într-o localitate de lângă Strasbourg.
• Confruntare Ponta - Iohannis, la B1 TV. Iohannis nu a mai pus ultima întrebare, de frică?
Pe teren propriu, în fief-ul televiziunii simpatizate de Traian Băsescu, Klaus Iohannis a avut parte de un format care i-a fost mult mai confortabil, cronometrat, in care schimbul de idei si de replici si-a facut loc cu greu. Formatul s-a calibrat perfect pe stereotipia logica si de exprimare a lui Klaus Iohannis, care s-a simtit mai in apele sale decat a facut-o cu o seara inainte la Realitatea TV. Atunci cand discutia scapa din fraiele moderatoarei cu cronometru, Iohannis facea o resetare completa, revenind in punctul initial al ideii dezbatute. In discutia de la B1 TV s-au petrecut doua lucruri incredibile. Primul - nu s-a abordat deloc domeniul politicii externe, in care, in contextul evenimentelor de pe scena internationala, presedintele va avea un rol important. Iohannis a refuzat sa iasa din formatul stabilit, in ciuda insistentelor lui Ponta. Al doilea este faptul ca Iohannis a refuzat sa profite de ultima intrebare pe care i-o putea adresa lui Ponta. Oare i-a fost frica sa nu primeasca o replica la fel de acida ca cea din seara precedenta?
• NATIONAL
• Tariceanu pregateste coliva PNL
Dupa alegerile prezidentiale, praful si pulberea se va alege de "marele PNL", crede fostul lider liberal Calin Popescu Tariceanu. In ceasul al 12-lea penelistii au inteles ca au facut o mare greseala cand s-au aliat cu PDL si au decis sa defileze cu Klaus Iohannis pe post de prezidentiabil. Ca sa salveze ce a mai ramas din partidul lor, multi liberali au apelat la Calin Popescu Tariceanu. Dezvaluirea a fost facuta, deunazi, chiar de liderul PLR. "Am inceput sa primesc din ce in ce mai multe semnale, foarte multi colegi care vin si imi spun: ce ne facem, astia de la PDL ne-au incalecat, iau toate deciziile, trebuie dupa alegeri sa facem un congres, noi. Care voi? Noi, PNL, Vrem sa ne reunim, sa ne reunificam", a povestit Tariceanu, mentionand ca dupa 16 noiembrie va incepe discutiile cu fostii lui colegi.
• Ce "baroni" pierd totul la ruleta DNA
2015 va fi anul in care toate eforturile structurilor de ancheta si control, in frunte cu "varful de lance" DNA, vor fi focalizate pentru stoparea fenomenului generalizat al deturnarii fondurilor europene catre firmele de casa ale "baronilor" si ale altor demnitari corupti. Marea noutate insa, dupa cum sustin sursele National, o va reprezenta modul de abordare a anchetelor. Practic, se aleg "aproape aleatoriu" doua "judete pilot" si acolo se declanseaza "iadul controalelor si anchetelor", verificandu-se tot, de la cea mai mica primarie de comuna si pana la Consiliul Judetean, ca si toate firmele castigatoare directe ale licitatiilor sau cele subcontractante. Se poate vorbi de o adevarata asediere a respectivelor judete pilot de catre oamenii legii, scopul final fiind "izolarea" tuturor locatiilor oficiale sau private suspecte pentru a se putea eficientiza cat mai mult anchetele. Astfel, se urmareste acolo eradicarea totala a infractiunilor care fac obiectul anchetei, in cazul nostru fiind vorba de deturnarea de fonduri. Dupa care se trece la alegerea altor doua judete, unde se vor muta toate fortele logistice si umane ale anchetatorilor.
• Victor Ponta, acuzat de presiuni in dosarul EADS
Dupa ce pedelistul Catalin Predoiu i-a cerut premierului sa marturiseasca daca a primit mita de la compania KazMunaiGaz, liberalul Ludovic Orban l-a luat si el la intrebari pe Victor Ponta, dar pe tema EADS. Considerand ca Ponta este expert in afacerea EADS, Orban i-a cerut sa-i lumineze si pe oamenii de rand, oferind raspunsuri la cateva intrebari punctuale: "Este adevarat ca ati semnat actul normativ prin care ati aprobat incredintarea directa catre EADS a contractului securizarii frontierei? Este adevarat ca ati omis cu buna-stiinta ca multe din cheltuielile prevazute in contractul cu EADS putea fi platite din fondurile de predare, marind artificial cheltuielile? Sunt convins ca stiti ca si domnul Tariceanu este implicat direct in contractul cu EADS (...). Daca stiti lucrurile acestea, de ce va asociati cu dl. Tariceanu? Nu cumva ca sa scapati de urmarile penale?"
• PUTEREA
• Prima rundă. Iată între cine avem de ales: Ponta vs Iohannis, junele obraznic vs prăfuitul nepriceput
Marţi seara, la Realitatea TV, după un suspans întreţinut artificial de liderul ACL şi trăit nemeritat de românii cu drept de vot, a avut loc prima confruntare dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Candidaţii la fotoliul de preşedinte ne-au demonstrat clar în ce ape se scaldă: Ponta s-a comportat ca un june obraznic, tupeist, dar documentat; Iohannis - decent, dar nepregătit şi nepriceput. Evident, dezbaterea politică a fost cu mult sub aşteptările românilor şi nu a atins nici pe departe standardele examenului public dat de Băsescu şi de contracandidaţii săi pesedişti Adrian Năstase şi Mircea Geoană. Klaus Iohannis, din punct de vedere politic, ni s-a prezentat ca un Dom' Profesor prăfuit dintr-un liceu provincial. Neobişnuit cu tabla de materii universală, a ratat cu frenezie mingile servite la fileu de impertinentul prea grăbit.
• Guvernul recunoaşte că administraţia e politizată masiv şi coruptă
România se află în continuare pe ultimul loc în Europa la eficienţa guvernării, după aproape 10 ani de la primul val de reforme iniţiat în vederea aderării la UE, avertizează chiar specialiştii Guvernului în raportul "Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020". Documentul, prezentat Executivului în 10 noiembrie şi aflat încă în stadiul de proiect, indică posibile soluţii la disfuncţiile cronice din administraţia publică. Astfel, remarcă autorii raportului, instituţiile se confruntă cu o cronică lipsă de eficienţă, fie din cauza politizării excesive, a gradului ridicat de birocraţie, a corupţiei sau a lipsei de leadership. Analiştii Executivului prezintă blocajele existente la nivelul administraţiei publice, respectiv problemele curente ale guvernării, într-un document redactat pe baza observaţiilor şi analizelor Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Institutului pentru Politici Publice.
• Ministrul Comunicaţiilor amână plata licenţelor Microsoft
Plata sumei de 50 milioane de lei pentru licenţele Microsoft, prevăzută în bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru acest an, va mai întârzia până când vor fi întrunite toate condiţiile legale. Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, spune că plata nu se va face către Microsoft, ci către o bancă, spre care a fost cesionat contractul. În total, pentru utilizarea licenţelor Microsoft în perioada 2009-2012, suma pe care MSI a plătit-o se ridică la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro şi 13,9 milioane de euro. Pentru asigurarea legalităţii utilizării licenţelor Microsoft utilizate în instituţiile publice în intervalul 2013-2015, părţile au încheiat un alt contract în valoarea totală de 33,25 milioane de euro.
• ROMANIA LIBERA
• Toată lumea ţine cu Ponta? Şi Iohannis?
Noncombatul lui Iohannis nu are legătură doar cu stilul rafinat şi cavaleresc, în fond cavalerismul se baza nu pe tăcere şi neputinţă, ci pe atacul corect şi frontal. Nu-l îndeamnă nimeni să lovească sub centură, dar, dacă într-o luptă nu vrei să loveşti deloc, n-ai nici o şansă să câştigi. "Este mai bine să fii ciocan decât nicovală", spunea acum 150 de ani cancelarul german Otto von Bismarck, inventatorul realpolitik, cel pentru care politica însemna "capacitatea de a alege întotdeauna, în fiecare instanţă, în condiţii care se schimbă constant, soluţia cea mai puţin dăunătoare, cea mai utilă. Politica este mai puţin o ştiinţă şi mai mult o artă. Nu este un domeniu care poate fi învăţat. Trebuie să ai talent pentru politică. Chiar şi cel mai bun sfat devine nefolositor dacă este pus în practică necorespunzător". Îi lipseşte lui Klaus Iohannis talentul sau îi lipsesc doar calităţile oratorice? Confruntarea lui cu Victor Ponta ne-a arătat nu doar eleganţa lui Iohannis, ci şi incapacitatea lui de a-i face faţă unui politician mediocru şi oportunist.
• Cum decurge o dezbatere adevărată
Dezbaterile dintre liderii politici care aspiră la o funcţie executivă de vârf sunt relativ recente în istoria politică a democraţiilor occidentale, se desfăşoară în condiţii relativ diferite şi au avut, de multe ori, rezultate neaşteptate. Dar, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat marţi seară la Realitatea TV, toate au ceva în comun: regulile stricte, pe care nici un candidat nu le poate încălca. Istoria dezbaterilor prezidenţiale se confundă cu naşterea televiziunii. Nu există istoric, sociolog sau consultant politic care să nu ştie că la prima dezbatere televizată din lume, cea dintre republicanul Richard Nixon şi democratul John F. Kennedy, Nixon a fost considerat învingător de majoritatea celor care au ascultat dezbaterea la radio, iar Kennedy de către cei care au văzut-o la televizor. Postura, coafura, zâmbetul, tinereţea şi siguranţa de sine ale lui Kennedy, în contrast cu un Nixon ezitant, care transpira din abundenţă, au înclinat balanţa spre tânărul senator.
• ZIARUL FINANCIAR
• eMag va fi pentru o zi cea mai mare companie românească
Cel mai mare retailer online de pe piaţa românească, eMag, estimează că va înregistra cu ocazia evenimentului de shopping Black Friday - organizat pe data de 21 noiembrie, încasări de 150 de milioane de lei (circa 34 de milioane de euro), în creştere cu 50% faţă de Black Friday 2013. Încasările estimate intră în topul recordurilor de încasări pentru o singură zi, fiind de trei ori mai mari decât cele ale Petrom şi Dacia, cele mai mari companii din România. Dacia a avut anul trecut afaceri de 18,4 mld. lei (4,1 mld. euro) ceea ce a însemnat încasări de 50 de milioane de lei într-o singură zi în timp ce Petrom a avut afaceri de 18,1 mld. lei, adică 49,5 milioane de lei. Vânzările de 34 mil. euro pe zi ale eMag sunt egale cu încasările într-un an de zile ale celui mai mare magazin din reţeaua de hipermarketuri Kaufland şi mai mari decât încasările din întregul an 2013 ale unor companii precum: Allview - care vinde sute de mii de tablete şi smartphone-uri (28,8 mil. euro), retailerul IT&C cel.ro (24,6 mil. euro) sau Arsis - cel mai mare retailer de telecom independent de pe piaţa locală (30,4 mil. euro).
• Afacerile Altex ating din nou nivelul de 300 mil. euro după cinci ani zbuciumaţi
Liderul pieţei de electro-IT, retailerul Altex controlat de antreprenorul Dan Ostahie, va încheia anul cu o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro, prag pe care nu l-a mai atins din 2008, ultimul an de boom economic. Lanţul de magazine trece de acest prag cu un an mai devreme decât estimase. "În acest an au existat mai multe fenomene care ne-au ajutat să creştem cu 20%. În primul rând am văzut o creştere a consumului, care a săltat şi piaţa. În al doilea rând am reuşit să câştigăm teren pe online, iar pe offline am recâştigat ce pierdusem în criză", spune Dan Ostahie, care a început afacerile în 1991, imediat după terminarea facultăţii, importând televizoare second-hand din Elveţia. Afacerile Altex au scăzut puternic în 2009, când a izbucnit criza economică şi când piaţa de electro-IT s-a prăbuşit la jumătate. În anii care au urmat ele au revenit pe un trend ascendent, însă s-au menţinut departe de nivelul de 344 mil. euro din 2008.
• Fondul Proprietatea accelerează spre vânzări de active de un miliard de lei
Fondul Proprietatea (FP) a accelerat pe final de an procesul de lichidare de active din portofoliu, scoţând la vânzare un pachet de 23,6% din acţiunile Conpet. Valoarea totală a activelor vândute de fond în acest an va urca la aproape un miliard de lei, după finalizarea tranzacţiei la Conpet. Fondul şi-a anunţat ieri dimineaţă intenţia de a vinde un număr de până la 2,047 milioane de acţiuni pe care le deţine la compania de transport de ţiţei Conpet (COTE) printr-un plasament accelerat privat destinat investitorilor calificaţi. Investitorii de pe bursă au reacţionat la informaţie, iar acţiunile Conpet au deschis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 3,7% pentru ca pe parcursul şedinţei acţiunile să coboare până la un minus de 5,6%. Pachetul scos la vânzare reprezintă 23,6% din capitalul Conpet, iar fondul ar rămâne cu o deţinere de 6,1% din companie după finalizarea tranzacţiei. La preţul de marţi, 11 noiembrie, de 53 lei/titlu, pachetul scos la vânzare valorează 108,4 milioane de lei.