REVISTA PRESEI 14.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 februarie 2017

REVISTA PRESEI 14.02.2017

ADEVARUL

Ordonanţa de urgenţă 14, adoptată de Comisia juridică a Senatului

Senatorii au adoptat, în unanimitate, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogată controversata OUG 13/2017. Şedinţa a fost marcată de mai multe dueluri verbale întrucât preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae (PSD) i-a cerut reprezentantei Ministerului Public să plece de la şedinţa comisiei întrucât nu a fost invitată. Textul propriu-zis al OUG 14 a suferit o singură modificare. Astfel, a fost eliminat din textul ordonanţei modificarea a articolului 25 din Codul de Procedură Penală, la propunerea USR.

Contract uriaş pentru uzina Roman din Braşov

Contract de 12 milioane de euro din Taiwan pentru fabrica de camioane din Braşov. Uzina Roman, aflată în insolvenţă de câţiva ani, a încheiat, recent, un contract cu o companie pentru livrarea a aproape 100 de maşini de mare tonaj. Chiar dacă uzina mai are doar 300 de muncitori, faţă de 26.000 la începutul anilor 90, are şanse mari să îşi revină, mai ales că a început să producă pentru Armata Română şi este în tratative şi cu cea din Pakistan.

Parlamentul născoceşte piedici în calea referendumului

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE, deşi ostilă preşedintelui Klaus Iohannis, a susţinut adoptarea unui aviz favorabil pentru referendumul pe tema Justiţiei, declanşat în urmă cu trei săptămâni de preşedintele Klaus Iohannis. Totuşi, PSD a venit cu patru condiţionări în ceea ce priveşte întrebarea care va figura pe buletinele de vot. Social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a convoca referendumul. "Unii luptă împotriva corupţiei doar din gură. Eu sunt convins că poporul român nu vrea continuarea luptei anticorupţie prin protocoale secrete, prin echipe mixte, prin peste 40.000 de mandate de interceptări ", a declarat Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD

Apocalipsa medicamentelor ieftine

De la 1 martie, peste 100 de medicamente esenţiale, dar şi vaccinuri care ies de sub patent ar putea dispărea din piaţă după ce Guvernul a decis să aplice o decizie prin care preţul la doctoriile eliberate cu reţetă scade cu 35%. Măsura a fost amânată toamna trecută de guvernul Cioloş în urma numeroaselor dosare depuse la producătorii de medicamente la Agenţia Naţională a Medicamentului, prin care notificau autorităţile că intenţionează să retragă sute de medicamente de pe piaţă dacă preţurile vor scădea. De departe, cei mai îngrijoraţi sunt reprezentanţii pacienţilor, care se tem că deşi totul pare să fie în beneficiul lor, efectul va fi unul contrar - lipsa medicamentelor.

Maşina de topit zăpada inventată în România

Un utilaj conceput şi construit de doi ingineri bucureşteni ar putea reduce cu până la 50% costurile cu deszăpezirea ale administraţiilor locale. Topeşte zăpada instantaneu, apoi apa rezultată este filtrată şi deversată în canalizare. Referitor la datele tehnice, aceste utilaje sunt proiectate să topească între 10 şi 200 mc/h zăpadă afânată, funcţie de necesităţi, cu un consum de aproximativ 2,5 ÷ 3 litri de combustibil per metru cub de zăpadă. Eficienţa se datorează în primul rând suprafeţei mari de schimb de căldură, dar şi a altor caracteristici tehnice ale maşinii. O problemă majoră cu care s-au confruntat după realizarea utilajului a fost lipsa de interes a celor care ar fi trebuit să asigure nişte oraşe cu adevărat civilizate.

Cinci riscuri financiare globale care îi îngrijorează pe investitori

La momentul actual, există cinci riscuri financiare majore care îngrijorează investitorii şi au potenţialul de a afecta economia globală, anunţă Bloomberg. 1. Prăbuşirea titlurilor de stat. Potenţialul de câştig din titluri de stat este foarte redus şi cu riscuri mari. 2. Dolarul american. Dacă dolarul va da semne de apreciere, afectarea exportatorilor americani ar dăuna profiturilor corporaţiilor si ţările emergente ar putea fi şi ele lovite de un eventual val de neîncredere în urma căruia investitorii să prefere preponderent afacerile americane. 3. Donald Trump. În cazul în care noul preşedinte american se va dovedi incapabil să respecte promisiunile făcute, încrederea în economia americană se deterioreaza. 4. China. 5. Rezerva Federală a Statelor Unite. Dacă inflaţia va accelera în continuare, este posibil ca Fed să mărească dobânzile mai mult, afectând creşterea economică.

China îşi reformează armata

În tentativa de a-şi consolida poziţiile în regiunea Asia-Pacific, statul chinez îşi reformează din temelii şi modernizează complet armata. Nimic nu scapă neatins în acest amplu proces de reformare şi modernizare desfăşurat sub atenta supraveghere a preşedintelui Xi Jinping. Comandamentul este restructurat, armele sunt modernizate, iar poziţiile din Marea Chinei de Sud întărite. Încă din momentul venirii sale la putere, în noiembrie 2012, Xi Jinping anunţa că visul Chinei este de a avea o armată puternică. Sub impulsul acestui vis, Beijingul a început un amplu proces de transformare a armatei sale şi i-a pus la treabă pe producătorii de armament. Marina chineză a fost dotată, în 2012, cu portavionul Liaoning, iar acum se pregăteşte să primească încă unul la fel. Un al treilea portavion, mai performant, este prevăzut să intre în dotarea sa până în 2021.

Demisia lui Iordache sparge unitatea din PSD

Premierul Sorin Grindeanu a forţat demisia lui Florin Iordache, în ciuda voinţei lui Liviu Dragnea, pe care nu l-a consultat nici când a numit-o interimar pe Ana Birchall la Ministerul Justiţiei. În ciuda neînţelegerilor la vârf, partidul este dispus să meargă în continuare pe mâna lui Liviu Dragnea, au declarat surse din partid pentru "Adevărul". Schimbarea lui Grindeanu faţă de şeful său politic a intervenit în momentul în care premierul ar fi dorit retragerea ordonanţei din ziua şedinţei PSD, care a avut loc cu trei zile înainte de anunţul abrogării sale, însă Dragnea s-a opus. Potrivit surselor citate, Grindeanu nu se simte deloc confortabil cu faptul că şi-a pus semnătura pe un act normativ atât de contestat, în timp ce Liviu Dragnea a încercat să arunce răspunderea doar în braţele Guvernului.

Spărgător de gheaţă uriaş, comandat de Australia şi construit la Galaţi

În vreme ce autorităţile române se plâng că nu au cu ce să cureţe Dunărea de gheaţă (de 33 de zile, circulaţia navelor pe fluviu este închisă între Brăila şi Călăraşi), alte ţări investesc sume considerabile pentru spărgătoare de gheaţă. Un exemplu mai mult decât relevant este Australia, ţară care nici măcar nu are probleme cu gheţurile pe teritoriul ei, care a contractat un spărgător de gheaţă la şantierul naval Damen din Galaţi, navă pe care vrea să o folosească pentru explorarea apelor din Antarctica. Construcţia navei costă 200 de milioane de dolari, iar termenul de predare este 2019. Şantierul naval Damen din Galaţi demonstrează, din nou, că este una dintre cele mai importante firme de profil din lume.

Cum a ajuns cultivarea roşiilor afacerea pe care o vor toţi fermierii

Cultivarea tomatelor în câmp sau în spaţii protejate este afacerea la care visează mii de fermieri la acest moment. La această situaţie s-a ajuns după ce, în 2015 - anul în care fermierii au putut opta, la depunerea cererilor pentru subvenţie, la APIA, şi pentru sprijinul cuplat - au fost puţini cei care au beneficiat de această sumă suplimentară (bani primiţi în 2016), astfel că totalul alocat s-a împărţit la o mână de oameni, ajungându-se la subvenţii de 13.000 euro/hectar. Pentru că măsura a fost puţin cunoscută, s-a ajuns la situaţia ca în 2015, spune liderul de sindicat Ion Păunel, la nivelul întregii ţări să se solicite sprijin cuplat pentru doar 24 hectare de solarii, la nivelul întregii ţări.

Parchetul General cere ANI să verifice averea lui Traian Băsescu

Parchetul General cere Agenţiei Naţionale de Integritate verificarea averii a fostului preşedinte Traian Băsescu. Decizia procurorilor de la Parchetul General vine ca urmare a soluţionării dosarului de spălare de bani ce îl viza pe Traian Băsescu. În cauză s-a decis clasarea în legătură cu această infracţiune pentru care se începuse urmărirea penală a fostului preşedinte. S-a constatat că nu există probe care să contureze fapta penală de la care să fi plecat spălarea de bani. Însă, procurorii au decis să desprindă din acea anchetă una legată de fals în declaraţiile de avere şi să ceară Agenţiei Naţionale de Integritate să verifice declaraţiile de avere depuse la începutul anului 2000 de fostul şef al statului, potrivit Digi 24.

Cătălin Ivan: Dacă PSD vrea să mai existe, vremea deciziilor cu comandă unică trebuie să se încheie

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a vorbit, la Adevărul Live, despre criza din PSD generată de modificarea legislaţiei penale. Ivan nu vrea să mai audă de cecuri în alb oferite de partid, ci pledează pentru mai multă democraţie. Altfel, PSD riscă să facă pasul în afara istoriei, paradoxal, la doar două luni după ce a obţinut cel mai mare scor din istorie. Eurodeputatul PSDar vrea ca Guvernul să preia mai mult din "personalitatea lui Grindeanu".

BANCHERUL

Clienţii Raiffeisen Banca pentru Locuinţe se plâng că banca nu respectă contractele

Clienţii Raiffeisen Banca pentru Locuinţe se plâng că banca nu le plăteşte prima de stat, in valoare de 25% din economiile anuale, conform contractelor încheiate cu banca, aceasta justificându-se că este doar un mandatar al statului, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP), căruia i s-a interzis, de către Curtea de Conturi, să mai achite prima de stat băncilor pentru locuinţe. Raiffeisen susţine că nu le poate plăti clienţilor prima de stat întrucât nu a mai primit respectivele fonduri de la MDRAP, in urma unei decizii a Curţii de Conturi, banca oferind doar un serviciu mandatat pentru clienţi, adică de a le repartiza prima de stat.

COTIDIANUL

Cărtărescu şi Codruţa - Cornel Nistorescu

Mircea Cărtărescu, dacă nu era gonflat de profesorii săi şi de Humanitas, ar fi fost un scriitor printre ceilalţi. Cel puţin pentru mine. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Laura Codruţa Kovesi. O absolventă de Drept printre ceilalţi, promovată în sistem şi pentru serviciile făcute unora, super-promovată şi super-expusă. Nimic mai mult. Trucurile sale cu presa, cu declaraţiile televizate, cu turneul prin media, cu succesele bazate pe înregistrările şi notele primite de la SRI, mă lasă rece. Exact ca şi cărţile lui Mircea Cărtărescu traduse de ICR pe banii românilor sau în cadrul schimburilor interculturale cu diverse ţări. La fel, performanţele doamnei Kovesi sunt importante, dar şi discutabile, pentru cel puţin un lucru. Pentru că sunt partizane. Vizează doar selectiv o anume tabără de infractori. Mircea Cărtărescu, pupincurist de profesie a decis că în aceste zile "românii se reinventează ca popor şi ca cetăţeni".

Şerban Nicolae: Niciodată nu putem fi siguri

Şerban Nicolae (PSD), preşedintele Comsiei juridice din Senat, a declarat că "niciodată nu putem fi siguri" în legătură cu respingerea ordonanţei 13 de modificare a codurilor penale. Întrebat dacă se poate spune cu certitudine că OUG 13 va fi respinsă, Nicolae a răspuns: "niciodată nu putem fi siguri. N-aş vrea să anticipez. Nu mă pronunţ în numele colegilor şi nu aş vrea să mă transform din preşedinte al comisiei în stăpânul comisiei. În primul rând că e proiect de lege. Legea ar trebui să fie respinsă. Faptul că se induce ideea că s-ar încerca o scamatorie sau ceva, un plan, o strategie incorectă, mi se pare că este partea a unei campanii de manipulare".

Scăderea în sondaje, combătută cu poveşti pentru copii

PSD s-a erodat la guvernare cu o viteză năucitoare în aproape două luni, aşa cum n-a mai reuşit niciun partid după 1989. Şi liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au grave probleme din cauza puţinei încrederi pe care le-o mai acordă românii, conform unor sondaje de opinie apărute pe piaţă. În pană de idei ieftine şi de impact major, unii s-au reorientat către copii, singurii care nu le pot întoarce spatele. Primarul oraşului Focşani, pesedistul Cristi Valentin Misăilă, a găsit o ingenioasă soluţie de a face o figură frumoasă în faţa a 15 copii şi adolescenţi, pe 16 februarie, Ziua Internaţională a Cititului. Cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, Misăilă le va citi poveşti, timp de 60 de minute, între orele 13-14, minorilor cu vârste între 10-16 ani, la sediul primăriei.

CURENTUL

Firea se spală pe mâini: în atribuţiile mele intră doar numirea managerului de spital

Deciziile proaste luate de Gabriela Firea în calitate de primar general încep să-şi arate efectele. După ce Firea l-a demis pe apreciatul manager al Spitalului Colentina pentru un motiv inventat, noul manager, Silvi Ifrim, refuză să plătească conform Codului Muncii, orele suplimentare. După câteva zile de la izbucnirea scandalului, Firea a expus şi ea un punct de vedere: "În legătură cu discuţiile apărute în spaţiul public despre o situaţie conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuţiile sale intră doar numirea managerului spitalului şi desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administraţie, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competenţa echipei manageriale a spitalului şi a conducerii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

CURIERUL NATIONAL

România, în criză energetică

Transelectrica a anunţat că este mandatată să aplice măsurile de salvgardare cu caracter tehnic şi comercial conform art. 6, alin. (3) din Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situaţii de criză apărute în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional. România trebuie să importe mai multă energie, pentru că producţia naţională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul ţării. Luni dimineaţă, consumul era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW.

Recep Erdogan şi-a asigurat puteri depline, pe termen lung

Preşedintele Recep Erdogan a validat o revizuire a Constituţiei care, de fapt, vizează extinderea considerabilă a prerogativelor sale în administrarea ţării. Domnia sa va avea depline puteri. Modificarea constituţională urmează acum să fie supusă unui referendum, stabilit pentru 16 aprilie. Reţine atenţia în mod deosebit conţinutul reformei constituţionale care conferă preşedintelui puteri caracteristice regimurilor autoritare: el este cel ce numeşte miniştrii, este desfiinţat postul de prim-ministru şi intervine direct în justiţie, având un rol în numirea şi destituirea personalului din sistemul judiciar. Preşedintele Erdogan a dorit "stabilitate în fruntea ţării".

Brexit ar putea costa 30.000 de locuri de muncă în City şi active în valoare de 1.800 miliarde euro, repatriate în UE

Un raport întocmit de experţi ai Institutului Bruegel relevă că, în ciuda unei situaţii actuale relativ bune a economiei britanice, Brexit va avea în cele din urmă efecte deloc de neglijat în privinţa locurilor de muncă în sectorul bancar londonez. Economişti reputaţi consideră că greul abia de acum încolo va începe, în special în sectorul financiar. Institutul Bruegel estimează că partea Londrei în finanţele europene ar putea trece, ca urmare a plecării Regatului Unit din UE, de la 90% la 60%. Conform acestui scenariu, Germania ar putea capta 14% din active şi Franţa 8%, faţă de respectiv 2% şi 1% în acest moment. În total, 1.800 miliarde de euro este valoarea activelor ce ar putea fi transferate în Uniunea Europeană, reprezentând 17% din activele băncilor britanice.

12 focare de gripă aviară în România

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a confirmat prezenţa a 12 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în 6 judeţe: Tulcea - 4 focare active (Crişan, Periprava şi C.A. Rosetti, Sulina),1 focar stins (Pardina); Prahova - 2 focare active (Loloiasca şi Balta Doamnei); Bacău - 1 focar activ (Municipiul Bacău); Braşov - 1 focar activ (Ucea de Jos); Mureş - 1 focar activ (Sâncraiul de Mureş); Constanţa - 2 focare active ( Almălau). Potrivit ANSVSA, pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, raţe, gâşte, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor).

1 miliard de euro pentru proiecte în sectorul transporturi

Comisia Europeană a lansat cererile de propuneri CEF 2017. Propunerile vor avea două termene limită, primul fiind 14 iulie 2017, iar al doilea, 30 noiembrie 2017. În cadrul CEF, vor fi puse la dispoziţie 24,05 miliarde de euro din bugetul UE 2014-2020 pentru cofinanţarea proiectelor TEN-T de interes comun în ţările membre UE. 19,3 miliarde de euro au fost utilizate până în prezent. Comisia Europeană a lansat cererile de propuneri CEF 2017 care pun la dispoziţie fonduri de 1 miliard de euro pentru proiectele de interes comun din sectorul de transport cu scopul de a maximiza nivelul de implicare privată şi de capital în realizarea proiectelor din cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF).

EVENIMENTUL ZILEI

Medicii de la Colentina care au spus adevărul, executaţi din cauza Gabrielei Firea

Neurochirurgul Ionuţ Gobej şi doctoriţa Lelia Iliescu, care au avut curajul să dezvăluie public că managementul de la Colentina distruge încet Spitalul, au fost puşi, ieri, la zid. Managerul interimar Silvi Ifrim a încercat să-i facă să tacă, acuzându-i că distrug imaginea spitalului. Ambii medici continuă lupta.

Scenariul care îl SPULBERĂ pe Dragnea. "Grindeanu i-a stricat ploile şefului său

Lupta momentului pe scena politică pare să se ducă între premierul României, Sorin Grindeanu, şi liderul care l-a pus în fruntea ţării, Liviu Dragnea. Iar pierzătorul va fi ultimul, este concluzia făcută de unul dintre cei mai apreciaţi consultanţi politici ai României. Cozmin Guşă a dezbătut războiul care mocneşte după zilele de protest din faţa Guvernului între preşedintele PSD şi premierul României. "Toată enervarea împotriva lui Grindeanu este legată de faptul că a luat, în calitatea sa de prim-ministru, decizia de a renunţa la OUG 13, lucru care i-a stricat ploile lui Dragnea. Ofensiva mediatică a fost generată într-o presă apropiată de Dragnea, care astăzi îşi dă silinţa să-l atace pe Grindeanu pe o temă banală", (Sorin Grindeanu a mers, sâmbătă seară, la un restaurant alături de doi oameni de afaceri controversaţi).

SURSE Întâlnire de taină Ponta - Grindeanu pe fondul tensiunilor guvernamentale

Fostul premier Victor Ponta s-ar fi întâlnit la Palatul Victoria cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, în contextul demisiei ministrului Justiţiei, Florin Iordache şi a protestelor legate de modificarea legislaţiei penale, potrivit Antena 3. Îîntâlnirea nu a fost confirmată de nicio sursă oficială. Fostul premier Victor Ponta ar fi mers luni la prânz, pe ascuns, la Palatul Victoria, el ocolind jurnaliştii aflaţi la Guvern şi intrând prin spatele clădirii, ajutat de SPP, potrivit Antena 3. Ponta şi Grindeanu nu au răspuns solicitărilor EVZ de a lămuri informaţiile privind presupusa întâlnire.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis cere o întâlnire cu premierul şi ministrul Finanţelor

Klaus Iohannis, i-a transmis luni, 13 februarie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, domnul Sorin Mihai Grindeanu. "Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni."

Anchetă la Parchet. Delapidare, spălare de bani şi conflict de interese la USR?

Parchetul General a început urmărirea penală cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu o presupusă finanţare ilegală a USR. Ancheta a fost demarata în urma unei sesizări depuse la începutul anului, iar dosarul se află în prezent pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. "Noi nu am primit nicio notificare, nicio solicitare de precizări. Ar fi vorba despre o cercetare in rem, adică se cercetează dacă faptele există sau nu. Vom cere Parchetului lămuriri. Suntem gata să cooperăm cu procurorii pentru a clarifica această situaţie", a reacţionat Nicuşor Dan.

Energia verde scumpeşte curentul

Factura la energie electrică a consumatorilor casnici va creşte cu 30 de bani pe lună, odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde. "Impactul în factura consumatorului casnic va creşte cu aproximativ 30 de bani pe lună. La nivelul unui an, asta înseamnă o creştere a impactului în factură de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Această măsură este menită să aducă un echilibru între efortul suportat de consumatorul final şi sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile", menţionează sursa citată.

Lohan (Transelectrica): Preţul energiei în România este mai mare decât în regiune, ceea ce explică importurile mari

Preţul energiei în România este mai mare decât în alte ţări din regiune cu care ţara noastră este cuplată, astfel că luni a fost mai ieftin să se importe energie şi nu există un deficit de producţie, a declarat pentru AGERPRES, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica. El a fost întrebat de ce producţia de energie a ţării a fost mai mică, luni dimineaţă, decât consumul naţional, iar soldul import-export a fost în favoarea importului. "Sunt traderi care cumpără şi vând. Numai noi şi ungurii avem preţuri mari în regiune, în schimb Cehia şi Slovacia au preţuri mici. Deci dacă energia ieftină de la ei îşi croieşte un drum până la noi, vine energie ieftină. Prin urmare, nu este un deficit de producţie", a explicat Lohan.

NATIONAL

Băse, ultimul şpriţ! Făcut de George Maior

Până si ultimii mohicani din jurul fostului preşedinte jucător au ajuns sa se resemneze că, gata, steaua politică a acestuia apune definitiv. El a refuzat o ieşire pe cât de spectaculoasa pe atât de strategica de pe scena politică românească, având posibilitatea să ajungă in conducerea Pactului Est-European sau a altei structuri internaţionale, preferând o hăhăiala ieftină si să depene amintiri d'alea de şpriţ. George Maior nu doar că a dovedit ca este "greu de ucis", dar si a ajuns din nou pe cai mari. Iar faptul ca pregăteşte o întâlnire a preşedintelui american cu Klaus Iohannis, asta după ce i-a propulsat si pe Liviu Dragnea si pe Sorin Grindeanu in preajma lui Donald Trump dovedeşte că Maior a reintrat in jocurile Puterii, si încă la cel mai înalt nivel. Aşa că, la strategie cel puţin, fostul şef al SRI pare sa-l fi făcut pe un Traian Băsescu tot mai ezitant.

Cu judecători la psihiatru!

Odată cu intrarea in noul CSM a unor profesionişti care chiar ştiu nu doar cu ce se mănâncă Justiţia, dar, mai ales, si chichiţele "bucătăriei interne" a sistemului judiciar, lucrurile iau o turnura mai mult decât interesantă in forul suprem de reprezentare a magistraţilor. Si, fără nicio legătură cu conotaţiile politice din aceste vremuri care rămân încă extrem de tulburi, la nivelul CSM tocmai ce a fost declanşată o complicată operaţiune de "resetare" internă a sistemului. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, fără prea mult tam-tam public , se va încerca repararea din mers a unor "verigi slabe" din lanţul actului de Justiţie. Mai ales ca unii dintre noii membri ai CSM cunosc foarte bine că exista cazuri paradoxale in care, pur si simplu, s-ar recomanda examene psihiatrice făcute pe bune.

Cel puţin 270.000 de romani îşi vor pierde permisele auto

O noua lege ii pune pe jar pe şoferii din Romania. Această lege, elaborata de Ministerul Sănătăţii, modifică normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Conform noilor prevederi, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite persoanelor care suferă de afecţiuni neurologice grave, asta in cazul in care candidatul nu aduce un aviz medical autorizat in acest sens. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a numărului de şoferi din tara pentru că, potrivit unui studiu, România se poziţionează pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan. Aceasta înseamnă peste 270.000 de şoferi care suferă de apnee in somn.

PUTEREA

PONTA ar putea prelua un minister în cabinetul GRINDEANU

Victor Ponta ar putea redeveni ministru, de această dată în noul cabinet PSD Sorin Grindeanu. Afirmaţia a fost făcută de actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu la B1 TV. Lia Olguţa Vasilescu a spus că e posibil ca Ponta să preia un minister, asta după ce fostul premier a avut o întâlnire, luni, la Palatul Victoria, cu Sorin Grindeanu. Victor Ponta ar putea fi viitorul ministru al Justiţiei sau, dacă ALDE şi PSD fac un schimb de ministere, Ponta ar urma să preia Ministerul de Externe. Premierul Sorin Grindeanu si fostul premier Victor Ponta s-au intalnit luni la Guvernul, au confirmat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Informatia a fost publicata initial de stiripesurse.ro, care sustine ca fostul premier "si-ar dori sa-si faca prezenta in actualul cabinet condus de Sorin Grindeanu".

România a dat LOVITURA în procesul cu ENEL

Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, susţin surse apropiate situaţiei, citate de Economica.net. Enel, care deţine în România trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică, şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul român a solicitat compensări, pe motiv că Enel nu şi-a onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare. În 2007, când a intrat în posesia companiei, Enel a plătit 820 de milioane de euro pentru 64% din capital.

ROMANIA LIBERA

"Watergate de România": Spionii lui Gabriel Oprea au interceptat politicieni

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Secţia Penală) încep, marţi, judecarea unui dosar cu potenţial exploziv. Un veritabil "Watergate de România". Un caz referitor la interceptarea ilegală a unor personalităţi publice, pe care procurorii militari se chinuie să-l muşamalizeze. "România liberă" a intrat în posesia rechizitoriului speţei, prin bunăvoinţa Romania Imprisonment Watch (RIW), o organizaţie neguvernamentală specializat în respectarea drepturilor omului, cu sediul în Suedia, care face eforturi consistente pentru elucidarea acestui caz. Rechizitoriul întocmit de procurorii militari este plin de neconcordanţe logice, declaraţii de martori care se bat cap în cap, existând suspiciunea că ancheta derulată nu şi-a propus aflarea adevărului.

Alternative la sistemul de stat. Românii încep să îşi asigure sănătatea

În 2016 au apărut jucători noi pe piaţa asigurărilor de sănătate, în timp ce companiile de asigurări existente şi-au diversificat portofoliul de produse de acest tip. Firmele de asigurare au avut un an 2016 excelent în privinţa asigurărilor de sănătate, probabil cel mai bun din ultimii ani, iar trendul de creştere se va menţine şi în 2017. "Segmentul asigurărilor private de sănătate se află, de câţiva ani, pe un trend pozitiv, trend care va continua şi în următorii ani. Deşi încă au o bază mică de volum şi încă nu sunt vizibile ca pondere, asigurările voluntare au un potenţial extraordinar pe termen lung. Conform datelor oficiale, în 2015, comparativ cu anul 2014, asigurările de sănătate (clasa BII) au înregistrat o creştere cu peste 10%", a declarat Adina Ghenciu, director Departament Operaţiuni şi Colaboratori Externi Viaţă şi Sănătate în cadrul ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări.

ZIARUL FINANCIAR

România este cel mai ieftin hub de tehnologie din UE

Salariile a peste două treimi (67%) dintre dezvoltatorii de software romani generează costuri de sub 20 de dolari pe oră, Romania fiind astfel destinaţia cu cele mai mici costuri cu forţa de muncă din IT din Uniunea Europeană. În Germania, doar 28% dintre programatori "costă" sub 20 de dolari pe oră, în timp ce în Polonia pon­derea aces­tora este de 40%, arată datele pu­bli­cate de Invest Romania, instituţia guvernamentală pentru promovarea investiţiilor străine. "În România forţa de muncă calificată în IT este mai ieftină decât în alte tari, pentru că şi costul vieţii este mai redus. În cazul companiilor mici de IT care vin în România am observat că ele sunt atrase de faptul că există un cost redus al forţei de muncă, însă nu mai este atât de redus încât să devină un avantaj.

Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi antreprenoriat: Romania trebuie să devină o ţară antreprenorială

Romania trebuie să devină o ţară antreprenorială, iar tinerii cu idei trebuie ţinuţi în ţară. Doar că ei acum pleacă acum din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a imposibilităţii de a-şi pune în aplicare ideile, a spus la ZF Live Florin Jianu, fost mi­nistru pentru IMM şi antreprenoriat. El şi-a dat demisia din guvernul Grindeanu pe 2 februarie, după aprobarea ordonanţei de urgenţă 13/2017, motivul masivelor proteste de stradă din ultimele două săptămâni. În perioada în care s-a aflat la conducerea ministerului, Florin Jianu, fost ministru şi în cabinetul Ponta, a lansat o serie de programe pentru susţinerea IMM-urilor şi a start-up-urilor.

Romania a revenit în topul european al bancherilor milionari în euro

Romania are doi bancheri cu caştiguri anuale de peste 1 milion de euro - unul din top management şi celălalt din investment banking, iar Grecia şi Finlanda figurează cu un singur bancher în cele mai recente statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA). Caştigul ar fi de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un caştig de 179 de ori mai mare decat salariul mediu pe economie. Cel mai probabil caştigurile au fost obţinute de bancheri din top 5 al celor mai mari bănci locale. În cazul bancherului din investment banking remuneraţia fixă este apropiată de cea variabilă, în timp ce bancherul manager a obţinut în 2015 mai mult de 80% din caştigul anual, respectiv 972.876 euro, din surse fixe. Caştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cu­noscute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb