REVISTA PRESEI 14.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 iulie 2016

ADEVARUL

Puşcăriada României: protest spontan sau răscoală premeditată?

Un val de revoltă a deţinuţilor a dat peste cap, în ultimele două zile, activitatea în zece penitenciare din România, printre care şi unele de maximă siguranţă. În timp ce puşcăriaşii au strigat, de pe acoperişul închisorilor, "Libertate!" şi "Hoţii!", mai mulţi specialişti contactaţi de "Adevărul" iau în calcul şi o dirijare din exterior a protestelor. Revolta deţinuţilor a cuprins, ieri, şi alte penitenciare din ţară, după scânteia de luni de la Iaşi. Puşcăriaşii închişi la Poarta Albă (Constanţa) şi în penitenciarele din Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Brăila, Bistriţa, Tulcea au protestat faţă de condiţiile din închisori, fie refuzând hrana, fie lovind gratiile, făcând scandal şi urcându-se pe acoperişul închisorilor.

Ororile din satul groazei: sclavi în lanţuri, munciţi, schingiuiţi, puşi la cerşit şi violaţi timp de 8 ani

Procurorii DIICOT Piteşti şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova au reuşit destructurarea unei grupări din Argeş care se ocupa cu maltratarea şi sechestrarea unor persoane trimise la cerşit. Miercuri dimineaţă au avut loc 40 de descinderi, iar oamenii legii au descoperit cinci dintre victime: trei adulţi şi doi copii, minorii fiind predaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. În urma percheziţiilor au fost găsiţi şi 228.000 de lei, susceptibili a proveni tocmai din infracţiunile de exploatare a victimelor, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care ar fi fost folosite în activitatea infracţională. Totul s-a întâmplat în satul Glămăceşti din comuna argeşeană Berevoieşti. Primarul a semnalat Poliţiei, încă din toamna anului trecut, zvonurile care circulau în comună.

Construcţia inventată în România care salvează vieţi şi e folosită în agricultură

Vasile Grecu, fost profesor de matematică la Miercurea Ciuc, alături de o echipă de cercetători, a realizat o invenţie inedită, având ca principiu de funcţionare figura geometrică denumită geodom. Ea poate fi folosită ca loc pentru salvarea de vieţi, creşterea plantelor sau relaxare. "Geodomul este un concept folosit din cele mai vechi timpuri în construcţii. Reprezintă cel mai generos volum aşezat pe o suprafaţa determinată, curenţii de aer ce se formează în interior oferindu-i o eficienţă energetică net superioară construcţiilor clasice. Noutăţile aduse de noi în acest domeniu sunt legate de modularitate, modul de îmbinare şi asamblare al elementelor triunghiulare sau trapezoidale care îl compun, sistemele de prindere dintre module." explică Vasile Grecu.

Mulţi fotbalişti din Liga 1 înscrişi la BAC anul acesta au pierdut prin neprezentare prima sesiune

Mulţi fotbalişti din Liga 1 care erau înscrişi pe listele pentru BAC anul acesta au pierdut prin neprezentare prima sesiune. Vorbim despre nume precum dinamoviştii Patrick Petre, Andrei Tîrcoveanu şi steliştii Robert Vîlceanu, Valentin Cojocaru, care nu au mai dat testul. Nici Mirel Rădoi nu s-a mai prezentat până la urmă la examene. Au fost totuşi şi curajoşi din lumea fotbalului autohton care au înfruntat subiectele din această sesiune. George Mareş, ultima oară la Petrolul, a luat examenul cu 7,43. Fostul internaţional U18 a terminat liceul cu specializarea "coafor-stilist". Cu 6,30 media generală, şi stelistul Junior Măcriş a promovat BAC-ul. Fost fotbalist în Liga a 2-a la FC U Craiova, Adrian Gigi Mititelu, fiul omului de afaceri craiovean, s-a descurcat cel mai bine: 9,53 medie finală.

Băsescu revine în poziţia de jucător

Prin înghiţirea UNPR, PMP devine partid parlamentar, câştigă filiale în toate judeţele şi îşi triplează numărul de primari, resurse ce îl ajută pe Traian Băsescu să revină în jocul politic şi care îi sporesc şansele de a intra în Parlament. Liderul PMP Traian Băsescu a reuşit să convingă UNPR, partid frecventat şi de PSD şi de PNL, să se lase înghiţit de PMP, un partid de două ori mai mic. În urma fuziunii, UNPR va dispărea, iar toată zestrea de parlamentari şi primari se vor alinia în spatele lui Traian Băsescu, care va fi ales preşedinte unic al PMP, la Congresul de fuziune programat pentru săptămâna viitoare. Chiar dacă avea oferte de fuziune atât de la PSD cât şi de la PNL, cele mai mari partide, Valeriu Steriu a bătut palma cu Traian Băsescu, liderul unui partid de 5%. Preşedintele UNPR Valeriu Steriu va ocupa funcţia de preşedinte executiv al PMP , alături de Eugen Tomac.

Românii s-au înghesuit la titlurile de stat cu dobândă de 2,15% şi scutire de impozit

Ministerul Finanţelor a anunţat că titlurile de stat pentru populaţie au fost suprasubscrise în doar două zile de la lansare, cererea totală ajungând la 108,8 milioane lei, în condiţiile în care valoarea orientativă a ofertei este de 100 de milioane de lei, iar emisiunea urmează să fie suplimentată. Până la finalul zilei de marţi, 3.425 de persoane fizice au subscris titluri de stat, de aproape trei ori mai multe faţă de numărul total înregistrat la emisiunea similară de anul trecut, de 1.236 de persoane. Luni, în prima zi de vânzare a titlurilor de stat, 655 de investitori au subscris titluri în valoare de 32,7 milioane de lei. "Ţinta anunţată, de 100 de milioane de lei, va fi suplimentată în funcţie de nivelul cererii. Cel mai important este să răsplătim încrederea investitorilor persoane fizice în statul român", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată într-un comunicat.

Brexit. Bătălia "doamnelor de fier"

Într-o lume dominată de bărbaţi, două femei vor fi cele care vor decide viitorul Marii Britanii şi al Europei. Theresa May şi Angela Merkel au multe lucruri în comun, dar nu vor ezita să ducă o luptă nemiloasă pentru a-şi atinge obiectivele. Chiar dacă în campania care a precedat referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la blocul comunitar conservatoarea Theresa May s-a declarat în favoarea rămânerii ţării sale în UE, venirea ei în fruntea Guvernului britanic nu este motiv de sărbătoare nici la Bruxelles, şi nici la Paris sau Berlin, scrie politico.eu. May este percepută ca răul cel mai mic care putea să rezulte din competiţia din cadrul conservatorilor pentru preluarea şefiei guvernului Regatului Unit. Încă de luni, când a rămas singură în această cursă, Theresa May a avertizat că "Brexit înseamnă Brexit" şi că nu vor exista tentative ale Marii Britanii de a rămâne în Uniunea Europeană.

BANCHERUL

Rata creditelor neperformante scade la 12,4%

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc , conform definiţiei ABE (Autoritatea Bancara Europeana) a scăzut in luna mai la doar 12,4%, cu o jumătate de punct fata de luna precedenta, când era 13,11%, si cu şapte puncte procentuale fata de mai 2015, când ajungea la 19,5%. Cu toate acestea, volumele de credite neperformante recunoscute de bănci stabilesc noi recorduri de creştere, întrucât acestea sunt scoase in afara bilanţurilor, de unde sunt recuperate prin executări silite sau vândute recuperatorilor de creanţe. Procesul de reducere a ratei neperformantelor prin scoaterea acestora in afara bilanţurilor, cu posibilitatea de a fi recuperate de către bănci si nu de a renunţa la ele, cum prevede sistemul de raportare IFRS, a fost iniţiat de către BNR in vara lui 2014.

Judecători si avocaţii au probleme in a înţelege cum funcţionează o bancă

O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti si peste 20 de avocaţi care apără un grup de oameni de afaceri si bancheri acuzaţi ca au pus la cale, in 2009, cea mai mare fraudă din istoria recentă a sistemului bancar, la BRD, au încercat si ieri, la un nou termen de judecată, in care au audiat mai mulţi martori, să desluşească modul in care s-au petrecut faptele si sa-i găsească pe vinovaţi. Pentru asta însă, după cum au subliniat recent bancherii, cu riscul de a fi acuzaţi de aroganta si imixtiune in justiţie, este necesar ca pârţile implicate, de la judecători si avocaţi pana la oamenii simpli, să înţeleagă elementele de bază ale funcţionării unei bănci, precum si modul in care se acorda creditele, cu normele aferente. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a cerut băncilor să facă un efort in acest sens, însă bancherii, bine plătiţi si cu neschimbata mentalitate de functionar privat (de multinaţională), nu au mişcat un deget până acum.

CURENTUL

Pop: promovabilitatea de 66,7% e un dezastru. Când el era ministrul Educaţiei a fost 43.01%

Liviu Pop nu mai pridideşte cu demagogia şi minciunile. Ne amintim cu tristeţe de perioada în care acesta a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei, adică în vara lui 2012 iar promovabilitatea la Bacalaureat a fost cea mai mică atinsă după revoluţie, adică de 43.01%. De altfel, pe toată guvernarea Ponta promovabilitatea la Bacalaureat a fost mai mică decât cea de anul acesta, după cum urmează: 2012 - 43.01%; 2013 - 55,4%; 2014 - 59,25%; 2015 - 66,41%. Anul acesta procentul a fost de 66,7%. Indignat, decerebratul Pop, după cum îl alinta CTP-ul, anunţă că rezultatele sunt un dezastru şi că "este un eşec la care actualul ministru al Educaţiei este părtaş, indiferent de declaraţiile tardive". Precizăm că actualul ministru a depus jurământul acum o săptămână, când Bacalaureatul începuse deja.

Cea mai mică infracţionalitate din ultimii 7 ani

Creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, buna organizare a alegerilor parlamentare şi gestionarea eficientă a situaţiilor cu impact în zona ordinii publice, sunt priorităţile MAI pentru cea de-a doua jumătate a anului. Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus ieri o şedinţă de evaluare privind rezultatele obţinute de structurile MAI în domeniul asigurării ordinii şi siguranţei publice, principala concluzie fiind aceea că obiectivul de creştere a siguranţei cetăţeanului şi întărirea sentimentului de siguranţă publică pentru prima jumătate a anului 2016 a fost îndeplinit. În primele 6 luni ale anului 2016, infracţionalitatea şi-a menţinut trendul descrescător, în această perioadă fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 7 ani.

CURIERUL NATIONAL

Corupţia va rămâne la un nivel ridicat

Concluzia aparţine Deloitte România în urma unui studiu efectuat în rândul a 271 de directori non-executivi din 20 de ţări din Europa, inclusiv România, Orientul Mijlociu şi Africa. Potrivit studiului, în Austria, România, Africa de Sud şi Elveţia, inovaţia nu este prioritară pe agenda consiliilor administrative. Zeno Căprariu: Principalele preocupări ale consiliilor de administraţie din România în ultimele 12 luni au fost structura organizaţională, eficienţa şi managementul operaţional.

Theresa May va trebui să formeze un guvern "de unitate"

Va trebui inclus în guvern un ministru pro-Brexit care să negocieze concret cu celelalte 27 de state membre ieşirea din UE. Deloc uşoară este şi alegerea noului şef al diplomaţiei britanice, având în vedere că, după ieşirea din UE, politica externă a Marii Britanii va trebui totalmente schimbată, întrucât, începând din 1960, ea s-a axat pe apartenenţa la Uniune. Nici la Finanţe nu mai poate rămâne George Osborne, unul dintre miniştrii lui Cameron cei mai activi împotriva ieşirii din UE. Iar problematica financiară va ocupa un loc extrem de important la negocierile de ieşire din Uniune.

Mişcare fără precedent pentru Japonia modernă: Împăratul Akihito intenţionează să abdice

Împăratul Akihito şi-a anunţat intenţia de a abdica în următorii ani, potrivit postul public de televiziune NHK, informează BBC. În vârstă de 82 de ani, acesta a avut probleme de sănătate în ultimii ani, şi se pare că nu mai doreşte să rămână împărat. El a fost şef de stat timp de 27 de ani, iar abdicarea lui ar fi o mişcare fără precedent pentru Japonia modernă. Fiul său cel mare, Prinţul Naruhito, este succesorul la tron. Împăratul Akihito a urmat tatălui său, Hirohito, în 1989. El a fost admirat pentru distanţarea monarhiei din asocierea cu naţionalismul agresiv în al doilea război mondial. Conform agenţiei de ştiri Associated Press, ultima succesiune de la un împărat în viaţă a fost în urmă cu aproximativ 200 de ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Trenul care face ruta Bucureşti - Constanţa în doar două ore şi costă 40 de lei

Puteţi ajunge de la Bucureşti la Constanţa în doar două ore şi 15 minute. Cu trenul! In respectiva garnitură aveţi prize, acces la internet, curăţenie şi personal cu mult bun-simţ. Toate astea la preţul de 40 de lei! Operatorul Softrans, parte a grupului Softronic - producător de rame şi locomotive electrice din Craiova - oferă transport feroviar pe ruta Craiova - Bucureşti - Constanţa şi retur. Traseul Craiova - Bucureşti este parcurs de trenul cu pricina în 3 ore şi 10 minute. Ajunge în Gara de Nord la 9.10 şi pleacă sper Constanţa la 9.55. La ora 12.10, garnitura garează, culmea, punctual, în gara de destinaţie. CFR Călători are în portofoiu trenuri care parcurg distanţa Bucureşti - Constanţa într-un timp similar. Ba chiar există două InterRegio - plecare din Bucureşti la ora 9.00, respectiv la ora 16.00 - care ajung la destinaţie în doar două ore, însă preţul pentru acestea costă (adult la clasa a II-a) 62 de lei, iar condiţiile din vagoane sunt cu mult sub cele oferite de concurentul său.

Topul oamenilor politici pe retelele de socializare

Facebook a anunţat în decembrie că 845 milioane de utilizatori accesează site-ul cel puţin o dată pe lună, devenind astfel una dintre cele mai mari comunităţi de pe internet. Un Top15 a fost întocmit pe baza like-urilor pentru paginile politicienilor care au pagini pe Facebook. Klaus Iohannis primul politician care are peste 1 milion de fani. 1.Klaus Iohannis, preşedintele României (PNL) - 1.707.012 fani; 2.Victor Ponta, fostul prim-ministru al României (PSD) - 811.885 fani; 3.Gabriela Firea, primar general al Municipiului Bucureşti (PSD) - 427.335 fani; 4.Traian Basescu, fost preşedinte al României (PMP) - 378.551 fani; 5.Elena Udrea, deputat, (PMP) - 350.272 fani; 6.Elena Basescu (PMP)- 208.810 fani;7.Bogdan Diaconu, deputat (PRU)- 195.153 fani; 8. Monica Luisa Macovei, (M10) -161.135 fani; 9.Adrian Nastase, om politic (PSD)-157.273 fani; 10.Mircea Geoana, (PSD) -147.410 fani

RCS&RDS a dat LOVITURA!

RCS & RDS rămâne lider la portări pe telefonie mobilă şi fixă, în prima jumătate a acestui an. Reţeaua DigiMobil a atras de la concurenţă peste 197.000 de utilizatori, în primele şase luni, vorbim, practic, de aproape jumătate dintre toţi utilizatorii care au preferat să-şi schimbe operatorul de telefonie mobilă. RCS&RDS este urmat de Orange, cu peste 88.000 de numere, Vodafone, cu peste 83.000 de portări şi de cele două companii din grupul Telekom, cu peste 46.000 de numere împreună. De la lansarea portabilităţii în România, RCS & RDS este furnizorul care a primit cele mai multe numere în propria reţea prin portare: peste 759.000. Serviciul Digi Mobil a ajuns astfel la peste 2 milioane de abonaţi, persoane fizice, în numai doi ani de la relansare. Compania deţine un sfert din piaţa abonamentelor pentru persoane fizice.

Ministrul Agriculturii: Oficiali ai Comisiei Europene plecau din România cu lădiţe de fructe şi legume. Acum am ajuns să mâncăm din import

"Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară şi mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi", a declarat Irimescu în cadrul unei întâlniri cu fermierii, care a avut loc la Suceava. Acesta a afirmat că folosirea banilor din subprogramul pomicol nu a putut fi făcută, accesul la aceste fonduri fiind zero, potrivit mediafax. Acest lucru pare a fi fost făcut din cauza faptului că modul în care a fost elaborată această lege nu a permis folosirea banilor. Irimescu a mai declarat că premierul Dacian Cioloş a ţinut foarte mult la acest subprogram pentru că România a devenit dintr-un mare producător de fructe un importator.

JURNALUL NATIONAL

Raluca Prună: Nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat miercuri că adoptarea unei soluţii de graţiere nu va rezolva problema condiţiilor de detenţie din penitenciare, subliniind că este nevoie de o consultare largă a publicului pe această temă. "Noi trebuie să analizăm ce anume presupune o graţiere şi acest lucru nu se va face în două săptămâni. Noi nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane. Obligaţia mea ca ministru este să mă asigur că umblăm, de exemplu, la norma de hrană, care este ca valoare foarte mică, trebuie să ne asigurăm că accesul la asistenţa medicală este asigurată, trebuie să ne îngrijim de faptul ca cei aflaţi în detenţie să poată munci, trebuie să vorbim de multe alte chestiuni care nu presupun o graţiere", a spus Raluca Prună, la TVR.

Gregorian Bivolaru va fi extrădat! Decizia e definitivă

Magistraţii francezi au decis miercuri definitiv că liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, poate fi extrădat în România, potrivit Biroului de presă al Ministerului român al Afacerilor Interne. Sursa citată a menţionat că implementarea efectivă a acestei hotărâri va dura în jur de două săptămâni, deoarece trebuie îndeplinite nişte proceduri privind extrădarea. Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost prins pe 26 februarie în Franţa, pentru prinderea lui Poliţia Română colaborând cu autorităţile franceze. Bivolaru a fost condamnat definitiv în iunie 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la şase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane şi acte sexuale cu minori.

Valer Dorneanu, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales miercuri în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României, pentru un mandat de trei ani. Dorneanu a spus că se aşteaptă ca CCR să aibă o cooperare bună cu celelalte instituţii ale statului. "Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu celelalte instituţii ale statului, aşteptăm de la ele să nu mai transforme Curtea Constituţională în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi toate conflictele care există în plan politic", a afirmat Dorneanu. El nu a dorit să spună dacă a avut un contracandidat, subliniind că voturile au fost "strict personale, profesionale şi umane". Alegerile pentru şefia CCR s-au desfăşurat cu uşile închise, în noua componenţă, după ce Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Exploziv. Viitorul sediu al DNA, auditat de firma pe care DNA o anchetează

O firmă împotriva căreia Direcţia Naţională Anticorupţie a început, în luna februarie a acestui an, urmărirea penală pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina fostului primar al Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a primit, la sfârşitul lunii trecute, din partea Guvernului României, un contract pentru auditarea din punct de vedere energetic a clădirilor şi autoturismelor aflate în parohia Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Societatea urmărită penal va expertiza, printre alte obiective, inclusiv clădirea actualului Hotel Triumf, situat pe Şoseaua Kiseleff, locaţie care va deveni viitorul sediu al DNA. Este vorba despre compania SC Tractebel Engineering SA, care va derula, timp de doi ani, pentru Guvernul României servicii de auditare energetică a întregului patrimoniu al reşedinţelor de protocol.

Banii de vacanţe ai românilor vor fi garantaţi

Turiştii îşi vor putea recupera toţi banii, din 2017, dacă vor achiziţiona pachetele turistice de la agenţii care vor intra în faliment, odată cu înfiinţarea unui fond de garantare, a declarat Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. El a explicat că toate agenţiile din România vor contribui cu o sumă de bani la acest fond. "Probabil că intrarea va fi de câteva mii de euro, după care se va plăti o sumă anuală, astfel încât să se facă un fond de garantare de câteva milioane de euro", a spus Burcea. România riscă infringementul dacă nu înfiinţează acest fond. Sute de români au rămas cu ochii în soare pentru că şi-au cumpărat pachete turistice de la agenţii care au dat faliment.

NATIONAL

România jefuită de giganţii germani

După cum reiese din informaţiile National, in cazul unui singur lanţ de hypermarket-uri s-a aflat ca, din profitul obţinut din Romania se plătesc pur si simplu salariile a mii de angajaţi din Germania si din alte ţări occidentale. Pentru că, din maldărele de bani făcute in tara noastră, se acoperă pierderile "firmelor mama" si a filialelor din alte ţări. De vreo trei ani de zile, structurile de informaţii au luat la ochi unii giganţi comerciali care fac legea pe piaţa retail-ului alimentar si nu doar de la noi. Mai mult chiar, au existat si câteva ocazii cu care se stabiliseră in amănunt planurile declanşării unor complexe anchete in aceste cazuri, numai că, de fiecare dată, teoria nu a mai fost transpusă si in practică.

De ce este Traian Băsescu "El Lider Maximo"

Mişcarea lui Băsescu, ca PMP si UNPR sa fuzioneze, abia acum se vede mai limpede. In timp ce liderii partidelor calcă apa cu declaraţiile lor, un lucru este cat se poate de clar: Traian Băsescu a încălecat scena politica, arătând cine este liderul Opoziţiei. Animalul politic din Băsescu a adulmecat momentul si, profitând de somnolenta si suficienta pesedista, dar si de îngâmfarea, aroganta si eterna bâjbâiala penelista, a ieşit la atac. Rezultatul a fost pe măsură. A pus mana pe o întreagă infrastructura: sedii, birouri si reţele de partid bine construite si coordonate. Si-a mai băgat in desaga si noua senatori si 25 de deputaţi aduşi de UNPR ca zestre, alături de peste 1.000 de consilieri locali.

UFC, vândută pentru 4 miliarde de dolari. E cea mai mare afacere din sport din toate timpurile!

Un consorţiu american a realizat cea mai mare afacere din sport din toate timpurile. Este vorba despre achiziţionarea Ultimate Fighting Championship (UFC), cu sediul in Las Vegas, SUA, compania organizatoare de gale de arte marţiale mixte numărul 1 in lume, cu sute de evenimente de top găzduite până in prezent, si contracte cu superstaruri. Tranzacţia a fost parafată oficial, iar preşedintele Dana White si ai lui vor incasa patru miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) prin cedarea UFC Zuffa LLC, firma care a făcut istorie in acest sport. UFC a fost cumpărata de consorţiul WME/IMG, acelaşi care a achiziţionat in septembrie 2015, de la Donald Trump, drepturile pentru organizarea concursului Miss Univers - iar prima experienţa s-a dovedit a fi un fiasco total.

PUTEREA

Cum va funcţiona noul PMP în Capitală

Demisia lui Tudor Ionescu, zis Tudy, din funcţia de viceprimar şi fuziunea anunţată marţi seara dintre UNPR şi PMP, promiteau relansarea luptei politice pentru ocuparea celei de-a doua poziţii de viceprimar la Capitală. Pierderea majorităţii de către Alianţa PSD-UNPR, alimenta logica politică de relansare a luptei pentru obţinerea unei majorităţi a opoziţiei. Într-o discuţie cu Valeriu Steriu, şeful UNPR, am aflat că partidul şi-ar dori numirea propriului candidat pentru funcţia de viceprimar al Capitalei. Din declaraţia făcută de Traian Băsescu, referitoare la funcţionarea noului partid PMP în administraţia publică locală, reiese că vor fi susţinuţi reciproc cei care au obţinut deja o funcţie publică, dar faţă de situaţia specială de la Bucureşti nu s-a spus nimic.

Parcul Copiilor a rămas fără "maşinuţe"

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4, echipamentele şi aparatele de joacă din Parcul Orăşelul Copiilor nu aveau avizul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicaz (ISCIR) şi puneau "în pericol siguranţa copiilor". Din acest motiv Primăria a sistat temporar funcţionarea acestora. Decizia a fost luată de către edilul Daniel Băluţă, cel care a dispus şi efectuarea de către Direcţia de Poliţie Locală Sector 4 şi de către Corpul de control al primarului a unor verificări în cazul celor peste 60 de agenţi economici care deţin aparate de joacă în acest parc.

ROMANIA LIBERA

Cum se fac jocurile la Curtea Constituţională

Valer Dorneanu a fost ales, ieri, preşedinte al CCR cu şase voturi în timp ce Livia Stanciu a obţinut doar trei. Mandatul său în fruntea CCR este de trei ani de zile. Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD. În schimb, Livia Stanciu fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost numită, recent, prin decret prezidenţial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat complet de nouă ani. Chiar dacă votul de ieri a fost secret, opţiunile judecătorilor nu sunt greu de identificat şi sunt semnificative pentru raporturile de forţe din cadrul CCR. Trei dintre judecătorii de la CCR au fost propuşi de PSD, unul de UDMR, doi de fostul preşedinte Traian Băsescu, doi de PNL, unul de preşedintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, Dorneanu a primit voturi de la judecătorii propuşi de PSD, de UDMR şi Traian Băsescu în timp ce Livia Stanciu a avut propriul vot şi pe cele două de la PNL.

Haos la graniţele din sudul ţării

Vacanţa începe prost pentru românii care au plecat cu autocarul pentru a petrece un sejur în staţiunile din Bulgaria sau Grecia. Fie că vorbim de punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu sau cel de la Ostrov, problemele sunt aceleaşi, iar atât turiştii, cât şi patronii agenţiilor de turism au ajuns la exasperare. "Joia trecută, la întoarcerea din Bulgaria, am stat cu autocarul la Ostrov nu mai puţin de patru ore până să-mi pot continua călătoria spre Bucureşti, pentru că scanarea documentelor era făcută de un singur poliţist de frontieră. Acesta verifica şi autoturisme, şi TIR-uri, şi autocare. Era bandă specială pentru TIR-uri, la care în mod normal verificările durează mai mult, dar dacă era un singur poliţist, de­geaba", a declarat pentru "România liberă" patronul agenţiei de turism Alltur, Liviu Cîrstea.

ZIARUL FINANCIAR

Analiză alarmantă: activele companiilor din România au scăzut cu 20% în 2015, coborând la 300 mld. euro

Valoarea cumulată a activelor din economia românească, active înscrise în bilanţurile din 2015 ale celor 625.000 de companii, este de 1.321 de miliarde de lei (aproape 300 mld. euro), în scădere cu 18% faţă de anul anterior, arată datele de la mfinante.ro. "Probabil că scăderea valorii activelor spune că nu am făcut investiţii, iar investiţiile străine au fost şi ele reduse", spune Matei Păun, managing partner la compania de consultanţă BAC Investment. De altfel în ultimii cinci ani valoarea activelor raportate de companii a avut evoluţii oscilante, cu două vârfuri în 2014 şi 2012, când au trecut de 1.600 mld. lei, urmate de scăderi în 2013 şi 2015. În ultimul an cifra de afaceri a companiilor a crescut cu 4%, la 1.147 mld. lei, astfel că raportul cifră de afaceri/ active este de 87%. " Creşterea afacerilor mi se pare normală, dat fiind faptul că avem creştere economică", a mai spus Păun. Comerţul cu ridicata rămâne cel mai important motor al economiei locale ca valoare a activelor, cu o "avere" de 140 de miliarde de lei.

Sefa pe energie a companiei Petrom, actual secretar de stat în Ministerul Energiei, avea 6.600 euro/lună

Corina Popescu are o experienţă de peste 25 de ani în domeniul energetic, fiind considerată unul dintre cei mai buni specialişti din sector. Corina Popescu, cea care la finalul anului trecut a preluat funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei, a încasat în 2015 circa 354.000 de lei, aproape 6.650 de euro pe lună, din funcţia de şef al depar­tamentului de Power Assets din cadrul Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, suma fiind completată şi de veniturile din activitatea de trading. Corina Popescu a părăsit Pe­trom la finalul anului trecut, de­venind secretar de stat în Ministerul Energiei. Potrivit informaţiilor pu­blicate pe site-ul instituţiei, ea a ocu­pat funcţia de şef al depar­ta­men­tului de Power Assets din Petrom în perioada august-decembrie 2015.

Mărcile private contribuie cu 200-250 milioane euro la afacerile Kaufland

Produsele marcă privată contribuie cu circa 200-250 de milioane de euro la cifra de afaceri a Kaufland în România, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor anunţate de companie. Astfel, oficialii grupului german au spus că mărcile private reprezintă circa 13% din totalul produselor de la raft, iar dacă ponderea se menţine la 10-13% şi în valoare, atunci vânzările de bunuri precum K-Classic ajung la 200-250 de milioane de euro. "În ceea ce priveşte mărcile proprii, ele reprezintă 13% din totalul ofertei de la raft. Pentru anumite produse, acolo unde găsim furnizori, lucrăm cu companii locale. Avem smântână, lapte, dar şi salam de Sibiu marcă privată made in Romania", spun oficialii Kaufland.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb