REVISTA PRESEI 14.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 august 2015

ADEVARUL

Expunere minimă: România, cea mai favorizată ţară din UE de schimbarea politicii financiare a Chinei

Decizia băncii centrale a Chinei de a lăsa yuanul să se deprecieze timp de trei şedinţe de tranzacţionare consecutive cu aproximativ 4,5% în raport cu dolarul a produs o isterie pe pieţele financiare. Bursele europene s-au resimţit, la fel şi preţul petrolului sau bursele de mărfuri, impactul fiind din Australia până pe Wall Street. Banca de investiţii Morgan Stanley consideră că "principalele victime ale schimbărilor de politică ale Chinei sunt ţările care se bazează pe exporturi şi care deja se confruntau cu problemele generate de dezinflaţie şi supra capacităţi de producţie". Dintre economiile emergente din afara Asiei, Morgan Stanley spune că partenerii Chinei care nu au legături prea strânse sunt mai puţin afectate şi chiar ar putea beneficia de schimbarea de politică a Chinei. România este cotată ca fiind ţara cel mai puţin expusă faţă de China din Europa Centrală şi de Est de către banca de investiţii.

România profită de turbulenţele din China

Legăturile comerciale limitate cu China şi scăderea preţurilor la materiile prime importate s-au transformat într-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeană, ajutându-le să nu fie afectate de deruta înregistrată pe pieţele emergente, transmite Bloomberg. Nomura International Plc a sfătuit investitorii să deţină mai multe eurobonduri din Europa de Est decât nivelul din indicii de referinţă, cu excepţia Rusiei, afectată de declinul preţului la ţiţei, scrie Agerpres.ro. Anunţul Nomura a venit în urma deciziei adoptate de Banca Centrală a Chinei, de a schimba mecanismul care stabileşte rata zilnică de referinţă pentru moneda naţională, yuanul. Devaluarea yuanului a provocat turbulenţe pe pieţele financiare din statele emergente, în schimb efectul a fost contrar în România, Ungaria şi Polonia, unde randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut. Aceste date arată că plasamentele din Europa Centrală ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importă ţiţei şi depinde mai mult de Germania decât de China pentru comerţ.

ALERTĂ Cum să ne apărăm de virusul care atacă băncile şi conturile

IBM a anunţat zilele trecute că a descoperit o versiune a unui virus informatic care este configurată pentru a ataca în mod special 12 bănci din România, experţii gigantului american recomandând instituţiilor de credit să-şi informeze clienţii şi să colaboreze cât mai bine cu furnizorii de securitate antifraudă. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" arată că virusul atacă numai serviciile de internet banking şi doar atunci când acestea sunt accesate de pe calculatoare cu sistem de operare Windows. "În principiu, troienii bancari funcţionează aşa: avem un virus pe calculator care monitorizează logarea pe internet. Atunci când intri pe un site, de exemplu, pe banca.ro, virusul îţi arată un formular în plus. Adică îţi cere iarăşi datele privind conturi şi parole. Apoi, dacă le completezi, trimite datele către un hacker. Acesta imprimă apoi datele pe un card şi scoate banii de pe el într-o ţară unde nu este nevoie de cip pe card", spune Bogdan Botezatu, BitDefender.

Reîncepe tevatura cu ora de Religie

Ministerul Educaţiei susţine că cererea pe care elevii au completat-o la sfârşitul anului şcolar 2014/2015, pentru înscrierea la ora de Religie, este valabilă şi pentru anul şcolar 2015/2016. Decizia este însă combătură de Emil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu reglementarea care încălca drepturile fundamentale ale elevilor români. Nici după aproape un an de la decizia Curţii Constituţionale cu privire la modificarea metodei de înscriere la ora de Religie, din noiembrie 2014, legislaţia în materie nu a fost clarificată. Ministerul educaţiei nu a reglementat încă durata de valabilitate a unei cereri de înscriere la această disciplină şcolară şi în afara unei astfel de reglementări, oficialii din minister spun că cererile depuse la finalul anului trecut sunt valabile şi în anul şcolar următor.

Repartizarea la liceu dupa Evaluarea Naţională, fraudată grosolan

Elevii nemulţumiţi de liceul la care au intrat în funcţie de media de admitere au încercat să intre pe uşa din dos la şcolile visate. Sunt suspiciunile Ministrului Educaţiei, după ce s-au constatat un număr impresionant de cereri de transfer aprobate în câteva judeţe din ţară. Acuzaţii grave de fraudă în patru judeţe din ţară unde s-ar fi aprobat ilegal un număr foarte mari de cereri de transfer a unor elevi imediat după repartizarea computerizată la liceu. Ministerul Educaţiei suspectează că n-au fost respectate condiţiile în care sunt posibile aceste transferuri şi că elevii care nu au intrat la liceele dorite au fost mutaţi ulterior cu încălcarea legii. Toate acestea au ieşit la iveală în urma unei anchete desfăşurate de Corpul de control al Ministerului Educaţiei după repartizarea computerizată din judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila, unde au fost aprobate peste 800 de solicitări de transfer.

Cel de-al doilea tren electric construit în România va circula pe ruta Craiova-Braşov

Compania Softronic din Craiova a construit cel de-al doilea tren electric din România. Garnitura a fost deja testată, iar investiţia se ridică la suma de cinci milioane de euro. Trenul are patru vagoane care pot transporta 200 de persoane cu o viteză de 160 de kilometri pe oră. Garnitura va circula din luna septembrie pe ruta Craiova-Braşov. Hyperion 2 este decorat cu imagini din Bănie, însoţite de mesajul "Craiova 2021", oraş candidat împreună cu Oltenia, Capitală Europeană a Culturii, de văzut, de trăit, de povestit. Date practice despre trenul electric: - nu se fumează în acest tren şi nici nu este dotat cu un spaţiu dedicat - beneficiază de internet şi prize. - trenul este prevăzut cu Wi-Fi gratuit - trenul este vopsit în multe culori, din fabrică pentru a scăpa de grafitti - trenul este prevăzut cu senzori care monitorizează aerul din vagoane: cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temperatura optimă şi umiditatea.

Directorul general, directorul comercial şi cel tehnic de la RATB au fost demişi

Directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Vincenţiu Daniel Antonescu, a fost demis de Consiliul de Administraţie, pentru management defectuos, decizii similare, dar fără a fi precizat motivul, fiind luate şi pentru directorul comercial şi cel tehnic. Surse din Primăria Capitalei au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că toţi cei trei directori erau cu delegare de atribuţii, iar deciziile de demitere au fost luate în şedinţa Consiliului de Administraţie care a avut loc miercuri. Directorul general al RATB, Vincenţiu Daniel Antonescu, ar fi fost demis pentru management defectuos, au precizat sursele citate. De asemenea, au fost demişi directorul comercial, Ileana Savu, şi directorul de Mentenanţă şi Administrare Sisteme, Adrian Mihail, activitatea lor pe aceste funcţii urmând să se încheie luni.

Grupul polonez Maspex a achiziţionează producătorul de apă minerală Rio Bucovina

Grupul polonez Maspex a semnat un contract condiţional pentru preluarea Rio Bucovina, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa apelor îmbuteliate, cu facilităţi de producţie la Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu. Preluarea Rio Bucovina este condiţionată de obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei, precum şi de efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence, se arată într-un comunicat al Maspex Wadowice. Tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale Rio Bucovina, localizate în Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu, precum şi a brandului "Bucovina". Rio Bucovina este unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie - mai 2015).

BANCHERUL

După 6 luni doar 15.000 de credite in CHF, din cele peste 75.000, au fost schimbate in lei

Doar 15.000 de credite in franci elveţieni (CHF), reprezentând 20% din totalul celor peste 75.000 de astfel de împrumuturi obţinute de romani de la 7 bănci româneşti, au fost convertite in lei de la începutul anului pana la finalul lunii iulie, conform datelor furnizate de BNR. Acestora li s-au adăugat aproape 10.000 de credite restructurate. Aproape toate aceste credite schimbate din CHF in lei aparţin însă clienţilor Volksbank, care au acceptat o oferta unica avantajoasa venita din partea Băncii Transilvania, cu un discount de peste 22% din valoarea datoriilor ramase de achitat, plus rambursarea comisionului de risc. Banca Transilvania a anunţat, in 23 iulie, ca 14.000 dintre cei 18.000 de clienţi ai Volksbank cu credite in CHF au acceptat oferta de conversie, valabila pana la sfârşitul lunii iulie. Este posibil, aşadar, ca pana la finalul lunii iunie, aproape 15.000 de clienţi Voksbank sa fi semnat contractele de conversie, adică aproape tot volumul de credite in CHF schimbate in lei pana acum, conform datelor BNR.

O banca ataca piaţa IFN-urilor oferind credite mici pe termen scurt, dar cu dobânzi reduse

Piaţa împrumuturilor mici si scumpe acordate de IFN-uri, o enigma încă pentru guvernatorul Mugur Isărescu, care nu înţelege de ce s-ar împrumuta cineva cu dobânzi atât de mari, este atacata acum de o banca, aceasta venind cu o oferta de creditare pe termen scut, de maxim un an si jumătate, pentru sume mici, dar nu cu dobânzi prohibitive. Dimpotrivă, este un credit mai ieftin decât un credit de nevoi personale uzual sau decât un card de credit. Este vorba de Garanti Bank, care acorda, doar in aceasta luna, credite de nevoi personale, fără garanţii sau avans, in următoarele condiţii: - Suma maxima: 5.000 RON; - Perioada maxima: 18 luni; - Dobânda fixa: 6%; - Comision de analiza dosar credit: 50 RON; - 0 comision de administrare a creditului; . - DAE 7.55%. După cu se vede, DAE de 7,55% este mai mica decât dobânda la creditele de nevoi personale standard ale Garanti, care este de peste 10%. In comparaţie cu IFN-urile, dobânda este de cel puţin doua ori mai mica.

CURENTUL

Umbre - de Tia Şerbănescu

E sezonul concediilor. Pentru cei de la Combinatul din T Severin e chiar perioada concedierilor. Şi a salariilor neplătite. Câţiva concediaţi intraseră şi în greva foamei dar nu i-a băgat nimeni în seamă. Înalţii demnitari cărora tocmai li s-au triplat salariile sunt în vacanţă. Cum săptămâna viitoare încep consultările partidelor pe tema Codului Fiscal, ministrul finanţelor s-a dus pe litoral pentru a acumula - sau risipi - energie în cluburi şi pe terase cu tânăra şi experimentata sa prietenă (fosta noră a dlui Văcăroiu şi apoi fosta nevastă a fotbalistului Lobonţ) la care Orlando se uita ca la Codul Fiscal: cu multă tandreţe. Normal, e tânăr, e liber, e hotărât: "ce spun menţin, acest Cod Fiscal este foarte bun aşa cum este". De aceeaşi părere e şi premierul Ponta, actualmente un "tehnocrat" care utilizează "morcovul şi bâta". Morcovul ar fi scăderea TVA, bâta ar fi ANAF. Nimic nou: se vede că premierul are un morcov. E numărat în picioare: i s-au identificat 123 de minciuni.

CURIERUL NATIONAL

Astra Asigurări nu-şi mai majorează capitalul

Decizia de suspendare a procedurii, luată în Adunarea Generală Extraordinară din 11 august, a fost deja trimisă Bursei de Valori Bucureşti. În document se arată că suspendarea majorării capitalului social se face până la suspendarea efectelor deciziei ASF din 26 mai a.c. Atunci, Autoritatea interzisese Astra să subscrie noi contracte de asigurări şi să încaseze prime pentru clasa de asigurări de garanţii şi să limiteze primele brute la nivelul de 50%.

Noua cască pentru avioanele de luptă F35 costă 400.000 de dolari

Prima cască de generaţia a treia concepută pentru sofisticatul, dar şi controversatul avion de luptă F 35 a fost livrată de compania producătoare oficiului care se ocupă de dezvoltarea programului. Noua cască dispune de sisteme sofisticate cu ajutorul cărora pilotul vede direct pe vizor aproape toate informaţiile. Casca, al cărei cost este, conform http://gizmodo.com, estimat la 400.000 de dolari pe unitate, dispune şi de un sistem foarte performant de vedere pe timp de noapte, de un display de tip "cristale lichide" şi de un soft de ultimă oră. Rockwell Collins ESA Vision Systems LLC a dezvoltat şi prima generaţie de cască pentru F35v, care a şi fost folosită în unele teste preliminarii cu avionul. Cu ajutorul unui sistem complex, piloţii vor vedea "prin avion" şi nu vor mai avea unghiuri moarte.

Bursele internaţionale, influenţate timp de cinci ani de un grup de hackeri

Şoc pe pieţele de capital din întreaga lume. O grupare de hackeri a dictat tonul pe unele dintre cele mai importante burse ale lumii oferind jucătorilor dispuşi să plătească informaţii vitale pentru activitatea de tranzacţionare de pe Burse.Orice informaţie poate influenţa evoluţia preţurilor de tranzacţionare a titlurilor companiilor listate la Bursă. Orice fel de informaţie contează pentru jucătorii la bursă, de la raportările financiare trimestriale, până la anunţuri legate de achiziţii, vânzări, lansări de produse etc, toate pot influenţa şirul tranzacţiilor. Dacă un jucător ştie astfel de lucruri cu suficient timp înainte ca anunţul oficial să fie făcut de companie, îi permite acestuia să-şi asigure succesul pe pieţele de capital. O reţea de hackeri a realizat câştiguri fabuloase din vânzare de comunicate de presă încă nepublicate către jucătorii la burse. "Afacerea" a mers bine timp de cinci ani, până când autorităţile americane au reţinut 32 dintre membrii grupării.

Facebook vrea să lanseze o aplicaţie pentru ştiri

Facebook pregăteşte o aplicaţie dedicată livrării de ştiri de ultimă oră utilizatorilor. Aceasta va intra în concurenţă directă cu Flipboard şi chiar Twitter, funcţia cea mai interesantă fiind notificările bazate pe interesele asociate fiecărui cont. Deşi nu avem încă un nume sau o dată de lansare, informaţiile disponibile despre această nouă aplicaţie sunt cel puţin interesante, notează portalul go4it.ro. Utilizatorii vor folosi o aplicaţie dedicată, care va monitoriza mai multe fluxuri de ştiri, în funcţie de preferinţe. Acestea sunt împărţite pe domenii, iar cele mai importante ştiri sunt apoi livrate către utilizator prin notificări. Deschizând ştirea în aplicaţie, utilizatorii găsesc titlul, o imagine şi o scurtă descriere de 100 de caractere, alături de un link către sursa originală. Avantajul creatorilor de conţinut este că nu vor trebui să îşi adapteze materialele la noua aplicaţie, asemeni iniţiativei Instant Articles.

EVENIMENTUL ZILEI

Statul nu recuperează nimic din prejudiciile VIP-urilor condamnate

Infractori celebri, interlopi sau îmbogăţiţi peste noapte din evaziune fiscală râd în nas autorităţilor care le bat în poartă să-i execute silit. Cu toţii şi-au înstrăinat bunurile unor apropiaţi şi îşi văd liniştiţi de afacerile frauduloase. Agenţia care ar trebui să pună capăt acestui "dezmăţ" financiar nu a fost înfiinţată, în ciuda promisiunilor politicienilor. Statul are de recuperat de la Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, 8,4 milioane de lei. Hotărârea a fost luată de judecătorii care l-au condamnat pe fostul director la 4 ani şi jumătate de închisoare, plus plata daunelor. Pe 17 iulie 2015, Necolaiciuc a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti după ce, în toamna anului trecut, a fost condamnat la închisoare. Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor şi i-au obligat pe inculpaţi să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei. Cert este că Necolaiciuc a ieşit din arest cu 500 de zile mai devreme şi nu a plătit, până în acest moment, niciun leu din prejudiciul stabilit de instanţă.

Seceta care distruge România. Pagubele au depăşit trei miliarde euro

Anul 2015 va rămâne cu siguranţă în istoria neagră a agriculturii româneşti. O secetă aşa cum vezi o dată la 50 de ani, care afectează milioane de hectare. Pământul e pârjolit de secetă de aproape cinci luni, când au căzut ultimele ploi "serioase", spun fermierii. În lipsa irigaţiilor, plantele cad din picioare, uscate de arşiţă. Pagubele estimate la nivel naţional au atins deja valori impresionante. Potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, în prezent există peste un milion de hectare afectate. O informare recentă a Ministerului Agriculturii, când însă nu fuseseră colectate toate datele, indica un număr de 866.922 de ha distruse de lipsa apei, la nivel naţional. Ca valoare, pagubele estimate urcă la aproximativ trei miliarde de euro. Cifra exactă este însă în curs de evaluare la nivelul fiecărui judeţ lovit de secetă. "Situaţia ar trebui să fie tratată de Guvern ca o problemă de siguranţă naţională", spune Baciu.

Aurul se prăbuşeşte!

Nu doar preţul aurului este sub presiune în prezent, ci şi cererea pentru metale preţioase este în cădere liberă. Un raport al Consiliului Mondial al Aurului, dat publicităţii joi, arată că cererea a scăzut cu 12% la minimul ultimilor 6 ani, la 914.9 tone în cursul trimestrului încheiat în luna iunie, scrie portalul de ştiri Business Insider. Cererea a scăzut şi în ce priveşte cea mai mare sursă la nivel global - bijuteriile - sector care s-a prăbuşit cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Căderea s-a datorat în principal slăbiciunii pieţelor-cheie din India şi China, care a fost dictată de probleme specifice pieţei, a declarat Consiliul Mondial al Aurului. În China, cea mai mare sursa de piaţă pentru bijuterii la nivel global, cererea a alunecat odată cu creştere economică mai lentă şi mişcările de pe piaţa valutară.

Gelu Vişan: Călin Popescu Tăriceanu va fi ARESTAT!

Unul dintre liderii PMP, Gelu Vişan, a declarat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va fi arestat. Acesta a declarat, la postul România TV, că se pregăteşte, cu ajutorul DNA, o mişcare uluitoare pe scena politică, iar arestarea lui Tăriceanu va fi efectuată pentru ca Victor Ponta să fie înlăturat din fruntea Guvernului. "Călin Popescu Tăriceanu va fi arestat. DNA pregăteşte arestarea lui Tăriceanu. Asta se va întâmpla peste maximum 3 săptămâni. Se pregăteşte o lovitură extrem de dură la adresa democraţiei. I se face un dosar pentru a-l scoate de la guvernare.", a spus Vişan la România TV.

Planul statului pentru Cupru Min: Compania se va pregăti de nuntă, din 2017

Instalaţiile de mediu depăşite şi scăderea preţului cuprului sunt doar două dintre problemele Cupru Min. Statul vrea acum să investească în creşterea producţiei pentru a scoate bani frumoşi din 2017 încolo. Compania care deţine peste 60% din rezervele de cupru ale ţării, Cupru Min Abrud, se confruntă de mulţi ani cu probleme. Normele de mediu tot mai dure, venite de la Bruxelles, obligă acum la investiţii masive. Oamenii bine calificaţi au plecat în alte ţări. Mai mult, preţul cuprului a scăzut în ultimii ani cu aproape 50%, pe fondul reducerii cererii pe plan global.

JURNALUL NATIONAL

S-a ales praful de reforma anticorupţie promisă de Ponta

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, reforma anticorupţie din PSD a durat mai puţin de jumătate de an. Liviu Dragnea, Mircea Cosma, Gheorghe Nichita, Ioan Cindrea sunt câţiva dintre liderii partidului reveniţi în funcţiile de conducere după ce fuseseră traşi pe dreapta din cauza dosarelor penale. Social-democraţii nu vor renunţa nici la primarii cu probleme în justiţie şi anul viitor le vor susţine candidaturile, spun surse de la vârful PSD. "Am înţeles votul din 16 noiembrie, am înţeles ce vor românii". Aşa explica Victor Ponta reforma propusă în PSD la începutul acestui an, la câteva luni după pierderea alegerilor prezidenţiale. Atunci a introdus un amendament la statutul partidului, votat ulterior ca Rezolutie de sine statatoare In Consiliul National al PSD prin care membrii cu probleme în justiţie îşi pierdeau automat funcţiile de conducere din partid.

SRI: Au fost aproape 40.000 de atacuri cibernetice în România, în 12 şi 13 august

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, a declarat, joi, că România a fost în perioada 12-13 august ţinta a aproximativ 38.000 de atacuri cibernetice. "În intervalul 12-13 august anul curent au fost semnalate în România aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date urmată de solicitarea unor recompense. SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul cyber intelligence, investighează toate atacurile cibernetice ce vizează infrastructurile critice, în special cele de interes naţional şi strategic şi furnizează beneficiarilor informaţiile necesare prevenirii, stopării şi limitării consecinţelor unor astfel de agresiuni cibernetice", a afirmat Sava, pentru Digi 24. El a arătat, însă, că nu numai România este ţintă a unor astfel de atacuri, ci şi alte state, inclusiv din spaţiul euro-atlantic

NATIONAL

"Chestorul Logan", ciuruit in poligonul de tragere!

Si in acest an, mii de tineri din toata tara s-au calcat in picioare, in plina canicula, ca sa participe la concursul de admitere la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, o instituţie de prestigiu, condusa in acest moment de o "frăţie" a chestorilor, ai cărei membri se afla tot mai mult in "cătarea" procurorilor anticorupţie. Si la a cărei conducere se afla "luminatul" Gheorghe Popa, cel care, pe când era şef al Politiei Romane si omul de combinaţii al recent botezatului Cristian David Troaca a "înghiţit" cumpărarea de autoturisme Logan la astronomicul preţ de 78.750 euro bucata! Mai mult, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, actualul rector al Academiei de Politie face obiectul unei anchete explozive a DNA, care suspectează mai mulţi ofiţeri din conducerea Academiei de deturnarea a 3.000.000 de euro dintr-un proiect pe fonduri europene.

Se coace marele PSD

In replica la "marele PNL", un lider al partidului înfiinţat de Mircea Geoană propune unificarea formaţiunilor de stânga intr-un "mare PSD". Vicepreşedinte al Partidului Social Romanesc, Radu Golban susţine ca este timpul organizării unui congres care sa unească tot ce mişcă in partea stângă a scenei politice româneşti. Ca moment concret, Golban propune luna octombrie a acestui an, când după părerea lui ar trebui sa se organizeze "o conferinţa naţională a stângii democratice din Romania".

"Casanova" de la Finanţe si-a tras iubita de "Naţională"

Eugen Teodorovici, astăzi ministru de Finanţe, este un cunoscut vânător de fuste. Cu toate acestea, de data asta, sacul pare sa-si fi găsit peticul. Aleasa lui "Casanova" de la Finanţe nu este alta decât Loredana Constantin, fosta iubita a fotbalistului-portar Bogdan Lobonţ. De altfel, Loredana a mai avut tot soiul de prieteni vestiţi, cum ar fi Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, ba chiar a fost, o scurta vreme, măritată cu fiul lui Nicolae Văcăroiu. Un socru cu o avere deloc de neluat in seama. Deşi nu a fost căsătorită cu Lobonţ, ea are un fiu cu portarul de la AS Roma.

Parlamentul, ameninţat cu dizolvarea

Deranjaţi de faptul ca politicienii i-au îmbrobodit cu tot soiul promisiuni privind o reforma electorala reala, romanii din diaspora sunt gata sa apeleze la masuri extreme. "Vom cerem dizolvarea Parlamentului", ameninţă reprezentanţii romanilor din Italia si Spania, prezenţi la Universitatea de Vara de la Izvoru Mureşului. Romanii din diaspora si-au pierdut rabdarea si cer adoptarea de urgenta atat a votului prin corespondenta, cat si a votului electronic, a anuntat Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa, mentionand ca organizatia pe care o reprezinta este dispusa sa faca presiuni asupra autoritatilor.

PUTEREA

Banii înapoi la Sfântu` Aşteaptă. Ai achitat eronat o sumă mai mare la RCS & RDS?

Plata cu cardul bancar, online - o facilitate pentru achitarea facturilor la utilităţi, care te poate scuti de drumuri şi stat la cozi, se poate transforma într-un coşmar. Un dram de neatenţie, un "0" adăugat în plus, din eroare, şi gata paguba. Mai ales dacă ai nevoie stringentă de bani, ţi-ai creat o mare problemă, cu "sprijinul" furnizorilor de servicii. Azi prezentăm cazul unei cliente RCS & RDS din Constanţa. Beneficiind de o legislaţie permisivă şi de atitudinea prietenoasă a organelor de control, marii furnizori de servicii aplică politici proprii în relaţia cu clienţii, care le conferă statutul de stat în stat. Cât timp eşti un client "mediu", care nu are solicitări speciale, totul poate decurge bine. Când însă eşti protagonistul unei situaţii neobişnuite, îţi poţi lua adio de la viaţa liniştită.

ROMANIA LIBERA

Votul prin corespondenţă: mai sunt şanse?

La nouă luni de la prezidenţiale şi de la cozile uriaşe formate în faţa ambasadelor, votul prin corespondenţă continuă să fie un vis pentru românii din străinătate. În ciuda valului de promisiuni, politicienii au făcut paşi puţini şi mici, axându-se pe subiecte mai importante pentru ei, precum pensiile speciale pentru parlamentari ori salariile mărite pentru demnitari. Prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, reprezentanţii românilor din Italia şi Spania i-au amintit preşedintelui Klaus Iohannis că diaspora doreşte introducerea votului prin corespondenţă şi că, dacă nu se ia rapid o decizie, se va rata momentul alegerilor parlamentare din 2016.

Putin pregăteşte războiul Arcticii?

Rusia a revendicat oficial la ONU peste un milion kmp în Arctica, afirmând că anii de cercetări ştinţifice îi conferă dreptul asupra vastelor resurse naturale situate pe fundul Oceanului Arctic. Cursa pentru Polul Nord se accelerează. Rusia vizează noi teritorii în Arctica dar nu este singura. Alte ţări riverane ca SUA (cu Alaska), Canada, Norvegia şi Danemarca (cu Groenlanda) îşi dispută de ani de zile acest teritoriu. Se anunţă o cursă dură, pentru că "toată lumea vrea partea sa de tort", arată Oleg Kobtzeff, specialist în Arctica şi Rusia, etimând "un nou Far West". Cucerirea Arcticii pare a fi o nouă formă de colonizare în care mecanismele clasice - hărţile şi busolele - au fost înlocuite de sateliţi şi drone. Deşi ne-riverană, China nu are de gând să stea departe şi are pretenţii. Interesat de exploatarea viitoarelor rute maritime, în special de trecerea Nord-Est, Beijingul a cumpărat deja un spărgător de gheaţă de la Rusia şi a negociat cu Groenlanda contracte de exploatare, de căutare de metale strategice.

ZIARUL FINANCIAR

Dezvoltatorii imobiliari pun anul acesta pe piaţa bucureşteană peste 15 ha de birouri

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, până la finalul anului acestuia urmând să depăşească borna de 2,3 milioane de metri pătraţi. Încă 400.000 mp sunt în construcţie. Anul 2015 se anunţă a fi cel mai productiv de după 2011 la capitolul livrări de clădiri de birouri, circa 154.000 de metri pătraţi urmând să fie deschişi până la finalul anului, suficienţi pentru peste 15.000 de angajaţi, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. De altfel, stocul modern de birouri din Bucureşti a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, de la sub 500.000 de metri pătraţi în 2005 la peste 2,2 milioane de metri pătraţi în prezent, urmând ca la finalul acestui an să depăşească borna de 2,3 milioane de metri pătraţi.

Cea mai dură luptă pe net fix între RCS&RDS, Telekom şi UPC se duce în 140 de localităţi cu 2,2 milioane de gospodării

Companiile RCS&RDS, Telekom şi UPC duc cea mai dură luptă pe piaţa de servicii de internet fix într-un număr de 140 de localităţi, în care cele toate cele trei companii au operaţiuni iar fiecare dintre reţele acoperă cel puţin o jumătate dintre gospodăriile din localitate, conform unor date publicate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Informaţiile apar în expunerea de motive a unui proiect de decizie prin care ANCOM are în plan să scutească fostul Romtelecom de o serie de obligaţii în condiţiile în care operatorul nu mai are o putere semnificativă pe piaţă iar cota sa este în scădere "continuă". În urmă cu şase ani de zile ANCOM pregătea o decizie similară pe piaţa de telefonie fixă, după ce autoritatea constata că Romtelecom nu mai avea putere semnificativă pe piaţa dominată cândva din poziţia de monopol.

Templeton anunţă în septembrie dacă mută administrarea activelor FP pe o entitate afiliată

Noua lege a fondurilor de investiţii alternative, categorie din care face parte Fondul Proprietatea (FP), impune reguli stricte privind capitalul social minim al administratorului. Franklin Templeton, care gestionează activele de 12,8 mld. lei ale FP, este înregistrat în România ca sucursală - fără personalitate juridică şi fără capital social. Termenul limită pentru alinierea la cerinţele legii expiră în mai 2016. În raportul semestrial de administrare emis ieri, Franklin Templeton spune că îşi va face publică poziţia privind aplicarea legislaţiei de implementare a directivei administratorilor de fonduri de investiţii alternative înainte de sfârşitul lunii septembrie. Reprezentanţii Franklin Templeton nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru detalii suplimentare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb