REVISTA PRESEI 14.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 septembrie 2015

ADEVARUL

Germania închide frontiera cu Austria

Confruntată cu un aflux fără precedent de regugiaţi, Germania a decis să închidă frontiera cu Austria. Compania naţională a căilor ferate austriece, O-BB, a anunţat duminică suspendarea traficului feroviar cu Germania, ţară în care mii de imigranţi ajung cu trenul după ce trec prin Austria, informează AFP. Traficul feroviar între Austria şi Germania a fost suspendat începând cu orele 15:00 GMT (18:00, ora României), la cererea părţii germane, au declarat reprezentanţi ai companiei pentru agenţia austriacă de presă APA. Această decizie coincide cu anunţul făcut de mass media germane cu privire la reintroducerea de către Germania a controalelor la frontiera austriacă. Şeful companiei naţionale a căilor ferate germane l-a informat pe omologul său austriac că Germania suspendă traficul feroviar dinspre Austria, a declarat o purtătoare de cuvânt a O-BB. Situaţia în cealaltă direcţie, dinspre Germania către Austria, nu este clară, a adăugat aceasta. Premierul Ungariei salută decizia Germaniei şi cere Greciei să facă acelaşi lucru.

Mesaj absurd: mai multă Europă cu mai puţini europeni - de Traian Ungureanu

Cu fiecare mie de refugiaţi adăugată torentului şi cu fiecare lecţie de etică înălţată spre ceruri de la Berlin, tot ce ştiam despre Europa, inclusiv Europa, se îngustează. Putem vorbi sau putem tăcea înmărmuriţi: aventurismul german lucrează iar slobod şi cu capul sus. Evenimentele dezlănţuite de intervenţa Cancelarului Merkel nu mai pot fi oprite, oricîte procente, careuri şi arondări statistice ar arunca Preşedintele Junker în calea lor. Europa nu va sfîrşi acest episod cu aceeaşi înfăţişare. De acum înainte, orice e posibil: copiii noştri vor purta burcă peste tatuaje sau vor face expediţii exotice, dincolo de graniţa zonei euro, în sălbăticia Europei de Est. Orice se poate şi nimic din ce se poate nu e vizibil pentru liderii Europei Unite gata de divizare. Doamna Merkel a deschis porţile atît cît o cere nepieritorul sentiment de vinovăţie german. Era de crezut că, după 70 de ani, acest sentiment se va distila, devenind o formă de conştiinţă strictă şi decentă. Bigotismul corect politic a reeducat această trăire şi a transformat-o într-un spectacol inflaţionar. Germania se simte obligată la virtute şi pedagogie 24 de ore din 24 şi 28 de state membre UE din 28.

Gigi Becali: "Voi ajuta 1000 de refugiaţi.."!

Romania va putea găzdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiaţi. Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat ca Executivul de la Bucureşti si-a anunţat partenerii europeni, încă din luna iulie, ca are la dispoziţie 6 centre. Gigi Becali a promis ca va asigura hrana si locuinţa a peste 1000 de refugiaţi, dintre cei care vor ajunge in Romania. De asemenea acesta spera ca autorităţile sa îl susţină. "Voi ajuta 1000 de refugiaţi. Le dau hrana. Am posibilitatea sa întreţin 1000 de imigranţi. Am si vorbit cu ministrul. Eu pot sa găzduiesc 1000 de imigranţi in Berceni. Nu ii păzesc eu. Sa se ocupe autorităţile. Sa fie sănătoşi", a declarat Becali.

Românul care se bate cu multinaţionalele şi fondurile de investiţii pe piaţa mall-urilor din România

Pe o piaţă în plină expansiune şi cu jucători care au capacităţi mari de investiţii, omul de afaceri Iulian Dascălu rezistă de 15 ani şi îşi consolidează poziţia în competiţia mall-urilor din România. Investiţiile din ultimii trei ani arată interesul companiilor străine pentru investiţii imobiliare în special în cele din zona comerţului modern. Lejeritatea cu care administraţiile locale acordă autorizaţii pentru astfel de construcţii a dat curaj investitorilor. Ascensiunea pe piaţa comerţului modern este atât de puternică, încât analiştii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox estimează că până la sfârşitul anului, aria totală ocupată de mall-uri şi alte mari centre comerciale, va ajunge la trei milioane de metri pătraţi, din care două milioane sunt în afara capitalei. În aceste condiţii, în care piaţa este dominată de străini, afacerile lui Iulian Dascălu se menţin, iar centrele lui comerciale reuşesc să facă cifre bune de afaceri şi chiar să se menţină pe profit.

O închisoare precum cea in care a fost ţinut Anders Breivik a fost inaugurata in Delta

Un proiect de succes pentru deţinuţii din Norvegia este implementat si la noi in tara in Delta Dunării, pe insula Tătaru, unde peste 50 de condamnaţi se întreţin singuri, îşi construiesc locuinţe si învaţă arta meşteşugurilor tradiţionale. In apropiere de localitatea Chilia Veche pe insula înconjurată de canale, nuferi si păsări exotice, deţinuţi, cei mai mulţi aflaţi in ultimii ani de pedeapsa, construiesc locuinţe, si-au făcut cuptor de pâine si chiar panouri solare. După ce vor fi gata casele, vor sta in ele si vor lucra. Vor construi bărci si vor împleti coşuri pe care le vor vinde. Prin acest proiect deţinuţii, mulţi fără pregătire profesionala învaţă sa construiască case in mod tradiţional si sa lucreze cu stuful. Pe lângă faptul ca învaţă o meserie, au şansa nesperata sa lucreze sub cerul liber. Seara se întorc la penitenciar. Programul este finanţat de ambasada Norvegiei la Bucureşti. După ce vor ieşi din închisoare, deţinuţii îşi vor putea găsi de lucru mai uşor gratie cunoştinţelor acumulate. Ambasada Norvegiei a finanţat acest proiect cu peste 580.000 de euro din care statul roman are o contribuţie de 15%.

De ce vrea Liviu Dragnea un congres PSD cât mai grabnic

Devansarea Congresului extraordinar al PSD cu mai mult de o lună ar însemna un exerciţiu de forţă provocat de Liviu Dragnea: i-ar aduce funcţia de lider deplin al partidului şi ar anihila total aripa Ponta. Mai mulţi lideri din teritoriu, toţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, au cerut organizarea Congresului Extraordinar al PSD în prima jumătate a lunii octombrie, şi nu în noiembrie, aşa cum stabilise Consiliul Naţional în luna martie. Noul preşedinte al PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, unul dintre "locotenenţii" lui Liviu Dragnea, a spus clar că scopul Congresului este acela de a-l legitima pe Liviu Dragnea în fruntea PSD. "Propun rezoluţia privind organizarea unui congres în prima jumătate a lunii octombrie, pentru ca Liviu Dragnea şi conducerea partidului să capete legitimitate şi să putem să ne pregătim cât se poate de serios pentru anul viitor şi pentru mobilizarea partidului", a spus Negoiţă. "Ştim cu toţii că Dragnea nu are competitor şi e mai bine să se rezolve acum. Cine ştie ce mai apare în două luni?", spune un lider al PSD din ţară. Faptul că Liviu Dragnea va candida singur la şefia PSD a fost confirmat şi de secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

Ponta a ajuns să-şi recunoască singur minciunile. Premierul a fost plecat joi în Turcia

Premierul Victor Ponta a recunoscut că a fost din nou în Turcia, după ce, în prealabil, i-a atacat dur pe jurnaliştii care au dezvăluit că a fost plecat joi la Istanbul. În numai trei zile, Ponta a reuşit să se încurce în minciuni, iar din această contradicţie a ieşit la iveală adevărul. Joi după-amiază, site-urile Bn24.ro şi hotnews.ro au dat ştirea că Victor Ponta este plecat în Turcia. Ponta a reacţionat târziu, în jurul orei 22.00, postând un mesaj ironic pe Facebook. "LILO (n.r. - câinele familiei), cea mai bună prietenă a Irinei şi al 5-lea membru al familiei noastre, a văzut la televizor că sunt fugit în Turcia / că mă operez şi nu mă va vedea mult timp!!! A venit uimită să ma întrebe ce fac? Sunt acasă, mă pregătesc să mă uit la meciurile din seara asta de la Campionatul European de Baschet, si apoi sa ma culc pentru ca maine am treaba multa la Guvern! Vă rog nu mai speriaţi bietul câine!", a scris Ponta pe Facebook, lăsând să se înţeleagă că n-a fost plecat nicăieri, că e acasă. Ponta confirmă ştirea după două zile Numai că, sâmbătă seara, la Antena 3, Ponta a recunoscut că a fost plecat în Turcia.

BANCHERUL

De cine si de ce le e frica băncilor

Băncilor le e frica cel mai mult de aşa-numitul fenomen "shadow banking", adică de firmele din afara industriei bancare, mai puţin reglementate si supravegheate, care le fac tot mai multa concurenta in toate domeniile, de la creditare la plăti si transferuri de bani, potrivit ultimului chestionar realizat printre băncile europene de către Autoritatea Bancara Europeana (EBA). Un sistem de shadow banking simplificat, existent in economiile mai puţin dezvoltate, precum Romania, este compus in principal din alte firme financiare non-bancare (IFN-uri), care nu atrag depozite, ci se împrumută la rândul lor de la diverşi finanţatori, inclusiv bănci, bani pe care-i transmit mai departe sub forma de împrumuturi clienţilor. Băncile au in ultimii ani si alţi concurenţi tot mai redutabili, favorizaţi de noile tehnologii oferite de internet si telefonia mobila. Printre cei mai puternici se afla firmele care intermediază online creditarea intre mai multe persoane (peer-to-peer lending sau P2P lending), care au avut in ultimii ani o dezvoltare puternica in unele tari.

Oferta Bancpost de conversie a creditelor din franci in lei este ca o momeala

Bancpost a anunţat o oferta de conversie a creditelor din franci elveţieni in lei, cu o reducere de 30% a ratelor lunare, dar numai timp de trei ani. Problema este ca in urma conversiei creditului din CHF in lei, datoriile clienţilor cresc substanţial, din cauza dublării valorii francului elveţian in raportul cu leul începând cu 2008. De aceea, oferta Bancpost poate fi caracterizata mai degrabă ca o momeala sub forma reducerii ratei timp de 3 ani, iar după ce ai muscat-o, te-ai agăţat in acul majorării substanţiale a datoriei totale a creditului, in urma conversiei in lei. Mai rău, după cei trei ani de dobânda redusa, clienţii vor plăti iar rate obişnuite, cu dobânzi "individualizate", variabile in funcţie de evoluţia Robor plus o marja fixa a băncii. Bancpost spune ca pe durata celor 3 ani dobânda redusa va fi fixa, de 1,5% pentru toţi clienţii, însă după cei trei ani, dobânda devine necunoscuta, întrucât va fi "individualizata", compusa dintr-o marja fixa si Robor.

CAPITAL

Vara a încins piaţa imobiliară

Vremea caniculară din luna august a înflăcărat investitorii imobiliari. Într-o singură lună s-au tranzacţionat proprietăţi comerciale în valoare de circa 320 mil. euro, cu 70% peste volumul din semestrul întâi şi peste cel raportat în întregul an 2009 sau 2010. Cele şase tranzacţii majore înregistrate în august au punctat toate segmentele comerciale ale pieţei imobiliare: birouri, retail şi industrial, fiind un semn de revenire a încrederii investitorilor în realizarea de plasamente. Chiar dacă, în prima jumătate a anului, volumul tranzacţiilor a fost estimat la doar 190 mil. euro, consultanţii imobiliari aşteaptă ca semestrul doi să aducă vânzări suplimentare în valoare de 610 mil. euro. Numai în august s-a realizat deja jumătate din acest volum şi, tot în această lună, s-a demarat procesul de vânzare a unui nou pachet de imobile a căror valoare de lichidare poate fi estimată la peste 50 mil. euro.

Goldman Sachs: Pretul petrolului, pe punctul de a se prăbuşi la 20 de dolari barilul

După ce a recuperat puţin şi a ajuns la aproximativ 60 de dolari barilul la începutul verii, preţurile au căzut la pământ din nou, ajungând la 45.12 dolari pe baril astăzi. Dar s-ar putea să coboare şi mai mult. Astfel, preţul unui baril de petrol ar putea ajunge la doar 20 de dolari în curând, potrivit analiştilor Goldman Sachs, conduşi de analistul Jeffrey Currie. Există un mare surplus de petrol în lume, iar preţul este dus în jos atât de oferta generoasă şi cererea slabă, iar acest lucru ar putea părăsi face ca preţurile să ajungă la niveluri record care nu a mai fost văzute în ultimele decenii. Iată un fragment din cea mai recent notă a Goldman în privinţa petrolului: "Piaţa petrolului este chiar mai excedentară decât ne-am aşteptat şi credem că acest surplus va persista în 2016 în urma creşterii producţiei OPEC, aprovizionării cu petrol non-OPEC şi încetinirea creşterii Chinei, cu riscurile aferente... Deşi nu este cazul nostru de bază, probabilitatea ca preţurile petrolului să scadă la astfel de niveluri, pe care le estimăm la aproape 20 de dolari barilul, devine tot mai mare pe măsură ce cresc stocurile."

Final de epocă? Opreşte America drogul banilor ieftini? - de Adrian Panaite

Investitorii sunt prudenţi faţă de impactul deciziei asupra pieţelor financiare care au ajuns dependente de banii ieftini, în ultimii şapte ani. Oficiali ai băncii centrale ai SUA au anunţat încă de la sfârşitul lui 2014 că intenţionează să ridice dobânda-cheie pentru dolar până la finalul acestui an. Mai au încă trei ocazii să o facă. Prima dintre ele este la şedinţa comitetului de politică monetară din 16-17 septembrie şi unii se aşteaptă ca mişcarea să survină. Ar fi prima ridicare de dobândă din 29 iunie 2006 încoace pentru SUA, ţară care a dat tonul, în urmă cu nouă ani, politicilor neconvenţionale monetare, cu dobânzi zero şi injecţii masive de lichiditate. Din acest motiv nu se ştie încă dacă Fed va lua decizia din septembrie, investitorii ezitând asupra oportunităţii, dar şi a impactului. Cum vor reacţiona economia reală, dar mai ales pieţele financiare care au funcţionat în condiţii de stimulare permanentă, de la declanşarea crizei financiare în 2007? Nu se ştie. De aceea mişcările în sensul întăririi politicii monetare ar urma să fie prudente.

China deschide calea investitorilor privaţi către firmele de stat

Autorităţile chineze au dezvăluti duminică detaliile cu privire la modul în care intenţionează să restructureze sectorul companiilor de stat, inclusiv prin privatizarea parţială, într-un moment în care datele statistice arată o încetinire a ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii, transmite Reuters. Documentul de 20 de pagini emis de Comitetul Central al Partidului Comunist şi Consiliul de Stat include măsuri de curăţare şi integrare a unor întreprinderi de stat, proprietate mixtă şi îmbunătăţirea managementului activelor statului, precizează agenţia Xinhua. 'Reforma întreprinderilor de stat ar trebui să urmeze regulile şi legile economiei de piaţă pentru dezvoltarea unei companii şi să adere la principiul separării proprietăţii de management' se arată în documentul citat. Potrivit Xinhua, firmelor de stat li se va permite să aducă 'diferiţi investitori' care să ajute la diversificarea acţionariatului şi mai multe firme de stat vor fi încurajate să se restructureze înaintea unei listări la bursă.

CURENTUL

Visul frumos s-a terminat: Germania introduce controale la frontiera cu Austria

Germania va introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiaţi care vin dinspre această ţară către Germania, a anunţat duminică ministrul de interne german Thomas de Maiziere, transmite DPA. Bild şi Der Spiegel au anunţat ieri că guvernul de la Berlin a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiaţi, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulaţie în Europa. Toţi poliţiştii federali au fost plasaţi în stare de alertă, a scris Der Spiegel pe site-ul său şi "toţi poliţiştii disponibili vor fi trimişi în landul Bavaria pentru a închide frontierele". Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile măsuri. "Germania îşi închide frontierele cu Austria", a titrat la rândul său pe pagina online cotidianul Bild.

Voluntari - de Tia Şerbănescu

Luni la Bruxelles are loc Consiliul JAI unde miniştrii de interne din ţările UE vor discuta despre cotele obligatorii de refugiaţi. România va fi reprezentată de generalul Oprea care are mandat de la preşedintele Iohannis "să nu exprime adeziunea noastră la cotele obligatorii" - poziţie susţinută şi de alte ţări (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria). O modificare a cotelor e totuşi puţin probabilă: ele au fost votate deja de Parlamentul European, inclusiv de europarlamentarii români - deşi în ţară poziţiile preşedintelui şi ale premierului "sunt concordante" pe acest subiect. Ne asumăm 1785 de refugiaţi. Şi dacă oficialii C.E. refuză cotele voluntare? Care e planul B? Dar dacă cei 6351 de refugiaţi alocaţi României refuză repartizarea? Căci ţările din Est, cele mai reticente faţă de cote nu sunt deloc râvnite de refugiaţi. Premierul Ponta "n-a uitat" că "aceia care ne cer să fim solidari acum, au zis că nu suntem buni de Schengen dar acuma suntem buni de refugiaţi". Păi, dacă nu suntem buni de Schengen e chiar din cauza politicienilor, a corupţiei lor, a piedicilor puse justiţiei, a puciului din 2012.

EVENIMENTUL ZILEI

SONDAJ SURPRIZĂ! Liberalii sunt depăşiţi de PSD în Bucureşti. Pe locul doi: UNPR

Un sondaj Avangarde scoate în evidenţă o situaţie interesantă la nivelul Capitalei. Liberalii sunt depăşiţi de PSD în preferinţele electoratului. PSD este primul partid in preferinţele electoratului intr-un sondaj de opinie realizat de Avangarde in perioada 1-7 septembrie. Potrivit sondajului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, voturile s-ar distribui astfel: PSD - 34%, PNL - 32%, UNPR - 7%, ALDE - 6%, M10 - 5%, PMP - 4%, Partidul Ecologist - 3%, PRM - 2%, PNTCD - 2%. Altele - 5%. Sondajul a fost realizat in perioada 1-7 septembrie 201. Eşantionul de 1000 persoane de 18 ani şi peste este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a Municipiului Bucureşti. Eroare maximă tolerată este de ±3.10%, pentru un interval de încredere de 95%.

Negocieri SECRETE între Rusia si Israel

Cu de la ea putere, Moscova a declarat închisă traficului aerian şi naval zona dintre Tartous, Siria, şi Cipru Motivul ar fi că săptămâna aceasta, între 15 septembrie şi 7 octombrie, ar începe nişte exerciţii militare pe coastele Siriei, în cadrul cărora ruşii vor folosi şi rachete. Fiind înconjurat de capii armatei americane, la comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, Obama i-a transmis lui Putin că "sprijinul militar pentru menţinerea la putere a lui Bashar al-Assad este o greşeală". Nu toţi împărtăşesc punctul de vedere al lui Obama. Serviciile secrete israeliene au dezvăluit că, înainte de a-şi căra trupele şi tehnica militară în Siria, Putin a făcut o ofertă bizară Israelului şi Turciei, şi anume să le "păzească" afacerile cu gaze naturale din Mediterana. Bizară, pentru că era ca şi când ai fi pus lupul paznic la oi. Reamintim care este miza gazelor din Mediterana: UE şi Turcia ar putea scăpa de dependenţa gazelor ruseşti. Dar Bashar al-Assad a semnat deja proiectul în favoarea Rusiei.

S-a descoperit CAUZA care a provocat EXODUL sirienilor

Un studiu publicat în Revista Academiei de Ştiinţe din SUA demonstrează legătura dintre războiul civil din Siria şi un fenomen cu impact planetar, care va schimba destinul omenirii. Cercetătorii sunt de părere că o secetă prelungită, a cărei cauze nu pot fi explicate de evoluţia naturală a vremii în zonă, a lovit Siria, destabilizând regimul Assad. Sociologii sunt de acord că seceta extremă care a durat din 2006 până în 2010 a accentuat dezechilibrele din societatea siriană şi a dus la revoltele din 2011, care au declanşat războiul civil şi cel mai mare val de migraţie din istoria modernă. Ce a produs, însă, o secetă atât de devastatoare? Simulările computerizate efectuate o echipă condusă de Colin P. Kelley arată că seceta este rezultatul unei atenuări a curenţilor atmosferici care aduceau aer umed din Mediterana, combinate cu o încălzire a uscatului, care a accentuat evaporarea apei din sol. Putem afirma că modificarea climei, indusă de activităţile umane, este cea mai probabilă cauză a secetei dezastruoase din Siria, a spus Martin P. Hoerling, meteorolog la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)

JURNALUL NATIONAL

Revizuirea Constituţiei, priveghiul ce a ţinut trei ani

De ani buni, mai toate partidele au avut o idee în comun: Constituţia şi-a arătat limitele şi trebuie schimbată. S-a înfiinţat o comisie în care s-a lucrat trei ani, după care s-a ajuns la concluzia că revizuirea nu se mai face. Condiţiile de revizuire a Constituţiei României sunt considerate de experţi ca foarte restrictive. Este nevoie ca două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere să voteze pentru proiectul de revizuire, înainte de a fi trimis aprobării la referendum. În consecinţă, este nevoie de un consens larg al partidelor parlamentare pentru revizuire. mai există, iar proiectul are şanse nule să mai fie adoptat în această legislatură. Recent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a invitat pe liberali să revină la discuţiile din comisia parlamentară, însă preşedintele Iohannis a simţit nevoia să respingă explicit oferta în locul PNL

Peste 3 milioane de elevi şi preşcolari încep scoala. Structura noului an şcolar

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2015 - 2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare. Excepţie vor face clasele terminale de liceu pentru care anul şcolar este de 37 de săptămâni, din care durata cursurilor - 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se vor încheia pe 3 iunie 2016. Pentru clasa a VIII-a anul şcolar va avea 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată Evaluării Naţionale. Cursurile ultimei clase de gimnaziu se vor încheia pe 17 iunie 2016.

Fructele şi legumele au tras inflaţia în jos

Alimentele s-au ieftinit în august cu 0,8% faţă de iulie, mărfurile nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor au rămas stabile, arată datele de la Statistică. Inflaţia anuală a coborât la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă. Cele mai mari reduceri de preţuri au fost consemnate la fructe proaspete, 12%, urmate de legume şi conserve de legume, -9,5%, şi cartofi, care s-au ieftinit cu 6%. În schimb, s-au scumpit ouăle (+4%), citricele şi alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%) şi zahărul (+0,3%). Din categoria mărfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele şi articolele medicale cu câte 0,5%, pe când frigiderele şi congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%.Transportul aerian şi serviciile de telefonie au avut preţuri mai mici cu 0,4%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate au avut tarife mai mari cu 0,3%.Comparativ cu decembrie anul trecut, alimentele au fost mai ieftine cu 8% în august. În aceiaşi perioadă, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 1,6%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%.

Programul Rabla pentru tractoare, un eşec

Directorul general al SC IRUM SA Reghin, Mircea Oltean, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole, iniţiat în 2011, denumit şi Rabla pentru tractoare, a fost un eşec din cauza birocraţiei. 'Legat de Programul Rabla, au fost nişte încercări în ultimii ani, dar s-a dovedit că a fost un eşec, pentru că documentaţia era foarte laborioasă şi complicată pentru un agricultor de rând, iar aprobările erau mult prea de durată şi atunci lumea a renunţat. Prin acel program s-a reuşit să se vândă undeva la 10 bucăţi. Necesarul de tractoare pentru agricultura românească ar fi de 300.000 de bucăţi', a declarat Mircea Oltean. Potrivit acestuia, IRUM Reghin este singura companie care produce câteva sute de tractoare anual, fiind cea mai mare din România, şi că marea concurenţă este exercitată de firme din străinătate, care cunosc nevoile pieţei româneşti.

NATIONAL

"Chestorul Logan" i-a lăsat desculţi pe studenţii de la Academia de Politie

Presat de ancheta procurorilor privind încercarea de deturnare a atribuirii contractului de construire a unui poligon de tragere cu pistolul, dar si de ultimatumul primit de la conducerea Ministerului de Interne de a face odată lumina, cu documente justificatoare, in acest caz, rectorul Gheorghe Popa nu a găsit alta soluţie decât sa ceara noi fonduri pentru a mai trage de timp cu efectuarea unei noi expertize. Si, sfătuit de cei din aşa-numita "frăţie de la logistica", probabil ca vor cere bani si pentru cumpărarea unor noi bocanci, pentru înlocuirea celor achiziţionaţi la o licitaţie suspecta si cărora le-au căzut deja tălpile. Pentru ca, altfel, ar fi mai mare ruşinea ca bieţii studenţi sa defileze in picioarele goale in fata atâtor demnitari ai statului roman care, ca in fiecare an, vor fi prezenţi cu siguranţă la deschiderea anului şcolar de la Academia de Politie.

Iohannis, ameninţat cu suspendarea

Problema imigranţilor nu numai ca a pus Europa pe jar, dar a si întrerupt brutal tihna preşedintelui Klaus Iohannis. Care s-a trezit ameninţat, intr-un timp record, cu suspendarea. Povestea a explodat pe meleagurile noastre după ce Comisia Europeana a decis sa bage pe gatul României aproape 5.000 de imigranţi, asta deşi oficialii de la Bucureşti anunţaseră anterior ca putem primi maximum 1785 de persoane. Fără a mai aştepta sa se lămurească lucrurile, deputatul independent Bogdan Diaconu (care este si liderul Partidului Romania Unita) l-a somat pe preşedintele Klaus Iohannis sa facă un referendum înainte de a primi si un singur refugiat, in caz contrar ameninţându-l direct cu suspendarea pe "preşedintele lucrului bine făcut"

Tatăl copilului găsit mort pe plaja era traficant de persoane

Abdallah Kurdi, tatăl micuţului care si-a pierdut viaţa pe o plaja din staţiunea turca Bodrum din sud-estul Turciei, este acuzat de mai mulţi refugiaţi ca a fost complice cu traficanţii de persoane. Zainab Abbas, originara din Irak, a declarat pentru Sky News ca Abdallah Kurdi se afla de la început la conducerea ambarcaţiunii care a plecat din Grecia si se îndrepta spre coastele Turciei si i-a fost prezentat drept căpitanul navei, lui plătindu-i si banii pentru traversare, notează Le Point. Femeia a mai relatat ca Abdallah conducea prea repede si ca pasagerii nu aveau veste de salvare. După momentul naufragiului, când toţi ocupanţii ambarcaţiunii se aflau in apa, Kurdi a cerut tuturor sa nu spună ca el se afla la comanda: "Mi-am pierdut deja soţia si copiii, va rog sa nu spuneţi nimic la politie". In egala măsura, si Zaibab Abbas si-a pierdut doi copii in timpul traversării.

Băsescu pariază pe Ponta

Victor Ponta va rezista in fruntea Guvernului pana in 2016. Pronosticul, care spulbera toate calculele PNL-ului, ii aparţine fostului preşedinte Traian Băsescu. Având in spate sprijinul coaliţiei, Victor Ponta îşi va duce fără probleme mandatul pana la capăt, susţine fostul şef al statului, arătând ca vremea demisiei s-a cam dus. "Victor Ponta va sta la Guvern pana in 2016. Nu constat ca PSD ar vrea sa-l schimbe de frica pierderii postului de premier. Logica politica era demisia după punerea sub acuzare", a afirmat Traian Băsescu, precizând si ca premierul nu poate fi revocat de preşedinte. In ceea ce priveşte vreo mişcare spectaculoasa din partea opoziţiei, aceasta este exclusa din start, Băsescu acuzându-i practic pe cei de la PNL ca s-au lăsat încălecaţi de pesedişti.

PUTEREA

PUTEREA cere "decât" demisia ministrului Educaţiei şi despăgubirea părinţilor

Aproximativ 10 mii de familii au contractat sejururi în străinătate în luna februarie 2016, în sistemul "early booking" (rezervare anticipată), bazându-se pe faptul oficial că membrii elevi vor fi în vacanţă. Sistemul early booking oferă tarife foarte avantajoase, dar presupune asumarea unui risc: renunţarea la rezervare duce la pierderea avansului, care este de circa o treime din valoarea contractată. Schimbarea inopinată a structurii anului şcolar 2015-2016, cu doar câteva zile înainte de începerea acestuia, înseamnă, între altele, că elevii vor fi în vacanţă inter semestrială cu o săptămână mai târziu, iar cei care au contractat sejururile pentru perioada 30 ianuarie - 7 februarie vor avea de ales: fie vor pleca oricum, asumându-şi absenţele nemotivate ale copiilor, fie vor renunţa la plecări, asumându-şi paguba de rigoare. Reprezentanţii agenţiilor de turism au calculat pagubele (avansul ce nu va fi returnat în cazul renunţării la sejur) la aproximativ 200 de euro/familie - două milioane de euro în total!

Bombă socială şi medicală: Româncele fac copii tot mai târziu

Media de vârstă la care femeile din România nasc primul copil a crescut cu opt ani în ultimii 25 de ani, ajungând la aproape 27 de ani. Faptul implică şi o creştere a numărului familiilor cu un singur copil, în dauna celor cu doi, trei sau mai mulţi copii. Chiar dacă poate fi privit ca un semn de maturizare şi de adaptare la realităţile economice, fenomenul este îngrijorător din punctul de vedere al sustenabilităţii măsurilor de protecţie socială. În plus, există riscuri medicale majore pentru sarcinile târzii, care se repercutează tot asupra bugetului public. Îmbătrânirea populaţiei pune în pericol, pe termen lung, chiar existenţa naţiunii, în condiţiile în care demografia României este afectată şi de exodul forţei de muncă, descreşterea numărului căsătoriilor, creşterea ratei divorţurilor, scăderea natalităţii.

ROMANIA LIBERA

Eşaloanele doi şi trei ale puterii, măcinate de corupţie

Dosarele premierului Ponta, primarului general Oprescu sau ale unor baroni locali captează întreaga atenţie publică. Dar, flagelul corupţiei nu a atins doar prima linie a guvernării sau a administraţiilor locale, după cum arată anchetele DNA, care au început să devoaleze tot mai mult din afacerile necurate ale celor numiţi pe criterii politice. Sub avalanşa de dosare deschise pe numele unor "peşti mari" (ne amintim, expresia a fost lansată - şi repetată ani la rând - de către oficialii europeni care vorbeau despre lupta anticorupţie în România), aproape că scapă neobservate informaţiile despre "isprăvile" unor secretari de stat, şefi de direcţii şi autorităţi guvernamentale, unele cu rol important tocmai în buna gestionare a banului public. Explicaţia este uşor de intuit. Cum ar putea, de pildă, atrage atenţia publică cazul lui Romeo Nicolae, până acum câteva zile şef la Antifraudă, când ai un premier în funcţie urmărit penal şi aproape de finalizarea anchetei?

Laţul se strânge în jurul clanului Le Pen

Frontul Naţional, extrema dreaptă franceză condusă de Marine Le Pen, a fost inculpat pentru "abuz de primire de bunuri sociale" şi de "complicitate la escrocherie" în cadrul anchetei asupra finanţării campaniilor electorale, în special cea din 2012. În primăvara lui 2014, judecătorii Van Ruymbeke şi Buresi au început să se intereseze de rolul jucat de două structuri care gravitează în jurul Frontului Naţional - micropartidul Jeanne şi societatea Riwal, ambele conduse de apropiaţi ai Marinei Le Pen. În această afacere, mai multe personalităţi din FN sau apropiaţi de acest partid au fost amestecaţi în schemele frauduloase pentru a finanţa ilegal o parte a campaniilor electorale ale candidaţilor la localele din 2011, la legislativele din 2012 şi la prezidenţialele din acelaşi an la care s-a prezentat Marine Le Pen. Societatea Riwal, condusă de un amic apropiat al Marinei Le Pen, ar fi finanţat ilegal FN, dar şi micropartidul ei, Jeanne. În centrul eşafodajului examinat de judecători se află acest micropartid.

Cathedral Plaza, un pas mai aproape de demolare

Curtea de Apel Ploieşti a decis, definitiv, anularea hotărârii prin care fusese suspendată executarea deciziei de demontare a clădirii Cathedral Plaza, arată Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB), scrie Mediafax. Apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice prin care se solicita anularea sentinţei civile din 15 aprilie 2015 a fost admis vineri de Curtea de Apel Ploieşti, care, în rejudecare, a respins cererea de suspendare a executării silite privind desfiinţarea Cathedral Plaza. Hotărârea este definitivă, nefiind supusă recursului, arată duminică ARCB, într-un comunicat de presă.

ZIARUL FINANCIAR

Prima generaţie de copii ai crizei începe şcoala

Luni, 14 septembrie, începe şcoala, un eveniment curent care duce în ghiozdan aceleaşi probleme: şcoli care nu sunt gata, dascăli prost plătiţi, nervoşi şi frustraţi, o programă depăşită de timpuri, un sistem de învăţare bazat în continuare pe memorare şi mai mult decât atât şi o constatare darâmătoare: personajele zilei nu au dat doi bani pe şcoală, pentru că au şcoala vieţii. Dar anul şcolar 2015-2016 mai are o semnificaţie: prima generaţie de copii ai crizei începe şcoala. Această observaţie şi această corelarea îi aparţine lui Dorin Oancea, de la Business Magazin, revistă care a dedicat un număr special acestui eveniment. În 2009 s-au născut 222.388 de copii, cel mai ridicat nivel din perioada 2008-2014. În 2008 s-au născut 221.900 copii, iar în 2014, 184.322 copii. După 7 ani am pierdut 40.000 de copii pe an, o prăbuşire dramatică. Cred că acesta este indicatorul cel mai elocvent pentru ceea ce a însemnat criza în România.

Industria alimentară românească "se mută" în octombrie la Köln

Aproximativ 50 de companii din România merg anul acesta la târgul alimentar Anuga, ce va avea loc în perioada 10-14 octombrie la Köln (Germania), aceasta fiind cea mai mare "reuniune" a producătorilor de alimente din lume, care adună circa 6.800 de expozanţi din 100 de ţări. Printre companiile româneşti care vor participa anul acesta la târg se numără Transavia, Kosarom, Alka Trading, Croco, European Drinks, Unilact Transilvania sau Ocean Fish, dar şi mai multe firme care merg sub "umbrela" federaţiei Romalimenta. "Costurile ce ţin de închirierea standurilor vor fi suportate şi în acest an de Ministerul Economiei prin programul de promovare la export", spun reprezentanţii Romalimenta, federaţia care reuneşte cei mai importanţi actori din industria alimentară românească, o piaţă de 40 mld. lei. La târg participă companii din panificaţie, dulciuri, snackuri, lactate, carne sau băuturi cu afaceri începând de la câteva milioane de lei şi care ajung la câteva sute de milioane de lei.

Teama de criză persistă. Românii au pus deoparte 10 mld. lei într-un an

Românii preferă să-şi ţină în continuare banii la bancă, depozitele totale ale populaţiei crescând într-un an cu 10 mld. de lei, până la 141 mld. lei la sfârşitul lunii iulie. Cel mai rapid ritm de creştere se observă la sumele plasate de populaţie în conturi curente şi de economii, care au crescut într-un an cu peste 27%, în timp ce depozitele la termen aveau în iulie un avans de doar 2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. În termeni nominali, ascensiunea depozitelor overnight într-un an a fost de 8 mld. lei, iar creşterea depozitelor la termen a fost de doar 2 mld. lei. Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii iulie aproximativ 36 mld. lei în conturi curente şi de eco­no­mii, iar depozitele la termen ale populaţiei în lei au fost de 55 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb