REVISTA PRESEI 14.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 14.11.2017

ADEVARUL

Cum a declanşat Oficiul European Antifraudă ancheta în dosarul lui Liviu Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (55 de ani), a fost pus ieri sub acuzare în cel de-al treilea dosar penal. Acuzaţiile procurorilor DNA sunt dintre cele mai grave. Liderul PSD este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, fraude europene şi abuz în serviciu, infracţiuni care i-ar putea aduce şi şapte ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Faptele ar fi fost comise în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie pe care Dragnea a ocupat-o timp de 12 ani, în perioada 2000-2012. Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) ce a fost transmisă la data de 30 septembrie 2016, şi semnala săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene, beneficiar fiind CJ Teleorman.

Dragnea: Nu cred că e vreun membru din conducerea PSD care să nu aibă dosar

Liderul PSD Liviu Dragnea, acuzat de DNA de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă cu fonduri europene în dosarul Teldrum, cu un prejudiciu estimat la 27 de milioane de euro, a declarat, la RTV, că toţi liderii PSD au dosare penale făcute de "statul paralel". Dragnea susţine că sistemul, în frunte cu preşedintele Iohannis, încearcă să-i forţeze demisia. Premierul Mihai Tudose nu l-a sunat azi pe liderul PSD. "Preşedintele Iohannis este beneficiarule benficiarul politic. Nici nu-i nevoie să comande. Sistemul va sări şi pe dumnealui exact cum a sărit şi pe Train Băsescu", a spus el.

Gheorghe Piperea şi-a dat demisia din funcţia de consilier al premierului Tudose după ce i-a cerut demisia lui Dragnea

Avocatul Gheorghe Piperea a anunţat luni seară că şi-a dat demisia din funcţia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose, la câteva ore după ce îi ceruse lui Liviu Dragnea să demisioneze, în condiţiile în care DNA a început urmărirea penală a acestuia într-un nou dosar. Într-o postare anterioară, avocatul se întreabă de ce liderul PSD, Liviu Dragnea, nu demisionează pentru a putea "să demonstreze cu glorie că prezumţia de nevinovăţie merită salvată chiar şi în cazul politicienilor", el întrebându-se, de asemenea, cât timp vor mai polua agenda publică problemele personale ale unui singur om, "hăituit acum de sistemul care până acum l-a protejat şi i-a fost partener".

Avertisment şoc dinspre Rusia: "În câteva ore s-ar putea schimba soarta lui Dragnea şi a PSD"

Site-ul Sputnik, una dintre portavocele mediatice ale guvernului rus, apreciază că noul dosar al lui Liviu Dragnea ar putea schimba soarta liderului PSD, dar şi pe cea a partidului. "În câteva ore s-ar putea schimba soarta lui Dragnea şi a PSD", apreciază una dintre portavocele media ale administraţiei de la Moscova, în legătură cu noul dosar al lui Dragnea de la DNA. "O eventuală nouă inculpare a lui Liviu Dragnea într-un dosar legat de firma "Tel Drum" ar complica situaţia liderului PSD dar şi a partidului - mai ales în contextul bătăliei pe modificările la "Legile Justiţiei", proiect respins de CSM şi de mai multe organizaţii ale magistraţilor, dar şi asupra căruia ministrul Tudorel Toader a adoptat o strategie de amânare şi de pasare a iniţiativei către Parlament", speculează Sputnik.

Ultimul mare producător de utilaj greu din România ar putea fi repus pe picioare

Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj greu din România, privatizat în 2003 pentru 700.000 de euro şi intrat în insolvenţă în 2008, ar putea scăpa de cea mai mare parte a datoriilor dacă AAAS, principalul acţionar, va prelua în plată active ale societăţii pentru a-i stinge datoriile. Potrivit specialiştilor, darea în plată este o modalitate de stingere a datoriilor, care nu poate fi realizată fără acordul creditorului, care în cazul de faţă este statul, prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS). Potrivit planului de reorganizare al societăţii ieşene, prin darea în plată a unor active (modalitate de stingere a datoriei prin preluarea unor bunuri) se acoperă 193,1 milioane de lei din masa credală, adică aproximativ 90% din totalul creanţelor.

Surse: PSD pregăteşte programul de austeritate pe 2018: bugetari concediaţi

Sub pretextul că va evalua angajaţii, Guvernul pregăteşte concedieri masive în instituţiile de stat pentru a reuşi să menţină echilibrul bugetar pe anul viitor, susţin surse politice pentru "Adevărul". Startul a fost dat deja de Ministerul Transporturilor, în timp ce evaluarea celor 135 de secretari de stat este în derulare. În plus, Liviu Dragnea a anunţat că sistemul ajutoarelor sociale va fi regândit. Coaliţia PSD - ALDE pregăteşte o amplă reformă în sistemul public: vor fi subţiate la sânge schemele de personal din instituţiile publice, astfel încât Guvernul să poată acoperi la anul gaura bugetară provocată de creşterile salariale, indexarea pensiilor şi scăderea taxelor.

Cum vor fi afectaţi toţi românii de cea mai mare depreciere din istorie a leului

Leul a avut luni cea mai nefastă zi din istorie, în comparaţie cu moneda europeană. Banca Centrală a anunţat un curs de aproape 4 lei şi 65 de bani pentru un euro, iar specialiştii spun că deprecierea nu se va opri aici. Nu e exclus să ajungem să plătim şi peste 4 lei şi 70 de bani pentru un euro. Efectele devalorizării se simt deja. Consumatorii sunt net dezavantajaţi, cei care au credite în euro sau monede străine, pentru că leul pierde şi în faţa lor, sunt net dezavantajaţi", spune Claudiu Cazacu, expert pieţe valutare. Apropierea sărbătorilor de iarnă pune presiune şi mai mare pe moneda naţională deoarece cresc importurile şi odată cu ele cererea de valută. Acest lucru va majora inflaţia, iar reacţia imediată va fi stoparea consumului.

BANCHERUL

Cursul leu/euro atinge maximul istoric, din cauza tensiunilor politice si a flexibilităţii mai mari permise de BNR

Cursul de schimb valutar leu/euro a atins ieri un maxim istoric înregistrat in statisticile BNR, de 4,6495 lei, pe fondul intensificării tensiunilor politice, după ce DNA a anunţat că-l anchetează pentru fapte de corupţie pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD si al Camerei Deputaţilor, iar Guvernul a adus schimbări importante Codului Fiscal, contestate puternic de partidele de opoziţie, mediul de afaceri, sindicate, mass-media. Cursul a început o creştere abruptă de săptămâna trecută, după ce marţi, 7 noiembrie, guvernatorul Isărescu a spus ca BNR va schimba politica de curs, permiţând o mai mare flexibilitate a acestuia, pentru ca banca centrala sa se concentreze asupra stabilităţii dobânzilor. Cursul de schimb a reacţionat mult mai puternic la tensiunile politice comparativ cu Bursa, care a scăzut marginal ieri, cu 0,42%, astfel că se poate presupune că declaraţiile guvernatorului Isărescu privind flexibilitatea mai mare a cursului au jucat un rol important in evoluţia monedei naţionale.

CURENTUL

Cum se pot nenoroci angajatorii dacă CCR declară neconstituţională OUG de trecere a contribuţiilor

Patronii care măresc până la 01 ian.2018 salariile brute, sunt obligaţi să semneze acte adiţionale cu salariaţii şi să transmită în REVISAL modificarea salariului până pe 31 ianuarie 2018 (după ce se va da o HG pentru prelungirea termenului) sau până la 01 ianuarie 2018. Odată semnat actul adiţional de majorare a salariului, dacă se declară neconstituţională ordonanţa sau dacă ea nu trece de Parlament, patronii vor fi obligaţi să plătească actualele taxe la noul brut, cel majorat, salariul net al angajatului şi cheltuiala totală cu salariatul a firmei crescând proporţional. În această vară, Codul Muncii a fost modificat tot prin OUG astfel încât actul adiţional trebuie încheiat înainte de a produce efecte, în acest caz, 01 ianuarie 2018.

Premierul, somat de Berenghi şi Gornic să înlocuiască steagul rupt de pe clădirea din Piaţa Victoriei

Activiştii civici Cătălin Berenghi şi Cătălin Gornic i-au transmis ieri o scrisoare premierului Mihai Tudose: "Dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca pe cladirea institutiei pe care dumneavoastra o conduceti, drapelul tarii noastre este murdar si zdrentuit, astfel, institutia Guvernul Romaniei, incalca legea 75/1994. Va solicitam sa inlocuiti de urgenta acest drapel, deoarece se apropie ziua nationala si centenarul marii uniri, acest simbol national batjocorit pe cladirea guvernului romaniei nu face onoare poporului nostru. Nu dorim sa primim un raspuns lipsit de profesionalism precum au fost formulate raspunsurile primite anterior (copy paste). Consideram ca institutia Guvernul Romaniei trebuie sa trateze sesizarile cetatenilor cu atentie, profesionalism si respect. Dorim să primim un răspuns concret si fără greşeli din partea instituţiei Guvernul României!!!!"

CURIERUL NATIONAL

Pregătim noi importuri de forţă de muncă

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale din data de 10.11.2017, au fost propuse pentru aprobare o serie de proiecte de acte normative de interes. Unul dintre proiectele dezbatute în cadrul şedinţei este cel privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2018. Prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2017 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2017 s-a stabilit contingentul pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, după cum urmează: a) lucrători permanenţi - 3.000; b) lucrători detaşaţi - 700; c) persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii - 700; d) lucrători înalt calificaţi - 500; e) lucrători sezonieri - 400; f) lucrători stagiari - 100; g) lucrători transfrontalieri - 100.

Ori aducem euro în România, ori ne pleacă românii în zona euro - Andreea Paul (INACO)

Este esenţial să fim racordaţi la participarea la euro. Luna viitoare vom vedea mai concret care este noul mod de a aborda moneda europeană - într-un white paper pentru ţările care urmează să adere. Croaţia şi-a asumat oficial obiectivul politic de a fi membră a zonei euro. Şi-a propus să intre în ERM în următorii trei ani, înainte de a prelua preşedinţia UE în 2020. Cât de tare ne grăbim noi, ţara care declară că vrea?! Pe aceste coordonate, vorbele sunt însoţite de fapte?! Dacă spui că vrei să intri în euro, dar nu îţi pui casa în ordine, nu îţi dublezi vorbele de fapte, rişti să devii neserios, lipsit de credibilitate. Ţine mai mult de Guvernul momentului decât de Parlament.

Smart City, soluţia de creştere pentru Bucureşti

Cea mai mare parte a populaţiei globale locuieşte şi lucrează în prezent în oraşe. Conform previziunilor ONU, până în 2050, aproximativ 70% din populaţia lumii va locui în zone urbane, faţă de 54% în prezent. În ultimii ani, Bucureştiul a fost unul dintre oraşele europene cu cea mai mare rată de creştere a PIB-ului, reflectând într-o oarecare măsură mixul favorabil de sectoare industriale. Oraşul s-a impus, în special, în domeniul serviciilor profesionale şi IT&C, cel din urmă reprezentând un motor sectorial foarte important în creşterea numărului de locuri de muncă. Singura modalitate prin care Bucureştiul va putea să depăşească lipsurile şi să susţină creşterea în viitor este transformarea infrastructurii de transport pe baza unei strategii eficiente de tip smart city.

TransferGo facilitează transferurile între România şi China

TransferGo, compania de transferuri online internaţionale la costuri mici, îşi extinde portofoliul la 46 de ţări la nivel global. Începând din luna noiembrie, clienţii TransferGo pot efectua transferuri către şi dinspre China. Compania anticipează ca, până la finalul primului trimestru din 2018, China să devină principala piaţă de transferuri din afara Europei, surclasând astfel India, Statele Unite ale Americii şi Filipine.

Noi negocieri pentru construirea grupului chinez de la Rovinari

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a anunţat noi negocieri cu şefii Huadian China, pentru construirea grupului de 600 de megawaţi pe lignit la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Este vorba de o investiţie de aproape un miliard de euro, despre care se discută de câţiva ani. A fost semnat chiar şi un memorandum între România şi China pentru materializarea mai multor investiţii chineze în domeniul energetic, între care şi cea de la Termocentrala de la Rovinari. Ultimele discuţii pe această temă au avut loc recent în cadrul formatului de cooperare China - Statele Europei Centrale şi de Est ("16+1"), care a avut loc la Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Marea "scăpare" a DNA in dosarul Tel Drum. Sponsorizare misterioasă şi suspectă

Jurnalistul Dan Andronic a comentat în această seară, la România TV, despre modul în care se duce bătălia la scenă deschisă dintre Liviu Dragnea, liderul PSD şi DNA. Acesta susţine că, în mijlocul acestor ape tulburi, "bătălia se poartă la nivelul instrumentelor de propagandă". Mai mult, jurnalistul a vorbit şi despre un posibil scenariu în care actuala şefă a DNA- aflată într-o continuă campanie de imagine- ar viza drumul spre preşedinţia României. Dan Andronic şi-a justificat afirmaţia, devoalând faptul că o pagină de facebook ce poartă însemnele oficiale ale DNA, - fără ca nimeni din oficialii DNA să raporteze pagina în cazul în care este falsă- comunicatul DNA în cazul Tel Drum este postat şi sponsorizat. Mai exact, susţine jurnalistul cineva a băgat nişte bani ca să-l vadă cât mai multă lume.

Dosar penal în România, pe numele lui Vlad Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc este vizat într-un dosar penal în România. Politicianul este cercetat de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti, sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani, transmite jurnaltv.md. Ordonanţa, semnată pe 17 aprilie de procurorul român Raluca Negulescu, dispune începerea urmăririi penale, în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon.

Luni. 13 noiembrie. Liviu Dragnea, decizie fără precedent pentru colegii de partid

Liviu Dragnea a avut un scurt discurs, ieri, în faţa colegilor din PSD din Camera Deputaţilor. Şeful PSD a impus, în sânul partidului pe care îl conduce, o decizie fără precedent. Dragnea a ridicat o interdicţie impusă în partid. A anunţat că toţi colegii care vor să se manifeste faţă de DNA aşa cum s-a întâmplat azi, în faţa sediului Direcţiei, când aproape 40 de lideri social-democraţi l-au susţinut, sunt liberi să o facă. "Pot merge la DNA să îşi susţină colegii.", le-ar fi spus Dragnea colegilor săi, conform Antena 3.

Catastrofa în Italia! "Squadra Azzurra" a ratat calificarea la Campionatul Mondial, după 60 de ani

Italia nu va participa la Campionatul Mondial găzduit anul viitor de Rusia. "Suqadra Azzurra" a fost eliminată, după o dublă de baraj disputată împotriva Suediei. În tur, nordicii s-au impus cu scorul de 1-0, iar în retur, pe "Giuseppe Meazza", a fost consemnată egalitate fără goluri. Italienii ratează un turneu final mondial după 60 de ani, ultima performanţă de acest gen fiind înregistrată în 1958, la CM găzduit de Suedia. "Centralul" spaniol Antonio Mateu Lahoz a făcut praf meciul. Ibericul n-a dictat câte două lovituri de la 11 metri pentru fiecare echipă! "Italia, asta este Apocalipsa! Am ratat Mondialul", a titrat "Gazzetta dello Sport", imediat după dezastrul de la Milano.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea, urmărit penal pentru 5 infracţiuni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, anunţă DNA. DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de: - constituirea unui grup infracţional organizat, - două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, - două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Gheorghe Mărmureanu despre când va fi următorul mare cutremur în România

Următorul mare cutremur care se va produce în România va fi după anul 2040, a declarat, luni, în Vrancea, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, la o conferinţă în faţa profesorilor de geografie din Focşani. Cel mai renumit seismolog român a ajuns la această concluzie după ani întregi în care a studiat periodicitatea producerii marilor cutremure din Vrancea. Studiind ritmul, magnitudinea, intensitatea şi periodicitatea producerii marilor cutremure, Mărmureanu a ajuns la concluzia că ţara noastră nu va fi lovită de un seism major mai devreme de anul 2040.

Antreprenorul german Juergen Schunn, premiat la Gala Topului Naţional al Firmelor

Cele mai performante companii din industrie, servicii, comerţ, turism, construcţii, cercetare-dezvoltare şi high-tech, agricultură, silvicultură şi pescuit au fost premiate în cadrul celei de a XXIV-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor. Evenimentul a avut loc pe 9 noiembrie la Centrul Expoziţional Romexpo şi în deschiderea sa au avut loc discursurile preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR0), Mihai Daraban, şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis prin intermediul unui consilier prezidenţial. Printre cei mai de succes oameni de afaceri din România ce au urcat pe scena Galei Topului Naţional al Firmelor 2017, s-a aflat Juergen Schunn, preşedintele grupului de firme Auto Schunn, reprezentanţă Mercedes-Benz în România din anul 1993.

NATIONAL

Statul paralel, plătit din Norvegia!

Mecanismul Financiar Norvegian a devenit un jucător mai mult decât important pe piaţa financiară europeană, prin generoasele granturi oferite din postura de "stat donator" unor ţări aflate in plin proces de recuperare a diferenţelor fata de Occident. Numai ca, deşi la început toate ţările est-europene se băteau să obţină o "felie" cât mai mare din "generozitatea" norvegiana, acum s-a ajuns ca statele membre ale "Grupului de la Visegrad" sa ceara stoparea acestor donaţii! Totul in urma semnalelor tot mai puternice că, de fapt, fondurile astronomice puse la bătaie sub forma granturilor norvegiene nu ar fi decât "fonduri de solidaritate" nu cu guvernele tarilor respective, ci doar cu reţelele sorosiste!

Tăriceanu se sinucide politic, cu Dudele regale de gat

Imaginea actuala a Casei Regale, cu un Rege aflat in mare suferinţa, se conturează mai degrabă ca a unui SRL aflat într-o goana nesfârşită după arginţi si alte beneficii. In context, propunerea legislativă ce prevede recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat si acordarea ei a statutului de utilitate publică pare încă un cadou făcut Alteţelor Lor Margareta si Duda. Principalul susţinător al cadorisirii Casei Regale cu diverse avantaje este Calin Popescu Tăriceanu.

In PSD, toate tunurile sunt pe Dragnea

La nivel oficial, toţi pesediştii jură că sunt trup si suflet cu si lângă Liviu Dragnea. Când rămân singuri, mulţi social-democraţi scot cazmalele si sapa cu sârg la groapa mult iubitului si apăratului preşedinte. Coincidenta a făcut ca exact in momentul in care Liviu Dragnea este din nou înghesuit de DNA prin PSD sa circule rezultatele unui sondaj comandat chiar de social-democraţi. Un sondaj conform căruia Liviu Dragnea si Mihai Tudose sunt in picaj, ceea ce înseamnă si că partidul nu va întârzia să o ia pe urmele lor. Altfel spus, sondajul ii bagă in cofa pe liderul en-titre si pe premierul care i-ar putea lua locul la o adică si asta strict pentru informarea social-democraţilor, rezultatele fiind doar de uz intern si nu unele destinate livrării publice. Firea vrea să scape dintr-o singură lovitură si de Dragnea si de Tudose.

PUTEREA

OLAF CONFIRMĂ acuzaţiile DNA împotriva lui Dragnea

Oficial European de Luptă Antifraudă (OLAF) a confirmat printr-un comunicat de presă dat luni, chiar în timpul declaraţiei făcute de Liviu Dragnea, sesizarea DNA în cel de-al treilea dosar al preşedintelui PSD, ca urmare a unei investigaţii proprii, prin care recomandă recuperarea integrală a 21 de milioane de euro, sumă ce reprezintă fonduri europene. "Contribuţia OLAF la această anchetă a fost accentuată de DNA. DNA a explicat că dosarul propriu a venit în urma a două investigaţii făcute de OLAF cu privire la proiecte finanţate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcţia de drumuri în România, care au fost finalizate în mai şi septembrie 2016", arată OLAF în comunicat.

Ponta RUPE TĂCEREA: Dragnea o sună pe Kövesi când iese de la Antena 3

Victor Ponta face dezvăluiri bombă despre tolerarea reciprocă între Kövesi şi Dragnea. Potrivit fostului premier, între şeful PSD şi şefa DNA ar exista o înţelegere tacită. "Cei anti-DNA vin şi mă întreabă: Domne, dar Dragnea de un an de zile, în afară de vorbit la Antena 3, televiziunea fiind ea anti-Kövesi, dar, în rest, are Parlament, are Guvern, n-a făcut nimic, domne. Păi, zic, vă spun eu, după ce Dragnea iese de la emisiune de la Antena 3 o sună şi-i spune "Hai, mă, Codruţa, m-a pus Gâdea să spun, nu mă lua în serios, hai să ne vedem, hai să discutăm!", a declarat Ponta într-un interviu pentru VoxPublica.

Senatul a DECIS: Maghiarii nu vor avea o zi a comunităţii

Plenul senatului a respins luni cu majoritate de voturi iniţiativa legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Tot luni, proiectul a primit raport de respingere luni în comisia pentru drepturile omului din Senat. Iniţial, iniţiativa UDMR a primit raport de admitere, dar a fost retrimis la comisie pentru un nou raport la solicitarea PSD.

ROMANIA LIBERA

Trenul de Dragon, o fantomă care înconjoară Bucureştiul

Singurul tren urban din România, care leagă Gara de Nord de Gara Obor din Bucureşti, trecând pe la Dragonul Roşu, circulă mai mult gol. În alte capitale europene, transportul feroviar este soluţia pentru descongestionarea traficului. Înainte de ora cinci dimineaţa, Gara de Nord este aproape pustie şi nici temperatura nu este tocmai prietenoasă în această perioadă a anului, aşa că puţinii călători trec zgribuliţi şi în viteză. La ora 4.45, fără nicio întârziere faţă de Mersul Trenurilor, garnitura se pune în mişcare şi prinde viteză (linia este modernizată, făcând parte din Magistrala 800 Bucureşti-Constanţa). După numai opt minute (nici cu maşina personală şi nici chiar în zori nu reuşeşti să scoţi un timp atât de bun), urmează prima oprire, la Gara Băneasa.

Rectificare bugetară. Guvernul va plăti 400 de milioane de lei pentru pensii speciale

Finanţarea unor creşteri de salarii şi a plăţii unor pensii speciale reprezintă partea cea mai consistentă a proiectului de rectificare bugetară, peste două miliarde de lei. Proiectul de ordonanţă, care va fi discutat săptămâna viitoare de Guvern, se bazează pe majorarea PIB-ului nominal de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane de lei. Guvernul plăteşte acum 400 milioane de lei numai pentru pensiile speciale din Ministerul Administraţiei şi Internelor. De asemenea, bugetul SRI pentru asistenţă socială a fost majorat cu 23 de milioane de lei.

ZIARUL FINANCIAR

Furtuna valutară arată de ce România trebuie să-şi ia cât mai repede euro ca scut

Lunga perioadă de stabilitate a cursului valutar leu-euro a dat iluzia unei apartenenţe "de facto" a României la zona euro. Puţini se mai temeau şi se mai tem astăzi de o scădere accentuată a leului faţă de euro. Ultima a fost în toamna anului 2008. Dar deprecierea recentă a leului, de 1% în mai puţin de o săptămână, arată de ce are sens ca România să grăbească aderarea la euro. Riscul valutar planează asupra capului unei economii cu o datorie externă de 90 de miliarde de euro. Dacă mâine cursul leu/euro va fi de 5 sau 6 lei, mii de companii vor intra în insolvenţă şi zeci de mii de joburi vor fi puse în pericol, fără vina lor directă. Cu cât pot fi reduse riscurile macroeconomice, cu atât mai bine.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 780 mil. lei la 9 luni

Banca Transilvania a anunţat luni seară pe bursă rezultatele financiare la 9 luni din 2017, care indică un profit net de 780 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut. Banca, numărul doi în România, a ajuns la active de 54,9 miliarde de lei, cu o solvabilitate de 17,95%, care nu include rezultatul primelor 9 luni ale anului. Creditele în sold au ajuns la 29,9 miliarde de lei, în creştere cu 10%, faţă de finalul anului 2016. Depozitele totale ale clienţilor au crescut cu 7%, până la 44,98 miliarde de lei faţă de finalul anului 2016. Banca Transilvania este în plin proces de achiziţie a Bancpost, tranzacţie aşteptată să se încheie la finalul lunii noiembrie.

Nuclearelectrica, cel mai performant emitent din BET, are un profit net de 225 mil. lei la nouă luni, plus 120%

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi cea mai performantă acţiune din componenţa indicelui bursier BET, a raportat un profit net de 225 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie 2017, plus 120% faţă de acelaşi interval de timp de anul trecut, în timp ce veniturile din exploatare s-au majorat cu 17%, la 1,4 mld. lei. Ieri după anunţarea rezultatelor, acţiunile SNN se tranzacţionau la 7,65 lei. De la începutul anului acţiunile SNN au urcat cu 64%, evoluţie ajustată cu dividendele plătite de producătorul de energie nucleară. Principalii factori care au stat la baza rezultatelor pe nouă luni sunt creşterea profitului operaţional (EBITDA) cu 38,5%, la 647 mil. lei, creşterea cantităţii de energie electrică produsă, respectiv vândută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb