REVISTA PRESEI 15.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 februarie 2017

REVISTA PRESEI 15.02.2017

ADEVARUL

Giganţii elicopterelor se bat pe România

Francezii de la Airbus şi americanii de la Bell Helicopter concurează pentru piaţa elicopterelor din România. Nevoia tot mai acută a ţării noastre de a înlocui flota de elicoptere Puma învechite a atras atenţia producătorilor francezi şi americani, care se luptă să obţină un contract cu Guvernul. În timp ce Airbus aşteaptă doar un semn favorabil din partea autorităţilor române pentru a produce primul aparat de zbor chiar în fabrica din Ghimbav, ţel care poate fi atins cel mai devreme la finalul anului viitor, Bell Helicopter vrea să folosească piese produse la Braşov pentru a livra elicoptere Viper. Atât reprezentanţii Airbus, cât şi cei ai Bell au avut luna aceasta întâlniri cu oficialii români.

Militarii americani şi tehnica lor performantă de luptă au sosit la Mihail Kogălniceanu

Trupele americane au sosit la Mihail Kogălniceanu din seara zilei de luni, 13 februarie. Este vorba de un efectiv de 500 de militari din Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii, tancuri, vehicule de război şi mortiere. Militarii americani vor sta la Baza de la Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni pentru a întări forţele de apărare a flancului estic NATO. Locul lor va fi luat apoi de altă unitate. "Este cam frig, ce-i drept", constată americanii, care rezistă stoic unui ger de minus 10 grade Celsius. "Suntem aici pentru a asigura interoperabilitatea în cadrul NATO şi a ne pregăti pentru toate ameninţările. Asigurăm securitatea tuturor partenerilor noştri din estul Europei. Această operaţiune a fost un test şi pentru noi, pentru a ne verifica viteza de reacţie", a declarat maiorul Scott Stephens de la Brigada a treia Blindate.

Prima criză la Casa Albă: consilierul pe probleme de Securitate Naţională a demisionat

La trei săptămâni de la instalarea noii administraţii, consilierul pe probeleme de Securitate Naţională, Michael Flynn, unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui Trump, a căzut victimă relaţiilor sale ambigue cu Rusia. Luni seara seara, generalul Michael Flynn, 58 de ani, a fost nevoit să demisioneze din funcţia de consilier-cheie pentru securitate naţională. El a fost înlocuit temporar cu un alt general, Keith Kellogg, 72 de ani, până în prezent, "şeful de stat major" al Consiliului Naţional de Securitate. Michael Flyn a demisionat după dezvăluirile potrivit cărora el a discutat despre sancţiunile americane împotriva Rusiei cu ambasadorul rus în SUA înainte ca Trump să-şi preia mandatul şi că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu conversaţiile.

Sentinţa de care se agaţă politicienii ca să reînvie Ordonanţa 13

O sentinţă pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, într-o cauză de abuz în serviciu judecată definitiv, a amplificat încă şi mai mult scandalul legat de ordonanţa 13, cea din cauza căreia românii protestează de două săptămâni. Politicienii folosesc sentinţa ca să repună pe tapet "meritele" ordonanţei 13. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, punând în aplicare interpretarea dată anul trecut de către Curtea Constituţională asupra definiţiei abuzului în serviciu.

Votul asupra legii prin care Iohannis este eliminat din procedura de numire a şefilor ÎCCJ, DNA, DIICOT, amânat pentru o lună de senatorii jurişti

Senatorii jurişti au decis amânarea timp de o lună a proiectului de lege iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu care exclude preşedintele şi ministrul de Justiţie din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor-sefi, motivul fiind că noul Guvern nu a avut timp să fie consultat şi să îşi exprime un punct de vedere. Proiectul de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor potrivit căruia se modifică procedurile de numire a procurorilor şefi şi a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iniţiat de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptat tacit de către plenul Camerei Deputaţilor. Tăriceanu susţine în expunerea de motive că a depus acest proiect de lege pentru "a scoate actul de justiţie de sub influenţa prea mare a factorului politic".

Piaţa pariurilor sportive a explodat: creştere de peste patru ori ori în 7 ani

Patronii caselor de pariuri îşi văd afacerile din ce în ce mai profitabile, pe măsură ce febra îi cuprinde mai tare pe fanii din fotbal, baschet, handbal sau din orice alt sport, iar piaţa este în continuă dezvoltare şi maturizare. Afacerile realizate de firmele de pariuri sportive din România au depăşit trecut anul trecut pragul de 1,5 miliarde lei, iar pentru 2017 experţii anticipează un rezultat cel puţin la acelaşi nivel, după ce în ultimii 7 ani piaţa crescând de peste patru ori, arată o analiză KeysFin despre piaţa pariurilor sportive din România. Acest segment al economiei înregistrează rezultate spectaculoase, pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate.

Chirurgi anchetaţi că s-au plâns public de problemele de la Spitalul Colentina

Situaţia celor doi neurochirurgi de la Spitalul Colentina care au decis să vorbească public despre problemele cu care se confruntă în unitatea medicală, respectiv lipsa de personal şi faptul că nu mai au voie să opereze după ora 15.00, pare să se înrăutăţească, după ce conducerea spitalului a decis să-i cerceteze disciplinar. "Aşa se întâmplă cu angajaţii vocali, sunt puşi la colţ", spun specialiştii. Cei doi neurochirurgi Ionuţ Gobej şi Dorin Bică vor fi chemaţi în Comisia de Disciplină, riscând sancţiuni care pot merge de la mustrare şi până la desfacerea contractului de muncă, dacă se va decide că au prejudiciat în vreun fel numele spitalului. Gobej şi Bică erau rezidenţi la Paris în 2014, când au fost contactaţi de fostul manager Bogdan Andreescu pentru a realiza o secţie de neurochirurgie.

Trei inculpaţi din dosarul lui Liviu Dragnea au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a spus judecătorilor de la instnaţa supremă că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Alţi trei inculpaţi au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor. Instanţa a stabilit următorul termen de judecată, în dosarul acestuia, pentru 28 martie.

Prima navă scufundată de gheaţă pe Dunăre

Nava avariată de sloiuri este o dragă aflată la ancoră pe malul fluviului. A fost răsturnată de gheaţă şi este pe jumătate sub apă. Armatorii spun că vor face toate demersurile juridice pentru ca statul să suporte daunele pentru că nu a ţinut navigabil şenalul. Este vorba despre o dragă folosită la extragerea pietrişului, aparţinând firmei Pronav SRL din Constanţa, care era la ancoră în apropiere de Călăraşi. Nava era în conservare şi, din fericire, niciun marinar nu se afla la bordul ei în momentul în care s-a produs nenorocirea.

BANCHERUL

Bancherii nu-si schimba abordarea fata de clienti

Bancherii nu-si schimba abordarea fata de clienti, pentru a le face mai multe concesii, in special in cazul celor cu credite in franci elvetieni (CHF), dupa ce Curtea Constitutionala a modificat legea privind darea in plata, in vederea aplicarii principiului impreviziunii, si dupa ce a declarat neconstitutionala legea privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric. Bancherii nu sunt dispusi la concesii, in ciuda faptului ca in motivarea deciziei privind legea darii in plata, Curtea Constitutionala spune ca in cazul impreviziunii este nevoie de adaptarea contractului de credit la noua realitate, pe baza principiului echitatii, adica "exacta compensatie". Ceea ce inseamna ca bancile ar trebui sa imparta cu clientii in mod egal povara unui element de impreviziune, cum este cresterea cursului CHF/RON, ceea ce nu au facut pana acum.

COTIDIANUL

Duplicitatea lui Klaus Iohannis - Cornel Nistorescu

FDGR, cu Iohannis preşedinte, a cerut instanţei să recunoască organizaţia sa ca fiind "succesoarea în drepturi" a Grupului Etnic German (Deutsche Volksgruppe). Numai că Deutsche Volksgruppe era o organizaţie de drept public, înfiinţată în baza unui acord între D. Manoileanu şi Joachim von Ribbentrop şi implicată în crime, în mobilizat soldaţi din România pentru armata lui Hitler. De asemenea, există documente care atestă implicarea Deutsche Volksgruppe în confiscarea sau în cumpărarea subevaluată de proprietăţi ale evreilor. În acelaşi timp, în privinţa antisemitismului, Klaus Iohannis s-a arătat a fi cel mai diligent preşedinte al României. A propus înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului, la Bucureşti, şi va face diligenţe, pentru că are "ambiţia ca România să devină un centru est-european pentru antisemitism".

Concluziile comisiei de investigare a "dispariţiei" celor 10 miliarde din buget

Comisiile reunite de buget din Parlament pentru a investiga eventuala gaură de 10 miliarde de euro din bugetul de stat pe 2016 au stabilit că gradul de realizare al indicatorilor nu justificau o rectificare bugetară pozitivă, nici în iunie, nici în noiembrie 2016, aşa cum a decis Guvernul Cioloş, a declarat preşedintele Comsiei de buget din Senat, social-democratul Viorel Arcaş. Raportul celor două Comisii de buget, finanţe şi bănci nu a identificat nicio "gaură" în bugetul României din 2016, aşa cum s-a afirmat public la începutul anchetei şi nu a constatat dispariţia unor sume de 10-14 miliarde lei din trezoreria statului sau că s-ar fi făcut presiuni asupra funcţionarilor pentru aprobarea rectificărilor bugetare din 2016.

Când stânga şi sindicatele se opun impozitării companiilor

Elveţienii au respins un proiect de reformă fiscală care prevedea anularea taxelor reduse plătite de companiile străine, oferindu-le în schimb o serie de alte beneficii, pentru a le încuraja să rămână în Elveţia. Proiectul a stârnit controverse şi, după strângerea a 50.000 de semnături, a fost supus unui referendum. 59% din alegătorii prezenţi la urne au respins impozitarea mai dură a companiilor străine. Nu mai puţin de 24.000 de companii multinaţionale din Elveţia nu plătesc niciun fel de impozit, ci doar o taxă federală de doar 7,8%. Campania împotriva majorării taxelor pentru companii a fost condusă, în mod surprinzător, de partidele de stânga şi cele ecologiste, alături de sindicate şi de liderii religioşi, care au susţinut că cei care vor plăti pentru această reformă vor fi de fapt cetăţenii, prin creşterea impozitelor şi scumpirea serviciilor publice.

CURENTUL

Un ministru din Guvernul Grindeanu, fotografiat cu George Soros

In presa pro-PSD a fost publicată o fotografie de grup în care apar Monica Macovei şi George Soros, aceasta constituind în opinia PSD o dovadă a legăturii dintre cei doi. Curentul prezintă astăzi o fotografie în care apare un ministru al Guvernului alături de George Soros. Este vorba de Gabriel Petrea, ministrul pentru consultare publică şi Dialog Civic. Preluând logica jurnaliştilor Pro-PSD, aceasta este "dovada că cei doi sunt apropiaţi". Pe când era prim-ministru, Victor Ponta s-a întâlnit şi el în secret, fără ca acest lucru să fie consemnat pe agenda oficială a premierului, cu miliardarul George Soros. Informaţia a fost confirmată, cu greu, chiar de Victor Ponta care a bâlbâit o explicaţie cum că ar fi discutat cu George Soros şi cu Damian Drăghici (actual europarlamentar PSD) programele pentru romi.

CURIERUL NATIONAL

Salariul din România, penultimul loc din UE

Deşi salariul minim s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la 275 euro, acesta este cu doar 40 euro mai mare decât în Bulgaria, care se situează pe ultimul loc în clasamentul Eurostat. Salarii mai mari ca la noi, dar sub 500 de euro, sunt în Letonia şi Lituania (ambele 380), Cehia (407), Ungaria (412), Croaţia (433), Slovacia (435), Polonia (453) şi Estonia (470). Salarii între 500 şi 1.000 de euro sunt în Portugalia (650), Grecia (684), Malta (736), Slovenia (805) şi Spania (826), iar peste 1.000 euro în Luxemburg (1.999), Irlanda (1.563), Olanda (1.552), Germania (1.498 ), Franţa (1.480) şi Marea Britanie (1.397).

Grindeanu susţine că nu vrea să preia conducerea PSD

Premierul Sorin Grindeanu a negat zvonurile potrivit cărora s-ar fi certat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. De asemenea, el a respins şi informaţiile că ar vrea să preia funcţia de şef al partidului. "Azi m-am întâlnit cu domnul Dragnea, m-am întâlnit şi cu domnul Tăriceanu",a declarat Grindeanu, pentru Antena 3, dorind astfel să dezmintă informaţiile despre presupuse tensiuni care ar exista între el şi Dragnea.

Pentagonul şi-a angajat hackeri ca să-şi testeze calculatoarele

Pentagonul a angajat mai mulţi hackeri care au ca misiune să ia la ţintă sistemele guvernamentale interne sensibile pentru a descoperi rapid eventuale vulnerabilităţi. Într-un proiect-pilot demarat recent, Serviciul de Apărare Digitală al Pentagonului a angajat 80 de hackeri pentru testarea reţelelor de e-mail şi transferul de documente şi imagini între reţele, inclusiv cele clasificate. Cu toate că nimeni nu se aştepta, în câteva ore de la demararea programului a şi venit primul raport de la un hacker care semnala o vulnerabilitate.

INS: Produsul intern brut a crescut în 2016 cu 4,8%

Comisia Europeană avertizează că preţurile de consum vor creşte treptat în 2017 şi mult mai alert în 2018. Produsul intern brut a crescut în 2016 cu 4,8%, potrivit anunţului făcut marţi de Institutul Naţional de Statistică, după ce PIB-ul a decelerat în ultimul trimestru la 1,3% comparativ cu trimestrul III 2016. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2015, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,7% pe seria brută şi de 4,8% pe seria ajustată sezonier. Comisia Europeană (CE) estimează o creştere a economiei cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%, potrivit raportului publicat de instituţia europeană.

Piaţa cosmeticelor, estimată la 28 milioane de euro

onderea cea mai mare a vânzărilor o reprezintă produsele pentru îngrijirea părului - 17 mil. euro -, urmate de cele pentru îngrijirea corpului. Doar unul dintre marii retaileri specializaţi în comercializarea de produse profesionale pentru îngrijirea părului a înregistrat anul trecut vânzări în valoare de 5,6 milioane de euro. 85% dintre cumpărători sunt femei cu vârste cuprinse între 20 - 50 ani, în timp ce restul sunt consumatori bărbaţi cu vârste între 20-45 ani.

Fuziune spectaculoasă: Peugeot-Citroen încearcă să preia Opelul de la General Motors

Fuziune spectaculoasă pe piaţa auto europeană: grupul PSA este în discuţii pentru o eventuală preluare a Opel de la General Motors. Dacă cele două grupuri, care au mai avut colaborari în trecut, vor ajunge la un consens, compania rezultată va avea 16% din piaţa continentală, anunţă Hotnews citând surse internaţionale. Informaţia a fost confirmată de Bertrand Blaise, purtător de cuvant la Peugeot-Citroen, care a declarat că PSA explorează o serie de iniţiative strategice cu Opel, inclusiv o potenţială achiziţie. Reuters şi Bloomberg au scris pe surse despre discuţii, fiind posibil ca anunţul de fuziune să fie făcut în câteva zile. Cele două grupuri cumulează 16% din piaţa auto europeană, doar grupul german Volkswagen având mai mult (24%).

EVENIMENTUL ZILEI

Anchetator DNA, despre procurorul general: "E o zdreanţă!"

Dezvăluirile incendiare despre o adevărate mafie a dosarelor instrumentate de procurori continuă să vină de pe casetele celor care au înregistrat şi au dat publicităţii convorbiri cu procurorul Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti. România TV a difuzat un dialog dintre soţia unui inculpat si magistrat. În dialogul dintre cei doi, Negulescu îl jigneşte grav pe procurorul general al României. În urma dezvăluirilor, şeful Ministerului Public, Augustin Lazăr, a cerut o anchetă disciplinară şi extinderea cercetărilor în cazul anchetei care îl vizează pe Negulescu.

Grindeanu s-a consultat cu Ponta pe politică externă, economie şi "alte teme"

Pregătirea României în perspectiva preluării în 2019 a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene s-a numărat printre temele de discuţie de luni, de la Palatul Victoria, dintre premierul Sorin Grindeanu şi fostul premier Victor Ponta, potrivit unui răspuns oficial al Guvernului pentru "Evenimentul zilei". Grindeanu a avut, luni, o întâlnire la Guvern cu Ponta. "Întâlnirea a avut loc la invitaţia primului-ministru Sorin Grindeanu", a transmis Guvernul pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

Noul val al exodului românesc loveşte la temelia economiei

Procentual România e naţiunea cu cea mai mare creştere a diasporei din întreaga lume, fiind întrecută doar de Siria, care e în război. Comparaţia e cu atât mai şocantă cu cât suntem ţara cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. E un val de migraţie pe care niciun Guvern din 1990 până astăzi nu a reuşit să îl oprească. Periculos este că au început să plece inclusiv tinerii educaţi care îşi găsiseră şi bunăstarea materială în ţară.

Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl

Jurnalistul GSP Cătălin Tolontan îşi cere scuze publice pentru erorile din articolul legat de radiaţiile de la Muzeul de Geologie din centrul Bucureştiului. În acelaşi timp, Tolontan susţine că dincolo de aceste erori, valorile reale de radiaţii sunt oricum periculoase. Între timp, Muzeul de Geologie a fost închis marţi. Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului şi sensul investigaţiei jurnalistice: conducerea Institutului şi a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună ştiinţă existenţa unei radiaţii mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaţilor şi a vizitatorilor! Ţinând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiaţia este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată. În pivinţă e şi mai mare. În depozitul subteran radiaţia oscilează între de 40 de ori şi de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.

Magistraţii vor lege pentru răspunderea materială a aleşilor

După ani de eşecuri, se pregăteşte un nou proiect de lege pentru răspunderea magistraţilor. Moment de contraatac pentru magistraţi. Tot mai multe voci cu greutate din lumea Justiţiei solicită o lege similară pentru parlamentari. Magistraţii vor ca aleşii poporului să răspundă material în cazul în care legile pe care le aprobă sunt declarate ulterior neconstituţionale. Un nou proiect de lege pentru răspunderea magistraţilor a fost asumat public de PSD prin vocea fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, cel care a vorbit deschis despre subiect încă de la audierile în comisiile parlamentare şi, ulterior, la şedinţa pentru constituirea noului CSM.

Scandal la Washington: ale cui interese servesc ambasadorii SUA?

Un uriaş scandal politic este în curs în Albania după ce ambasadorul Statelor Unite l-a acuzat deschis pe Procurorul General al ţării că se opune reformelor sistemului juridic. Procurorul general, la rândul lui, a respins aceste acuzaţii şi l-a reclamat pe ambasadorul Donald Lu pentru imixtiuni în anchete şi jocuri politice sub influenţa lui George Soros. Ca represalii, Ambasada SUA a retras vizele de intrare în Statele Unite mai multor procurori.

Importurile, record postdecembrist

Datele de la Statistică arată că în 2016 valoarea totală a importurilor României a fost de 67,3 miliarde de euro, din care 8,7% (5,8 miliarde de euro) au reprezentat importurile de produse alimentare, băuturi şi tutun. Pe de altă parte, valoarea totală a exporturilor României a fost de 57,3 miliarde de euro, din care 8,4% (4,8 miliarde de euro) au reprezentat exporturile de produse alimentare, băuturi şi tutun. Date îngrijorătoare vin şi de la Banca Naţională. Contul curent al balanţei de plăţi (care cuprinde toate tranzacţiile economice şi financiare ale României cu restul lumii) a înregistrat, în 2016, un deficit de 4,12 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de cel din 2015, când s-a situat la 1,94 miliarde de euro. Un miliard de euro este deficitul comercial (diferenţa dintre importuri şi exporturi) înregistrat în 2016 la capitolul alimente.

NATIONAL

Soc! Klaus, divortat de Carmen!

Seful statului nu doar ca s-a trezit brusc, dar, spre stupefactia propriilor colaboratori de la Palat, s-a transformat peste noapte intr-un jucator agresiv, de zici ca s-a reintors Basescu in fruntea tarii. Iar schimbarea radicala se datoreaza discretei firme despre care se spune ca a pus-o la treaba BND-ul german pentru a-l revitaliza pe cel mai loial aliat al Angelei Merkel in aceasta parte a Europei. Pragmatici cum ar trebui sa fie toti consilierii de imagine, "mercenarii" germani au tras rapid concluzia ca una dintre primele decizii, desi deloc usoara, pe care trebuie sa o ia Klaus Iohannis ar fi sa nu se mai afiseze atat de mult cu prima doamna. Cea care, in opinia consilierilor, ar suferi de un irecurabil capital negativ de imagine.

"Cucu lu' Badalau" nu "ciripeste" la DNA!

Ministrul Transporturilor, având la dispozitie unul dintre cele mai impresionante bugete, a ajuns Razvan Cuc. Despre care pana si in partid nu se stia mare lucru, decat ca este "al lui Badalau". Insa in ciua acestei "apartenente" politice, primul gest facut de noul ministru la conducerea Transporturilor a fost sa-si traga drept sfetnic de taina pe nimeni altul decat Dan Costescu. Adica tocmai cel "girat" de Vasile Blaga drept ministru tehnocrat la MT.

Supermeciul de 1 miliard de dolari, parafat!

Anuntata inca din luna mai 2016, super-confruntarea de box dintre Floyd Mayweather (39 de ani) si Conor McGregor (28 de ani) este ca si perfectata. Potrivit tablodului britanic The Sun, dupa luni de negocieri intense, reprezentantii campionului irlandez din UFC au ajuns in cele din urma la un acord cu omologii lui Mayweather, iar blockbuster-ul gazduit de MGM Grand Garden Arena din Las Vegas va avea loc. Discutam despre cea mai mare afacere din lumea boxului all time, confruntarea mileniului Mayweather - McGregor urmand sa stranga aproximativ 1 miliard de dolari.

PUTEREA

Incidente între avioane ruseşti şi un distrugător american în MAREA NEAGRĂ, aproape de CONSTANŢA

Avioane militare ruse s-au apropiat periculos de un distrugător al Forţelor Navale americane aflat în Marea Neagră pentru un exerciţiu militar coordonat de România şi desfăşurat în largul Portului Constanţa, a acuzat marţi seară un oficial american, citat de Mediafax. Incidentele militare au vizat distrugătorul american USS Porter şi s-au produs pe 10 februarie în Marea Neagră, a declarat marţi seară căpitanul Danny Hernandez, purtătorul de cuvânt al Comandamentului SUA în Europa. În momentul producerii incidentului, distrugătorul USS Porter participa la exerciţiul naval "Scut Maritim 2017" ("Sea Shield 2017"), desfăşurat, conform Forţelor Navale americane, în Marea Neagră, în largul Portului Constanţa, în perioada 1-10 februarie.

Băsescu, ACUZE dure la adresa şefei DNA şi a Procurorului general

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, afirmă că nu a greşit consolidând independenţa procurorilor şi judecătorilor în timpul mandatelor sale de şef al statului şi adaugă, pentru cei care-i reproşează că el a creat un sistem de justiţie care comite abuzuri, că "problema mare" este "calitatea umană a magistraţilor".

ROMANIA LIBERA

Directorul CNAS a girat o potlogărie de 30 milioane lei

Actualul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a girat un conflict de interese de milioane de euro când deţinea funcţia de director de relaţii contractuale la filiala ieşeană a instituţiei. "România liberă" a descoperit o relaţie suspectă pentru directorul din 2011 al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Iaşi, medicul Iulian Şerban. Cu puţin timp înainte ca omul de afaceri Viorel Blăjuţ să deschidă un spital privat, doctorul şi-a pus gaj apartamentul pentru refinanţarea unui credit de 5 milioane de euro luat de Blăjuţ pentru construirea clădirii.

Românii se gândesc deja unde merg în vacanţă la vară

Chiar dacă e ger şi majoritatea ţării e acoperită de zăpadă, românii au început deja să-şi rezerve sejururi pentru la vară. Pentru prima oară, vacanţele cu curse charter în Spania le vor depăşi pe cele din Grecia. Pe principiul "vara sanie şi iarna car", românii prevăzători au început să-şi rezerve sau chiar să-şi plătească integral vacanţele pentru la vară, atât la hotelurile din ţară, cât şi pentru destinaţii din străinătate. Numărul celor care au ales să-şi rezerve concedii în sistem "early booking" a crescut la nivelul tuturor agenţiilor de turism, cu procente cuprinse între 5 şi 20%, potrivit informaţiilor din piaţă.

Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărţuiţi de Guvernul PSD

Dragnea, Tăriceanu şi Grindeanu nu numai că refuză să plece de la butoanele puterii, au trecut la hărţuirea celor care le cer demisiile în ptotestul #rezist. Este o reacţie care denotă, din nou, instinctele totalitare ale grupării care controlează acum România. Toate agenţiile de presă şi publicaţiile importante din lumea întreagă vorbesc despre România elogios. Din 1989 nu a mai beneficiat ţara noastră de o asemenea mediatizare şi atenţie. Marţi dimineaţă, în presă a apărut informaţia conform căreia Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) strânge date despre părinţii care au mers cu copiii la manifestaţii, în condiţiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari au fost chemaţi la Poliţie pentru că au făcut proiecţii laser, dar şi pentru că au folosit drone în Piaţa Victoriei.

ZIARUL FINANCIAR

Sergiu Oprescu, şeful bancherilor din România îşi avertizează colegii

Dobanzile vor creşte în viitor, iar băncile trebuie să fie atente cum construiesc portofoliile de active la nivelurile minime ale dobanzilor din prezent, mai ales în ceea ce priveşte împrumuturile acordate populaţiei, atenţionează Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului director al Aso­cia­ţiei Romane a Băncilor (ARB). ARB invocă acum faptul că dacă bancherii erau mai vocali în trecut pe subiecte legate de riscuri, cum ar fi riscul valutar, poate clienţii băncilor ar fi înţeles mai bine problemele şi exista mai puţină incertitudine. Şeful ARB a amintit că există reglementări, care transpun reguli europene, ce obligă băncile să prezinte clienţilor care a fost nivelul maximal al dobanzii de bază în ultimii 10 ani, atunci cand acordă credite.

Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală

Nicio altă ţară bogată nu are un surplus comercial mai mare decât cel al Ger­maniei, iar acum Ger­ma­nia exportă în lume mai multe produse ca niciodată. Pentru nemţi, acesta este un semn al supre­maţiei economice, dar pentru res­tul lumii este o dovadă a unor deze­chi­libre grave. Caştigul Germaniei în­seam­nă pierderi pentru altcineva. În 2016, surplusul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, al acestui stat a fost cel mai mare din lume. Concurenţii Germaniei, şi chiar partenerii ei, pe piaţa internaţională se plang de mult timp de surplusul comercial uriaş al celei mai mari economii europene. SUA au devenit unul dintre cei mai agresivi critici. Mai recent, Franţa, deşi a luat apărarea Germaniei în faţa atacurilor de la Washington, a îndemnat Berlinul să rezolve problema cheltuind mai mult cu investiţiile.

BVB nu publică salariul lui Sobolewski în raportul anual, deşi propriul cod de guvernanţă o obligă să facă acest lucru

La aproape doi ani de cand s-a adoptat codul de guvernanţă corporativă, în raportul anual al BVB nu apare remuneraţia lui Ludwik Sobolewski. Bursele din Polonia, Bulgaria, Slovenia, Bosnia publică anual în rapoartele financiare remuneraţiile executivilor. Cand era şef al bursei poloneze, în 2011, Sobolewski îşi publica salariul şi avea o remuneraţie de 36.000 de euro lunar. Codul de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, un document de 12 pagini prin care BVB a instituit un set de bune practici pentru investitorii de pe piaţa de capital, prevede ca remuneraţiile administratorilor şi directorilor executivi ai companiilor listate să fie publicate în raportul anual. În mod paradoxal, la aproape doi ani de la adoptarea acestui cod, BVB, operatorul pieţei de capital, listat la randul său, nu este transparentă în politica de remunerare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb