REVISTA PRESEI 15.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 septembrie 2014

ADEVARUL

Referendum în Scoţia. Secesiunea Regatului Unit va declanşa un tsunami separatist în Europa

Cu doar câteva zile până când se va decide soarta Scoţiei, destinele Regatului Unit şi Uniunii Europene rămân la fel de greu de prevăzut. Deocamdată, cele mai recente sondaje, de la 11 septembrie, arată o revenire în frunte a unioniştilor, care s-ar bucura de 42% din voturi. De cealaltă parte, 40% dintre scoţieni vor vota pentru ruperea de Marea Britanie. Însă existenţa unui procent de 17% de indecişi - adică aproximativ o jumătate de milion de oameni - este cea care cauzează fluctuaţii majore în sondaje de la o zi la alta şi, în final, va determina rezultatele plebiscitului care va avea consecinţe asupra întregii Europe. Dacă scoţienii vor decide, pe 18 septembrie, că nu mai vor să rămână alături de Marea Britanie, rezultatele referendumului vor reprezenta un precedent periculos pentru întreaga Europă, unde, de-a lungul ultimilor 20 de ani, au apărut şi s-au consolidat numeroase focare separatiste.

Ponta, despre taxa pe stâlp: Poate o să vină la anul un guvern şi mai bun şi o să o reducă la 0,5%

Premierul Victor Ponta, aflat sâmbătă într-o vizită la rafinăria Petrobrazi din judeţul Prahova, a declarat că Guvernul pe care îl conduce "atât a putut să facă", reducând taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp, de la 1,5% la 1%, şi că poate anul viitor va veni un guvern mai bun care o va reduce la 0,5%. Premierul a mai spus că, în ultima perioadă, România s-a apropiat mult de statul de ţară independentă din punct de vedere energetic. El a adăugat că, în condiţiile în care în regiune există "confruntări şi conflicte", cu atât mai mult România şi companiile din domeniul energetic trebuie să aibă o strategie pe termen mediu şi lung.

Papa Francisc: "Asistăm la un al treilea război mondial fragmentat, cu masacre, crime şi distrugeri"

În cadrul unei ceremonii de comemorare a unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, în regiunea italiană Veneto, Papa Francisc a denunţat toate războaiele ca fiind "o nebunie" şi a avertizat că astăzi putem spune că asistăm la un al treilea război mondial fragmentat, cu sute de crime, masacre şi distrugeri, informează BBC. Merită de amintit că inclusiv bunicul Papei Francisc a luptat pe frontul Primului Război Mondial, în anii 1917 şi 1918. Suveranul Pontif a declarat că această conflagraţie a fost o "enormă tragedie", mai ales în urma zecilor de poveşti dureroase pe care le-a auzit spuse din partea bunicului său. Luna trecută, Papa Francisc a declarat că din punctul său de vedere comunitatea internaţională este îndreptăţită să folosească forţa pentru a opri "agresiunea nedreaptă" a grupării teroriste Statul Islamic, organizaţie care a ucis mii de creştini.

Dominique Strauss-Khan, arma secretă a lui Vladimir Putin pentru a face faţă sancţiunilor UE şi SUA?

Vladimir Putin poate conta pe expertiza lui Dominique Strauss-Kahn ca să reformeze economia rusă şi să atenueze efectele sancţiunilor internaţionale impuse de europeni în urma crizei din Ucraina, susţine postul public de radio francez France Inter, preluat de "Le Parisien". Procesul a început atunci când fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn, a intrat în 2013, "în consiliul de supraveghere al unei bănci din Rusia, care depinde de gigantul petrolier Rosneft, o companie care se află, acum pe lista neagră UE. Vladimir Putin nu s-a afişat în public cu DSK, aşa cum a făcut cu celebrul actor francez Gérard Depardieu, dar nu poţi avea un loc în Consiliul de Administraţie al unei mari firme ruseşti, fără să ai acordul Kremlinului, crede economistul Christopher Dembick de la Saxo Bank.

Cum arată oferta de telefonie mobilă a Telekom România în comparaţie cu cea de la RDS

Cosmote şi Romtelecom sunt istorie, Telekom România le-a luat locul, iar gama de oferte s-a schimbat, însă tot nu se poate compara cu oferta rivalilor de la RCS&RDS. Cel mai ieftin abonament de telefonie mobilă oferit de Telekom România costă 9,95 euro şi include minute şi SMS-uri nelimitate în reţea, 200 de minute/ sms-uri naţionale şi minute internaţionale către fix, 200 MB de internet. Cel mai scump abonament include minute şi SMS-uri nelimitate în reţea, minute şi sms-uri naţionale nelimitate, 400 de minute internaţionale către mobil, 400 minute în roaming, 5 GB de net şi 400 MB net în roaming. Preţul abonamentul este de 49,95 euro. La compania rivală RCS&RDS, dacă nu eşti abonat la niciun serviciu, un abonament Digi Mobil Optim Nelimitat de 10 euro îţi oferă convorbiri nelimitate în orice reţea naţională şi în reţele internaţionale, internet mobil cu trafic nelimitat, cu viteze de până la 21,6 Mbps pentru traficul până la 5 GB şi o gamă variată de telefoane. Dacă eşti abonat la două dintre serviciile companiei preţul abonamentului poate scădea până la 4 euro.

Viaţă mai puţin obişnuită de pensionar în România: se împrumută la bancă şi merge în Tenerife doar ca să joace cărţi

Valentina Renţa, o pensionară sexagenară din Slobozia, judeţul Ialomiţa, alungă plictiseala jucând bridge. De doi ani, participă la maratoanele de bridge organizate de clubul exclusivist "Grand Slam Tenerife sur Bridge", tocmai în Insulele Canare. Pensionară de mai bine de 10 ani, Valentina Renţa, o fostă ingineră chimistă din Slobozia, îşi trăieşte bătrâneţile profitând de o pasiune pe care o are din tinereţe şi, de fiecare dată când are ocazia, joacă bridge. Să tot fie vreo 42 de ani de când Valentina Renţa a intrat prima oară în contact cu jucători de bridge adevăraţi. Acasă, la Slobozia, pasionaţii de bridge sunt greu de găsit, aşa că Valentina Renţa îşi face bagajele şi pleacă în străinătate. Valentina Renţa stă în Tenerife în jur de două săptămâni, iar pentru această excursie extravagantă se împrumută la bancă.

"Armistiţiu" cu focuri de artilerie şi lupte pe teren. Un nou convoi rus intră în Ucraina

Criza din Ucraina se acutizează, pe măsură ce luptele continuă în ciuda armistiţiului încheiat în urmă cu o săptămână între Kiev şi separatiştii proruşi. Un nou convoi rus a intrat vineri noapte în Ucraina, fără a fi verificat în vamă. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că un convoi de vehicule ruse s-au strâns vineri seară în apropiere de graniţa cu Ucraina. Până sâmbătă dimineaţă, toate vehiculele trecuseră în Ucraina, fără a fi controlate. Procesul nu a implicat vameşi ucraineni, a subliniat şi un oficial rus, conform unui comunicat emis de OSCE.

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Elevii de clasa I şi a II-a încep azi un nou an şcolar, însă fără noile manuale promise de oficiali, aşa că vor învăţa de pe cele vechi. Dascălii vor fi nevoiţi să improvizeze la clasă, cel puţin până în noiembrie, din cauza unei licitaţii întârziate. Mult-aşteptatele manuale şcolare, inclusiv în format digital, create după noua programă şcolară de la clasele I şi a II-a, aprobată de anul trecut, mai au de aşteptat până să ajungă pe băncile celor mici, cel puţin până în octombrie-noiembrie. Licitaţia pentru manuale este încă în procedură de evaluare, după zeci de contestaţii. Oficialii din Educaţie dau vina pe edituri şi pe interesul lor comercial, iar editorii susţin că procedura a fost "viciată" şi întârziată.

BANCHERUL

Fondurile de investitii au ajuns abia dupa 14 ani la acelasi numar de investitori pe care-i avea FNI in 2000

Fondurile mutuale din Romania au ajuns la un numar de aproape 300.000 de investitori in vara acestui an, adica exact cati erau in primul trimestru din anul 2000 la fostul FNI, care s-a dovedit un fel de joc piramidal si o escrocherie in care mii de romani si-au pierdut banii, iscand un scandal public care a afectat multi ani dupa aceea increderea oamenilor in fondurile de investitii. Acum insa, spre deosebire de FNI, care era o firma privata detinuta de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si condusa de persoane dubioase, cele mai mari fonduri mutuale din Romania sunt parte a unor puternice grupuri financiare europene sau locale, precum Erste Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau OTP Bank. Iar legislatia dupa care functioneaza fondurile si modul in care sunt supravegheate, in acord cu normele europene, este acum total diferita de ceea ce se intampla in anii '90.

O cauza a subdezvoltarii economiei: doar 21% din piata de leasing este pentru echipamente, fata de 60% in Turcia

Achizitia de echipamente in leasing pentru firmele din industrie, agricultura, servicii si alte sectoare economice reprezinta doar 21% din piata totala de leasing din Romania, fata de 60% in Turcia, ceea ce arata gradul redus de acces la tehnologizare a firmelor romanesti, cu efecte asupra cresterii economice. O pondere de 76% din piata de leasing este destinata achizitiei de automobile, 21% echipamente si 3% imobiliare, structuri aproape neschimbata din 2008. Leasingul pentru echipamente a scazut de la o pondere de 25% in 2013 la 21% la jumatatea lui 2014, reflectand astfel scaderea economica din primele doua trimestre. Tehnologizarea firmelor prin leasing ar trebui stimulata cu atat mai mult cu cat accesul la finantarea bancara devine tot mai dificil. "Cresterea pietei echipamentelor prin leasing este foarte importanta pentru dezvoltarea economiei. Daca leasingul pentru echipamentele ar ajunge la o pondere de 40-50%, efectele s-ar vedea in cresterea productiei, a industriei, a infrastructurii", a spus Okan Yurtsever, seful seful Garanti Leasing Romania

CAPITAL

Rusia vs Occident - conflictul în cifre

Deşi aparent este total depăşită numeric de statele din Vest, Rusia are mai mulţi aşi în mânecă. Printre ei, arsenalul nuclear şi resursele naturale. Puse faţă în faţă, cele două tabere par complet dezechilibrate. Rusia are sub 150 de milioane de locuitori, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au peste 800 de milioane. Iar dacă se adaugă şi cei peste 100 de milioane din Turcia şi Canada, tabăra NATO se apropie de un miliard de persoane. Comparaţia din punct de vedere economic este, de asemenea, net defavorabilă Rusiei - aceasta a înregistrat în 2013 un PIB de 2.100 de miliarde de dolari, de 17 ori mai mic decât cel raportat de SUA şi UE împreună. Cât despre forţa militară, NATO are în jur de trei milioane de soldaţi şi ofiţeri activi (faţă de circa 770.000 în Rusia) şi încă vreo 3,3 milioane de rezervişti (faţă de două milioane în ograda Moscovei). Deşi nu are nici pe departe forţa financiară a SUA sau a Uniunii Europene, Moscova se află la un confortabil nivel al datoriei publice de 11% din PIB, mult sub gradul de îndatorare de peste 80% din PIB înregistrat de majoritatea statelor Vestice.

Cum mai poate fi salvată Astra Asigurări

Viitorul Astra Asigurări, companie care, după ce a intrat în administrare specială, a ajuns să aibă un coeficient de lichiditate aproape de zero, depinde de finalizarea preluării Axa România. Deşi şi-­a dat un acord de principiu, iar contractul dintre Axa şi Astra a expirat deja, pe 21 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară ezită să dea un răspuns final, reducând, aşa cum spune administratorul KPMG, şansele de reuşită ale planului de redresare. Banii pe care grupul francez Axa ar trebui să-­i aducă, sub formă de majorare de capital, la compania pe care o deţine în România ar putea fi singurul colac de salvare pentru Astra Asigurări. Cheia este la Autoritatea de Supraveghere Financiară care, deşi a dat un acord de principiu, în care subliniază că preluarea Axa de către Astra este un element cheie în planul de salvare a asigurătorului român, ezită să dea un răspuns final.

Ucraina se pregăteşte de RĂZBOI. Ţări NATO au început să furnizeze arme Kievului

Ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, a anunţat că a început procesul de furnizare de arme Kievului din partea unor ţări membre NATO, informează duminică agenţia RIA Novosti, în ediţia rusă online. El a reamintit că la începutul lunii septembrie a fost împreună cu preşedintele ucrainean la summitul NATO unde a cerut alianţei ajutor pentru Ucraina. "De asemenea, am discutat într-un format închis cu miniştrii apărării marilor puteri ale lumii, cei care ne pot ajuta, ei ne-au ascultat şi la noi acum se desfăşoară procesul de furnizare a armelor", a declarat Gheletei sâmbătă seară, într-un interviu la "Canalul cinci" ucrainean. El a adăugat că în acest sens "procesul a început". "Acest proces a început şi eu simt că tocmai aceasta este calea pe care trebuie să meargă", a mai afirmat ministrul ucrainean al apărării.

Băsescu către tineri: Nu vă grăbiţi să cumpăraţi o casă! Puneţi pe primul loc locul de muncă, salariul!

Preşedintele Traian Băsescu a recomandat tinerilor să nu se grăbească să cumpere o casă, arătând că mult mai importantă este mobilitatea pe piaţa muncii, care poate fi afectată de achiziţia unei locuinţe."Eu nu spun că nu e o prioritate să îţi cumperi o casă, dar reflexul acesta al românilor, să îşi cumpere o casă, diminuează considerabil mobilitatea forţei de muncă în ţară. Uitaţi-vă în SUA, îşi strâng imediat bagajele şi se mută unde primesc o ofertă bună de muncă. În România s-a ajuns deja la un disponibil de locuinţe pentru închirieri destul de ridicat", a declarat Băsescu la Şcoala de Vară a Partidului Mişcarea Populată (PMP). Cel puţin la tinereţe, bine e să fii mobil în privinţa locului de muncă", a spus preşedintele. În opinia, sa, şi achiziţia unei vile de vacanţă poate fi o greşeală: " Mă uit la cei care îşi fac case la munte, la Predeal. Eşti sacrificat să îşi faci concediul acolo unde ţi-ai făcut vila. Cu banii de vilă îţi faci concedii toată viaţa, unde vrei tu. Trebuie să mergi în acelaşi loc toată viaţa ca să nu mai plăteşti bani de hotel".

Afacerea agricolă la care investiţia se amortizează de la prima recoltă

Înfiinţarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiţii în acest moment, susţin specialiştii din piaţa agricolă care estimează că există un deficit de până 100.000 de tone de miez de nucă în fiecare an, la nivel mondial. Cei mai mari cumpărători de nucă provin din ţările arabe, dar se fac exporturi bune şi către Spania sau Grecia, scrie agrointeligenta. În România, suprafeţele cultivate cu nuci sunt în creştere aproape exponenţială, aşa că este posibil ca în următorii ani să devenim un furnizor important pentru Europa şi nu numai. Pentru românii care îşi doresc să înfiinţeze o livadă de nuci, perioada următoare va aduce o oportunitate de finanţare prin fonduri europene a acestei afaceri.

CURENTUL

Traian Băsescu va solicita şi cetăţenia Republicii Moldova

"În ceea ce priveşte vizita în Republica Moldova, vă mărturisesc că nu este planificată, o pot planifica cu preşedintele Timofti şi o voi face. Este în intenţia mea ca, înainte de încheierea mandatului, să fac o vizită în Republica Moldova, o vizită de rămas bun şi, după cum vă aduceţi aminte, am spus că la terminarea mandatului voi cere şi cetăţenia Republicii Moldova", a afirmat Băsescu. Preşedintele a menţionat că speră să poată beneficia de cetăţenia Republicii Moldova după ce sute de mii de moldoveni au primit cetăţenia română. "Cum noi am acordat sute de mii de cetăţenii cetăţenilor Republicii Moldova, sper să pot beneficia şi eu de întoarcerea acestei opţiuni pe care am avut-o în timpul mandatului meu, să primesc şi cetăţenie a Republicii Moldova", a afirmat Traian Băsescu.

Nerozie - de Tia Serbanescu

Congresul PSD de validare a candidaturii lui Ponta la preşedinţie a avut loc la Alba Iulia -şi nu întâmplător: candidatul "şi-a luat haina de preşedinte" peste "cămaşa de premier" şi peste maieul de plagiator în acest loc istoric pentru că doreşte să facă "a doua mare unire a românilor". A fost aşadar, un fel de încoronare şi de intrare călare a lui Mihai Viteazul în PSD. Aşteptăm filmul inspirat de acest moment histrionic. Ponta nu s-a deghizat în Ferdinand sau Mihai Viteazul ca Mazăre dar mesajul a fost acelaşi: la Alba vine-un salvator călare bine pe popor. Discursul premierului a fost atât de plicticos încât aplaudacii au ratat unele pauze de efect iar festivitatea părea o petrecere de tineri pensionari pe caz de boală. Baronii locali erau total deprimaţi. Cel de la Olt plângea ("mă uit la 6 dimineaţa să văd dacă vine DNA, regimul ăsta e insuportabil, e o bătălie pe viaţă, pe moarte şi pe libertate") iar un deputat urla: "să dăm foc ţării cu un scop: Victor Ponta preşedinte". Ardere de tot? Holocaust? Urmaşii lui Nero dovedesc multă nerozie dacă vorbesc deschis despre trecerea ţării prin foc şi înjurături. Iar Ponta nu se mai Oprea: aicea este ţara mea, aicea să dăm foc aş vrea. Să ardeţi bine!

CURIERUL NATIONAL

Cum pot fi suspendate executările silite

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene recomandă instanţelor care dispun executarea silită a unui imobil cu destinaţia de locuinţă să ţină cont de faptul că dreptul la locuinţă este un drept fundamental. Potrivit CJUE, judecătorii pot suspenda executările silite în cazul în care în contractul de credit sunt inserate clauze abuzive. Toate litigiile similare trebuie soluţionate de instanţele naţionale conform deciziei Curţii. Instanţele pot suspenda provizoriu executarea silită a bunurilor imobiliare care s-au constituit drept garanţii la acordarea unui împrumut, dacă în contractul de credit sunt inserate clauze abuzive, a decis săptămâna trecută Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Arma Guvernului în lupta cu tăierile ilegale de păduri

În fiecare oră, din România dispar 3 hectare de păduri şi la patru arbori tăiaţi doar unul este plantat în schimb. În condiţiile în care defrişările ilegale sunt în România la ele acasă, autorităţile trebuie neapărat să găsească soluţii pentru a stopa tăierile ilegale de arbori. Curierul Naţional a discutat cu ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, despre modul în care tăierile ilegale de păduri vor putea fi oprite, despre noul Cod Silvic şi despre motivele pentru care până în prezent nu s-a făcut nimic. "Radarul pădurilor nu aduce nicio atingere a intereselor populaţiei, legat de lemnul de foc. Am prevăzut ca până în 3 metri cubi, care se transportă cu atelaj, căruţa nu trebuie să folosească programul, mergând pe vechiul aviz. Dacă vor să transporte motorizat trebuie să folosească softul. Dar nu omul, nu trebuie să aibă el smartphone. Silvicul, agentul economic este cel care trebuie să se ocupe de asta. Populaţia nu va fi afectată cu absolut nimic.", a spus Doina Pană.

Păgubiţii de la Harinvest atacă fondul de compensare... cu administratorul judiciar

Procesul de recuperare a pagubelor rezultate din cazurile de vânzări neautorizate de acţiuni ale clienţilor casei de brokeraj vâlcene Harinvest pare a fi ieşit dintr-un prim impas după ce victimele, reunite în masa credală, au confirmat vineri în calitate de administrator judiciar societatea de profil AMT Servicii Insolvenţă Craiova. Prima întrunire a adunării creditorilor nu aprobase iniţial lichidatorul desemnat de instanţă, după cum nici societatea însărcinată iniţial de Tribunalul Vâlcea, Evilex IPURL nu fusese confirmată de persoanele păgubite în cel mai mare scandal al pieţei de capital, cu prejudicii depăşind 17 milioane lei, active ale clienţilor. Prima însărcinare a lichidatorului va fi aceea de a accesa Fondul de Compensare a Investitorilor în limita a 20.000 de euro prevăzută de cadrul pieţei de capital. AMT Servicii Insolvenţă urmează să primească o sumă de 300 de lei de la fiecare dintre păgubiţi pentru această operaţiune, conform deciziei de vineri a masei credale.

Ponta: Eu aş spune să muncim ca să avem bani, nu să protestăm

Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, întrebat cum comentează îndemnul lui Traian Băsescu adresat tinerilor la Şcoala de Vară a PMP de a protesta în faţa Guvernului, că opinia sa este "să muncim ca să avem bani", adăugând că preşedintele "face gălăgie" fiindcă "nu ştie să muncească". Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la Mamaia, la Şcoala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit "niciun leu", motiv pentru care i-a îndemnat pe tineri să protesteze. "Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări", a spus Băsescu.

China şi Rusia îşi consolidează şi mai tare relaţiile

China şi Rusia este necesar "să-şi dea mâna" şi să-şi strângă relaţiile în faţa creşterii "riscurilor externe", a declarat preşedintele Xi Jinping în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin în Tadjikistan. Cei doi lideri s-au întâlnit - a patra oară anul acesta - joi, la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice, la un summit al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), potrivit Xinhua. Din OCS, pe lângă China şi Rusia mai fac parte patru ţări din Asia Centrală: Tadjikistanul, Kazahstanul, Uzbekistanul şi Kîrgîzstanul. Apropierea economică dintre Moscova şi Beijing s-a accelerat în acest an, prin contracte importante în domeniul energetic, în contextul în care cele 2 ţări se confruntă cu contexte geopolitice tensionate: criza ucraineană şi, respectiv, diferende teritoriale în Marea Chinei de Est şi de Sud.

Marea Britanie va vinde primele obligaţiuni de stat în yuani pentru a finanţa rezervele valutare

Marea Britanie va vinde primele obligaţiuni de stat denominate în yuani care nu sunt emise de Guvernul chinez, pentru a finanţa rezervele valutare ale statului britanic, relatează Bloomberg. "Emisiunea este un moment de referinţă pentru dezvoltarea yuanului ca monedă internaţională", a declarat vineri ministrul de Finanţe, George Osborne, după convorbirile avute la Londra cu vicepremierul chinez Ma Kai. În luna iunie, Marea Britanie a devenit primul stat european care a încheiat un acord cu China care permite schimbul direct al yuanilor în lire sterline. Lira a devenit astfel a cincea valută importantă tranzacţionată direct în raport cu yuanul la Shanghai, alături de dolarul australian şi cel neo-zeelandez, yenul japonez şi dolarul american.

EVENIMENTUL ZILEI

Acum 20 de ani, sute de informatori ai serviciilor secrete au fost scoşi la lumină în paginile "Evenimentului zilei"

La începutul lui aprilie 1994, Dan Andronic şi Mirel Curea au publicat în "Evenimentul zilei" liste întregi cu informatori şi rezidenţi ai serviciilor secrete, infiltraţi în diferite instituţii din România. Astăzi, opinia publică aşteaptă să afle cine este candidatul la Preşedinţie care a lucrat în serviciile secrete, potrivit celor spuse de preşedintele Traian Băsescu.

CSM îi zoreşte pe judecători

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus ca instanţele judecătoreşti să comunice până pe 31 octombrie Inspecţiei Judiciare planul de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi în legătură cu dosarele de mare corupţie a căror durată este mai mare de cinci ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor, se arată într-o decizie luată în această săptămână de Secţia de judecători a CSM.

Poprire asiguratorie pe conturile clienţilor Mediafax. ANAF anunţă clienţii despre datoriile companiei lui SÂRBU

Clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care sunt anunţaţi de "înfiinţarea popririi asiguratorii". ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax. Paginademedia.ro prezintă o scrisoare primită de un client Mediafax care detaliază şi suma pe care o are de recuperat ANAF de la firma lui Adrian Sârbu: 21 de milioane de lei. De cealaltă parte, Orlando Nicoară, director general Mediafax Group, a declarat pentru Paginademedia.ro că a decizia ANAF a fost contestată, că suma de 21 de milioane de lei a fost stabilită după controale în ultimele două luni şi că măsura aplicată clienţilor Mediafax "nu reprezintă un titlu executoriu, ci un sechestru asigurator". Ce spune scrisoarea ANAF către clienţii Mediafax: "Se înfiinţează poprirea asiguratorie asupra sumelor de bani datorate de dvs. cu orice titlu, debitorului S.C. Mediafax Group SA. Sumele vor fi reţinute şi în cazul începerii procedurii de executare silită, după transmiterea de către organul de executare a titlului executoriu."

JURNALUL NATIONAL

Război împotriva cruzimii. SUA vor să formeze o largă coaliţie împotriva jihadiştilor grupării Statului Islamic (SI)

Şoc în Marea Britanie, după o a treia decapitare a unui occidental semnată de jihadiştii din Statul Islamic (SI). Militanţii SI au difuzat sâmbătă seară o înregistrare video cu executarea prin decapitare a lui David Haines, care era ţinut ostatic de mai mult timp. Lucrător în domeniul ajutorului umanitar din 1999, David Haines, un scoţian în vârstă de 44 de ani, a fost răpit în Siria în martie 2013 în timp ce lucra pentru agenţia franceză ACTED. Imaginile sunt similare celor cu execuţiile a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff, difuzate luna trecută. Persoana care apare pe înregistrarea video ca fiind cel care îl execută pe Haines este numită ''Jihadi John'' de media occidentală, are un accent britanic şi este aceeaşi cu executantul jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff. Serviciile de securitate britanice încearcă în prezent să îl identifice pe ''Jihadi John'' folosind tehnologia de recunoaştere a vocii.

Inspectorii ANT au verificat doar 4% din agenţiile de turism

La mai bine de un an de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului 65/2013 privind Normele metodologice pentru licenţierea agenţiilor de turism, echipele de control ale ANT au verificat anul acesta circa 4% din totalul agenţiilor de turism existente pe piaţă. Astfel, inspectorii ANT au verificat funcţionarea unui număr de 148 agenţii de turism, din totalul de 3.480 existente. Potrivit răspunsului primit de la ANT, în urma controalelor efectuate au fost sancţionate cu amendă contravenţională un număr de 19 agenţii, au fost retrase 31 de licenţe de turism şi 28 de agenţii au fost sancţionate cu avertisment. Una dintre condiţiile impuse de lege prevede ca jumătate din personalul agenţiilor de turism angajat ca agent de turism, să deţină diplomă de calificare în meseria de "agent de turism/ghid", recunoscută de Autoritatea Naţională pentru Calificări, ANC (fostul CNFPA).

NATIONAL

Catalin Chelu, sub protectia racketilor din Transnistria!

Profitand de faptul ca pe parcursul judecarii sale, instanta nu a luat masurile legale care i-ar fi putut impiedica disparitia, miliardarul roman s-a facut nevazut. Si, dupa cum sustin sursele National, acesta s-ar ascunde in Transnistria, dupa ce a stat o perioada de timp in Republica Moldova, unde si-a aranjat apele. Pe bani grei, Catalin Chelu aflandu-se acum practic sub protectia unor grupari de racketi transnistreni, cu care se pare ca a mai "colaborat", de altfel, si in trecut...

Se schimba garda la sefia DNA!

Miscari de trupe importante la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Numai ca vestea nu are de ce sa-i bucure pe cei care si-ar putea freca mainile fericiti la gandul ca, in sfarsit, vor scapa de "inamicul public numarul unu", Laura Codruta Kovesi. Pentru ca aceasta nu doar ca nu-si paraseste functia, dar a si declansat procedura de ocupare a celor 12 posturi de conducere a DNA, functii care erau vacante. Asa ca institutia, dupa ce recent si-a intarit randurile prin aducerea unor noi procurori si lucratori de politie judiciara, isi va umple acum si ultimele "goluri" din organigrama.

Dragnea are concurenta apriga in partid

Pe langa un dosar la DNA, referendumul din 2012 i-a adus lui Liviu Dragnea si respectul social-democratilor, fascinati de-a dreptul de talentul cu care colegul lor smulge voturi si de la sustinatorii trecuti demult in nefiinta. Iata insa ca, zilele acestea, presedintele executiv al PSD este pe care sa primeasca o grea lovitura chiar din interiorul partidului. Asta dupa ce Zisu Stanciu, parlamentar social-democrat de Dambovita, a descoperit ca are o capacitate, egala sau mai mare ca a lui Liviu Dragnea, de a mobiliza electoratul, viu sau decedat. "Aveti grija. Eu vin rar pe la toti prin judet. Dar stiti foarte bine ca atunci cand vin scol si mortii din mormant. Va trebui sa mergem, strada cu strada, casa cu casa, sa ne facem treaba, sa aducem odata bunastare in tara asta", a spus Stanciu in fata colegilor de partid. "Va invit sa dam foc in Dambovita, sa dam foc in Alba, Timisoara, Arad, Darmanesti... Sa dam foc in toata tara, pentru ca avem un singur scop: Victor Ponta, presedinte".

PUTEREA

STUDIU de CAZ! Ponta, agent SIE! Legea secretului, dreptul preşedintelui Băsescu

Marţi, 9 septembrie 2014, la postul B1TV, preşedintele României, Traian Băsescu, a spus cu apăsare că deţine informaţii potrivit cărora anumiţi candidaţi pentru funcţia de preşedinte au fost agenţi sub acoperire. Băsescu le-a cerut candidaţilor respectivi să-şi completeze CV-ul. Întrebat de Robert Turcescu dacă îi va deconspira, preşedintele nu a ezitat: "Da, pentru că am obligaţia să o fac". Despre ce obligaţie vorbeşte Băsescu? Legea interzice ca serviciile secrete să se implice în politică şi, totodată, să-şi divulge reţelele sau numele agenţilor. Dar preşedintele nu are o astfel de obligaţie, iar Legea secretului 182/2002 este de partea lui. Nebunie de moment din partea preşedintelui Băsescu care face praf şi pulbere integritatea şi moralitatea serviciilor secrete? Sau adevăr de o gravitate fără precedent?

Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei: "Sectorul energetic, cel mai predispus la abuzuri!

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că cele mai multe probleme de concurenţă au fost constatate în zona de energie, pentru că sunt multe firme de stat şi piaţa este foarte reglementată. Fiind un sector în curs de liberalizare, ridică probleme de concurenţă, iar autoritatea de concurenţă anunţă că îl va urmări atent. În plus, a fost demarată şi o analiză a sectorului. "Sunt multe dosare în lucru, e un sector predispus la abuzuri. Poate doar retailul să depăşească energia ca număr de cazuri aflate în lucru. Este sector cu un potenţial de monopolizare, de zone care nu pot funcţiona concurenţial bine", a declarat Chiriţoiu, pentru PUTEREA.

ROMANIA LIBERA

Iulian Chifu: Parteneriatul româno-chinez este un abuz lingvistic

Iulian Chifu, 46 de ani, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, nu crede că viitorul preşedinte ar putea schimba aranjamentele de securitate ale României. Din punctul lui de vedere, în acest moment ţara are cea mai sigură acoperire din istorie, fiindcă forţele NATO vor putea ajunge în România în câteva ore de la o eventuală agresiune, potrivit documentelor summit-ului din Ţara Galilor. În ceea ce priveşte revenirea premierului Victor Ponta la ideea necesităţii unui parteneriat strategic româno-chinez, Chifu este de părere că şeful Guvernului a făcut "un abuz lingvistic" fiindcă "pentru moment politica externă, de securitate şi apărare se stabileşte la Preşedinţia României", iar prim-ministrul se referea mai degrabă la "nişte relaţii economice mai aprofundate".

Recesiune şi în al treilea trimestru?

Economia a început al treilea trimestru al anului cu stângul. Datele sectoriale din prima lună a acestui trimestru, respectiv iulie, sunt mai proaste decât cele din luna iunie. Economiştii avertizează că evoluţia poate semnifica menţinerea economiei în zona recesiunii. Economia va rămâne cel mai probabil şi în al treilea trimestru al anului în recesiune, estimează economiştii, după ce la finele săptămânii trecute Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii indicii producţiei industriale pentru luna iulie. Potrivit datelor, producţia industrială în serie ajustată a scăzut cu 0,1% faţă de luna precedentă. Scăderea a fost de 0,7% în cazul industriei prelucrătoare, fiind înregistrată o creştere de 8,4% în industria extractivă. Scăderi importante au fost înregistrate în cazul industriei alimentare (-7,8%), produselor textile (-4,2%), autovehicule (-1,9%), industria bunurilor folosinţă îndelungată (-4,4%) etc.

ZIARUL FINANCIAR

Telekom atacă din prima zi: "Vrem să < cutremurăm > piaţa şi să o ducem într-o direcţie diferită, către pachete integrate de servicii"

Telekom România, grupul format prin rebrandingul operatorilor de telefonie mobilă şi fixă Cosmote şi Romtelecom, îşi pro­pune să "cutremure" piaţa locală de comunicaţii, dar nu prin lansarea unor "războaie ale preţurilor", ci convingând utilizatorii să migreze către pachetele care combină serviciile de telefonie şi internet fix şi mobil cu cele de divertisment şi TV, folosindu-şi astfel avantajul strategic competitiv în faţa rivalilor Orange şi Vodafone, care nu au şi operaţiuni fixe. "Vrem să < cutremurăm > piaţa de comunicaţii. Dorim să ducem piaţa într-o direcţie diferită, către pachete integrate de servicii, pentru că noi putem oferi în România ceea ce nimeni altcineva nu poate. Este un avantaj strategic fantastic. Rivalii noştri oferă doar telefonie mobilă fără alte servicii fixe la pachet. Ei nu mai au unde să crească", a declarat Nikolai Beckers, germanul care în mai puţin de doi ani de zile a impus prima echipă comună de management a Cosmote şi Romtelecom.

Trei SIF-uri au câştigat 432 mil. lei în opt luni

SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia au raportat câştiguri cumulate de 432 milioane de lei după primele opt luni din an, cu 70% mai mari decât profiturile raportate în acelaşi interval al anului trecut. Creşterea a fost alimentată de vânzări de active din portofoliul societăţilor. SIF Muntenia (SIF4) se menţine şi la finalul lunii august drept cea mai profitabilă din cele cinci SIF-uri, cu un profit de 223,3 milioane de lei, dublu faţă de rezultatul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut. În prezent, SIF 4 mai are 193 de societăţi în portofoliu, cu şase mai puţine decât în august 2013. Activele SIF Muntenia au scăzut cu 2,35% în primele opt luni din an, până la 1,036 miliarde de lei. Societatea avea plasate 45 milioane de lei în conturi curente la finalul lunii august. Acţiunile SIF4 au scăzut cu 6% în acest an.

Zilele SUA ca superputere mondială sunt numărate şi începe cursa spre supremaţie a Chinei

"Dacă actualele trenduri continuă, economia chineză o va depăşi pe cea americană în câţiva ani din punctul de vedere al puterii de cumpărare. Asistăm la un eveniment istoric extrem de rar, declinul relativ al unei superputeri mondiale", se arată într-o analiză a uneia dintre cele mai puternice bănci europene, Deutsche Bank. Analiştii băncii germane au calculat că în doar cinci ani China va avea o pondere în economia mondială mai mare decât a oricărui alt stat. În prezent, SUA este cea mai mare economie la nivel mondial, scrie The Telegraph. Amprenta economică a Americii la nivel mondial păleşte încă din anii '50, dar tendinţa a devenit evidentă în ultimii 15 ani, în parte din cauza problemelor politice şi economice interne. Polarizarea politică în SUA este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, încrederea în economie scade, iar majoritatea americanilor nu mai acceptă ca ţara lor să intervină cu armata în străinătate. Aceste intervenţii militare simbolizau cândva supremaţia americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb