REVISTA PRESEI 15.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 15.11.2017

ADEVARUL

Ponta, Grindeanu, Şova şi Teodorovici l-au dat în primire la DNA pe Dragnea

Foştii premieri PSD Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, foştii miniştrii PSD Dan Şova şi Eugen Teodorovici şi fostul prefect PD de Teleorman (2001-2004) Teodor Niţulescu au fost audiaţi ca martori în cel mai recent dosar dechis pe numele liderului PSD, Liviu Dragnea. Detaliile apar în cele 141 de pagini ale ordonanţei de începere a urmării penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor. "Noi nu aveam o convingere, noi ştiam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că această companie este a lui, chiar a formulat «Ştii că este a mea». Nu se discuta la colţuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu. Tel Drum era a dânsului. Până în 2012 toată lumea ştia că forţă politică a lui Liviu Dragnea se baza şi pe fapul că Tel Drumul era a lui, la nivelul judeţului Teleorman", a declarat Dan Şova.

Începe revolta în PSD: "Dragnea ar trebui să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor"

Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Fănuţ Costea, a afirmat la un post local de televiziune că liderul partidului, Liviu Dragnea, ar trebui să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro, care citează un site local. "Da! Liviu Dragnea ar trebui să-şi dea demisia de la conducerea Camerei Deputaţilor! În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, problema ar trebui tranşată la Congresul partidului, de anul viitor, în forul statutar", a mărturisit Fănuţ Costea, la Columna TV, la emisiunea Riposta, scrie ripostapenet.ro, citat de agenţia News.ro

Guvernul Tudose sprijină afacerea Belina prin ordonanţă de urgenţă

În chiar ziua în care impunea "revoluţia fiscală", Guvernul Tudose a modificat o anume prevedere din Legea Apelor, astfel încât să devină legal ceea ce până atunci era interzis: ridicarea de construcţii în preajma cursurilor de apă. Guvernul a adoptat o altă Ordonanţă de Urgenţă, 78/2017, de modificare a Legii Apelor. Un potenţial beneficiar al acestei modificări este firma Tel Drum, care deţine în închiriere Insula Belina din judeţul Teleorman. Printr-o modificare de mare fineţe, Guvernul a eliminat aproape total restricţiile de construire pe malurile apelor şi ale lacurilor, singura condiţie fiind ca proiectul, indiferent unde e amplasat, să aibă prevăzute lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.

Tudorel Toader ţine morţiş să-l excludă pe Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor şefi

60 de pagini. Pe atât se întind amendamentele ministrului Justiţiei Tudorel Toader la Legile Justiţiei. Printre altele acesta propune ca preşedintele României să fie exclus total din procedura de numire a şefilor marilor parchete printre care se numără şi Parchetul General sau DNA. Propunerea aparţine Guvernului României via Ministerul Justiţiei şi a fost transmisă la Camera Deputaţilor, pe 9 noiembrie 2017, pentru a fi discutată în cadrul dezbaterii privind legile Justiţiei. Potrivit punctului de vedere asumat de Guvern, procurorii -şefi ar trebui numiţi de Secţia pentru procurori din CSM. Concret, ministrul Justiţiei ar urma să propună CSM cel puţin două propuneri de numire pentru aceste funcţii, membrii Consiliului pot refuza motivat, o singură dată, numirile în funcţiile de conducere, făcând publice motivele refuzului.

Problema şcolilor fără avizare şi autorizare ISU, rezolvată din pix

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică proiectul unei hotărâri prin care toate şcolile aflate în clădiri mai mici de 600 de metri pătraţi să nu mai aibă nevoie de avizare şi autorizare de la ISU. Asta în condiţiile în care circa 2.500 de unităţi şcolare sunt pe lista Ministerului Educaţiei pentru lucrări urgente de reabilitare. Prin urmare, problema celor mai multe dintre aceste unităţi va fi rezolvată pe hârtie. Concret, proiectul iniţiat de MAI schimbă categoriile de construcţii care se supun avizării sau autorizării clădirilor. Până acum, toate şcolile, grădiniţele şi adăposturile de copii sau de bătrâni, cu o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi aveau nevoie de aviz de la pompieri. Scutite de la autorizare vor fi şi gradiniţele mai mici de 175 de metri pătraţi.

România, ţinta unor acţiuni de spionaj militar străin

România a fost ţinta unor acţiuni de spionaj militar străin. Un paramilitar sârb, care a luptat în Crimeea şi în Dombas de partea separatiştilor proruşi, a fost prins în timp ce spiona baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Spionul are acum interdicţie să intre în România timp de 15 ani. Curtea de Apel Bucureşti a dispus, ieri, măsura declarării ca indezirabil, din considerente de securitate naţională, a lui Bratislav Zivkovic (42 de ani), cetăţean sârb. Asta după ce Zivkovic a fost monitorizat de SRI în timp ce culegea informaţii despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi despre sistemul de radare de pe coasta Mării Negre. Specialiştii în securitate spun că apartenenţa la NATO transformă România într-o ţintă pentru serviciile străine de spionaj.

Oxford Analytica: Incompetenţa guvernului riscă să arunce România în haos

În România, "intenţia unei coaliţii iliberale de a dilua influenţa Uniunii Europene este blocată într-o luptă cu elemente modernizatoare", scrie Oxford Analytica într-o analiză referitoare la evoluţia situaţiei politice de la Bucureşti. Firma de consultanţă în domeniul geopoliticii şi macroeconomiei punctează că PSD şi partenerul său - ALDE - nu au reuşit până în prezent să-şi impună voinţa, deşi dispun de majoritatea parlamentară. Agenda pro-reformă a cetăţenilor cu orientare europeană este susţinută în serviciul public şi în sferele civică şi comercială, însă este fragmentată politic, adaugă sursa citată.

Cum va celebra Primăria Capitalei Centenarul Marii Unirii

Primarul general al Bucureştiul, Gabriela Firea, a prezentat, marţi, modul în care Capitala va sărbători Centenarul Marii Unirii din 2018. Printre proiectele pregătite se numără inaugurarea a patru monumente, organizarea mai multor expoziţii, filme documentare, emisiuni sau albume şi cărţi despre personalităţile centrale ale perioadei. Proiectele primăriei nu se opresc însă doar la nivelul Bucureştiul. Din dorinţa de a marca evenimentul, PMB va încheia parteneriate cu primarii din oraşele "simbol" din punct de vedere istoric, urmând să realizeze, în colaborare cu aceste, evenimente, vizite la muzee, la teatre sau spectacole. Gabriela Firea a vorbit marţi şi despre proiectele deja asumate de "Comisia Centenar", comisie condusă de academicianul Răzvan Theodorescu şi de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei.

Ovidiu Raeţchi (PNL): La o zi după noul dosar al lui Dragnea, PSD a blocat procedura pentru achiziţia sistemului Patriot

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi susţine că senatorii PSD au boicotat marţi şedinţa Comisiei de Apărare în care urma să fie discutată procedura parlamentară pentru achizţia sistemului Patriot. Raeţchi crede că nu întâmplător absenţa senatorilor PSD vine în contextul în care Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul Teldrum, cu un prejudiciu estimat la 27 de milioane de euro. "Ar fi de o gravitate inimaginabilă ca un lider politic să încerce să condiţioneze eficienţa sistemului naţional de apărare de propria situaţie politică şi penală", a scris Raeţchi pe Facebook.

BANCHERUL

BNR explică de ce a decis să lase cursul mai flexibil

BNR explică de ce a decis sa întărească suplimentar politica monetară, nu doar prin majorarea dobânzii la facilitatea de depozit, ci si sa gestioneze ferm lichiditatea din sistemul bancar, care implica o politica de curs valutar mai flexibilă decât până acum, după cum a menţionat guvernatorul Mugur Isărescu. Pe scurt, BNR a decis (nu in unanimitate, întrucât a existat si un vot împotrivă) să lase cursul sa crească mai mult decât ar fi făcut-o in mod normal, pentru ca acesta să preia tensiunile din mediul politic si masurile pro-ciclice ale Guvernului, precum si modificările aduse Codului Fiscal. In schimb, banca centrală va avea mai mare grija de dobânzi, in condiţiile procesului de de-euroizare, care a făcut ca împrumuturile in lei sa le ia locul celor in euro, astfel că evoluţia dobânzilor ROBOR afectează mai mult populaţia si firmele cu credite decât cursul valutar.

COTIDIANUL

Se "trage" cu rachete Patriot în Parlament

Opoziţia şi Puterea şi-au găsit un nou motiv de încăierare în Parlamentul României. USR şi PNL "trage" cu rachetele Patriot în reprezentanţii PSD şi ALDE. Cele două partide de opoziţie au susţinut, marţi, că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce reprezentanţii Puterii au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.

Kövesi versus Comisia: "Să solicite REVOCAREA"

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi refuză din nou să se prezinte la Comisia parlamentară de anchetă. Kovesi a răspuns noii invitaţii a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 spunând că nu deţine date sau documente care să ajute la clarificarea situaţiei şi lăsând de înţeles că nu se va prezenta la Comisie deoarece prezenţa sa nu are obiect. Refuzul şefei DNA de a se prezenta din nou la Comisie este taxat dur de Liviu Pleşoianu, membru PSD al acestei Comisii. Pleşoianu cere revocarea lui Kovesi, ameninţându-l cu suspendarea şi pe preşedintele Klaus Iohannis dacă nu acceptă decizia.

O nouă "revoluţie" la orizont

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres, că există o discuţie privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat - a treia - care ar trebui organizată "undeva în decembrie, poate februarie". Potrivit lui Pop, "deocamdată este o chestiune de discuţii" şi nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea bacalaureatul anul viitor.

CURENTUL

Canada ridică vizele pentru toţi românii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, începând cu data de 1 decembrie 2017, autorităţile canadiene intenţionează să elimine cerinţa obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada pentru şederi de maxim 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoştinţelor sau pentru prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor), indiferent de tipul paşaportului deţinut. Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susţinute, întreprinse în ultimii ani de autorităţile române pe lângă autorităţile canadiene, atât la nivel bilateral, cât şi în format trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene.

CURIERUL NATIONAL

Şcoala, în aşteptarea marilor companii

Pe termen mediu, numărul elevilor creşte, nu scade. Învăţământul profesional, încă departe de ponderea şi calitatea pe care le-ar cere piaţa muncii. Companiile se confruntă cu îmbătrânirea personalului. Necesar este ca ascensiunea numerică să se regăsească într-o anumită măsură şi la nivelul învăţământului profesional. Această formă de învăţământ are în actualul an şcolar 3121 de elevi înscrişi. Cum în anul şcolar trecut au fost 2094 de elevi înscrişi, paşii înainte nu se poate spune că sunt altfel decât mărunţi.

România, în primii 10 producători auto ai Europei

Numărul de maşini produse în România a adus ţara noastră pe locul 10 în Europa în topul producătorilor. Deşi numărul este în scădere, România îşi menţine poziţia în top. Dacă în 2013 România producea în jur de 400.000 de maşini anual, în 2016 am reuşit să scoatem pe piaţă în jur de 387.200, informează carzone.ro. Scăderea faţă de anul 2015 este de aproximativ 4%. Totuşi, România reuşeşte să rămână în TOP 10 producători europeni în ceea ce priveşte maşinile. România este situată pe locul 10 în ceea ce priveşte producţia de maşini, însă într-un top neoficial raportat la piesele auto, România ar ocupa un loc mult mai bun. În România se regăsesc încă ateliere auto ce lucrează cu piese auto de calitate superioară, unele dintre ele fiind produse chiar în uzinele noastre naţionale.

Ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions, a anunţat o iminentă anchetă împotriva dnei Hillary Clinton

În cadrul unei audieri din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, ministrul american al Justiţiei a informat că o decizie privind declanşarea unei anchete privind-o pe dna Clinton, fostă secretar de stat în Administraţia Barack Obama, va fi luată "rapid". Presa americană de luni informa despre o scrisoare adresată de Jeff Sessions Comisiei pentru Afaceri judiciare a Camerei Reprezentanţilor, potrivit căreia procurori federali examinează în prezent oportunitatea numirii unui procuror special care "să se aplece" în special asupra Fundaţiei Clinton, precum şi asupra unor vechi acuzaţii legate de utilizarea de către dna Clinton, pe când era secretar de stat, a unui server privat de mesagerie electronică.

Ambasadorul George Cristian Maior, în vizită în statul Washington

George Cristian Maior s-a întâlnit cu oficiali şi cu românii care lucrează la marile companii IT din statul Washington, cu primarul oraşului Bellevue şi cu reprezentanţii Boeing. Cu ocazia vizitei la Seattle (statul Washington), ambasadorul a avut şi o întâlnire cu reprezentanţi ai companiei Amazon, în cadrul căreia au fost discutate activitatea companiei americane în ţara noastră şi perspectivele de extindere a acesteia. George Cristian Maior a subliniat potenţialul deosebit oferit de România în sectoare precum IT şi cercetare-dezvoltare, dar şi avantajul poziţiei geografice pentru ca Amazon să transforme ţara noastră în centrul logistic principal pentru zona Central-Estică a Europei.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI a dovedit un spion sârb, decorat de patru ori de ruşi

Bratislav Zivkovic a scăpat ieftin, cu o interdicţie pe 15 ani de a mai intra în România! De obicei, spionii prinşi au o soartă cruntă. Şansa cetăţeanului sârb, a cărui activitate de spionaj a fost monitorizată de Contraspionajul românesc la virgulă, rămâne învăluită în mister. Fie România a vrut să evite un scandal diplomatic, fie strategii SRI urmăresc un scop pe termen lung.

Revoluţie în CSM! Mai mulţi judecători ameninţă cu demisia

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) stă pe un butoi de pulbere! Cinci dintre membrii săi, toţi judecători, vor demisiona în perioada următoare. Anunţul a fost făcut, la Antena 3, de Evelina Oprina, judecătoare, membră a CSM. "Cinci judecători sunt gata să îşi dea demisia. Eu sunt unul dintre ei şi alături de mine sunt colegele mele care în şedinţa din 30 august am fost puse în situaţia de a părăsi Consiliul. Ne gândim la această variantă. Va fi o perioadă de interimat. Într-o perioadă de timp se va organiza noi alegeri. Nu e o decizie uşoară. Ne gândim bine, cumpănim bine, nu e o decizie pe care am luat-o acum, nu cedăm atât de uşor, reflectăm la ea şi la toate urmările pe care le are. În spatele nostru sunt sute de judecători şi nu vrem să îi dezamăgim", a spus Evelina Oprina.

Bomba s-a detonat în PSD! Tudose a pregătit plecare lui Dragnea din partid?

Bomba stă să explodeze la PSD, după ce chemarea lui Liviu Dragnea la DNA a provocat un recul fără precedent. Eugen Teodorovici, care a fost acuzat că l-a denunţat pe Dragnea la DNA, iese la atac şi spune că nimic din ceea ce se afirmă nu este adevărat. Teodorovici a făcut dezvăluiri incendiare, marţi seara, la România Tv, susţinând că un om cu greutate din PSD a izbucnit acest scandal imens în partid. Curios este faptul că Teodorovici nu a confirmat, dar nici nu a negat că ar fi vorba despre premierul Mihai Tudose. Teodorovici s-a mulţumit să spună că "un om din PSD se ocupă cu această rostogolire mediatică."

ANUNŢ-ŞOC de la UE

Banca Centrală Europeană şi-a intensificat solicitările pentru un instrument care ar da autorităţilor puterea de a opri retragerea depozitelor în situaţia în care o bancă este în pericol de prăbuşire, informează Bloomberg. Sabine Lautenschlaeger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, a declarat marţi că exemplele din acest an arată că este nevoie de un aşa-numit instrument de moratoriu care, temporar, ar îngheţa datoriile unei bănci, oferindu-i astfel un răgaz pentru a lua decizii cruciale.

JURNALUL NATIONAL

Biriş: Codul Fiscal a fost modificat de 20 de ori în doi ani; 2017, un coşmar din punct de vedere fiscal

"Codul acesta fiscal, Legea 227 (Legea 227/2015 - n. r.) şi, atenţie, vorbesc doar de Codul fiscal, nu şi de Codul de procedură fiscală, care are probleme poate şi mai mari decât Codul fiscal, a fost modificat de patru ori înainte să intre în vigoare, unele modificări fiind semnificative. În total, în doi ani, a fost modificat prin 20 de ordonanţe de guvern, ordonanţe de urgenţă de guvern, legi de modificare a Codului fiscal sau legi de aprobare a ordonanţelor sau ordonanţelor de urgenţă. Avem nu numai modificări, dar avem deja modificări ale modificărilor în doi ani de zile. Anul 2017 este, din punct de vedere fiscal, un coşmar. Lucrez de 22 de ani, 23 în curând, în condiţiile în care toată profesia are 25 de ani în România. În 23 de ani nu îmi aduc aminte de un an mai rău în fiscalitatea românească decât anul acesta", a afirmat Gabriel Biriş.

NATIONAL

Dragnea, executat de SISMI, serviciul secret italian!

Războiul dintre sistemul de forţa si coaliţia politică aflată la guvernare se apropie de bătălia decisivă si, de acum înainte, va fi "care pe care"! Si, într-adevăr, deja s-a scos artileria grea, "linia roşie" de până acum fiind depăşită de detonarea dosarului "TelDrum", unul prin care conducerea DNA riscă aşa cum nu a mai făcut-o niciodată până acum, noua strategie aplicata de echipa Laurei Codruţa Kövesi fiind una de "totul sau nimic". Iar in timp ce Dragnea făcea dezvăluiri fără precedent la TV, "pe piaţă" erau plasate informaţii sensibile si compromiţătoare despre Giovanni Kessler si Nicholas Ilett, şefii OLAF care au făcut posibila "decaparea" preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Fii fericit, romane! 2018 vine cu scumpiri la curent si gaze

Dacă nu vă aşteptaţi deja, iată surpriza sfârşitului de an. 2018 va fi mai bun, dar până atunci vă scoate alţi bani din buzunare. Aşa estimează, optimist, noua conducere a ANRE. Scumpirile estimate se refera atât in ceea ce priveşte energia electrică, cat si gazele naturale. Dar ce înseamnă aceste noi creşteri de preturi? Mai întâi, ANRE zice ca este inevitabilă o majorare cu circa 1,5% a preţului energiei electrice la clienţii finali de la 1 ianuarie 2018. Cică aceste costuri vin de la preţul "energiei achiziţionate de operatorul de transport si sistem Transelectrica cu energia suplimentara necesara asigurării siguranţei in funcţionare a sistemului energetic naţional, in momentele in care producţia de energie nu face faţă consumului".

Londra sare la gatul lui Putin

"Ştim ce faceţi. Nu veţi reuşi", a trimis premierul Theresa May către Kremlin, intr-un discurs dur in care a denunţat "actele ostile" ale Rusiei, in care a detaliat "acţiunile necesare ce trebuie luate pentru a contra aceste activităţi". Theresa May a trimis, in cursul unui dineu organizat de Lordul-primar al City din Londra, săgeţi către Vladimir Putin. May a denunţat "anexarea ilegala a Crimeii de către Rusia", susţinerea acordata rebelilor in regiunea Donbas, , campaniile de "spionaj cibernetic", "ingerinţele cu ocazia alegerilor", actele de "piraterie asupra Ministerului danez al Apărării si Bundestagului" german. "Rusia încearcă să facă din informaţie o armă, desfăşurând media conduse dirijate de stat pentru a difuza informaţii false si imagini prelucrate cu scopul de a însămânţa discordia in Occident si a ne sabota instituţiile", a spus Theresa May.

ROMANIA LIBERA

Sute de mii de români sunt puşi să parcurgă zilnic zeci de kilometri pentru plata impozitelor

13 oraşe din Oltenia nu beneficiază de servicii fiscale, pentru că nu au nici măcar un salariat ANAF pentru colectarea taxelor şi impozitelor. Oamenii trebuie să facă zeci de kilometri până la cea mai apropiată agenţie. Alte câteva sute de oraşe din ţară se află în aceeaşi situaţie. Reorganizarea finanţelor publice din anul 2013, când preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) era Gelu Diaconu, a creat haos atât în rândul contribuabililor, cât şi în rândul salariaţilor instituţiei. Sute de oraşe din ţară cu activităţi economice importante au rămas, de atunci, fără servicii fiscale. Atât contribuabilii persoane fizice, dar şi administratorii societăţilor comerciale sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri şi să piardă o zi întreagă doar pentru o adeverinţă de venituri, plata unor taxe şi impozite sau a unor certificate fiscale în cazul societăţilor comerciale.

197 de transportoare blindate destinate Armatei Române vor fi produse la Bucureşti

197 de transportoare blindate model 8 x 8, destinate Armatei Române, vor fi produse la Bucureşti, menţionează un set de documente elaborat de Ministerul Apărării Naţionale. Documentele urmează a fi înaintate Guvernului, pentru a fi analizate şi aprobate sub forma unei Hotărâri de Guvern. Transportoarele vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică Bucureşti (cu experienţă în domeniul tancurilor) şi compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. Uzina Mecanică Bucureşti este filială a Companiei Naţionale ROMARM. Transportoarele vor fi model Piranha 5.

ZIARUL FINANCIAR

Avertismentul softiştilor: revoluţia fiscală readuce spectrul migraţiei creierelor din IT

Schimbările făcute de Guvern la regimul fiscal, care vor intra în vigoare peste doar două luni, determină unele companii să-şi pună problema îngheţării recrutărilor. Industria locală de software şi servicii IT a ajuns de la câteva sute de milioane de dolari în urmă cu zece ani, la peste 4 miliarde euro anul acesta, în condiţiile în care pe piaţa locală au investit în ultimii ani tot mai mulţi giganţi IT din străinătate, dar şi multinaţionale din alte industrii, precum cea financiar-bancară, care şi-au deschis centre globale de tehnologie în România, angajând astfel sute de mii de oameni.

Salariile mai mari şi Germania ajută economiile est-europene să avanseze mai rapid decât Vestul

Principalele economii est-europene au cres­cut puternic, unele chiar spectaculos, în al treilea trimestru, propulsate de consumul intern, de industrie şi de exporturi. Regiunea este dependentă de economia germană, care se îndreaptă spre cel mai bun an din 2011 încoace, ajutată nu doar de exporturi, capitol la care este campion mondial, ci şi de investiţii. Dacă economia României a depăşit toate estimările cu o creştere care rivalizează cu cele ale Chinei în anii de expansiune explozivă, cea a Cehiei, cea mai matură din Europa de Est, a accelerat la un ritm de invidiat chiar şi pentru o economie emergentă. Cehia, Slovacia şi Ungaria îşi vând peste 20% din exporturi în Germania. Germania este cea mai mare piaţă de export şi pentru Polonia şi pentru România.

Economia României a rupt lanţul: salt spectaculos al PIB, plus 7% la nouă luni şi 8,8% la T3

PIB-ul României a făcut un salt spectaculos în primele nouă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în T3 faţă de T3 2016 cu 8,8%, lucru neanticipat nici în cele mai optimiste previziuni. Un salt de peste 6% al economiei în acest an, cum preconizează guvernul, nu mai este, prin urmare, o utopie. Datele publicate ieri de INS nu detaliază sursa creşterii economice dar, pe partea de utilizare, consumul a rămas, cel mai probabil, vehiculul care trage după el economia, în condiţiile în care investiţiiile statului sunt în cădere liberă, iar comerţul exterior consemnează o deteriorare puternică a deficitului comercial. Pe partea de formare a PIB, este posibil ca agricultura să fi avut o contribuţie relevantă în condiţiile în care, din datele lunare (industrie, construcţii) nu era anticipată o creştere de 8,8% în T3, an/an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb