REVISTA PRESEI 16.01.2016

Willy Homner
Revista Presei / 16 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 16.01.2016

ADEVARUL

Dragnea: Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că şi-au programat să mă bage în puşcărie în aprilie-mai

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu la Antena 3, că a aflat că va fi băgat în puşcărie în perioada aprilie-mai anul acesta. Liderul PSD este şi în prezent condamnat la doi ani cu suspendare, însă e trimis în judecată şi într-un alt dosar. "Ultimele zvonuri venite către mine îmi arată că şi-au programat să mă bage în puşcărie în aprilie-mai anul acesta", a declarat Liviu Dragnea, aflat în studioul Antenei 3. Ulterior, Dragnea a lăsat de înţeles că decizia condamnării sale s-ar lua la cel mai înalt nivel. In acest moment el este implicat într-un alt proces, fiind trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Ghiţă - Coldea, o amiciţie periculoasă

"A dovedit o lipsă totală de respect faţă de autoritatea judiciară şi faţă de dispoziţiile date de aceasta", arată Curtea Supremă în motivarea mandatului de arestare emis în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă. În urma dezvăluirilor făcute de acesta, adjunctul şefului SRI a fost suspendat din funcţie. El este acuzat în acest dosar de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Tăriceanu: România a ajuns stat mafiot

Mai mulţi politicieni sau foşti oficiali ai statului au făcut declaraţii în weekend pe marginea suspendării lui Florian Coldea. De exemplu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective "extrem de vagi", iar "excursiile" adjunctului Serviciului "apar ca subiecte minore" faţă de altele care ar trebui anchetate, precum modul în care România a ajuns un "stat mafiot" prin pasivitatea SRI. "Eu vreau să merg la puşcărie cu Kövesi şi Coldea sau să stau în funcţie cu Kövesi şi Coldea", a declarat la rândul ei fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, judecată în mai multe dosare de corupţie. Bica, acuzată la rândul ei de săvârşirea mai multor fapte de corupţie, a arătat că Florian Coldea ar fi trebuit să demisioneze din fruntea SRI încă din 2015, când ea şi amica sa, Elena Udrea, au făcut denunţuri împotriva generalului.

Udrea: "Codlea conduce România prin teroarea cătuşelor"

Elena Udrea nu a ratat momentul de a comenta ancheta internă de la SRI. Aceasta şi-a exprimat speranţa într-o postare pe Facebook, că de acum va urma repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de Coldea şi de apropiaţi. "Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus în fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima dată, că există un general SRI, Coldea, care conduce România, prin teroarea cătuşelor din mâna lui Kövesi. Că cei doi acţionează mafiot, că sunt beneficiari de bunuri şi avantaje în mod ilegal, că au relaţii nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri şi politicieni, că intervin în afaceri, politică, decid cine conduce instituţiile, cine candidează, cine câştigă alegerile, cine e liber cine nu etc., a scris Elena Udrea.

Şcoala profesională, revoluţionată la sat

Un liceu de la sat, înfiinţat acum 16 ani, reuşeşte să ofere forţă de muncă calificată pentru firmele din întreaga zonă. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare permanentă cu agenţii economici, care preiau absolvenţii, dar şi printr-o serie de dotări, care i-au atras pe tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a. Liceul Tehnologic "Ion Căian Românul" este printre puţinele din Bistriţa-Năsăud, situate în mediul rural, care nu duce lipsă de elevi. În 16 ani de la înfiinţare, sub conducerea aceluiaşi director, liceul a crescut constant, iar de câţiva ani şi-a menţinut numărul de elevi din ciclul liceal, deşi populaţia este în scădere în regiune.

Viscolul "a cauzat" în Dobrogea producţii uriaşe de energie electrică

Condiţiile meteo extreme înregistrate în ultima perioadă, cu precădere în sud-estul ţării, sunt motiv de bucurie pentru investitorii în parcurile eoliene din Dobrogea, care au raportat producţii-record de energie electrică. În acelaşi timp, culturile agricultorilor din Constanţa şi Tulcea sunt protejate de stratul gros de zăpadă, care va asigura şi apa necesară solului. Turbinele din Dobrogea au o caracteristică aparte, fiind dotate cu un sistem de degivrare-dezgheţare a palelor. Zilele în care a viscolit au adus producţii totale de energie eoliană de 2.000 MW, cu până la 60% mai mult decât într-o perioadă obişnuită.

Surse: Cine sunt parlamentarii care vor controla serviciile secrete

Plenul comun al Parlamentului votează, luni, componenţa comisiilor pentru controlul SRI şi SIE. Şefia Comisiei de control a activităţii a SRI va fi a Puterii, în timp ce Opoziţia va primi şefia celeilalte structuri, potrivit unor surse politice. Totodată, PMP e singurul partid care nu va primi niciun loc. Liderii PSD au păstrat secrete numele celor care îi vor reprezenta în cele două comisii. Social-democraţii vor da preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, însă nu se ştie cine va fi acesta, Liviu Dragnea fiind cel care are ultimul cuvânt. Potrivit unor surse politice, doi posibili membri ai acestei comisii sunt Adrian Gâdea, deputat de Teleorman, şi Alexandru-Ioan Andrei, deputat de Giurgiu. Pe de altă parte, preşedinţia Comisiei de control a activităţii SIE va avea şefia asigurată de un reprezentant al Opoziţiei, deputatul Cezar Preda.

BANCHERUL

Curtea Constituţională explică cum trebuie aplicat principiul impreviziunii

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei referitoare la Legea nr.77/2016 privind darea in plata, in care a stabilit ca legea se poate aplica doar daca instanţele de judecată constata existenta principiului impreviziunii din Codul Civil in contractele de credite ipotecare, adică apariţia unei situaţii excepţionale, precum criza financiara, care sa-l fi determinat pe deţinătorul unui credit sa nu-si mai poată plăti creditul. Legea darii in plata, redactata de avocatul Gheorghe Piperea si promovata in Parlament de Daniel Zamfir, fost deputat, in prezent senator din partea PNL, prevede ca deţinătorul unui credit imobiliar poate sa dea băncii locuinţa si astfel sa scape de credit, chiar daca valoarea acestuia este mai mare decât valoarea locuinţei, aşadar poate scăpa de toate datoriile.

De ce a fost declarata parţial neconstituţională legea dării in plată

"Art.11 teza întâi din Legea nr.77/2016 prevede că dispoziţiile legii se aplică tuturor contractelor în curs de derulare, fără a lua în considerare situaţia debitorilor, precum şi specificul contractelor de credit încheiate şi fără a face o diferenţiere între debitorii de bună-credinţă şi cei de rea-credinţă, între cei care nu mai pot să plătească şi cei care nu mai vor să plătească. Cu alte cuvinte, deşi în expunerea de motive se face referire la persoanele fizice care nu dispun de mijloacele necesare achitării creditului către instituţia de credit, legea se aplică fără distincţie celor două categorii de debitori menţionaţi", se arata in motivarea Curţii Constituţionale.

CAPITAL

Cum primeşte mediul de afaceri promisiunile guvernului PSD

Cei mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri apreciază măsurile de relaxare fiscală, dar taxează dur creşterile nejustificate ale salariilor şi pensiilor şi lipsa de predictibilitate a legislaţiei. Guvernul PSD a început în forţă. Lucrurile promise pentru începutul lui 2017 în programul de guvernare au fost deja implementate, iar noi măsuri care ar putea face bine economiei sunt anunţate. Normal, principala problemă este dacă ceea ce propune Guvernul Grindeanu va afecta stabilitatea economică a României. Iar dacă măsurile de relaxare fiscală vor putea, măcar teoretic, să aducă bani la bugetul de stat, creşterile de pensii şi salarii pun în dificultate noul guvern. Cu toate acestea, echilibrul bugetar poate fi atins dacă vom avea o creştere economică solidă.

Tulburările politice din UE ar putea genera o nouă criză politică şi financiară în Europa

De la speculaţiile intense legate de felul în care se va concretiza noua politică a SUA, până la întrebările existenţiale pe care şi le pune Uniunea Europeană într-un calendar aglomerat de alegeri prin Europa, traderii de valute au o listă extrem de încărcată de întrebări pentru anul abia început, se arată în analiza lui John J. Hardy, Şef Strategie FX, Saxo Bank. "Dobânzile reale din SUA riscă să devină negative, deoarece creşterea nominală o va depăşi pe cea reală.""Incertitudinea privind viitorul politic şi chiar existenţial se va întoarce în forţă în 2017."

Lucian Croitoru: Deprecierea leului va stimula exporturile, dar adaugă şi presiuni inflaţioniste

Aprecierea dolarului în raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influenţa pozitiv creşterea economică a României, dar o depreciere a monedei naţionale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piaţă şi ar adăuga şi presiuni inflaţioniste, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Tudor Chirilă a dezvăluit CÂT CÂŞTIGĂ din meseria de ACTOR

Cântăreţ, actor, vedetă de televiziune, Tudor Chirilă este cunoscut de public pentru multe activităţi în care este implicat în lumea artistică. Recent, acesta a dezvăluit că din meseria de actor obţine câştiguri modeste. "Mama, ca actor, era excelent plătită, nu se poate compara cu ce se întâmplă azi. Noi, astăzi, dacă ieşim în stradă să cerem o mărire salarială - eu, spre exemplu, câştig 1.800 de lei pe lună - cred că ne trezim cu lături în cap. Actorii nu mai sunt priviţi ca repere valorice, ci doar ca nişte saltimbanci a căror meserie e un moft, ceva uşor de reprodus de ceilalţi, dar na, 'ceilalţi' se ocupă de 'treburi serioase'", a declarat Tudor Chirilă.

COTIDIANUL

De ce tace Klaus Iohannis. Preşedintele ştie cum au contribuit SRI şi Florian Coldea la alegerea sa

Cum s-a schimbat atît de spectaculos Klaus Iohannis? În iulie 2013 spunea că "preşedintele şi premierul şi toată lumea trebuie să se înţeleagă, că de-asta i-am ales", şi "Crin Antonescu va fi preşedintele României, cu sau fără USL" (20 februarie 2014). El nu visa decît la un post de viceprim-ministru şi ministru de Interne. Crin Antonescu, naiv de-a binelea, ca să nu scriu aerian, zicea şi el că "nimeni nu-l poate împiedica pe Klaus Iohannis să fie vicepremier". Oarecum pe neaşteptate, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis anunţau că vor candida în tandem. Antonescu - preşedinte, Iohannis - premier.

De ce au uns-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Ministerul Justiţiei?

Încă o dată, Sistemul dovedeşte că are grijă de oamenii săi loiali. Cazul Oanei Schmidt-Hăineală este cel mai bun exemplu, ea fiind promovată la Ministerul Justiţiei, unde, potrivit presei, va încasa un salariu de 18.000 lei! După cum veţi vedea, detaşarea aceasta este cu cîntec, fiind făcută în ultima şedinţă a vechiului CSM, la cererea noului ministru al Justiţiei, dar dispoziţia urma să fie dată de noul CSM! Punerea în ordine a evenimentelor lămureşte pe deplin situaţia fostei membre CSM Oana Schmidt-Hăineală şi statutul său de protejată a "Sistemului".

Scandalul Ghiţă - Coldea. Dragnea anunţă audierea lui Hellvig

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara la Antena 3, referindu-se la scandalul Ghiţă - Coldea, că directorul SRI Eduard Hellvig va fi chemat în viitoarea Comisie parlamentară de control a Serviciului, descriind astfel audierea acestuia: "civilizată", "fără patimă". "Trebuie să-l cheme pe Hellvig şi el cred că îşi doreşte, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere făcută profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite", a declarat Liviu Dragnea.

Băsescu: Ghiţă mai era cu un ziarist când m-a înregistrat

Traian Băsescu a declarat duminică seara la B1 TV, referindu-se la înregistrarea cu el în care vorbeşte despre dosarul lui Dan Voiculescu, că este aproape sigur că Sebastian Ghiţă l-a înregistrat. "Eu sunt furios pe Ghiţă pentru că şi-a permis să mă înregistreze stând cu mine la masă. Da (confirmă înregistrarea - n.r.). E editată imprimarea, le-a lipit puţin şi a dat schimbări de sens consistente. Nu vreau să discut pentru că o să merg la Parchet probabil, Parchetul a declanşat o anchetă. Însă faptul că stă la masă cu mine şi mă înregistrează...", a spus fostul preşedinte.

CURENTUL

La botezul copilului lui Gorghiu darul mediu a depăşit 1.300 de Euro de familie. Peste o lună s-au depus listele de candidaţi

Pe 17 Septembrie anul trecut, Alina Gorghiu şi Lucian Isar şi-au botezat băiatul, Noah. Alina e la prima căsătorie şi primul copil dar Lucian mai are o fetiţă cu prima sa soţie, Krisztina Kormoczi, vicepreşedintă a unei bănci londoneze. Alina Gorghiu a reuşit să spargă şi căsnicia lui Lucian Isar. Revista Ciao scria în 2015 că Alina Gorghiu şi soţia lui Isar erau gravide în acelaşi timp, cu Isar, bineînţeles, dar că Gorghiu ar fi făcut un avort ca să nu-i dăuneze la politică. Gorghiu s-a supărat şi a anunţat pe facebook că aceea a fost o sarcină dorită (nu precizează dacă şi de ISAR) şi pierdută şi că îi dă în judecată pe jurnalişti pentru calomnie. Ajunsă senatoare, Alina Gorghiu a anunţat, prin declaraţia sa de avere că a încasat la botezul fiului 140.000 RON şi 102.000 EURO, adică peste 130.000 de Euro.

Ion Iliescu a cerut procurorilor amânarea audierii sale în dosarul Mineriadei. Îi e frică de reţinere?

Prezenţi în studioul România TV, avocatul Lucian Bolcaş şi fostul şef al Poliţiei Române Pavel Abraham au anunţat pentru zilele următoare o lovitură năucitoare a procurorilor. Mai precis Pavel Abraham a spus că în zilele următoare, procurorii vor face o mişcare spectaculoasă pentru a îngropa scandalul Ghiţă, fiind completat de Bolcaş care a specificat că ar fi vorba de dosarul Mineriadei. Desigur că singura posibilă mişcare spectaculoasă ar fi reţinerea lui Ion Iliescu, Petre Roman şi a lui Virgil Măgureanu, acuzaţi că în perioada 11 - 15 iunie 1990, "au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic", lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei.

CURIERUL NATIONAL

Timbrul de mediu, recuperat tot în instanţă

Deşi taxa a fost eliminată odată cu alte 101 dări, cei care au plătit timbrul de mediu trebuie să se adreseze tot instanţei, pentru că legislativul nu a avut în vedere introducerea unei proceduri administrative de restituire a taxelor de mediu plătite de către contribuabili. Avocat: În primul rând veţi respecta procedura prealabilă a plângerii administrative, la care cei de la ANAF vă vor răspunde negativ. Ulterior, prin intermediul unui specialist veţi formula, depune şi proba cererea la tribunalul din circumscripţia locului unde domiciliaţi, astfel încât instanţa să pronunţe o hotărâre de restituire a timbrului de mediu.

Directorul CIA il avertizeaza pe Trump "sa aiba grija" ce declaratii va face ca presedinte si "sa fie atent" la Rusia

Directorul CIA, John Brennan, l-a avertizat, duminica, pe presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, sa "aiba grija ce declara" ca presedinte si "sa fie atent in privinta Rusiei". Reactia vine dupa recentele afirmatii ale lui Trump ca sanctiunile impuse Rusiei vor fi mentinute "cel putin pentru o perioada de timp", dar, in cazul in care Rusia va ajuta Statele Unite in domenii esentiale, precum lupta impotriva extremistilor jihadisti, atunci sanctiunile ar putea fi ridicate. "Spontaneitatea nu protejeaza interesele de securitate nationala", este mesajul transmis lui Trump de directorul CIA, scrie Reuters.

Aproape 190 mil. euro, ajutoare de stat în domeniul zootehnic

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de act normativ prin care aprobă plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2016, în limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462.000 lei. Potrivit actului normativ, schema se distribuie astfel: a) 25.933.399 euro, respectiv 115.500.000 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine; b) 108.985.582 euro, respectiv 485.389.000 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine; c) 54.690.076 euro, respectiv 243.573.000 lei pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Merkel intră în competiţia pentru un nou mandat cu un bilanţ economic excelent

PIB-ul Germaniei a progresat în 2016 cu 1,9%. După o "lejeră" încetinire a creşterii economice în trimestrul al treilea, "maşina" germană a pornit din nou în forţă spre sfârşitul anului trecut, graţie unei creşteri a comenzilor industriale. Continuă, însă, să lipsească investiţiile. Un lucru este cert pentru analiştii politici şi comentatorii berlinezi: dacă Angela Merkel este conştientă de faptul că, de data aceasta, se angajează într-o campanie electorală dificilă în vederea obţinerii unui nou mandat de cancelar, acest lucru nu are drept cauză bilanţul economic al ţării. La 11 ani de la instalarea sa în funcţie, economia Germaniei este viguroasă, cu care nicio altă ţară europeană vecină nu se poate lăuda.

Militarii americani au ajuns în Polonia. O parte pleacă spre România

O bună parte din militarii americani din Brigada a 3-a de blindate abia sosiţi în Polonia se pregătesc să plece spre România. Brigada 3 a terminat aproape mutarea în Polonia a aproximativ 3.500 de militari care sunt dotaţi cu tancuri şi artilerie - mai mult de 2.500 de vehicule militare, dintre care unele vor fi operate şi în Europa de Est. În acest moment ei se regrupează în Baza militară poloneză Zagan, loc în care a avut o conferinţă de presă colonelul Christopher Norrie la scurt timp după sosirea din Germania. El a declarat că unitatea sa, renumită pentru "letalitatea ei", are în Europa o misiune defensivă. "Nu am nicio îndoială, vom descuraja în mod credibil orice ameninţare în zonă", a spus el, dar nu a menţionat nici măcar o singură dată Rusia.

ANAF se laudă cu noile performanţe: În 2016 a colectat cu 2,6 mld. lei mai mult decât în 2015

ANAF a anunţat că anul trecut a colectat venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,40 miliarde de lei, cu 2,60 de miliarde de lei mai mult decât în 2015 şi cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare, în timp ce programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016 a fost îndeplinit în proporţie de 99,8%. Cu toate acestea, TVA colectată a fost de 51,66 miliarde de lei, cu 0,7% (353 milioane de lei) mai puţin faţă de programul iniţial şi cu 2% (1,06 miliarde de lei) mai puţin decât programul revizuit.

EVENIMENTUL ZILEI

Oficial: Orice român poate primi până la 40.000 de lei ca să îşi izoleze termic locuinţa!

Persoanele fizice care vor să-şi izoleze termic locuinţa vor putea cere de la stat o sumă nerambursabilă de până la 40.000 de lei, în cadrul programului "Casa verde Plus", se arată într-un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Totuşi, pentru a putea beneficia efectiv de bani, cetăţenii trebuie să aştepte stabilirea sesiunii de înscriere. Regulile pentru participarea în programul denumit, pe scurt, "Casa verde Plus" sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 2.425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice, beneficiari persoane fizice.

SRI dă un mesaj care poate însemna că generalul Florian Coldea nu se mai întoarce pe funcţie

Site-ul sri.ro merge foarte greu de joi seara, după ce s-a făcut anunţul că generalul Florian Coldea a fost suspendat şi că el este cercetat acum de o "comisie specială de verificare". O explicaţie a accesării dificile este şi că pe el au fost operate câteva modificări, principala dintre acestea fiind la secţiunea "Conducerea". Până joi seara, imediat după directorul serviciului, Eduard Hellvig, apărea prim-adjunctul Coldea, şeful operativ al SRI şi apoi ceilalţi adjuncţi. Aşa cum se vede din printscreen-ul noii pagini, acum Hellvig este urmat direct de ceilalţi trei adjuncţi. E important mesajul îndepărtării de pe site a lui Coldea, dat fiind că, oficial, el nu este demis din funcţie, ci doar suspendat şi pus la dispoziţia directorului. Asta înseamnă că aproape oficial putem spune că funcţia de şef operativ va fi eliberată curând şi putem vorbi de eventualul înlocuitor.

Victor Ponta despre scandalul SRI - Ghiţă: O să spun tot ce ştiu într-o comisie parlamentară de anchetă

Fostul premier Victor Ponta şi-a asigurat fanii de pe Facebook că va spune "tot ce ştie" despre acuzaţiile aduse SRI-ului de către fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă dacă s-ar înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă. "Eu (ca fost Prim Ministru) nu pot sa povestesc asemenea lucruri la TV, sau pe Facebook/ daca se va face o Comisie Parlamentara cu siguranta acolo este locul in care TOTI sa spunem ceea ce stim despre acest Sistem!", i-a răspuns Victor Ponta, pe Facebook, unui cititor care i-a atras atenţia că are obligaţia să spună tot ce ştie despre acuzaţiile la adresa adjunctului SRI, Florian Coldea.. Într-o postare anterioară, Ponta le-a mai spus cititorilor săi: "Bineinteles ca voi spune tot ce stiu - dar nu s-a constituit inca respectiva Comisie Parlamentara de Ancheta!".

JURNALUL NATIONAL

Liberte, Egalite, Fraternite!

Ziua Franţei 14 IULIE 2014 Bucureşti. LA RECEPŢIA DE LA AMBASADA FRANTEI, Codruţa Kövesi ,umăr la umăr cu Florian Coldea. O imagine greu de repetat după debarcarea generalului de la conducerea operativă a SRI. Invitaţi de onoare la toate ceremoniile oficiale, cei doi stâlpi ai statului de drept şi siguranţei naţionale,, dădeau bine" împreună. Tineri, plini de energie în combaterea corupţiei , decoraţi şi luaţi ca model în ţările partenere pentru posibile exemple de urmat, Kövesi şi Coldea au fost în ultimii ani cel mai de temut cuplu instituţional din România. Preşedintele Băsescu era paralizat în acţiune şi anihilat ca influenţă spre sfârşit de mandat; instanţa supremă devenise partenerul binomului şi prin extensie neconstituţională asigurată de Stanciu şi camarila din ICCJ, putea să asigure sentinţele comandate.

Ministrul de Interne: Ne confruntăm cu o lipsă de personal şi o dotare destul de deficitară

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, în Prahova, că la nivelul MAI există probleme legate de lipsa de personal şi de dotarea "destul de deficitară", găsirea de soluţii pentru aceste două situaţii fiind prioritară pentru mandatul său. "În fruntea acestui minister este o femeie care, în afară de faptul că şi-a propus să muncească foarte mult şi să identifice problemele, să găsească soluţii - ştiţi bine, ne confruntăm cu o lipsă de personal, ne confruntăm cu o infrastructură în ceea ce priveşte dotarea destul de deficitară şi astea sunt priorităţi pentru mine - dar în fruntea ministerului este în primul rând un om, un om cu suflet pentru cei care sunt în stradă, pentru cei care sunt lângă oameni efectiv", a afirmat Carmen Dan, după o vizită la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Enel vrea să-şi extindă afacerile în Arabia Saudită

Grupul italian de utilităţi Enel are ca obiectiv dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (UAE) deoarece aceste state bogate în petrol profită de scăderea costului energiei solare pentru a-şi diversifica livrările de energie, a afirmat directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat Bloomberg. Vom aştepta primele licitaţii din Arabia Saudită. De asemenea, Dubai, al doilea mare emirat din UAE, a început un program de dezvoltarea a energiei regenerabile, a declarat Francesco Starace într-un interviu acordat la Abu Dhabi. Enel îşi restructurează operaţiunile din America Latină şi se concentrează mai mult pe de energia regenerabilă decât pe cea obţinută din combustibili fosili.

Veşti proaste pentru cei care stau în apartamente ANL. Chiria se triplează

Chiria apartamentelor ANL se triplează, deoarece metoda de calcul se schimbă şi ia în considerare veniturile, vârsta locatarului şi suprafaţa locuinţei. Spre exemplu, cine locuieşte într-un apartament cu două camere la Cluj-Napoca, plăteşte 218 lei în loc de 50, scrie Libertatea. În Cluj-Napoca au fost construite trei blocuri ANL, iar în cele 174 de garsoniere şi apartamente locuiesc peste 300 de persoane. De la 1 ianuarie, chiriile plătite de locatari s-au dublat sau chiar s-au triplat. Cea mai mare chirie achitată la Cluj-Napoca, pentru un apartament ANL cu două camere, e aproximativ 500 de lei.

NATIONAL

Grupul de la Monaco" i-a spart ţeava şefului SPP!

După ce Florian Coldea a fost deja înghesuit in corzile anchetelor interne si ale procurorilor Parchetului General, uite ca si Marcel Opriş de la STS se tot frământa ce explicaţii sa dea despre înregistrările din biroul lui Băsescu. Culmea este că năpasta a dat in aceste zile si peste "ultimul mohican" Lucian Pahonţu. Bazinul de înot din noul sediu al SPP a devenit impracticabil. Iar cu toate că la prima vedere ar putea fi invocat drept un simplu "ghinion" faptul ca ţevile de alimentare cu apă au îngheţat si au pocnit una după alta, lucrurile stau cu totul altfel pentru că la mijloc sunt nu mai puţin de 43 milioane de euro, cat a decontat SPP, in urma mai multor acte adiţionale, către constructorul Bog' Art, firma lui Raul Doicescu, "nasul" lui Băsescu, după ce le-a pus pirostriile lui EBA si Sida. Dar si omul de încredere al lui Adriean Videanu si membru marcant al "grupului de la Monaco".

"Puciul de la Dolj" loveşte MAI-ul!

La cat de ambiţioasă s-a dovedit Lia Olguţa Vasilescu, prestaţia acesteia in cabinetul Grindeanu se numără printre cele mai interesante de urmărit. Totuşi, până sa performeze in fruntea Ministerului Muncii si Justiţiei Sociale, numele fostului primar al Craiovei este tras, probabil fără ştiinţa demnitarului, in tot felul de războaie fratricide care se poartă in "cloaca" Ministerului de Interne. Aproape că nu mai este sindrofie la care să nu se vorbească de "puciul de la Dolj", in urma căruia Constantin Nicolescu ar urma să preia conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane iar Constantin Florea şefia Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Si, stranie coincidentă, in prezent cei doi conduc inspectoratele judeţene Dolj ale Politiei si Jandarmeriei Romane.

Ti-ai găsit serviciu in provincie? Foarte bine, Guvernul îţi plăteşte chiria

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a precizat că guvernul va adopta in şedinţa viitoare Ordonanţa privind ajutorul de chirie pentru persoanele care îşi schimba locul de munca in altă localitate. "Da. Lucram la ordonanţă. Săptămâna viitoare o aprobăm in şedinţa de Guvern", a precizat ministrul Muncii pe pagina personală de Facebook, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la acordarea ajutorului de chirie pentru cei care îşi schimbă locul de muncă in altă localitate - dacă se mai acordă si de când. Lia Olguţa Vasilescu a mai făcut diferite precizări referitoare la cei care beneficiază de majorări de venituri, dar si la facilităţile pentru tineri.

PUTEREA

DRAGNEA: Eu îi voi riposta o dată şi bine lui Iohannis!

Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea de a deveni premierul României si a afirmat ca premierul Sorin Grindeanu "prestează bine". Intrebat daca a vorbit cu Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu, Dragnea a raspuns ca nu a fost cautat de presedinte, insa acest lucru nu-l deranjeaza foarte rau. In plus, liderul PSD a declarat ca trateaza cu calm atitudinea lui Iohannis, insa atunci cand va riposta o va face "o data si bine". Liviu Dragnea a declarat că este posibil ca actualul premier, Sorin Grindeanu, să-şi ducă mandatul la capăt. Liviu Dragnea a mai spus că nu a mai discutat cu şeful statului Klaus Iohannis de la investirea Guvernului Grindeanu.

Nicuşor DAN se aşteaptă la PROTESTE de stradă

Liderul USR, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la Sibiu, că speră că vor exista "proteste de stradă dacă apare Legea amnistiei", întrucât există "în societate un instinct puternic pentru statul de drept". Liderii USR sunt convinşi că "în câteva săptămâni" va apărea în spaţiul public această lege, deoarece există "o puternică presiune din interiorul PSD şi ALDE pentru amnistie penală", transmite News.ro. Nicuşor Dan a fost întrebat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, dacă este de părere că PSD va promova o lege a amnistiei, el răspunzând că îi este teamă că acest lucru se va întâmpla.

MAGAZINELE dau startul LICHIDĂRILOR DE STOC!

Între datele de 15 ianuarie şi 15 aprilie din fiecare an, comercianţii care au notificat autorităţile pot să-şi lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică reduceri substanţiale numite generic "soldări de iarnă". Pe lângă promoţiile şi reducerile practicate în general în această perioadă, comercianţii mai au la dispoziţie, începând din 15 ianuarie, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Aceasta este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special mănuşi, fulare, căciuli, paltoane, încălţăminte, dar şi echipament sportiv), clienţii magazinelor cu astfel de produse fiind aşteptaţi cu reduceri masive de preţuri, informează Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Generalul Florian Coldea şi-a făcut vilă pe bloc

Un banal apartament de la ultimul etaj al unui bloc din Bucureşti a fost transformat de Florian Coldea într-un soi de penthouse. Cu încadrarea în declaraţia de avere a fost mai greu: o vreme, anexa a fost un apartament nou, apoi s-a transformat în "alipire". Apartamentul "de bază" al penthouse-ului "artizanal" a fost cumpărat de Florian Coldea la sfârşitul anului 2006 prin credit ipotecar şi avea o suprafaţă de 72,47 de metri pătraţi. Acum, apartamentul s-a umflat până la 128,76 de metri pătraţi. Apartamentul situat la etajul al şaptelea al unui bloc din Capitală ocupa numai parţial suprafaţa ultimului nivel al clădirii.

Scutiri de impozit pentru vânzări de case şi terenuri, din februarie

De la 1 februarie 2017, se schimbă modul în care se impozitează veniturile obţinute din vânzarea caselor şi a terenurilor. Această schimbare este deja prevăzută în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial. De la 1 februarie 2017 orice tranzacţie care nu va depăşi 450.000 lei va fi scutită de la impozitul datorat statului. Această schimbare a fost stabilită de către Guvern cu scopul de a încuraja vânzarea caselor şi a terenurilor, dar şi pentru a stimula construcţia de noi locuinţe.

ZIARUL FINANCIAR

Aşa cum vede Dragnea România, nu avem nevoie de angajaţi cu salarii mari şi nici de industrii de elită

Ca să aibă de unde să majoreze salariile din administraţia locală (plus 20%), salariile artiştilor (cu 50%), pensiile, salariile din învăţământ şi sănătate etc., promise în campania electorală, guvernul Dragnea/Grindeanu a luat de la cei 34.000-40.000 care câştigă peste 10.000 de lei net pe lună peste 2.200 de euro net pe lună (14.230 brut), prin eliminarea plafonului de maximum 5 salarii medii brute pentru plata CAS (1.400 de lei). În loc să producă aceşti bani prin mintea şi activitatea lui, noul guvern ia 1,9 mld. lei de la cei care "au", de la bogaţii care trăiesc bine şi nu-i ajută şi pe ceilalţi să trăiască la fel.

Marja băncilor continuă să fie destul de aproape de maximul înregistrat în 2009

Băncile locale înregistrau în noiembrie o marjă de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) pe seg­mentul creditelor de retail în lei de 5,98 puncte procentuale, cu 0,4 puncte procentuale mai puţin decât luna anterioară, diminuarea marjei fiind determinată de scăderea mai mare a dobânzilor la credite, faţă de cea a bonificaţiilor plătite la depozite, potrivit unor date publicate de BNR. Cu toate acestea, bancherii locali operează la unul dintre cel mai mari niveluri ale marjei de câştig, maximul de 7,5 puncte procentuale înregistrat în octombrie 2009 nefiind atât de departe. Marja de câştig a crescut constant în ultimii trei ani, iar faţă de noiembrie 2015 câştigul este mai mare cu circa un punct procentual. În termeni procentuali, câştigul bancherilor a urcat cu circa 19%.

Moment tensionat pentru industria bancară miercuri

Miercuri, 18 ianuarie, are loc şedinţa de plen a Curţii Constituţionale privind obiecţia de neconstituţionalitate a legii conversiei creditelor în franci, ceea ce a determinat ca acţiunile Băncii Transilvania să scadă pe parcursul săptămânii trecute la 2,265 lei, minimul ultimelor cinci luni. "Aspectul din lege îngrijorător pentru investitori este posibilitatea aplicării legii şi asupra băncilor care au făcut deja conversii în urma negocierilor cu clienţii, aşa cum este cazul Băncii Transilvania", scrie analistul Ronnie Khreis în raportul Puls Capital, al Intercapital. Banca Transilvania (TLV) a achiziţionat Volksbank, instituţie de credit în top 5 cu cele mai mari portofolii de credite în franci din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb