REVISTA PRESEI 16.05.2014

Willy Homner
Revista Presei / 16 mai 2014

ADEVARUL

România, tigrul Europei: economia a crescut cu 3,8% în primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans din UE

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru al acestui an cu 3,8%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor de timp "semnal" transmise de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, România a înregistrat cel mai puternic avans al PIB din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Faţă de ultimul trimestru din 2013, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,1% în termeni reali. Datele reprezintă "estimările semnal" ale Statisticii, care oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru primul trimestru va fi anunţată la 6 iunie. Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

Cum au fentat funcţionarii Omniasig şi compania şi legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

Agenţii companiei de asigurări Omniasig, care face obiectul unor cercetări derulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, antedatau asigurările facultative pentru locuinţe pentru ca acestea să apară ca fiind vândute înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii încheierii asigurării obligatorii, respectiv la sfârşitul lunii iulie a anului trecut. Deşi legislaţia îi obliga încă de la finele lunii iulie să vândă poliţe facultative numai după încheierea de asigurări PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale - alunecări de teren, inundaţii şi cutremure), Omniasig "a păcălit" legea prin antedatarea contractelor şi a prejudiciat PAID cu 20 sau 10 euro pe fiecare contract semnat. Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este societatea care emite asigurările obligatorii pentru locuinţe şi are 13 acţionari - companii de asigurări care vând acest tip de poliţe. Omniasig nu este acţionar al PAID, dar în august 2013 a încheiat un protocol cu această instituţie pentru a putea vinde şi astfel de asigurări.

Război total pe Portul Constanţa

Apariţia pe masa de lucru a Guvernului Ponta a hotărârii prin care statul cedează, fără nicio pretenţie, un pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa către administraţia Mazăre a sporit tensiunile de pe platforma portuară. Nici operatorii, nici sindicaliştii, nici specialiştii portuari nu doresc ca Ministerul Transporturilor să renunţe la postura de acţionar majoritar al companiei de stat aflate în topul profitabilităţii, care aduce la bugetul ţării 10 milioane euro pe an. Structura actuală în acţionariatul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA este: Ministerul Transporturilor - 60%, Fondul Proprietatea - 20% şi Consiliul Local Municipal Constanţa - 20%. Municipalitatea a obţinut pachetul de acţiuni în 2008, în urma unei legi promovate în Parlament de un grup de parlamentari PSD de Constanţa, în frunte cu Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre. Administraţia Mazăre îşi doreşte însă mult mai mult: controlul asupra Portului Constanţa, pe motivul apartenenţei teritoriale. Pe acelaşi principiu, Consiliul Judeţean Constanţa ar putea cere controlul asupra Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă.

Ioana Băsescu a dat în judecată Antena 3

Fiica cea mare a preşedintelui României, Ioana Băsescu, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3. Procesul are ca obiect "acţiune în răspundere delictuală" şi urmează să se judece la Tribunalul Bucureşti. Acţiunea în instanţă a fost înregistrată în data de 5 mai şi nu a primit, deocamdată, un prim termen de judecată. În procesul cu SC Antena 3 SA, fiica cea mare a lui Traian Băsescu va fi reprezentată de societatea de avocatură Badea, Popa şi Asociaţii, transmite Mediafax. Demersul Ioanei Băsescu vine după ce postul Antena 3 a difuzat mai multe emisiuni în care a fost mediatizată o anchetă jurnalistică legată de terenul achiziţionat de aceasta la Nana, dar şi de presupuse legături de afaceri ale fiicei preşedintelui.

Kaplan: Putin ştie că NATO protejează aliaţii de invazie, dar nu şi de acţiuni subversive de cumpărare a media sau a băncilor

Analistul Stratfor Robert Kaplan, desemnat unul dintre "primii 100 gânditori ai lumii" de către Foreign Policy, a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianţei de o invazie terestră, dar nu şi de acţiuni subversive, prin cumpărarea instituţiilor media sau a băncilor. "Ceea ce vrea preşedintele rus este o zonă tampon tradiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varşovia. Acesta a fost prea scump şi de aceea s-a prăbuşit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradiţională, de influenţă, cuvântul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz să aibă o situaţie similară celei pe care o avea URSS în Finlanda în timpul Războiului Rece, când politica externă finlandeză era, într-o anumită măsură, deţinută de URSS. Li se permitea să fie capitalişti şi democraţi, dar în alte zone nu erau independenţi deloc", a declarat, joi, la Bucureşti, analistul Stratfor Robert Kaplan, care şi-a lansat, la MAE, volumul "Răzbunarea geografiei".

Estul Ucrainei se scufundă în haos. Miliţiile fac legea în Donbas

Donbasul alunecă lent spre o domnie a miliţiilor înarmate. În aproape fiecare orăşel mai răsărit se ridică un aşa-zis lider separatist şi înfiinţează unităţi de autoapărare de "fasciştii de la Kiev". Separatiştii din estul Ucrainei au dat un ultimatum de 24 de ore autorităţilor de la Kiev pentru ca acestea să-şi retragă trupele din regiunea Doneţk, ameninţând cu lansarea unei puternice ofensive în cazul în care revendicarea lor nu va fi satisfăcută, transmite RIA Novosti. "Dacă nu vor fi retrase blindatele şi dacă nu vor fi desfiinţate punctele de control ale aşa-zisei puteri legitime de la Kiev, am suficiente forţe şi mijloace pentru a arde şi distruge totul. Grupurile de recunoaştere şi de diversiune sunt gata să intervină, unele şi-au ocupat deja poziţiile", a declarat comandantul adjunct al "armatei populare din Donbas", Serghei Zdriliuk. "Cei de la Kiev dispun de 24 de ore pentru a-şi retrage toate trupele şi toate forţele", a adăugat Zdriliuk.

Eurodeputatul maghiar Bela Kovacs, investigat pentru spionarea UE în favoarea Rusiei

Biroul Procurorului-şef al Ungariei a anunţat că cerut preşedintelui Parlamentului European (PE) să ridice imunitatea parlamentară a eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs, suspectat că spionează instituţii europene în favoarea Rusiei, potrivit ziarului "Magyar Nemzet", relatează MTI. Kovacs este acuzat de faptul că ar conspira împreună cu diplomaţi din Rusia, călătorind la Moscova lunar. Soţia sa are dublă cetăţenie ruso-austraică şi ar fi lucrat pentru KGB, potrivit ziarului. Biroul Central al Procurorului-şef a demarat o investigaţie cu privire la comiterea unor infracţiuni pasibile de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între doi şi opt ani, a precizat Fazekas. El a adăugat că acest caz este "clasificat" şi nu poate dezvălui informaţii suplimentare. Lidera formaţiunii naţionaliste radicale Jobbik, Krisztina Morvai, a declarat joi că nu vede niciun motiv pentru care Bela Kovacs ar trebui scos de pe lista de candidaţi a partidului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, ca urmare a relatărilor publicaţiei "Magyar Nemzet".

OMV investeşte în activitatea de petrochimie în Austria, în vreme ce în România grupul a închis Doljchim şi Arpechim

În vreme ce în Austria grupul OMV consideră sectorul petrochimic drept unul strategic, investind 30 de milioane de euro în extinderea producţiei de butadienă la rafinăria Schwechat, în România Petrom a închis în 2009 combinatul de îngrăşăminte Doljchim, iar din 2011a închis şi rafinăria Arpechim, aflată acum în conservare. Butadiena, o hidrocarbură obţinută în sectorul de petrochimie al rafinăriei, are un rol cheie în prelucrarea maselor plastice pentru industria auto şi prelucrarea produselor de cauciuc şi latex, cum ar fi spre exemplu sectorul medical, dar şi în industria textilă, producţia de jucării şi calculatoare.

CURENTUL

O nouă acuzaţie de şantaj la adresa lui Ghiţă. Ponta - băgat şi el în ecuaţie

Denunţul a fost depusă la DNA de către Carmen Roşu, fosta şefă a Autorităţii de Management din cadrul POSDRU, instituţie care se ocupă cu verificarea legalităţii solicitărilor de fonduri europene cerute de companiile româneşti care accesează fonduri europene pentru programe de educaţie şi perfecţionare profesională. Denunţătoarea Carmen Roşu l-a nominalizat chiar pe premierul Victor Ponta, prietenul lui Sebastian Ghiţă, care ar putea fi acuzat şi el de abuz în serviciu sau cel puţin complicitate la presupusele fapte penale de şantaj şi trafic de influenţă de care este acuzat Ghiţă, pentru că a dispus înlăturarea din funcţie a denunţătoarei imediat după momentul când mogulul RTV, care are la bază afaceri în industria IT, a pierdut finanţarea europeană. Carmen Roşu susţine că Sebastian Ghiţă a ameninţat-o la telefon "că se va ocupa de persoana ei", iar acest lucru s-a şi întâmplat, prin demiterea dispusă de Victor Ponta.

Băsescu îl regretă pe Triţă Făniţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul Conferinţei anuale a agricultorilor, că preţul la grâu de anul trecut a fost "o bătaie de joc" şi i-a sfătuit pe agricultori să pună bazele unor companii care să se ocupe de valorificarea producţiei agricole, în special a cerealelor. Şeful statului s-a referit, în intervenţia sa la dezbaterea cu tema "Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă", şi la preţul la grâu, care anul trecut a fost, în opinia sa, "o bătaie de joc" şi a criticat lipsa unor firme care să se ocupe de găsirea pieţelor pentru ca producţia agricolă să fie vândută la un preţ bun. "Dumnezeu să-l ierte, nu mai e Triţă Făniţă, să exporte cereale, dar este nepermis ca o ţară care e în primele patru, cinci ţări din Europa, din punctul de vedere al potenţialului agricol, să nu ai firme româneşti care să se ocupe de găsirea de pieţe alternative şi de a asigura agricultorilor desfacerea producţiei la un preţ bun", a spus Băsescu.

România - campioană la inflaţie în UE

România şi Austria au consemnat în luna aprilie cea mai ridicată rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, de 1,6%, dublă faţă de media UE, potrivit datelor anunţate, joi, de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Austria şi România au fost urmate de Finlanda, cu 1,3% şi Germania, cu 1,1%. Rate negative ale inflaţiei au fost înregistrate în Grecia, de 1,6%, Bulgaria, de 1,3%, Cipru, de 0,4%, Ungaria şi Slovacia, ambele cu 0,2%, precum şi Croaţia şi Portugalia, unde declinul s-a situat la 0,1%. Inflaţia anuală din UE s-a situat la 0,8% în aprilie, iar cea din zona euro la 0,7%. Dintre cele 28 de state membre, 20 au raportat creşterea preţurilor, şapte au avut scăderi, iar Marea Britanie nu a transmis date către Eurostat. Raportat la luna martie, România a înregistrat o inflaţie lunară de 0,3%, faţă de un avans al preţurilor de 0,1% la nivelul UE.

CURIERUL NATIONAL

Cum ne arde cărbunele factura de energie

În ultimii opt ani, subvenţiile acordate industriei cărbunelui au însumat 3,76 mld. lei, în timp ce industria regenerabilelor a primit doar 0,81 mld. lei. Subvenţiile pentru cărbune includ atât certificatele pentru emisii de CO2 acordate gratuit, cât şi ajutoare de stat sub forma bonusurilor de cogenerare. Costurile plătite de utilizatorii finali pot fi semnificativ reduse în cazul scăderii dependenţei de cărbune. In perioada 2005 - 2013, industria cărbunelui a primit de aproape 5 ori mai multe subvenţii decât industria de regenerabile, respectiv 3,76 mld. lei pentru cărbune, faţă de 0,81 mld. regenerabile, în condiţiile în care, în perioada amintită, s-au plătit sume importante atât pentru închiderea minelor şi pentru achitarea salariilor compensatorii minerilor disponibilizaţi, simultan acordându-se cu titlu gratuit şi certificate pentru emisii de CO2, dar şi ajutoare de stat sub forma bonusurilor de cogenerare.

Cât costă visul de a vedea live Cupa Mondială de fotbal?

Viitoarea Cupă Mondială FIFA se va desfăşura timp de o lună, începând cu 12 iunie, în mai multe oraşe din Brazilia. Fanii din întreaga lume îşi vor urma echipele naţionale în Brazilia pentru a le ridica moralul, vor petrece noaptea şi vor profita de ocazie şi vor vizita obiectivele turistice. Pentru cei care speră la găsirea unor pachete last minute avantajoase, ofertele bugetare vor fi dezamăgitoare, deoarece un val de cereri pentru Cupa Mondială a făcut deja ca tarifele de transport aerian şi ale costurilor de cazare la hotel să sară în aer. Oamenii care au rezervat în avans, au reuşit să prindă oferte mai bune. Costurile totale pot varia destul de mult, însă o vizită rapidă pentru a vedea un meci sau două ar scoate din buzunarele dumneavoastră aproximativ 3.000 de dolari incluzând bilete de avion, cazare la hotel, bilete la fotbal şi bani de cheltuială. Dacă doriţi să vă urmăriţi echipa favorită tot drumul, până pe 13 iulie, la Rio de Janiero - şi să fiţi cazaţi la hoteluri mai bine cotate - costurile ar putea sări de peste 30.000 de dolari.

Daunele generate de austeritate - subiect "greu" în dezbaterile actualei campanii europene

Politicile de consolidare bugetară, foarte contestate azi în spaţiul UE, rămân la ordinea zilei în actuala campanie pentru scrutinul din 25 mai. În urmă cu patru ani, zona euro era grav afectată de criza datoriilor, ameninţată chiar cu o "explozie". Astăzi, ea se află în pragul deflaţiei. După un deceniu de neglijenţe, de erori, constatăm că, la vremea respectivă, austeritatea a fost considerată singurul răspuns la criza de încredere de pe pieţele de capital. Situaţia, ne reamintim, a fost cu mult mai gravă în ţări ale zonei euro cărora le-au fost închise în mod brutal uşile la credite. Este cazul Greciei, al Irlandei şi Portugaliei. Într-o măsură mai puţin alarmantă au fost cazurile Olandei, Sloveniei, Italiei, Franţei şi chiar al Germaniei, afectate de cote înalte ale datoriilor, de o pierdere serioasă a competitivităţii şi de o considerabilă fragilizare a băncilor.

FP a încheiat primele 4 luni cu un rezultat negativ de 11,6 mil. euro

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în luna aprilie un profit de 27,47 milioane lei şi a acoperit astfel o parte din pierderile din luna martie, încheind primele patru luni cu un rezultat negativ de 51,5 milioane lei (11,6 milioane euro). Fondul a vândut în luna martie acţiunile pe care le deţinea la Raiffeisen Bank şi la Erste Bank. Acţiunile la cele două bănci erau singurele participaţii la companii din afara României, astfel că în prezent în portofoliul FP se regăsesc doar companii locale. La finalul lunii aprilie, FP avea participaţii la 58 de companii, nivel similar cu cel raportat la sfârşitul lui martie, faţă de 61 în februarie, potrivit statisticilor lunare transmise de instituţie Bursei de Valori Bucureşti.

China produce şi consumă cărbune cât tot restul lumii la un loc

Producţia şi consumul de cărbune ale Chinei au crescut pentru al 13-lea an consecutiv în 2012. China este de departe cel mai mare producător şi consumator de cărbune din lume, realizând 46% din producţia globală de cărbune şi fiind responsabilă de 49% din consumul mondial - aproape la fel de mult cât tot restul lumii la un loc, transmite Agenţia americană pentru informaţii din sectorul energiei (EIA). Primele 10 ţări producătoare de cărbune au furnizat 90% din carbunele din întreaga lume în 2012. China a produs de aproape patru ori mai mult cărbune decât al doilea cel mai mare producător, Statele Unite, care a avut o cotă de 12% din producţia globală.

EVENIMENTUL ZILEI

Declaraţie SURPRINZĂTOARE a ministrului de EXTERNE al Rusiei, Serghei Lavrov: Criza din Ucraina îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti

Actuala criza ucraineană îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti, desfăşurat în 2008, când s-a stabilit că Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, afirmă, într-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Întrebat dacă Ucraina poate deveni membră a NATO, Lavrov a răspuns: "Aceasta nu ar fi doar o problemă pentru poporul ucrainean şi pentru NATO, aceasta ar fi o problemă şi pentru Rusia, pentru că am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform cărora, iniţial, Alianţa nu se va extinde, apoi, după ce s-a extins contrar acordurilor, că nu vor fi forţe combatante substanţiale pe teritoriile noilor state membre, că nu va fi adusă infrastructură militară la frontierele Rusiei - toate aceste înţelegeri au fost încălcate într-un fel sau altul, iar încercările de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns".

Afacerea inundaţia: Un proprietar a încasat 1,5 milioane de lei despăgubire

Inundaţiile provoacă an de an numeroase pagube, în special la construcţii şi în agricultură. Proprietarii care îşi asigură bunurile, dacă tot nu scapă de năpastă, măcar primesc despăgubiri, unele destul de mari, de ordinul milioanelor de lei. Asigurările de acest tip pot duce la achitarea unor daune substanţiale, în special la imobilele deţinute de companii. "Dacă ne referim la segmentul de asigurări property, cea mai mare despăgubire, achitată în 2013, de către Generali Romania, a fost pe o poliţă CAR (construction all risks) - toate riscurile de construcţii - încheiată pentru lucrările la un şantier din judeţul Constanţa, iar valoarea acesteia a fost de 1.565.000 de lei. Pagubele au constat în deteriorarea (din cauza greutăţii stratului de zăpadă şi, ulterior, de topirea acesteia) terasamentelor şi lucrărilor executate pe şantier", a declarat Adrian Marin, CEO Generali România.

JURNALUL NATIONAL

Suntem puţini, dar ne înmulţim la alegeri

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut, dar numărul celor cu drept de vot a rămas acelaşi. Deşi populaţia României scade constant după 1990 încoace, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale rămâne aceleaşi, cu diferenţe nesemnificative de la un scrutin la altul. Iar "plusurile" din statistici privind populaţia cu drept de vot au ieşit la iveală acum doi ani, cu prilejul referendumului de demitere din funcţie a preşedintelui Băsescu. De atunci, au trecut doi ani, s-a finalizat un recensământ, însă modificările aşteptate în datele statistice sunt infime, la nivelul unei marje de eroare. Dacă la referendumul din iulie 2012, pe listele electorale permanente erau înscrişi 18.308.612 de cetăţeni, pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat 18.303.915 cetăţeni cu drept de vot.

Autostrada Soarelui, în pericol de a fi inundată. Dragnea: "Avem o situaţie extrem de serioasă"

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat joi la Comandamentul pentru inundaţii că autorităţile trebuie să se implice rapid în zona digului de apărare al bălţii Ialomiţa, pentru că altfel digul se va rupe şi va inunda Autostrada Soarelui şi conducte ale societăţii CONPET. Dragnea i-a cerut prefectului de Ialomiţa să nu se panicheze întrucât "există capacitate şi organizare" (...) dar a adăugat că e nevoie de mobilizarea forţelor locale pentru că "în acest ritm în patru zile există riscul să se rupă digul".

NATIONAL

Cum si-a tras "Imparatul" Vlasov strand de 3.000.000 de euro!

Procurorii fac in aceste zile verificari asidue pentru a explica un alt mister din incalcita activitate manageriala a fostului presedinte al CCIR. Care, cu o larghete mai mult decat suspecta, a platit unei "firme de casa" din Onesti fabuloasa suma de 2.800.000 euro drept avans pentru materiale de constructie. Insa, cum respectiva societate nu a trimis nici macar o caramida iar penalitatile duceau deja suma datorata la 3.000.000 euro, "Imparatul" a cazut la pace cu datornicii sai, care au oferit ROMEXPO, drept despagubire, un teren din orasul Onesti. Numai ca, dupa cum au aflat cu stupoare procurorii de la denuntatori, respectivul teren din acte ar fi in fapt... Strandul Municipal din Onesti!!!

Tariceanu il loveste sub centura pe Ponta

Dupa iesirea de la guvernare, in PNL domneste haosul. Pe acest fond, liberalii vorbesc din ce in ce mai des de revenirea lui Calin Popescu Tariceanu in partid. Reprezentanti ai PNL sustin ca fostul premier a demarat deja operatiunea de "recucerire" a electoratului de dreapta. Iar iesirile din ultima perioada ale lui Tariceanu, deloc magulitoare la adresa Executivului condus de Victor Ponta, par sa confirme scenariul liberalilor. "Romania nu are niciun fel de proiect national si functioneaza mai degraba ca o frunza in vant: vine FMI, spune ceva, face ce spune FMI; pleaca FMI, face altceva. E asa, un fel de miscare mai degraba haotica", a declarat presedintele Senatului, punand intr-o lumina destul de proasta actuala coalitie de guvernare. In plus, ca sa le ia fata actualilor guvernanti, Tariceanu a prezentat schita lui de proiect. "Visul meu este ca Romania sa ajunga a saptea putere economica a Europei. Cred ca trebuie sa ne mobilizam in jurul unui nou proiect si acesta sa fie Romania - a saptea putere economica a Europei", a mai spus fostul premier.

Liberalii fac zid in jurul lui Basescu

Liberalii nu sunt de acord cu incercarea premierului Ponta de a se impauna cu atributii prezidentiale, cum ar fi aceea de comandant al fortelor armate romane, de exemplu. "Cand apar tendinte de uzurpare din partea premierului catre atributiile constitutionale ale presedintelui, e un conflict constitutional. In situatia de precriza in care este Romania, autoritatile trebuie sa joace doar in limitele Constitutiei", sustine Corneliu Dobritoiu, care este si presedinte al Comisiei de aparare a Senatului. Dupa admonestarea lui Victor Ponta, Dobritoiu i-a dat lui Traian Basescu partea leului: "Presedintele este garantul independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, potrivit Constitutiei, deci tema materiei e in responsabilitatea prezidentiala. Daca presedintele interzice dreptul de survol pentru o aeronava si comunica acest lucru ministrului Apararii, ministrul este cel care da ordinul fortelor aeriene, pentru a ateriza fortat avionul sau a-l conduce in afara spatiului aerian".

Putin, intalnire secreta pentru a inlocui dolarul cu rubla

Presa rusa a aflat ca la 24 aprilie, presedintele rus, Vladimir Putin, a organizat o intrunire speciala cu experti de top pentru a inlocui dolarul cu rubla in operatiunile de export. Intrunirea s-a tinut la sediul Ministerului de Finante si au fost prezenti reprezentanti din sectorul bancar, energetic si din domeniul afacerilor externe. Surse guvernamentale au declarat ca s-a dat unda verde la inlocuirea dolarului cu rubla, in mod progresiv. In urmatoarea perioada, rolul rublei in contractele externe va fi din ce in ce mai mare, inlocuirea dolarului fiind mai mult decat semnificativa. Reuniunea a fost prezidata de vicepremierul Igor Suvalov, asistat de adjunctul ministrului de Finante, Alexei Moiseev. Reprezentantii bancilor au fost in unanimitate de acord ca aceasta miscare nu creeaza nicio problema sistemul financiar. Ministerul Finantelor se bazeaza pe un mecanism legal pentru acest demers, un ordin executiv numit "comutator de valuta". Ordinul executiv va fi aplicat companiilor rusesti ce au contracte cu parteneri externi. Multi analisti financiari considera ca acest demers este unul extrem si n-ar trebui aplicat in acest moment de criza. Primii clienti care nu vor cracni la comutarea valutei sunt chinezii.

PUTEREA

Cetăţenii păstoriţi de Onţanu protestează în stradă faţă de abuzurile primarului

Revolta oamenilor din zona Luncşoara-Făinari scapă de sub control. În primăvara acestui an, locatarii din jurul Şcolii 307 se bucurau de grija edilului pentru spaţiile de joacă şi de recreere. Încântarea le-a fost de scurtă durată, pentru că la începutul lunii aprilie a început calvarul. "Trecuseră câteva săptămâni de când se amenajase parcul, iar oamenii îşi plătiseră locurile de parcare la primărie. În primele zile din aprilie ne-am trezit că totul este distrus, leagănele pentru copii dispăruseră, băncile la fel, copacii au fost scoşi şi a început organizarea unui şantier", povesteşte, pentru ziarul PUTEREA, Irina Groza.

Externele dau sfaturi tâmpite

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns scrisorii de protest privind secţiile de vot din străinătate, adresată de către Filiala Franţa a Partidului Mişcarea Populară. De reţinut este "sfatul dat de MAE", de o impertinenţă covârşitoare. În traducere liberă: "Dacă nu aveţi secţii de vot destule, puteţi vota pentru europarlamentarii din ţara în care locuiţi!".

Ce agenţie de publicitate a făcut campania PNL pentru PE

La fiecare scrutin electoral, partidele apelează la agenţii specializate în comunicare politică şi publicitate pentru a le sprijini în construirea strategiei de campanie. Pentru europarlamentarele de anul acesta, PNL a apelat la firma TEMPO Advertising, deţinută de Dragoş Grigoriu, un apropiat al liberalilor, au precizat surse din partid pentru PUTEREA. Marian Petrache, şeful de campanie PNL pentru europarlamentare, a confirmat pentru PUTEREA că partidul lucrează cu o agenţie, spunând, în schimb, că nu are girul firmei pentru a-i face public numele. Pe de altă parte, acesta a spus că nici nu poate infirma informaţia prezentată de noi, referitoare la agenţia TEMPO.

ROMANIA LIBERA

Cât de utilă le va fi cetăţenilor "greva cetăţenească"?

Mişcarea Uniţi Salvăm, extrem de populară în mediul on-line, încurajează boicotarea alegerilor parlamentare, anunţând că în ziua alegerilor îi aşteaptă pe cetăţenii dezamăgiţi de clasa politică să protesteze în stradă. La "greva cetăţenească" au anunţat că se vor alătura şi unele figuri publice. Scăderea constantă a partici­pării la vot după 1992 este unul dintre subiectele abordate de sociologi în timpul fiecărei campanii electorale. Dezamăgirea faţă de clasa politică şi, ca urmare, absenteismul la urne reprezintă un fenomen cunoscut în România. Aşadar, boicotul individual exista demult. În pragul acestor alegeri europarlamentare a apărut însă un element nou. O mişcare influentă în mediul on-line, formată în timpul protestelor împotriva pro­iectului Roşia Montană, încurajează fenomenul boicotului şi invită românii care nu se simt reprezentaţi să nu voteze şi să protesteze pe 25 mai în stradă.

De ce este ilegal ploconul lui Şova pentru Mazăre, cu acţiuni ale Portului Constanţa

În ciuda avizului negativ dat de specialiştii din subordinea sa, privind cedarea gratuită a unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Consiliul Local Constanţa, ministrul Dan Şova a semnat o Hotărâre de Guvern în acest sens. Contrar legii, proiectul nici măcar nu s-a aflat în dezbatere publică. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, nu renunţă la trans­ferul gratuit a unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa către Consiliul Local Constanţa (CL Cons­tanţa), în pofida numeroaselor avize negative privind legalitatea şi oportunitatea măsurii venite din partea direcţiilor subordonate din MT. Mai multe note intrate în posesia ziarului "România liberă" indică faptul că nici una din cele trei Direcţii consultate, ale MT, nu a fost de acord cu transferul pachetului de acţiuni către CL Constanţa.

ZIARUL FINANCIAR

Nu vă felicitaţi că nu aveţi pentru ce. Creşterea economică a frânat faţă de 2013

Creşterea economică de 3,8% de pe primul trimestru al acestui an este doar aparent mulţumitoare. În realitate trendul de accelerare a creşterii început în trimestrul II al anului anterior s-a rupt, astfel încât în loc să fi avut în continuare o creştere mai mare decât cea din trimestrul anterior, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimelor trei trimestre din 2013, avem o creştere mai redusă. Astfel creşterea trimestrială faţă acelaşi trimestru din anul anterior a fost în trimestrul II din 2013 de 1,5%, în trimestrul III a fost 4,3%, iar în T4 de 5,2%. Ca să nu se rupă această accelerare a creşterii trimestru la trimestru anterior, ar fi trebuit să avem o creştere de peste 5,2% în T1 2014, faţă de T1 2013. Dar nu am avut. Aceasta înseamnă că trimestrele III şi IV din anul anterior au fost excepţionale, deci şi creşterea de 3,5% de anul trecut. Ca urmare, avem de fapt o temperare a creşterii economice în T1 din 2014 şi o rupere de trend. Iar trendul, aşa cum îl dau exemplu statisticienii în cazul alegerilor, este determinant pentru rezultatul final, în cazul nostru creşterea economică de pe tot anul 2014.

Românii dau peste 60% din bani pe mâncare, utilităţi şi carburant. Nu mai au decât 4% pentru sănătate şi educaţie

Românii cheltuie pentru sănătate doar 3% din bugetul lunar, mai puţin decât pe băuturi alcoolice şi tutun. Cele mai mici sume sunt alocate pentru educaţie, respectiv 1% din buget, în contextul în care alimentele, chiria, utilităţile şi carburanţii mănâncă peste 60% din banii populaţiei. Un român cheltuie lunar pe mân­care şi băuturi non-alcoolice circa 100 de euro, respectiv 28% din venitul său, în timp ce un polonez alocă pentru aceste cheltuieli 92 de euro, ceea ce înseamnă doar 14% din salariul mediu net lunar. Datele arată că românii alocă cea mai mare pondere din venitul lunar pe mâncare - puţin peste un sfert -, de două ori mai mult decât un ceh şi de trei ori mai mult decât un neamţ. Astfel, deşi preţurile alimen­telor sunt aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

Şeful Trezoreriei statului: În doi ani vom ridica ponderea finanţării de pe piaţa internă la 70%

Chiar dacă dobânzile au scăzut substanţial, leul începe să capete valoare atât pe partea de plasament de investiţii, cât şi pe partea de credite, înlocuind din ce în ce mai mult euro, valuta predominantă. Dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi diversificarea bazei locale de investitori vor reprezenta o temă majoră în următorii doi ani pentru Trezoreria statului, care îşi propune să treacă de la o structură echilibrată a finanţării între piaţa internă şi cea externă la o creştere a ponderii pieţei locale până la 70% la nivelul lui 2016. "Suntem încrezători că această strategie va funcţiona pentru că deja simţim că piaţa internă merge din ce în ce mai bine şi nici măcar în ultimele două luni n-au fost mişcări prea mari pe randamente şi deja am recuperat circa 30 de puncte de bază din creşterea uşoară care s-a văzut", spune Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu managementul datoriei publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb