REVISTA PRESEI 16.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 iunie 2015

ADEVARUL

Rusia ameninţă: Dacă SUA aduc tancuri în România, mobilizăm armament greu pe flancul vestic

Mobilizarea de armament american greu în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, o măsură propusă de armata SUA, ar "reprezenta cel mai agresiv pas făcut până acum de Pentagon şi NATO" de la încheierea Războiului Rece, a avertizat astăzi un oficial din ministerul rus al Apărării. Generalul a ameninţat că, în această situaţie, "Rusia nu va avea de ales şi va trebui să-şi consolideze forţele pe flancul vestic". Generalul Iuri Iabukov, demnitar înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax şi preluat de Reuters, a adăugat că primul pas în acest sens ar fi trimiterea de tancuri, unităţi de artilerie şi aeriene la graniţa vestică. Apoi, Moscova ar accelera mobilizarea de rachete Iskander în Kaliningrad şi şi-ar consolida forţele din Belarus.

De ce a ales Ponta să se opereze în Turcia

Victor Ponta a ales serviciile medicale ale Turciei pentru a-şi trata genunchiul stâng, la care s-a accidentat la un meci de baschet. Plecarea acestuia în Turcia nu a fost anunţată nici de Guvern, nici măcar de PSD, ci de avocata premierului, care s-a prezentat luni la DNA fără Victor Ponta, aşteptat la audieri în dosarul în care este acuzat de corupţie. Ortopezii afirmă că operaţia premierului nu era obligatorie şi că este uzuală şi-n România. Premierul a făcut o investigaţie RMN, în urma căreia s-a stabilit că are un ligament rupt şi îi sunt afectate meniscul şi cartilagiul. În cursul după-amiezii de luni, a apărut şi informaţia potrivit căreia Ponta şi-ar fi luat concediu în perioada 16-19 iunie. Analiştii politici contactaţi de "Adevărul" interpretează gestul premierului Victor Ponta de a se trata în străinătate ca o recunoaştere a stării precare a sistemului medical din România.

Cum a ajuns "cazul Ponta" subiect de discuţie şi la Zagreb

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Zagreb, mai întâi de premierul Zoran Milanovici, apoi de preşedintele Kolinda Grabar‐Kitarović. Unul dintre subiectele de discuţie a fost lupta anticorupţie. Inevitabil, s-a ajuns la premierul Victor Ponta, mai ales în condiţiile în care Croaţia a trecut deja prin faza unui premier urmărit penal, care, ulterior, a fost chiar condamnat. După ce s-a întâlnit cu Zoran Milanovici, premierul de centru-stânga al Croaţiei, o întrevedere la care presa nu a avut acces, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la ceas de seară, de Kolinda Grabar‐Kitarović, primul preşedinte femeie din istoria Croaţiei, politician de centru-dreapta. Vizita la Zagreb reprezintă prima vizită oficială la nivel de Preşedinte dintre cele două state, de la aderarea Croaţiei la UE (1 iulie 2013). Totodată, acesta este primul contact oficial în plan bilateral între preşedinţii României şi Croaţiei de la preluarea mandatelor.

Defrişările ilegale, între propaganda parlamentară şi posibile sancţiuni europene

Problema defrişărilor ilegale a devenit de săptămâna trecută o prioritate de securitate naţională, conform deciziilor luate în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. "CSAT a decis în acest sens ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel încât să existe o legislaţie coerentă, clară şi riguroasă, care să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen (defrişările ilegale - n.red.)", a precizat preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat de săptămâna trecută. Noul Cod Silvic, care, în cele din urmă, a fost promulgat de preşedintele Iohannis în forma iniţială nu rezolvă problema defrişărilor ilegale. În realitate, noul Cod Silvic nu limitează despăduririle, ci doar cantitatea de lemn pe care un operator/ un grup de operatori o poate achiziţiona în fiecare an, aceasta în condiţiile în care statul este cel mai mare proprietar şi administrator al pădurilor româneşti.

Judecătorii îi permit lui Videanu să plece în Italia, la un târg de marmură

Fostul ministru Adrian Videanu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul Bica 2, poate merge la un târg de marmură organizat în Italia. Magistraţii Curţii Supreme au admis solicitarea acestuia şi i-au permis să părăsească ţara. Adrian Videanu le-a spus judecătorilor că are o distincţie de "înalt maestru în arta pietrei" prin care i se recunoaşte importanţa pe această piaţă şi că va pierde foarte mulţi bani dacă nu va fi lăsat să plece. Alina Bica va fi judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului. Videanu va răspunde în faţa magistraţilor pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia.

Ce şanse are unificarea datelor la care este sărbătorit Paştele

Unificarea datei Paştelui se poate realiza doar printr-o alternativă: 1. Fie întreaga Ortodoxie va renunţa la stabilirea datei Paştelui după calendarul iulian şi îl va folosi pe cel gregorian astfel încât să coincidă cu Paştele Catolic. Cum însă unii ortodocşi încă mai văd în îndreptarea calendarului o erezie, această soluţie va lua foarte mult timp pentru a lămuri problema. 2. Fie Catolicismul, deşi foloseşte calendarul gregorian, va face o excepţie, asemenea Patriarhiilor care folosesc deja calendarul gregorian, şi va stabili data Paştelui după calendarul iulian, pentru a coincide cu Paştele Ortodox. Această soluţie pare puţin probabilă, din moment ce Papa Francisc, atunci când a mai vorbit de unificarea Bisericilor, a spus că "nu vrea să impună o anumită cerinţă". Aceasta, în limbajul codificat al diplomaţiei bisericeşti, înseamnă că, de fapt, Biserica Catolică nu este dispusă să renunţe la modificările pe care le-a făcut după Marea Schismă, pentru a reveni în sânul Ortodoxiei.

Jeb Bush: "Sunt pregătit să conduc SUA"

Fiind cel de-al treilea membru al familiei sale care a pus ochii pe scaunul prezidenţial, Jeb Bush aduce în cursa electorală un nume de familie care evocă "nobilimea" în cadrul serviciului public şi naşte profunde neîncrederi în aptitudinile politice moştenite, notează "New York Times". Jeb Bush, fost guvernator al statului american Florida, s-a declarat "pregătit" să conducă Statele Unite, în contextul în care este înscris în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la preşedinţia SUA. Într-o înregistrare video difuzată cu puţin timp înainte de lansarea campaniei electorale, Jeb Bush, în vârstă de 62 de ani, fiul fostului preşedinte George H.W. Bush şi fratele fostului preşedinte George W. Bush, a declarat: "Sunt pregătit să conduc Statele Unite".

BANCHERUL

ROBOR la 3 luni a scăzut la un nou minim istoric (1,23%) iar dobânzile la creditele imobiliare Prima Casa au coborât sub 4%

ROBOR la 3 luni, dobânda de referinţa publicata de BNR, pe baza cotaţiilor stabilite de bănci pe piaţa interbancara, in funcţie de care acestea actualizează dobânzile la cele mai multe credite, inclusiv cele imobiliare tip Prima Casa, a atins un nou minim istoric, de 1,23%, ceea ce face ca împrumuturile acordate de bănci sa devina tot mai ieftine. In primele cinci luni ale acestui an, indicele ROBOR a scăzut constant, fără fluctuaţii importante, cu o jumătate de punct, de la 1,7% la sfârşitul lunii decembrie 2014 la 1,27% la sfârşitul lunii mai 2015. Pe parcursul anului trecut, însă, ROBOR-ul a avut fluctuaţii destul de importante: de la 2,44% in decembrie 2013, a urcat cu peste un punct, la 3,52% in ianuarie, după care a coborât la 2,28% in august, ca sa urce brusc, din nou cu aproape un punct, la 3,10%, in septembrie, ca luna următoare, in octombrie sa scadă la fel de brusc, la 2,07%.

Cum vrea BNR sa salveze băncile prin bail-in (recapitalizare interna)

Cine legea o face, parte-si face. In noul proiect de lege privind redresarea si salvarea (rezoluţia) băncilor, care transpune, cu întârziere (ar fi trebuit adoptata pana in finalul lui 2014), in legislaţia naţională, Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD), se prevede ca BNR poate confisca, prin aşa-zisa procedura de bail-in (recapitalizare interna), depozitele negarantate cu valori de peste 100.000 de euro deţinute de populaţie sau firme la o banca in pericol de faliment, dar nu si împrumuturile pe care ea însăşi le-a acordat respectivei bănci in cadrul operaţiunilor tip repo, garantate cu titluri de stat. Astfel, proiectul de lege publicat recent de Ministerul Finanţelor prevede ca sunt excluse de la procedura de bail-in, "datoriile faţă de instituţii, excluzând entităţile care fac parte din acelaşi grup, cu o scadenţă iniţială mai mică de şapte zile".

CURENTUL

Inadmisibil: în ziua uciderii lui Eminescu, Romfilatelia lansează timbre aniversare pentru masonerie

Deşi francmasoneria sărbătoreşte abia în septembrie 135 de ani de la înfiinţarea Marii Loji Naţionale din România, directoarea generală de la Romfilatelia Cristina Popescu, ca o ultimă lovitură aplicată marelui Eminescu, lansează în 15 iunie, ziua uciderii acestuia o emisiune aniversară de mărci poştale aniversară pentru "Francmasonerie, societate fraternală a cărei origine coboară până la leagănul umanităţii, fiind un promotor al păcii, înţelegerii şi respectului pentru demnitatea umană." după cum ne spune inconştienta care conduce societatea de stat ce gestionează domeniul filatelic în România. Cristina Popescu, şefa Romfilatelia a lucrat la ICE Dunărea, firma Securităţii unde s-a lansat şi Dan Voiculescu. Recent s-a lansat ipoteza că Mihai Eminescu a fost ucis printr-o conspiraţie a masonilor vremii în colaborare cu serviciile secrete austro-ungare după cum au dezvăluit şi Ion Coja pe blogul său, în articolul "Marele patriot Mihai Eminescu, un martir ucis la comanda francmasoneriei" şi George Roncea în ziarul Curentul în urmă cu şase ani.

Aburici - de Tia Şerbănescu

Până şi premierul Moldovei, Gaburici, a demisionat imediat ce s-a descoperit că diplomele sale au o problemă. Drept care românii din Berlin i-au şi cerut premierului în cadrul unui protest: "Ponta, plagiază-l pe Gaburici". Gaburici Pogonici al nostru n-are de gând să demisioneze - mai bine să demisioneze ţara - deşi, vorba lui Oprea, "are o problemă cât casa". Sau cât moscheea aprobată de Oprescu ("Je suis Suleyman") în parcul de la Romexpo. De ce era nevoie de ditamai moscheea? Şi de ce distruge încă un parc? Asta le-o fi promis Ponta arabilor în celebrul turneu "de capul lui" în deşert? Sau asiaticilor din Kazahstan şi Azerbaidjan? Ăştia au sigur un plan B. Partea cu SUA şi UE e doar de acoperire. Dl. Băsescu a comentat sarcastic prezenţa premierului la Baku: "Ponta nu mai ştie cui să rânjească". Unde să rânească mai exact. Crezându-se acoperit de discursul unui coleg la un eveniment din Constanţa, Vasile Blaga a fost înregistrat când îi şoptea vesel lui Puiu Haşotti: "mai mult am concretizat cu Alina". Aiurea! Nimic concret. Opoziţia e tot mai abstractă.

CURIERUL NATIONAL

Cum poate fi lichidată o bancă

Proiectul de lege privind Fondul de garantare a depozitelor bancare, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) stipulează condiţiile în care Fondul de Garantare poate avea calitatea de lichidator unic al instituţiilor de credit şi modalitatea în care se poate implementa strategia de lichidare. Potrivit actului normativ, "Fondul de garantare a depozitelor bancare (...) este schemă statutară de garantare a depozitelor oficial recunoscută pe teritoriul României", organizarea şi funcţionarea acestuia stabilindu-se prin "statut propriu elabo­rat cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi aprobat de Banca Naţională a României, la propunerea Consiliului de supraveghere al Fondului". Obiectivul principal al Fondului, care va avea sediul în municipiul Bucureşti, este garantarea depozitelor, acesta putând desfăşura însă şi activitatea de administrator al fondului de rezoluţie bancară.

Posibile scenarii în privinţa Greciei

Problemele financiare ale Greciei au fost dezbătute intens în ultimele luni fără să se ajungă însă la o înţelegere concretă între Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali. La sfârşitul lunii iunie, Grecia trebuie să ramburseze către FMI aproximativ 1,7 mld. dolari iar în iulie şi august, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să primească şi ea 6,8 mld. euro. Cu timpul care se scurge în defavoarea unui acord, Guvernul german a început deja planificarea unei intrări a Greciei în incapacitate de plată, potrivit ziarului Bild. Următoarele scenarii pentru Grecia variază de la renunţarea la ieşirea din zona euro la un "divorţ catastrofal". De asemenea, există şi scenarii cu jumătăţi de măsură, cum ar fi circularea mai multor monede în acelaşi timp, cu ajutorul reciclat pentru a rambursa datoriile în va­lută.

Nici nu a început bine vara şi preţurile locuinţelor din Capitală au început să se "topească"

Numărul ofertelor de vânzare a crescut în luna mai a acestui an, însă preţurile au urmat o tendinţă de descreştere. Garsonierele şi apartamentele cu două camere au scăzut cu 2%, respectiv 1,5%, faţă de luna aprilie. Apartamentele cu 3 camere s-au păstrat pe acelaşi nivel, însă cele cu 4 camere au înregistrat o scădere a preţurilor de 6%. Potrivit unui studiu realizat de portalul anunturiparticulari.ro, în luna mai, preţul apartamentelor coborând în cazul garsonierelor, apartamentelor cu 2 camere şi 4 camere, în timp ce preţul apartamentelor cu 3 camere s-au păstrat pe acelaşi nivel consemnat şi în luna aprilie.

Tăriceanu a cerut oficial înfiinţarea Comisiei pentru Democraţie

Călin Popescu Tăriceanu a cerut oficial înfiinţarea Comisie pentru Democraţie, care ar avea rolul de a analiza modul în care funcţionează statul în România şi echilibrul dintre puteri, informează B1 TV. Şeful Senatului a trimis către Biroul Permanent un memorandum privind înfiinţarea acestei comisii. "O comisie care a trebui să urmărească evoluţia democraţiei ţinând seama de evoluţii, unele democratice, altele nedemocratice din ultimii ani a României. Cred că avem nevoie de o evaluare pe care suntem capabili să o facem şi noi Senatul cu privire la principalele instituţii din România şi cum se respectă echilibrul puterilor în stat. Ar trebui să apelăm la structuri specializate care pot să efectueze analize specializate, excluzând şi abordarea politică în sensul general nepartinic. Aş vrea ca această Comisie să nu fie privită ca o comisie partizană, să încerce să se detaşeze deasupra intereselor de partid, cel puţin acesta ar fi dezideratul meu", a declarat acesta.

EVENIMENTUL ZILEI

Incredibila Operaţiune «Măsurarea radiaţiilor de la Năvodari»!

La cererea EVZ, APM Constanţa a făcut, chipurile, un control la Fertilchim Năvodari, pentru măsurarea radioactivităţii dintr-un deşeu numit fosfogips. In tot judeţul, există un singur aparat Geiger-Muller de măsurare a radiaţiilor. Şi acela necalibrat permanent. Pe deasupra, nici nu l-au folosit în interiorul combinatului. Cică, legea le impune să-l lase la poartă! Sunt oare autorităţile pe mână cu patronii? Un lucru e cert: în acest moment, pe litoral nu e niciun pericol iminent. Dar în viitor? Informaţiile potrivit căreia oraşul din nordul staţiunii Mamaia ar putea deveni, conform unei decizii CEDO - din martie a.c. - locul unde o firmă privată, Marway Fertilchim, condusă de un italian pe nume Ernesto Sudati, gazda unor diverse deşeuri - că unele radioactive există deja - a trezit din adormire autorităţile statului.

Timiş despre prăbuşirea African Minerals: "Cea mai mare pierdere pe care am avut-o vreodată"

Cu o valoare de peste 2 mld. de lire sterline în perioada sa de vârf, African Minerals a devenit cea mai importantă victimă a prăbuşirii preţului la minereu de fier din 2014. În luna martie a acestui an, producătorul de minereu de fier African Minerals a intrat în faliment după ce nu a reuşit să-şi achite datoriile către creditorul şi partenerul său în proiectul minier Tonkolili (Sierra Leone), chinezii de la Shandong Iron and Steel Group. "Am pierdut 252 mil. dolari. Cash. Banii familiei mele. Este cea mai mare pierdere financiară pe care am avut-o vreodată. Dar nu este vorba de bani, ci despre efortul pe care l-am depus. Şapte ani din viaţa mea. Şi inima", a declarat Frank Timiş pentru The Sunday Times, în primul interviu de după prăbuşirea African Minerals.

Avocaţii Elenei Udrea au desfiinţat în faţa judecătorului rechizitoriul din dosarul "Gala Bute"

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a contestat ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute", în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Avocaţii cer retrimiterea dosarului la DNA şi susţin că faptele descrise în actul de sesizare a instanţei sunt inexacte, ambigue şi contradictorii. Procesul este în procedura de Cameră Preliminară. Instanţa se va pronunţa pe această cerere pe 18 iunie. Avocaţii arată că acuzaţiile anchetatorilor se bazează în mare parte pe indicii, supoziţii, suspiciuni şi denunţuri. Astfel, procurorii nu au realizat o descriere clară a faptelor, de aşa manieră încât să poată fi stabilit obiectul clar al judecăţii.

Politicienii la care intervenea Vlasov ca să pună mâna pe Registrul Comerţului

Numele unor politicieni importanţi de la putere şi din opoziţie apar în dosarul fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov. Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mircea Toader, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Victor Ponta, Florin Iordache sunt doar câteva dintre cele mai sonore nume invocate de Vlasov în diverse discuţii telefonice purtate. Este vorba de ancheta în care Vlasov a fost acuzat că i-ar fi dat mită fostului deputat Mircea Groşaru (1952-2014), postul de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. În schimb, politicianul îl ajuta cu susţinerea în parlament a unui proiect de lege, prin care Registrul Comerţului era trecut de la stat în subordinea CCIR. Procurorii DNA arată că după finalizarea proiectului de act normativ, Vlasov a încercat influenţarea unor parlamentari în vederea susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-ar fi exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri: Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.

Cauză şi efect: EXPLOZIA ofertelor coboară preţurile apartamentelor!

O regulă de bază a economiei spune că o creştere bruscă a ofertei va duce, aproape întotdeauna, la scăderea preţurilor. Cererea de apartamente a crescut mai puţin decât oferta, aşa că vânzătorii trebuie să mai reducă preţurile dacă vor să vândă repede. Încurajaţi de semnalele pozitive primite de la specialişti, conform cărora piaţa imobiliară parcurge un proces susţinut de redresare, bucureştenii şi-au scos proprietăţile la vânzare în număr mare, rezultând astfel o creştere de 14% a numărului de oferte de vânzare apărute în mai, faţă de aprilie. În acest context, preţurile apartamentelor din Bucureşti au suferit o uşoară depreciere în mai, faţă de luna precedentă.

JURNALUL NATIONAL

Asaltul la Codul Penal se amână

Sub presiunea aliaţilor de la UNPR, PSD a decis să amâne discuţia privind modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală până la toamnă. Decizia este de natură să genereze îngrijorări printre politicienii care sperau că dezincriminarea conflictului de interese i-ar putea scăpa măcar de o parte din acuzaţiile ce li se aduc. Pe agenda Parlamentului erau nu mai puţin de 22 de proiecte de modificare a legislaţiei penale, însă şansele de adoptare a lor au scăzut dramatic după ce Gabriel Oprea a avertizat PSD că schimbările vor duce la retragerea UNPR din coaliţie. Mai mult, CSM a dat ieri aviz negativ la proiecte, iar poziţiei sale i s-a raliat imediat ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc. La câteva ore după, PSD s-a repliat şi a anunţat amânarea. Potrivit unor informaţii neoficiale, discuţiile vor fi reluate abia în toamnă.

Bine aţi venit în comuna-faliment!

De trei ani, în comuna Ceatalchioi din Delta Dunării nu s-a mai investit un leu pentru că statul român a pus sub sechestru întregul sat pentru o datorie-record de două milioane de euro. Cât bugetul comunei pe 35 de ani. Agenţia SAPARD, care împărţea acum 12 ani fondurile comunitare, a acceptat propunerea lor de a construi un drum care să lege Ceatalchioi de localitatea vecină. Erau 11 kilomeri de drum asfaltat, singurii 11 kilometri de civilizaţie dintr-un sat împietrit în epoca medievală fără apă curentă, fără gaze, cu o şcoală şi cu o primărie care stau să se dărâme. După încă un an, drumul a fost terminat. După patru ani, o echipă de control de la SAPARD a venit să inspecteze drumul. Dar ia asfaltul de unde nu-i! Investiţia dispăruse ca prin farmec, măcinată de roţile maşinilor de acolo şi spălată de ploi. Şi după 1 milion de euro cheltuiţi, drumul era mai prost decât fusese înainte, cu gropi una lângă alta. Pentru că după doar patru ani inspectorii nu au mai găsit niciun drum, primăria a fost anunţată că tot satul este bun de plată. Trebuia să restituie milionul de euro luat de la SAPARD, dar şi penalităţi.

Atenţie la capcanele cardurilor de cumpărături cu rate fără dobândă

Bani înapoi pe card pentru cumpărăturile efectuate. Nouă, 12 sau 18 rate fără dobândă în anumite magazine. Sunt doar câteva dintre facilităţile importante care însoţesc acum cardurile de credit. Băncile se bat să convingă cât mai mulţi clienţi să apeleze la această formă de creditare. Ce nu spun însă bancherii este că, dacă nu plătiţi la timp, pierdeţi facilitatatea "cu rate fără dobândă" şi intraţi pe dobânzi de 25-30%. Piaţa cardurilor de credit s-a cifrat la 1,36 miliarde lei în primul trimestru din 2015, faţă de 1,1 miliarde lei în perioada similară din 2014, conform datelor BNR. Creşterea a fost de 2,6 milioane de lei, o sumă importantă pentru sistemul bancar care are surplus de lichiditate şi caută să dea împrumuturi.

NATIONAL

Ioan Rus, sinucidere asistata!

Este, de departe, unul dintre cei mai experimentaţi politicieni de la noi aflaţi încă in activitate. Mai mult, fostul ministru al Transporturilor beneficia si de o echipa de consilieri deloc de neglijat, cu o mare experienţă si cu conexiuni in aproape toate mediile, de la serviciile secrete pana la influente grupuri transpartinice. Si, cu toate acestea, Ioan Rus a comis-o. Însă prea grosolan, "prea ca la tara", ca sa nu lase loc la interpretări. Cel puţin pentru cei care bănuiesc ca acesta ar fi putut sa recurgă din nou la o ieşire din scena spectaculoasă, aşa cum s-a mai petrecut si pe când era ministru de Interne, pentru a se retrage din nou in spatele frontului. Astfel ca s-a ajuns chiar sa se vorbească despre o laborioasa operaţiune de extragere a lui Ioan Rus din Guvern, "sinuciderea" politica a acestuia fiind prin urmare una asistata.

Victor Ponta si Alina Gorghiu, marionetele "Împăratului" Vlasov

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ si Industrie a României Mihail Vlasov a beneficiat de susţinerea lui Victor Ponta si a Alinei Gorghiu pentru trecerea Oficiului National al Registrului Comerţului in subordinea instituţiei pe care o conducea. Informaţiile apar in rechizitoriul prin care Mihail Vlasov, supranumit si "Împăratul", a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mita. In mai multe convorbiri telefonice cu diferite persoane, Mihail Vlasov (trimis in judecata pentru mituirea unui parlamentar) a punctat ideea ca are sprijin guvernamental la nivel înalt pentru trecerea ONRC in subordinea CCIR. Detalii despre care "National" a scris in premiera, fiind confirmate acum de anchetatori.

Alina Bica a scăpat de arestul la domiciliu

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, va fi judecata sub control judiciar după ce instanţa suprema a admis, printr-o decizie definitiva, contestaţia acesteia împotriva arestului la domiciliu. Alina Bica este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian. O alta acuzaţie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro. O a treia acuzaţie adusa Alinei Bica se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom.

PUTEREA

Codul Fiscal, la mâna FMI şi a CE

O misiune a Comisiei Europene pentru evaluarea situaţiei economiei româneşti soseşte marţi la Bucureşti, iar misiunea Fondului Monetar Internaţional va veni pe 15 iulie, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre autorităţile române şi Comisia Europeană, spune ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. "Misiunea FMI vine pe 15 iulie. Mâine vine Comisia Europeană. Acum vin separat. Mai întâi Comisa Europeană, până la finalul lunii, iar din 15 iulie vine Fondul Monetar Internaţional. Dar este foarte important pentru că acea misiune depinde de aceasta a Comisiei Europene", a precizat ministrul Finanţelor. Potrivit acestuia, Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul acestei luni, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

IKEA construieşte un nou magazin în Bucureşti

IKEA, cel mai mare distribuitor mondial de mobilă, a cumpărat terenul destinat construirii celui de-al doilea magazin din Capitală. Terenul are o suprafaţă de aproximativ 13,7 hectare şi este situat în sectorul 3 al Capitalei, iar valoarea achiziţiei este confidenţială, potrivit contractului de vânzare-cumpărare încheiat în data de 12 iunie. "Aşa cum am mai spus, în mai multe oraşe mari din România există potenţial ridicat pentru a deschide magazine IKEA. În acelaşi timp, magazinul existent în Bucureşti primeşte în prezent un număr foarte mare de vizitatori, ceea ce poate afecta uneori percepţia lor asupra experienţei din timpul cumpărăturilor sau este prea departe de unii locuitori din Bucureşti, care aleg să nu ne mai viziteze din acest motiv. De aceea, am decis să deschidem al doilea magazin tot în Bucureşti, într-o zonă care oferă acces mai larg către reţeaua de transport în comun bucureştenilor din zonele mai îndepărtate", a declarat Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.

ROMANIA LIBERA

Surse: Premierul Ponta s-a internat la o clinică a familiei Erdogan

După ce la începutul acestei luni toţi ochii au fost aţintiţi asupra premierului Victor Ponta odată cu punerea sub acuzare de către procurorii anticorupţie, şeful Guvernului s-a aflat din nou în centrul atenţiei ca urmare a deciziei controversate de a participa la Jocurile Europene de la Baku, Azerbaidjan, eveniment boicotat de liderii europeni. De aici, premierul a plecat direct spre Turcia, fără să anunţe oficial această călătorie, presa scriind că ar fi călătorit în avionul preşedintelui turc Recep Erdogan, şi el prezent la Baku. Motivul plecării în Turcia este o operaţie la genunchiul stâng. Un jurnalist turc a declarat pentru România liberă că Victor Ponta ar fi internat la Medipol. Presa din Turcia a scris de mai multe ori despre strânsele legături dintre preşedintele Turciei, Recep Erdogan, şi spitalul din Istanbul. Potrivit jurnaliştilor turci, soţia şefului de stat este acţionar majoritar la clinică şi coordonează activitatea spitalului.

Luptă pentru hegemonie între Moscova şi Beijing

Rusia îşi extinde prezenţa militară în Asia Centrală în încercarea de a regla problema securităţii într-o regiune unde China îşi proiectează puterea economică. Luna viitoare, preşedintele rus, Vladimir Putin, va fi gazda unui summit ce va reuni liderii ţărilor membre ale Organizaţiei de cooperare de la Shanghai şi ai BRICS. Rusia şi China fac parte din ambele grupuri. Primul cuprinde şi ţări din Asia Centrală - Kazakhstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan -, iar din al doilea mai fac parte Brazilia, India şi Africa de Sud. Rusia asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a BRICS şi OCS, iar summitul comun al acestor două organizaţii furnizează Moscovei o excelentă ocazie să-şi demonstreze capacitatea de a sfida sancţiunile occidentale. Şi un prilej de a se plasa pe picior de egalitate cu China, ca o forţă de opoziţie la Grupul celor 7.

ZIARUL FINANCIAR

Atenţie la weekendurile din Grecia din această vară

Dacă Grecia va fi exilată, atunci ceea ce subliniază Financial Times comparând Grecia cu o nonţară precum Zambia se amplifică într-o mare întrebare privind modelul de dezvoltare istorică a unei ţări. Sudul întârziat al Europei a fost injectat cu hormonii de creştere ai fondurilor europene şi a reuşit cât de cât să prindă din urmă Franţa, Germania şi ţările nordice ca nivel de trai. Însă cu preţul datoriilor. La un PIB de 240 de miliarde de euro (în 2014) şi un buget public anual de 80 de miliarde euro, în câţi ani şi cu ce preţ va putea statul elen să ramburseze datoria de 400 miliarde de euro? Toată lumea e de acord că Grecia nu poate să plătească. Este fizic imposibil. Însă FMI şi Banca Centrală Europeană, care au devenit astăzi creditorii principali, nu-şi permit să creeze un precedent şi vor ajustări dure asumate de guvernul grec în schimbul renunţării la o parte din datorie. Ieşirea Greciei din zona euro va provoca daune uriaşe economiei elene, dar şi zonei euro în sine. Cu toate acestea, toate semnele arată că este asumată. Lehman Brothers a căzut vineri, dar falimentul a fost anunţat luni, 15 septembrie 2008, după ce în weekend s-au "aşezat apele". Aşa că atenţie la weekendurile din această vară.

Tranzacţii pe bursă într-o zi la Bucureşti cât într-un sfert de oră la Varşovia

Lichiditatea pe BVB este mai mică decât în 2011 deşi s-au listat Fondul Proprietatea, Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. Lichiditatea bursei de la Bucureşti s-a evaporat: tranzacţiile medii zilnice cu acţiuni au scăzut la 7 mil. euro după primele şase luni din an. Rulajul din acest an este cu 40% mai mic decât rulajul mediu zilnic de anul trecut şi este aproape de nivelul din 2012, când pe bursă nu erau listate perlele energetice Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. Spre comparaţie, pe bursa de la Varşovia, pe care Ludwik Sobolewski, actualul director general al Bursei de Valori Bucureşti, a condus-o până în 2013, investitorii au tranzacţionat în medie acţiuni de 220 mil. euro pe zi în acest an, nivel uşor peste media zilnică de anul trecut. Din cauza lichidităţii scăzute, BVB a ratat în acest an intrarea pe lista scurtă pentru un potenţial upgrade din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente.

România devine un hub al producţiei de electrocasnice

România a devenit în ultimii ani o destinaţie tot mai căutată de producătorii de electrocasnice care vin aici pentru a cumpăra sau pentru a ridica de la zero fabrici, convinşi de costurile mici cu forţa de muncă şi de poziţia geografică favorabilă, în "inima" Europei. Până acum câţiva ani piaţa era dominată de doar două nume mari - Arctic şi Electrolux. Începând cu 2009 însă, pe lista investitorilor din industria de profil s-au adăugat alte nume internaţionale precum Philips şi DeLonghi, iar ultimul producător care şi-a anunţat ieri planurile pentru România este grupul german Kärcher, cu afaceri anuale de 2 mld. euro şi cu un total de 10.000 de angajaţi. "Au existat mai mulţi factori care au contribuit la decizia noastră de a investi în România: costul competitiv cu forţa de muncă, poziţia geografică a României, faptul că aveam deja local o bază formată din 50 de furnizori şi faptul că exista deja o companie proprie (...)", spun oficialii Kärcher.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb