REVISTA PRESEI 16.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 iunie 2017

REVISTA PRESEI 16.06.2017

ADEVARUL

Grindeanu: "Un ex-PDL-ist m-a dat afară din PSD

Conducerea PSD l-a exclus din partid pe Sorin Grindeanu pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului. Luni, PSD va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. "E o unealtă", a spus Dragnea despre Grindeanu. În replică, premierul a spus că un fost PDL-ist l-a dat afară din PSD şi i-a cerut lui Dragnea să fie "bărbat" şi să demisioneze până luni. Grindeanu a anunţat că nu toţi miniştrii şi-au dat demisia. "Dragnea trebuie să-şi asume situaţia de criză în care a aruncat Romania. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic. Suntem într-un blocaj. Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gandească bine şi să-şi asume responsabilitatea acestei crize. După ce Dragnea demisionează, demisionez şi eu", a spus el.

Surse. Victor Ponta, desemnat secretar general al Guvernului

Deoutatul PSD Victor Ponta a va fi desemnat de către premierul Sorin Grindeanu secretar general al Guvernului, au declarat surse politice pentru Antena 3. Actualul secretar general al Guvernului este Mihai Busuioc, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. Ponta a anunţat că îl sprijină pe Sorin Grindeanu pentru a rămâne la Palatul Victoria. Fostul premier Ponta a anunţat conducerea partidului că, în cazul în care PSD va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, el va iniţia un grup de parlamentari social-democraţi care să se opună prin vot "unei asemenea greşeli".

Presa internaţională leagă decizia PSD de a demite premierul de modificarea Codului Penal

Criza politică din România se află în continuare în atenţia presei internaţionale, care leagă decizia PSD de a iniţia o moţiune de cenzură pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu, precum şi refuzul acestuia de a se retrage de la conducerea Guvernului, de tentativele de modificare a Codului Penal. Jurnaliştii de la Reuters notează că PSD şi-a retras susţinerea pentru cabinet, pe care îl acuză că nu a implementat programul coaliţiei de guvernare, şi că va depune o moţiune de cenzură luni. Observatori independenţi citaţi de agenţie spun că "tentativa coaliţiei de a-l îndepărta pe Grindeanu reflectă furia din rândurile (PSD- n.r.) în legătură cu tentativa eşuată de dezincriminare a corupţiei prin ordonanţă de urgenţă".

Cotroceni: Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin moţiune de cenzură, preşedintele va desemna un nou prim-ministru

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat, joi dimineaţă, că, potrivit Constituţiei, Guvernul cade doar prin demisia premierului sau prin moţiune de cenzură. Până când Guvernul Grindeanu nu va fi trântit din punct de vedere Constituţional, şeful statului nu va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis le cere partidelor din coaliţie majoritară să rezolve urgent criza.

Berlinul critică dur Statele Unite pentru noul val de sancţiuni economice impuse Rusiei

Germania şi Austria au criticat dur noul val de sancţiuni economice impuse Rusiei de către Statele Unite, pentru motivul că vizează proiectul Nord Stream 2, ce priveşte alimentarea cu gaze a Europei prin Marea Baltică, descriindu-le ca pe o ameninţare ilegală la adresa securităţii energetice a Uniunii Europene, relatează publicaţia Financial Times. Printr-o măsură desemnată a transmite un mesaj dur Moscovei, Senatul Statelor Unite a aprobat (printr-un vot 97-2, doar senatorii Bernie Sanders şi Rand Paul votând împotrivă) înăsprirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei şi crearea de noi restricţii ce vizează companiile ce susţin "conductele de export de petrol şi gaze ruseşti".

Fără tarife de roaming. Cât vei plăti pentru consumul de date

De ieri, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naţionale incluse în abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel că în România, informează ANCOM. Totuşi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul naţional inclus în abonament/(extra)opţiune, depinzând de preţul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel naţional înainte de intrarea în roaming.

Ministrul britanic al Apărării: Îi asigur pe prietenii noştri că Marea Neagră nu a devenit, nicidecum, un "lac rusesc"!

În cadrul vizitei sale în România, Michael Fallon a fost şi la Cincu, în ultima zi a exerciţiului NOBLE JUMP 2017, primul mare exerciţiu de acest gen organizat în România, premieră şi pentru NATO care, cu această ocazie, şi-a testat pentru prima dată capacitatea de a efectua o dizlocare de trupe de asemenea anvergură susţinută cu real succes de logistica românească şi de forţa de luptă a brigăzii multinaţionale de la noi. "Este foarte important ca Rusia să înţeleagă că, chiar dacă NATO este o alianţă defensivă, suntem gata să ne apărăm cum se cuvine, să venim în ajutorul oricăruia dintre cele 29 de ţări membre în cazul unui atac", a spus el intr-un interviu pentru Adevărul.

Transportorul blindat 8x8 va fi fabricat la Moreni de o societate mixtă româno-germană înfiinţată la Ministerul Economiei

Uzina Automecanică Moreni şi furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat miercuri, 14 iunie, actul constitutiv al societăţii mixte Romanian Military Vehicle Systems. Ceremonia s-a desfăşurat sub egida Ministerului Economiei şi în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. RMVS va fabrica, vinde şi asigura mentenanţa transportorului blindat de trupe 8x8 (TBT 8x8), produs realizat în comun de compania mixtă, la Moreni. Viitorul vehicul TBT 8x8 este un transportor blindat amfibiu de trupe cu mobilitate superioară, ce va fi pus la dispoziţia armatei române şi a altor clienţi interesaţi. Acordul UAM - Rheinmetall de fabricare a TBT 8x8 presupune transfer de know-how şi dezvoltarea de tehnologie, în comun.

BANCHERUL

Băncile îşi fac reclamă înşelătoare la credite, sfidând legea, fără ca ANPC sau CNA să reacţioneze

Unele bănci îşi fac reclamă înşelătoare si ilegală la credite, prin afişarea unor dobânzi mici, care in realitate sunt mult mai mari, daca se iau in calcul si diversele comisioane ascunse sau condiţiile de acordare a împrumuturilor, fără ca autorităţile de protecţie a consumatorilor (ANPC) sau de supraveghere a audio-vizualului (CNA) să reacţioneze. Cea mai frecventă ilegalitate a băncilor este aceea de a-si prezenta in cadrul reclamelor TV, online sau sub alte forme doar dobânda unui credit, nu costul total al acestuia, exprimat in DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Mai grav, sunt bănci care-si înşală publicul recurgând la afişarea unor dobânzi cat mai mici, dar incomplete sau valabile doar in anumite condiţii, nu pentru toata lumea.

COTIDIANUL

Război total între blocurile politice - Cornel Nistorescu

Dragnea pierde capital de imagine şi bucăţi din teritoriul ocupat după alegeri. Şi, pe zi ce trece, va fi obligat să înţeleagă că nu se confruntă cu un rebel, ci cu o tabără mult mai mare, cu susţineri complexe, secrete, chiar internaţionale. Acest lucru ne şi obligă să ne aşteptăm la o prelungire a crizei. Cu cît va fi mai lungă, cu atît Liviu Dragnea va face mai multe greşeli şi va avea mai multe pierderi. Şi el şi partidul. Şi invers, la Sorin Grindeanu. Cu cît rezistă mai mult în acest război, cu atît devine mai puternic.

Cuplul Liviu Dragnea - Gabriela Firea Pandele, din ce în ce mai toxic pentru România

De cîteva săptămîni, întreaga presă vorbeşte şi scrie despre intenţia lui Liviu Dragnea de a-l schimba pe Sorin Grindeanu, dar liderul PSD, cu zîmbetul său şmecheresc pe sub mustaţă, era în stare să jure că nici nu s-a gîndit la aşa ceva. A intrat apoi în scenă primăriţa Gabriela Firea Pandele, care a sărit la gîtul lui Grindeanu, dar Liviu Dragnea iar se jura că nu este nici cea mai mică urmă de adevăr în speculaţiile presei, cînd spunea zilnic că Primul-ministru este pe făraş. Şi, iată, brusc, aflăm că Liviu Dragnea a evaluat realizările guvernului şi îi cere demisia lui Grindeanu, sub ameninţarea unei moţiuni de cenzură! România este oficial în criză politică pentru că aşa a vrut Liviu Dragnea şi armata lui de amazoane din PSD! O criză artificial creată, însă, tocmai de aceea, extrem de imprevizibilă: nu ştim nici cît va dura, şi nici ce va urma după ea.

Rusia, vinovată pentru criza din Qatar

Criza din Qatar a fost provocată de Rusia în încercarea de a distruge alianţa multinaţională din Golf apropiată de Washington, a sugerat şeful Pentagonului, James Mattis, în timpul audierii sale de marţi, în Senatul SUA. Mattis a făcut această afirmaţie pornind de la o serie de informaţii clasificate americane ce arată că întreaga criză din Qatar a pornit de la o informaţie falsă, introdusă de hackerii ruşi pe site-ul agenţiei de presă din Qatar. Conform liniei oficiale, declanşatorul crizei a fost o ştire a agenţiei de presă din Qatar în care emirul Tamim bin Hamad al-Thani făcea remarci pozitive despre Iran si Israel şi îl critica pe Donald Trump, cel care semnase cu câteva zile înainte un acord militar uriaş cu Arabia Saudită. În apărarea sa, guvernul de la Doha a anunţat că site-ul agenţiei de ştiri fusese atacat şi că hackerii au plantat această ştire falsă.

CURIERUL NATIONAL

Recuperatori: Românii sunt optimişti financiar

Recuperatorii de creanţe de la Kruk spun că respondenţii care au participat la o cercetare online s-au arătat destul de mulţumiţi de veniturile lunare pe care le au, o mică parte dintre aceştia spunând că nu le ajung banii. Doar un procent mic sunt nemulţumiţi (15%), fiind mereu într-o situaţie financiară dezechilibrată. Aceştia sunt probabil şi cei care au probleme financiare (35%), restul respondenţilor, cei echilibraţi, neavând probleme financiare (65%). În opinia recuperatorilor, bazată pe un chestionar online, salariul ajunge în cea mai mare parte a anului (33%) sau lunar (13%), ceea ce ar duce la o stare relativ echilibrată şi stabilă financiar pentru un procent semnificativ de respondenţi. Un studiu la nivel european arată că românii reuşesc să pună deoparte mai puţin de 50 de euro pe lună, adică de aproape 5 ori mai puţin faţă de austrieci.

Românii sunt workaholici?

La mai puţin de o săptămână de când INS anunţa că mai bine de jumătate dintre români preferă să muncească seara, un alt sondaj arată că peste o treime dintre salariaţii români nu se desprind de job nici măcar atunci când pleacă în vacanţă. Un sondaj eJobs realizat pe un eşantion de 1.423 de români activi profesional, dintre care 34% în funcţii de conducere sau antreprenori, majoritatea cu vârsta între 26 şi 45 de ani (61%), arată că 3 din 10 angajaţi lucrează chiar şi atunci când sunt în vacanţă. "Pentru mai mult de o treime dintre angajaţi (36%), concediile se transformă în prilej de lucru, aceştia declarând că alocă des sau chiar întotdeauna timp pentru job atunci când sunt în vacanţă", arată sondajul realizat de eJobs România.

Trump critică Qatar, dar îi vinde armament de 20 de miliarde de dolari

În timp ce acuză vehement Qatar că sprijină şi finanţează terorismul, preşedintele Donald Trump a autorizat emiratul să cumpere armament produs de americani în valoare de 21 de miliarde de dolari. O parte a tranzacţiei a fost făcută publică miercuri la Washington D.C., când ministrul apărării din Qatar s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, James Mattis. Culmea ironiei: un comunicat al Pentagonului, ce contravine declaraţiilor recente ale lui Trump, precizează că acest contract "contribuie la întărirea cooperării în materie de securitate şi interoperabilitate între Statele Unite şi Qatar"

Incidentele de securitate care afectează serviciile de online banking costă băncile 1,8 mil. dolari

Implicaţiile financiare ale incidentelor de online banking au fost evidenţiate în ultimul raport Kaspersky Lab, despre ameninţările cibernetice din sectorul financiar. Raportul arată că un incident care implică serviciile de online banking costă organizaţia, în medie, 1.754.000 de dolari, fiind vorba de dublul costului de recuperare în urma unui incident malware, care este, în medie, de 825.000 de dolari. Conform studiului, 61% dintre incidentele de securitate cibernetică ce afectează serviciile de online banking presupun costuri suplimentare pentru instituţia vizată, printre care pierderi de informaţii, afectarea reputaţiei companiei, scurgeri de informaţii confidenţiale şi multe altele.

EVENIMENTUL ZILEI

Ministru face dezvăluiri incendiare: "I-am reclamat lui Dragnea că un membru important PSD mi-a cerut favoruri ilegitime şi l-a lăsat în funcţie"

Ministrul independent al Comunicaţiilor, Augustin Jianu, susţine că i-a atras atenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea despre "favoruri ilegitime" cerute de un "membru important" al partidului dar nu s-a întâmplat nimic. "Trebuie să recunosc că sunt uşor surprins de balanţa etică a domnului Dragnea: când un om face eforturi pentru a demonstra cetăţenilor români că se poate mai mult şi în România, dânsul îi cere demisia. Însă atunci când eu însumi i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lăsat în funcţie. Ce fel de oameni suntem?", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Portul Constanţa, pe traseul internaţional de transport trans-caspian China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, România

Portul Constanţa va deveni membru al Asociaţiei Internaţionale "Trans-Caspian International Transport Route". Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Asociaţia "Trans-Caspian International Transport Route", din Kazahstan, au semnat, la Astana, un protocol de colaborare având scop afilierea CN APM la asociaţia internaţională, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Magdalena Grigore. "Demersul se înscrie în strategia Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa de creştere a traficului de mărfuri prin dezvoltarea legăturilor cu Asia Centrală, un important punct de origine şi consum al mărfurilor europene, dar mai ales, o placă turnantă între China, India şi Iran, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte.

Adrian Sârbu acuzat că a cerut 20 de kg de trotil pentru a arunca în aer manifestanţii din Piaţa Universităţii

În rechizitoriul Dosarului Mineriadei, fostul patron al ProTV este acuzat că a intenţionat să realizeze un atentat terorist asupra manifestanţilor în iunie 1990. Adrian Sârbu, care la vremea respectivă era consilier al premierului Petre Roman, ar fi intenţionat să lanseze un atac terorist asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, cu un autoturism capcană încărcat cu 20 de kilograme de trotil. Procurorii îl mai învinuiesc pe Adrian Sârbu, cel care ulterior a devenit patronul ProTv, că a participat la organizarea atacului asupra populaţiei civile, facilitând transportul la Bucureşti al unor grupuri de muncitori de la Galaţi şi s-a ocupat, din ordinul lui Petre Roman, împreună cu Cazimir Ionescu şi cu Dumitru Nicolae, de cazarea şi hrănirea minerilor.

Ce este "Planul C" care ar viza PSD

În PSD se vorbeşte că în aceste zile s-a declanşat aşa-numitul "plan C" de distrugere a partidului. Actuala criză politică ar fi o nouă etapă din planul simplu de distrugere a PSD. "Încă dinainte de alegerile parlamentare, Iohannis, prin intermediul instituţiilor de forţă, l-a atacat frontal pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Declaraţiile publice anti-Dragnea, pe care le-a făcut Iohannis ("Dragnea nu va fi niciodată premier"), au venit la pachet cu un nou dosar penal deschis liderului PSD de către DNA. Acest atac la lider n-a avut efect electoral, motiv pentru care - după eşecul "planului B", care însemna încercarea de a schimba majoritatea parlamentară rezultată din alegeri - a fost aplicat "planul C". Acesta urmăreşte, în mare, trei obiective, care trebuie să aibă ca efect distrugerea PSD", ne-a explicat un lider PSD, care spune că este vorba de o "lecţie de manual".

Capcana fatală pentru Dragnea! Tandemul Ponta - Grindeanu i-a facut-o

Rareş Bogdan scrie pe Facebook că liderul PSD, Liviu Dragnea a căzut într-o capcană incredibilă: "Incredibil in ce capcana a căzut Dragnea şi talibanii din jurul sau! Premierul Sorin Grindeanu îşi pregăteşte noua echipa fără a schimba componenta politica/structura politica a Guvernului. Din noul Guvern potrivit surselor "Jocuri de Putere-RealitateaTv" vor face parte: Victor Ponta - Secretar General al Guvernului, Mircea Geoana - Ministru de Externe, Ioan Rus - Ministrul Afacerilor Interne şi Vicepremier, Vasile Puscas - Ministerul Dezvoltării Regionale,Valeriu Zgonea, Sorin Moisa, Daniel Constantin, Sorin Campeanu, Nicolae Banicioiu, Orlando Teodorovici - Ministrul Economiei şi Energiei, Transporturi - UDMR, Cultura - UDMR, Mediu - Rovana Plumb (rămâne!), Finante - Viorel Stefan (rămâne).

JURNALUL NATIONAL

Speculaţiile presei ruse asupra numelui viitorului premier al României

Varianta în limba română a publicaţiei ruse, Sputnik , publică un articol nesemnat în care susţine că ştie numele viitorului premier pe care PSD îl va desemna. În viziunea publicaţiei, viitorul premier va fi Ana Birchall pe care "o recomandă înalta pregătire profesională atât în drept cât şi în economie-finanţe, experienţa diplomatică, relaţiile internaţionale extreme de active, precum şi o excelentă cunoaştere a limbii engleze." Articolul vine în mod curios după ce seara trecută Sorin Grindeanu reproşa PSD că i-a fost pus în cârcă şi faptul că nu a întărit relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă. Amintim că atât UE cât şi SUA au impus sancţiuni economice Federaţiei Ruse după anexarea peninsulei Crimeea, în anul 2014.

Finanţele alocă 500 milioane lei pentru programul Prima casă

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanţii în anul 2017, pentru asigurarea continuităţii Programului 'Prima casă' la solicitarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, se arată într-un comunicat al instituţiei remis, joi, AGERPRES. Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 de milioane lei, a fost repartizat Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank şi Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanţatorilor până la data de 7 iunie 2017.

NATIONAL

Percheziţie la "Puica" lui Grindeanu!

După ce "National" a dezvăluit in exclusivitate "legăturile primejdioase" dintre Sorin Grindeanu si o tânără poliţistă de la Oficiul National pentru Protecţia Martorilor care însă, atenţie, a fost trecută concomitent de către Gelu Oltean si pe statul de plată al "diviziei acoperiţi" din cadrul "Doi s' un sfert" ies la iveala noi si noi amănunte de-a drapatul halucinante. Pentru că poliţista care primea banii de la DGPI sub numele de cod "Puica" apare si in nenumărate rapoarte interne de-a dreptul incendiare. Nu doar ca fiind "protejata" si ai altor chestori apropiaţi de-ai lui Gelu Oltean dar, culmea, apărând si in iţele unor anchete care au dus inclusiv la căderea unor capete grele din cadrul Ministerului de Interne, precum Adrian Augustin Barascu sau Constantin Bolbosanu.

UDMR, vedeta crizei

Tranşarea crizei legate de demiterea lui Sorin Grindeanu in Parlament readuce UDMR-ul in poziţia sa preferată: aceea de partid-balama fără ajutorul căruia politicienii majoritari nu pot face nimic. Refuzul premierului Grindeanu de a pleca de bunăvoie de la Palatul Victoria a obligat PSD-ul sa ia o măsură extremă: aceea de a depune o moţiune de cenzură contra propriului guvern. Ceea ce înseamnă că jocul s-a mutat in Parlament, spre bucuria udemeriştilor lăsaţi pe tuşă in aceasta guvernare.

Sorin Grindeanu se inspiră din modelul Emmanuel Macron

Îndârjirea cu care premierul Grindeanu se agată de funcţie a dat peste cap strategia gândita de PSD pentru a-l elimina din fruntea Guvernului. Comitetul Executiv a încercat să-l clintească de pe scaun însă nu a înregistrat niciun rezultat concret. Sorin Grindeanu a rămas aproape indiferent si la acuzaţiile de ineficientă in guvernare, formulând o apărare mai degrabă şcolăreasca, după cum, la fel de impasibil a rămas si in fata funcţiilor oferite daca demisionează. Premierul pare inspirat de ascensiunea lui Emmanuel Macron, care, ca si el, eliminat din partid fiind, a reuşit să întoarcă pe dos Franţa si a cucerit-o definitiv, câştigând alegerile.

PUTEREA

Firea, furioasă pe Grindeanu: "S-a baricadat la Guvern şi joacă `BALENA ALBASTRĂ` politică!"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi seara, că premierul Sorin Grindeanu joacă "'balena albastră' politică", ea comentând astfel faptul că prim-ministrul a anunţat că va demisiona abia după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, va face şi el acelaşi lucru. "Dacă - ipotetic vorbind - un nebun ne spune să ne aruncăm de la etajul 20, pentru că apoi se aruncă şi el, noi ce facem? Îl urmăm? Domnul Grindeanu a jucat în această seară 'balena albastră' politică. Dumnealui se sinucide politic şi mai vrea să se sinucidă cu el încă vreo 14. Haideţi să fim serioşi! Avem o răspundere. (...) Am promis ceva românilor şi la nivel local, eu, aici, în Bucureşti, şi colegii parlamentari. Şi acum vrem să ne ţinem de cuvânt", a spus Firea, la România TV, potrivit Agerpres.

Augustin Jianu, cel mai fidel dintre miniştrii lui Grindeanu

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a anunţat joi că demisionează din funcţie doar dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru. Miercuri seară, liderul PSD Liviu Dragnea anunţa că Jianu este singurul ministru al Cabinetului Grindeanu care nu şi-a depus fizic demisia, dar că acesta o va trimite prin e-mail. "În ziua când mi s-a propus să accept funcţia de ministru, domnul Dragnea m-a întrebat dacă am spirit de echipă. Am răspuns afirmativ şi am fost convins că lucrăm în «echipă» şi «pentru România». Pentru mine echipa înseamnă comunicare, transparenţă şi solidaritate, nu subordonare oarbă în faţa unui singur individ. Domnul Dragnea s-a răzgândit. Eu îmi păstrez convingerea", scrie Augustin Jianu pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Situaţie pe muchie de cuţit în Parlament. Dragnea face curte UDMR şi PMP, în vreme ce Grindeanu se bazează pe nemulţumiţii din PSD

Premieră în politica românească. PSD depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Dragnea vrea să atragă PMP şi UDMR de partea sa. Premierul Grindeanu se bazează pe nemulţumiţi din PSD în frunte cu Victor Ponta sau Vasile Dâncu şi face curte Opoziţiei pentru a-şi salva scaunul. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, joi, să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, iar premierul a fost exclus din PSD. Rămas fără sprijinul PSD şi ALDE, partide care l-au instalat în fotoliul de premier, Sorin Grindeanu a refuzat să părăsească Palatul Victoria, deşi toţi miniştrii PSD şi ALDE şi-au depus demisiile. Acesta a pus două condiţii, imposibil de îndeplinit, pentru a demisiona: garanţia preşedintelui Iohannis că va numi un premier tot de la PSD şi demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.

Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară şi nici alianţă de guvernare cu PSD-ul

Traian Băsescu răspunde, pe Facebook, zvonurilor potrivit cărora Liviu Dragnea i-ar fi oferit funcţia de viceprim-ministru, în noul Cabinet, lui Eugen Tomac, preşedintele executiv al PMP, în schimbul sprijinului politic al partidului în Parlament, subliniind că formaţiunea politică pe care a înfiinţat-o nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară şi nici alianţă de guvernare cu PSD. "Aviz amatorilor interesaţi de dezinformare. PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară şi nici alianţă de guvernare cu PSD-ul. Prezentul mesaj este urmare a zvonurilor lansate în mass media", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai bun indicator pentru creşterea încrederii populaţiei este evoluţia demografică

Tinerii trebuie convinşi să rămână în ţară, iar mediul de afaceri, împreună cu mediul academic şi cu autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru inversarea fenomenului migraţionist, până nu e prea târziu. "Independent de ce va face guvernul, este important ca noi, cei care formăm comunitatea de afaceri şi mediul academic, să creăm contextul potrivit pentru tineri astfel încât să rămână aproape de familie. Demografia şi sporul natural pozitiv sunt o prioritate naţională şi trebuie să vedem cum putem crea un context în companii şi în universităţi pentru ca populaţia să crească, pentru că e responsabilitatea tuturor, nu doar a guver­nului", a spus Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR, în cadrul conferinţei "Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate", organizată ieri de ZF.

Trei dintre cei mai mari zece jucători din industria chimică din urmă cu un deceniu sunt acum în insolvenţă sau faliment

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind că sectorul a fost zguduit de intrarea în faliment a producătorului de sodă calcinată GHCL Upsom România (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a producătorului Oltchim şi a combinatului Amonil Slobozia. Doar patru din cei zece cei mai mari jucători din topul companiilor din chimie din 2007 au reuşit să îşi crească afacerile, arată o analiză a ZF, pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţiile din 2007 şi 2017.

BCE schimbă din dolari în yuani o parte a rezervelor sale valutare

Banca Centrală Europeană a schimbat din dolari în yuani o parte din rezervele sale valutare echivalentă cu 500 milioane de euro, ceea ce arată gradul de utilizare în creştere a monedei chineze şi importanţa din ce în ce mai mare a Beijingului ca unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai zonei euro, potrivit Reuters. Rezervele valutare ale băncii sunt constituite în prezent din dolari americani, yeni japonezi, yuani chinezi, aur şi DST. Investiţiile BCE vin de asemenea după ce Fondul Monetar Internaţional a aprobat includerea monedei chineze în coşul său de Drepturi Speciale de Tragere ca a cincea monedă, pe lângă dolarul american, moneda unică europeană, yenul japonez şi lira sterlină, a anunţat BCE.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb