REVISTA PRESEI 16.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 iulie 2014

ADEVARUL

Ce trebuia să răspundă premianta lui Ponta la examenul cu Băsescu

Dincolo de prestaţia sub aşteptări a premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, la sesiunea de consultări cu preşedintele Traian Băsescu, problema resurselor necesare pentru ca reducerea CAS să nu destabilizeze echilibrul bugetar persistă. Economiştii contactaţi de "Adevărul" creionează posibilele soluţii pe care ar fi trebuit să le prezinte ministrul Finanţelor pe de-acum celebra "foaie A4" cerută de preşedinte. În principiu, soluţiile economiştilor preconizează măsuri care sunt în mod evident necesare pentru compensarea veniturilor pierdute prin reducerea CAS, cum ar fi creşterea de taxe, tăierea de cheltuieli sau îmbunătăţirea colectării prin reducerea evaziunii fiscale. Dar, pentru că aceste măsuri nu sunt deloc favorabile unei campanii electorale, Guvernul evită să le prezinte public, preferând să afişeze imaginea elevului prins cu lecţiile nefăcute.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie. Graţiela Constantin, judecătorul care a respins contestaţia de ridicare a controlului judiciar formulată de Dan Voiculescu, este cea care l-a şi condamnat pe şeful Intact la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "ICA". Pe 10 iulie, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia formulată de Dan Voiculescu în cazul măsurii controlului judiciar dispusă de procurorii DNA în noul dosar în care omul de afaceri este cercetat pentru şantaj după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Directorul Romaero SA, anchetat penal pentru că a deturnat banii salariaţilor

Constantin Dinischiotu, directorul companiei de stat Romaero SA, este acuzat de parchetul Curţii de Apel Bucureşti că a reţinut de la salariaţi 31 de milioane de lei drept impozite şi contribuţii de asigurări sociale, dar nu i-a virat către bugetele statului. Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române a sesizat, pe 13 aprilie anul acesta, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 asupra faptului că reprezentanţi ai societăţii comerciale Romaero SA, la acel moment încă neidentificaţi, ar fi comis infracţiunea de stopaj la sursă. Fapta, incriminată în Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, constă în aceea de a reţine de la salariaţi sume reprezentând impozite pe venit şi contribuţii de asigurări sociale şi de şomaj, fără a mai fi virate ulterior către bugetele corespunzătoare. Ulterior, dosarul astfel format a fost preluat de către Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea supravegherii urmăririi penale asupra faptei (in rem).

Israelienii fug de rachete cu zâmbetul pe buze. Netanyahu, mulţumit de starea naţiunii?

În cosmopolita capitală a Israelului, viaţa cotidiană nu şi-a schimbat cursul, deşi sunetul sirenelor care anunţă noi atacuri cu rachete ale organizaţiei Hamas răsună de mai multe ori pe zi. Marţi seara trei palestinieni au fost ucişi după raidurile aeriene desfăşurate de Israel în Fâşia Gaza, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa ajungând la 197 de persoane în ultimele opt zile, relatează AFP. Israelul este nevoit să extindă şi să intensifice operaţiunile militare în Fâşia Gaza, în contextul în care mişcarea islamistă Hamas respinge armistiţiul, afirmă premierul Benjamin Netanyahu, citat de AFP. Pentru orice occidental, sunetul unei sirene ar provoca panică, însă israelienii de rând din oraşul Tel Aviv sunt obişnuiţi cu starea de alertă. Dovadă stau imaginile foto şi video suprinse marţi pe o plajă din oraş, care înfăţişează oamenii îndreptându-se cu mult calm spre adăposturi, după ce şi-au strâns lucrurile. Israelul beneficiază de cel mai performant scut antirachetă din lume, Cupola de Fier, care a reuşit să protejeze populaţia civilă de raidurile aeriene ale mişcării Hamas asupra teritoriului israelian.

Ţările BRICS îşi fac propriul FMI

"Exact aşa cum Vestul izolează Rusia în afara sistemului său economic drept pedeapsă pentru politicile vizavi de Ucraina, Rusia se implică în superstructurile financiare ale noii generaţii de grei mondiali la nivel economic", transmite Kremlinul prin presa aservită. Ieri, în oraşul Fortaleza din Brazilia a început cea de-a şasea ediţie a Summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), adică cele mai mari economii emergente din lume care, până recent, înregistrau rate record de creştere. Moscova a venit cu propunerea şi conduce iniţiativa ca grupul să-şi înfiinţeze două instituţii financiare internaţionale, una care să funcţioneze precum Fondul Monetar Internaţional (FMI), cealaltă precum Banca Mondială (BM). Fiecare ar urma să dispună de fonduri în valoare de 100 de miliarde de dolari, care să fie folosite pentru a împrumuta alte ţări şi pentru a finanţa proiecte structurale de investiţi

Fostul director general al Microsoft România Sorin Eftene şi fostul secretar de stat Ioan Cordoş, audiaţi la DNA

Fostul director general interimar al Microsoft România Sorin Eftene şi fostul secretar de stat Ioan Cordoş au fost audiaţi marţi, timp de mai multe ore, de procurorii anticorupţie în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită. În acest dosar sunt verificate şi mai multe comisioane de milioane de euro ce ar fi ajuns la înalţi demnitari. În acest dosar a fost audiat, săptămâna trecută, şi şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, acesta spunând că a dat declaraţii în calitate de martor. Moraru a fost şi luni la DNA, pentru a duce mai multe documente privind licenţele IT pentru şcoli. În următoarele zile vor fi audiaţi mai mulţi foşti şi actuali demnitari. Printre aceştia s-ar putea număra şi fostul premier Adrian Năstase.

OTV revine: Dan Diaconescu are, de aseară, emisiune la România TV

Colaborarea dintre Dan Diaconescu şi postul de televiziune România TV a început aseară, odată cu emisiunea "Dan Diaconescu în Direct". Emisiunea va fi difuzată de luni până duminică, între orele 23:00 şi 6:00, iar primul invitat a fost Florin Călinescu, după cum scrie Paginademedia.ro. "Nu este vorba de o emisiune la România TV. Este un canal preluat de alt canal: OTV, înregistrat în Italia, este preluat de România TV, între orele 23.00 şi 6.00, de luni până duminică. Dar relaţia este şi inversă. România TV difuzează şapte ore de emisie cu mine în România, iar eu preiau şapte ore de la ei şi le difuzez în Italia. În dreapta sus, pe ecran, va fi sigla România TV, iar în stânga va apărea sigla OTV", a explicat Dan Diaconescu. "Pe studii s-a arătat că România TV a luat cel mai mult din publicul OTV. Dintre posturile de ştiri, România TV se apropie cel mai mult de modelul OTV. Dacă ne uităm şi la celelalte posturi, în general, multe s-au luat după OTV. Ţii minte când spuneam că voi oteviza televiziunile din România? Cred că am otevizat România mai repede decât mi-am imaginat", a declarat Dan Diaconescu

Lucian Anghel: România ar putea constitui foarte uşor un fond suveran de trei miliarde de euro, dar nu să investească în borduri şi şcoli

România ar putea realiza foarte uşor, pe model polonez, un fond suveran de 3 miliarde de euro, dacă ar vinde o serie de participaţii la mai multe companii, şi cu aceşti bani să investească în proiecte de infrastructură care să antreneze mai departe fonduri în economie, a declarat, pentru "Adevărul", Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). El a dat ca exemplu de participaţii ce pot fi vândute pachetul de 20,6% din Petrom sau să-şi reducă deţinerea la Romgaz de la 70% la 51%. "Nu trebuie să începi cu 3 miliarde de euro din start, se poate începe cu 500 de milioane de euro. Dar trebuie planificat, astfel încât să nu se repete povestea cu Fondul Naţional de Dezvoltare, care conţinea, în 2008 banii din fostele privatizări, peste 3 miliarde de euro. Dacă vrem să avem rezultate diferite faţă de ceea ce am obţinut în ultimii 20 de ani, trebuie să facem ceva diferit faţă de ceea ce am făcut în ultimii 20 de ani. Acest fond trebuie să aibă un consiliu independent, pentru a primi bifa Eurostat, altfel investiţiile sale ar fi trecute la deficit bugetar", a mai afirmat Anghel.

BANCHERUL

O delegatie BERD se afla intr-o vizita in Romania

O delegaţie a conducerii BERD, cel mai mare investitor institutional in Romania, se afla intr-o misiune de patru zile în tara noastra, unde se va intalni inclusiv cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Victor Ponta sau cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precum si cu reprezentantii mediului de afaceri, autoritati si societatea civila din Bucuresti si judetele Buzau si Ialomita. Vizita face parte dintr-o serie regulata de consultări care permit reprezentantilor BERD să înţeleagă mai bine priorităţile economiei locale şi pentru a menţine un dialog strâns cu autorităţile din România, cu sectorul privat şi societatea civilă, precizeaza BERD intr-un comunicat. BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. Pana in prezent, banca a investit 6,7 miliarde euro in peste 364 de proiecte în diverse sectoare, inclusiv industrie, comerţ, agro-business, infrastrutura, energie şi finanţe. BERD a mobilizat, de asemenea, mai mult de 14 miliarde euro pentru aceste proiecte din alte surse de finanţare.

Bancile au pierdut 700.000 de clienti saraci si au castigat 5.000 de bogati cu depozite mai mari de 100.000 de euro, plafonul garantat de FGDB

Numarul deponentilor in bancile din Romania este in continua scadere, arata ultimele date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Banci (FGDB). Numai in ultimul an bancile romanesti au pierdut 700.000 de deponenti, cei mai multi saraci, cu doar cativa lei in conturi. In schimb, numarul bogatilor creste: avem in plus 5.000 de persoane cu depozite mai mari decat plafonul de 100.000 de euro garantat de FGDB, care si-au constituit in ultimul an depozite cu o valoare totala de nu mai putin de 3,3 miliarde lei, reprezentand cea mai mare parte din cresterea totala a economiilor din bancile romanesti, de 4,3 miliarde lei. Fata de 2006, numarul deponentilor a scazut cu 3 milioane. Astfel, daca la sfarsitul lui 2006 existau 18,3 milioane de romani si firme care detineau depozite intr-una sau mai multe banci, numarul acestora a ajuns la doar 15,4 milioane la finalul lunii iunie din acest an, asadar cu aproape 3 milioane mai putini.

CURENTUL

Iohannis anunţă Congrese extraordinare simultane pentru fuziune la PDL şi PNL. Vezi data la care vor avea loc!

În mai puţin de două săptămâni se va produce fuziunea dintre PDL şi PNL. Anunţul a fost făcut marţi după-amiază într-o conferinţă de către liderul liberalilor, Klaus Iohannis. Acesta a afirmat că Delegaţia Permanentă a liberalilor a decis convocarea Congresului extraordinar pe 26 iulie pentru aprobarea fuziunii cu PDL. "S-a decis convocarea Congresului extraordinar pentru data de 26 iulie, ora 12,00, în Parlament, cu două puncte pe ordinea de zi: aprobarea statutului noului partid care se va realiza din fuziunea PNL-PDL şi aprobarea protocolului politic pentru aceeaşi fuziune. În acest fel, pe 26 iulie se va încheia procedura de decizie politică", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă. El a arătat că în aceeaşi zi va avea loc şi Congresul PDL iar ulterior Congresul comun al liberalilor şi democrat-liberalilor.

Argat la ciocoi: Dan Diaconescu, agentul de campanie pentru Cotroceni al lui Ponta

Preşedintele PPDD, Dan Diaconescu, dovedeşte încă o dată că nu are scrupule şi este doar un mercenar politic populist. După ce în urmă cu doi ani se războia cu Ponta la alegerile parlamentare în acelaşi colegiu din Gorj, acum cei doi au devenit aliaţi. "Ciocoiul Ponta" a dat mâna cu "haiducul Diaconescu" şi vor să stea împreună la masa bogaţilor. Din cel mai teribil adversar al său, Dan Diaconescu devine principalul agent de propagandă media a lui Ponta, după ce a fost înregimentat la RTV de către senatorul PSD, Sebastian Ghiţă. Astfel, DD revine pe micile ecrane în ceea ce se vrea o reeditare a defunctului post OTV. Practic, DD suferă de sindromul Stockholm şi se ataşează de călăul său, Sebastian Ghiţă, care i-a furat nişa populistă de circa 10% reprezentată de "telespectatorii poporului". Astfel, din concurent, Dan Diaconescu şi-a luat angajamentul de a fi amploiatul "ciocoilor" pe care îi înfiera în fiecare seară cu mânie proletară. Concret, DD va realiza propriul show de televiziune la RTV.

CURIERUL NATIONAL

Evaziunea, cotă unică a dezastrului

România a alunecat pe un cerc vicios al economiei neobservate în condiţiile în care evaziunea şi munca la negru au atins cote alarmante din Produsul Intern Brut, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Potrivit cifrelor prezentate de acesta, evaziunea reprezenta în anul 2012 16% din PIB. "O cifră enormă", a declarat Dumitru ieri la o masă rotundă organizată la Banca Naţională a României. Cea mai mare parte a ocolirii plăţilor către buget se consemnează la TVA, unde cele 72 miliarde lei neîncasate situează evaziunea la 12% din PIB. În mod particular, în industria alimentară este raiul evazioniştilor, aceştia evitând plăţi către Fisc de 9 miliarde lei. Colectările la sistemul de contribuţii de asigurări sociale sunt mai mici cu 2% din PIB pe fondul unui nivel ridicat al muncii la negru. Aproximativ un milion de români lucrează fără forme legale, ponderea acestor angajamente fiind de 66% în domeniul construcţiilor, de 30% în comerţ şi de 40% în transporturi.

Ponta: Guvernul nominalizează comisarul european, nu preşedintele

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că nu i-a acordat lui Traian Băsescu, care doreşte nominalizarea comisarului european, "mandat" în acest sens, întrucât Guvernul este cel care nominalizează comisarul. "În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009", a precizat Ponta.

Bursele arabe învaţă BVB cum se trece frontiera

Trei Burse din Golful Persic promovate în anul 2013 la statutul de pieţe emergente arată cât de mare ar fi pasul ca Bursa de Valori Bucureşti să depăşească statutul de piaţă de frontieră. Lucian Anghel, preşedinte al operatorului de piaţă, a semnalat ieri acest lucru, indicând cifre care arată atât creşterea capitalizării companiilor listate, cât şi majorarea semnificativă a rulajelor. Bursa din Dubai a ajuns la un rulaj mediu zilnic de aproximativ 309 milioane euro, ceea ce reprezintă o majorare de aproape o treime faţă de 112 milioane euro în anul promovării şi creştere de opt ori şi jumătate faţă de valoarea de 36 milioane euro din 2012. De asemenea, Bursa din Abu Dhabi consemna volume medii zilnice de 18 milioane euro în 2012, acestea sporind la 67 milioane euro în 2013, anul promovării pieţei, pentru ca în prima parte a acestui an să se cifreze la 175 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 972% faţă de acum un an şi jumătate. Bursa din Qatar a avut o dinamică asemănătoare, chiar dacă amplitudinea a fost mai puţin accentuată.

Profitul net al Fondului Proprietatea s-a dublat în primul semestru, la un nivel record de 1,06 mil. lei

Profitul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut de două ori în primul semestru al acestui an, de la 514,6 milioane de lei în ianuarie-iunie anul trecut la 1,064 miliarde de lei, după ce a vândut în luna iunie o participaţie de aproape 5% la Romgaz pentru 644,6 milioane de lei. Fondul Proprietatea a încheiat primele cinci luni cu un profit de 557,1 milioane lei. De altfel, profitul din primul semestru al acestui an este cu circa 60% peste câştigul raportat pentru întreg anul 2013, de 682,15 milioane lei. În luna iunie 2014, FP a vândut 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 644,6 milioane lei, la un preţ cu aproximativ 6% sub cotaţia bursieră anterioară anunţului privind operaţiunea. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 15% la 10,01%. Activul net a scăzut în intervalul analizat cu 1%, de la 14,998 miliarde de lei în primele şase luni ale anului trecut la 14,85 miliarde de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Ani grei de puşcărie pentru Luca, Vîntu şi zece complici. Magistraţii i-au obligat să plătească 83 mil. euro, au pus sechestre pe imperiile imobiliare şi banii din conturi!

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat luni, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani şi 2 luni de închisoare, pe Octavian Ţurcan la nouă ani, iar pe Liviu Luca, la şase ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instanţei nu este însă definitivă. Sentinţa dată de Tribunalul Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

UE are PREMIER nou. Juncker, ales succesor al lui Barroso

Luxemburghezul Jean Claude Juncker a fost ales, ieri, preşedinte al Comisiei Europene. Votul a fost dat de către de noul Parlament European. Pe alocuri, şedinţa a fost presărată cu momente ce păreau desprinse dintr-o şedinţă de plen a Parlamentului Românesc. S-a aplaudat, s-a huiduit, s-a fluierat, s-au dat replici savuroase. Nu s-au plimbat prin sală, dar când vorbitorul nu le-a mai captat atenţia, eurodeputaţii şi-au scos pe mese telefoanele şi tabletele. Pentru că a vorbit fără să i se dea cuvântul, un deputat neafiliat, comunistul grec Papadakis, a fost dat afară din plen. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a deschis şedinţa. Candidatul la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a intrat dezinvolt în sala de plen şi a fost luat cu asalt de câţiva reprezentanţi ai presei. Şi-a prezentat declaraţia de candidatură, de la locul său, nu de la prezidiu. "Europa are nevoie de o agendă a reformelor în folosul cetăţenilor, iar moneda unică nu o dezbină, ci o protejează", a declarat Jean-Claude Juncker.

Viorel Cataramă şi-a lansat candidatura la Preşedinţie, ca independent

Viorel Cataramă şi-a anunţat, marţi, intenţia de a candida ca independent la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, sub sloganul "Românii liberi îngenunchează mafia politică", iar principalul său obiectiv este acela de a schimba Constituţia. "În ultimii 25 de ani, clasa politică, în integralitatea ei, a elaborat şi perpetuat un set de legi ce permite devalizarea banului public. În prezent, din 10 lei cheltuiţi din fonduri publice, ca medie, 6 lei se fură (60%), iar în unele cazuri furtul merge până la 80%. Niciun preşedinte şi niciun partid politic nu a încercat măcar să schimbe acest mecanism generalizat de deturnare a banului public. Mai mult, Parlamentul a devenit un adevărat scut pentru cei corupţi, încercând din răsputeri să subordoneze toate instituţiile statului, cu precădere Justiţia, care este esenţial să rămână independente", a declarat Viorel Cataramă, la lansarea candidaturii.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Engleza preşedintelui mă duce în confuzii

Consultarea dintre preşedinte şi premier pe tema reducerii CAS cu 5 puncte procentuale s-a transformat într-o discuţie despre Obiectivul bugetar pe termen mediu. Deja celebrul MTO (Medium Term Objective). Ce legătură are reducerea CAS cu "MTO-ul"? Premierul susţine că preşedintele Traian Băsescu "făcea confuzii grave între PIB şi puncte procentuale de reducere a CAS, între cât este produsul intern brut al României şi care este influenţa". Premierul a mai spus că preşedintele nu cunoaşte "abecedarul fiscal-bugetar" şi nu era cazul ca el să îi predea acestuia o lecţie. Mai mult, Ponta a mai adăugat că "nu are nicio treabă preşedintele cu date şi cifre concrete, este treaba Guvernului şi Guvernul răspunde în faţa Parlamentului". Premierul a dat de înţeles că iniţial nici nu a înţeles la ce se referea Băsescu cu MTO-ul din cauza accentului cu care vorbeşte preşedintele limba engleză. "Accentul domnului Băsescu mă bagă întotdeauna în ceaţă. Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin tratatul pe care domnul Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc.", a declarat Ponta.

Românii au portat peste 200.000 numere de telefon în acest an

În prima jumătate a anului 2014 utilizatorii români au portat 202.778 de numere de telefon, depăşind astfel pragul de 1.400.000 de numere portate, de la introducerea acestui serviciu în ţara noastră. Portabilitatea numerelor le permite utilizatorilor de servicii de telefonie să îşi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil). În ceea ce priveşte numerele noi de telefon primite în propria reţea de către fiecare operator de telefonie mobilă, în calitate de furnizor acceptor, cele 161.441 de numere mobile portate în intervalul ianuarie-iunie 2014 se împart astfel: Vodafone a primit 44.498 de numere, Orange a primit 43.856 de numere, RCS & RDS 37.285, iar Cosmote 35.802.

Gazele interne, tranzacţionate la Bursă

Producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014. Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

NATIONAL

Stoica - Chitoiu - Rusanu, "Triunghiul Bermudelor" unde s-au pierdut miliardele EximBank

Pesederizarea cu japca a EximBank, facuta la presiunile sefului Cancelariei premierului, Vlad Stoica, s-a facut intr-un moment in care rezultatele financiare ale respectivei banci erau unele deosebit de bune. Iar de departe, cel mai important "boom" fusese inregistrat de catre EximAsig, societate unde EximBank este principalul actionar. Este suficient sa spunem ca, pana sa-si bage Vlad Stoica, zis "Vladut", coada, dupa cum o arata si rapoartele de audit independente, doar in anul 2012 cresterea volumului de prime brute subscrise de companie fusese de 160 %, in conditiile in care piata de asigurari generale crescuse cu numai 2,16%. Insa noua conducere numita ilegal a luat imediat masuri de revocare a auditorului independent, de reinnoire a parcului auto si de interzicere a celor mai profitabile operatiuni derulate de EximBank. S-au pierdut astfel sume fabuloase, compania fiind adusa intr-un timp record pe pierdere.

Ce perversa ii pregateste Robert Negoita lui Sebastian Ghita

In aceste zile, primarul Sectorului 3 este mai agitat ca niciodata. Si nu neaparat cu ridicarea bordurilor la juma' de metru, inaltarea gardurilor metalice si alte indeletniciri atat de banoase, ci pentru a spala rusinea suferita odata cu clasarea dosarului in care il acuzase pe rivalul Sebastian Ghita de santaj si amenintari cu moartea. Enervat peste culme ca toti colegii de partid l-au sfatuit sa stea in banca lui si sa nu mai maraie la Sebastian Ghita, pentru ca televiziunea acestuia este mult mai importanta pentru principalul partid de guvernamant decat "pomenile" electorale date de primarul Sectorului 3 la Hotelul "Ring", Negoita vrea acum sa-i dea "perversa" adversarului sau personal. Asa ca si-a mobilizat toti oamenii de incredere sa stranga cureaua pentru a putea lansa, in cel mai scurt timp, o televiziune care sa-i faca o concurenta acerba RTV-ului.

Fiecare gospodarie a finantat eolienele cu 20 de lei pe luna

Plecarea Enel dupa scandalul dublei incasari a certificatelor verzi scoate la iveala costurile sustinerii energiei regenerabile. Potrivit calculelor Energy Report, fiecare gospodarie din Romania a subventionat, direct sau indirect, producatorii de energie regenerabila (eoliene, panouri solare etc.) anul trecut in medie cu 53 de euro sau 235 de lei, echivalentul unei facturi majorate cu 20 de lei pe luna. Populatia a platit suma fie direct, la achitarea facturii la energie electrica, fie indirect, la cumpararea oricaror bunuri de pe piata si care aveau cuprinse in pretul de cost si contravaloarea certificatelor verzi.

PUTEREA

STUDIU de CAZ! Andreas Treichl, "tradus" de "reţeaua" Avicola Buzău. Credite neperformante şi deturnare de fonduri nerambursabile

În România, două ziare fac carieră în zona economico-financiară: "Ziarul Financiar", condus de Cristian Hostiuc, şi "Bursa" lui Make. Când cele două jurnale de nişă publică în aceeaşi zi acelaşi subiect drept cap de ziar nu este o coincidenţă, este o certitudine, pentru că nu discutăm despre o ştire, ci de două analize dezvoltate; pentru că discutăm de incapacitatea directorilor de la BCR aflaţi sub comanda austriacului Andreas Treichl de a recupera creditele neperformante. Iată despre ce este vorba: ZF a titrat că "Nota de plată a curăţeniei sistemului bancar se anunţă usturătoare: BCR reintră pe pierdere", iar "Bursa" spune "Nori negri deasupra Erste Group, din cauza României şi Ungariei". În categoria creditelor neperformante deţinute de BCR intră şi cel de peste 20 de milioane de euro acordat firmei Aaylex Prod, abatorul care deserveşte Avicola Buzău. Cele două societăţi fac parte din Group Aaylex CocoRico deţinut de Aaylex Trading, sereleu patronat de doi Bogdani: Stanca şi Gruia. (De fapt, cei doi afacerişti au dat "reţelei" Avicola Buzău numele pompos de Group Aaylex CocoRico ca să dea bine pe piaţă!)

Turcia: Premierul islamist Erdogan acuză Israelul de terorism de stat

Guvernul turc reaprinde disputa cu Israelul. Premierul Erdogan s-a lansat marţi într-un atac la adresa autorităţile israeliene. Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan susţine că statul Israel practică terorismul de stat prin acţiunile sale din Fâşia Gaza. "Până când lumea va continua să rămână tăcută în faţa acestui terorism de stat? Israelul se comportă ca un copil răsfăţat şi aduce moarte asupra palestinienilor", a acuzat liderul islamist. Erdogan a promis palestinienilor că Turcia va continua să le ofere asistenţă şi a dat asigurări că statul turc nu va normaliza relaţiile cu Israelul "atâta timp cât acesta continuă agresiunea". Armata israeliană a răspuns atacurilor cu rachetă ale mişcării teroriste Hamas prin organizarea de lovituri aeriene. Potrivit Agerpres, 192 de persoane au murit în urma bombardamentelor israeliene, nefiind clar câte dintre acestea sunt combatanţi Hamas.

Salarii fabuloase la Romgaz

Unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, Romgaz, este cea mai profitabilă companie a statului, iar salariile sunt pe măsură. Câştigul mediu lunar determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este de 6.117 lei pe salariat, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern. Compania are circa 6.500 de angajaţi. Romgaz estimează pentru acest an un profit net-record de 1,16 miliarde lei, la venituri totale de 5,089 miliarde lei. Cheltuielile totale bugetate se ridică la 3,578 miliarde lei, din care cheltuielile de exploatare sunt 3,56 miliarde lei. Cheltuielile cu personalul sunt de 638,9 milioane lei, iar din acestea cele cu salariile sunt de 371,4 milioane lei. Producătorul de gaze şi-a planificat pentru acest an investiţii de 1,34 miliarde lei, aceasta fiind de altfel cea mai mare sumă alocată de o companie de stat pentru investiţii. Romgaz are totodată de recuperat creanţe restante de 390 milioane lei.

ROMANIA LIBERA

Cum va arăta marele partid de dreapta

Fuziunea PNL-PDL se va produce în trei etape majore: alianţă până la prezidenţiale, conducere bicefală între 2015 şi 2017 şi alegeri interne din 2017. În statutul noii formaţiunii s-au introdus şi criterii etice, dar se discută deja despre înăsprirea acestora. Proiectul fuziunii PNL-PDL a intrat în linie dreaptă, negociatorii finalizând statutul care va fi supus votului congreselor celor două partide pe 26 iulie. Arhitectura noii formaţiuni a fost gândită în aşa fel încât să mixeze elemente din structura fiecărui partid, să asigure reprezentativitate fiecărei tabere şi să ofere timp pentru sudarea proiectului. Astfel, comisia de negociere PNL-PDL a propus, prin statut, o soluţie de compromis pentru denumirea viitorului partid: PNL/PDL.

Ce mai rămâne din băncile Europei

Banca Centrală Europeană va începe săptămâna aceasta verificarea calităţii activelor din sistemul bancar. Acţiunea se va derula în contextul programatei preluări, în noiembrie 2014, de către BCE a rolului de autoritate de supraveghere în sistemul bancar european. Instituţia care se va ocupa cu supravegherea unitară a sistemului bancar din Europa îşi propune să fortifice băncile, dar şi să protejeze mai bine clienţii. Cine nu va respecta noile rigori va fi lăsat să pice.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Trebuie să ieşim din iluzia că nu sunt bani. Ei există, dar nu sunt dirijaţi prea bine

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care vede zilnic toate fluxurile de capital, spune că există bani în economie, dar că nu sunt dirijaţi bine sau că pieţele financiare nu funcţionează cum ar trebui. "Cred că ar trebui să ieşim din iluzia că nu sunt bani. Ei există, dar nu sunt dirijaţi prea bine sau pieţele nu funcţionează. Sistemul bancar are supralichiditate de lei. Problema pe care o ridică băncile, şi nu spun că nu au dreptate, este existenţa unor proiecte viabile şi garanţiile privind rambursarea împrumuturilor", a declarat guver­natorul BNR la conferinţa "Mugur Isărescu şi invitaţii săi". Cea de-a 12-a ediţie a conferinţei "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de Finmedia, a avut ca temă "Cercurile vicioase şi cercurile virtu­oase în economia românească" şi i-a avut ca invitaţi pe Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi eco­no­mist-şef al Raiffeisen, Lucian Anghel, preşedintele BCR Pensii, Radu Cră­ciun, economistul-şef al BCR, şi Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

Fondul Proprietatea câştigă 500 mil. lei din vânzarea Romgaz. La Transelectrica a ieşit pe pierdere

Fondul Proprietatea (FP) a marcat un câştig de 507 milioane de lei din vânzarea unui pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 645 de milioane de lei în luna iunie. Profitul fondului s-a dublat în primul semestru la valoarea record de peste un miliard de lei. Primul semestru a fost extrem de profitabil pentru Fondul Proprietatea: a încasat dividende de peste 400 mil. lei de la companii din portofoliu, cea mai mare par­te provenind de la Petrom şi Romgaz, şi a vân­dut pe 16 iunie un pachet de 4,99% din ac­ţiunile Romgaz pentru 645 mil. lei. Fondul a primit un pachet de 14,99% din ac­ţiunile Romgaz la înfiinţare de la sta­tul ro­mân. Valoarea contabilă a pachetului deţinut de fond la Romgaz este de 416 mil. lei, astfel că pachetul de 4,99% are o valoare con­tabilă de circa 138 mil. lei. Cum vânzarea pachetului s-a făcut pentru o sumă de 645 mil. lei, profitul încasat de fond din vânzare se ridică la 507 mil. lei.

Vedem cum economia îşi revine. Persoanele fizice au consumat mai mult. Este o perioadă mult mai bună pentru business

Piaţa de telefonie mobilă este într-o situaţie mult mai bună decât în urmă cu 3-4 ani, în condiţiile în care clienţii persoane fizice au consumat mai mult, iar revenirea economiei se simte în industrie, a declarat la emisiunea ZF Live Jean François Fallacher, directorul executiv al Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de comunicaţii. "Este o perioadă mult mai bună pentru business prin comparaţie cu situaţia de acum trei ani. Businessul chiar este într-o situaţie mai bună, vedem cum economia ţării începe să îşi revină. (...) Creşterea vine în special de pe segmentul consumer", a declarat Fallacher, adăugând că operatorul şi-a majorat probabil şi cota de piaţă. El nu a oferit detalii despre rezultatele din al doilea trimestru, care vor fi publicate la finele lunii iulie. În primul trimestru veniturile Orange au avansat cu aproximativ 5%. Compania a început "să culeagă roadele" lansării serviciului de televiziune prin satelit în urmă cu un an de zile, a mai spus Fallacher, fără a oferit însă detalii despre numărul de clienţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb