REVISTA PRESEI 16.07.2018

V.D.
Revista Presei / 16 iulie 2018

REVISTA PRESEI 16.07.2018

ADEVARUL

Ultima şansă prin care Parlamentul poate aplica cerinţele Comisiei de la Veneţia

Singura dintre cele trei legi ale Justiţiei care, teoretic, ar mai putea fi îndreptată de Parlament după criticile dure ale Comisiei de la Veneţia este cea care stabileşte procedura de numire a procurorilor-şefi, o miză extrem de importantă în contextul demiterii Laurei Codruţa Kovesi. Iată care sunt scenariile prin care sfaturile Comisiei de la Veneţia să fie, cât de cât, aplicate. În caz contrar, România riscă un raport MCV defavorabil.

Comisia de la Veneţia, cel mai prestigios for de drept constituţional european, a desfiinţat, cu argumente juridice, modificările operate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR la cele trei ale Justiţiei. Numai că sfaturile experţilor europeni au toate şansele să rămână la stadiul de vorbe-n vânt. Motivele? Dezinteresul majorităţii PSD-ALDE şi faza avansată a celor trei legi în drumul spre intrarea în vigoare. Spre exemplu, Legea privind organizarea judiciară (304/2004) şi Legea privind organizarea CSM (317/2004) au fost analizate de Curtea Constituţională (CCR) şi trimise spre promulgare preşedintelui Iohannis. Şeful statului şi-a epuizat toate căile de atac: nu mai poate să retrimită legile în Parlament, pentru reexaminare, şi nici să le mai conteste la CCR. Iohannis are la dispoziţie 10 zile pentru a le promulga, deci sunt ca şi intrate în vigoare, deşi legea 304/2004 prevede înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor, decizie considerată inoportună de către Comisia de la Veneţia.

Cum a obţinut România cel mai slab rezultat din istorie la Olimpiada de Matematică. "Dacă un copil clachează, trage toată echipa în jos"

Cel mai slab rezultat obţinut de România la Olimpiada Internaţională de Matematică, locul 33 din 110 ţări, i-a pus pe gânduri pe oficialii care se ocupă de pregătirea echipei. Coordonatorul echipei României, Cătălin Gherghe, susţine că este nevoie de schimbarea procesului de selecţie a concurenţilor.

România a ocupat locul 33 la Olimpiada Internaţională de Matematică, care s-a terminat sâmbătă, la Cluj-Napoca, rezultatul fiind cel mai slab pentru ţara noastră din istoria competiţiei. Înainte de acest concurs, cele mai modeste rezultate au fost obţinute la Olimpiada de la Rio (2017) şi la cea din Santa Marta (2013), unde tinerii matematicieni români s-au clasat pe locul 22. La Cluj, România a obţinut o medalie de aur (Ioan-Andrei Nicolae de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti), o medalie de argint (Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul "Tudor Vianu" din Bucureşti), două medalii de bronz (Edis Memiş de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa şi Mihnea-Gabriel Doica de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Antonie Ciocan (Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti) şi Radu-Alexandru Iacob (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) au obţinut doar menţiuni de onoare. Astfel, din 110 ţări participante, România a obţinut locul 33.

BANCHERUL

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al carei sistem de plati nu a functionat cateva ore in seara zilei de joi.

In cazul BRD, problema cu accesul la platforma de internet banking (mybrdnet.ro) de pe unele telefoane mobile inca nu s-a rezolvat, banca rereusind, timp de o saptamana, sa repare o eroare la introducerea parolei.

Cea mai grava problema s-a inregistrat, se pare, in cazul Unicredit, ai carei clienti s-au plans ca platforma de internet banking si aplicatia de mobile banking nu au functionat zile in sir, de vineri pana marti. (vezi aici detalii)

Banca nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la ceea ce s-a intamplat si care este situatia in prezent.

Aplicatia Home Bank a ING dat si ea rateuri toata ziua de luni, clientii bancii devenind foarte suparati si multi au amenintat ca vor schimba banca, fiind satui de nenumaratele probleme ale aplicatiei din ultimii aproape doi ani, dupa ce in septembrie 2016 intreg sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de aproape o zi din cauza afectarii serverelor din centrul de date in urma simularii unui exercitiu de stingere a incendiilor.

COTIDIANUL

Tăriceanu acuză Comisia de la Veneţia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a criticat, duminică, opinia preliminară publicată de Comisia de la Veneţia, susţinând că din punct de vedere juridic este "extrem de subţire", fiind de fapt o opinie politică.

"Un astfel de document, denumit «opinie preliminară», nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie modificat. Nu ştiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminară, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond (este că - n.r.) acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subţire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată din partea Comisiei de la Veneţia. Nu e normal. Comisia de la Veneţia trebuia să analizeze subiectele de ordin juridic, nu opţiunile politice", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la România TV.

El a dat ca exemplu referirea Comisiei de la Veneţia la secţia de anchetare a faptelor procurorilor.

"Comisia de la Veneţia tratează lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine mă sperie. Efectiv mă sperie. În ceea ce priveşte opţiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării Justiţiei, cred că filtrele pe care le-am avut şi care au funcţionat, inclusiv la Curtea Constituţională, au fost suficiente", a mai spus Tăriceanu.

CURIERUL NATIONAL

Ziua Naţională a Contabilului Român - o ţară, o economie nu pot avansa fără specialişti

Una dintre profesiile cu o mare arie de răspândire şi care are un rol important în susţinerea economiei oricărei ţări este cea de contabil.

În România, începând cu anul 2018, Ziua Naţională a Contabilului Român va fi aniversată la data de 13 iulie şi reprezintă un eveniment cu tradiţie care susţine şi promovează profesia contabilă.

Tradiţia contabilului în România

Tradiţia a început în urmă cu 97 de ani, la data de 13 iulie 1921, când Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036.

În urma acestei legiferări, prin care a fost reglementată profesia contabilă în ţara noastră, România s-a alăturat la nivel european marilor puteri economice ca Regatul Unit al Marii Britanii, Italia şi Germania, ţări în care există deja această profesie şi societăţi contabile recunoscute.

Ziua Naţională a Contabilului Român a ajuns anul acesta la a XIV-a ediţie şi este sărbătorită în toată ţara sub patronajul filialelor CECCAR şi are ca scop promovarea rolului important pe care profesia contabilă şi practicanţii acesteia îl au în cadrul economiei şi societăţii româneşti.

JURNALUL NATIONAL

Rusia 2018. Franţa este noua Campioană Mondială la fotbal

Selecţionata Franţei a câştigat al doilea său titlu mondial, după ce a învins echipa Croaţiei cu scorul de 4-2 (2-1), duminică, pe Stadionul Lujniki din Moscova, în finala Cupei Mondiale de fotbal 2018, din Rusia.

''Les Bleus'' au jucat a treia lor finală, după cea din 1998, în care au învins Brazilia, şi după cea pierdută în 2006 în faţa Italiei. Echipa lui Deschamps se încununează campioană mondială la doi ani după ce a pierdut finala EURO 2016, pe teren propriu, în faţa Portugaliei.

Francezii şi-au făcut jocul lor obişnuit, pragmatic, câştigând prin golurile marcate de Mario Mandzukic (18, autogol), Antoine Griezmann (38 - penalty), Paul Pogba (59) şi Kylian Mbappe (65), în timp ce pentru croaţi au punctat Ivan Perisic (28), Mario Mandzukic (69).

Croaţia şi-a depăşit performanţa din 1998, când cucerea medaliile de bronz, dar a fost lipsită de şansă, oferind practic cadou adversarei primele două goluri, un autogol şi un penalty. Echipa lui Dalic a plătit şi tribut oboselii acumulate după ce în cele trei meciuri anterioare a jucat în prelungiri.

NATIONAL

Fifor, calcat de DNA!

Informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra arata ca procurorii militari anticoruptie au descins la Ministerul Apararii Nationale, ridicand nenumarate documente de la Departamentul de Armamente, in speta inscrisuri oficiale care se refereau la proiectul de inzestrare a Armatei Romane cu celebrele transportoare blindate "Piranha 3"! Iar dupa cum sustin surse apropiate anchetei aflate in curs de derulare, principalele "tinte" vizate de aceste perchezitii ar fi tocmai hartiile din birourile generalul-maior ing. Catalin Adrian Moraru, fostul loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN si generalul Ionel Lotan. Cel care, la doar cateva zeci de ore de la aceasta descindere a procurorilor militari care il viza direct era numit de catre ministrul Mihai Fifor nici mai mult nici mai putin decat la conducerea Departamentului pentru Armamente!

Numire pe cat de surprinzatoare, pe atat de greu de explicat de catre ministrul Mihai Fifor, chiar daca, sa nu uitam, acesta zambeste inca sagalnic Cotrocenilor atunci cand i se trimit bezele ce premier si presedinte de PSD "cool" si nepenal ar fi el... Mai ales ca , la cat de sensibila este oricum aceasta lume atat de mica a companiilor de armament, decizia socanta a lui Fifor nu a facut decat sa inflameze si mai mult spiritele gata incinse de semnalele tot mai fatise ca se incearca pur si simplu o "matrasire" mascata de pe piata a companiilor israeliene si americane, in favoarea celor franco-germane!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb