REVISTA PRESEI - 16.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Atacul băncilor: prostirea clienţilor

Pentru că Ordonanţa 50 îi favorizează pe clienţi, băncile apelează la diverse tertipuri pentru a-i convinge să semneze clauze în avantajul lor. Mâine este ultima zi în care românii cu credite pot ajunge la bancă să semneze modificarea contractelor. Altfel, se consideră acceptare tacită şi sunt de acord cu toate condiţiile băncii.

Cum puteţi refuza clauzele abuzive

Dacă nu semnaţi sau nu contestaţi în scris actul adiţional la contractul de credit, prevederile intră în vigoare prin acceptare tacită, adică sunteţi de acord cu toate condiţiile impuse de bancă. Aşadar, luaţi actul acasă şi citiţi-l, nu-l semnaţi pe loc. Dacă acesta cuprinde prevederi neconforme cu Ordonanţa 50, cum ar fi redenumirea comisioanelor, majorarea sau schimbarea tipului dobânzii, contestaţi actul. Mai exact, depuneţi la bancă o notificare privind neacceptarea condiţiilor din actul adiţional.

Vîntu, în instanţă. Delir politic

Sorin Ovidiu Vîntu susţine că nu s-a înţeles cu preşedintele României asupra modului în care trebuie modernizată România, drept pentru care Băsescu se răzbună acum pe el, orchestrându-i arestarea. Pronunţarea în recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind arestarea sa preventivă a fost amânată pentru astăzi, la ora 15.00.

SOV dezbină sindicatele

Cele cinci confederaţii vor manifesta separat împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului, după ce Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a refuzat solidarizarea cu Liviu Luca, amicul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca, este cercetat într-un dosar penal alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, acuzat de favorizarea infractorului. Marele miting sindical anunţat pentru 22 septembrie şi la care ar fi urmat să participe 70.000 de oameni a fost compromis.

Noul Logan va fi mai ieftin decât actuala generaţie

Reprezentanţii Dacia au declarat, la inaugurarea Renault Tehnologie România de la Titu, că preţul viitorului Logan va scădea. Directorul programului Logan, Gerard Detourbet, spune că platforma Logan are acum acoperire globală şi asta permite negocierea cu mulţi furnizori. Drept urmare, preţul va fi mai mic. Gerard Detourbet a declarat că noul Logan va fi un răspuns pentru competiţia care se anunţă puternică în următorii ani pe segmentul low cost şi că noul model va păstra atuurile actualului Logan. Adică, preţ mic, spaţiu generos şi întreţinerea ieftină, dar cu un design mai modern şi anumite aspecte tehnice îmbunătăţite, cum ar fi zgomotul la rulare.

Serbia, pregătită să recunoască Kosovo

Decizie. De dragul aderării la UE, Belgradul e dispus să accepte independenţa fostei provincii. Rezoluţia adoptată săptămâna trecută de Adunarea Generală a ONU deschide calea negocierilor directe între Serbia şi Kosovo sub "patronajul" Uniunii Europene.

Străinii reinvestesc doar o fărâmă din profituri

Investitorii străini au realocat, în primul semestru din 2010, mai puţin de 100 de milioane de euro, deşi au obţinut câştiguri de ordinul miliardelor de euro în România. Statisticile oficiale arată că profiturile reinvestite de străini în România în prima jumătate a lui 2010 au totalizat doar 75 de milioane de euro. În topurile celor mai profitabile companii, multinaţionalele domină an de an, raportând câştiguri de miliarde de euro.

Indonezia, model de creştere economică

Economia indoneziană va înregistra o creştere de 6% în acest an, în timp ce statele dezvoltate încă se confruntă cu efectele recesiunii. Indonezia a profitat de avansul economiilor emergente puternice precum China pentru a-şi încuraja exporturile şi a reuşit să atragă investiţii străine de miliarde de dolari. Pentru Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, o rată a şomajului de numai 7% rămâne un obiectiv greu de atins. Indonezia reuşeşte însă să menţină această rată datorită forţei de muncă relativ ieftină, salariul minim pe economie situându-se la aproximativ 100 de dolari.

CURENTUL

Deşi era fugit din ţară, în 2003 Nicolae Popa dădea declaraţii la Poliţie. Dacă ar fi să luăm de bune probele din dosarul FNA

Un document fals apărut în dosarul FNA - Banca Agricolă readuce în atenţie corectitudinea rezolvării acelui caz. Documentul este o declaraţie olografă a lui Nicolae Popa dată la doi ani după fuga din ţară a acestuia şi la peste un an de când a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol. Cum se ştie deja, Nicolae Popa a fugit din ţară imediat după ce a început să fie chemat să dea declaraţii la poliţie despre rolul său în afacerea FNI, dar şi despre cel care a ajutat-o pe Ioana Maria Vlas să părăsească ţara, Teodor Irimescu.

Dinescu "se ascunde" după CNSAS în lupta cu ANI

Decizia de incompatibilitate a lui Mircea Dinescu dată de inspectorii ANI nu afectează "în niciun fel" activitatea CNSAS, susţin oficialii Agenţiei, contrazicånd afirmaţiile lui Dinescu potrivit cărora scopul ANI ar fi anularea tuturor hotărårilor CNSAS la a căror adoptare a participat. Dinescu, a declarat ieri, că el împreună cu CNSAS au dat în judecată ANI, deoarece toate dosarele la care a participat în calitate de membru al Consiliului ar putea fi reluate şi toţi securiştii dovediţi ar putea face contestaţie în baza hotărårii ANI. În replică, ANI a explicat, ieri, că CNSAS nu este parte în procesul în care Dinescu a contestat decizia privind incompatibilitatea sa la Curtea de Apel Bucureşti.

Coaliţia Grivco vrea să arunce în aer sistemul de pensii

"În 2009, cheltuielile totale cu pensiile s-au ridicat la 39 miliarde de lei, fiind cea mai mare categorie de cheltuieli, ponderea lor în bugetul de stat fiind de 8% din PIB. Bugetul de asigurări sociale a înregistrat un deficit în 2009 de 1,5 miliarde de lei", a spus ministrul muncii. În fapt, în momentul de faţă, când recesiunea este tot mai apăsătoare, este aproape imposibilă majorarea pensiilor; este posibilă doar îngheţarea acestora, în sensul în care sistemul trebuie corectat pentru a fi sustenabil în următorii ani. - Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri, la dezbaterea legii pensiilor, că deputaţii social-democraţi vor vota acest proiect dacă va fi acceptat şi de către plen amendamentul potrivit căruia punctul de pensie este stabilit la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Oferte, de Tia Şerbănescu

A venit toamna şi, conform tradiţiei, culegem ce-am semănat şi semnat. Sindicatul funcţionarilor publici a anunţat grevă generală în 27 septembrie (pentru reîntregirea salariilor) - pe care liderul sindical Marica o contestă: "nu suntem în stare să organizăm o grevă generală în două săptămâni". Bine că nu pot. Altfel o duceam din grevă generală-n grevă generală până la faliment. Şi-aşa nu suntem departe. Opoziţia pregăteşte şi ea moţiunea de cenzură şi, ca să nu se mai spună că nu oferă nimic, oferă guverne: "un guvern de criză" al PSD+PNL şi "un guvern din umbră" al PNL, cu dl Antonescu premier. Probabil că şi PSD va anunţa un guvern de penumbră, separat, ca să nu rămână în umbra PNL.

CURIERUL NAŢIONAL

Luaţi-vă gândul de la case... ca investiţie!

"Casele reprezintă cea mai bună investiţie!" Este o sintagmă pe care am auzit-o foarte des şi în România în anii escaladării balonului speculativ din imobiliarul autohton. Deziluzia care a urmat de la declanşarea crizei a fost pe măsură, însă şi acum unii îşi mai leagă speranţele de o revenire a preţurilor la niveluri apropiate celor la care ajunseseră în mod aberant în anii precedenţi. De fapt, ideea că minimele trebuie să fie pe undeva pe aproape, iar următorul ciclu de creştere va aduce câştiguri importante, rămâne destul de puternic înrădăcinată, ceea ce ne spune că piaţa imobiliară încă se află în negare. Actorii economici deocamdată nu sunt conştienţi de schimbarea de paradigmă, memoria reperelor din etapa de boom fiind încă precumpănitoare.

Ţineţi-vă departe de speculaţiile imobiliare!

Avertismentul de a nu privi spre piaţa imobiliară ca o investiţie a venit inclusiv dinspre autorităţi. Preşedintele uneia din cele 12 reprezentanţe Federal Reserve, respectiv cea din Kansas City, Thomas Hoenig, a declarat răspicat la sfârşitul lunii trecute la o audiere oficială: "Dacă americanii se uită după case ca fiind oportunitatea lor de investiţie, cred că fac o greşeală." El şi-a argumentat afirmaţia prin oferta în exces, creată anterior printr-o finanţare care a fost "aproape un nonsens". Chiar dacă ar apărea semnale de apreciere a preţului la nivelul locuinţelor, în opinia lui Hoenig, acestea ar trebui ignorate de publicul larg.

Industria laptelui pusă la pământ de lipsa legislaţiei

De la începutul anului, legislaţia din industria laptelui în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor a expirat, iar de atunci statul ezită să mai actualizeze legea, sau să dea alta nouă, a declarat Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. Mai mult decât atât, Guvernul nici măcar nu mai ia în discuţie această problemă. Problema este că legislaţia trebuie dată ca lege şi nu ca ordonanţă, iar întotdeauna o lege trebuie urmată de finanţare. Astfel, statul ezită să mai actualizeze legislaţia sau să dea alta nouă, pentru că nu are resursele necesare de a subvenţiona sectorul.

RBS nu a trimis clienţilor actele adiţionale contractelor de credit

Deşi duminică expiră termenul până la care băncile trebuiau să trimită clienţilor actele adiţionale contractelor de credit, pentru a se alinia condiţiilor impuse de OUG nr. 50/2010, Royal Bank of Scotland Romania nu a făcut încă acest demers. Această "neglijenţă", care în mod cert va fi interpretată în favoarea instituţiei bancare, pentru că nesemnarea actului adiţional înseamnă că debitorul acceptă în mod tacit noile prevederi, a stârnit nemulţumirea clienţilor RBS, care au cerut o întrevedere cu reprezentanţii băncii pentru a discuta aceste aspecte.

Pensiile private merg cu greu înainte

CSSPP: Numărul de participanţi şi activele nete, au înregistrat în august creşteri uşoare, dar semnificativ mai mici decât cele din prima parte a anului trecut. "Pe parcursul celor trei ani de funcţionare, pilonul II a înregistrat acumulări cantitative şi calitative". Luna trecută, angajatorii au plătit contribuţii pentru 54,8% dintre participanţii la Pilonul III.

CNVM a respins contestaţia grupului Rompetrol privind blocarea delistării RRC

CNVM a respins plângerea formulată de The Rompetrol Group (TRG), prin intermediul casei de avocatură Muşat şi Asociaţii, privind blocarea delistării Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), prin care grupul a solicitat, printre altele, despăgubiri de 154,2 mil. lei, informează Mediafax. Grupul a depus, la începutul lunii august, o plângere la CNVM prin care reclamă "abuzuri repetate ale reprezentanţilor autorităţii şi depăşirea flagrantă a atribuţiilor conferite de lege", de la obligarea TRG la derularea unei oferte de preluare şi până la ordonanţa de suspendare a delistării Rompetrol Rafinare.

Renault renunţă la "visul american" pentru Dacia

Renault a anunţat că marca Dacia nu va fi comercializată pe piaţa din Statele Unite ale Americii, grupul auto francez preferând să se concentreze pe extinderea rapidă a mărcii în alte ţări. Potrivit lui Patrick Pelata, directorul general delegat pentru operaţiunile grupului, a precizat că Brazilia, Columbia, Iran, Irak, Turcia şi Africa de Sud sunt mai importante pentru grup în prezent decât intrarea pe piaţa nord americană. Reprezentantul companiei franceze a precizat că în viitorul apropiat modelul Duster va fi introdus în producţie şi în fabricile grupului francez din Brazilia, Rusia şi India, pe piaţa indiană urmând să fie construit modelul cu volan pe partea dreaptă. Patrick Pelata a mai spus că la uzina de la Mioveni se va lucra la capacitate maximă.

După 2 ani de la prăbuşirea Lehman Brothers, băncile rămân precaute

Problemele legate de gestionare unui asemenea faliment încă mai neliniştesc sistemul financiar mondial. Instituţiile bancare au acum un management mai bun al lichidităţilor, însă , per total, sistemul a rămas neschimbat. După acele zile de la prăbuşirea gigantului american, industria bancară a suferit schimbări majorare, printre care se numără dipariţia băncilor tradiţionale de investiţii şi cumpărarea unor jucători importanţi din această industrie. Astfel, Merrill Mynch a fost absorbit de Bank of America, iar Wells Fargo a închiţit Wachovia, în timp ce Citigroup a fost susţinută în viaţă de către Guvernul SUA, potrivit USA Today

Inundaţiile au provocat pagube de 700 mil. lei

Peste 700 de milioane lei este valoarea pagubelor provocate, în lunile iunie - iulie 2010, de ploile abundente a anunţat ieri Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), precizând că daunele privesc distrugerea de diguri, apărări de mal şi albii de râu. Conform statistici realizate de ANAR, inundaţiile au afectat 187 de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor aflate în administrarea instituţiei, în 29 de judeţe. Au fost afectate 161,36 km diguri, 160,39 km de apărări de mal şi 5.243 km de regularizări de albie, care necesită lucrări de recalibrare şi reprofilare.

EVENIMENTUL ZILEI

Poliţia pune stop la amenzi şi la cătuşe

Nemulţumiţi de lefuri, poliţiştii au decis ca, de luni, să nu mai iasă pe stradă şi să renunţe la sancţiuni. La baza acestui protest fără precedent stau nu doar reducerile salariale şi lipsa resurselor, ci şi noile grile de salarizare cuprinse în proiectul Legii unitare, "în lucru" la Ministerul Muncii. Potrivit acesteia, salariile şefilor ar urma să fie de trei ori mai mari decât cele ale ofiţerilor şi agenţilor fără funcţii. În replică la decizia poliţiştilor - care va duce la blocarea anchetelor şi la haos pe străzi - oficialii de la Interne s-au limitat la un avertisment subtil: "Poliţiştii pot recurge la proteste, în limita prevederilor legale".

PDL îi apără scaunul lui Băsescu

Cu PSD şi PNL ameninţând cu suspendarea, democrat-liberalii vor modificarea Legii referendumului pentru ca demiterea preşedintelui să fie aproape imposibilă. Ca să nu-i ia pe nepregătite punerea în aplicare a planului PSD şi PNL de suspendare a şefului statului, democrat-liberalii au pregătit o modificare a legii astfel încât, dacă se ajunge la referendum, demiterea să fie aproape imposibilă, neputând să fie făcută decât cu votul a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, adică aproape 9 milioane. De altfel, este o revenire la vechile prevederi ale actului normativ, modificat în 2007 de majoritatea parlamentară "322", în sensul înlesnirii procedurii.

FINANCIARUL

Rusia acceptă proiectul "AGRI" pentru că românii sabotează astfel "Nabucco"

Proiectul coridorului de gaze lichefiate Azerbaidjan-Georgia-România Interconnection (AGRI) a primit consfinţire oficială, semnându-se actul de naştere al companiei care va realiza AGRI şi unde partea română este reprezentată de Romgaz. Cotidianul rus "Kommer-sant" afirmă că, în principiu, Moscova nu se opune proiectului AGRI, deşi oferă o rută de alimentare cu gaze a Europei care ocoleşte teritoriul Rusiei. Motivul este unul cât se poate de simplu: în cazul în care va fi dus la îndeplinire, AGRI va prelua carburantul destinat iniţial proiectului european Nabucco, marele concurent al South Stream, magistrală pe care Gazprom vrea să o construiască prin Marea Neagră. Nabucco mizează pe Azerbaidjan, considerat, deocamdată, principala sursă de alimentare a gazoductului.

Doar 0,5% din locuinţe au fost asigurate "obligatoriu"

Asigurătorii vor să schimbe regulile din mers: clădirile cu risc să nu mai poată fi asigurate. Companiile de asigurări grupate în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) au reuşit până acum să determine 0,5% din proprietarii celor opt milioane de imobile din România să încheie poliţe obligatorii de asigurare a locuinţelor. PAID speră ca până la finalul anului procentul să crească de cinci ori. În prezent, orice locuinţă poate fi asigurată obligatoriu, însă este posibil ca Parlamentul să adopte câteva excepţii de la lege.

Dezvoltatorii din Ilfov au lansat o campanie agresiva de vânzare a locuinţelor

Constructorii de case profită de lipsa flexibilităţii promotorilor de ansambluri rezidenţiale din interiorul Bucureştiului. Deşi preţurile locuinţelor noi din Bucureşti au scăzut cu până la 10% de la începutul anului, oferta existentă continuă să fie nemulţumitoare pentru potenţialii clienţi, ocazie perfectă pentru dezvoltatorii cu proiecte la periferie să atace frontal cererea rezidenţială.

Care este oferta ilfovenilor

Apartament cu două camere la 26.619 euro. Cele mai ieftine locuinţe noi sunt disponibile spre vânzare în cadrul ansamblului Casa Felice din Mogoşoaia. Acesta cuprinde 168 de unităţi locative, cu preţuri de 21.015 euro pentru o garsonieră, 26.619 euro un apartament cu două camere de 57 de mp şi 33.624 de euro pentru o locuinţă cu trei camere (72 mp). Totodată, proiectele de cartiere de case (locuinţe unifamiliale) au preţuri comparabile cu ale dezvoltatorilor de apartamente din interiorul Capitalei. În ansamblurile din Tărtăşeşti şi Crevedia, care sunt formate din case, modelele oferite au preţuri care variază între 45.000 şi 81.000 de euro.

GÂNDUL

Toţi românii care au credite trebuie să semneze până luni noi contracte. Gândul vă învaţă unde să vă uitaţi în actele adiţionale

Clienţii sunt puşi să semneze că vor plăti comisioane unice pentru servicii care nu sunt precizate iar unele bănci "uită" să le dea documentul integral, ştampilat sau semnat. La începutul săptămânii viitoare expiră termenul de 90 de zile pe care l-au avut la dispoziţie băncile, IFN-urile şi firmele de leasing pentru a modifica cele 7,7 milioane de contracte, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 50/2010 privind modificarea acestora, lege publicată în Monitorul Oficial pe 11 iunie şi care a intrat în vigoare pe 21 iunie.

De ce s-a prăbuşit economia. Afaceriştii acuză Guvernul şi BNR. Ce spune Banca Naţională

"Sunt multe voci care vorbesc din rărunchii propriilor interese. Banca Naţională a României este nevoită să facă echilibru pe pieţele naţionale", a declarat consilierul guvernatorului BNR. El a explicat că Banca Centrală nu ar fi putut interveni pentru o depreciere şi mai mare a leului doar pentru a sprijini exporturile, care oricum pierdeau teren, demers care ar fi dat peste cap şi importurile. Vasilescu a ţinut să amintească de evoluţia cursului de schimb de la 3,1 lei/euro în vara anului 2007 la 4,3 lei/euro în 2010, ceea ce reprezintă o depreciere semnificativă a monedei naţionale.

Agenţii imobiliari se reorientează spre casele de lux, singurele care nu se cumpără pe credit

Speriaţi de "îngheţul" vânzărilor de case, unii agenţi imobiliari găsesc soluţii inedite pentru a trece peste perioada de criză. Vânzătorii de locuinţe renunţă la ideea de a comercializa apartamente din blocurile comuniste şi se reorientează exclusiv către cei foarte bogaţi. Ei spun adio anunţurilor stradale sau de pe net şi trec la o serie de tehnici de marketing prin care ţintesc o serie restrânsă de clienţi. Pe cei cu mulţi bani.

JURNALUL NAŢIONAL

Cronica unei execuţiii anunţate: 2 decembrie 2009, Ziua "Z" pentru SOV şi Traian Băsescu

Jurnalul Naţional a pus cap la cap informaţiile (unele din surse publice/deschise, altele obţinute din interiorul sistemului judiciar) despre modul cum a luat naştere (şi, ulterior, cum s-a urgentat) dosarul penal pentru favorizare a infractorului al lui Sorin Ovidiu Vântu. La citirea atentă şi fără patimă a informaţiilor coroborate, e lesne de dedus, pentru cine are putinţă şi dorinţă, că faimosul SOV a fost folosit de strategii lui Traian Băsescu pe post de exemplu definitoriu pentru hrănirea şi legitimarea isteriei antimoguli, pentru ca, într-un final, părintele FNI să devină ţintă vie a regimului.

Dai un ban la PDL, dar face! Ajungi şef portocaliu

Şefii instituţiilor deconcentrate din Gorj au plătit bani grei în campaniile electorale la Partidul Democrat Liberal. Asta se întâmpla înainte ca aceştia să ocupe funcţiile prin "concurs" la instituţiile statului. După aflarea rezultatelor acestor concursuri, se poate spune că au coincis competenţele candidaţilor cu iubirea faţă de partid. Sumele oficiale donate de firme sau de persoane fizice sunt destul de importante. Cea mai mică este de 6.000 de lei, iar cea mai mare, de 400.000 de lei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine este Vîntu şi ce vrea el, de Sabina Fati

Sorin Ovidiu Vîntu a devenit bogat cu ajutorul specialiştilor din serviciile secrete şi popular cu ajutorul marilor cărturari care au acceptat să primească din partea lui sume mari de bani în contul unor premii de excelenţă pe care a început să le dea în perioada de glorie a Fondului Naţional de Investiţii (FNI). De la Alexandru Paleologu la Nicolae Manolescu, foarte puţini au ratat ocazia să-şi asigure rente viagere sau colaborări bine plătite de Sorin Ovidiu Vîntu. Nici unul dintre ei nu s-a întrebat, nici înainte de căderea FNI, nici după, de unde are atâţia bani, aşa încât s-au aşezat satisfăcuţi în solda lui, devenind flori la butoniera acestui mecena.

Ostap Bender şi Rupert Murdoch

Sorin Ovidiu Vîntu nu a vrut să rămână doar un Ostap Bender, modelul său iniţial, descris de Ilf şi Petrof în "12 scaune" ca un ticălos mustăcios şi simpatic, care reuşeşte să tragă pe sfoară în aceeaşi măsură sistemul şi mulţimea inocenţilor ce-i ies în cale. Sorin Ovidiu Vîntu a vrut să fie mai mult decât "marele combinator", cum se autointitula Bender, şi să ajungă un fel de Rupert Murdoch al sud-estului Europei, care, în plus, să poată pune şi dărâma preşedinţi.

"Scriitorii români erau prea încurcaţi cu dictatura"

Academia Suedeză a afirmat că a ales-o pe scriitoarea germană de origine română Herta Müller pentru că, "prin concentrarea poetică şi prin francheţea prozei, zugrăveşte imaginea celor deposedaţi". S-a născut în 1953 la Niţchidorf, lângă Timişoara. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată după ce refuză în mai multe rânduri să colaboreze cu Securitatea.

L-a sfidat pe Berlusconi şi a devenit lider de audienţă

Cutremur în televiziunile italiene. Jurnalul postului privat La7 a depăşit într-o săptămână audienţa celor doi coloşi ai informaţiei televizate, jurnalele de seară ale TG5 şi RAI Uno. Italienii, sătui de propagandă şi dornici de explicaţii care lipsesc la jurnalele de ştiri ale televiziunilor controlate de omul de afaceri şi premier al Italiei Silvio Berlusconi, dar şi ale celei publice, RAI Uno, au poposit la jurnalul de seară al La7, vârful audienţei atingând peste 10% în doar două săptămâni. Analiştii media constată că a trebuit foarte puţin pentru a zdruncina poziţia pe piaţă a liderilor informaţiei televizate italiene: jurnalul de seară la RAI Uno, serviciu public, şi cel al TG5, al grupului Mediaset, controlat de familia Berlusconi.

Ce politicieni mulg bugetul Spitalului Judeţean din Brăila

Firmele apropiate preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila au câştigat recent milioane de lei din contractele încheiate cu Spitalul Judeţean şi alte unităţi medicale. Între timp, cadrele medicale au ieşit în stradă din cauza salariilor tăiate. Cadrele medicale ale Spitalului Judeţean Brăila (SJU), nemulţumite de tăierea masivă a veniturilor, cer demisia managerului Rodica Sin, dar şi pe cea a lui Gheorghe Bunea Stancu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean, cel care a repus-o în funcţie.

Cât recrutează marii angajatori în sezonul de toamnă

Marile companii continuă să se extindă, iar investiţiile demarate şi în România creează mii de locuri de muncă. În ultimele luni, companii precum Ford, Procter & Gamble sau Sykes au anunţat campanii de recrutări de personal. Constructorul american de automobile Ford şi care a achiziţionat uzina de la Craiova a anunţat că, începând cu primăvara lui 2011, îşi va dubla numărul de angajaţi, de la 3.500 la 7.000, în următorii ani. Ford şi-a reînnoit angajamentul de a investi în uzina de la Craiova peste 675 milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

România poate deveni un nou vector de creştere în Est

Oamenii de afaceri prezenţi la ZF Expert "Doi ani de la căderea Lehman Brothers" spun că avem de ales între "lâncezeală" şi a deveni un nou vector de creştere. În următorii doi-trei ani economia va rămâne într-o stare de lâncezeală pe principiul "merge şi aşa", sunt de părere mai mulţi oameni de afaceri, în timp ce Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, susţine că sunt studii care arată că România va redeveni unul dintre vectorii de creştere din Europa Centrală şi de Est. Nimeni nu a învăţat nimic din această criză, iar aceleaşi greşeli se vor face în momentul în care se va da drumul la creditare.

Ghiţă de la Asesoft cumpără Flanco

Grupul Asesoft, deţinut de Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu, va prelua Flanco, semnarea tranzacţiei urmând să fie anunţată oficial în cursul zilei de astăzi, potrivit unor surse din piaţă. Retailerul de electrocasnice Flanco are nevoie de lichidităţi de la un investitor nou pentru a ieşi rapid din insolvenţă, de aceea a fost scos la vânzare în urmă cu câteva luni de către băncile creditoare ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD. Bacherii au căutat un investitor care să poată aduce cel puţin 14 mil. euro în companie pentru a stinge datoriile garantate ale reţelei şi pentru a-i susţine creşterea vânzărilor în ultimele trei luni din an. Pe lista scurtă a investitorilor interesaţi de Flanco s-a numărat şi un retailer străin, potrivit informaţiilor din piaţă.

De ce nu se poate plăti rata cu cardul la bancă?

În timp ce încurajează clienţii să folosească mai des cardurile direct la comercianţi în loc să retragă numerar, bancherii uită să le accepte şi la propriile ghişee, unde facturile, taxele sau chiar ratele la credit pot fi achitate doar cu cash. Astfel, clienţii sunt invitaţi să retragă bani de la bancomate pentru a face o plată la bancă, însă o astfel de operaţiune este comisionată. Plăţile cu cardul la comercianţii acceptanţi sunt grauite pentru clienţi. Mai mult, o serie de bănci au instalate la casieriile din unităţi POS-uri, însă acestea pot fi utilizate exclusiv pentru retragerea de numerar, funcţionând astfel ca o alternativă la ATM-uri, pentru momentele când aceste automate nu sunt funcţionale.

Eugen Voicu preia controlul la Aviva Investors

Eugen Voicu, unul dintre pionierii industriei de investiţii, şi-a răscumpărat integral societatea Aviva Investors (fosta Certinvest), cu active totale de 75,3 mil. lei, de la grupul britanic Aviva, într-o tranzacţie estimată de ZF la jumătate de milion de euro. Valoarea tranzacţiei este de aproape şase ori mai mică decât suma pe care Aviva a plătit-o pentru Certinvest în 2007, potrivit estimărilor ZF.

"Cele 14 milioane de euro pe care le avem în administrare în România contau destul de puţin atunci când ceilalţi membri ai grupului, cu active de miliarde de euro, se aşezau la aceeaşi masă.

România va avea în sfârşit bugete predictibile, pe mai mulţi ani

La cererea FMI, Finanţele au bătut în cuie anticipat şi va trebui să respecte plafoanele cheltuielilor de personal şi ale cheltuielilor pe principalele bugete componente ale bugetului consolidat pentru următorii trei ani, precum şi ţintele de deficit bugetar. Guvernul a avizat ieri şi va transmite Parlamentului în procedură de urgenţă legea care include strategia fiscală pentru 2011-2013. Aprobarea vine după mai bine de trei luni de când proiectul de lege pentru aprobarea unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar a fost postat pe pagina de web a Finanţelor. Pentru anul viitor Executivul s-a angajat să limiteze cheltuielile de personal de la peste 8% la 7,4% din PIB, să reducă deficitul la 4,4% şi să dubleze cheltuielile pentru cofinanţarea proiectelor UE.

Sorin Ovidiu Vântu: Totul este o chestiune politică, Băsescu a vrut să-mi ia Realitatea tv

Sorin Ovidiu Vântu a admis ieri în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti că înregistrările ajunse în presă - din care rezultă că i-ar fi trimis bani lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor condamnat la 15 ani de închisoare în prăbuşirea FNI - sunt reale, dar susţine că nu sunt citite într-o cheie corectă şi că totul este o afacere politică în care este implicat preşedintele Traian Băsescu şi SRI. "Pentru dumneavoastră, Popa este un condamnat periculos, pentru mine este un prieten", le-a spus Vântu judecătorilor.

Concurenţă tot mai mare pentru intermedierea plăţilor curente

Începând din toamna trecută, piaţa intermedierii plăţilor de mică valoare, monopolizată în trecut de bănci, este deschisă şi pentru societăţile comerciale. Concurenţa mai mare ar trebui să aducă tarife mai mici pentru clienţi. Nu mai puţin de 28 de instituţii de plată din Uniunea Europeană au notificat BNR în privinţa intenţiei de a oferi servicii în mod direct pe piaţa locală, în baza paşaportului financiar european. Practic, aceste instituţii vor putea să intermedieze pentru populaţie servicii de plăţi - de la facturile de utilităţi până la transferul de numerar sau achiziţii pe internet. Spre exemplu, facturile de telefonie mobilă ar putea fi plătite inclusiv la casieriile marilor retaileri.

Lehman Brothers trăieşte

Lehman Brothers este din nou un business, la doi ani după ce a fost în centrul celui mai mare faliment din istorie. Acum, firma dispune de lichidităţi de miliarde de dolari, are 500 de angajaţi, proprietăţi şi investiţii în alte companii, scrie Bloomberg. Fosta bancă newyorkeză de investiţii, condusă acum de Bryan Marsal, are lichidităţi de 20 de miliarde de dolari şi un stat de plată de 45 de milioane de dolari pe lună pentru manageri şi consultanţi. Investiţiile greu de vândut sunt administrate de 400 de angajaţi, iar firma cheltuieşte zeci de milioane de dolari pe litigii care se vor întinde până în 2012 cel puţin. Aproximativ 19,3 miliarde de dolari au venit din închiderea de tranzacţii cu derivate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb