REVISTA PRESEI 17.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 martie 2016

REVISTA PRESEI 17.03.2016

ADEVARUL

Halucinatele denunţuri ale Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu

Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, a suprins opinia publică printr-o serie de denunţuri depuse la DNA în care apar nume grele din politică şi finanţe. Primul director al SRI ar fi obţinut în 2009, în urma unor intervenţii, un credit de aproape 3 milioane de euro, cu ajutorul lui Mugur Isărescu. În denunţuri apar numele lui Traian Băsescu, Crin Antonescu, sau al milionarilor Elan Schwartzenberg sau Dragoş Dobrescu. Alina Petre s-a prezentat miercuri la DNA Ploieşti, spunând că nu poate dezvălui de ce s-a prezentat, că "îi este frică" şi speră ca "statul şi legea să o protejeze". Alina Petre nu a vrut să dezvăluie nici la ieşirea de la DNA motivele pentru care a ajuns la sediul instituţiei din Ploieşti, spunând că nu vrea să influenţeze ancheta. Florin Ghiulbenghean, presedintele Fundatiei EurHonest, a spus că este vorba despre mai multe ameninţări şi presiuni făcute asupra fostei nore a lui Virgil Măgureanu, iar acestea ar avea legătură cu dosarul "Romprest".

Un nou stat va apărea in Orientul Mijlociu, cu sprijinul Rusiei

La doar o zi după ce Rusia a anunţat ca se retrage din Siria, o noua criza este pe cale sa izbucnească in aceasta tara devastata de războiul civil. Mai multe surse locale afirma ca miercuri, 16 martie, va fi proclamat Kurdistanul Sirian, un stat federal ce va regrupa cele 3 regiuni din nordul Siriei controlate de kurzi. Informaţia a fost confirmata de Mohamed Yehia, şeful secţiei arabe a BBC World Service, care a comentat ca declararea acestui stat "implica riscuri si pericole uriaşe pentru Turcia, rebelii sirieni si strategia Occidentului/NATO in Siria". In Siria trăiesc aproximativ 3 milioane de kurzi, majoritatea in apropierea graniţei cu Turcia, unde numărul membrilor acestei minorităţi este de 4-5 ori mai mare. Discuţiile in acest sens au loc la Rmeilan, in nordul Siriei, o localitate unde kurzii controlează un aeroport despre care s-a sugerat ca ar fi utilizat si de fortele americane. In jur de 200 de delegaţi reprezentând peste 30 de partide si grupări sunt prezenţi la acest congres.

Ghid privind normele de aplicare a Legii antifumat

Guvernul a publicat, miercuri, un ghid în care precizează clar locurile în care se interzice fumatul şi locurile în care acest lucru este permis. Astfel, se va putea fuma în continuare în spaţiile publice în aer liber inclusiv cele de la locul de muncă, precum curţi, balcoane deschise, terase, chioşcuri cu mai puţin de doi pereţi, dar şi în cele delimitate de parapete ori paravane sau care au strânse lateralele retractabile. Potrivit documentului oficial, începând cu 17 martie va fi interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Cine minte în scandalul Lactate Brădet?

Un nou scandal loveşte firma Lactate Brădet din Argeş. După ce analizele de la Institutul Cantacuzino absolviseră brânza din Brădetu de îmbolnăvirea bebeluşilor din judeţ, probele recoltate de la angajaţi au revelat că şapte dintre ei sunt purtători ai bacteriei Escherichia Coli. În probe au fost găsite gene ce provoacă apariţia sindromului hemolitic uremic (SHU), care unora dintre micuţi le-a fost fatal. Încă o contradicţie s-a iscat între autorităţi şi firma de lactate. În timp ce Marius Badea susţine că el a cerut efectuarea analizelor la Institutul Cantacuzino pentru îndepărtarea suspiciunilor, directoarea DSP Argeş Sorina Honţaru declară că probele au fost recoltate la iniţiativa instituţiei sale.

Oficialii din Finanţe recunosc: statul s-a fript cu noul Cod Fiscal

Statul a încercat prin noul Cod Fiscal să împuşte trei iepuri deodată: să simplifice legislaţia, să stimuleze economia şi să majoreze în acelaşi timp veniturile la buget. Numai că începe deja să experimenteze efecte adverse. Gabriel Biriş, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a declarat că legislaţia fiscală din România are lacune şi stimulează creearea unei noi bule imobiliare, exact ca în perioada 2005-2008, şi a cerut schimbarea sistemului de taxare pe clădiri. În perioada de boom imobiliar, mulţi dezvoltatori imobiliari au înregistrat tranzacţiile în nume personal, şi nu prin intermediul unor firme, speculând o lacună legislativă care permitea evitarea plăţii unor taxe. Noul Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, a introdus taxarea clădirilor în funcţie de destinaţie, şi nu de proprietar.

Procurorii Oana Hăineala şi Gheorghe Ivan candidează pentru funcţia de Procuror General al României

Oana Hăineală, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează pentru funcţia de Procuror General al României, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Potrivit unor surse citate de news.ro, un alt procuror care şi-a depus candidatura este Gheorghe Ivan. Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. Din iulie 2010 până în ianuarie 2011 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov iar anterior, consilier al Preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie - iulie 2010, potrivit mediafax.ro Gheorghe Ivan, fost procuror-şef al DNA Galaţi iar în prezent procuror la Parchetul instanţei supreme,

Cât i-a costat pe ruşi campania din Siria

Potrivit publicaţiei IHS Jane's, Rusia a cheltuit pentru salvarea regimului lui Bashar al Assad, doar pe operaţiunea militară, peste o jumătate de miliard de dolari. Retragerea truperlor ruse din Siria a fost comparată de ministrul de Externe britanic cu un bărbat care încetează să-şi mai bată soţia. Potrivit unui raport al U. K. Royal United Services Institute din decembrie, Rusia a cheltuit aproximativ 4 milioane de dolari pe zi în campania siriană până la sfârşitul lunii noiembrie, când armata turcă a dobărât un avion de luptă rusesc. Dar, după incidentul din Turcia, raportul institutului a anunţat că au crescut costurile zilnice la 8 milioane de dolari pe pe zi deoarece Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra grupurilor de opoziţie susţinute de Turcia şi de partenerii de coaliţie condusă de SUA.

Criza petrolului: Rusia spune că 15 state au fost de acord să se întâlnească la Doha

Un număr de 15 state producătoare de petrol au agreat să se întâlnească luna viitoare, la Doha, în Qatar, pentru a identifica măsuri de susţinere a preţului ţiţeiului, a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei. Întâlnirea va avea loc în data de 17 aprilie, după ce o altă întâlnire, programată pentru 20 martie, a fost anulată după ce Iranul a anunţat că refuză categoric să ia parte la un program de îngheţare a producţiei. "Am discutat cu miniştrii din mai multe state astăzi şi am discutat data pentru o discuţie relevantă şi consultări între statele membre OPEC şi non-OPEC. Am agreat ca o astfel de întâlnire să aibă loc în data de 17 aprilie la Doha", a afirmat Novak, conform Itar-Tass.

BANCHERUL

Federal Reserve menţine dobânda la 0,25%-0,50%

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a decis ieri să menţină dobânda de politica monetara in intervalul 0,25%-0,50%, conform aşteptărilor analiştilor, pe fondul incertitudinilor in creştere privind evoluţia economiilor din tarile emergente, in special China. Este a doua decizie a Fed din acest an, după cea de la finalul lunii ianuarie, de a amâna noul ciclu de creştere a dobânzilor început in decembrie 2015, când rata de referinţă pentru dolar a fost majorata cu un sfert de punct, după ce a fost menţinuta la 0% in toata perioada de după izbucnirea crizei financiare din 2007. Decizia Fed era previzibila si in contextul in care banca centrala a zonei euro, BCE, tocmai a decis să relaxeze mai mult decât era anticipat politica sa monetară.

Legea de transpunere a Directivei 17/2014 privind creditele ipotecare nu va intra in vigoare la termen

Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare trebuia transpusa in legislaţia naţională pana cel târziu lunea viitoare, 21 martie 2016, însă proiectul de lege nici măcar nu a fost finalizat de către Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Legea urmează sa fie dezbătuta si in Parlament înainte de a intra in vigoare, iar cum prevederile acesteia sunt destul de stufoase si delicate in acelaşi timp, fiind vorba de probleme intens dezbătute, precum conversia creditelor in valuta sau darea in plata a imobilelor ipotecate, procedura de adoptare s-ar mai putea prelungi câteva luni. In aceste condiţii, Comisia Europeana ar putea declanşa împotriva României o noua procedura de infringement, după cea de anul trecut, in cazul Directivei 59 privind salvarea băncilor de la faliment prin bail-in.

CURENTUL

Victor Sandu, eliberat din funcţia de director general al AN "Apele Române"

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a dispus miercuri eliberarea lui Victor Sandu din funcţia de director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR). Conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului, în locul lui a fost numit Nicolae Bărbieru. Ziarul CURENTUL a dezvăluit în articolul Argaţii lui Tăriceanu concediază salariaţii care refuza sa gireze ilegalităţile din APELE ROMANE abuzurile conducerii ANAR.

Fostul adjunct al lui Bănicioiu la MS trimis în judecată pentru luare de mită

DNA a anunţat că "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor: VODISLAV CRISTINEL - SPIRIDON, reprezentant de fapt al S.C. Romepro Industries S.R.L, la data faptelor, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, ŢUCMEANU ALIN IULIAN, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la data faptelor, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la dare de mită, şi a S.C. ROMEPRO INDUSTRIES S.R.L., cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită.

EVENIMENTUL ZILEI

În România postdecembristă academicienii s-au înmulţit ca iepurii

Politicienii şi alte personalităţi publice vor tot mai multe recunoaşteri universitare. După doctorate, a început goana după statutul de academician şi nu doar pentru titlul conferit de celebra Academie Română. România mai are încă cinci academii satelit bugetate cu 40 de milioane de lei. Un proiect de lege al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR) depus la Senat prevede ca membrii acestui for să poată purta titlul de academician, astfel fiind abrogată actuala lege. Fără să treacă prin furcile caudine ale selecţiei, persoane ca Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon sau Ecaterina Andronescu pot deveni academicieni cu acte în regulă. În prezent, AOŞR are buget de funcţionare ca academie, dar o lege mai veche interzice ca membrii săi să capete titulatura de academicieni. Conform cutumei, şi celelalte foruri care poartă titlul de "academii" vor solicita acest lucru. Aşa se face că Gabriel Oprea, împreună cu toată trupa de generali, va putea purta această titulatură.

Traian Băsescu anunţă începerea luptei pentru respectarea drepturilor omului.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu anunţă o schimbare a discursului politic ce poate fi catalogată ca spectaculoasă. Spunând că poate a greşit atunci când a dat prea multă putere instituţiilor de forţă ale statului fără a se preocupa de respectarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituţie, Traian Băsescu dă un semnal politic: "Acum zece ani cînd eu declaram corupţia ameninţare la siguranţa naţională şi treceam la un proces de consolidare a instituţiilor, partidele şi trîmbiţaşii din presă mă acuzau că sunt dictator, drept pentru care am avut parte de două suspendări. După zece ani, suspendacii sunt cu anticorupţia în gură, ce-i drept nesincer, uitînd cîtă energie au consumat pentru a îngenunchea statul de drept. Astăzi eu susţin că se poate combate corupţia eficient şi mult mai credibil, simultan cu respectarea drepturilor fundamentale înscrise în Constituţie. Oare va dura tot 10 ani pînă cînd partidele şi trîmbiţaşii din presă vor recunoaşte acest lucru?"

Braşovul dă roade pentru cea mai bogată familie din Franţa

Administratorul averii imobiliare a celei mai bogate familii franceze a investit 100 mil. euro la Braşov şi se pregăteşte să dubleze suma, după ce a încasat primele milioane de euro în mai puţin de un an de la inaugurarea primului proiect de anvergură din România. Mai mult, modelul ar putea fi aplicat şi în alte oraşe mari din ţară. Divizia imobiliară a grupului Auchan, controlat de familia Mulliez, vrea să înceapă luna viitoare construcţia primelor trei blocuri cu 155 de apartamente peste drum de mallul Coresi Shopping Resort, în locul fostei fabrici Tractorul Braşov. Alături de partenerul său local, antreprenoarea germană de origine română Daniela Kasper, Immochan a demarat vânzarea proiectului rezidenţial Coresi Avantgarden încă din decembrie şi până acum a încheiat contracte pentru 111 locuinţe. Din acest motiv, investitorii au decis ca din septembrie să mai pornească lucrările la încă trei blocuri.

Cum justifică benzinarii scumpirea carburantului

Când ne bucuram de preţuri ceva mai scăzute la carburanţi, tendinţa de ieftinire s-a inversat. Petroliştii susţin că este din cauza cotaţiilor ţiţeiului. De peste o săptămână, preţul carburanţilor creşte întruna, stârnind nemulţumirea şoferilor, care trebuie să scoată tot mai mulţi bani din portofel pentru un plin de benzină sau de motorină. Oficialii OMV Petrom, compania care deţine cea mai extinsă reţea de benzinării de pe plan local, ne-au explicat că scumpirea a venit pe fondul unei reveniri a preţului ţiţeiului. "De la jumătatea lunii februarie până în prezent, cotaţiile Platts la benzină şi motorină exprimate în lei au crescut cu circa 28%, respectiv 20%", ne-au comunicat aceştia. Preţurile în staţiile companiei au crescut cu circa 5-6%.

JURNALUL NATIONAL

Migranţi musulmani duşi pe plajă la nudiste

Autorităţile române nu văd nimic rău în a transforma o unitate militară dezafectată de lângă plaja din Vama Veche în centru de primi­re şi amprentare a migranţilor care ajung ilegal în ţara noastră. Legea interzice nudismul pe plajele din România, însă vechile obiceiuri nu se uită prea uşor, iar vamaioţii care caută distracţie nu ţin cont de interzicerea nudităţii în spaţii publice. În acelaşi timp, pentru musul­manii obişnuiţi cu femei acoperite din cap până în picioare, nudismul şi consumul de alcool în rândul femeilor înseamnă desfrâu. Pentru litoralul românesc, ştirea plasării unei tabere de migranţi pe plaja din Vama Veche a venit ca o bombă, mai ales după ce s-a făcut campanie pentru a aduce cât mai mulţi turişti ruşi - pentru că ne-am lăudat că România este o ţară sigură, în contextul actual.

"Legea stingerii", pentru 5 milioane de fumători români

Noile modificări legislative care interzic fumatul în spaţiile publice şi prevăd amenzi usturătoare pentru cei care le încalcă au intrat azi în vigoare. Deşi mulţi fumători se simt discriminaţi de noile prevederi, iar alţii au catalogat măsura drept o "lege stupidă", sau "o bătaie de joc", medicii spun că această lege este singura modalitate prin care va scădea prevalenţa fumatului în România şi, implicit, incidenţa bolilor care cauzează cele mai multe decese în rândul populaţiei. Noua lege antifumat reprezintă, de asemenea, o măsură de a-i proteja pe nefumători de efectele nocive ale tutunului, adică majoritatea populaţiei (73%). România are o lege antifumat încă din 2002, însă aplicarea acesteia nu a fost monitorizată şi, prin urmare, nici respectată. De altfel, s-a dovedit că separarea totală a spaţiilor destinate fumătorilor de cele pentru nefumători, prevăzută de aceasta, a fost imposibil de aplicat.

Clădirile de patrimoniu revin la modă

Investitorii străini au început să cumpere clădirile de patrimoniu, amplasate ultracentral, să le renoveze şi apoi să le închirieze. Grupuri specializate în investiţii imobiliare, precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe s-au implicat în acest buusiness. În total, stocul celor 2.058 de clădiri aflate pe lista monumentelor istorice din Bucureşti însumează circa 926.100 mp, din care o treime, cu o suprafaţa totală de 277.830 mp., sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting. Peste 100 milioane de euro s-au băgat în aceste clădiri. Printre potenţialii chiriaşi interesaţi de aceste imobile se află ambasade, companii de marketing şi publicitate, consultanţă în afaceri, avocatură, clinici medicale, instituţii de învăţământ etc. Chiriile pentru spaţiile de birouri în clădiri istorice, renovate, variază între 12 şi 18 euro/mp/lună

Preţurile apartamentelor din Bucureşti şi Cluj au depăşit pragul psihologic de 1.000 euro/mp, pentru prima dată în 4 ani

Capitala României şi Cluj-Napoca au cele mai scumpe apartamente scoase la vânzare din ţară, indiferent că sunt noi sau vechi, preţurile depăşind pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util, sub care s-au situat începând din 2012, informează portalul imobiliare.ro În Capitală, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente se situa la o valoare de 1.089 de euro pe metru pătrat util la finele lunii trecute, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În prezent, cele mai mari preţuri, de peste 2.000 de euro pe metru pătrat, sunt întâlnite în cartierele exclusiviste din zona de centru-nord a oraşului. Pe primul loc în clasament se situează aria Kiseleff-Aviatorilor, unde pretenţiile proprietarilor ajung la 2.739 de euro pe metru pătrat util. În Herăstrău-Nordului, un apartament poate fi achiziţionat cu circa 2.462 de euro pe metru pătrat, faţă de 2.203 euro pe metru pătrat în Dorobanţi-Floreasca.

NATIONAL

Monica Macovei izbeşte cu "berbecele" DNA in porţile Palatului Cotroceni!

Deşi dintotdeauna aproape enervant de combativa, in ultima vreme Monica Macovei se radicalizează pe zi ce trece. Mai ales de când, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, premierul tehnocrat Dacian Ciolos i-a cedat pur si simplu Justiţia, mai mulţi oameni de încredere ai liderului M10 fiind plantaţi cam pe toate funcţiile cheie ale ministerului. Deci, cel puţin din acest punct de vedere, europarlamentarul Macovei este pe cai mari, imagine amplificată si de propaganda migălos şuşotită cum că "doamna de fier" a Justiţiei ar avea oricând uşile deschise atât la ambasadele marilor puteri, cat mai ales la influentele ONG-uri globale. Cele care controlează pe faţă sau din umbră si bună parte din societatea civilă din România.

PSD pregăteşte 70.000 de "migranţi" din Ilfov ca sa o scoată primar pe Firea

Conform unor surse din PSD, social-democraţii nu si-au găsit candidatul mult visat, prin urmare se pregătesc să o bată in cuie pe Gabriela Firea, vineri, pe post de candidat al partidului la Primăria Generala. Varianta este doar pe placul lui Liviu Dragnea, care nu-si vede astfel ameninţate înţelegerile făcute cu Florentin Pandele - soţul doamnei Firea si una dintre piesele de rezistenta ale PSD in Ilfov. Cum multă lume se îndoieşte de succesul doamnei, pesediştii au pus deja la cale un plan menit sa-i sporească şansele acesteia la localele din iunie. Concret, social-democraţii povestesc că mai multe zeci de ilfoveni (cifrele avansate se înscriu intre 50.000 si 70.000 de persoane) se pregătesc sa-si facă vize de flotant in Capitală la timp cât să poată vota nu in judeţul de baştină (unde oricum PSD-ul este jupân), ci in secţiile bucureştene.

Răzvan Murgeanu, aruncat in ghearele DNA de reabilitarea termica

Reţinut de DNA si dus in fata judecătorilor cu propunere de arestare preventiva, Răzvan Murgeanu este acuzat ca a primit 30.000 de euro de la o asociere de firme care a reabilitat blocuri din Sectorul 5. Anchetatorii sustin ca jumătate din suma a fost păstrată de Murgeanu pentru el, iar restul i-a parvenit unui director din Primăria sectorului 5, respectiv Valentin Stănescu. In acelaşi dosar a fost reţinută si Gabriela Gangoe-Simion, practician in insolventa. Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2015 - februarie 2016, Gabriela Gangoe-Simion, in calitate de practician in insolventa, a dispus plata din conturile unei societăţi comerciale aflate in supravegherea sa a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentând remuneraţie încasată nelegal.

PUTEREA

Guvernul şi Parlamentul fumează afară. Cu răbdare, în pas de plimbare, spre locul pentru tutun

Deputaţii au amenajat patru locuri speciale pentru fumat, la nivele diferite ale uriaşei clădirii: la nivelul S1, la nivelul P şi terasele de la etajele 3, respectiv 8. Se pare că deja şi-au analizat variantele şi au ajuns la concluzia că pentru ei, cel mai apropiat loc pentru deputaţii fumători este cel de la nivelul P. Cu toate acestea, locul special pentru fumat se află la o distanţă de aproximativ două minute de mers normal de sala de plen a Camerei Deputaţilor. Mai mulţi deputaţi spuneau că se ajunge mai uşor la spaţiul de fumat din Camera Deputaţilor pornind de la sala de plen a Senatului, informează Mediafax. În locul special amenajat la Camera Deputaţilor, aleşii beneficiază de spaţiu verde şi, odată cu încălzirea vremii, va funcţiona şi o fântână arteziană, aflată în această curte interioară. Deocamdată, deputaţii nu au amenajat şi un spaţiu de băncuţe, aşa cum au făcut senatorii.

Se anunţă o vară fierbinte în minerit. Complexul Energetic Oltenia dă afară 2.000 de angajaţi de la 1 iulie, iar la CE Hunedoara se practică "concediul în aşteptare"

Sectorul mineritului nu trece cu siguranţă prin cele mai fericite clipe. După ce la începutul anului Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, acum un alt mare producător de energie din ţară trece la disponibilizări. În jur de 2.000 de salariaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor fi concediaţi începând cu data de 1 iulie. Mai mult, începând din luna aprilie a acestui an, se anunţă şi o întrerupere de activitate, pe o perioadă de 21 de zile, pentru sute de salariaţi de la Sucurselele Electrocentrale Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova II şi Chişcani. Dintre cei 2.000 de angajaţi vizaţi a fi daţi afară, 1.070 sunt pensionabili până la data de 31 decembrie 2019. Liderii de sindicat ameninţă cu proteste şi cer să fie purtate noi negocieri.

Au trecut 9 ani! De ce nu funcţionează sistemul inteligent de dirijare a traficului

Sistemul de Management al Traficului a fost implementat în Bucureşti între 2007 şi 2009. La aproape 9 ani de atunci, din cele 450 de intersecţii semaforizate din oraş, doar 172 au fost incluse în acest sistem, însă doar 104 dintre ele sunt şi corelate între ele. Bucureştiul e clasat pe primul loc într-un top al capitalelor europene cu cele mai mari ambuteiaje şi nu e de mirare, în aceste condiţii, că traficul este principala problemă pe care o semnalează bucureştenii atunci când vorbesc despre oraşul în care trăiesc. Primăria Capitalei are soluţia pentru rezolvarea acestei probleme, dar nu ştie cum să o aplice, scrie B365.ro. Mai exact, Capitala dispune de un sistem de management al traficului ultraperformant, cu senzori şi tehnologii care permit intervenţia live asupra traficului în orice moment, inclusiv prioritizarea transportului public. Inclusiv autobuzele RATB sunt dotate cu emiţători ce permit prioritizarea lor în intersecţii.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Cioloş a dat o lovitură grea baronilor locali

Primăriile şi consiliile judeţene nu vor mai emite autorizaţie de construcţie pentru nicio lucrare necesară pentru infrastructura de transport de interes naţional, acesta urmând a fi apanajul Ministerului Transporturilor. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai putea întârzia proiectele de construcţie a autostrăzilor sau cele de modernizare a căilor ferate. Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană. Oficialii de la Palatul Victoria susţin că, prin aplicarea actului normativ, va fi redusă considerabil durata de timp necesară obţinerii avizelor pentru aceste proiecte.

Care este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din România

Timişoara este oraşul din România ai cărui locuitori se bucură de cea mai bună calitate a vieţii. Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat de cunoscutul portal Numbeo.om, care centralizează informaţiile furnizate de milioane de cititori. În clasamentul românesc, Timişoara se află pe primul loc, cu 163,81 puncte. Capitala Banatului este urmată, la mică distanţă, de capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, cu 160,52 puncte, şi de capitala României, Bucureşti, cu 121,36 puncte. Studiul realizat de Numbeo.com ia în calcul informaţii precum puterea de cumpărare, preţurile care sunt plătite de consumatori, siguranţa cetăţeanului, calitatea serviciilor furnizate de sistemul medical, raportul dintre preţul proprietăţilor imobiliare şi veniturile cetăţenilor, situaţia traficului rutier, precum şi poluarea sau climatul.

Problemele economiei chineze şi turceşti afectează România

"Dacă ne uităm la sustenabilitatea creşterii economice, faptul că industria are o evoluţie slabă, este un motiv de îngrijorare. Această evoluţie nesatisfăcătoare este influenţată de cererea externă care este în scădere fiindcă zona euro nu are un ritm susţinut de creştere, iar statele non UE, cum ar fi Turcia, unul din partenerii importaţi ai României, se confruntă cu probleme economice", explică Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. De asemenea, Ucraina are mari probleme economice, care ne afectează indirect pe canalele comerciale, iar China trece prin momente dificile, şocul fiind resimţit în întreaga lume, inclusiv în România prin intermediul principalului nostru partener economic, Germania, ale cărei exporturi sunt legate de China.

ZIARUL FINANCIAR

Mişcare surpriză: cel mai bogat om din Cehia intră pe piaţa imobiliară românească

Cehul Petr Kellner, cu o avere de 11 mld. dolari, cumpără complexul de birouri Metropolis Center din zona Dorobanţi de la austriecii de la Soravia, potrivit surselor ZF. Omul de afaceri ceh Petr Kellner, care deţine în România mai multe afaceri în domeniul gazelor naturale, intră pe piaţa imobiliară din România prin intermediul fondului de investiţii PPF Real Estate. Complexul Metropolis Center din zona Dorobanţi are o suprafaţă de circa 19.000 de metri pătraţi pentru birouri şi retail, la parter fiind deja deschis un magazin Mega Image şi o cafenea. La o chirie medie de 17 euro pe metru pătrat pe lună, cehii vor încasa anual din chirii 3,7-3,9 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Cehii sunt în proces de due diligence pentru acest proiect unde printre chiriaşi se numără BERD, casa de avocatură DLA Piper şi compania Parexel care se ocupă de realizarea de studii clinice pentru companiile farma.Valoarea tranzacţiei este estimată la 50 mil. euro.

Ceasul bombei mondiale a datoriilor ticăie: companiile americane au cea mai mare rată de default din lume, iar jumătate din greci sunt datori la Fisc

SUA este cea mai mare şi mai puternică economie de pe planetă, dar companiile americane au cea mai mare rată de default din lume. În Grecia, o economie mică pe care datoriile exagerat de mari o fac să fie cel mai nevralgic punct al zonei euro, jumătate din contribuabili sunt datori la Fisc. Fitilurile bombei mondiale a datoriilor se aprind în cele mai diverse locuri ale planetei. În Grecia, datoriile neplătite către stat au crescut cu 14% anul trecut, la 86,3 miliarde de euro, potrivit Kathimerini. Taxele au crescut atât de mult încât mulţi contribuabili nu-şi mai pot permite să-şi onoreze obligaţiile financiare faţă de stat, este una din interpretările datelor date de ziarul grecesc. Pe de altă parte, cea mai mare parte din datorii revine doar câtorva mii de greci. În total, aproape 50% dintre contribuabili sunt datori la autorităţile fiscale. Din totalul acestor datorii, doar 10,1 miliarde de euro ar putea fi recuperate.

Cât câştigă recuperatorii de creanţe

Piaţa de externalizare a creanţelor a crescut cu 11% anul trecut, la 1,6 mld. euro (echivalentul a 7,2 mld. lei), avansul fiind proeminent pe segmentul corporate, dar pornind însă de la o bază foarte mică, în timp ce volumul creanţelor recuperate a avansat cu aproape o treime, la 360 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), organizaţie care reuneşte cele mai mari companii locale specializate în recuperarea creanţelor. Numărul de datornici "externalizaţi" de bănci sau alte com­panii a rămas constant pe parcursul anului 2015, în jur de 2,3-2,4 milioane de cazuri pe semestru. În 2015, un număr mare de portofolii de credite ne­performante au fost oferite la vânzare de către bănci (patru mari firme de recuperare creanţe au achiziţionat credite neperformante de 2 mld. euro doar în 2015). De altfel, 35% din piaţa de recuperare creanţe este reprezentată de creditele neperformante venite de la bănci, restul fiind în principal creanţe neîncasate ale companiilor din telecom (21%), instituţii financiare nebancare (9%), asigurări (9%).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb