REVISTA PRESEI 17.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 iulie 2012

ADEVARUL

Liderii USL au făcut pasul înapoi

Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi valabil dacă vor participa jumătate plus unu din alegători, după ce Crin Antonescu a promulgat legea care permite acest lucru. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, ieri, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot. Preşedintele interimar are unele semne de întrebare faţă de decizia CCR. "Am rezerve faţă de faptul că impunerea pragului de prezenţă încalcă prevederile Comisiei de la Veneţia. Această comisie nu recomandă impunerea unui cvorum", a comentat Antonescu.

Învăţăturile lui Dragnea către primarii PSD-işti

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, le cere subalternilor din ţară să mobilizeze electoratul la referendumul din 29 iulie cu tombole şi petreceri. În plină campanie pentru referendumul de demitere a preşedintelui, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, joacă rolul de organizator de evenimente artistice. Redacţia "Adevărul" a intrat în posesia unor scrisori oficiale trimise de către acesta primarilor social-democraţi, prin care le cere să mobilizeze cât mai mulţi cetăţeni la votul din 29 iulie. Directivele au scopul de a "stimula" prezenţa prin mijloace aflate la limita legii. Astfel, în primul document, Dragnea le cere colegilor săi de partid să organizeze secţii de votare pe litoral, chiar în staţiuni, printre chioşcurile cu gogoşi şi gheretele cu îngheţată.

Oamenii de afaceri creditează prudent măsurile Guvernului Ponta

Plata TVA la încasare în locul facturării, scutirea de CAS pentru angajatorii de şomeri şi celelalte facilităţi promise sunt bine-venite, dar trebuie păstrate cel puţin trei ani, spun întreprinzătorii. Dacă n-ar fi campanie electorală şi dacă luptele politice n-ar fi încinse la cote atât de înalte, măsurile economice şi facilităţile fiscale anunţate ieri de premierul Victor Ponta puteau fi întâmpinate cu mare entuziasm în mediul de business. Dar aşa, în contextul actual, oamenii de afaceri au primit cu bucurie, însă şi cu o oarecare neîncredere veştile venite de la Palatul Victoria, din care reiese că actualul Guvern chiar şi-a întors faţa către business.

Michael Link, ministru de stat, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei: "Ştim că niciuna dintre părţi nu e nevinovată"

Ministrul german afirmă că România trebuie să renunţe la tipul agresiv de politică practicat în prezent. Michael Link, 49 de ani, specialist relaţii internaţionale, este din 2005 membru al Parlamentului german reprezentând Partidul Liberal-Democratic, iar din acest an, deţine funcţia de ministru de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. Cunoscător al realităţilor politice din România, a fost prezent la Bucureşti în aceste zile în care reacţiile venite de la Berlin în legătură cu procesul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu au ţinut prima pagină a presei şi au fost intens dezbătute pe scena publică. Michael Link vorbeşte în interviul acordat ziarului "Adevărul" despre motivele care au stat la baza îngrijorărilor exprimate de guvernul german şi despre modul în care clasa politică din România ar trebui nu numai să răspundă acestor îngrijorări, dar şi să-şi asume responsabilitatea unui alt tip de comportament mai puţin agresiv şi mult mai constructiv.

"Băieţii deştepţi" încep să cedeze

După ce administratorii Hidroelectrica, intrată în insolvenţă în urmă cu o lună, le-au arătat pisica "băieţilor deştepţi", denunţând contractul direct semnat cu Euro-P.E.C., aceştia au început să cedeze la masa negocierilor. Discuţiile de renegociere a contractelor semnate cu cele nouă companii care au semnate acorduri directe de cumpărare a energiei, la preţuri sub cel al pieţei, sunt pe final. Unul dintre "băieţii deştepţi" a acceptat deja majorarea preţului la care cumpără energie de la Hidro, iar deciziile în cazul celorlalţi vor fi luate curând. "Nu s-au finalizat negocierile. Dintre cele nouă contracte, avem un singur acord. Este un contract mediu, atât ca valoare, cât şi cantitate. Remus Borza a spus că, în cursul zilei de ieri, contractul urma să fie semnat, preţul stabilit fiind în acord cu cel perfectat şi foarte aproape de cel de pe piaţa reglementată, adică aproximativ 200 lei/MWh.

Severin sifona bani de la UE la prieteni din PSD

Procurorii DNA au declanşat urmărirea penală împotriva lui Adrian Severin (PSD) pentru decontarea unor cheltuieli false din fondurile Parlamentului European. Adrian Severin (PSD) s-a ales cu noi acuzaţii în dosarul "Euroşpaga", în care este anchetat de procurorii anticorupţie. Chemat, ieri, la DNA, pentru a da declaraţii, Severin a fost acuzat şi că ar fi pompat bani europeni în câteva firme controlate de apropiaţi de-ai săi. Conform unor surse apropiate anchetei, firmele erau controlate de familia unei colege de la Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", unde Severin este director coordonator. Toate aceste firme, susţin procurorii, ar fi fost create special pentru a "absorbi" fonduri de la Parlamentul European.

Publicitatea de stat, telecomanda autorităţilor

Mass-media locală se află la mâna publicităţii de stat. În lipsa transparenţei şi a unor criterii eficiente de atribuire a contractelor, autorităţile pot decide cine "trăieşte" şi cine nu. Într-o piaţă media cu bugete de publicitate tot mai scăzute, contractele de reclame date de instituţiile statului sunt o gură de oxigen pentru ziare, radiouri şi televiziuni. În timp ce publicitatea comercială scade, cea publică este în creştere. Potrivit celui mai recent raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), piaţa de publicitate de stat s-a dublat în 2011 faţă de 2010 datorită proiectelor europene, care alocă un buget special publicităţii. Dacă presa centrală se mai poate baza pe banii clienţilor privaţi, pe plan local, situaţia este mult mai dificilă. Publicitatea făcută de instituţiile statului asigură, de multe ori, supravieţuirea unor titluri.

CURENTUL

Comisia Europeană demască minciunile lui Ponta

Premierul Victor Ponta a minţit din nou, vineri seara, când a anunţat că a trimis la Bruxelles un răspuns la cele 11 probleme ridicate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, referitoare la abuzurile grave ale puterii USL care au culminat cu suspendarea preşedintelui României şi cu amputarea prerogativelor Curţii Constituţionale. Minciuna lui Ponta a fost dezvăluită, ieri, de unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Olivier Bailly, care a declarat că la Bruxelles n-a ajuns încă un răspuns de la premierul român ce promisese, cu patru zile mai devreme, să transmită în regim de urgenţă o confirmare a angajamentelor luate în faţa preşedintelui Comisiei Europene.

IML spune că puşcăriaşul Năstase a fost protejat de medicii de la Urgenţă

Ridicate la rang de isterie naţională, tevatura şi circul mediatic declanşate de tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase a fost calmată abia de curând, când raportul medico-legal întocmit de specialiştii de la IML a fost predat procurorilor de la Parchetul General. Concret, raportul Institutului Medico-Legal confirmă faptul că fostul premier s-a împuşcat. Dar, în acelaşi timp, experţii au stabilit că Năstase ar fi putut fi externat imediat după ce rănile i-au fost curăţate şi dezinfectate. Potrivit aceleiaşi expertize, petele de sânge de pe hainele şi din biroul acestuia îi aparţin. Sub motiv că ancheta este încă în curs de soluţionare, Parchetul General a refuzat să ofere prea multe amănunte privitoare la Raportul IML.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul dă noi facilităţi firmelor

Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de penalităţi dacă achită obligaţia principală şi dobânzile. Cele care angajează şomeri peste 55 ani sau sub 25 ani nu achită CAS un an pentru aceştia. Totodată, Executivul a informat FMI despre plata TVA la momentul încasării facturii. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat că în evidenţele statului erau înregistrate la sfârşitul lunii iunie un număr de 300.000 firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%.

SUA, la un an de la reducerea ratingului: consecinţele negative întârzie să apară

Imediat după pierderea ratingului AAA al SUA din partea S&P, a urmat un val de previziuni negative şi consecinţe grave, toate acestea dovedindu-se neinspirate. Un nou blocaj politic ar putea atrage o nouă retrogradare, iar politicienii ar trebui să acţioneze prudent. La aproape un an după coborârea ratingului SUA în premieră de la "AAA", nivelul maxim, la "AA+", toate aceste previziuni se dovedesc neinspirate, notează Bloomberg. Dobânzile creditelor ipotecare sunt la minime record, iar costul de finanţare al guvernului a scăzut. Dolarul şi indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt în urcare, iar cererea de pe pieţele internaţionale pentru titluri de Trezorerie SUA a crescut.

Care este structura profiturilor societăţilor financiare

Câştigurile obţinute de Fondul Proprietatea se realizează din dividende, fiind replicabile şi în anii următori. Cele cinci SIF îşi realizează profiturile, în principal, din vânzări de active. Gabriel Aldea (Intercapital Invest): Este o strategie a conducerii SIF, însă astfel societăţile îşi macină capitalul, diminuând valoarea companiei. Societăţile din componenţa indicelui BET-FI au continuat să realizeze profituri şi în prima jumătate a acestui an, însă structura acestora diferă. Astfel, Fondul Proprietatea (FP), care a raportat un rezultat al exerciţiului de 573,8 milioane lei, şi-a asigurat cea mai mare parte a veniturilor din dividende, în timp ce societăţile de investiţii financiare au reuşit să obţină profituri bune în principal din lichidarea unor deţineri.

Scandalul LIBOR se extinde: Londra vrea să "prindă" şi alte bănci

Investigaţia internaţională privind manipularea indicelui LIBOR al dobânzilor de pe piaţa interbancară ar putea produce dosare penale în Statele Unite în această vară, iar parlamentarii britanici vor să extindă ancheta către alte bănci implicate în scandal, după ce au amendat Barclays. Traderii Băncii Barclays aparent implicaţi în manipularea indicelui LIBOR în perioada 2005-2007 ar putea fi puşi sub urmărire penală de către autorităţile din Statele Unite în această vară, a declarat pentru Bloomberg o sursă de la Washington, apropiată anchetei derulate de Departamentul Justiţiei. La Londra, preşedintele Autorităţii Serviciilor Financiare, Adair Turner, a fost audiat ieri în Parlament alături de alţi doi oficiali ai agenţiei, politicienii urmând să ceară informaţii privind extinderea anchetei dincolo de Barclays.

EVENIMENTUL ZILEI

Toate gafele preşedintelui interimar. Crin Antonescu a fost păzit la Timişoara de firma unui interlop

Într-o singură săptămână, Antonescu a uitat să fie echidistant în raport cu USL, a atacat-o pe Angela Merkel şi a negat existenţa solicitărilor formulate de Comisia Europeană. Crin Antonescu este preşedinte interimar al României din data de 10 iulie. Într-o săptămână, deşi a renunţat la calitatea de lider al PNL, a făcut gesturi şi declaraţii politice care ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care preşedintele interimar înţelege să-şi îndeplinească mandatul. Este vorba, în primul rând, despre participarea sa la o acţiune a unei formaţiuni politice, prin care, Crin Antonescu încalcă obligaţia constituţională de a fi echidistant. El a fost prezent la mitingul organizat duminică de USL la Timişoara.

Comisie CNE: "Victor Ponta nu a plagiat"

O comisie a Consiliului Naţional de Etică ar fi decis că teza de doctorat a lui Victor Ponta "respectă cerinţele academice şi are conţinut relevant pentru tema aleasă".Informaţia a fost dată, aseară, de postul de televiziune România TV. Potrivit acestora, în documentul prin care se constată că lucrarea de doctorat nu este plagiată precizează la secţiunea de "Constatări şi concluzii" că: "În urma analizelor efectuate s-a constatat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat.

Traian Băsescu: "Timpul este prea scurt să ajung la 50%, dar am obligaţia să încerc"

Preşedintele Traian Băsescu, invitat aseară la B1 TV, la emisiunea "Ultimul cuvânt", al cărei invitat permanent este Ion Cristoiu, a apreciat că este "imoral" să fie adus la referendum după opt ani de mandat şi trei ani de criză. Şeful statului a mai spus că şefi de organizaţii judeţene ai USL i-au cerut ministrului Justiţiei Titus Corlăţean să numească noi şefi la parchete şi tribunale.

Topul facultăţilor INUTILE, care nu te ajută la angajare

Absolvenţii facultăţilor tehnice îşi găsesc cel mai uşor un job în domeniu. La polul opus sunt cei care termină Litere, Filosofie, Management, Administraţie sau chiar Ştiinţe Economice. S-au dus vremurile când tinerii gândeau după principiul "toate domeniile sunt de viitor, dacă eşti bun". Treptat, cei care nu vor să treacă prin facultate ca gâsca prin apă şi chiar vor să profeseze în domeniul studiat se orientează spre IT, Medicină sau Stomatologie. Odată la mare căutare, Ştiinţele Economice, la fel ca Literele nu oferă multe opţiuni de angajare mai sus de operator call-center sau agent de vânzări.

Angela Merkel, în faţa unei revolte în propriul partid

Cancelarul Germaniei ar putea pierde sprijinul parlamentarilor din coaliţia de guvernământ din cauza împrumutului pentru Spania. Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, trebuie să aprobe, joi, un împrumut de 100 de miliarde de euro destinat recapitalizării băncilor spaniole, pentru care şi-au dat acordul deja miniştrii de Finanţe din zona euro. Potrivit publicaţiei Financial Times, este de aşteptat ca şefa guvernului german să nu se confrunte cu un eşec, pentru că are susţinerea grupului social democraţilor (SPD) şi pe cel al verzilor din opoziţie. Volker Kauder, liderul parlamentar al grupului creştin-democrat, spune, însă, că Angela Merkel nu va obţine ceea ce se numeşte "majoritatea cancelarului" asupra acestui acord. Ar fi nevoie de 311 voturi "pentru" din cele 620 ale acestei camere legislative.

JURNALUL NATIONAL

Verdict al Comisiei de Etică: Lucrarea de doctorat a domnului Victor Ponta NU este un plagiat

Consiliul National de Etica a concluzionat cererea cu privire la potentialul caz de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Iata concluziile Consiliului: 1. Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila, din punct de vedere al acestei cerinte, cu alte teze de doctorat sustinute in aceeasi perioada. 2. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. 3. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si conducatorului de doctorat. 4. Autorul tezei de doctorat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire, conform regulamentelor in vigoare in acea perioada (trei examene si trei referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine)

Energie hidro la preţuri de zece ori mai mici. Un român a inventat un mod nou de producere a electricităţii

În România s-a perpetuat de un deceniu un mit al energiei hidro. Care ar fi ieftină, uşor de produs, verde şi o putem produce la infinit. Adevărul este, însă, altul. Hidrocentralele de la Porţile de Fier sau cele de pe Olt, construite în timpul lui Ceauşescu, au fost realizate cu mari eforturi şi sacrificii. La preţurile actuale, construcţia ar costa miliarde de euro. Numai retehnologizarea hidrocentralelor de pe Oltul Inferior este acum 360 milioane de euro. Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa, cu o capacitate de 1.000 MW, costă şi ea un miliard de euro. Ion Scripcaru, din Uzunu, judeţul Giurgiu, a realizat o instalaţie care poate să producă energie din orice apă curgătoare cu o viteză mai mare de 0,5 metri pe secundă. Iar partea cea mai importantă este că invenţia sa nu necesită lac de acumulare cu baraj, iar costurile investiţiei sunt de zece ori mai mici faţă de modul clasic.

Steaua Bucureşti, profit de milioane de euro, după patru ani de pierdere

Dupa patru ani de pierderi, Steaua Bucuresti a realizat anul trecut un profit net de 17,55 milioane de lei (4,14 milioane de euro), conform site-ului Ministerului Finantelor. Datele publicate de minister arata ca clubul sportiv "Fotbal Club Bucuresti SA a realizat in 2011 o cifra de afaceri de 66,247 milioane de lei ( 15,6 milioane de euro), fata de 44,261 milioane de lei (10,5 milioane de euro) in 2010. Tot in 2010 clubul a pierdut 19,604 milioane de lei (4,6 milioane de euro), conform datelor prezentate de site-ul Ministerului Finantelor.

Petrom: Fiecare miliard de euro investit în subsolul României aduce 2,3 miliarde la PIB

Compania petrolieră OMV Petrom a comparat efectul unui miliard de euro investit în producţia naţională de ţiţei şi gaze cu cel al unui miliard cheltuit pentru importul de resurse energetice. Un miliard de euro investit în producţia autohtonă de petrol şi gaze poate genera o producţie suplimentară de 8 milioane de tone echivalent petrol, potrivit unor simulări făcute de OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din România. Aceste resurse suplimentare vor genera 26.000 de locuri de muncă în fiecare an de explorare/exploatare, atât directe, cât şi pe orizontala industriei petroliere, la contractorii companiilor petroliere şi în economie, în general

NATIONAL

USL, minciuni in numele sindicatelor si al patronatelor

Pentru ca nu au curaj sa-si asume decizia privind organizarea referendumului pe durata a doua zile, uselistii se ascund in spatele societatii civile, a patronatelor si sindicatelor. Constienti ca prezenta scazuta la vot le-ar putea da planurile peste cap, pesedistii si liberalii vor sa tina urnele deschise pret de doua zile. Avand in vedere insa ca o astfel de hotarare le-ar cam sifona imaginea, uselistii nu au barbatia sa si-o asume, alegand sa minta cu nerusinare. "Sindicatele si patronatele au cerut ca referendumul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, enumerand chiar si motivele care au stat la baza solicitarii - "perioada de concedii" si "conditiile climaterice deosebite".

Ponta vrea demisia lui Basescu

Victor Ponta ii va cere demisia lui Traian Basescu daca referendumul nu va fi validat, dar majoritatea va vota pentru suspendarea presedintelui ales. Obligati de oficialii UE sa respecte conditia de cvorum impusa de CCR pentru validarea referendumului, respectiv participarea a jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor, uselistii spera acum ca macar rezultatul sa-i fie defavorabil lui Basescu. Caz in care Victor Ponta anunta de pe acum ca nu are intentia de a coabita cu Traian Basescu, ci ii va solicita acestuia sa demisioneze: "Ce poti sa discuti cu un presedinte pe care poporul nu-l vrea in functie ?

Franta cere bijuteriile coroanei britanice

Cat s-au chinuit politicienii globalisti sa inabuse spiritul nationalist, ca sa poata Europa sa devina o mare familie fara frontiere, iar Franta dezgroapa "securea istoriei". Franta cere reginei Marii Britanii bijuteriile coroanei drept compensatie pentru uciderea, in 1499, a ultimului vlastar de parte barbateasca a marii familii a Plantagenetilor. Edward Plantagenet, ultimul vlastar, a fost ucis, la 25 de ani, in Turnul Londrei, din ordinul regelui Henry al VII-lea, primul din dinastia Tudorilor. Uciderea printului, in 1499, a vaduvit Franta de o stirpe cu adevarat regala, stirpea "celor cu sange de dragon, ce-si aveau originea in tinutul getilor si scitilor de la Marea Neagra". Istoricii francezi spun ca numele originar era de Planta Anu, care se traduce prin "pomul vietii"!

PUTEREA

Ponta, pro-economie

Guvernul Ponta a prezentat pachetul de măsuri considerate a fi soluţia pentru relansarea economică. În mare parte, aceste idei au fost vehiculate "pe piaţă", pentru ca acum, în plină campanie pentru referendum, să fie lansate oficial. Unele dintre aceste măsuri au fost cerute de ani buni de către mediul de afaceri, dar de fiecare dată au fost refuzate pe motiv că bugetul naţional nu-şi permite. Rămâne de văzut dacă şi organismele financiare internaţionale, care asigură fonduri pentru România, vor fi de acord cu aceste propuneri economice.

Vicepremier: Recesiunea tehnică ar putea fi depăşită

Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, chestiune mai puţin relevantă, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înţelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut", a spus Georgescu, citat de Mediafax.

MADR: Exporturi duble la grâu şi porumb

România a exportat în primele patru luni din acest an 1,448 milioane de tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în perioada similară din 2011, potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citate de Agerpres. Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe), grâul a reprezentat 474.149,295 tone, iar porumbul 973.856,856 tone. Potrivit MADR, încasările din exportul de grâu şi porumb au fost de 384,26 milioane de euro, în perioada ianuarie - aprilie 2012, peste 75% din suma totală, respectiv 289,52 milioane de euro, a provenit numai din vânzarea porumbului. Comparativ cu perioada similară din 2011, încasările au crescut de 1,8 ori (209, 349 milioane euro în 2011) datorită preţurilor avantajoase de export de pe piaţa mondială.

ROMANIA LIBERA

Joaca de-a greva foamei. De ce s-a supărat învăţătoarea de la Antena 3 pe Barroso

Învăţătoarea care a făcut greva foamei în 2010 deoarece au fost tăiate salariile profesorilor, a intrat din nou în această formă de protest extrem. De data aceasta din cauza....lui Jose Barosso, preşedintele Comisiei Europene. Cristiana Anghel este învăţătoarea care a ieşit din anonimat după ce în 2010 a intrat pe o perioadă de 70 de zile în greva foamei, în semn de protest pentru decizia guvernului Boc de a tăia salariile bugetarilor cu 25%. În timpul grevei foamei, învăţătoarea a prins gustul interviurilor, devenind o prezenţă tot mai frecventă pe platourile Antenei 3, chiar şi după ce greva foamei devenise de mult o amintire. Acum, învăţătoarea se înfometează de data asta "pe perioadă limitată" pentru o cauză cel puţin ciudată: faptul că preşedintele Comisiei Europene şi-ar fi depăşit atribuţiile!

Ruşinea românească de la Parlamentul European. Reţeaua Severin

Procurorii DNA au extins acuzaţiile ȋmpotriva europarlamentarului PSD Adrian Severin, pe care, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, l-au ȋnvinuit de faptul că ar fi coordonat o reţea de firme şi persoane cu scopul de a obţine fonduri europene, ȋn baza unor acte false. Prejudiciul creat în urma acestor ultime infracţiuni depăşeşte 430.000 de euro. Din reţeaua coordonată de europarlamentarul PSD Adrian Severin ar face parte Anne Rose Marie Jugănaru (PSD), organizator al şcolilor de vară ale partidului, director executiv al Institutului Social Democrat Ovidiu Sincai), soţul ei, Mihail Răducu Jugănaru, precum şi Florin Leontin Abraham (PSD), asistent la cabinetul lui Severin, anchetaţi şi ei ȋn acest dosar, spun sursele RL.

ZIARUL FINANCIAR

Bursa românească este a doua cea mai subdezvoltată din lume. Doar Estonia este mai slabă

Bursa locală este a doua cea mai subdezvoltată într-un total de 60 de pieţe analizate, luând în calul raportul dintre capitalizarea pieţei, care este expresia dimensiunii bursei locale şi PIB-ul ţării, o expresie a dimensiunii economiei, relevă o statistică a firmei de intermediere Intercapital Invest. Un grad mai mic de reprezentare a economiei pe bursă se regăseşte doar în Estonia, cu un raport capitalizare bursieră pe PIB de 7,3% în anul 2011, comparativ cu 11,8% în cazul bursei de la Bucureşti. Indicatorul capitalizare raportat la PIB redus arată faptul că bursa nu este o alternativă de finanţare pentru companiile româneşti şi acestea ocolesc bursa. De altfel, de la începutul anului, piaţa de la Bucureşti nu a reuşit să atragă nicio companie, în timp ce în aceeaşi perioadă chiar şi pe bursa din Sofia s-a listat o companie, iar pe cea din Turcia au avut loc două listări.

Poate să revină cursul sub 4,5 lei/euro după liniştirea apelor în politică?

Evoluţia cursului de schimb, cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, este conjuncturală, cotaţiile monedei naţionale în raport cu euro urmând să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică", susţine Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de finanţe. "Evoluţia cursului de schimb îngrijorează pe oricine. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Evoluţia este cauzată de contextul internaţional nefavorabil al zonei noastre. Peste condiţiile nefavorabile externe a intervenit şi tensiunea în plan politic intern, care se va calma din fericire", a declarat Georgescu la Gândul Live.

Termoelectrica, de la pierderi la un profit de 376 mil. euro. Pe hârtie

Termoelectrica, firmă care ani de-a rândul a funcţionat sub sintagma de gaură neagră, a ajuns anul trecut a doua cea mai profitabilă companie din România, după Petrom, şi societatea de stat cu cele mai mari câştiguri, devansându-l considerabil pe producătorul de gaze Romgaz. Astfel, datele de la Ministerul Finanţelor arată că în 2011 Termoelectrica a terminat anul cu un profit de 376,8 mil. euro (1,59 mld. lei), după ce în 2010 înregistrase pierderi de peste 100 de milioane de euro. "Este un profit financiar, contabil, rezultat în urma cedării acţiunilor în contul datoriilor. Dar şi aşa este un profit. Cu toate acestea, compania este acum în lichidare voluntară, deşi este o companie curată şi pe profit", spun surse din Ministerul Economiei fără a da detalii suplimentare. Pentru acest profit contabil, Termoelectrica nu a plătit impozite, după cum arată datele din bilanţul companiei depus la Finanţe. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a explica mai bine trecerea de la pierdere la profit.

Zeci de ATM-uri din Capitală au rămas ieri fără bani

Operatorii din call-centerul mai multor bănci cu reţele mari de bancomate din Bucureşti şi-au început ziua de ieri consemnând reclamaţii de la clienţi care au constatat că nu pot retrage bani. Motivul: o serie de ATM-uri au rămas în pană de lei după ce o parte din angajaţii firmei de transport de numerar G4S Cash Services, care acoperă 80% din piaţă, au încetat lucrul pentru a protesta faţă de condiţiile de muncă. A fost pentru prima dată când Bucureştiul s-a confruntat cu o asemenea situaţie care risca să creeze o criză în funcţionarea reţelelor de bancomate. G4S Cash Services a anunţat ieri după amiază că serviciile sale vor reveni la normal începând din această dimineaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb