REVISTA PRESEI 17.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 septembrie 2014

ADEVARUL

Referendum în Scoţia. Istoria însângerată pe care scoţienii n-o pot uita

Referendumul din Scoţia, care va avea loc joi, ameninţă să pună capăt legăturii de 300 de ani cu Marea Britanie. Unirea Scoţiei cu Anglia s-a făcut pe timp de pace, însă numai după ce britanicii i-au invadat pe scoţieni de două ori, iscând două războaie pentru independenţă în Scoţia. Referendumul de joi, din Scoţia, se va desfăşura sub umbra războaielor pentru independenţă. Amintirea bătăliilor sângeroase dintre scoţieni şi armata coroanei britanice rămâne una cât se poate de vie în regiune, de la baladele populare ascultate în puburi la sărbători locale şi evenimente în care se pun în scenă interpretări ale luptelor. Dincolo de clişeele cu William Wallace, pentru o parte a scoţienilor decizia de a se uni cu Anglia şi formarea Regatului Unit al Marii Britanii rămâne una dureroasă, pe care intenţionează s-o schimbe la referendumul pentru independenţă.

Rusia agită apele în statele baltice

Moscova s-a adresat comunităţii internaţionale cu cererea de a exercita influenţă asupra autorităţilor din Letonia şi Estonia pentru a rezolva urgent problema apatrizilor (cetăţenilor de etnie rusă de pe teritoriul acestor două state baltice n.r), a declarat Konstantin Dolgov, împuternicit al Ministerului rus de Externe pentru drepturile omului, citat de Vocea Rusiei. Potrivit acestuia, o mare parte a populaţiei din aceste ţări este privată de drepturile politice şi socio-economice de bază. De asemenea, Dolgov a menţionat că în aceste ţări este încălcat statutul limbii ruse. Aceste cereri vin după răpirea, săptămâna trecută, a unui agent de informaţii estonian, chiar de pe teritoriul Estoniei. Operaţiunea, demnă de filmele de spionaj, a avut loc la două zile după vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama în capitala estoniană, Tallin şi după summit-ul NATO din Ţara Galilor în care aliaţii au decis întărirea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în statele de pe flancul său estic.

Legea prepay este respinsă de Curtea Constituţională

Legea prepay a fost declarată neconstituţională, iar decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi. Curtea Constituţională a luat această decizie întrucât dispoziţiile pentru legea prepay nu au un caracter precis şi previzibil, scrie Mediafax. Judecătorii constituţionali au discutat excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat legea prepay privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe raţiuni legate, între altele, de protejarea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Ioana Petrescu: Nu e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, treaba noastră este să creăm cadrul stimulativ

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple a ACL, că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, ea apreciind că treaba Executivului e să creeze un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă. Ea a arătat că scutirea pe profitul reinvestit şi reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creşterii locurilor de muncă. "Ambele măsuri privind reducerea poverii fiscale pe muncă şi scutirea de la plată a profitului reinvestit vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată", a susţinut Ioana Petrescu.

Oligarhii est-europeni se mută în Toscana

Teama de sancţiuni şi instabilitatea politică cauzată de intervenţia Rusiei în Ucraina au făcut ca şase din zece cumpărători de proprietăţi de lux din Lucca, oraş din regiunea italiană Toscana, să provină acum din Rusia sau din statele fostei Uniuni Sovietice, susţin agenţii imobiliari din zonă, citaţi de "The Telegraph". Oligarhii ruşi au colonizat mica staţiune Forte dei Marmi de zeci de ani, cumpărând vile de vacanţă de la industriaşii milanezi şi au aglomerat străduţele înguste cu maşini scumpe. Însă acum, pe fondul crizei din Ucraina, milionarii Moscovei îşi lărgesc aria de căutare a proprietăţilor din Toscana şi caută vile istorice din jurul orăşelului Lucca, aflat la 25 de kilometri de malul mări, "acum acesta fiind principala lor ţintă", declară agentul imobiliar Dimitri Corti, care se ocupă de proprietăţile din zonă.

El Comandante Mazăre, la braţ cu urmaşul lui Fidel Castro

Radu Mazăre se află la un pas de a-şi îndeplini visul: acela de a defila alături de un Castro sau Guevara. Primarul Constanţei a primit în weekendul trecut, la Mamaia, vizita unuia dintre cei 8 copii ai dictatorului cubanez Fidel Castro. Alejandro Castro Soto del Valle, penultimul născut al lui Fidel, a furnizat edilului-şef cea mai frumoasă surpriză în anul în care imperiul său începe să se clatine. Alejandro a petrecut cu Mazăre seara în club şi dimineaţa pe o terasă de la malul mării. Purtând un tricou sport de culoare albastră, urmaşul dictatorului a fumat amical trabucuri cu primarul. Mazăre, dichisit şi impresionat de compania sa, i-a aprins ţigările de foi. "Când era Băsescu cu Udrea prin Mamaia, cu cine credeţi că eram eu? Cu băiatul lui Fidel Castro!", s-a mândrit primarul luni, în faţa ziariştilor din Constanţa. Alejandro i-a promis lui Mazăre că va veni la anul, la Carnavalul din Mamaia, pentru a defila împreună. Tema paradei a fost astfel deja stabilită: Revoluţia cubaneză.

SONDAJ Întreprinzătorii sunt tot mai pesimişti. Principala temere: scăderea cererii şi a veniturilor din vânzări

Antreprenorii români au devenit mai pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în acest an, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Ernst&Young (EY). Ponderea celor care estimează o scădere a veniturilor în 2014 a crescut la 12%, de la 2% la începutul anului. "Dacă, la începutul anului, liderii de business din România aveau aşteptări majoritar pozitive în privinţa creşterii afacerilor lor în 2014, cu cât ne apropiem de sfârşitul anului aşteptările suferă corecţii şi încep să se accentueze extremele: fie creşteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunităţile din piaţă, fie scăderi", se arată într-un comunicat al EY România.

BANCHERUL

Deficit de lichiditate pe piata bancara, pentru prima data dupa 5 luni

Dupa ce BNR a mentinut timp de o jumatate de an un exces de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de diminua nivelul dobanzilor interbancare si cresterea creditarii in lei, acum banca centrala pare a-si schimba strategia, urmarind sa readuca dobanzile aproape de rata de referinta, incurajand si economisirea, dupa ce a stimulat creditarea in lei. Asta daca nu cumva asistam la fenomene temporare cauzate de actiunile jucatorilor straini pe piata valutara. Tendintele sunt insa evidente. Creditarea in lei a accelerat in ultimele luni conform asteptarilor BNR, afectand insa economisirea, dobanzile la depozite coborand spre 2% si nemaifiind atractive. Pentru a nu lasa bancile fara resurse, BNR a organizat ieri o operatiune repo (se pare de urgenta, intrucat aceste operatiuni au loc de obicei lunea) prin care a imprumutat 8 banci cu suma de 1,3 miliarde euro, la termen de 7 zile, aceasta fiind prima operatiune de acest fel de la finalul lunii aprilie.

Piata de colectare creante din Romania, in fata unei provocari majore: recuperarea creditelor ipotecare neperformante si a creditelor corporate

Piata de colectare creante din Romania, in principal creditele neperformante ale bancilor, a crescut in 2013 cu 10%, cifra de afaceri inregistrata de firmele din acest domeniu ajungand la 260 milioane lei, fata de 240 milioane lei in 2012, a anuntat cu cateva momente in urma compania de colectare creante EOK KSI Romania, in cadrul unei conferinte de presa. Sursa datelor sunt raportarile companiilor la Ministerul Finantelor. Cifra de afaceri a companiilor de recuperare creante reprezinta veniturile obtinute de acestea in urma cumpararii si recuperarii creditelor neperformante de la banci, precum si a serviciilor de recuperare datorii pentru credite ramase in continuare in portofoliile bancilor. Firmele de recuperare cumpara credite neperformante de la banci cu un pret reprezentand 5%, 10% sau chiar 20% din valoarea unui credit, in functie de tipul, de vechimea si calitatea acestuia.

CURENTUL

Firea minte ... cum şantajează

Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele a concluzionat că presa şi opoziţia au blocat apariţia noilor manuale pentru clasele I şi a II-a. După ce ICCJ a decis în urmă cu câteva luni că Firea e şantajistă pentru totdeauna, nu mai miră pe nimeni minciunile acesteia: "Elevii claselor I şi a II-a nu au avut pe băncuţe manuale, la deschiderea anului şcolar. Toţi cei care au comentat public acest aspect s-au grăbit să arunce cu pietre în ministerul Educaţiei, fără a vedea care este, de fapt, cauza reală a acestei întâmplări nefericite. Vina pentru lipsa manualelor aparţine editorilor, care îşi apără interesele financiare şi afacerile pe care le fac pe spatele elevilor. Aceştia au făcut lobby în presă şi pe lângă politicienii din opoziţie pentru a discredita Ministerul Educaţiei şi a bloca apariţia noilor manuale", susţine Gabriela Firea, într-un comunicat de presă transmis redacţiei. Aşadar presa şi opoziţia să dea drumul la manuale! Ministrul Educaţiei nu e vinovat, el a fost doar discreditat!

Numirea lui Daniel Morar la CCR, constituţională

Curtea Constituţională a României a decis marţi că, în cazul numirii judecătorilor CCR prin decret prezidenţial, condiţia de înaltă competenţă profesională nu poate fi cenzurată de instanţă. CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Administraţia Prezidenţială în procesul în care AMR a contestat decretul de numire la Curtea Constituţională a lui Daniel Morar. Judecătorii Curţii au apreciat că instanţa poate decide doar cu privire la condiţiile obligatorii şi obiective, respectiv vechime juridică de 18 ani şi absolvirea Facultăţii de drept, nu şi în cazul înaltei competenţe profesională.

CURIERUL NATIONAL

Iohannis, audiat de procurori în dosarul privind migraţia aleşilor

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a venit, marţi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care a fost începută urmărirea penală "in rem", în urma plângerii sale, formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. Iohannis a declarat la ieşirea de la DNA că şi-a reiterat plângerea formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea şi a dat o declaraţie scrisă în acest sens. Klaus Iohannis a precizat că astfel s-a îndeplinit una dintre etapele privind plângerea penală formulată de el pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu în cazul iniţierii OUG 55/2014. Preşedintele PNL a fost la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care a fost începută urmărirea penală "in rem", în urma plângerii sale. Iohannis a stat la DNA aproximativ o oră.

Ce este, de fapt, riscul?

Convingeri înrădăcinate în lumea investiţională despre raportul dintre riscuri şi randamente sunt contrazise de Howard Marks, cel care la Oaktree Capital Management are în administrare aproximativ 91 miliarde dolari. Cei mai mulţi investitori înţeleg că dacă vrei să câştigi mai mulţi bani trebuie să îţi asumi mai multe riscuri, iar de aici s-a format şi ideea că investiţiile riscante aduc randamente mai mari. "Nu poate fi adevărat!", a declarat Marks într-o intervenţie pentru Bloomberg TV. "Dacă investiţiile mai riscante pot fi considerate ca aducând randamente mai ridicate, nu ar mai fi riscante. Este chiar atât de simplu! Ceva trebuie să nu fie în regulă cu această formulă", a continuat acesta. De fapt, investiţiile riscante cu adevărat trebuie doar să pară că vor aduce randamente mai ridicate - ca să justifice plasamentul iniţial - dar pe care nu le vor aduce niciodată. Riscul este, în realitate, dat de nivelul de incertitudine. Investiţiile riscante aduc randamente mai mari... până la pierderea catastrofală.

Preţul la gaze pentru populaţie ar putea stagna până în iulie 2021

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat ieri că, în urma dezbaterilor publice pe tema liberalizării preţului la gazele naturale livrate pentru populaţie, va propune CE o amânare a calendarului cu cel puţin 2 ani şi jumătate. "Vom propune modificarea unei Hotărâri de Guvern şi a unei legi. Pe HG încercăm să suspendăm pe perioadă nedeterminată aplicarea scumpirii preţurilor la gaze, iar pe lege să cerem amânarea aplicării, respectiv prelungirea termenului cu doi ani şi jumătate. Dezbaterile au fost lansate la 1 septembrie, pentru 15 zile, timp în care am primit sugestii de la persoanele interesate.

Ministru sârb: România este pregătită să suplimenteze livrările de energie către Serbia

România este pregătită să furnizeze energie electrică şi cărbune Serbiei la "cele mai bune preţuri posibile" în cazul în care se va confrunta cu o criză energetică pe timpul iernii, a declarat ministrul sârb al Energiei Aleksandar Antic. Declaraţiile au fost făcute luni, la o zi după ce Antic s-a întors dintr-o vizită în România, unde a discutat cu omologul său Răzvan Eugen Nicolescu. Antic şi Nicolescu au analizat posibilitatea ca România să suplimenteze livrările de energie electrică către Serbia pe timpul iernii, a declarat ministrul sârb. De asemenea, cei doi oficiali au ajuns la un acord privind colaborarea în domeniul energetic, inclusiv în privinţa construirii unui sistem trans-balcanic de transmitere a energiei electrice, dezvoltat de compania de stat sârbă Elektromreze Srbije împreună cu parteneri din România şi alte ţări din regiune.

EVENIMENTUL ZILEI

Abuzurile lui Nicuşor Constantinescu îi îmbogăţesc pe străini

Parcul eolian ilegal din apropierea Constanţei bagă sute de milioane de euro în buzunarele cehilor de la CEZ. Compania cehă CEZ Group câştigă, în Dobrogea, sute de milioane de euro din certificatele verzi plătite de români pentru energia electrică produsă din exploatarea unui parc eolian construit ilegal, din cauza fărădelegilor săvârşite de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Scandalul construirii ilegale a celui mai mare parc eolian din Europa este strâns legat de numele lui Nicuşor Constantinescu. Potrivit sentinţelor judecătoreşti, acesta a emis autorizaţii de construcţie ilegale, definitive şi irevocabile, prin care a permis ridicarea parcului pe teritoriul comunei Cogealac.

Robert Turcescu aruncă bomba în politică: "Iohannis NU candidează"

Jurnalistul B1 TV Robert Turcescu a făcut o dezvăluire bombă pentru clasa politică din România. Potrivit ştiripesurse.ro, jurnalistul a spus că Iohannis nu va intra în alegerile prezidenţiale din cauza unor probleme. Şi jurnalistul Ion Cristoiu are nişte ipoteze şocante în legătură cu Klaus Iohannis. "De marţi, 9 septembrie 2014, de cînd Traian Băsescu a declarat că între candidaţii la Preşedinţie există un ofiţer acoperit al unuia dintre cele două servicii româneşti, ameninţînd cu deconspirarea dacă respectivul nu-şi trece în CV meseria de ofiţer acoperit, presa noastră, mai ales prin televiziunile de ştiri, dar şi clasa politică s-au angajat într-o vastă operaţiune de tip Găsirea Elodiei: Cine e acoperitul? Nu s-a discutat aproape de loc despre raţiunea acestei acţiuni ieşite din comun, unică, dacă nu mă înşel, în istoria serviciilor secrete: Ameninţarea cu deconspirarea venită chiar de la cel care e Şeful serviciilor secrete: Preşedintele Republicii".

Recuperator: Jumătate din datornici nu sunt de găsit

Circa jumătate din titularii de creanţe pe care recuperatorii le cumpără nu sunt de găsit, a spus Georg Kovacs, director general al companiei de management al creanţelor, Eos Ksi, liderul pieţei de profil din România. De asemenea, un sfert din titularii de creanţe sunt cei care au probleme şi nu pot plăti creditul, chiar dacă e vorba de probleme temporare. "Aşa că, practic, lucrăm numai cu 25% din cei care au datorii, dar din diverse motive nu plătesc", a mai spus Kovacs. "Reuşim să recuperăm un portofoliu de creanţe în circa cinci ani de la achiziţie", a mai spus Kovacs. Românii plătesc cel mai greu facturile, dar nu strâng multe restanţe. Circa 24% dintre români au întârzieri la plata facturilor, potrivit unui studiu realizat de Eos Ksi. Comparativ cu România, în Grecia şi Slovacia, 22% din datornici întârzie plata facturilor, în timp ce media Europei de Est este de 20%. În Europa de Vest, circa 15% dintre datornici întârzie plata facturilor. Cu toate astea, România înregistrează mai puţine plăţi neperformante decât statele din jur, respectiv credite care nu mai sunt rambursate.

JURNALUL NATIONAL

Raportul Nana ajunge la procurori

Concluziile comisiei parlamentare care a anchetat tranzacţia cu terenuri făcută de familia Băsescu la Nana vor ajunge în cele din urmă la procurori. Activitatea comisiei a încetat în urmă cu 5 luni, după ce Parchetul General a anunţat că a început procedurile de urmărire penală. De abia ieri birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să trimită procurorilor raportul întocmit de deputaţi. Anunţul deblocării raportului Nana a fost făcut de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. "Procurorul general a făcut o solicitare care nu este în termeni foarte expliciţi, dar nu a existat niciun fel de reţinere. Toate documentele comisiei care şi-a desfăşurat lucrările vor fi trimise către Parchetul General, conform solicitării", a declarat preşedintele Senatului la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului. Ancheta procurorilor a pornit de la un raport al Corpului de Control al premierului privind retrocedările de la Nana prin care se arăta că peste 60 de hectare din cele care au ajuns la familia Băsescu au fost retrocedate ilegal.

Cum recrutează jihadiştii din Statul Islamic amatori de moarte din Europa şi SUA

Aproximativ 1.000 de turci s-au alăturat grupului jihadist Statul Islamic, potrivit cotidianului american New York Times. Citând oficiali ai Guvernului turc şi rapoarte media, The New York Times menţionează că Turcia este una dintre cele mai mari surse de luptători străini pentru grupul extremist Statul Islamic, care a preluat controlul asupra unor mari zone din Irak şi Siria. Can, un fost toxicoman, în vârstă de 27 de ani, provenit dintr-unul dintre cele mai sărace cartiere din capitala Turciei, Ankara, a fost dus în Siria cu 10 dintre prietenii săi şi s-a alăturat militanţilor Statului Islamic după 15 zile de antrenament. După 15 zile de antrenament în oraşul sirian Raqqa, cartierul general de facto al grupării jihadiste, Can s-a alăturat unei unităţi de luptă. El a împuşcat doi bărbaţi, a participat la o execuţie publică şi a îngropat o persoană de vie în cursul pregătirii sale de luptă. Abia după acestea a putut deveni combatant complet al SI.

1,5 milioane de turişti au fost vara asta la mare

Numărul turiştilor care au ajuns anul acesta pe litoralul românesc a înregistrat o creştere de circa 4% comparativ cu perioada similară de anul trecut, ajungând la 1,5 milioane de turişti. De asemenea, o creştere a fost înregistrată şi la vânzările pachetelor turistice prin agenţiile de turism. "Anul acesta am înregistrat o creştere de 2% la vânzarea pachetelor turistice pentru litoral. Peste 50% din vânzările prin agenţiile de turism se fac pentru Mamaia şi Năvodari, dar vânzările pentru staţiunile din zona Eforiilor şi Mangalia şi-au reluat trendul de creştere", a declarat Lucia Morariu, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). De altfel, din totalul vânzărilor prin agenţii pe destinaţii interne, litoralul reprezintă circa 79%, iar celelelate destinaţii reprezintă 21% din vânzări.

NATIONAL

Procurorii DNA stau dupa nea Nicu Vacaroiu

De ceva vreme, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt cu ochii pe Nicolae Vacaroiu ca pe butelie. Iar nerabdarea procurorilor anticoruptie a crescut simtitor in ultimele zile, de cand Curtea de Conturi a dat din nou iama in institutiile statului, pentru a verifica modul in care au cheltuit functionarii publici si demnitarii banii de la buget. Ultimele rapoarte ale inspectorilor Curtii de Conturi au fost atat de detaliate, incat le-au oferit anchetatorilor, pe tava practic, informatii si probe vitale pentru inculparea unor sefi de institutii care erau oricum suspectati de comiterea a nenumarate fapte de coruptie. Oamenii lui Nicolae Vacaroiu, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, au gasit o "gaura" de10 miliarde de euro, bani cheltuiti ilegal de catre diverse institutii de stat, primarii, ministere, regii autonome sau consilii judetene.

Circuitul banilor negri in Reteaua Murfatlar

La un an distanta de cand ziarul "National" dezvaluia reteta imbogatirii patronilor Murfatlar printr-o uriasa schema de rostogolire a datoriilor si de incasare frauduloasa a TVA de la stat, autoritatile antifrauda au perchezitionat, la finalul saptamanii trecute, sediile firmelor inregistrate de acestia in localitatea Posta Calnau din judetul Buzau. Actiunea inspectorilor fiscali este insa un pic tarzie. Ani buni, afaceristii George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Emanuel si Serban Dobronauteanu au fost liberi sa isi mute activele de pe o firma pe alta, sa se ascunda in spatele unor offshore-uri si sa se falimenteze intentionat doar cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor fiscale. Ziarul "National" publica incepand de astazi detaliile si organizarea uneia dintre cele mai mari retele de evaziune din Romania: Reteua Murfatlar.

Ponta, tandem cu Maior din decembrie

Pe langa faptul ca dau ca sigura alegerea lui Victor Ponta la prezidentialele din aceasta toamna, pesedistii jura mai nou si ca George Maior va fi viitorul premier. Tandemul Maior - Ponta nu este asumat la nivel public, dar este in schimb parafat in "laboratoarele" in care se fac si se desfac itele puterii, sustin social-democratii cu stiinta de carte. Iar cum, dincolo de orice zvonuri, Victor Ponta domina de departe toate sondajele de opinie, fiind fara niciun dubiu favoritul prezidentialelor din acest an, varianta Maior - premier are o mare doza de credibilitate. Vestea nu pare insa sa-i incante pe "feudalii" pesedisti, care s-au prins ca si SRI-ul condus de George Maior a dat o mana de ajutor DNA-ului, in cazul marilor dosare de coruptie.

"Pericol iminent" in SUA! ISIS a ajuns in Mexic

Luptatorii ISIS, cei impotriva carora SUA a pornit un razboi antitero, au ajuns la "poalele" Americii. ISIS si alti extremisti planuiesc sa intre in SUA prin Mexic. Deja a fost semnalata existenta catorva celule islamiste ce asteapta un moment prielnic sa intre prin frontiera "poroasa" dintre Mexic si Texas, cu documente false sau pur si simplu pe rute ilegale. Seriful din Midland, Gary Painter, a semnalat prezenta multor obiecte de rit islamic, haine specifice musulmanilor, abandonate sau pierdute pe rutele clandestine. Note informative avertizeaza asupra unor documente de identitate false.

PUTEREA

Hoţia RCA în "regie proprie". O evaziune fiscală de 57 de milioane de euro

Peste 88.000 de păgubiţi RCA au fost despăgubiţi prin aşa-numitul sistem "regie proprie", arată Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) într-o sesizare transmisă autorităţilor. În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, care nu se întoarce în economia reală, societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat "salvări de la plata daunei" în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an, se arată într-un comunicat ASSAI. Mai multe societăţi de asigurări cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA au decis să achite doar aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de "regie proprie". În realitate, este sistemul care presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA.

HAOS LA TAROM. Angajaţii nu mai vor să zboare, iar ministrul Transporturilor trimite Corpul de Control

Compania naţională de transport aerian a ajuns iarăşi în impas. După ce, anul trecut, a fost înlăturat întregul Consiliu de Administraţie, TAROM se află acum într-o situaţie de haos. Piloţii şi însoţitorii de bord au refuzat să mai zboare, multe zboruri au fost anulate, iar ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat, în urma întâlnirii cu şefii şi sindicatele din TAROM, că trimite Corpul de Control la companie, pentru a vedea dacă există probleme de management. Rus a cerut şi un plan de dezvoltare a companiei în funcţie de direcţiile strategice ale infrastructurii aeriene, şi în conformitate cu Master Planul de Transport. Dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere), din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (însoţitori de bord), compania TAROM avea marţi patru anulări şi patru întârzieri

Preluarea afacerilor Enel, negociată la Roma

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, merge miercuri la Roma, în Italia, pentru a discuta cu conducerea grupului energetic Enel despre vânzarea operaţiunilor din România. Enel, care deţine o treime din piaţa locală a distribuţiei de energie, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an. Nicolescu va fi însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca. Ministrul Energiei afirmă că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul român, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ce se întâmplă în estul ţării. "Nu încurajăm pe nimeni să depună oferta pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti", a spus Nicolescu.

ROMANIA LIBERA

SENAT. A început ofensiva de toamnă împotriva ANI

Aleşii locali pot face parte din AGA fără a fi incompatibili, au decis senatorii din comisia de administraţie. Un alt proiect de lege depus la Senat de Cristiana Anghel (PC) vizează restrângerea sancţiunilor pentru incompatibili. Parlamentarii continuă şi în această sesiune ofensiva împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Astfel, senatorii nu vor să renunţe la legea prin care aleşii locali vor putea face parte din AGA fără a fi incompatibili, deşi preşedintele Traian Băsescu le-a atras atenţia că golesc de conţinut legea ANI. În paralel, se urmăreşte micşorarea şanselor ca politicienii declaraţi incompatibili să îşi piardă mandatul. Comisia pentru administraţie a Senatului a respins, ieri, cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu a solicitat respingerea legii care elimina incompatibilitatea aleşilor locali membri în adunări generale ale serviciilor comunitare de utilităţi publice.

Prim-vicepresedintele PDL Valcea a demisionat şi a luat cu el 500 de membri de partid

Romeo Rădulescu, prim-vicepreşedintele PDL Vâlcea, şi-a dat demisia din Partidul Democrat Liberal, marţi seară, împreună cu 500 de membri. Rădulescu a mai declarat că nu mai poate "coabita cu o conducere marionetă", scrie Hotnews.ro. "Plec cu strângere de inimă, este singurul partid în care am activat şi pentru care am muncit. Este partidul pe lista căruia am ajuns la înaltă demnitate de primar şi ulterior de deputat. Sunt multe amintiri care mă leagă de acest partid, dar, din păcate, de trei luni, nu mă mai regăsesc aici. Cu o conducere marionetă, obedienţă unor infractori, nu pot coabita, este peste puterile mele de înţelegere. Nu putem vorbi despre stat de drept, despre justiţie şi noi să promovăm infractori", a explicat Rădulescu.

ZIARUL FINANCIAR

FP a mandatat banca Goldman Sachs să-i găsească cumpărători pentru acţiunile Petrom

Fondul Proprietatea (FP) ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe austriecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători pentru un pachet semnificativ de acţiuni Petrom (SNP), potrivit unor surse din piaţă. Fondul deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom care valorează 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro). Dacă fondul va reuşi să vândă întreg pachetul de acţiuni la Petrom, atunci aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă. Speculaţiile că fondul ar vrea să vândă un pachet semnificativ de acţiuni la Petrom au produs ieri busculadă pe bursă: acţiunile FP au crescut până la pragul record de 0,91 lei/titlu pe tranzacţii de 50 milioane de lei, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 2%, până la 0,464 lei/titlu pe rulaje mult mai mici, de 4,3 milioane de lei.

Cum ar arăta economia Scoţiei după independenţă

Dacă Scoţia ar deveni independentă, veniturile încasate din exploatarea resurselor din Marea Nordului s-ar diminua, cele mai importante bănci scoţiene s-ar muta la Londra, cheltuielile publice ar trebui majorate, iar noul guvern ar avea dificultăţi cu păstrarea lirei sterline ca monedă naţională, spun unii analişti. Secesioniştii susţin că unirea cu Marea Britanie le-a tras ţara înapoi, iar o Scoţie independentă ar avea toate ingredientele necesare să devină una dintre cele mai bogate ţări din lume după reţeta Norvegiei sau a Qatarului: teritoriu mic, o populaţie de doar câteva milioane de locuitori şi rezerve masive de petrol. Însă naţionaliştii scoţieni au subestimat riscurile economice ale independenţei, potrivit unei analize realizate de Centrul pentru Studii Politice (CSP), citată de The Telegraph. Guvernul de la Edinburgh va avea anul viitor încasări în bugetul statului de aproape 60 miliarde de euro, cu circa 18 miliarde de euro mai puţin decât au previzionat susţinătorii independenţei. Totodată, guvernul scoţian va cheltui cu 16 miliarde de euro mai mult decât valoarea taxelor şi impozitelor colectate după separarea de Marea Britanie.

Investitorii austrieci: "De la Arad la Bucureşti se ajunge mai repede cu bicicleta decât cu trenul de marfă"

"În zece ani de când am cumpărat Petrom am investit 10 miliarde de euro, asta înseamnă un miliard de euro anual în medie. Am obţinut multe lucruri în acest timp. (...) Avem nevoie de un mediu fiscal stabil, nu putem să ne lovim mereu de taxe precum cea de stâlp care creşte costurile de producţie. Stabilitatea este importantă, altfel nu putem investi miliarde de euro. Spre deosebire de beneficiile existente, povara taxelor este mult mai mare", a spus Andreas Matje, directorul financiar al Petrom, în cadrul conferinţei "Angajamentul austriecilor în România", organizat de publicaţia The Diplomat în parteneriat cu Austrian Business Club. Recent, Petrom a finalizat o investiţie de 600 mil. euro în rafinăria Petrobrazi, singura capacitate de procesare a petrolului pe care o mai are în portofoliu. Vânzările companiei au ajuns la 10,7 mld. lei (2,4 mld. euro) în primul semestru, în scădere cu 7% faţă de prima parte a anului trecut. În 2013, valoarea schimburilor comerciale româno-austriece s-a ridicat la 2,9 miliarde de euro, faţă de circa 3 miliarde de euro în anul anterior, potrivit datelor furnizate de Rudolf Lukavsky, ataşatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb