REVISTA PRESEI 17.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 octombrie 2016

ADEVARUL

Irak: Operaţiunea de eliberare a Mosulului a început

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a anunţat începerea operaţiunii pentru eliberarea oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, de sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic, într-un anunţ televizat difuzat în primele ore ale dimineţii de luni, relatează CNN. Operaţiunile au început pe parcursul nopţii, în Irak, cu tiruri de artilerie şi raiduri aeriene asupra poziţiilor militanţilor islamişti din Irak, conform corespondenţilor televiziunii americane aflaţi în apropiere de oraş. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că impactul umanitar al operaţiunii ar putea fi "enorm", aşteptându-se ca cel puţin 1,2 milioane de persoane să fie afectate de operaţiunile militare, din care se estimează că 600.000 ar putea părăsi oraşul .

Cioloş joacă ultima carte în blocarea ordonanţei plagiatorilor

Guvernul a contestat la Curtea Constituţională (CCR) Legea toxică votată săptămana trecută în Parlament, care, pe de o parte, a tăiat unei instituţii depolitizate - CNATDCU - dreptul exclusiv de a analiza plagiatele, iar pe de altă parte le oferă şansa celor cu doctorate de tinichea să renunţe singuri la titlurile academice, pentru a nu mai ajunge la judecata instanţelor academice sau chiar juridice. E lesne de observat că Legea votată de majoritatea PSD, cunoscută ca "ordonanţa plagiatorilor", îi va salva pe unii impostori academici - cei mai mulţi dintre ei din clasa politică - de ruşinea plagiatului.

De ce a recunoscut Relu Fenechiu că a primit şpaga de 900.000 de euro

Unul dintre cei mai controversaţi politicieni din România, Relu Fenechiu, a recunoscut la DNA că a primit şpagă 900.000 de euro. El a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. Fenechiu este deja în penitenciar din ianuarie 2014, unde execută o condamnare la 5 ani de închisoare, primită în dosarul "Transformatorul". Acum, în cazul în care Tribunalul Bucureşti este de acord cu condamnarea negociată cu procurorul DNA, de 3 ani şi 10 luni, Fenechiu o poate contopi cu cea din dosarul "Tranformatorul". Potrivit procedurii, după contopirea condamnărilor, rămâne să ispăşească pedeapsa cea mai mare, de 5 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de minim 3 luni.

Tăriceanu le cere parlamentarilor să nu mai voteze nicio cerere DNA

Preşedintele Senatului Călinj Popescu Tăriceanu face un apel la parlamentari să nu mai voteze în favoarea cererilor venite de DNA până la sfârşitul Legislaturii. Prima cerere de începere a urmăririi penale o vizează pe Elena Udrea şi aceasta urmează să fie discutată mâine în Comisia Juridică şi votată marţi în plenul Camerei Deputaţilor.

SUA şi Marea Britanie analizează să impună noi sancţiuni Rusiei şi Siriei

Washingtonul şi Londra au anunţat duminică faptul că se gândesc să impună noi sancţiuni guvernelor sirian şi rus, cu scopul de a opri o ofensivă siriano-rusă asupra părţii de est a Alepului, aflată sub controlul rebelilor, relatează The Associated Press. Cei doi aliaţi au subliniat că diplomaţia este prima lor opţiune. însă tonul acestui anunţ este mai dur decât cel al secretarului de Stat american John Kerry de după reuniunea de sâmbătă pe tema războiului din Siria de la Lausanne, în Elveţia.

Martor în dosarul lui Victor Ponta: "Banii de la «Şova şi Asociaţii» se întorceau la PSD"

Primii martori audiaţi în dosarul în care fostul premier al României Victor Ponta este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie susţin că banii de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, care ajungeau la firma de avocatură "Şova şi Asociaţii", erau direcţionaţi către PSD. Fostul premier susţine că este nevinovat. Fostul premier al României, deputatul Victor Ponta (44 de ani), şi fostul ministru al Transporturilor, senatorul Dan Şova (43 de ani), au stat vineri aproape 12 ore în sala de judecată de la Curtea Supremă. Magistraţii au început audierile primilor patru martori din dosarul "Turceni- Rovinari" în care Ponta este trimis în judecată pentru comiterea a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală, şi spălare de bani.

Boicotat de unele primării, concursul pentru directori de şcoală continuă

Peste 7.000 de candidaţi vor susţine, începând de luni, până pe 17 noiembrie proba CV-ului şi a interviului din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct de şcoală, deşi mulţi candidaţi nu au putut fi evaluaţi la proba scrisă întrucât autorităţile locale nu au numit reprezentanţi în comisiile de concurs. În această situaţie, sindicaliştii susţin că vor da în judecată primăriile. Potrivit Ministerului Educaţiei, 75 de candidaţi nu au putut fi evaluaţi la prima probă a concursului din cauza imposibilităţii constituirii comisiei de concurs.

Firmele româneşti investesc mai mult în siguranţa la locul de muncă

Conform unui raport al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), numărul persoanelor accidentate la muncă a scăzut cu 33% în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Este evident că atât angajatorii, cât şi angajaţii au devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai conştienţi, atenţi şi preocupaţi de munca în condiţii de siguranţă. În România, rezultatele politicilor privind prevenţia la locul de muncă au dus la reducerea accidentelor grave cu pierderi umane. Conform datelor oferite de instutiţiile specializate situaţia accidentaţilor mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 508 în anul 2008 la 185 în 2014.

BANCHERUL

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor are înscrisă pe ordinea de zi de luni in vederea adoptării legea privind conversia in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), la cursul de schimb din data acordării, după ce săptămâna trecuta legea nu a putut fi votata, din lipsa de cvorum. Din forma finala a legii au fost scoase, in ultimul moment, două amendamente aprobate anterior de comisiile de specialitate din Camera, care ar fi oferit un caracter social acestei legi, respectiv introducerea un grad de îndatorare de 50% din venituri si un plafon al valorii creditului de 250.000 de CHF, ultimul propus de BNR. Cele doua amendamente au fost retrase in urma presiunilor clienţilor băncilor prezenţi la dezbaterile din Parlament.

CAPITAL

Cum zboară banii publici din TAROM

După patru ani de management privat, TAROM se scufundă în datorii de milioane de euro, cheltuieli nejustificate cu deplasări externe şi simulează o restructurare de personal. Nicio echipă de management nu a reuşit sau nu a intenţionat să spargă clişeul angajărilor "pe pile" sau "în familie". Intenţiile managerilor privaţi de la TAROM de a profitabiliza activitatea operatorului aerian între anii 2013-2016, perioadă în care a fost condusă de manageri privaţi, au însemnat zeci de milioane de euro pierderi. În timp ce celelalte companii de transport aerian înregistrează profituri record, TAROM a înregistrat pierderi totale de peste 65 milioane euro, în ultimii patru ani.

Importurile de gaze au explodat odată cu frigul

Importurile de gaze în România au crescut de trei ori, odată cu valul de frig care s-a lăsat peste ţară, ajungând să conteze în proporţie de peste 30% în consumul total, un procent nemaivăzut din 2008. Practic, în prezent, profitând de preţurile mici la care îşi permit să livreze, Gazprom recucereşte piaţa din România, pierdută în ultimii ani. Apoi, aşa cum precizează surse din piaţă, "îşi pot permite să scumpească". Orientarea furnizorilor către gazele ruseşti este o tendinţă de câteva luni, dar semnalul dat în aceste zile cu temperaturi relativ scăzute este de natură să îngrijoreze producătorii locali la iarnă.

Programul USR vs programul POL

Citind programul USR şi programul POL observi numeroase diferenţe. După foarte mult timp de aşteptare USR are în sfârşit în program, şi unul scris bine, cu siguranţă de oameni cu experienţă, implicaţi în decison-making-ul bucureştean, care au scris mult la viaţa lor. Programul POL este mai scurt, direct, scris probabil de oameni ocupaţi şi cu altceva decât cu guvernarea. Probabil că programul USR este scris de persoane apropiate guvernării, poate chiar de membri ai actualului guvern. Programul POL este succint, curajos, principial, simplu de înţeles. Programul POL vine cu referiri la domenii care lipsesc din programul USR, dar şi cu multe scăpări. Totuşi, el este în mod clar mai unitar şi pare construit în jurul unei singure idei (descentralizarea), pe care o urmăreşte consecvent în toate domeniile la care face trimitere.

CURENTUL

Centrifuga UE

Intrebarea a devenit banala: "Care e viitorul Exit in UE?". Asa se cheama si un studiu editat recent de Institutul american Stratfor, al carui autor, Adriano Bosoni, ii imparte pe membrii UE in patru mari categorii, in functie de atitudinea lor fata de UE. 1. Outsiderii, respectiv cei de pe margine, chiar daca membri -din fosta Europa Rasariteana. Parteneri tot mai frustrati si mai dezamagiti, tot mai decisi sa-si renegocieze conditiile si termenii aderarii. 2. Periferia fragila (statele din sudul continentului, faimosii PIGS-i), cu economiile macinate de datorii, somaj, crestere lenta, care se intreaba tot mai insistent ce le aduce bun UE. 3. Nascocitorii de coalitii. Cateva tari "nordice", dar de tipul Austria, Olanda, Finlanda, adica statele cel mai bine situate din Uniune. 4. In sfarsit, "cei trei mari" - Germania, Franta, Italia, triunghiul de (inca) rezistenta al constructului european, dar ale caror interese nationale se armonizeaza tot mai greu.

Radio România adaptează o piesă de teatru scrisă de ex-regele Mihai cu soţia şi publicată de Radu Duda

Cum se justifică judiciozitatea cheltuirii banilor publici la Radio România? Vă prezentăm astăzi un exemplu în completarea dezvăluirii făcute de Cătălin Tolontan despre banii cheltuiţi de Ovidiu Miculescu, directorul general al SRR care zboară preponderent la clasa Business, spre deosebire de directorul general al BBC care zboară exclusiv la clasa economic. Radio România a ales să adapteze radiofonic o piesă de teatru într-un act, "Alegerea" scrisă la Versoix în anul 1960 de fostul rege al României şi soţia sa, în regia artistică a lui Ion Andrei Puican, din distribuţie făcând parte Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu şi Daniela Ioniţă Marcu.

CURIERUL NATIONAL

OECD a făcut 152 de recomandări României

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) consideră că aplicarea acestora ar putea aduce economiei româneşti beneficii de 434 mil. euro. Recomandările privesc trei sectoare importante, precum construcţii, transporturi şi procesarea produselor agroalimentare. Printre principalele nereguli descoperite de OECD se numără clarificarea prevederilor legislative ambigue, pentru a elimina incertitudinea pentru operatorii de pe piaţă şi pentru a reduce potenţialul de decizii arbitrare şi de corupţie.

China (Guangdong) - România Economic, Trade and Tourism Cooperation Conference

Astăzi, începând de la ora 10:00, va avea loc "China (Guangdong) - România Economic, Trade and Tourism Cooperation Conference", la Hotelul Marriott, sala Constanţa Ballroom. Delegaţia din provincia Guangdong (Canton) va fi condusă de viceguvernator, doamna Zhao Yufang. Conform organizatorilor, sunt astepati sa vorbeasca Aurelian Gogulescu de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Xu Feihong Ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania. Discuţiile se anunţă interesante în această conferinţă, mai ales în domeniul turismului.

Circulaţia în Dr. Taberei va fi reluată total în decembrie

Primarul sectorului 6 a dat asigurări că circulaţia din Drumul Taberei va fi reluată în totalitate luna viitoare, după ce a cerut constructorilor şi Metrorex să menţină ritmul alert din ultimele săptămâni şi să păstreze curăţenia. "Deja părţi ale şantierelor de suprafaţă au fost finalizate, iar traficul va intra în normal şi disconfortul de ani de zile va lua sfârşit", a informat, prin intermediul unui comunicat, primarul Gabriel Mutu. Acesta a precizat că, în ultima perioadă, s-au depus eforturi susţinute pentru ca ritmul lucrărilor să fie unul alert, iar graficele de lucru să fie respectate.

În 9 luni, ANAF a colectat 63 de miliarde de lei de la marii contribuabili

În primele nouă luni ale acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 63,21 miliarde lei de la marii contribuabili administraţi, cu 351,99 milioane lei mai mult faţă de programul prevăzut de legile bugetare anuale. La bugetul de stat s-au colectat 48,1 miliarde lei, din care la impozitul pe profit 4,63 miliarde lei, cu 83,71 milioane mai mult faţă de programul prevăzut; la impozitul pe venit s-au colectat 5,39 miliarde de lei, gradul de realizare a programului fiind de 94,88%; TVA colectată - 15,99 miliarde de lei faţă de 16,15 miliarde de lei program prevăzut (diferenţa este de doar un procent, în condiţiile în care cota de TVA a fost redusă).

Yahoo pare să fi pierdut şi ultima şansă de a se salva

Yahoo este de ceva ani încoace o companie muribundă. A pierdut de mulţi ani poziţiile de lider pe piaţa de publicitate online şi de cel mai mare serviciu de e-mail din lume în faţa celor de la Google. Operatorul de telecomunicaţii american, Verizon, şi-ar putea retrage oferta de cumpărare în urma scandalurilor recente. Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe cei de la Verizon este compromiterea a peste 500 de milioane de conturi de email de către un hacker. În plus, Yahoo se află şi în centrul unui nou scandal în care este acuzată că a monitorizat activitatea utilizatorilor la cererea FBI şi NSA.

Leonard Cohen, despre Premiul Nobel pentru Bob Dylan

"Am de gând să trăiesc veşnic", a spus artistul canadian, care a adăugat că plănuieşte să lanseze cel puţin încă două albume până va muri. "Sper că voi putea face asta din nou", a precizat legat de întâlnirea cu fanii la Consulatul canadian din Los Angeles. "Am de gând să mai stau prin preajmă până la 120 de ani", a mărturisit acesta. Cât despre faptul că poetul şi cântăreţul american Bob Dylan a câştigat recent premiul Nobel pentru Literatură, Cohen a ţinut să precizeze câteva lucruri şi despre acest subiect. "Premiul asta pentru Bob Dylan este ca şi cum ai pune o medalie pe Muntele Everest pentru că este cel mai înalt munte. Cred că Bob Dylan ştie mai multe decât noi toţi: nu scrii cântecele oricum. Dacă eşti norocos, poţi menţine maşinăria sănătoasă pentru mulţi ani. Dacă eşti sănătos, intenţiile tale private au foarte puţin de a face cu asta", a declarat Cohen.

Acorduri de zeci de miliarde de dolari între Rusia şi India

Între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Indiei, Narendra Modi, au fost încheiate contracte în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari în domeniile energiei şi apărării, potrivit hotnews.ro. Printre cele circa 20 de acorduri se numără şi contracte de livrare de către Moscova către New Delhi a celui mai recent sistem de apărare antiaeriană, dar şi unul referitor la furnizarea de către Moscova a unui sistem de apărare antiaeriană sofisticat, despre care nu s-a oferit niciun detaliu. Potrivit presei ruse, Putin si Modi vor încheia un acord cu privire la livrarea de către Moscova a sistemului de rachete antiaeriene de tip S-400, cel mai modern de care dispune Rusia.

EVENIMENTUL ZILEI

Marian Munteanu, dovedit colaborator al Securităţii de expertiza grafologică

Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea lui Ceauşescu . Informaţia a apărut cu ani în urmă şi a fost reanalizată în primăvară, când Munteanu a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primăria Capitalei. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va dovedi săptămâna aceasta că liderul politic, care acum şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare, a scris cu mâna lui toate documentele aflate în dosarul preluat din arhiva Securităţii, au afirmat surse de încredere. Astfel se va demonta întreaga apărare de până acum a lui Marian Munteanu, care a susţinut că nu a scris şi semnat niciun document în relaţia cu Securitatea. La CNSAS a ajuns Nota cu concluziile expertizei grafologice. Marţi se va lua în discuţie cazul Marian Munteanu.

"Cuminţenia Pământului" pleacă prin ţară

,, Cuminţenia Pământului " va fi găzduită de cel mai vizitat muzeu din Capitală, chiar dacă alăturarea pare, uşor atipică. Apreciata operă a lui Constantin Brâncuşi urmează să fie expusă, în curând, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", urmând ca, după o perioadă, opera să fie itinerantă în ţară şi va fi prezentată atât în muzee de artă, cât şi în galerii, a anunţat ieri ministrul Culturii, Corina Şuteu. Ministrul consideră că expunerea la Muzeul Satului va face ca lucrarea să ajungă la un public cât mai numeros şi mai divers. În ceea ce priveşte construcţia unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Şuteu a precizat că "un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii".

Crin Antonescu, consultant PNL

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, va rămâne "consultant" al partidului, a anunţat preşedintele partidului, Alina Gorghiu. "Mi-aş fi dorit tare mult să-l văd activ în politica românească, dar este o opţiune a domniei sale de a rămâne mai pe margine, cu aură de consultant politic. Este evident că i-am făcut invitaţia să candideze pe listele PNL. Este opţiunea dânsului, o respect. Merge mai departe cu sufletul la PNL", a declarat Gorghiu despre Crin Antonescu. Crin Antonescu a ieşit din prim-planul politic după ce a demisionat de la şefia Senatului. Antonescu a spus că nu îşi mai doreste să revină în politică.

JURNALUL NATIONAL

Monica Macovei nu şi-a plătit contractele din campania electorală

Sorin Avram, care a lucrat pentru Monica Macovei în campania electorală prezidenţială din 2014, o acuză pe aceasta că nu i-ar fi plătit contractul încheiat la aceea vreme şi mai mult şi a cumpărat o casă în Bucureşti. Avram face mai multe dezvăluiri pe facebook despre Monica Macovei şi banii subtilizaţi în campanie.

Reacţia lui Adrian Năstase după apariţia contractului cu Bechtel

Oana Zamfir a anunţat, în emisiunea de la Antena 3, că a intrat în posesia contractului pentru autostrada Transilvania, între statul român şi firma Bechtel. Adrian Năstase, cel care a semnat contractul, răspunde pe blog la principalele probleme ridicate de acest contract. "La emisiunea de vineri seara, dna Oana Stancu a anuntat ca, in sfarsit, a fost gasit contractul Bechtel. Chiar doua exemplare ale sale. Ma bucura foarte mult acest lucru. Daca insa nu este vorba de exemplarul ORIGINAL ci de copii existente in minister sau pe la diferite corpuri de control, atunci problema supusa instantei, referitor la disparitia exemplarului original, nu este rezolvata" scrie Adrian Năstase pe blog.

Achim Irimescu: Sunt magazine cu multe produse alimentare poloneze şi aproape nimic din România

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va finaliza până la finele anului, împreună cu producătorii, lista şi condiţiile pentru alimentele proaspete, care va completa modificările aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, întrucât la ora actuală inclusiv sucurile, energizantele şi zacusca pot fi trecute în această categorie. "Noi intenţionăm să discutăm cu producătorii şi să stabilim foarte clar care sunt condiţiile pentru produsele proaspete. Acestea vor fi incluse în Hotărârea de Guvern pe care trebuie să o adoptăm în şase luni de la aprobarea legii care modifică Legea 321/2009 ", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta a precizat că încă mai sunt magazine care au o prezenţă foarte slabă a produselor româneşti, în schimb predomină cele poloneze sau din alte ţări.

NATIONAL

Gabi Oprea isi trasese elicopter VIP!

"Hora" dosarelor penale prin care procurorii strang latul in jurul fostului vicepremier Gabi Oprea se face tot mai mare. Mai ales ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia National, o noua ancheta dezvoltata chiar de catre "Doi s' un sfert" poate exploda in orice clipa. Si asta dupa ce la serviciul secret al Internelor s-ar fi strans deja de-a lungul vremii nenumarate informatii "bomba" despre faptul ca Oprea ajunsese sa aiba pus in permanenta la dispozitie un taxi-elicopter VIP!

Cum isi bate joc IML de oamenii vii

Intr-o tara in care mai nimic nu merge bine, era oarecum firesc ca nesimtirea sa se ia mai ceva decat gripa aviara si sa infesteze si IML-ul Capitalei, acolo unde numai "pacientii" au ramas drepti. Mort-copt, daca n-ajungi in cinci zile, treaba ta. Esti major si vaccinat. In 2016, in Ro, nu exista nicio procedura civilizata care sa poata evalua gravitatea unui traumatism dupa, sa zicem, 10 zile de la impact. In alte tari se analizeaza fracture vechi de mii de ani, la noi nici cu omul viu nu fac fata. Daca tot nu se mai vede, de ce sa-si bata capul IMListii cu necazul tau... Si oricum, cine sa-I reclame, caci cei mai multi clienti de-ai lor sunt deja muti ca pestele.

PUTEREA

Vasile Dâncu vrea premier

Liberalii spun că se gândesc să îl susţină pe actualul prim-ministru, Dacian Cioloş, fără să fie nevoie ca acesta să se înscrie în partid. USR a anunţat că ia în calcul să se alăture PNL în susţinerea lui Cioloş, pe un program prezentat de premier. Dar iată că numai ce a declarat premierul că va lansa o platformă de principii pentru discuţii cu partidele privind "proiectele viitoare", că a apărut o nouă variantă, respectiv Vasile Dîncu, în prezent vicepremier "tehnocrat", dar apropiat PSD şi fost lider social-democrat. Acesta a acordat un interviu la Bloomberg, un organism respectat de presă, ca să dea greutate spuselor sale. Ba chiar Bloomberg l-a numit ca fiind primul candidat potenţial la funcţia de premier, în timp ce alţi concurenţi ar fi rămas în umbră.

Guvernul îşi anchetează propria instituţie de control. ANPC, moartă pentru consumatori

În urma unei audienţe obţinută de Asociaţia Pro Consumatori (APC), la care a participat şi secretarul general al Guvernului, a fost oprită elaborarea unei hotărâri a Executivului, prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar fi putut prelua o activitate a acesteia, finanţată de Uniunea Europeană. Este vorba despre cea mai veche organizaţie în domeniul protecţiei consumatorilor, Asociaţia Pro Consumatori (APC), iar miza demersului ANPC o reprezintă cele 100.000 de euro, pe care aceasta o obţine în proporţie de 60% de la UE, iar 40% de la Guvern.

ROMANIA LIBERA

Mihnea Motoc îl apără pe impostorul Gabriel Oprea

Ministerul Apărării refuză să facă publice datele referitoare la reactivarea lui Oprea cu gradul de colonel, în 2000, după şapte ani de rezervă. Activarea lui Oprea în 2000 a deschis drumul ilegalităţilor care l-au făcut pe fostul şef UNPR ge­neral. Acum aproape două săptămâni, pe 4 octombrie, în urma dezvăluirilor RL, ministrul Apărării lua o decizie în premieră în cazul gradelor lui Oprea: constituirea unei comisii de anchetă în minister. RL scrisese, pe 27 şi 29 septembrie a.c., că gradul de general cu o stea îi fusese acordat ilegal lui Gabriel Oprea.

Plătim şase miliarde de lei pe an pentru pensiile speciale

Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii au făcut publice, pentru prima oară, costurile pensiilor speciale, precum şi numărul de beneficiari. În total, bugetul de stat cheltuie circa 0,8% din PIB-ul României pentru acestea. Potrivit unui răspuns la o interpelare a deputatei PNL Andreea Paul, pentru plata pensiilor militarilor, bugetul de stat va aloca, în 2016, 5,4 miliarde de lei. Pentru pensiile speciale ale civililor, Ministerul Muncii are prevăzută suma de 541 milioane de lei. La un PIB estimat, pentru 2016, la circa 750 de miliarde de lei, cheltuielile cu pensiile speciale - circa 5,9 miliarde lei - înseamnă aproximativ 0,8%. Nivelul acestor cheltuieli bugetare - peste 1,4 miliarde euro - se apropie de ultimul cost estimat pentru autostrada Piteşti-Sibiu, de 1,6 miliarde euro.

ZIARUL FINANCIAR

Structura economiei se schimbă

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a rămas în august aproape de nivelul din iulie, în ciuda faptului că deficitul comercial a avansat cu 1 mld. euro. Situaţia arată că structura economiei se schimbă. Deficitul de cont curent a fost în august, potrivit datelor publicate de BNR, de 2,15 miliarde de euro, faţă de 2,11 miliarde de euro în iulie. Este un deficit echivalent a 1,2% din PIB-ul estimat la începutul anului de 746 de miliarde de lei (166 mld. euro). Prognoza de PIB a fost însă construită pe o creştere economică de 4,1%, în vreme ce toate datele arată că această creştere va fi în 2016 de 5%, ceea ce va face ca nivelul deficitului de cont curent în PIB să fie mai mic la final de an decât cel anticipat.

Vânzarea "la solduri" a acţiunilor OMV Petrom de către FP a adus randamente de 15%

Înstrăinarea unei participaţii de 6,4% din cadrul companiei OMV Petrom (SNP) a oferit şan­sa investitorilor mici de retail să marcheze un ran­dament de 15% într-o singură săptămână. Cea mai mare tranzacţie de pe bursă de anul acesta, vânzarea de către Fondul Proprietatea a 6,4% din acţiunile OMV Petrom, la "solduri", adică la un preţ mai mic decât cel din piaţă, pentru a-şi asi­gu­ra plasarea titlurilor, a dat posibili­ta­tea mi­cilor investitori, definiţi de un număr maxim de 1,5 mil. acţiuni subscri­se, să achi­ziţioneze un ase­me­nea pachet la un preţ de ofertă mai mic cu 3% sau 5% fa­ţă de preţul final stabilit la finalul operaţiunii.

Presiunea pe bănci din cauza conversiei creditelor în franci se vede şi pe bursă: BRD, minus 2,3%

Acţiunile BRD s-au depreciat cu 2,33% săptămâna trecută, la 10,9 lei, în timp ce Banca Transilvania a stagnat la 2,43 lei, iar analiştii vorbesc de faptul că băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în franci elveţieni. Proiectul de lege prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data semnării contractelor de creditare. Votul pentru aprobarea legii va avea loc marţi, 18 octombrie. "Legea conversiei creditelor în franci elveţieni va afecta puternic profitabilitatea băncilor", avertizează analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş. Iar acest lucru ar putea să influenţeze şi acţiunile băncilor listate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb