REVISTA PRESEI - 17.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Filiera Pinalti a curentat statul cu 20.000.000 de euro

Electrica a cedat fără licitaţie traderului de energie Rudnap din Serbia un contract de 200 de milioane de euro, la presiunile lui Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei. Rudnap a obţinut un profit de 20 de milioane de euro din această afacere. Energia hidro achiziţionată în acest contract are un preţ mai mic chiar decât cea pentru "băieţii deştepţi". Un export de energie din România către Serbia, în valoare de circa 200 de milioane de euro, a început în această vară. Protagoniştii acestei tranzacţii sunt Electrica SA, companie de stat, Ministerul Economiei şi o firmă sârbească, Rudnap, deţinută de Vojin Lazarevic.

Ar putea urma Traian Băsescu modelul Putin?

Şeful statului susţine că ar dori să se retragă din politică la finalul celui de-al doilea mandat. El a respins ipoteza preluării funcţiei de premier, după modelul Putin, scenariu avansat de "The Economist". Analiştii contactaţi de "Adevărul" au păreri împărţite în privinţa scenariului Băsescu-premier, dar nu cred în intenţia acestuia de a părăsi scena politică. În replică la o analiză publicată de revista, The Economist care avansa posibilitatea ca Traian Băsescu să preia modelul Putin, şeful statului a declarat că o astfel de variantă nu este plauzibilă, întrucât România nu se poate compara cu Rusia.

Sprijin de la PPE pentru Schengen

Liderii Partidului Popular European (PPE) au invitat ieri reprezentanţii din ţările UE îngrijorate pe tema Schengen să viziteze şi să evalueze Bulgaria şi România. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut Partidului Popular European sprijin pentru admiterea ţării sale şi a României la Schengen în martie 2011. Liderul popularilor europeni (cea mai numeroasă grupare politică din Parlamentul European), Wilfried Martens, a declarat, astăzi, pentru "Adevărul Europa", după întâlnirea cu şefii de stat şi de Guvern, că PPE a decis formarea unui grup care să se ocupe de "reţinerile unor ţări" cu privire la aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei.

Grecia: taieri de salarii pe tot frontul

Guvernul grec îşi va folosi pachetele de acţiuni în diferite companii listate la bursă pentru a se asigura că şi angajaţii acestora vor avea salariile tăiate, după modelul reducerilor decise deja în sectorul public. Parlamentul de la Atena a adoptat, miercuri, o lege care prevede tăierea salariilor din întreprinderile de stat cu 10%, pentru angajaţii care câştigă peste 1.800 de euro pe lună. Executivul vrea ca aceeaşi lege să fie impusă şi companiilor unde statul e acţionar majoritar sau chiar minoritar. "Guvernul nu are drept de decizie în companiile listate la bursă, dar intenţionăm, în următoarele zile, să trimitem o scrisoare conducerilor acestor întreprinderi publice unde statul are un pachet majoritar sau unul minoritar substanţial prin care să le invităm să ia măsuri comparabile", a declarat ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou.

CURENTUL

Dinel Staicu a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru că a refuzat patru

Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat ieri, de o instanţă a Tribunalului Bucureşti, la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Alături de el au mai fost condamnaţi fostul preşedinte al BIR, Ion Popescu (12 ani închisoare), fostul director al Direcţiei de creditare din BIR, Radian Răceală (6 ani de închisoare), şi un fost şef serviciu creditare din aceeaşi bancă, Viorica Duţu (6 ani închisoare). Fost miliţian care a devenit doctor în economia subterană, Dinel Staicu a fost implicat în numeroase afaceri cu iz penal, devalizarea BIR fiind însă greu de înghiţit de către procurorii DNA. Ca într-o poveste cu Garcea, se poate spune că Dinel Staicu a primit 12 ani de închisoare pentru că nu i-a convenit să facă doar patru.

Predoiu critică politizarea CSM-ului şi întregului sistem juridic

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat ieri în termeni duri întregul sistem de justiţie din România, acuzând cu precădere politizarea concursului de ocupare a funcţiilor din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM). Ministrul a mai invocat diverse probleme ale acestui aparat, respectiv deprofesionalizarea, lipsa de integritate, corupţia. El a mai recomandat CSM-ului reţinere cu privire la anumite decizii, printre care şi numirile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). "Cert este că Raportul Comisiei Europene din 20 iulie 2010 a subliniat importanţa de a se realiza în CSM o < tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal, respectând cerinţele legii privind eligibilitatea candidaţilor >.

Crin Antonescu, un vehicul politic în mâinile lui Felix

De vreo câteva luni bune, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, duce un război ascuns pentru reconfigurarea unei majorităţi capabile să pună în aplicare planul unei noi suspendări a şefului statului, după cea patentată cu succes în primăvara lui 2007. În fapt, miza ascunsă a unui asemenea scenariu are la bază instabilitatea politică menită să le creeze mogulilor de genul lui Sorinuş şi Felix posibilitatea de a acapara resurse importante în vreme de criză, după cum au procedat şi la începutul anilor "90. La rândul său, şeful statului a susţinut ieri într-un interviu acordat Hotnews-RFI că a intuit planul secret al liderului conservatorilor, arătând că Felix "a flămânzit" şi vrea să aibă acces la resurse, obiectiv pentru care şi-a găsit un "vehicul politic" în persoana liderului PNL, Crin Antonescu, interesat de demararea suspendării şi de schimbarea lui Emil Boc.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce firme şi-au luat banii de la stat?

Şase ministere au primit 1,22 miliarde lei din Fondul de rezervă al Guvernului, o mare parte din sumă fiind destinată plăţii datoriilor către agenţii economici, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. "Totodată, au fost suplimentate sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor autorităţilor locale, fiind alocate 86 milioane lei pentru susţinerea primăriilor la plata arieratelor", a mai spus Muntean. Cele şase ministere beneficiare sunt: Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Finanţelor, a declarat Ioana Muntean. Aproape jumătate din sumă, adică 593 milioane lei, este destinată plăţii arieratelor în domeniul transporturilor.

Mihai Chişu: Bursa, o instituţie de dezinteres naţional

Brokerul de la IFB Finwest speră ca autorităţile să se trezească în ultimul ceas şi să vină cu o gândire strategică. Listarea acţiunilor FP ar putea fi un alt declanşator care să reaprindă interesul pentru Bursă şi să atragă noi investitori. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă marcată de o lichiditate sporită faţă de media zilelor anterioare, cu un rulaj al pieţei regular de 12,61 milioane lei. Activitatea de tranzacţionare în creştere nu a condus însă la mişcarea cotaţiilor, oscilaţiile la nivelul indicilor fiind minore.

Atenţie! Trei sferturi din comercianţi vând carne alterată!

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au sancţionat 642 de operatori economici, dintre cei 854 verificaţi, cu peste 1 milion lei. Aproape 10 tone de alimente şi peste 450.000 metri de membrane naturale au fost retrase de la vânzare. Interesul scăzut al clienţilor faţă de produsele "de dulce" şi frica agenţilor economici de a nu rămâne cu marfa perisabilă prea mult timp pe stoc, îi determină pe aceştia din urmă să vândă produse alimentare care-i pot îmbolnăvi grav pe cei care le consumă. În urma controalelor efectuate la începutul lunii decembrie, la nivel naţional, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au retras de la vânzare aproape 10 tone de alimente şi peste 450.000 metri de membrane naturale, aplicând sancţiuni faţă de 642 de operatori economici (75%), dintre cei 854 verificaţi.

FMI: România a scăpat de eticheta de elev mediocru

Şeful FMI spune că următorul acord va include condiţii pentru noi reforme privind forţa de muncă, infrastructura şi investiţiile. România şi-a schimbat imaginea de "elev mediocru" după ce Guvernul a supravieţuit voturilor de neîncredere şi protestelor pentru a respecta cererile FMI privind reducerea cheltuielilor şi a numărului de angajaţi, a declarat şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks. "România avea reputaţia de a fi un elev destul de mediocru în privinţa finalizării reformelor, iar acest program a schimbat această imagine. Este văzută acum ca o ţară care a făcut eforturi enorme în pofida unei situaţii grele pentru a încheia reforme dificile, dar necesare", a spus Franks, într-un interviu acordat Bloomberg.

Miercuri, ultima zi de tranzacţionare a acţiunilor FP în regim extrabursier

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea la Depozitarul Central mai pot fi realizate până cel târziu miercuri, 22 decembrie, dată până la care CNVM va emite certificatul de înregistrare a valorilor mobiliare, ceea ce înseamnă că transferul titlurilor va fi reluat doar după listarea la Bursă. CNVM a aprobat joi prospectul de listare a acţiunilor Fondului Proprietatea şi a emis un atestat prin care societatea trebuie să publice prospectul de listare până marţi, 21 decembrie, pentru ca în ziua următoare instituţia să acorde certificatul de înregistrare a valorilor mobiliare. Odată cu emiterea certificatului, CNVM va dispune Depozitarului Central să sisteze înregistrarea tranzacţiilor cu acţiunile FP până la listarea societăţii la BVB. Data estimată pentru începerea tranzacţiilor la Bursă este 25 ianuarie. Conform unor surse care intermediază tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, operaţiunile se realizează în prezent la preţuri care variază în jurul nivelului de 0,48 lei/titlu, la mai puţin de jumătate din valoarea nominală de un leu.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea bătrânei ridicate cu tot cu maşină

Mărturiile rudelor femeii de aproape 90 de ani din Târgovişte întregesc tabloul nepăsării celor care ar trebui să facă ordine în ţară. O bătrână de aproape 90 de ani din Târgovişte, Georgeta Mihăilescu, a fost luată pe sus, miercuri, cu tot cu maşina în care se afla, şi purtată - cale de doi kilometri, pe o platformă auto - până la capătul oraşului, unde sunt depozitate automobilele ridicate de pe domeniul public. Timp de o oră şi jumătate, a fost ţinută în autoturism cu uşile închise, funcţionarii firmei care prestează serviciul ridicării maşinilor parcate neregulamentar în Târgovişte, nesinchisindu-se de prezenţa ei.

Mamele ameninţă statul cu greva fiscală

Deşi autorităţile nu prevăd efecte negative ale reducerii indemnizaţiei, părinţii vor să dea statul în judecată şi să renunţe la plata birurilor. Din nevoia de bani, dar şi pentru a-i determina pe părinţi să se întoarcă mai repede la locul de muncă, executivul a decis săptămâna trecută să acorde actuala indemnizaţie de creştere a copilului, de maximum 3.400 de lei pe lună, doar pentru un an, în timp ce persoanele care vor să stea totuşi doi ani acasă vor primi de la stat maximum 1.200 de lei lunar. Asta, după ce măsura din vară, de tăiere cu 15% a indemnizaţiei, a redus deja bugetele pentru aproape 200.000 de familii. Deşi reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că diminuarea "nu va afecta negativ dorinţa cuplurilor de a avea copii", executivul riscă să fie pus în situaţia de a face faţă unor reacţii "drastice" din partea părinţilor: "procese colective" şi "grevă fiscală".

Emil Boc s-a făcut mic în cazul "Ridzi"

Pentru a nu avea surprize la votul bugetului pe 2011 şi la moţiunile de cenzură, preşedintele PDL a închis ochii la decizia deputaţilor PDL în cazul "Ridzi".Emil Boc s-a spălat pe mâini în cazul "Ridzi". Cu bugetul pe 2011 aflat în dezbaterea parlamentului şi ameninţat de opoziţie cu două moţiuni de cenzură, şeful PDL nu a îndrăznit să-şi deranjeze colegii parlamentari. Nu i-a sancţionat, nici măcar nu i-a mustrat, după ce au votat pe dos cererile procurorilor DNA în ceea ce priveşte cazul "Ridzi". Emil Boc a ţinut doar o teorie despre nevoia redefinirii imunităţii parlamentare. "Vom avea o dezbatere foarte serioasă în PDL pe acest subiect şi în perspectiva congresului pe care îl vom avea, de a decide foarte clar ce facem în aceste situaţii", a comentat Boc.

Visul olimpic al lui Oprescu, apreciat de consilierii PDL

Propunerea edilului-şef de a organiza Olimpiada din 2020 în Capitală e considerată "bună" de aleşii locali. Aceştia se vor abţine însă de la vot până la consultarea Comitetului Olimpic. Deşi agreează ideea primarului-general Sorin Oprescu de a organiza la Bucureşti jocurile olimpice din 2020, consilierii locali democrat-liberali (majoritari în Consiliul General al Capitalei) se vor abţine, astăzi, să o voteze. Motivul: edilul-şef trebuie să le explice foarte clar cum se vor realiza toate investiţiile necesare pregătirii unui astfel de eveniment şi să se consulte, în acest sens, cu membrii Comitetului Olimpic Român (COR). "Nu putem vota o idee care a fost pusă pe hârtie fără consultarea Comitetului Olimpic Român, adică a celor abilitaţi să spună dacă se poate organiza un astfel de eveniment în Capitală", a susţinut consilierul general PDL, Horaţiu Ţica.

Ce împrumuturi au aleşii care au votat ordonanţa creditelor

Cu toate că unii dintre deputaţii membri în Comisia de buget, finanţe şi bănci au credite în valoare şi de sute de mii de euro, o treime dintre ei au lipsit de la votul pe Ordonanţa 50/2010. O bună parte dintre deputaţii care fac parte din Comisia de buget, finanţe şi bănci au credite, unele chiar de sute de mii de euro. Cu toate acestea, ei au dat un vot "de bine" băncilor, deoarece acestea trebuie să aibă profit, după cum spunea un oficial al BNR. Dacă toţi deputaţii PNL şi PSD+PC ar fi fost în sală, aşa cum ar fi trebuit, şi ar fi votat aşa cum s-au lăudat că o vor face, OUG 50/2010 ar fi putut fi adoptată într-o formă care să fi avantajat şi creditele în derulare. Prin absenţa lor, ei au dat mână liberă PDL şi UDMR să voteze ordonanţa cu amendamentul 95, cel care exclude contractele în derulare.

Fondatorul WikiLeaks e liber, dar rămâne monitorizat

Julian Assange va fi anchetat în libertate, a decis ieri o instanţă din Londra. Eliberat aseară, jurnalistul riscă să lupte însă pe două fronturi, SUA pregătind acuzaţii de spionaj împotriva lui. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis ieri eliberarea condiţionată a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, respingând apelul formulat de Parchetul britanic la decizia de punere în libertate a australianului, luată marţi de un tribunal londonez. Assange a fost eliberat aseară, după achitarea unei cauţiuni în valoare de 283.000 de euro şi va fi nevoit să poarte tot timpul o brăţară electronică pentru a facilita monitorizarea de către poliţie. Magistraţii de la instanţa superioară au mai modificat şi restricţiile de circulaţie impuse acestuia, mai exact ora după care Assange nu mai are voie să iasă din casă, precum şi condiţiile în care el trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secţie de poliţie. Jurnalistul se va retrage la o vilă situată la circa 200 de kilometri de Londra, unde, cel mai probabil, va petrece şi Crăciunul.

FINANCIARUL

Vom fi penultimii din Europa la creştere economică în 2011: doar 1,7%

Analiştii se aşteaptă la un avans modest, penultimul ca mărime din estul Europei. Contracţia economiei are cauze strict interne, generate de efectele negative ale politicii fiscale prociclice din ultimii ani. România este singura ţară membră UE din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) care va încheia anul 2010 cu o evoluţie a PIB în teritoriu negativ, de -2,5%. Dintre ţările baltice, doar Letonia va înregistra contracţie economică, însă mult mai mică decât în cazul nostru, de -0,9%, iar dintre aspirantele la Uniunea Europeană numai Croaţia va avea scădere, -1,5%. Nici în 2011 ţara noastră nu se va număra printre campioni, rezultatele economice menţinându-se printre cele mai slabe ţări din Est, cu o creştere de numai 1,7% din PIB, ceva mai bună doar faţă de cea a Croaţiei, de 1,6%.

Guvernul a majorat bugetul pentru asistenţa socială cu peste 3 mld. lei

Sunt constatate diferenţe între sumele estimate în două documente oficiale aprobate de Cabinetul Boc la interval de trei luni. Dezbaterile pe proiectul bugetului de stat sunt programate să înceapă luni în plenul reunit al celor două camere. Veniturile şi cheltuielile estimate prin bugetul de stat pe anul 2011 sunt diferite de cifrele publicate în strategia fiscal bugetară, pentru aceiaşi indicatori. Documentele au fost elaborate la mai puţin de trei luni distanţă. Încurajaţi probabil de rezultatele cuprinse în execuţia bugetară pe primele 10 luni ale anului, guvernanţii au prognozat un plus la încasări de 2,49 miliarde de lei. Cele mai mari diferenţe se înregistrează în privinţa veniturilor rezultate din TVA, cu un plus de trei miliarde de lei. În schimb, în cazul impozitului pe profit, din septembrie şi până în decembrie estimările "au pierdut" din vedere 2,35 miliarde de lei.

Sărăcia de la Transporturi, acoperită cu 600 mil. lei

Banii vor fi folosiţi pentru plata restanţelor, unele mai vechi de un an. Şase ministere au fost binecuvântate de guvernul Boc, care a decis suplimentarea bugetelor acestora cu 1,22 miliarde de lei pentru plata arieratelor. Banii provin din fondul de rezervă, dar aproape jumătate din sumă este destinată plăţii datoriilor către operatorii economici din domeniul transporturilor. Chiar şi în contextul în care, pentru anul viitor, CNADNR a scos la mezat 183,32 kilometri de autostradă, la preţ de 10.000 euro/metrul. Sub umbrela acordurilor cu FMI şi Banca Mondială, guvernul şi-a transformat, pentru şase din ministerele sale, fondul de rezervă în Moş Crăciun.

BNR va obţine un profit de 300 de milioane de euro. 80% se va duce la buget

Banca Naţională a României va contribui în acest an la bugetul de stat cu peste un miliard de lei, sumă care reprezintă 0,2% din produsul intern brut (PIB) din 2010, bani cu care s-ar putea plăti aproximativ 115.000 de pensii medii. Banca Naţională are un regim special de impozitare, câştigul fiind taxat cu 80%, şi nu cu 16%, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalţi contribuabili. "BNR nu este ca alte companii, trebuie să plătească un impozit pe profit de 80%. Dacă Ministerul de Finanţe a estimat venituri de un miliard de lei de la Banca Naţională în 2010, atunci aşa va fi", a declarat pentru "Financiarul" Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

GÂNDUL

Cei nouă bancheri care controlează lumea

În fiecare a treia miercuri a fiecărei luni, ei se întâlnesc în Manhattan pentru a controla piaţa instrumentelor financiare derivate, între care s-au numărat şi obligaţiunile garantate cu ipoteci insolvabile ("subprime"). Piaţa instrumentelor financiare derivate, socotite a fi fost o cauză majoră a crizei financiare din septembrie 2008, este controlată de nouă "iniţiaţi", care se reunesc în fiecare a treia miercuri a fiecărei luni în secret. Ei supervizează tranzacţii totale de mii de miliarde de dolari, a dezvăluit The New York Times (NYT). Provenind din managementul de vârf al unor giganţi bancari precum JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, aceşti bancheri au grijă să nu fie "spart" monopolul instituţiilor pe care le reprezintă asupra acestei pieţe. NYT a aflat de ritmul întâlnirilor, dar nu şi despre subiectele discutate.

Ministrul de Interne: Se va restructura Poliţia, "În loc să găsim poliţistul pe stradă, îl găsim pe sub un birou"

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, joi, că, în perioada următoare, va trece la o restructurare a Poliţiei, fiind posibile disponibilizări din rândul poliţiştilor şi jandarmilor şi a arătat că vrea ca poliţistul să fie în stradă şi să nu se mai ascundă în birou. "În perioada următoare voi trece la o reorganizare a Poliţiei, chiar la o restructurare", a afirmat Igaş, la dezbaterea bugetului MAI în comisiile parlamentare de administraţie. Traian Igaş a fost întrebat de un deputat PSD despre faptul că preşedintele Traian Băsescu a vorbit de reducerea personalului din sectorul bugetar, menţionând ajustări în Ministerul Finanţelor şi la MAI. Igaş a arătat că în fiecare an sunt 6.000 de absolvenţi pentru a intra în poliţie, iar necesarul este de 2.000, fiind un excedent de 4.000 de persoane anual.

Maşina preferată a românului - Volkswagenul second-hand de 7.500 euro. Vezi cât valorează autoturismul tău vechi pe piaţă

Autoturismele fabricate de producători germani sunt vedetele absolute ale pieţei româneşti. Au cei mai mulţumiţi proprietari, iar doritorii de maşină nouă le plasează pe primele locuri în topul achiziţiilor viitoare. Cei mai mulţumiţi posesori de automobil din România sunt deţinătorii de BMW. Marca germană ocupă primul loc în topul maşinilor care oferă cea mai mare satisfacţie conferită de raportul calitate-preţ. Peste 64% dintre cei care au un astfel de autovehicul sunt mulţumiţi de el în foarte mare măsură, potrivit unui studiu al auto.ro, realizat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown. Tot procente de peste 60% obţin în acest clasament şi mărcile Audi şi Mercedes. Modelul Logan al producătorului autohton Dacia ocupă poziţia a 12-a, doar 32,8% dintre cei care au o asemenea maşină declarându-se mulţumiţi de raportul calitate-preţ oferit.

România nu mai are specialişti. Lipsesc inginerii buni, iar şcolile de maiştri au fost desfiinţate

Din cota de 8.000 de autorizaţii de muncă pe care a avut-o România în acest an, cetăţenii din state terţe au solicitat la Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) doar 2.500 de autorizaţii de muncă. Dintre aceştia, doar câteva sute de ingineri. România se confruntă cu o lipsă a personalului calificat, multe dintre marile firme preferând să aducă forţă de muncă din străinătate, este de părere Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Iliescu: "Băsescu este incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit în toţi aceşti ani"

Ion Iliescu a răspuns astăzi acuzaţiilor formulate la adresa sa de către preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune difuzată miercuri, pe RRA, potrivit cărora "suntem aşezaţi pe un stat construit pe vremea FSN-ului, după chipul şi asemănarea domnului Iliescu". "Omul ăsta vorbeşte, care este incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit în toţi aceşti ani? Păi el vorbeşte în afara oricărei realităţi istorice şi nu înţelege lucruri elementare", a afirmat fostul preşedinte pentru gândul. El spune că, în esenţă, nici nu-l interesează astfel de "aprecieri descalificante pentru cel care le pronunţă". "Dar e trist că un asemenea om ocupă o funcţie de şef al statului. El încă nu a intrat în atribuţiunile fireşti, normale, constituţionale a ceea ce presupune să fii şeful statului".

Tăierea salariilor din BNR, o afacere proastă. În loc să câştige, statul a pierdut bani la buget

Prin tăierea salariilor din BNR statul a pierdut în contul contribuţiilor de pensie echivalentul a 1.500 de pensii medii pe economie, plătite lunar timp de şase luni. Măsura de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR nu a adus niciun beneficiu statului, ci chiar a dus la scăderea veniturilor din impozitul pe venit şi din contribuţiile sociale, susţine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Motivul e unul simplu: banca centrală nu are voie, prin lege, să vireze economiile rezultate în urma acestei măsuri către bugetul de stat.

JURNALUL NAŢIONAL

Noul stadion Naţional este aproape gata

Stadionul Naţional Lia Manoliu este gata în proporţie de 90%. Au mai rămas de finisat interioarele şi de fixat acoperişul. Momentan a fost instalată structura metalică, iar constructorii se pregătesc să întindă corzile care vor susţine cupola. Arena va fi inaugurată în primăvară, iar primul meci de fotbal va fi jucat în luna august, între România şi Argentina.

170 milioane de euro şi zero poduri reabilitate

CFR nu a reuşit să atragă fondurile UE, dar găseşte bani în vistieria statului. În urmă cu cinci ani, UE punea la dispoziţia României 170 milioane de euro pentru reabilitare de poduri şi tuneluri de cale ferată. 2010 a găsit CFR-ul în pragul colapsului, cu datorii de zeci de milioane la stat şi nici un cent din banii europeni investit în infrastructura feroviară. De curând au fost elaborate 9 cereri de finanţare pentru reabilitarea unor poduri. Ministerul Transporturilor speră ca anul viitor să contracteze lucrările. În răstimpul celor cinci ani, CFR a mai reuşit în schimb să întocmească nişte planuri şi proiecte. S-a făcut astfel o listă de priorităţi. Pentru asta am plătit, bineînţeles. Asocierea Prointec SA, Louis Ber-ger SA şi Consis Proiect Srl a fost cea care, în calitate de consultant, s-a ocupat de proiect. Astfel că, din 844 obiective (n.r. - poduri şi tuneluri) s-a ales o listă de priorităţi - 98 la număr.

ROMÂNIA LIBERĂ

Autostrada Bucureşti-Ploieşti s-a înfundat într-o curte

Lucrările de şantier pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti au fost deschise în 2007, iar prima "inaugurare" a fost anunţată pentru 2009. Nici până în prezent nu a început construcţia segmentului urban al autostrăzii, exproprierile nu sunt terminate, iar arheologii, din lipsă de bani, nu au încheiat cercetările. Autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3) nu va fi deschisă circulaţiei prea curând, deşi, rând pe rând, foştii miniştri ai Transporturilor şi guvernaţii au anunţat fie inaugurarea (încă din 2009), fie deschiderea paţială a unor segmente.

Lucrările se reiau în martie 2011

În prezent, muncitorii de pe şantierele viitoarei autostrăzi A3 se pregătesc să întrerupă lucrările, ca în fiecare perioadă de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute care împiedică desfăşurarea proceselor tehnologice. Dacă vremea va permite, lucrările de şantier vor fi reluate de la 1 martie 2011. În punctele de lucru, constructorii se plâng, în principal, de aceleaşi lucruri ca şi în perioada de începere a lucrărilor de şantier: lipsa finanţărilor şi întârzierile la plată.

Asasinarea României, de Cristian Câmpeanu

Anul 2010 a fost anul în care România trebuia stabilizată şi pregătită pentru recuperare. În schimb, politicienii i-au picurat sistematic otravă în perfuzii. În anul care e pe cale să se încheie, România trebuia să oprească de urgenţă sângerarea bugetară care risca să o aducă în colaps şi să încerce să se pregătească cât mai bine pentru un efort de recuperare cât mai rapidă. Guvernul trebuia să reducă drastic mai întâi cheltuielile administrative, iar cea mai bună metodă era reducerea cu până la o treime a birocraţiei de stat. Abia într-o a doua etapă ar fi trebuit să urmeze o reducere consistentă a numărului de bugetari. Reforma pensiilor şi legea salarizării unice ar fi trebuit adoptate la începutul anului, când guvernul proaspăt instalat ar fi avut mai multă autoritate şi ar fi generat o opoziţie mai slabă.

Cum a ajuns Al Qaeda în cea mai dificilă situaţie din existenţă

Statele Unite şi aliaţii lor au reuşit să ţină în frâu talibanii aproape pe tot teritoriul afgan, dar progresul rămâne "fragil şi precar", arată un raport remis preşedintelui american, Barack Obama, în care se face bilanţul unui an de la promovarea noii sale strategii în regiune. Raportul, comunicat presei de Casa Albă, evidenţiază succesele militare în fiefurile talibanilor, relevă întărirea forţelor afgane de securitate şi slăbirea reţelei Al Qaeda. Este un bilanţ nuanţat şi prudent privind "importante progrese" în Afganistan, pentru că veştile bune de la Casa Albă rămân temperate de recunoaşterea dificultăţilor grele care persistă în teren: militare şi politice.

Cum a descoperit Valvis apa "cea mai pură din lume"

Miliardarul Jean Valvis, elveţianul grec care a venit sărac în România acum 15 ani, dar cu un doctorat de la Sorbona în buzunar, a descoperit în Bucovina un izvor de apă minerală despre care afirmă că e "cea mai pură din lume". Acest slogan puternic pentru "Aqua Carpatica" e o declaraţie de război făcută cremei apelor minerale: Evian, Vittel, San Pellegrino, Contrex şi Volvic. Fondatorul "La Dorna", Jean Valvis, vrea să-i dea Angelinei Jolie cu 10 dolari sticla, să bea "apă virgină" de pe Valea Bistriţei, unde-a copilărit o vreme Ion Creangă. Ca nu cumva vacile muntenilor să polueze cu nitraţi "cea mai pură apă din lume", omul de afaceri a cumpărat 20 de hectare din versantul estic al muntelui din care izvorăşte apa, pe care le-a împrejmuit cu gard. Valvis a procedat întocmai ca firma Nestle cu sursa de apă a mărcii Vittel, când a observat că exploatările agricole intensive au dus la infiltrarea pânzei freatice cu nitraţi.

Larry King, la căderea cortinei

Larry King, veteranul realizator de televiziune,a pus capăt aseară emisiunii pe care orealizează la postul CNN de peste 25 de ani. Jurnalistul în vârstă de 76 de ani va colaboraînsă în continuare cu prestigiosul post TV,urmând să modereze din când în când anumite ediţii speciale. Emisiunea "Larry King Live" a intrat în Guinness Book of World Records, fiind considerată cel mai longeviv talk-show TV moderat fără întrerupere de aceeaşi persoană. Fiind şi difuzată în acelaşi interval orar, emisiunea a făcut practic parte, vreme de un sfert de veac, din vieţile tuturor americanilor, intrând în folclorul urban.

România, privită brusc cu optimism

AŞTEPTĂRI. Indicele de încredere în şansele de redresare a României, cel mai bun din Europa Centrală şi de Est. Analiştii financiari cred că România are şanse mari să treacă pe creştere în următoarea jumătate de an. Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în decembrie, România devenind ţara cu cele mai bune perspective din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW şi grupul austriac Erste. Indicele ZEW privind aşteptările analiştilor pentru economia României a crescut cu 8,8 puncte faţă de noiembrie, la 40,4 puncte. Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele a pierdut 8,7 puncte, până la 22,7 puncte, indicând o evaluare mai precaută a experţilor financiari consultaţi. În funcţie de perspective, România este urmată de Slovacia (33,3 puncte), Croaţia (26,8 puncte) şi Polonia (26,2 puncte).

ZIARUL FINANCIAR

Gigantul american GE pleacă de pe piaţa locală a serviciilor financiare

GE Money le vinde turcilor de la Garanti afacerile din România pe leasing, consumer finance şi ipotecare. Americanii de la GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-au hotărât să plece din România după cinci ani în care au investit peste 100 mil. euro, dar fără rezultate vizibile. Retragerea se face prin vânzarea către partenerii turci de la Garanti a participaţiei de 30% din GE Garanti Bank, plus pachete similare în instituţiile financiare nebancare Motoractive (leasing), Ralfi (consumer finance) şi Domenia (credite ipotecare). "Motivul pentru care ne retragem din acest parteneriat este legat de strategia globală a GE", a spus Dmitri Stockton, preşedintele GE Capital Global Banking.

Oficial doar 100.000 de români câştigă peste 1.000 de euro net pe lună

Cel puţin 100.000 de români au salarii nete mai mari de 1.000 de euro pe lună (4.300 lei), adică 2,3% din cei 4,3 milioane de salariati, potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) pe baza numarului de asigurari de la finele lunii septembrie. In pofida recesiunii care a subtiat veniturile, numarul salariatilor care au avut castiguri nete de peste 1.000 de euro a urcat cu 1.800 comparativ cu vara anului de boom economic 2008.

Ruşi de la Siberbank se interesează de achiziţia operaţiunilor Volksbank din Est

Banca rusească Siberbank intenţionează să cumpere divizia Volksbank responsabilă de operaţiunile derulate pe pieţele din Europa de Est, scrie Bloomberg. Volksbank urmează să vândă pachetul de acţiuni de 51% pe care îl deţine în cadrul diviziei Volksbank International, pentru care speră să obţină 2 miliarde de euro. Germanii de la DZ Bank şi franzezii de la Groupe BPCE şi-au anunţat la rândul lor intenţia de a renunţa la pachetele de acţiuni de 24,5% fiecare pe care le deţin în cadrul Volksbank International. Tranzacţia face parte din campania de restructurare prin care creditorul austriac încearcă să renunţe la activele ce nu sunt considerate esenţiale, după ce în timpul crizei economice a primit injecţii de un miliard de euro de la stat.

Ultimele 4 zile de vânzare "la gri" pentru acţiunile FP

Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), realizate prin intermediul Depozitarului Central, mai pot fi încheiate până cel târziu miercuri, 22 decembrie, când Fondul va intra oficial sub autoritatea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi a legislaţiei pieţei de capital. "Din 22 decembrie se va pune capăt unei perioade gri din istoria Fondului, cu tranzacţii la limita legalităţii", a spus Lorand Kralik, comisar în cadrul CNVM. Comisia a aprobat ieri prospectul de listare a fondului şi, până cel târziu 22 decembrie, va emite un certificat pentru acţiunile Fondului prin care le va califica drept valori mobiliare, statut care nu permite transferul acestora decât pe o piaţă reglementată şi transparentă. Tranzacţiile vor fi reluate în momentul listării la Bursă, programată pentru data de 25 ianuarie 2011.

BRD este recomandată de străini ca una dintre cele mai ieftine bănci

Bursa a stagnat joi, într-o piaţă în care unii investitori au vizat cu precădere acţiunile BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5) şi Erste (EBS), astfel că aceste titluri au asigurat 81% din lichiditatea de 15,3 milioane lei. Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat în jurul orei 11:15, când au fost transferate aproape 200.000 de titluri. Toate operaţiunile cu acţiunile băncii au cumulat 6,8 milioane lei, iar cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 12 lei, preţ cu 0,84% peste ultima cotaţie de miercuri.

FP a câştigat 2,4 mld. lei din schimbarea modului de evaluare a activelor

Trecerea la standardele internaţionale de evaluare a adus un plus de 2,4 miliarde de lei (560 mil. euro) activelor Fondului Proprietatea care au urcat până la 15,9 miliarde de lei (3,7 mld. euro) la finele lunii noiembrie. Valoarea activului net pe acţiune, unul dintre principalele repere pentru investitori, a ajuns la 1,15 lei, cu doar două luni înaintea listării la Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea fondului este astfel cu aproape 18% mai mare faţă de luna precedentă, când activele erau evaluate la 13,5 mld. lei (3,14 mld. euro), acea evaluare fiind făcută pe vechile reguli impuse de CNVM, care se aplică şi în cazul SIF-urilor. Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoarea însumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 28 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Restul de 55 sunt societăţi închise. Cum bursa a scăzut cu peste 3% în noiembrie, iar cea mai mare parte a participaţiilor listate din portofoliu s-au depreciat, avansul de aproape 18% în active nete se datorează modului diferit de evaluare a participaţiilor deţinute la companiile nelistate.

Până şi bogaţii bancheri de pe Wall Street fac economii de sărbători

S-a dus extravaganţa Crăciunului de anii trecuţi, când bancherii de top de pe Wall Street îşi permiteau luxul să-şi îmbarce întreaga familie într-un avion particular şi să pornească spre plajele de pe insula St. Barts sau spre pârtiile de schi din Aspen. Anul acesta de sărbători unii bancheri aleg rutele comerciale pentru a ajunge la destinaţiile lor de vacanţă, conform unor brokeri din domeniul transportului aerian. Cei care încă nu au renunţat totuşi la avioanele private preferă să-şi împartă avionul cu persoane necunoscute pentru a reduce costurile. Unii sar chiar peste mesele de la bord, în condiţiile în care o masă pentru patru persoane costă cel puţin 1.000 $, scrie The Wall Street Journal. "Îmi spun < ne aducem singuri prânzul >. Nu au renunţat la lux, însă vor să primească tot ce e mai bun pentru banii pe care îi cheltuie", a declarat Ricky Sitomer, directorul companiei de transport aerian privat Blue Star Jets.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb