REVISTA PRESEI 17.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 decembrie 2015

REVISTA PRESEI 17.12.2015

ADEVARUL

Taxa pe muzica din autocare şi scumpirea RCA îi scot pe şoferi în stradă

Transportatorii rutieri de persoane protestează joi, la Guvern, din cauza scumpirii explozive a RCA, dar şi pentru că li se cere plata retroactivă a drepturilor de autor aferente difuzării de muzică ambientală în maşini. Câteva mii de transportatori veniţi din toată ţara, majoritatea cu autocare, microbuze şi autobuze, sunt comasaţi în zona centrală a Capitalei încă de la primele ore ale dimineţii pentru a participa la un megaprotest în faţa Palatului Victoria. Printre revendicările lor se numără limitarea scumpirii RCA, eliminarea de la 1 ianuarie 2016 a supraaccizei la carburanţi, dar şi renegocierea unei surprinzătoare taxe pe muzica difuzată în maşini. Transportatorii rutieri anunţă că vor protesta în faţa Guvernului României, între orele 10.00 şi 15.00. Protestul este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu cinci federaţii şi asociaţii patronale din domeniul transporturilor.

Parlamentarii şi-au clădit pensiile speciale pe o minciună sfruntată

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adoptată marţi de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, s-a născut dintr-un argument mincinos. Pe scurt, aleşii au susţinut în expunerea de motive că, spre deosebire de un simplu angajat, legea nu le recunoaşte sporurile de conducere sau de vechime adăugate la salariul normal, deci pensia lor va fi mai mică tocmai pentru faptul că a fost calculată doar în funcţie de salariul de bază. Argumentul este demontat chiar de Statutul deputaţilor şi al senatorilor, adică legea care reglementează tot ce ţine de bucătăria internă a Parlamentului. "Adevărul" vă prezintă detaliat interpretarea parşivă pe care aleşii au dat-o Codului Muncii, dar şi metoda de calcul prin care au ajuns să-şi dea pensii speciale de până la 6.000 de lei.

Legea anti fumat: cum s-au descurcat alte state cu aplicarea interdicţiei şi care este rolul social al fumatului

Legea anti fumat a pus România pe jar. Încă de marţi, ziua în care a fost adoptată de Parlament, legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise a stârnit reacţii vehemente. Pe de o parte, nefumătorii salută noua lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise, în timp ce în tabăra fumătorilor oamenii sunt revoltaţi de trecerea legii de Parlament: "Nu poţi să te duci într-un club sau un restaurant fără să nu fumezi", sunt de părere aceştia. Printre susţinătorii legii se numără şi premierul Dacian Cioloş, care ieri a dat asigurări că legea va fi aplicată imediat după promulgare. După anul 2000, mai multe companii de consultanţă au făcut studii care să arate ce impact vor avea legile antifumat în cazul industriei restaurantelor. Înainte de aplicarea actelor normative, studiile arătau că impactul din piaţă va fi unul negativ. Însă, după ce legile au intrat în vigoare, indiferent de ţara care a adoptat această măsură, nu au fost observate efecte care să aibă impact negativ în piaţă.

Regele Asfaltului, dezvăluiri la Curtea Supremă: cum îşi încasa banii de şpagă Darius Vâlcov

Omul de afaceri Theodor Berna, care controlează societatea comercială Tehnologica Radion, a fost audiat ieri timp de patru ore de magistraţii Curţii Supreme, într-unul dintre dosarele fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Theodor Berna este unul dintre principalii denunţătorii din acest caz de corupţie. El a arătat că îşi menţine declaraţiile date la DNA şi a dat detalii inedite despre cum a fost negociată mita, cum se dădeau banii şi ce primea în schimb. Firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552,15 de lei.

Saxo Bank: Zece previziuni scandaloase pentru anul 2016

Euro, Brazilia şi petrolul ar putea fi câştigătorii anului 2016, potrivit unui raport Saxo Bank, care analizează zece evenimente improbabile, subapreciate, care ar putea avea consecinţe semnificative asupra peisajului financiar. "Ne apropiem de finalul paraliziei de paradigmă ce a dominat reacţia politică la criza financiară globală. Relaxarea cantitativă şi alte forme de intervenţie au eşuat. China este în tranziţie, iar tensiunile geopolitice sunt mai complexe ca niciodată. Costul marginal al banilor creşte, la fel şi volatilitatea şi incertitudinea. În acest context am stabilit previziunile acestui an", a declarat, Steen Jakobsen, Saxo Bank. "Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank rămân un exerciţiu în găsirea a zece idei relativ controversate şi fără legătură între ele care ţi-ar putea răsturna universul investiţiilor. Previziunile controversate stârnesc imaginaţia clienţilor şi alimentează o dezbatere continuă; exact acest proces al dezbaterilor şi al gândirii anti-turmă este cel care se află la baza tradiţiei de acum stabilite a Saxo de a încerca să atragă atenţia asupra lucrurilor de neînţeles", a mai adăugat el.

Preţurile de acasă: Care sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe oferte de pe piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară a luat o gură de oxigen în 2015. Şi asta o arată estimările companiilor de consultanţă care au făcut studii în piaţă. De la începutul anului s-au consemnat lună de lună atât creşteri ale preţurilor, cât şi ale volumelor vândute. Diferenţele de preţ au fost relativ mici, iar pe anumite segmente, mai ales la periferie, marjele de negocieri au fost destul de mari, iar preţurile pentru toate buzunarele. Preţul mediu calculat de consultanţi, pentru întreaga ţară a fost de circa 700 de euro pe metru pătrat, chiar dacă în anumite zone cu dezvoltare mai accentuată preţurile au fost mai mari, cum este exemplul Clujului, unde metrul pătrat construit s-a apropiat şi de 1.000 de euro, în vreme ce în Bucureşti a urcat în unele cazuri şi la 1.200 de euro pentru metru pătrat.

Prietenia ruso-austriacă funcţionează netulburată: OMV se pregăteşte să cedeze două rafinării către Gazprom

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, pregăteşte rafinăriile sale din Austria şi Germania pentru un posibil schimb de active cu gigantul rus Gazprom, în schimbul acestora urmând să primească un sfert dintr-un zăcământ din Siberia, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Sunt vizate rafinăriile de la Schwechat - de lângă Viena şi Burghausen - din Bavaria, care vor fi externalizate într-o companie separată, pentru a permite participarea ruşilor la acţionariat. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru ca autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom. OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a decis care sunt activele care ar urma să fie oferite în mod concret de OMV către Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Ioan Niculae, lăsat de DNA fără avere. Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile

Aflat în spatele gratiilor, miliardarul Ioan Niculae a avut parte de o nouă lovitură. Procurorii DNA i-au pus sechestru pe o bună parte din avere, în dosarul în care este acuzat că ar fi mituit mai mulţi miniştri pentru ca aceştia să promoveze legi care să îi favorizeze afacerile. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost scos, miercuri, din Penitenciarul Găeşti, unde execută din aprilie o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD", dar nu pentru că e eliberat, ci pentru a fi dus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Acolo, procurorii i-au făcut o surpriză neplăcută: i-au adus la cunoştinţă că a fost inculpat în dosarul în care este suspectat că ar fi intenţionat să cumpere bunăvoinţa unor miniştri pentru ca afacerile lui să prospere şi mai mult. În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, omul de afaceri Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, şi Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Trading.

BANCHERUL

Decizie istorica a Fed-ului american: dobânda de referinţa la dolar creste cu un sfert de punct, la 0,5%, pentru prima data după aproape un deceniu

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a decis majorarea dobânzii de referinţa cu un sfert de punct, la 0,5%, "o decizie istorica", după cum a declarat şefa instituţiei, Janet Yellen, in cadrul unei conferinţe de presa, care marchează finalul perioadei de recesiune de aproape un deceniu de dupa marea criza financiara izbucnita in 2008. Yellen a precizat ca majorarea de dobânda rămâne una "foarte redusa", care deşi va duce la oarecare creştere a dobânzilor la credite, acestea vor rămâne in continuare la niveluri foarte mici. "Ceea ce trebuie sa înţeleagă americanii din aceasta decizie este încrederea pe care o avem in revenirea economiei si o îmbunătăţire substanţiala a pieţei muncii", a adăugat ea. Decizia de majorare a dobânzii, luata in unanimitate de conducerea Fed-ului si anticipata de analişti, a fost justificata de o îmbunătăţire substanţiala a condiţiilor de pe piaţa muncii, care alături de inflaţie este in responsabilitatea băncii centrale americane, spre deosebire de băncile centrale din Europa, inclusiv Romania, care răspund doar de stabilitatea preturilor.

BCR devine a noua banca dispusa sa acorde credite doar cu buletinul, dar cu salariul verificat la ANAF

BCR este a noua banca, după Idea Bank, ING, Raiffeisen, BRD, Banca Românească, Banca Transilvania, CEC Bank si Credit Europe Bank (doar in cazul cardurilor de credit) care anunţă ca acorda credite doar cu buletinul, dar cu verificarea veniturilor in baza de date a ANAF. Asociaţia Romana a Băncilor (ARB) şi ANAF au încheiat anul trecut un protocol de colaborare prin intermediul căruia băncile pot verifica veniturile solicitanţilor de credite persoane fizice şi situaţiile financiare ale persoanelor juridice (cu acordul solicitantului). Obiectivul constă în eficientizarea activităţii de creditare şi reducerea incidenţei fraudelor bancare care au la baza documente falsificate, in condiţiile in care peste 90% din fraudele bancare au la bază documente false privind veniturile, potrivit reprezentanţilor ARB. Sunt 28 de bănci semnatare, iar proiectul este operaţional din semestrul I 2015, precizează ARB. BCR estimează că timpul de acordare a unui credit va scădea cu 60%, după încheierea protocolului de colaborare cu ANAF.

CURENTUL

Publicitarii solicită preşedintelui să nu promulge legea care interzice reclamele radio-tv la medicamente

Disperaţi că pierd sume imense de bani, publicitarii prin vocea Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România consideră că proiectul legislativ prin care se interzice publicitatea la medicamente în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune reprezintă o limitare nejustificată a accesului la informaţie. Adoptarea proiectului de lege de către Parlamentul României este cu atât mai surprinzătoare cu cât Guvernul României, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Comisiile de specialitate (sănătate şi media) din cele două Camere au recomandat respingerea acestuia. Privitor la conţinut, intenţia legiuitorului de a restrânge accesul la informaţie prin interzicerea comunicărilor TV şi radio contravine menirii sale de a acţiona în interesul cetăţeanului. În logica acestui proiect de lege, ne putem aştepta oricând ca Parlamentul României să justifice, în numele binelui public, îngrădirea accesului la informaţii, limitarea şi chiar cenzurarea fluxului de informaţii din orice domeniu. UAPR solicită Preşedintelui României retrimiterea acestui proiect legislativ în Parlament.

Turma - de Tia Şerbănescu

Încolţiţi de păstori, vânătorii au zbârcit-o şi când au dat s-o dreagă: Dragnea a declarat că-i va cere preşedintelui să nu promulge legea şi s-o retrimită la Parlament. Alo, şefu', trezirea! Legea e promulgată. Tăriceanu a cerut şi el guvernului să dea OUG pentru modificarea legii. La Palatul Victoria însă, alţi câini, altă rasă: "guvernul nu poate modifica prin OUG o lege iniţiată de parlament". Aiurea! Dacă vrea, poate. Până la urmă - urma scapă turma - s-a dat OUG pentru amânarea articolelor pe care fostul şef SRI Costin Georgescu le considera un puci în trepte: atacul la câini duce la reducerea numărului de oi care duce la scăderea cantităţii de brânză şi de carne ceea ce scade siguranţa alimentară şi atacă siguranţa naţională. Corect. Din fandaxie dai în ipohondrie şi de-acolo direct în prostie. Corupţia nu ucide singură. Are doi complici infailibili: minicuna şi prostia. Scăpaţi de ciobani, aleşii au votat o lege drastică anti-fumat. Asta-i bine. Barem când fură în spaţii închise, hoţii să nu mai şi fumeze. Ca-n America unde Mark Twain nota cândva: de când am citit ce dăunător e fumatul m-am lăsat de citit.

EVENIMENTUL ZILEI

Generalul Vlad Iulian, fostul şef al Securităţii, confirmă Lovitura de Stat

"Atât generalul Guşă, cât şi subsemnatul nu făceam parte din ceea ce s-a numit cel mai adesea conspiraţie" . S-a încercat, folosindu-se tot felul de provocări şi tertipuri, crearea unor conflicte grave între Securitate şi Armată, astfel încât să tragă unii în ceilalţi". În cadrul Conferinţei "1989 - Adevăr şi Manipulare, organizată la sfârşitul lunii octombrie de Universitatea Constantin Brâncuşi - Târgu Jiu, generalul Iulian Vlad a făcut în premieră o serie de dezvăluiri de maximă importanţă, cu privire la o serie de evenimente majore din perioada în care s-a desfăşurat ceea ce încă mai numim Revoluţia din Decembrie 1989

Lupta cu Daesh Stat Islamic: maxima complicaţie pe teren în Siria şi Irak

Marea întrebare a momentul rămâne de ce Daesh, autointitulată Stat Islamic, mai supravieţuieşte astăzi când este ţinta tuturor coaliţiilor posibile din lume? Coaliţia anti-ISIL, care conţine peste 60 de state, cuprinde statele occidentale şi statele Golfului (Turcia tocmai s-a retras după incidentul cu avionul rus). O nouă coaliţie Islamică anti- teroristă a fost semnată la Riad, în Arabia Saudită, luni, acolo unde s-a raliat şi Turcia, coaliţie salutată de SUA. Iar Rusia îşi are propria coaliţie pro-şiită, cu Iranul, guvernul şiit al Irakului, guvernul allawit al lui Bashar al Assad şi Hezbollahul libanez pro-iranian. Ei bine, prea multe coaliţii - eventual antagonice, pe liniile războiului sectar suniţi-şiiţi, prea multe interese, cele mai multe divergente, prea multe nuanţe au făcut ca fiecare dintre aceste coaliţii să nu fie neapărat formula unei alianţe depline, cu interese clare. Chiar şi ultima întâlnire de marţi de la Moscova Kerry-Lavrov, dublată de primirea la Vladimir Putin, chiar dacă "a apropiat poziţiile", în termeni diplomatici, a păstrat diferenţe majore de poziţie între SUA şi Rusia.

Klaus Iohannis şi-a atins scopurile în primul an de mandat

Preşedintele a spus, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, că aşteaptă de la Cabinetul Cioloş o guvernare responsabilă, dar şi creştere economică reală, care să se simtă în buzunarele cetăţenilor. Spre diferenţă de anul trecut, în discursul din faţa Parlamentului, Klaus Iohannis a înlocuit "România lucrului bine făcut", sloganul său de campanie, cu "România educată". Acesta este noul proiect de ţară pe care preşedintele ar vrea ca factorii politici şi societatea civilă să şi-l asume. Înainte ca parlamentarii să plece în vacanţa de Crăciun, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să marcheze, ieri, împlinirea unui an de la preluarea mandatului de şef al statului printr- un discurs în plenul reunit al celor două Camere. Privind retrospectiv, punctul esenţial îndeplinit de Klaus Iohannis a fost acela al unei politici "fără scandal". În ultimul an, dincolo de câteva conflicte cu fostul premier Victor Ponta, Klaus Iohannis a fost un preşedinte paşnic.

JURNALUL NATIONAL

Jaf de 10 miliarde de euro din vistieria statului

Controalele Curţii de Conturi din ultimii ani şochează prin amploarea prejudiciului creat bugetului de stat tocmai de către instituţiile statului. Vorbim de prejudicii de peste 10 miliarde de euro, adică jumătate din suma împrumutată de România de la finanţatorii externi (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană) în 2010. Şi totul nu este decât vârful aisbergului. Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, inspectorii instituţiei au constatat ca instituţiile statului au produs anul trecut un prejudiciu bugetului de stat estimat la aproximativ două miliarde de euro. O sumă care echivalează cu cea atrasă de România de pe pieţele internaţionale în luna octombrie a acestui an prin vânzarea de obligaţiuni. Topul marilor risipitori - Ministerul Educaţiei Naţionale a cheltuit 855.360 lei pentru studii de prefezabilitate pentru proiecte care ulterior au fost abandonate; - Ministerul Mediului a aruncat pe geam 140.372 lei pentru studii de prefezabilitate care au rămas încuiate în sertar; - Ministerul Afacerilor externe a plătit 86.091,96 lei anul trecut pentru un studiu de prefezabilitate abandonat ulterior; - Academia Română a "investit" 18.699,72 lei în studii de prefezabilitate pentru proiecte născute moarte.

Premiul Dacian Cioloş atacă pensiile nesimţite ale parlamentarilor

Senatorii şi deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. "Din punctul meu de vedere pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema veniturilor pensionarilor. În rest, Parlamentul este suveran, este cel ales de români şi nu cred că Parlamentul trebuie să dea seama în faţa Guvernului, ci în faţa alegătorilor, în primul rând", a spus miercuri premierul Dacian Cioloş

NATIONAL

Se coace binomul Băsescu - Macovei!

Daca ar fi sa iei ultimele declaraţii publice ale lui Traian Băsescu si ale Monicăi Macovei, cel puţin cu privire la activitatea Justiţiei si a serviciilor secrete, aproape ca ai putea baga mana in foc ca nu exista doua personaje politice mai greu de pus de aceeaşi parte a baricadei. Fie si pentru faptul ca, in timp ce fostul şef al statului dă de pământ cu structurile din sistem, pe care le acuza constant de abuz in serviciu, europarlamentarul care pozează in "doamna de fier" a Justiţiei critică, in schimb, pretinsa "moliciune" a celor implicaţi in lupta anticorupţie. Si, totuşi, cei doi se pare ca au cel puţin un punct in comun. Este vorba despre lobby-ul, uneori de-a dreptul fulminant sau chiar desantat pe care au început sa-l facă pe lângă ambasadele statelor occidentale la Bucureşti, in special pe lângă cea americana, împotriva nu neapărat a unor politicieni, dar, mai nou, chiar a unor nume grele din sistem.

DNA, interesata de relaţia dintre Răzvan Burleanu si Mihai Rotaru?

Conform statutului FRF din 2011, aflat in vigoare si astăzi, un club nu poate promova intr-un eşalon superior decât după trei ani de la afilierea la Federaţia Romana de Fotbal. Ca sa poată promova CSU Craiova in Liga 1 (club înscris direct in Liga 2 din momentul in care a fost înfiinţat!), FRF a dat un nou statut, in 2014, in care a eliminat interdicţia de promovare după trei ani. Noul statut se afla in prezent spre validare la instanţele de judecata, conform legii sportului. Tribunalul Bucureşti a avizat noul statut, dar, in data de 14 decembrie, Curtea de Apel l-a trimis spre reanalizare primei instanţe. Totuşi, nu este exclus ca DNA sa fie interesata de acest caz, mai ales ca Mihai Rotaru, finanţatorul CSU Craiova, este un client recent al procurorilor anticorupţie, care l-au acuzat intr-un dosar al retrocedărilor ilegale.

Profesorul Mencinicopschi le-a tras clapa procurorilor DNA

Soţia profesorului Gheorghe Mencinicopschi a înaintat actele de divorţ iar Judecători a admis cererea de partaj. Pe scurt, jumătate din casa din Otopeni a celor doi va ieşi de sub sechestru si va intra in posesia fostei neveste. Judecătoria Buftea a aprobat acum câteva zile cererea de partaj a casei din Otopeni a familiei Mencinicopschi, formulata de Doina, soţia aflata in proces de divorţ cu celebrul nutriţionist, acum aflat la închisoare. "Admite in principiu cererea formulata de reclamanta... Au calitate de coproprietari ai masei partajabile reclamanta si paratul fiecare in cota de 1 din dreptul de proprietate. Cu drept de apel odată cu fondul. Acorda termen in continuare la data de 08.02.2016, pentru când se vor cita pârţile", se arata in decizia judecătorilor. Astfel, profesorul le-a cam tras clapa procurorilor DNA, dar si ANAF-ului, reuşind sa salveze o parte din avere...

PUTEREA

Ciobanii au deranjat interese suspuse

Societatea Ornitologica Română ilustrează pericolul reprezentat de câinii ciobăneşti pentru păsări, cu... o vulpe moartă. Pentru iubitorii de animale şi pentru orice om de bună credinţă este limpede că, dacă reprezentanţii oierilor ar fi fost consultaţi înainte de adoptarea modificărilor la Legea vânătorii, s-ar fi ajuns la o soluţie acceptabilă de ambele părţi. Modificările au fost introduse la iniţiativa unor parlamentari precum Kelemen Attila, de la UDMR şi Florin Iordache, de la PSD, vicepreşedinţi în Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, având interese divergente cu ale păstorilor. Întrucât ciobanii au fost ignoraţi de la distanţă de parlamentari, dar temuţi când s-au apropiat la câteva sute de metri, la doar câteva zile după ce Legea vânătorii a fost adoptată şi promulgată de Preşedintele Iohannis, este, iată, răs-modificată prin ordonanţă de urgenţă, în sensul că aplicarea prevederilor referitoare la numărul câinilor se amână până pe 25 aprilie 2016. Ce va fi mai încolo, vom vedea.

Războiul comunicatelor. Miting în Capitală cu 9 mii de participanţi: Cine se teme de transportatori

În urmă cu o săptămână, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri a solicitat aprobare pentru o adunare publică de două ore în Piaţa Constituţiei pentru data de 15 decembrie. Ei au primit acceptul Primăriei Capitalei, dar protestul lor nu s-a văzut. Numărul persoanelor anunţate era de 500. În aceeaşi zi, 10 decembrie, Primăria Capitalei anunţa că nu a avizat mitingul de protest pentru 7 mii de vehicule, urmat de un marş prin oraş a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi (CATAR). Ulterior, după mai multe întâlniri, comunicatele COTAR şi ale Primăriei Capitalei se băteau cap în cap. COTAR spunea că a a fost autorizat mitingul, primăria spunea că a respins cererea. Timp de câteva zile, am asistat la un război al comunicatelor dintre COTAR şi Primăria Capitalei. Miercuri, în jurul orei 11.00, Primăria Capitalei anunţa că a respins solicitarea transportatorilor pentru protestul din 17 decembrie. Principalul motiv invocat de primarul general interimar era blocarea oraşului.

ROMANIA LIBERA

Un an cu Klaus Iohannis preşedinte. Cum arată "România lucrului bine făcut"

La un an de zile după ce a devenit preşedinte, Klaus Iohannis a "bifat" principalele solicitări ale propriului electorat: înlocuirea lui Victor Ponta din funcţia de premier şi promulgarea legii votului prin corespondenţă. Însă, schimbarea premierului nu a fost rodul acţiunilor şefului statului, ci al manifestaţiilor de stradă. În schimb, sprijinul opiniei publice nu a fost suficient în cazurile care nu au depins direct de Iohannis. Noua legea a votului prin corespondenţă are numeroase lipsuri, iar promisiunea că parlamentarii nu vor mai face scut în faţa colegilor cu probleme penale a fost realizată doar parţial. Şeful statului consideră că reconstrucţia încrederii în clasa politică este marea miză a anului 2016, fiind nevoie de o schimbare profundă, în condiţiile în care între politic şi societate nu e voie să existe o prăpastie.

Analiză: Legătura dintre economia românească şi intrarea Chinei în BERD

Investitorii chinezi ar putea fi stimulaţi să investească în Europa de Est, inclusiv în România, ca urmare a acceptării Chinei în acţionariatul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acceptat intrarea Chinei în acţionariatul său. Acesta pare să fie un nou pas în îndeplinirea ambiţiilor autorităţilor de la Beijing de extindere a influenţei internaţionale a ţării. Ce presupune această mişcare de pe piaţa internaţională pentru ţara noastră? "În acest moment nu se poate distinge o influenţă directă asupra României a deciziei de a accepta China în acţionariatul BERD, dar în general, dacă banca cu sprijinul Chinei va avea mai multe resurse, va investi mai mult şi în ţara noastră. De altfel, România este o destinaţie importantă pentru BERD", a precizat, pentru România liberă, analistul economic Aurelian Dochia. Acesta spune că este vorba despre o mişcare care are o importanţă politică şi care arată, pe de o parte, interesul Chinei pentru zona europeană, iar pe de altă parte, interesul Europei şi al BERD de a aduce mai aproape capitalul chinezesc.

ZIARUL FINANCIAR

Cum s-a schimbat agricultura din judeţul Sălaj în mandatul de comisar pentru agricultură al lui Dacian Cioloş?

Judeţul Sălaj are cu 25% mai puţine bovine, cu 8% mai puţine porcine şi cu 14% mai multe oi astăzi faţă de 2007, interval în care actualul premier al României, Dacian Cioloş, care s-a născut şi a copilărit în Sălaj, a fost cinci ani comisar european pentru agricultură şi a administrat un buget total de 50 de miliarde de euro pe an pentru dez­voltarea agriculturii în Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, producţia de grâu a judeţului a scăzut cu 13%, cea de porumb a crescut cu 18%, iar cea de cartofi cu 48%. Bugetul de 50 mld. euro pe an gestionat de Cioloş în calitate de comisar european pentru agricultură reprezintă circa o treime din bugetul anual al Uniunii Europene. Din această sumă, în judeţul Sălaj au ajuns 165 mil. euro, ceea ce plasează judeţul pe locul 18 în topul celor care au atras cele mai multe fonduri europene prin aşa-numitul Program Naţional de Dezvoltare Rurală.

România a produs 4,1 mil. hl de vin anul acesta, cu 40% mai puţin faţă de maximul din 2009

România este al 13-lea cel mai mare producător de vin de la nivel mondial, după ce producţia de anul acesta s-a apropiat de 4,1 milioane de hectolitri, cu un avans de 9% comparativ cu 2014. Totuşi, piaţa locală a pierdut teren în ultimii ani în contextul în care producţia s-a redus cu circa 40% comparativ cu 2009. Jucătorii din piaţă spun însă că în următorii ani am putea vedea o revenire, pe fondul intrării pe rod a unor noi suprafeţe cu viţă-de-vie şi pe fondul unor creşteri ale pieţei locale şi ale exporturilor. "Există într-adevăr o scădere a producţiei în ultimii ani, aceasta putând fi pusă pe seama restructurării masive a plantaţiilor româneşti. Au fost defrişate podgoriile vechi, cu producţie mică, şi au fost replantate vii moderne, care au sau vor avea o producţie mare la hectar. O parte din aceste vii au intrat deja pe rod, altele urmează să o facă în următorii 2-3 ani, când vom vedea şi o creştere a producţiei", spune Mihaela Tyrel de Poix, cea care deţine astăzi producătorul de vinuri S.E.R.V.E., în portofoliul căruia se află branduri precum Vinul Cavalerului, Terra Romana sau Cuvee.

Ce a adus bun şi ce a adus rău politica ultra relaxată a Fed

Efectele dobânzilor ultra mici prin care Rezerva Federală americană a încercat să scoată economia SUA din criză au depăşit spaţiul nord-american, unde au impulsionat mai ales bursele, au adus revoluţia gazelor şi petrolului de şist, au ajutat companiile mici şi mijlocii să investească şi să facă angajări şi pe deţinători de ipoteci să-şi refinanţeze cu uşurinţă creditele. De pierdut au avut pensionarii care şi-au plasat economiile în obligaţiuni şi depozite şi societatea în general pentru că relaxarea cantitativă a Fed a acentuat inegalitatea la nivelul distribuirii veniturilor. În lumea emergentă, dobânzile aduse aproape de zero în SUA au destabilizat prin intrări masive de capital şi ulterior, după ce SUA şi-au arătat intenţia de a înăspri politica monetară, prin retragerea capitalului, anumite pieţe. Europa de Est, datorită legăturilor strânse pe care le are cu zona euro, a fost izolată de şocurile prin care Fed a zăpăcit lumea emergentă. Din contră, ţările est-europene au reprezentat insule de calm în aceste turbulenţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb