• ADEVARUL
• 26 de ani de la alegerile din Duminica Orbului. Localele din iunie cad în aceeaşi zi de sărbătoare
Alegerile locale din acest an cad în Duminica Orbului, a cincea duminică de la Paştele ortodox. Precedentul este constituit de primele alegeri libere, parlamentare şi prezidenţiale, din 20 mai 1990, când aproape 86% din alegători l-au votat pe Ion Iliescu preşedinte. Mai mult, partidul condus de acesta, Frontul Salvării Naţionale, a obţinut 67,53% din voturi, ceea ce le-a permis să aibă o majoritate confortabilă în Parlament. Duminică Orbului e ziua care aduce aminte de una din minunile lui Iisus Hristos, şi anume, redarea vederii unei persoane. Potrivit textelor biblice persoanei căruia i-a fost redată vederea a fost luminată şi sufleteşte, fiind făcută să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă în jurul său.
• Traian Băsescu îl acuză pe Vasile Blaga de trădare: A încercat să mă vândă lui Geoană în 2009
Fostul preşedinte Traian Băsescu îl acuză pe fostul lider PDL Vasile Blaga că l-a trădat atât la Referendumul de demitere din 2007 şi din 2012, cât şi la alegerile prezidenţiale din 2009. Un fan de pe Facebook l-a provocat pe Traian Băsescu să vorbească despre motivele pentru care a ajuns să fie cu Vasile Blaga din parteneri în cei mai aprigi duşmani. "Evenimentele din vara lui 2012 nu se puteau întâmpla fără complicitatea neoficială a buldogului", i-a spus un internaut lui Traian Băsescu. În replică, fostul preşedinte a vorbit despre suspiciunile sale privind trădarea lui Vasile Blaga în momente importante din viaţa sa politică. "Da, probabil dumneavoastră ştiţi şi despre discuţia de la Craiova din 2007 cînd Blaga şi alţi lideri PD mă vindeau lui Tăriceanu înainte de referendumul de suspendare, dar şi despre discuţiile lui Blaga cu Hurezeanu şi alţii din Herăstrău, cînd între turul unu şi doi al prezidenţialelor din 2009 încercau să mă vîndă lui Geoană şi PSD-ului.
• Marine Le Pen, liderul FN salută intrarea lui Marian Munteanu în lupta pentru Capitală
Preşedintele partidului Frontului Naţional, Marine Le Pen, consideră că intrarea în cursa electorală pentru Primăria Capitalei a unui candidat cu profilul lui Marian Munteanu e o dovadă că în tot mai multe ţări partidele optează pentru persoane care au un discurs naţionalist. Mai mult, Le Pen salută demersul PNL de a-l desemna pe Munteanu candidat pentru Bucureşti, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru "Adevărul". Liderii partidelor naţionaliste europene din mai multe ţări, în frunte cu Marine Le Pen, s-au întâlnit, sâmbătă, la Sinaia, pentru cânta prohodul proiectului european, în contextul crizei migranţilor, atentatelor teroriste şi asecensiunii forţelor politice radicale de dreapta. Ei au venit la invitaţia europarlamentarului Laurenţiu Rebega, membru al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţilor, reprezentanţii unor partide ca Frontul Naţional din Franţa sau Liga Nordului din Italia.
• Piedone rămâne în cursa pentru Primăria Sector 4. Instanţa a respins contestaţiile victimelor din Colectiv
Cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul tragediei din Colectiv, Piedone are cale liberă spre un nou mandat de primar al sectorului 4. Judecătorii au înlăturat ultima piedică în calea candidaturii edilului demisionat, contestaţiile victimelor tragediei din Colectiv la candidatura lui Piedone fiind respinse. În urmă cu cinci luni, Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar al sectorului 4, îşi punea cenuşă în cap, anunţând că demisionează şi renunţă la politică, în urma acuzaţiilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, care i-au fost aduse de procurorii DNA în dosarul tragediei de la Colectiv. Tulburat, fostul ospătar îşi cerea scuze victimelor incediului. Cristian Popescu Piedone a uitat după doar patru luni şi jumătate acele momente şi a revenit tonificat în politică.
• Lupta Occidentului cu ruşii naşte monştri în Balcani
Liderii din Balcani profită, de fapt, de actuala situaţie geopolitică. În contextul crizei ucrainene, priorităţile americanilor au devenit extinderea NATO şi prevenirea sau minimizarea influenţei Rusiei în regiune, mai ales în Serbia şi Muntenegru. În aceste condiţii, Djukanovic şi Vucic au devenit interlocutori preţioşi. De asemenea, criza refugiaţilor a transformat Macedonia într-un important stat de frontieră, astfel că Uniunea Europeană trece cu vederea atitudinea autorităţilor de la Skopje, întrucât Macedonia împiedică intrarea refugiaţilor în UE pe ruta balcanică. În plus, atenţia oficialilor UE este distrasă de probleme interne legate, de pildă, de zona euro şi de posibila ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar. Iar autocraţii din Balcani se folosesc de legăturile lor cu SUA şi UE în special pentru a-şi submina adversarii politici pe plan local. În absenţa unei opoziţii puternice, menţinerea lor la putere este ca şi asigurată.
• Florin Jianu este noul preşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor
Vineri, 15 aprilie 2016, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a ales o nouă structură de conducere în cadrul Convenţiei Naţionale. Noul preşedinte al organizaţiei este Florin Jianu, cel care a deţinut anterior funcţia de preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (2008-2016) şi de Ministru al IMM-urilor (2014), se arată într-un comunicat al patronatului. "Perioada 2012-2016 a reconfirmat statutul CNIPMMR de confederaţie patronală reprezentantivă la nivel naţional cu un impact major asupra funcţionalităţii şi performanţei economiei naţionale. Am ferma convingere că această evoluţie va continua şi în decursul următorilor 4 ani sub leadership-ul noii echipe de conducere", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR.
• Helmut Kohl: Europa nu poate deveni "o nouă casă" pentru migranţi
Fostul cancelar german Helmut Kohl a apreciat că Europa nu poate deveni "o nouă casă" pentru migranţi, criticând astfel politica promovată de Angela Merkel în acest domeniu, deşi nu a făcut referire în mod direct la aceasta. Comentariile fostului cancelar, citate de cotidianului german "Tagesspiegel" în ediţia sa de duminică, sunt făcute în prefaţa în limba maghiară a celei mai recente cărţi pe care a semnat-o - "Aus Sorge um Europa" ("Din grijă pentru Europa", în trad.). Marţi, Helmut Kohl urmează să aibă o întâlnire cu premierul ungar, Viktor Orban, un adversar înverşunat al politicii "uşilor deschise" promovate de actualul cancelar german, Angela Merkel. "Europa nu poate deveni o nouă casă pentru milioanele de oameni din întreaga lume care au probleme urgente", a afirmat Helmut Kohl. Fostul cancelar subliniază că soluţia în cazul crizei migratorii "nu se află în Europa", ci "în regiunile în cauză".
• BANCHERUL
• Garanţiile de stat pentru creditarea IMM-urilor au scăzut cu 40%, in timp ce Prima Casa creste in acelaşi ritm
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) ar fi trebuit anul trecut sa-si schimbe numele in Fondul de Garantare a Creditelor Prima Casa, întrucât numărul garanţiilor pentru finanţarea firmelor a scăzut la fel de mult cum au crescut creditele ipotecare. Astfel, daca in 2015, FNGCIMM a aprobat pentru creditarea IMM-urilor un număr de 8.400 garanţii, cu o valoare garantată de peste 2,5 miliarde lei, in 2015 garanţiile au scăzut cu aproape 40%, la doar 5.300, in valoare de 1,5 miliarde lei, conform datelor furnizate de FNGCIMM, la solicitarea Bancherul.ro.
• Banca Românească, a şasea banca împotriva căreia s-a emis o decizie definitiva privind îngheţarea cursului CHF/RON
Banca Românească, deţinută de banca grecească National Bank of Greece (NBG) este a şasea bancă împotriva căreia o instanţă de judecată a emis o decizie definitivă prin care este obligata să îngheţe cursul de schimb al francului elveţian (CHF) la nivelul din data acordării unui credit in CHF, înainte de criza din 2008, când cursul era in jur de 2 lei, la jumătate fata de cel din prezent. Banca Românească a fost data in judecata de către o clienta, Aczberger Elena Dalida, mai întâi la Judecătoria Târgu Jiu, unde banca a câştigat, însă a pierdut in faza de apel, la Tribunalul Gorj. Alte decizii definitive prin care instanţele de judecata au stabilit îngheţarea cursului la data acordării creditului au mai fost pronunţate împotriva Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Bancpost si Raiffeisen Bank.
• CAPITAL
• Darea în plată resetează piaţa imobiliară
Semnele de revenire ale sectorului imobiliar sunt puse în umbră de noua lege adoptată de Parlament, care dă motiv băncilor să închidă robinetul creditării. Cea mai dezbătută iniţiativă legislativă a primit, a doua oară, girul parlamentarilor cu doar un singur vot împotrivă. Bucuria clienţilor supraîndatoraţi ar putea fi amânată dacă legea va ajunge pe masa Curţii Constituţionale. Aşa cum de altfel, reprezentanţii bancherilor au cerut. Între timp instituţiile de credit pregătesc oferte imposibil de accesat pentru românii care încă mai speră să îşi cumpere o casă. Bancherii ameninţă că avansul de până la 50% va deveni regulă în următoarele luni. De altfel, presiunile sunt mari, şi vin şi din partea unor oficiali ai Comisiei Europene care au trimis scrisori Guvernului avertizând că ar putea aduce consecinţe grave în sistemul bancar. Constructorii îşi refac calculele şi încearcă să se regrupeze la noile reguli. Frica cea mai mare este că preţurile vor cădea din nou din cauza lipsei cererii.
• De ce au omorât politicienii CDS-urile, barometrul riscului datoriilor suverane?
CDS-urile - Credit Default Swap - sunt considerate o asigurare împotriva falimentului unei ţări. Dar după "cutremurul" din Grecia şi "replica" din Cipru au încetat să mai fie căutate. De ce? Băncile şi investitorii care s-au asigurat au văzut că rămân de pe urma grecilor continentali şi insulari cu pierderi pe care nu şi le pot recupera pentru că Troica FMI-UE-BCE a avut grijă ca cele două state să nu se declare în faliment. Totuşi, într-o anumită măsură e şi vina investitorilor. Dacă în locul CDS-urilor ei ar fi ales TRS-urile - Total Return Swap - ar fi scăpat. TRS-urile sunt produse care te asigură împotriva pierderii de pe urma unei anumite emisiuni de obligaţiuni, înscrisă clar într-un contract, nu de faliment în general, precum CDS-urile. Dar oricum ar fi, decredibilizarea CDS-urilor face să nu mai existe un instrument de apărare împotriva riscului sistemic. Iar fără niciun semnal tras de pieţe, economiile se pot bloca fără preaviz.
• Chinezii care vor să facă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, inculpaţi în SUA pentru furt de tehnologie
Grupul chinez cu care statul român a semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia reactoarelor de la Cernavodă este acuzat de autorităţile americane că ar fi încercat să obţină, ilegal, tehnologie americană pentru a produce substanţe nucleare în afara SUA. CGN este o companie nucleară uriaşă chinezească, iar de interes pentru România este faptul că este singura companie cu care statul roman negociază construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. În luna noiembrie 2015, societatea de stat Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat un Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică /CNE/ Cernavodă.
• CURENTUL
• DNA lămureşte de ce Tăriceanu a rămas corigent şi repetent în tinereţe
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu are coeficient de inteligenţă incert. Necunoscând dacă acesta i-a fost vreodată măsurat nu putem să analizăm decât informaţiile publice apărute până acum, respectiv foaia matricolă din liceu. Notele de 4 şi 5 erau cele mai des întâlnite. De exemplu în clasa aXIa, în afară de Limba Franceză unde a obţinut media 8,66, de Educaţie Fizică şi Purtare, ambele cu 7,33 şeful Senatului abia reuşea să treacă anul. In legătură cu acuzaţiile lui Tăriceanu cum că DNA face ilegal publice date din dosare, DNA a explicat după câteva ore Revistei 22: "În cursul urmăririi penale, în conf. cu art. 92 şi 93 Cod procedură penală, şi alte persoane în afara celor audiate, respectiv avocaţii părţilor cât şi ai subiecţilor procesuali (suspect, inculpat, parte civilă, parte responsabilă civilmente, parte vătămată) au dreptul de a asista şi de a fi încunoştiiţate cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală (inclusiv audieri de martori), au dreptul de a consulta dosarul, de a depune cereri şi memorii".
• România nu va participa la JO la gimnastică
O zi tristă pentru gimnastica românească. Fetele noastre nu s-au putut califica România la Jocurile Olimpice. Prea puţin, prea timorate şi cu presiunea calificării deasupra capului, au ratat. E prima dată după 1968 când România nu va avea echipă la Jocurile Olimpice. Au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu. Cătălina Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă dar a ratat la sărituri (12,333), iar Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733). Nici băieţii nu s-au calificat. Ultima dată când echipa masculină a ratat prezenţa la Jocurile Olimpice a fost în 1984.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CCR în faţa unei decizii istorice: Alegeri în două tururi! | România lui Cristoiu
Sîmbătă, 16 aprilie 2016, la ora 11.20 Tribunalul Bucureşti a admis două excepţii de neconstituţionalitate cerute de candidatul independent la Primăria Bucureşti, Liviu Avram. Prima excepţie se referă la articolul 50, aliniatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, prin care candidaţii independenţi trebuie să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul celor înscrişi pe liste. A doua excepţie se referă la articolul 101, aliniatul 2 din aceeaşi Lege, prin care se impune scrutinul într-un singur tur. Tribunalul Bucureşti a admis cele două excepţii şi a decis trimiterea lor la CCR. Curtea Constituţională a României e sesizată legal în chestiunea celor două articole şi obligată să se pronunţe în regim de urgenţă. De ce sîmbătă, 16 aprilie 2016, poate intra în Istoria României? Pentru că sîmbătă, 16 aprilie 2016 s-a finalizat cu succes prima etapă dintr-un Proces invocat de toată lumea: Sesizarea CCR cu privire la constituţionalitatea alegerilor într-un singur tur.
• CNADNR dă o gaură de 350 milioane de euro la bugetul de stat
Începând din ultima zi a anului trecut, 31.12.2015, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România(CNADNR) s-a lăsat, cu bună ştiinţă, absolut descoperită în faţa unei perspective catastrofale pentru bugetul de stat: pierderea a 837.983.137,33 lei şi 165.555.062,65 euro, adică a peste 350.000.000 euro, din pricina unui gol premeditat de reprezentare juridică la arbitrajele în care Compania este parte. Arbitrajele în care Compania este implicată au rolul de a soluţiona litigiile dintre Companie şi antreprenorii străini cărora li s-au încredinţat lucrări la autostrăzile şi drumurile din România, sau dintre Companie şi consultanţii străini contractaţi pentru supravegherea (dirigenţia) lucrărilor. Arbitrajele tranşează litigii în care pretenţiile antreprenorilor sau consultanţilor se ridică, de regulă, la sume cuprinse între sute de mii şi zeci de milioane de euro. Pentru reprezentarea Companiei în astfel de cauze, aşa cum este şi firesc, CNADNR apelează la case de avocatură specializate în acest domeniu, iar acestea sunt mai puţin de zece la nivel naţional.
• Când s-a întâlnit ultima oară Marian Munteanu cu preşedintele Klaus Iohannis
Marian Munteanu, candidatul din partea PNL pentru primăria Capitalei a spus în direct la România TV când a discutat ultima oară cu preşedintele României, Klaus Iohannis. "Am vorbit cu Iohannis în urmă cu 8-9 luni. Am avut onoarea sa fiu primit la Cotroceni. Klaus Iohannis a dorit sa ştie părerea mea cu privie la chestiuni legate de societate. Întâlnirea cred ca a durat 30 - 40 de minute. A fost pentru prima data cand am avut ocazia sa-l cunosc. Cred ca e un om în care poti avea incredere. Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze că îl interesează situaţia din societate şi că vrea să fie mediator între stat şi societate", spune Marian Munteanu, potrivit România TV. Totodată, Munteanu este de părere că toate acuzaţiile care i s-au adus în ultima perioada reprezintă reacţia celor care le este teamă că nu vor mai ajunge la bucatele de la Primăria Bucureşti.
• Meleşcanu: Agenţii Black Cube au ajuns aproape de ceva dureros
Sâmbătă, invitat la Antena 3, fostul şef al SIE a declarat că agenţii Black Cube au acţionat legal în România, apreciind că cercetările acestora "au ajuns aproape de ceva dureros" şi că "vom afla" despre ce e vorba. El a insinuat că cei doi s-ar fi lăsat reţinuţi în mod deliberat. "Este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autorităţile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, aşa cum ei au afirmat. Nimeni nu a spus nu oficial, pe surse a existat o reacţie de la Administraţia Prezidenţială, dar nivel înalt poate însemna şi altceva", a explicat Teodor Meleşcanu. De asemenea, el a apreciat că arestarea celor doi agenţi ai Black Cube la Bucureşti nu înseamnă "mare lucru" şi a sugerat că aceştia s-au lăsat prinşi. "Ei puteau să ia datele de pe mail de oriunde, nu trebuiau să vină în România, în casino", a precizat Meleşcanu.
• Traian Băsescu: Există o sectă a securităţii naţionale care vrea să împingă românii spre naţionalism extremist
Traian Băsescu a fost prezent duminică seară în studioul România TV, unde a vorbit despre situaţia actuală de pe scena politică, despre alegerile locale din vară şi despre candidatura sa la Primăria Capitalei, dar şi despre o "sectă a securităţii naţionale" care, potrivit spuselor sale, are "creierele" la SRI şi "executantul" în DNA, dar are ramificaţii inclusiv în guvern şi în toate instituţiile cu putere de decizie din România. Traian Băsescu a declarat că este alarmat de apariţia unui candidat precum Marian Munteanu la Primăria Capitalei la fel de mult cum îl îngrijorează apariţia tot mai multor partide cu doctrină naţionalistă şi naţionalist-extremistă. Fostul preşedinte a apreciat că acest fapt este un rezultat al politicii "zdrăngănitului de cătuşe", impusă de DNA şi pusă la cale, spune Băsescu, în birourile SRI. Băsescu: "Decizia mea privind candidatura e luată, dar îmi permit să o anunţ mai târziu".
• JURNALUL NATIONAL
• Fotbalul îi leagă pe toţi, de la Timişoara la Ploieşti
Finanţarea echipelor de fotbal cu bani de la bugetele locale a înfundat primari din toată ţara. De la Timişoara la Ploieşti şi de la Târgu Mureş la Buzău, reţeta sportului finanţat din bani publici are acelaşi scenariu. Edilii "pasionaţi" de fotbal au ajuns să dea cu subsemnatul în dosarele procurorilor DNA. Unii au fost deja condamnaţi, alţii au ajuns după gratii din pasiune pentru culori. Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este ultimul edil intrat pe lista lungă a aleşilor locali care pătimesc la propriu "din dragoste" pentru fotbal. La începutul lunii, Ciuhandu a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu finanţarea defunctei Politehnica Ştiinţa Timişoara, fosta echipă patronată de Marian Iancu. DNA susţine că, în 2008, fostul edil a încălcat legea care reglementează posibilitatea finanţării cu bani de la bugetul local a societăţii comerciale care administra echipa de fotbal. Ciuhandu ar fi semnat un aşa-zis "contract de asociere" pe baza căruia echipa de fotbal ar fi primit anual, timp de trei ani, suma de 9 milioane de lei de la Consiliul Local.
• Bulgaria are planuri pentru racordarea României la reţeaua europeană de gaze
Preşedintele bulgar Plevneliev a prezentat la Forumul de Securitate Globală de la Bratislava şi in convorbirile cu preşedintele Slovaciei o serie de proiecte energetice care ar permite racordarea sud estului Europei la reţeaua de transport gaze continentală. Agenţia Novinite a menţionat în context reuniunii grupului de la Visegrad că proiectele vizate sunt EASTRING , avansat de Slovacia care poate sa suplinească o eventuala închidere de către Rusia a traseului prin Ucraina şi VERTICALGAZ,LUCRARE CE AR UNI reţelele din GRECIA SI ROMANIA PRIN BULGARIA. La Forumul de la BRATISLAVA, din Romania au participat ministrul de Externe Lazar Comănescu, fostul ministru Bogdan Aurescu şi Dumitru Prunariu .
• Inspectorii antifraudă devin 007 de Paşte
Inspectorii de la Direcţia Anti Fraudă din ANAF se visează mai ceva decât faimosul agent american Eliot Ness, care i-a venit de hac naşului Al Capone, sau decât celebrului agent 007 din firmele cu James Bond. Aceştia au demarat o acţiune menită să combată evaziunea fiscală în timpul Sărbătorilor de Paşte denumită sugestiv Helios, adică Soarele. În mitologia greacă Helios era o divinitate solară, închipuită ca un tânăr frumos şi puternic, un zeu care vede şi aude tot. Se pare că aşa se văd cei peste 1.550 de inspectori antifraudă , având în vedere titlul alegoric dat acestei misiuni de amploare. Inspectorii vor opri TIR-urile în trafic pentru a verifica documentele de provenienţă a mărfii şi pentru a vedea dacă acestea corespund cu cele declarate la frontieră.
• NATIONAL
• De la "marţea neagră" li se trage: "Parlamentul pifanilor"
"Vechea garda" a clasei politice pare hotărâtă sa ajungă mai bine la "Beciul domnesc", decât sa predea frâiele Puterii. Dar, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, va creste exponenţial presiunea asupra politicienilor "pătaţi" de a nu-si mai forţa norocul cu o noua accedere in Parlamentul României, a lor sau a "pupilelor" politice. Adică a aleşilor folosiţi strict pe post de "yesmani", pentru a asigura buna funcţionare a maşinilor transpartinice de votat. Deşi a trecut ceva vreme de atunci, pare ca "marţea neagră", deşi eşuată, a fost perceputa ca un veritabil "dus rece". Prin care naivii care credeau că, gata, Romania a si devenit o tara curată si in care corupţia nu mai este una generalizată si-au dat seama că, prin voturile parlamentarilor, aceasta stare se poate schimba radical, într-o singura zi. Aşa că, acum, există informaţii că parlamentarii nu fac decât sa tragă ponoasele pentru acea "marţea neagră", cea care ar fi determinat strategia de "resetare" a structurii viitorului Parlament.
• DIICOT, după chipul si asemănarea DNA!
Raluca Prună pare a fi in grafic cu "foaia de parcurs" pe care avizaţii susţin că ar fi primit-o la instalarea in fruntea Ministerului Justiţiei. Tocmai a fost aruncat pe piaţă proiectul de modificare a Legii de organizare a DIICOT, din care se poate trage o singura concluzie: structura anti-mafia va ajunge "clona" DNA. Mai mult chiar, iniţiaţii sistemului zic că transformarea DIICOT-ului va fi una totală, cat se poate de complexă si care ar putea dura, deloc întâmplător, aproape trei ani de zile. Numărul total al modificărilor aduse Legii nr. 508/2004 de funcţionare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este unul uriaş, însă cea mai mare miza o are doar, după cum a afirmat Raluca Prună, "înfiinţarea unei structuri in interiorul DIICOT similara politiei judiciare a DNA".
• Armata cumpără 300 de tancuri si 50 de lansatoare de rachete
Ministerul Apărării Naţionale ia in calcul achiziţionarea a 276 tancuri, care să fie folosite cel puţin pentru următorii 20 de ani. Totodată, se doreşte achiziţionarea a 54 lansatoare de rachetă cu sisteme GPS de ultimă generaţie. MApN mai are in vedere înzestrarea a doua batalioane cu obuziere, precum si achiziţionarea a zeci de autospeciale si autoturisme de teren blindate. Acestea vor fi utilizate atât pe teritoriul României, cat si in teatrele de operaţiuni ale Alianţei NATO. Totodată, Ministerul Apărării va organiza, la finele lunii mai, o licitaţie pentru asigurarea parcului auto al tuturor unităţilor militare, care numără 7.555 de vehicule. Poliţa este estimată la 14,73 milioane de lei, pentru perioada 1 august 2016 - 31 iulie 2018. De asemenea, vor fi achiziţionate si servicii de asigurare facultativă CASCO pentru 97 de vehicule.
• PUTEREA
• Marine Le Pen şi alţi extremişti antieuropeni şi-au făcut de cap la Sinaia
Vedeta conferinţei Internaţionale "Europa noastră - Europa Naţiunilor", care a avut loc sâmbătă, la Sinaia, a fost preşedintele Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen. Aceasta a avut un discurs incitator, chemându-i pe români să se alăture efortului de dezintegrare a Uniunii Europene, pe care a calificat-o drept "un eşec absolut", cu "efecte devastatoare" pentru naţiunile europene. Europarlamentari PSD şi PNL au reacţionat dur, atât la adresa conferinţei organizate de colegul lor Laurenţiu Rebega, cât şi în privinţa mesajelor transmise de Marine Le Pen şi acoliţii acesteia. Până acum, mesajele social-democraţilor Viorica Dăncilă, Victor Boştinaru şi Ioan Mircea Paşcu, şi al liberalului Cristian Buşoi, care cer şi reacţii ferme din partea autorităţilor, au rămas fără ecou.
• 6,6 miliarde de euro, pagubele potenţiale în caz de cutermur
Românii nu obişnuiesc să îşi asigure locuinţele. Dacă în România ar mai avea loc un cutremur asemănător celui devastator din 1977, populaţia, statul şi firmele de asigurări ar trebui să suporte pagube de 6,6 miliarde de euro. "În cazul clădirilor, asigurările acoperă doar un sfert din aceste estimări, adică undeva la 1,5 miliarde euro. Posibilele pagube nu sunt asigurate. Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla ceva, cei care trebuie să suporte costurile sunt oamenii, populaţia, şi statul român. Nu suntem pregătiţi să facem faţă. În plus, financiar vorbind - ca să nu mai spunem medical şi psihic - ne-ar lua tuturor o foarte mare perioadă de timp să ne revenim", au declarat pentru ziarul PUTEREA reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
• ROMANIA LIBERA
• Investiţia românească din SUA care s-a evaporat
În 1967 România a dat în folosinţă Combinatul Siderurgic de la Galaţi, iar pentru a-i asigura materia primă, adică minereu de fier şi cărbune cocsificabil, rezervele naturale interne nu erau suficiente. "În 1974, am primit ordin să mă duc în Statele Unite şi să perfectez un contract privind importul de cărbune din America. Am negociat cu fostul senator american Al. Gore senior (tatăl lui Al. Gore jr., vicepreşedinte al Statelor Unite între 1993 şi 2001 - n.r.), care reprezenta Island Creek Coal Company, firmă deţinătoare a câmpurilor miniere Pocahontas din Virginia. Noi trebuia să investim 252 de milioane de dolari în deschiderea unei mine, iar producţia urma să fie împărţită între cele două state", a povestit dr. ing. Florea Neagu, fostul director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a elaborat proiectul de contract pentru mina româno-americană.
• Lăsaţi-l pe Marian Munteanu să candideze!
Marian Munteanu nu este nici "legionar", nici "naţionalist de grotă", oricât de mult ar abuza comentatorii şi ONG-urile de aceşti termeni. Este, însă, expresia unui curent politic şi intelectual care a stat prea multă vreme ascuns. Din punctul de vedere conservator pe care îl apărăm, acest curent este mult mai periculos pentru ordinea liberală actuală decât legionarismul nostalgic sau naţionalismul tribal şi credem că este mai sănătos să ne confruntăm cu el deschis, în piaţa publică, decât să îl forţăm să revină în subterane, unde monstrul poate creşte nestingherit. Aproape toţi comentatorii indignaţi de nominalizarea de către PNL a lui Marian Munteanu s-au aplecat asupra legăturilor dintre acesta şi Virgil Măgureanu şi doar unul singur a făcut legătura dintre el şi profesorul de sociologie Ilie Bădescu, dar a ratat complet subiectul mulţumindu-se să remarce legăturile de afaceri dintre cei doi.
• ZIARUL FINANCIAR
• Importatorii de tractoare spun că România are potenţial de peste 5.000 de utilaje anual
Lipsa unei statistici cu privire la vânzările de tractoare pune în dificultate pe oricine are nevoie de date concrete referitoare la această piaţă, mai ales pe comercianţii acestora. Dacă autovehiculele sunt înmatriculate la poliţie, iar datele sunt procesate atât de Ministerul de Interne, cât şi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), tractoarele nu sunt înmatriculate şi implicit nimeni nu vrea să comunice concurenţei ce vânzări are. Piaţa utilajelor agricole esta una prea puţin transparentă în comparaţie cu cea a autovehiculelor, iar o companie cu greu poate să-şi calculeze cu exactitate cota de piaţă, în condiţiile în care nu există date oficiale exacte.
• Papalekas şi-a dus portofoliul din real-estate, listat la Bursa din Londra, aproape de 1 mld. euro prin achiziţiile din 2015
Portofoliul imobiliar controlat de compania Globalworth, listată pe piaţa bursieră de la Londra, cuprinde 19 active, din care 13 finalizate, 4 investiţii în curs de dezvoltare şi două terenuri care urmează a fi folosite ulterior pentru noi proiecte. Compania de dezvoltare imobiliară Globalworth, fondată şi condusă de grecul Ioannis Papalekas, şi-a majorat cu circa 55% valoarea portofoliului comparativ cu 2014, ajungând la o valoare estimată de peste 930 de milioane de euro la finalul anului trecut, potrivit raportului publicat de companie pe bursa de la Londra. După ce va finaliza proiectele aflate în construcţie, dezvoltatorul va avea un portofoliu evaluat la peste 1 miliard de euro. În prezent portofoliul Globalworth cuprinde 19 active, din care 13 finalizate, 4 investiţii în curs de dezvoltare şi două terenuri ce urmează a fi folosite ulterior pentru noi proiecte. Tot în raportul Globalworth apare informaţia potrivit căreia numele proiectului de birouri din zona metroului Aurel Vlaicu, cunoscut până acum ca Bucharest One, a devenit Globalworth Tower.
• ZF Antreprenorii României. "Trebuie să găsim acel argument unic de vânzare al României. Ce ştim să facem bine?"
Andrei Ursulescu, director general al Scandia Foods: Fiecare ţară din Europa şi din lume este recunoscută pentru ceva. Elveţia este recunoscută pentru ceasuri şi ciocolată, iar Germania pentru maşini. Noi pentru ce suntem recunoscuţi? Antreprenorii din Sibiu şi Mureş cred că poate rezista pe piaţă capitalul românesc, dar părerile sunt împărţite în privinţa implicării statului în susţinerea mediului de afaceri românesc. "N-aş zice că firmele româneşti nu au nicio şansă în România, pentru că noi, Compa, suntem un exemplu că se poate. Însă, şansa nu ţi-o oferă nici Guvernul, nici Direcţia de Finanţe din Braşov, ci o are fiecare în mâna lui şi prin perseverenţă şi pregătire poate să o pună în valoare. Compa a lucrat în acest mediu de afaceri dificil şi am fost nevoiţi să găsim soluţii continuu pentru a nu închide activitatea", a spus Ioan Deac, directorul producătorului de componente auto Compa Sibiu, cu afaceri de 110 mil. euro.