REVISTA PRESEI 18.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 iunie 2015

ADEVARUL

Recuperare grea pentru premier. Minimum trei săptămâni departe de Guvern

Operaţie Victor Ponta. Timp de trei săptămâni, premierul Victor Ponta nu va avea voie să calce şi să se sprijine pe piciorul la care a fost operat de medicii turci zilele trecute, susţine doctorul Ion Codorean, cel care l-a şi însoţit pe şeful Guvernului la spitalul Medipol din Istanbul, unde a a avut loc intervenţia. Astfel, specialistul român, care a stat în sala de operaţie pe toată durata intervenţiei chirurgicale, i-a recomandat premierului Ponta trei săptămâni de repaus de la activitatea guvernamentală. Optimist, premierul şi-a luat concediu doar pentru perioada 16 - 19 iunie, timp în care atribuţiile sale i-au fost transferate vicepremierului Gabriel Oprea, însă specialiştii spun că recuperarea este un proces îndelungat, care poate varia între trei şi şase luni, în funcţie de organism, şi care presupune kinetoterapie, fizioterapie şi chiar mersul în cârje în primele două-trei săptămâni de la operaţie.

Parlamentarii îşi dau liber la trafic de influenţă

Mai mulţi deputaţi PSD, în frunte cu liderul de grup parlamentar, Marian Neacşu, au scos de la naftalină un proiect puternic contestat în "marţea neagră" din decembrie 2013, menit să reglementeze activitatea de lobby, dar aranjat astfel încât să le ofere parlamentarilor noi portiţe de a păcăli legislaţia penală. Astfel, în aceeaşi zi în care parlamentarii şi-au votat pensiile speciale, pe motiv că legea îi împiedică să practice şi alte activităţi generatoare de profit, cu excepţia celor care ţin de sfera didactică, patru deputaţi ai Puterii, membri în Comisia juridică, s-au reunit într-o şedinţă secretă în care au repus pe tapet proiectul de lege privind activitatea de lobby. Aşadar, după şedinţa de plen în care şi-au votat pensiile, deputaţii Daniel Florea (PSD), Marius Manolache (PSD), Steluţa Cătăniciu (PC-PLR) şi Aurelian Ionescu (PC-PLR) s-au întâlnit pe şest pentru a discuta acest proiect care nu figurează în prezent pe nicio ordine de zi. Cu toate acestea, propunerea ar urma să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică în mai puţin de două săptămâni.

Dosarul "Erata la Referendum": încotro se îndreaptă ancheta?

Foşti şi actuali magistraţi ai Curţii Constituţionale au fost chemaţi la Parchetul General pentru a fi audiaţi în legătură cu Referendumul din 2012, privind demiterea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Fapta pentru care s-a început ancheta ar fi de fals în acte, după ce, în urmă cu trei ani, CCR a publicat în Monitorul Oficial o decizie privind cvorumul de prezenţă la referendum, apoi, după câteva zile, acea decizie a fost completată cu o erată controversată. La referendumul din 29 iulie 2012 au participat 46% din numărul total de votanţi, în condiţiile în care, pentru a fi validat, era necesar un prag de 50% plus unu. Imediat după vot, a început scandalul listelor electorale. În dosarul cunoscut ca "Erata" au fost audiaţi, în mai puţin de o săptămână, actualii magistraţi Augustin Zegrean şi Tudorel Toader, foştii judecători CCR Acsinte Gaspar şi Aspazia Cojocaru, dar şi Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi Toni Neacşu, fost membru CSM.

Aderarea la UE a gonit industria şi a dezvoltat consumul - Pallady Valley

Începând din 2009, pe terenurile uzinelor cu profil chimic de pe bulevardul Pallady au apărut hipermarketuri, iar dezvoltatorii imobiliari au deja proiecte rezidenţiale pentru zona industrială de la ieşirea spre autostrada Bucureşti - Constanţa. Zone din sud-estul Bucureştiului care nu valorau mare lucru la începutul anilor 2000 concurează acum Nordul imobiliar. În 2009, la intrarea în Bucureşti de pe Autostrada Soarelui se deschidea magazinul de materiale de construcţii Arabesque. Între 2009 şi 2011, în apropierea autobazei RATB Titan apăreau magazinele Real, Metro, Decathlon şi Obi. La nici un kilometru, spre oraş, pe ambele părţi ale bulevardului Pallady apăreau noi supermarketuri: Lidl şi Penny Market. Mega Image a amenajat un magazin la intersecţia Pallady cu 1 Decembrie. Totul în decurs de doar un an. La începutul lui 2015, Dedeman anunţa deschiderea magazinului de pe Pallady, în vecinătatea zonei comerciale dezvoltată între 2009 şi 2011. La 12 iunie 2015, IKEA achiziţiona şi ea un teren, în vecinătatea lui Dedeman.

O afgană a ratat cetăţenia română: n-a ştiut cum se numea calul lui Ştefan cel Mare

O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru că nu a ştiut să răspună la o întrebare ridicolă primită la examen. "Cum se numeşte calul lui Ştefan cel Mare?". Aşa a sunat o întrebare adresată tinerei Kariha Kahis Klaw, refugiată la Timişoara din Afganistan, care dorea să obţină cetăţenia română. La această întrebare nu ar putea să răspundă niciun român, de vreme ce Ştefan cel Mare a avut o îndelungată domnie în Moldova (între 1457-1504). Este adevărat că în literatura română apar câteva nume de cabaline călărărite de-a lungul timpului de domnitor. Catalan şi Voitiş sunt două exemple. Însă în cele patru decenii de domnie, Ştefan cel Mare a avut cu siguranţă mai mulţi cai! La testul de cetăţenie, a mai fost o întrebăre ciudată: "Ce se găseşte la Dunăre?". Răspunsul corect era "Delta".

Mihai Răzvan Ungureanu: Lovitura de stat s-a terminat pentru Ponta cu o operaţie la genunchi

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a vorbit la Adevărul Live despre prezenţa premierului Victor Ponta la Baku, la o ceremonie la care au participat doar lideri apropiaţi de Vladimir Putin, dar şi despre implicaţiile diplomatice ale acestui gest. Mihai Răzvan Ungureanu: "Premierul României, care este urmărit penal, nu mai este interesant, prizabil pentru partenerii obişnuiţi de dialog. Este cam dificil să dai mâna cu un domn care este premier şi în acelaşi timp are o problemă dramatică de justiţie, pentru că acuzele nu sunt banale. Nu a trecut pe roşu şi i s-a suspendat permisul. Asta mă îndreptăţeşte să cred că porţile cancelariilor occidentale sunt în acest moment închise şi la telefoanele premierului României nu prea mai răspunde cineva. Premierul României se ascunde pretinzând că este supus unor presiuni puternice, că adversarii politici vor să dea o lovitură de stat. Interesantă lovitura asta de stat care se termină cu o operaţie la genunchi".

China: Construcţia insulelor artificiale este "aproape completă"

Ministerul de Externe al Chinei a anunţat că va termina în curând construcţia insulelor artificiale din apele teritoriale disputate în Marea Chinei de Sud. Ministerul de Externe de la Beijing a adăugat într-un comunicat emis marţi că plănuieşte să ridice construcţii pe insulele artificiale şi că se vor îndeplini anumite sarcini acolo, inclusiv de apărare militară, notează CNN. "Potrivit planului, China este pe punctul de a încheia operaţiunea de restabilire teritorială pe unele dintre insulele Nansha, unde China este staţionată", se arată în comunicatul care însă nu oferă o dată fixă a încheierii operaţiunilor. China a plasat piese de artilerie pe una dintre insulele artificiale, susţin SUA, şi a anunţat că are planuri să construiască două faruri. Anul trecut, China a urgentat solicitările teritoriale pe câteva recifuri aflate în apele contestate apropiate de Insulele Spratly (Nansha, în China), alarmându-şi vecinii asiatici.

BANCHERUL

In timp ce Europa este in fata unei noi crize din cauza Greciei, Fed-ul american pune capăt erei banilor gratis

Janet Yellen, preşedinta Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a declarat ca dobânda de referinţă pentru dolar ar putea sa fie majorata in toamna acestui an, pentru prima data de la izbucnirea crizei financiare din 2008, când a fost redusa la 0% pentru a contracara recesiunea economica. Ea a precizat ca in ciuda faptului ca PIB-ul american a încetinit ritmul in primul trimestru al acestui an, creşterea economica a SUA, revizuita in scădere de la 2,7% la 2% in 2015, este suficient de solida pentru a susţine o majorare a dobânzii de referinţă. In aceste condiţii, 15 dintre cei 17 membrii ai conducerii Fed apreciază ca prima majorare a dobânzii de referinţă va avea loc la sfârşitul acestui an, in ciuda unei recomandări venite recent de la FMI, potrivit căreia Fed-ul ar trebui sa amâne pentru 2016 majorarea dobânzii. Conform prognozelor individuale ale reprezentanţilor Fed, dobânda de referinţă pentru dolar ar putea fi majorata pana la 0,875% la finalul acestui an.

BRCI, banca lui Umbrarescu, a avut pierderi de 35,3 milioane lei in 2014

Banca Romana de Credite si Investiţii (BRCI), înfiinţata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, patronul unor firme de construcţii de drumuri si infrastructura rutiera precum Tehnostrade si Spedition UMB, a avut in 2014, primul an de activitate, o pierdere de 35,3 milioane lei, conform raportului financiar publicat de banca. Banca a avut cheltuieli de funcţionare in valoare de 14 milioane lei, la care s-au adăugat salariile angajaţilor in valoare de 27 milioane lei, totalul cheltuielilor de exploatare fiind de 44 milioane lei, in timp ce veniturile din dobânzi si comisioane au fost de doar 9 milioane lei. BRCI a fost înfiinţata după ce Umbrarescu a preluat, in primăvara lui 2013, in schimbul a 10 milioane de euro, licenţa si o parte din activele si infrastructura fostei bănci greceşti ATE Bank, o alta parte din activele fostei bănci fiind preluate de Piraeus Bank. BRCI a fost gândita si structurata de către fostul vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, care s-a retras însă de la conducerea băncii, in noiembrie 2014, se pare in urma unor neînţelegeri cu patronul Umbrarescu.

CURENTUL

PSD îl bagă la primărie în locul lui Oprescu pe farsorul Robert Negoiţă

Doctorul Oprescu pleacă, doctorul Negoiţă vine. Sau cel puţin aşa spun surse bine informate din PSD. Se pare că Robert Negoiţă va fi obligat de mai marii PSD să întoarcă din impozitele neplătite pe construcţiile vândute fără TVA în urmă cu şase ani, bani în campania electorală locală din 2016. Negoiţă ar fi condiţionat şi el cu candidatura la Primăria Generală, lucru acceptat deja. Nu-i plânge nimeni de milă lui Oprescu. Are plinul făcut. Robert Negoiţă a devenit celebru la şuşaneaua televizată "Inelul cu diamant", unde PSD-istul a evoluat săptămâni la rând în preajma unor dudui mai mult sau mai puţin îmbrăcate, în funcţie de împrejurări. Dar impostura lui Negoiţă care să intereseze bucureştenii nu e neapărat legată de viaţa sa sentimentală, ci în special de viaţa "academică" a acestuia. Robert Negoiţă a terminat liceul în jurul vârstei de 30 de ani. După ce şi-a luat şi bacalaureatul, politicianul s-a simţit inteligent şi a urmat simultan 2004-2008, două facultăţi: Drept şi Economie a Turismului Intern şi Internaţional. Imediat după terminarea facultăţii, Robert Negoiţă se înscrie la doctorat la Academia de Poliţie unde obţine titlul de Doctor în drept.

CURIERUL NATIONAL

Insolvenţa bântuie visul european al ASA Tg. Mureş

Hotelul Belvedere din Sovata a cerut insolvenţa clubului ardelean, care şi-ar putea pierde dreptul de a participa în Europa League. ASA ar putea totuşi să fie prima echipă care joacă în Europa, chiar dacă intră în insolvenţă, însă cu o singură condiţie. Contactaţi de Curierul Naţional, reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) au explicat că singura şansă pentru cei de la ASA Târgu Mureş este să-şi ia licenţa UEFA înainte de a intra în insolvenţă. Clubul nu are o situaţie financiară foarte bună, terminând anul 2014 cu o pierdere de aproape 3,5 milioane de lei. Teoretic în cazul în care şi ASA ar pierde dreptul de participare în Cupele Europene următoarei clasate, locul 9, ocupat de Pandurii Târgu Jiu.

NATO, atac la "retorica nucleară" a lui Putin

Decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de suplimentare a capacităţilor nucleare este un gest "provocator" care poate avea consecinţe "destabilizatoare" şi "periculoase", avertizează secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Putin vrea să facă din industria de apărare a Rusiei o resursă pentru dezvoltarea mai multor industrii şi un motor de inovare în general. NATO a acuzat Rusia de "zdrăngănit nuclear de săbii", după ce Vladimir Putin a anunţat planurile Moscovei de a se dota cu noi forţe nucleare ce implică 40 de noi rachete balistice intercontinentale (ICBM). Liderul rus a făcut acest anunţ marţi (16 iunie), la ceremonia de deschidere a Forumului internaţional de tehnică militară din Kubinka, lângă Moscova, potrivit EUobserver.

Miniştrii, în impas privind planurile pentru imigranţi

Eforturile de a ajunge la un acord asupra unui plan de a distribui solicitanţi de azil în statele membre s-a lovit marţi (16 iunie) de un nou impas. Miniştrii de Interne din Luxemburg nu au putut ajunge la un consens dacă planurile de distribuţie ar trebui să fie obligatorii. Comisia Europeană la sfârşitul lunii aprilie a propus o schemă de a distribui 40.000 de solicitanţi de azil care sosesc în Italia şi Grecia pe o perioadă de peste doi ani. De asemenea, a propus relocarea a 20.000 de refugiaţi recunoscuţi ONU. Ţările est-europene, inclusiv Polonia, se opun normelor obligatorii, în timp ce Germania şi Austria le susţin. Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca nu participă la această acţiune. "Nu există niciun punct de vedere comun dacă această acţiune ar trebui să fie voluntară sau obligatorie. Există, de asemenea, o divergenţă de opinii cu privire la ce criterii vor fi folosite pentru a calcula aceste contingenţe", a declarat ministrul de Interne al Letoniei, Rihards Kozlovskis.

Klaus Iohannis: Voi aştepta să îmi trimită Parlamentul legea şi voi face o analiză profundă

Parlamentarii şi-au votat, marţi, cu o largă majoritate pensiile speciale. Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. La o zi diferenţă, preşedintele Klaus Iohannis a oferit o primă reacţie. Întrebat dacă va promulga legea sau o va retrimite în Parlament, şeful statului a declarat că "va analiza". "Voi aşepta să îmi trimită Parlamentul legea şi voi face o analiză profundă", a spus Klaus Iohannis, citat de stiripesurse.ro.

Bitcoin s-a apreciat marţi cu până la 7%

Bitcoin, moneda virtuală, s-a apreciat marţi cu până la 7% şi este pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele 18 luni. Speculatorii şi deponenţii din Grecia sunt atraşi de moneda virtuală din cauză că ţara ar putea ieşi din zona euro. În acelaşi timp, premierul elen Alexis Tsipras a ignorat avertismentele că Europa se pregăteşte de "Grexit", potrivit gândul. Bitcoin este o monedă virtuală creată cu şase ani în urmă, nu este susţinută sau controlată de vreun guvern sau bancă centrală şi este tranzacţionată liber, fluctuând în funcţie de cerere. Valoarea bitcoin a înregistrat în trecut variaţii mari, dar s-a stabilizat în ultimele şase luni şi este tratată tot mai mult ca un activ legitim şi posibil valoros de către instituţiile financiare importante şi chiar de guverne, precum cel al Marii Britanii.

Stelian Tănase, şeful TVR, cere sprijin financiar de 560.000 de dolari

Şeful TVR, Stelian Tănase, i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta prin care îi solicită un ajutor financiar de 560.000 de dolari, bani necesari pentru cheltuielile logistice şi tehnice ale transmisiunilor Jocurilor Olim­pice de Vară Rio 2016. "Deşi cheltuielile tehnice vor fi mai mici decât cele de la JO de Vară de la Londra 2012, ele depăşesc posibilităţile financiare ale TVR", se arată în scrisoarea şefului TVR, scrie paginademedia.ro. Televiziunea Română deţine drepturile exclusive pentru difuzarea acestei competiţii. Concururile vor însuma circa 400 de ore de transmisii şi vor putea fi urmărite pe TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD. Vor mai fi interviuri reportaje şi corespondenţe pentru jurnalele sportive şi ştiri cu şi despre sportivii români de la JO.

EVENIMENTUL ZILEI

RĂZBUNAREA USL. Judecătorii CCR, anchetaţi pentru Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu

Procurorii PICCJ au redeschis dosarul care investighează modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis, în 2012, o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. CCR adoptase, pe 2 august, o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă a constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor şi a fost adăugată o erată prin care se menţiona că vor fi luaţi în calcul peste 18 milioane de români. Această erată a blocat iniţiativa Guvernului de a efectua un mini recensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecaţi din ţară de mai mult timp. Erata respectivă a fost întocmită în biroul lui Zegrean, dar a fost semnată de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern şi Monitorul Oficial.

Verdict de la banca Germaniei: cash-ul nu trebuie descurajat

Bundesbank, prin vocea preşedintelui Jens Weidmann, spune că inovaţiile tehnologice nu trebuie să însemne dispariţia cash-ului. Fiecare cetăţean ar trebui să plătească aşa cum doreşte, iar încercarea de a-l interzice reprezintă doar o "acrobaţie îndrăzneaţă" complet inutilă. "Bundesbank nu crede în abolirea cash-ului." Autorităţile din toată lumea par a fi pus gând rău cash-ului. Ei bine, cei care spun că limitarea tranzacţiilor şi deţinerilor de cash reprezintă un atentat la libertatea economică, au un aliat puternic în Germania. Banca centrală din această ţară nu se înscrie în tendinţa îmbrăţişată în ultimii ani de mai-marii lumii. Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann a declarat că nu este un fan al apelurilor la interzicerea cash-ului, chiar dacă inovaţiile tehnologice şi digitalizarea ar permite acest lucru. "Bundesbank nu crede în abolirea cash-ului", a declarat acesta la Frankfurt la un simpozion organizat de instituţia la a cărei conducere se află.

Falimentul Greciei la orizont! UE trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de eventuala ieşire a Greciei din zona euro dacă Guvernul Alexis Tsipras nu va prezenta "un pachet solid" de reforme, avertizează Michael Grosse-Broemer, un parlamentar din cadrul Uniunii Creştin-Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel. Tsipras a anunţat deja că Atena nu va mai prezenta niciun document creditorilor ţării sale, pe care i-a acuzat de rea voinţă faţă de Grecia. "În eventualitatea în care Grecia nu va prezenta un pachet solid de reforme, ieşirea ţării din zona euro trebuie acceptată ca necesară", a declarat Michael Grosse-Broemer. "Nu mai sunt convins că Guvernul Greciei este interesat cu adevărat să evite daunele provocate propriului popor", a adăugat parlamentarul german. Premierul Finlandei, Juha Sipila, a declarat că ar fi "un miracol" ca Grecia şi creditorii internaţionali să ajungă la un acord până săptămâna viitoare, pentru a evita intrarea economiei elene în incapacitate de plată.

Ce câştigă statul dacă renunţă la autostrada Comarnic-Braşov

Cea mai aşteptată rută din România, care ar trebui să decongestioneze traficul de pe Valea Prahovei (DN1), autostrada Comarnic - Braşov, este prea scumpă pentru a mai fi realizată. Statul vrea să abandoneze acest proiect, potrivit unor surse consultate de digi24.ro. Anunţul ar urma să fie făcut în curând. Din proiectul privind execuţia autostrăzii Comarnic- Braşov reiese un cost total al acesteia de peste 8 miliarde de euro. Construcţia autostrăzii Comarnic - Braşov s-ar fi justificat doar pentru perioadele de vârf din sezonul de vară sau cel de iarnă, în care DN1 este extrem de aglomerat. În lipsa autostrăzii se pot construi însă rute ocolitoare în punctele de aglomeraţie, respectiv centuri pentru oraşele Comarnic, Azuga, Sinaia. În cazul unora statul a lansat deja licitaţii pentru studiile de fezabilitate.

JURNALUL NATIONAL

Fuziune PC-PLR într-un cor de proteste

Conservatorii şi liberalii lui Tăriceanu fuzionează vineri, în cadrul unui congres comun care va stabili numele noului partid şi conducerea interimară până în 2017, când în cadrul formaţiunii vor avea loc alegeri. Partidul se va numi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor şi va fi condus de doi copreşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. Într-un comunicat de presă, PLR transmite că s-au pus la punct ultimele detalii privind fuziunea dintre cele două partide. "Precizăm că va fi o fuziune între cele două partide politice, şi nu o alianţă. Con-ducerea noului partid va fi asigurată de către doi copreşedinţi", se arată în comunicat. Şi conservatorii au transmis un mesaj prin intermediul senatorului Eugen Durbacă, preşedintele filialei Galaţi, care susţine că fuziunea dintre cele două partide va construi a treia forţă politică a României pentru alegerile din 2016.

Când va ajunge euro la pragul de 4,6 lei

Criza din Grecia, tensiunile politice interne din ultima perioadă, dar şi plăţile scadente din ultimele 30 de zile ale Ministerului de Finanţe, de patru ori mai mari decât în urmă cu o lună, au slăbit leul. Banca Naţională a afişat ieri un curs de 4,4894 lei pentru un euro, nivel nemaiatins din ianuarie 2015. Traversăm o perioadă de instabilitate care a fost previzionată încă de la începutul anului de către analişti. "La final de 2015 estimările noastre merg spre un curs în jurul lui 4,57-4,58. Pe parcursul anului cred că vom avea şi episoade de depreciere mai accentuată a leului", a declarat încă de acum câteva luni Claudiu Cazacu, analist-şef XTB. Peste această situaţie s-a suprapus şi criza din Grecia, care presează atât pe leu, cât şi pe forintul unguresc şi zlotul polonez. Şi tensiunile interne, care ne arată cât suntem de vulnerabili la şocurile externe.

NATIONAL

Liviu Dragnea curata PSD-ul de "interesul naţional"

Social-democraţii au ajuns la vorba "baronilor": PSD-ul este in cădere libera, iar "la prindere" sta Gabriel Oprea. Mai in gluma, mai in serios, pesediştii susţin ca "Generalul" este ca igrasia. "S-a întins pe tot partidul si nu mai scăpam de el. Nu UNPR-ul, ci Oprea este un pericol pentru noi. Omul asta este toxic", mai completează social-democraţii. Dezvăluit de Nicuşor Constantinescu, planul lui Gabriel Oprea de a acapara partidul ii sperie pe pesedişti, in timp ce lipsa de reacţie a lui Victor Ponta ii nedumereşte. "In acest moment PSD-ul este paralizat. Suntem doar nişte spectatori. Filialele care mai încearcă sa mişte ceva sunt imediat blocate, nu ştim cum si cu ce scop", a povestit un lider local. In ciuda incertitudinii care domneşte in partid, exista si social-democraţi care vorbesc despre o strategie de neutralizare a lui Gabriel Oprea, al cărui artizan este fostul preşedinte executiv al PSD Liviu Dragnea.

Rusii îşi retrag toţi banii din Romania!

In urma cu doar câteva luni, serviciile secrete romaneşti încă erau in alerta maxima, in încercarea de a contracara infuzia de capital rusesc care ajungea masiv in tara noastră, prin intermediul agenţilor de influenta ai FSB, serviciul de spionaj rusesc. Mai mult, existau chiar informaţii ca ruşii vor forţa achiziţionarea a unui segment cat mai mare din economia românească, scopul Moscovei fiind unul cat se poate de pragmatic. Pentru ca, in lipsa unei puternice comunităţi rusofone pe teritoriul tarii noastre, ca in cazul Ucrainei, conducerea Federaţiei Ruse ar fi putut clama protejarea intereselor economice ruseşti. Numai ca ruşii nu doar ca au oprit peste noapte robinetul cu bani prin care alimentau asaltul economic asupra României, dar dau semnale clare ca vor trage cu totul obloanele asupra afacerilor derulate in tara noastră. Ceea ce a produs stupoare la Bucureşti, structurile abilitate încercând sa desluşească toate "fineturile" ce se pot ascunde in spatele acestei mişcări surprinzătoare.

PUTEREA

Nepotul lui Băsescu, trafic de influenţă în slip

Nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, va fi cercetat sub control judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este suspectat că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri Sandu Staicu, promiţând că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului acestuia. Băsescu jr şi Staicu au negociat suma la sauna lui Dinu Pescariu. În acest dosar, fiul lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte, este suspectat de trafic de influenţă. În paralel, tot miercuri, ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a venit la DNA în jurul orei 13.00. Nici nepotul şi nici ginerele fostului preşedinte nu au stat de vorbă cu jurnaliştii.

Despre DNA cu Băsescu şi Ponta

Bursa Zvonurilor a cules de la doi prieteni două chestii pe care le dă mai departe. Ăla mic al lui Băsescu, săltat miercuri de DNA, este de fapt un puşti teribilist care, pentru o fată gratis şi-o notă de plată din club achitată, promitea orice, oricui. Unul dintre cei care îl cultivau era chiar amicul premierului, Sebastian Ghiţă. Victor Ponta s-a operat în Turcia şi este în concediu medical vreo trei săptămâni. Gurile rele spun că a plecat spre Istanbul, direct de la Baku, pentru că avea informaţii că, dacă se întorcea în ţară, luni, procurorii DNA îl puneau sub control judiciar. Ceea ce putea însemna nu începutul sfârşitului - care a început mai de mult -, ci chiar sfârşitul.

Eurostat: România, penultimul loc în UE la PIB pe cap de locuitor

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului individual efectiv şi a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Luxembourg, iar cele mai scăzute în Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate marţi de Eurostat. În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards - PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări. În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu 51 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 55 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.

ROMANIA LIBERA

Asalt final asupra anticorupţiei şi sistemului de justiţie

În încercarea sistematică şi tot mai agresivă de a îngreuna, dacă nu chiar bloca, lupta anticorupţie şi de a slăbi încrederea populaţiei în sistemul de justiţie, tocmai când pe agenda procurorilor şi judecătorilor se "înghesuie" nume din ce în ce mai grele, PSD şi partenerii săi de guvernare şi-au găsit aliaţi şi în rândul magistraţilor. Mai mulţi senatori, în frunte cu preşedintele Camerei Superioare, au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România, Asociaţiei Procurorilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Prilej tocmai bun pentru ca Tăriceanu să deplângă soarta premierului Ponta şi să vorbească, iar, despre implicarea serviciilor secrete în activitatea autorităţilor judiciare. În pledoaria sa, Tăriceanu a găsit susţinere din partea Gabrielei Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), care a invocat bugetele generoase alocate serviciilor.

Riscă ceva Copos dacă se dovedeşte plagiatul?

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, a anunţat că se va înfiinţa o comisie de experţi care va analiza suspiciunea de plagiat în cazul George Copos. Demersul necesită timp şi, chiar dacă se va ajunge la un verdict de plagiat, este puţin probabil ca omul de afaceri să revină în închisoare. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a analizat sesizarea istoricului Cătălin Parfene, care îl acuză de plagiat pe omul de afaceri George Copos, pentru lucrarea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI" şi a ajuns la concluzia că suspiciunile acestuia sunt întemeiate şi este nevoia de expertiză pentru a analiza cazul. Ce ar putea păţi Copos, în cazul în care Comisia de Etică va avea o concluzie defavorabilă lui? Din punct de vedere legal, demersurile juridice ar putea merge până la revocarea deciziei de liberare condiţionată.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia este mai aproape ca niciodată de intrarea în incapacitate de plată şi de ieşirea din zona euro

Criza grecească a adus Uniunea Europeană pe un teren total necunoscut, iar Grecia mai aproape ca niciodată de expulzarea din zona euro, şi de aceea posibilitatea apariţiei şi consecinţele deja celebrului "Grexit" nu pot fi ignorate. Băncile greceşti sunt printre actorii care au suferit cel mai mult în tragedia greacă, iar defaultul ţării lor sau ieşirea Greciei din zona euro la va scoate cel mai probabil din joc pentru o lungă perioadă de timp. Băncile greceşti au o cotă pe piaţa din România de 13%. România a exportat de 738 milioane de euro în Grecia anul trecut, iar soldul investiţiilor directe venite în România din Grecia era la sfârşitul anului 2013 de 1,9 miliarde euro. Defaultul şi Grexitul vor influenţa cu siguranţă negativ puterea financiară a companiilor greceşti şi puterea de cumpărare a grecilor. Pe de altă parte, devalorizarea care ar urma revenirii la drahmă ar face materia primă din Grecia mai ieftină pentru producătorii români.

Rata de neperformanţă la creditele companiilor, dublă faţă de cea la creditele populaţiei

Finanţările acordate companiilor au înregistrat în anii de criză cea mai mare rată de neperformanţă, vârful ajungând la 24% în prima jumătate a anului trecut, iar pe valute cele mai mari rate ale creditelor neperformante (NPL) au fost în cazul creditelor corporate în franci elveţieni şi în euro, maximele fiind de 61%, respectiv 24%. În cazul împrumuturilor acordate populaţiei, rata de neperformanţă a fost mai redusă decât în cazul firmelor, iar vârful, de peste 10%, a fost atins în martie 2014, potrivit datelor BNR transmise la solicitarea ZF. Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sectorului bancar în care rata creditelor neperformante a depăşit chiar şi pragul de 20%, la nivel de sistem. În anii de criză unu din cinci credite a ajuns să fie neperformant. Tendinţa a fost de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împrumuturi a fost până anul trecut pe un trend ascendent.

După doi ani buni, agricultura înfruntă o secetă puternică ce afectează aproape toată ţara

"Nu ştiu ce suprafaţă e afectată de secetă. Dacă aş pronunţa acum anumite cifre sau pierderi, aş influenţa preţul. Ca atare nu vreau să fac publice deocamdată aceste situaţii", a declarat ieri ministrul agriculturii Daniel Constantin, la un seminar de specialitate, comentând datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie potrivit cărora în România s-a instalat "seceta pedologică" (la nivelul solului). Seceta loveşte puternic Moldova - în Vaslui nu a mai plouat de două luni - şi Banatul, o parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei, precum şi sud-estul Olteniei. Situaţia complicată intervine după doi ani agricoli foarte buni. În 2003 agricultura a contribuit cu 5,6% la formarea PIB şi cu 1,1% la creşterea economică de 3,5%. Anul trecut, contribuţia ei la formarea PIB a fost de 4,7% şi de 0,1% la creşterea economică. Ministerul Agriculturii va încerca să-i ajute pe fermieri, care ar putea fi despăbugiţi. Daniel Constantin nu a spus ieri ce culturi sunt afectate pe motiv că nu vrea să influenţeze preţul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb