• ADEVARUL
• "Roşia Montană", o afacere toxică PDL - UDMR
Iniţiat şi transformat, ulterior, în subiect electoral de către PDL, proiectul "Roşia Montană" a stat în ultimii ani în mâinile miniştrilor UDMR, dar şi ale unor afacerişti controversaţi. De la momentul în care Radu Berceanu semna actul constitutiv al proiectului minier "Roşia Montană", aceasta a fost plimbat între interese politice la nivel înalt şi strategii comerciale de amploare. Aprobarea descărcării de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, situat lângă localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, luată săptămâna trecută de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, este penultimul pas înaintea transformării zonei în exploatare minieră.
• Cehia, noua Spanie pentru căpşunari
Angajatorii cehi deschid topul străinilor care caută în România forţă de muncă necalificată. Cele mai multe posturi disponibile se adresează celor care vor să lucreze în abatoare sau în fabrici. Goana românilor după un loc de muncă are acum o nouă ţintă: Cehia. Angajatorii de acolo caută muncitori necalificaţi, însă salariile nu sunt dintre cele mai generoase. Astfel, dintr-un total peste 6.000 de slujbe oferite de companiile străine muncitorilor români necalificaţi, ceva mai mult de 10% provin din Cehia. Interesaţi de serviciile acestora mai sunt, în ordinea numărului de oferte, spaniolii, britanicii, germanii şi italienii. Cele mai frecvente joburi pentru care cehii caută români sunt cele de "muncitor în abator", "muncitor în fabrică de asamblare piese" şi "muncitor la bandă". Nici una dintre aceste slujbe nu este plătită cu mai mult de 800 de euro.
• Cazul Borbely, bulversat de coincidenţe de nume
Două coincidenţe de nume şi un detaliu biografic necunoscut au făcut ca în dosarul de corupţie în care a fost evocat numele ministrului Mediului să fie implicaţi alţi protagonişti decât cei reali. Laszlo Borbely are şi un băiat înfiat, a cărui soacră, proprietara apartamentului renovat în condiţii suspecte, se numeşte Maria Vincze, exact ca şefa doctorat a ministrului.
• Misterele focoaselor dispărute din tren
Hoţii au furat 64 de focoase, iar cei 10 jandarmi care au însoţit transportul sunt anchetaţi atât de Poliţie, cât şi de Jandarmerie. Trenul care transporta armament a plecat de la Zărneşti vineri, la ora 16.21, iar furtul a fost descoperit sâmbătă la ora 15.30 la Giurgiu, înainte ca trenul să iasă din ţară. Trenul se află în acest moment garat la Giurgiu Nord pentru efectuarea cercetărilor, fiind păzit încă de sâmbătă noapte de mai mulţi jandarmi înarmaţi. De asemenea, poliţiştii giurgiuveni au organizat mai multe filtre pe străzi pentru a-i prinde pe cei care au sustras lăzile cu focoase.
• James Murdoch, anchetat de poliţie
Fiul magnatului Rupert Murdoch este suspectat că a încercat să acopere scandalul ascultărilor telefonice. Rebekah Brooks, fostul director executiv al filialei britanice a News Corp, a fost arestată ieri de Scotland Yard. Rupert Murdoch şi familia sa se confruntă cu o serie de noi acuzaţii privind felul cum au gestionat scandalul interceptărilor telefonice, care a dus la închiderea săptămânalului "News Of The World". Un oficial de rang înalt de la Scotland Yard a declarat pentru "The Sunday Telegraph" că executivii de la compania lui Murdoch - inclusiv fiul acestuia, James- sunt anchetaţi pentru un eventual rol avut în încercarea de a acoperi faptele.
• Barack Obama a scandalizat Beijingul
Ministerul chinez de Externe l-a convocat pe Robert Wang, numărul doi în cadrul ambasadei Statelor Unite la Beijing, pentru a-i comunica nemulţumirea provocată de primirea lui Dalai Lama de către preşedintele Barack Obama.
"Un astfel de amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei răneşte sentimentele poporului chinez şi aduce atingere relaţiilor sino-americane", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Ma Zhaoxu.
• Opt bănci, nepregătite pentru o nouă criză
Opt grupuri bancare din Grecia, Spania şi Austria nu au promovat testele de stres şi au nevoie să-şi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro. Expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei nu a permis băncilor EFG Eurobank şi ATEbank să treacă testele. Cele două grupuri sunt prezente şi pe piaţa românească. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat vineri rezultatele testelor de stres, prin care este evaluată stabilitatea instituţiilor financiare în condiţii de risc, la care au fost supuse 90 de bănci din 21 de ţări. Opt grupuri bancare din Grecia, Spania şi Austria nu au reuşit să treacă de această evaluare, obţinând indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru 2012, într-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivel minim necesar promovării.
• CAPITAL
• Cum poţi să îţi construieşti o casă cu 300 euro/mp
Construcţia unei case în regie proprie este o adevărată aventură, care necesită nervi de oţel şi abilităţi antreprenoriale. Capital a trecut prin această experienţă care începe cu alegerea terenului şi se termină cu ultimele detalii de finisare.
Ce tip de locuinţă poţi cumpăra cu 60.000 de euro în Bucureşti? Un apartament vechi cu două camere, în suprafaţă de 57 mp, într-o zonă semicentrală, sau unul cu două camere într-unul din blocurile nou-construite la periferia Capitalei. Cu aceeaşi sumă însă poate fi construită o casă cu o suprafaţă de 163 mp, structurată pe parter şi mansardă, cu trei dormitoare, trei băi, un living şi o bucătărie, la marginea oraşului. Capital a urmărit pas cu pas etapele prin care trebuie să treci în construcţia unei astfel de locuinţe, în regie proprie.
• CURENTUL
• Parlamentul European pune la punct etichetarea produselor
Carne dezosată "cu os", nuci "care ar putea conţine nuci" sau sos de usturoi fără usturoi... În cadrul şedinţei plenare din iulie, Parlamentul a votat pentru impunerea unor măsuri mai stricte pentru etichetele produselor alimentare. Acestea trebuie să fie mai clare şi mai uşor de citit, scrie site-ul euroactiv.ro. Pentru o mai bună practică, cei de la Parlamentul European au cerut pe site-ul de socializare Facebook părerea celor care postează acolo. Cei mai mulţi au scris şi au comentat despre etichetele ciudate pe care le-au găsit şi despre produsele care nu erau în realitate ceea ce era scris pe ambalaj.
• Dali, prieten, prin Radu Varia, al Romåniei
Cåteva sute de romåni au avut privilegiul de a-l asculta, în Amfiteatrul Bibliotecii Academiei, pe dr. Radu Varia vorbind despre "Salvador Dali, Împăratul Traian şi Romånia". Varia-Dali-Traian-Romånia sunt fiecare în parte subiect incitant, dar împreună dau masa critică a unui fapt intelectual de excepţie.
Doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, Radu Varia a produs un adevărat discurs de recepţie în incinta academică de la Bucureşti, oraş cu tradiţie, de altfel, în materie, dar o tradiţie parcă mai rar frecventată.
• Vanghelie nu capitulează de la rosul ciolanului PSD
Simpaticul personaj din politica românească Marean Vanghelie care nu se dă dus nici de pe la TV, nici din PSD a anunţat sâmbătă că este mai hotărât ca oricând să revină la butoane şi să preia frâiele puterii, evident de la cârlanul Ponta. Marean a spus că imediat ce i se va ivi ocazia, va candida pentru funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti, luată recent prin dictat de către Ponta. Pe persoană fizică, Marean a afirmat că s-a simţit un pic lezat în mândrie atunci când s-a produs acest samavolnic fapt, dar aşa cum îi zicea el lui Năstase, "roata se-nvârte rotund" şi pe mulţi are să-i "vanghelizeze".
• CURIERUL NATIONAL
• Ce a crescut o să şi scadă?
Mugur Isărescu: Puseul inflaţionist din ultimele 12 luni a fost determinat nu numai de şocul majorării TVA, dar şi de creşterea preţurilor volatile. Reducerea acestora în lunile de vară ar putea aduce indicele preţurilor de consum la nivelul lunii septembrie între 3,8% şi 5%. Ieftinirea mărfurilor alimentare într-un an agricol bun ar urma să ajute la atingerea acestui reper. Statisticile la nivelul lunii septembrie le-ar putea oferi românilor surpriza unei inflaţii anualizate între patru şi cinci procente, potrivit afirmaţiilor făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei mese rotunde organizate vineri de instituţia pe care o conduce împreună cu Finmedia. Reducerea dinamicii indicelui preţurilor de consum ar urma să vină nu numai din resorbirea şocului majorării de TVA, dar şi din scăderi în zona preţurilor volatile, în special la mărfurile alimentare.
• Câte bănci europene va mătura următoarea criză?
8 din 90 de bănci comerciale din UE au picat testele de stres. Dacă examenul ar fi menţinut ştacheta la nivelul de anul trecut nu mai puţin de 24 instituţii de credit ar fi eşuat. Opiniile din piaţă converg către concluzia că scenariile luate în calcul au fost conservatoare şi nu reflectă violenţa viitoarei crize.
Volksbank din Austria, cinci bănci spaniole, şi două din Grecia (EFG Eurobank şi ATEbank) au fost instituţiile care nu au reuşit să atingă criteriile. Acestea nu ar fi fost îndeplinite nici de banca germană Helaba, care a refuzat să participe la un exerciţiu despre care deopotrivă investitori şi analişti spun că a fost unul îngăduitor. "
• Sistemul sanitar are nevoie de 4,4 mld. lei pentru a supravieţui
Pentru a nu avea probleme până la finele anului, Ministerul Sănătăţii a solicitat o rectificare bugetară de 4,4 mld. lei
Din aceşti bani, aproximativ două treimi trebuie să ajungă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cseke Attila: Rectificarea de buget va avea loc la începutul-mijlocul lui august, iar aceasta trebuie să fie una pozitivă pentru MS
• FP şi-a dublat profitul în primul semestru, la 130 mil. euro
Cea mai mare parte din sumă provine din dividendele pe care le va primi de la firmele din portofoliu.
Fondul estimează că va încasa anul acesta dividende de 400 mil. lei, din care jumătate de la OMV Petrom.
Profitul încasat de Fondul Proprietatea (FP) în primul semestru se ridică la 543,1 milioane lei (130 milioane euro), de 2,5 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2010, de 217,5 milioane lei, cea mai mare parte a câştigului provenind din dividende pe care le va primi de la firmele din portofoliu.
• Când vor ajunge investiţiile în publicitate la nivelul din 2008?
În 2011, piaţa de publicitate la nivel global va creşte cu 4,2%, la 471 mld. dolari. Estimările cu privire la Orientul Mijlociu şi Africa de Nord nu sunt prea optimiste. Totuşi, majoritatea marilor instituţii financiare, din domeniul retail-ului şi din industria auto, au reînceput să investească în promovare. Investiţiile în publicitate la nivel mondial vor ajunge în acest an la 471 miliarde de dolari, cu 4,1 procente mai mari decât în 2010, potrivit estimărilor ZenithOptimedia, scrie Adage. Agenţia şi-a revizuit în scădere prognoza pentru anul 2011. La finele anului trecut, ZenithOptimedia preconiza o creştere de 4,6 puncte procentuale a investiţiilor, iar în luna aprilie estima un avans de 4,2 procente.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Portretul hackerilor români care au făcut bani pe net până s-au plictisit
Doi ani au durat anchetele FBI şi SRI ca să-i prindă pe românii care au păgubit mii de americani, de la care au luat prin escrocherii 20 de milioane de dolari. Laurenţiu Adam din Reşiţa şi Horaţiu Bălănescu din Gorj, ambii absolvenţi de Stomatologie, sunt acuzaţi de FBI că au făcut extracţii din portofelele mai multor americani. Anesteziile s-au făcut wirless, iar operaţiile din tastură. Prin intermediul site-urilor de licitaţii, precum eBay, vreo 100 de români au vândut yahturi şi maşini de lux imaginare, la preţuri de chilipir, americanilor.
• Admitere la facultate doar cu buletinul şi fără Bacalaureat
Pentru a lua taxe de la cât mai mulţi aspiranţi la studenţie, Universitatea "Apollonia" îi primeşte la studii şi pe cei care nu au luat Bac-ul. Ministerul Educaţiei i-a acordat "încredere limitată". Mai întâi devii student, şi peste doi ani poţi să-ţi iei şi Bac-ul: aceasta este noua aberaţie propusă de Universitatea "Apollonia" din Iaşi, după ce anul acesta jumătate dintre absolvenţii de liceu nu au reuşit să ia Bacalaureatul. Găselniţa studiului fără diploma de Bac îi aparţine rectorului Vasile Burlui, care a ocupat această funcţie şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, una dintre cele mai respectate instituţii de profil din ţară.
• Antonescu scoate castana Chiliman cu mâinile PSD
Crin Antonescu vrea să preia controlul PNL Bucureşti de la Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, cu ajutorul PSD. Pentru aceasta, viceprimarul Dan Tudorache a intrat în conflict cu Chiliman. Ape tulburi la nivelul USL Bucureşti. Prin intermediul PSD, conducerea PNL se pregăteşte să-i facă zile negre primarului de sector 1, Andrei Chiliman.
Cei doi co-preşedinţi USL vor analiza astăzi, cererea liderului PSD sector 1, Dan Tudorache, de mediere a unui conflict pe care l-ar avea cu edilul liberal. Tudorache, viceprimar la acelaşi sector, i-ar reproşa lui Chiliman folosirea fondurilor primăriei în interesul promovării propriei sale imagini, dar şi relaţia contractuală pe care o are cu unele firme democrat-liberale, susţin surse din USL.
• Alan Greenspan: Tinerii americani merită să fie şomeri
Fostul şef al Rezervei Federale, Alan Greenspan, a spus că motivul pentru care tinerii americani sunt şomeri acum şi suferă din cauza unui standard scăzut de trai este acela că sunt "leneşi, proşti şi neproductivi". Companiile americane ar face bine să angajeze imgranţi, a mai spus fostul guvernator al Fed.
Generaţia "baby boomers" a fost înlocuită de grupuri de tineri muncitori care mai degrabă sunt săraci în ceea ce priveşte standardele internaţionale de educaţie, a spus Greenspan. Venitul mediu al unei gospodării americane conduse de un tânăr de 25 de ani s-a redus faţă de cel al unei gospodării în care se află oameni mai în vârstă.
• Tăriceanu propune USL realizarea unor "Cărţi negre" ale guvernării Boc: Au împrumutat 20 de miliarde pentru că nu au putut "dijmui" fondurile UE
Grupurile parlamentare ale USL ar trebui să facă o trecere în revistă a "performanţelor" guvernului Boc în materie de absorbţie a fondurilor europene şi de folosire a împrumuturilor luate de pe pieţe. Fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu propune PSD şi PNL crearea a două echipe parlamentare de lucru pentru realizarea a două "Cărţi Negre" ale Guvernului Boc. Tăriceanu acuză actualul Guvern că a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI şi alte instituţii internaţionale, tocmai pentru că nu a reuşit să absoarbă o sumă similară pusă la dispoziţie de UE.
• FINANCIARUL
• CE suspecteaza DNA si guvernul ca impiedica investigatiile OLAF din Romania
Un document incendiar al Executivului UE arata gradul de dezamagire pe care l-a produs tara noastra ca stat membru. O analiza asupra modului de utilizare a fondurilor europene detaliaza principalele probleme: coruptia si achizitiile publice abuzive. Comisia Europeana acuza autoritatile administrative si judiciare din Romania ca actioneaza in mod coordonat pentru a impiedica investigatiile Oficiului Antifrauda - OLAF, potrivit unui document intern de la Bruxelles, consultat de "Fin.ro".
• Sberbank nu mai vrea sa preia banci autohtone
Banca rusa de stat Sberbank va cumpara Volksbank International (VBI) in baza unui memorandum incheiat de cele doua companii, insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie. VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina. Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 mld. euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 mld. euro), Ungaria (2 mld. euro) si Slovacia (1,4 mld. euro).
• Cu 27,4 mld. euro, Erste si Raiffeisen - cele mai implicate banci in economie
Expunerile celor doua institutii de credit insumeaza jumatate din totalul finantarilor. Ultimele teste de stres initiate de Asociatia Europeana a Bancilor au relevat ca, in prezent, cele mai implicate banci in finantarea economiei romanesti sunt Erste Bank si Raiffeisen Bank. Cele doua institutii de credit austriece au acordat corporatiilor, societatilor din retail comercial si imobiliar finantari de 27,4 mld. euro. In acelasi timp, cele doua institutii bancare au obtinut rate ale fondurilor de nivel 1 cu mult peste limita minima obligatorie.
• Dividendele-record de la Transgaz au sporit profitul FP cu 97,2 mil. lei
Fondul a obtinut un castig net de 543,1 milioane de lei in primul semestru, de 2,5 ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut. Profitul Fondului Proprietatea a continuat sa creasca si in luna iunie, ca urmare a inregistrarii unor noi dividende de la companiile din portofoliu, dintre care cele mai importante fiind cele de la Transgaz. Astfel, castigul a avansat cu 97,2 milioane de lei in iunie si a ajuns la 543,1 milioane de lei (130 de milioane de euro) la finalul primului semestru. Pe de alta parte, in pofida faptului ca bursa a crescut usor in luna iunie, activul net al FP s-a diminuat cu 1,4% si a ajuns la 16,171 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro).
• JURNALUL NATIONAL
• Cum să spionezi cu telefonul mobil
Tehnica "pinging" practicată de ziariştii lui Rupert Murdoch pare mai eficientă decât cele folosite legal de anchetatori.
Despre "pinging" s-a auzit cu ocazia marelui scandal din Marea Britanie legat de tehnicile de spionaj de dragul subiectelor de scandal şi al exclusivităţilor, folosite de unii ziarişti care lucraseră la "defunctul" tabloid News of the World. New York Times a dezvăluit secretele tehnicii "botezate" astfel în birourile jurnaliştilor criminali, despre care se crede că ar fi spionat cel puţin 3.000 de oameni importanţi. În principiu, tehnica constă în localizarea, prin intermediul antenelor de telefonie mobilă, a semnalului unui telefon celular aparţinând unei persoane, depistând astfel locul unde se află aceasta.
• Dezvoltatorul Cathedral Plaza va face plângere la CEDO
Compania Millennium Building Development, dezvoltatorul imobilului Cathedral Plaza de lângă Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, anunţă că va face plângere la CEDO în urma verdictului Curţii de Apel Suceava, care a menţinut decizia de anulare a autorizaţiei de construcţie a clădirii de 19 etaje. "Millennium Building Development consideră că drepturile i-au fost încălcate şi va solicita despăgubiri statului român. Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunţă faptul că decizia Curţii de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă şi irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie", se arată în comunicatul dezvoltatorului.
• Prima rectificare bugetară, în august
Guvernul vrea să facă prima rectificare bugetară din acest an în luna august, dar aşteaptă să negocieze cu delegaţia FMI.
"Redistribuirea fondurilor către ministere se va baza atât pe necesităţile de cheltuieli, dar şi pe execuţia din primul semestru a investiţiilor. Banii alocaţi în primă fază unor proiecte în prezent mult întârziate pot fi redirecţionaţi către alte proiecte cu şanse mai mari de realizare, iar ministerele care nu au putut efectua investiţii vor pierde banii", au declarat surse din Guvern.
• NATIONAL
• ANI face recensamantul elicopterelor
Inspectorii de integritate au trecut la verificarea aparatelor de zbor ce i-ar putea avea drept proprietari pe demnitari.
Multa vreme au luat la puricat toate casele de vacanta si limuzinele suspecte de a se afla in posesia demnitarilor si functionarilor patriei. Iar acum, dupa cum sustin sursele noastre , oamenii lui Catalin Macovei si-au gasit un nou hobby, efectuand un recensamant al elicopterelor. Pe cand trecem si la OZN-uri? Dupa ce vor termina recensamantul elicopterelor, aceiasi neobositi inspectori de integritate vor trece la verificarea yachturilor...
• Vanghelie s-a impacat cu Oprescu
Indiferent cate bete-n roate incearca sa-i puna Victor Ponta, Marian Vanghelie nu este dispus sa cedeze, cu una cu doua, sefia organizatiei de Bucuresti. Obligat de seful sau, Victor Ponta, sa faca pasul inapoi, primarul de la 5 vrea sa-si recastige locul in partid prin lupta dreapta. Adica printr-o competitie deschisa la nivelul organizatiei de Bucuresti. In plus, Vanghelie recunoaste ca mazilirea sa l-a cam scos din pepeni.
• Elena Basescu, cea mai tare-n gura la Bruxelles
Des criticata pe scena politica din tara, Elena Basescu isi vede de treaba in Parlamentul European, unde a luat fata colegilor romani. Mezina presedintelui Traian Basescu este europarlamentarul roman cu cele mai multe luari de cuvant in legislativul european: 87 de cuvantari doar in acest an. Elena Basescu ocupa de altfel si un foarte onorabil loc 31 (din totalul de 735 de euroalesi) in topul amatorilor de discursuri tinute la tribuna PE. Tot din statisticile PE rezulta si ca Elena nu chiuleste niciodata de la munca, ceea ce a propulsat-o in grupul celor doar opt eurodeputati cu prezenta de suta la suta.
• PUTEREA
• Focoasele, furate cu 10 km înainte de destinaţie
Garnitura formată din 16 vagoane, din care s-au furat cele patru lăzi cu focoase pentru rachete, plecase din Zărneşti spre Giurgiu, de unde transportul de armament urma să ajungă în Bulgaria. Echipamentul militar era produs la SC Tohan SA (fosta Uzină Mecanică Tohan-Zărneşti) şi fusese cumpărat de o societate din Bulgaria, printr-un intermediar din România. Trenul a avut, până la destinaţie, respectiv gara Giurgiu-Nord, zece opriri. Ultima a fost la staţia CF Stăneşti, la 16 km de Giurgiu. Aici, locomotiva a fost schimbată. Sâmbătă, în punctul terminus, Giurgiu-Nord, la efectuarea formalităţilor vamale, angajaţii CFR au descoperit că sigiliul unui vagon este rupt, iar uşa glisantă, întredeschisă.
• Vulcanul se umple de Cetăţeni de Onoare. Elena Udrea, onorată de telegondolă
După ce a alocat fonduri pentru construcţia unei telegondole în Vulcan, liderii urbei din Valea Jiului vor să îi ofere un titlu de Cetăţean de Onoare al municipiului ministrului turismului, Elena Udrea. Alături de ea, alte 34 de persoane sunt propuse pentru a primi distincţia, printre care doi consilieri locali, rude ale altor colegi de-ai lor, membri de partid sau angajaţi ai primăriei. Udrea este în capul listei care ar urma să fie aprobată de Consiliul Local în şedinţa programată marţi.
• ROMANIA LIBERA
• Trei exemple care demonstrează că pomicultura românească are mari şanse să se relanseze
Merele grozave care l-au sedus pe Preşedintele României să acorde medalia "Meritul Agricol" unui miner.
"Am înfiinţat plantaţia în luna mai, iar în august pomii erau plini cu mere. Nu mă credea nimeni. Au zis că am agăţat merele cu sârmă în copaci", povesteşte Biro Şandor, un fost miner disponibilizat, cum în loc să-şi bea banii din salariile compensatorii, s-a reinventat într-un fermier de succes. În 1989 România avea 300.000 hectare de livezi. Astăzi au rămas doar 50.000 de hectare, dintre care jumătate sunt îmbătrânite, generând producţii în declin, conform lui Mihai Coman, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti (ICDP). Nucii şi perii aproape că nu mai există, reprezentând doar 1%, respectiv 2% din totalul livezilor.
• Ce riscă băncile-mamă ale Bancpost, Volksbank şi ATE
EFG Eurobank (acţionarul majoritar al Bancpost), ATE Bank şi Volksbank sunt cele trei instituţii de credit prezente şi în România care vor trebui să aducă un aport de capital suplimentar pentru a se putea încadra în nomele Autorităţii Bancare Europene. Cei mai mulţi bani vor trebui să-i aducă acţionarii ATE Bank (în principal statul elen), în condiţiile în care, potrivit ultimului test de stres la nivel european, nevoia de capital suplimentar a băncii este de 266 de milioane de euro în 2011 şi 713 milioane de euro în 2012. Volksbank International va avea nevoie de un aport de 160 milioane de euro, iar EFG Eurobank de 58 milioane de euro pentru a se încadra în normele bancare pentru 2012.
• De ce rămâne blocat Bulevardul Uranus
Autorităţile locale s-au grăbit să anunţe, la sfârşitul săptămânii trecute, că s-au împăcat cu ONG-urile care se opun demolărilor din zona Buzeşti şi că reiau lucrările la Şoseaua Buzeşti-Berzei. Nu s-a trecut însă la fapte pentru că primăria nu are autorizaţii de construcţie. Lucrările la sectorul Buzeşti-Berzei ar fi trebuit să înceapă sâmbătă, dar vechile autorizaţii de construcţie au fost suspendate de instanţe, în urma proceselor deschise de mai multe ONG-uri.
• Cum va arăta Muzeul Comunismului din România
Acum o săptămână, PDL a anunţat că se va înfiinţa Muzeul Comunismului lângă Parcul Carol, în Hala Filaret. Pentru asta vor intra în reorganizare administrativă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), condus de Vladimir Tismăneanu, şi Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), înfiinţat de Ion Iliescu. Astfel va apărea o singură instituţie de cercetare, ataşată muzeului. Ion Iliescu a reacţionat la această iniţiativă acuzândcă este vorba despre o "ticăloşie ordinară", care nu urmăreşte altceva decât să desfiinţeze Institutul Revoluţiei Române.
• Facultăţile care au scăpat de criza de studenţi
Medicina, facultăţile economice şi de limbi străine şi şcoala de poliţie nu au de ce să se îngrijoreze de numărul mic de absolvenţi de bacalaureat din acest an, pentru că numărul candidaţilor depăşeşte chiar şi de cinci-şase ori numărul locurilor finanţate de la buget. Vedeta admiterii 2011 pare să fie medicina, chiar dacă taxele la universităţile specializate sunt, în medie, de două ori mai mari decât la celelalte instituţii de învăţământ - până la 6.000 de lei pe an. Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti a fost luată cu asalt de potenţialii studenţi, iar secretarele spun că o asemenea concurenţă nu s-a mai înregistat din 1998.
• SAPTAMANA FINANCIARA
• Cutremur de 4,28 lei pe scara euro, cu epicentrul la Roma
România rămâne vulnerabilă la evenimentele de pe pieţele internaţionale, orice accentuare a aversiunii faţă de risc putând forţa autorităţile să apeleze la banii "preventivi" ai FMI şi UE. Un cutremur de mici dimensiuni a lovit săptămâna trecută economia României, cele mai afectate fiind moneda naţională şi Bursa. Moneda a atins maximul acestui an, BNR afişând marţi un curs de 4,2838 lei/euro, iar Bursa a înregistrat o săptămână de scăderi, întreruptă doar de ziua de miercuri, când a crescut uşor. Până joi, leul şi-a mai revenit uşor, probabil şi pe fondul intervenţiei băncii centrale, care a afişat un curs de 4,2778 lei/euro.
• Statele Unite, ameninţate de propriul cartel de rating
Agenţiile de rating, atât de dragi autorităţilor americane, ameninţă guvernul Statelor Unite cu downgradarea ratingului suveran. Statele Unite ale Americii sunt pe cale să afle cum este să fii în pielea guvernelor de la marginea zonei euro. Săptămâna trecută, una dintre agenţiile de rating americane, Moody"s, a plasat sub evaluare ratingul suveran AAA al SUA. Gestul Moody"s reprezintă o ameninţare cu downgradarea ratingului în cazul în care democraţii şi republicanii nu ajung la un acord în vederea majorării plafonului datoriei publice şi asupra planului de austeritate pentru următorii ani. Interesant este că dacă europenii, prin vocea preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, pot acuza conspiraţia cartelului agenţiilor de rating, SUA nu prea pot face acest lucru, respectivul cartel fiind creaţia guvernului american.
• ZIARUL FINANCIAR
• Leul stă mai bine decât forintul şi zlotul în faţa unei crize Lehman 2
Leul nu s-ar număra printre cele mai afectate monede din ţările emergente în cazul agravării problemelor fiscale din zona euro. Forintul ungar, zlotul polonez, randul sud-african şi realul brazilian sunt cele mai vulnerabile monede în cazul apariţiei unei crize financiare similare celei produse de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, conform unui raport al Citigroup, scrie Bloomberg.. Raportul este ultimul dintr-o serie de analize care încearcă să estimeze impactul unei crize severe în zona euro, supranumită deja "Lehman 2", asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
• Cristian Sima şi Paul Miclăuş, realeşi în Consiliul de Administraţie al Sibex
Acţionarii bursei de la Sibiu (Sibex) i-au ales din nou ca membri în Consiliul de Administraţie pe Paul Miclăuş, fost vicepreşedinte CNVM, şi pe Cristian Sima, întrucât deciziile AGA din aprilie, prin care cei doi fuseseră numiţi administratori, au fost contestate în instanţă şi suspendate de Tribunalul Sibiu. Totodată, acţionarii l-au revocat din funcţia de membru CA pe Teodor Ancuţa, fostul preşedinte CA şi director general al Sibex de la înfiinţarea bursei (1997) până la finele lunii aprilie. În locul lui Ancuţa a fost ales Sima. La AGA au fost prezenţi acţionari care deţin 72,5% din drepturile de vot, potrivit unui comunicat al Sibex.
• Cătălin Chelu după achiziţia Argus Constanţa: Nu mai avem mult până ce ne facem un mic SIF
Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe bursă, şi-a trecut în portofoliu la finele săptămânii trecute un pachet de circa 33% din acţiunile Argus Constanţa (UARG) şi spune că va continua seria de achiziţii din ultima perioadă pe măsură ce-şi diminuează participaţiile la SIF-uri, construindu-şi astfel propriul portofoliu de companii.
Omul de afaceri din Galaţi este deja la a cincea achiziţie anul acesta, precedenta având loc la finele lunii trecute când a cumpărat un pachet de 46,5% din acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) pentru câteva milioane de euro.
• De ce a optat intermediarul ofertei Petrom pentru preţ maxim în loc de minim?
Licitaţia cu preţ maxim creează competiţie între investitori şi permite maximizarea valorii ofertei, este explicaţia reprezentanţilor Renaissance Capital pentru metoda de vânzare aleasă în oferta Petrom. Renaissance a organizat duminică prima conferinţă de presă oficială de la câştigarea mandatului de vânzare a Petrom, în care reprezentanţii băncii de investiţii au explicat mecanismul ales pentru această tranzacţie. Statul vinde pe Bursă un pachet de 9,84% din Petrom la preţul maxim de 0,46 lei/acţiune. Anunţarea mecanismului de formare a preţului şi a preţului maxim de 0,46 lei, care limitează valoarea ofertei la circa 600 mil. euro, a stârnit controverse puternice în piaţă.
• Cine are mai mult cash decât SUA: Warren Buffett, un producător de piese auto şi câteva zeci de bănci
Serios ameninţată de intrarea în incpacitatea de plată din cauza nivelului record de îndatorare, şi cu lichidităţi de doar 39 de miliarde de dolari în Trezorerie, de la un nivel anterior de 130 de miliarde, Statele Unite se văd depăşite la capitolul cash de 29 de instituţii, scrie publicaţia franceză La Tribune. Entităţile ce dispuneau la jumătatea lunii iulie de mai multe lichidităţi decât Trezoreria SUA: mai multe bănci din China, mari instituţii financiare europene şi din SUA, precum şi un producător din industria de automotive şi fondul de investiţii Berkshire, deţinut de Warren Buffett.
• Şeful Renaissance: Oferta Petrom e un succes dacă va fi pe prima pagină în Financial Times
Unul dintre patronii băncii de investiţii Renaissance spune la Bucureşti că interesul pentru Petrom este ridicat.
Steven Jennings, seful celei mai mari banci de investitii din Rusia, Renaissance, care coordoneaza oferta Petrom, a declarat sambata ca pentru el succesul tranzactiei nu tine doar de pretul obtinut, ci mai ales de cresterea vizibilitatii pietei de capital din Romania la nivel international.
• Pristanda s-a mutat la Guvern, dar nu mai numără steagurile, ci fonduri europene: trei de preaderare, unu structural, plus agricultura egal 10 mld. euro
Guvernul susţine că România este un beneficiar net al fondurilor europene, nu un contributor net, întrucât a primit până acum de la UE 10,5 miliarde de euro, contribuţia sa la bugetul Uniunii fiind de 5,45 miliarde de euro, în total, din 2007, anul aderării, până în prezent. Realitatea este însă că banii primiţi nu au fost pe proiecte, ci vărsaţi direct, la hectar.
Într-un drept la replică transmis Ziarului Financiar Biroul de presă al Guvernului susţine că ZF a utilizat informaţii eronate când a scris, vineri, că România a contribuit la bugetul UE cu 4,5 mld. euro, dar nu a luat înapoi decât 600 mil. euro fonduri structurale, ceea ce o face un contributor net la bugetul comunitar, sprijinind astfel economii incomparabil mai puternice precum cea a Germaniei sau a Franţei.