REVISTA PRESEI 18.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 septembrie 2015

ADEVARUL

Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul "Turceni-Rovinari"

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Alături de premier au fost trimise în judecată alte patru persoane, printre care şi senatorul Dan Şova. Preşedintele Klaus Iohannis crede că odată cu trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta situaţia a devenit tot mai problematică pentru imaginea României. Iohannis a mai spus că cea mai bună soluţie ar fi ca Ponta să-şi dea demisia din fruntea Guvernului.

Cum a stârnit DNA naţionalismul din Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a devenit nefrecventabil pentru liderii europeni în momentul în care a fost chemat la DNA, în luna iunie. De atunci, Ponta şi-a înteţit mesajul naţionalist, mai întâi printr-o vizită peste Prut, apoi printr-o răfuială gratuită cu oficialii de la Budapesta. Joi, Ponta a fost trimis în judecată în dosarul "Turceni-Rovinari". Ancheta DNA i-a schimbat radical premierului Victor Ponta mesajul de politică externă. Până pe 5 iunie, data la care a fost audiat pentru prima dată de procurori în dosarul "Rovinari-Turceni", premierul se lăuda cu vizitele sale occidentale şi insista pe lângă preşedinte să fie lăsat la Consiliul European. După ce a trecut pragul DNA, Ponta a schimbat foaia: a lăsat deoparte afacerile europene şi a trecut la afacerile regionale, un bun prilej de a flutura cartea naţionalismului şi de a stârni emoţii.

Înmormântarea lui Vadim Tudor. De ce a fost îngropat cu onoruri militare

Înmormântarea lui Vadim Tudor. Politicianul Vadim Tudor a fost înmormântat astăzi în cimitirul Ghencea din Capitală şi a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni, apropiaţi, susţinători şi curioşi. Înmormântarea lui Vadim Tudor a avut loc cu onoruri militare pentru că deţinea în continuare de ordinul "Steaua României". Decoraţia a fost acordată de Ion Iliescu, pe 13 decembrie 2004. Însă 3 ani mai târziu, succesorul său, Traian Băsescu, semnează "Decretul privind retragerea Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler domnului Tudor Corneliu Vadim, senator". Vadim Tudor a contestat decizia preşedintelui şi s-a ajuns în faţa judecătorilor. În lipsa unei decizii definitive, Vadim Tudor a rămas cu decoraţia "Steaua României" în grad de Cavaler. Potrivit legii, cei care primesc această decoraţie sunt înmormântaţi cu onoruri militare.

Cine l-a trădat pe Stelian Tănase în Parlament şi când i se pregăteşte debarcarea de la TVR

PSD vrea cu orice preţ să-l schimbe pe Stelian Tănase din fruntea TVR. Până acum, încercările social-democraţiilor au fost blocate la mustaţă de liberali pentru că PNL, în urma fuziunii cu PDL şi cu voturile UDMR, are majoritate în comisiile de cultură ale Parlamentului. Astfel, de fiecare dată când PSD punea pe ordinea de zi a şedinţei raportul de activitate al TVR, liberalii şi reprezentanţii UDMR absentau, iar cvorumul de şedinţă nu se putea întruni. Pentru a realiza cvorumul de şedinţă, PSD avea nevoie şi de prezenţa unor reprezentanţi ai Opoziţiei. Surprinzător, miercuri, comisiile reunite de cultură au reuşit să respingă raportul de activitate al TVR, cu 17 voturi "pentru" , unul "împotrivă" şi o abţinere, în condiţiile în care iberalii au boictotat din nou şedinţa. Prin simpla lor participare, Vosganian şi Slavomir Gvozdenocivi, reprezentantul minorităţilor, aproape l-au demis pe Stelian Tănase. În urma acestui vot, raportul comisiilor urmează să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, iar un rezultat negativ ar reprezenta şi demiterea CA al TVR.

Croaţia a închis 7 din cele 8 puncte de trecere de la frontiera cu Serbia

Croaţia a închis, joi seara, 7 din cele 8 puncte de trecere de la frontiera cu Serbia, din cauza afluxului de imigranţi extracomunitari, transmite AFP, citată de presa internaţională. "Traficul este interzis la punctele de trecere ale frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina şi Erdut", se anunţă într-un comunicat al Ministerului de Interne croat. Documentul precizează că peste 11.000 de imigranţi au intrat în ţară dinspre Serbia în ultimele 36 de ore. Ministrul croat al Sănătăţii, Sinisa Varga, a declarat joi că în Croaţia se aşteptă sosirea, în două săptămâni, a peste 20.000 de imigranţi, inclusiv refugiaţii care fug de conflict din Orientul Mijlociu, informează AFP. Croaţia nu mai poate primi imigranţi, a anunţat joi ministrul de interne croat Rank Ostojici, citat de Reuters. Ranko Ostojici a precizat că ţara sa le oferă migranţilor o călătorie sigură până la centrele de primire din jurul capitalei, Zagreb, dar a precizat că persoanele care nu solicită azil vor fi considerate imigranţi ilegali. El a menţionat că 6.500 de persoane au intrat în Croaţia în ultimele 24 de ore.

Din culisele Kremlinului: Cum funcţionează maşinăria de marketing a starului Vladimir Putin

Putin pilotează avioane de luptă, face demonstraţii de judo şi pescuieşte la bustul gol, în ape reci. Acelaşi Putin înoată cu delfinii şi strânge la piept, vădit emoţionat, un pui de Saint-Bernard. Putin e un star, un personaj mitic contemporan. Dar şi produsul unei maşinării de marketing bine unse. Strategia de promovare a personalităţii lui Vladimir Putin, bine pusă la punct de către departamentul de PR al preşedinţiei ruse, şi-a dovedit nu odată eficienţa, şi nu doar în Rusia. În decembrie 2014, Putin apărea pentru prima oară în topul 10 al celor mai admiraţi oameni de către americani. Pus în context geo-politic, se întâmpla într-un 2014 în care Rusia a invadat Crimeea şi a trimis trupe în estul Ucrainei, pentru a-i susţine pe separatişti - un 2014 la finalul căruia rubla era în cădere liberă.

Amancio Ortega, proprietarul Zara, a devenit al doilea miliardar al planetei, fiind depăşit doar de Bill Gates

Averea omului de afaceri spanion Amancio Ortega, proprietarul lanţului de magazine Zara, a crescut cu 3,7 miliarde de dolari după ce acţiunile retailerului Inditex, proprietarul brandului de modă, au urcat miercuri cu 6% ca urmare a vânzărilor peste aşteptări, şi se află la sub 10 miliarde de dolari distanţă de cea a liderului mondial Bill Gates, cofondator al Microsoft. Ortega a devenit în iunie al doilea cel mai bogat om al planetei, surclasându-l pe Warren Buffett, proprietarul conglomeratului de investiţii Berkshire Hathaway. În martie 2012, când a debutat indicele Bloomberg al miliardarilor, Ortega se afla în topul celor mai bogaţi oameni din lume pe poziţia a şaptea, cu o avere de 38 de miliarde de dolari. Bill Gates avea în martie 2012 o avere de 62,5 miliarde de dolari, iar fondatorul Microsoft l-a depăşit pe mexicanul Carlos Slim, devenind lider mondial în mai 2013, când acţiunile grupului au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Gates are în prezent o avere de circa 80,6 miliarde de dolari, iar Ortega de 71,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Rezerva Federală menţine rata dobânzii în SUA, sugerând că ar putea-o majora peste câteva luni

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero şi a redus estimarea privind nivelul acesteia pe termen lung, semn că economia americană este mai puţin capabilă decât considera anterior instituţia să suporte înăsprirea politicii monetare, relatează MarketWatch. Banca centrală americană a explicat că o serie de riscuri globale şi alţi factori au contribuit la decizia de amânare a ceea ce ar fi fost prima majorare a dobânzii de politică monetară din aproape un deceniu. Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul 0%-0,25%, cu un vot de 9 la 1, şi se aşteaptă ca rata să ajungă la 0,4% până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că Fed trebuie să decidă majorarea la şedinţele din octombrie sau decembrie.

BANCHERUL

Inovaţii pe piaţa creditării

Inovaţia pe piaţa creditării a luat avânt in acest an, odată cu creşterea puternica a volumului de împrumuturi acordate de bănci, in special al celor de consum, care le-au întrecut pe cele imobiliare, in ciuda programului Prima Casa. Băncile au acordat credite noi de consum in valoare de 8,5 miliarde lei in primele 7 luni din acest an, in creştere fata de cele 6,2 miliarde lei din aceeaşi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR. Volumul creditelor noi de consum contractate de populaţie este mai ridicat decât a celor ipotecare. De exemplu, in luna iulie, valoarea creditelor noi de consum s-a ridicat la 1,6 miliarde lei, in timp ce creditele ipotecare au fost de doar 900 milioane lei. Mai întâi, Idea Bank si Raiffeisen au lansat creditele fără adeverinţa de venit, salariile clienţilor fiind verificate de bănci direct in baza de date a ANAF. Acum, alte doua bănci, ING si BRD, au adoptat si ele aceeaşi practica (credite doar cu buletinul, dar cu salariul verificat la ANAF), dar au venit cu cate ceva in plus. BRD permite clienţilor sa vina cu banii înapoi, in termen de 30 de zile lucrătoare, fără sa plătească nimic, daca sunt nemulţumiţi de serviciile primite.

CURENTUL

Moştenitoarea Federaţiei SANITAS, CLAUDIA PETCU, candidat PSD la Camera Deputaţilor

Conflictul din sănătate privind majorarea salariilor personalului medical s-a stins oficial prin "negocierea" purtată de Federaţia SANITAS cu guvernul Ponta. Astfel sindicaliştii i-au pupat mâna şefului, prim-ministrul Ponta pentru 25% la salarii începând cu 01 octombrie, având în vedere însă, că mai întâi au fost scoşi de pe lista celor care vor primi majorarea angajaţii DSP-urilor. După ocuparea simultană de către unul dintre negociatori, prim vicepreşedintele Sanitas, agramatul Marius Sepi a funcţiei de vicepreşedinte PSD şi lider SANITAS, acum a venit rândul moştenitoarei SANITAS, soţia condamnatului pentru corupţie Marius Petcu care execută o condamnare de 7 ani de închisoare. Marius Petcu l-a lăsat în locul său ca şef al Sanitas pe finul său, Leonard Bărăscu care are un salariu lunar de 28.105 lei dar frâiele Federaţiei au rămas în mâinile soţiei sale şi ea asistentă medicală, Claudia Petcu care ocupă funcţia de Secretar General al SANITAS, câştigând în ultimii trei ani un salariu lunar de 6000 de EURO în condiţiile în care în statutul Federaţiei nu apar atribuţii specifice pentru secretarul general. Claudia Petcu s-a înscris pe lista PSD pentru un loc de deputat la Camera Deputaţilor.

Garduri - de Tia Şerbănescu

Mare scandal diplomatic româno-maghiar din pricina gardului pe care Ungaria îl face la graniţa noastră - în caz că refugiaţii s-ar strecura pe aici. Un scandal diplomatic aprig parcă anume comandat în memoria lui Vadim (Dumnezeu să-l ierte) a cărui moarte fulgerătoare a iscat un adevărat pelerinaj la căpătâiul tribunului - atât de dedicat luptei cu ungurii încât nici n-a putut părăsi lumea în linişte: cavoul a trebuit spart ca să-i încapă sicriul. În semn de respect şi continuitate, oficialii unguri şi premierul Ponta şi-au aruncat cuvinte grele. Ponta a declarat că gardul reprezintă o măsură antieuropeană iar "decidenţii maghiari" nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din Siria de unde fug refugiaţii. Aşa, daţi-i înainte! Schimbul de insulte nu reprezintă însă nici el o practică europeană ci o ceartă de ţaţe la gard. Culmea e că în toiul disputei, în România chiar au pătruns doi refugiaţi afgani care se rătăciseră dar auzind unde au nimerit, au fost podidiţi de plâns şi-au plecat imediat. Până să le explice ai noştri că avem a treia creştere economică din Europa, că am redus TVA şi că merităm o şansă, afganii au şi dispărut.

EVENIMENTUL ZILEI

Şeful de la Cimitire participa la recepţiile de la ambasade din partea primăriei lui Oprescu

Bogdan Popa şi fostul şofer al primarului, Cristian Stanca, intrau săptămânal la Oprescu în birou. Din referatul DNA rezultă că primarul general nu era interesat de la ce firme primea banii, de fiecare dată mesagerul fiind "expediat" scurt, fără explicaţii suplimentare. Apărarea lui Oprescu nu comentează acuzele. Din analiza listingului telefonic, anchetatorii au observat că directorul Cornel Bogdan Popa şi fostul şofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, au o relaţie atipic de apropiată cu edilul. Cei doi erau singurii care intrau în biroul primarului să discute cu acesta, cel puţin o dată pe săptămână. În plus, secretarele edilului-şef îi considerau pe cei doi nişte apropiaţi ai lui Oprescu. Având în vedere această relaţie specială, directorul Popa era trimis de primar la diferite evenimente şi reprezenta Primăria în diverse ocazii, fără nicio legătură cu funcţia sa de şef al Administraţiei Cimitirelor. Astfel, el participa la evenimente la care altfel n-ar fi avut acces. În acest sens, anchetatorii au remarcat faptul că Popa participa la recepţii la ambasade sau la Palatul Cotroceni.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pentru Dumnezeu, fie-vă milă de Victor Ponta! Deconectaţi-l de la aparatele Guvernului!

Fără şefia partidului de Guvernămînt, un premier e o frunză în vînt. Se leagănă frumos, poetic, dar tot frunză desprinsă de pe ram e. Trăim vremuri complicate atît pe plan intern, cît şi pe plan extern. Găunoşeniei preşedintelui i se adaugă slăbirea dramatică a puterilor celui care răspunde de ţară - Premierul. România are nevoie de un premier care să se bucure de deplina putere a prerogativelor sale. Lovit zdravăn de DNA prin trimiterea în judecată, obligat să facă gesturile umilitoare de a fi interogat de un procuror, Victor Ponta e un premier în agonie, care supravieţuieşte doar conectat la aparate. Pentru Dumnezeu, fie - vă milă de Victor Ponta, deconectaţi-l pe Victor Ponta de la aparate! Poate că el va fi în viitor un bun premier, sau chiar un bun preşedinte. Acum însă e un atentat la siguranţa naţională ca premier doar de vitrină.

Ce avere are România peste hotare?

Deţinem în străinătate câteva miliarde de euro sub formă de imobile, participaţii la instituţii financiare sau creanţe istorice. La care se adaugă impresionantele rezerve internaţionale ale BNR, aflate în mare majoritate peste graniţe. La numărul 573-577 pe Third Avenue din New York, la doar câteva străzi distanţă de Empire State Building, se află un bloc cu 15 etaje. Până aici, nimic deosebit, mai sunt mii de clădiri similare în metropola nord-americană. Doar că aceasta aparţine României şi găzduieşte, printre altele, sediul consultatului românesc, sediul misiunii permanente a României pe lângă ONU şi filiala din New York a Institutului Cultural Român. În cei 6.700 de metri pătraţi se mai află şi numeroase apartamente pentru personalul diplomatic. Este probabil cea mai impresionantă dintre cele 114 clădiri (plus terenurile aferente) deţinute de statul român în străinătate. Imobilele se află în administrarea Ministerului de Externe şi găzduiesc, în marea majoritate a cazurilor, sediile reprezentanţelor diplomatice ale României sau domiciiile personalului diplomatic.

Parlamentul European susţine relocarea refugiaţilor, dar decizia este a Consiliului

Parlamentul European a votat, ieri, propunerea Comisiei Europene privind relocarea a încă 120.000 de azilanţi din Italia, Grecia şi Ungaria către alte state membre, după ce aprobase în 9 septembrie redistribuirea a 40.000 de refugiaţi. Miniştrii de Interne ai UE, care se vor reuni, din nou, marţi, 22 septembrie, vor relua discuţia despre această a doua schemă de repartizare a refugiaţilor. Conform propunerii Comisiei Europene, numărul total al persoanelor relocate va fi de 160.000. Europarlamentarii au susţinut propunerea Comisiei (fără amendamente) cu 370 de voturi pentru, 134 împotrivă şi 52 de abţineri. Apoi PE a adoptat o rezoluţie legislativă cu 372 de voturi la 12 şi 54 de abţineri, prin care informa Consiliul JAI că acest acord "nu are impact asupra poziţiei pe care miniştrii o vor avea în privinţa mecanismului permanent de relocare în situaţii de criză", Parlamentul urmând să decidă asupra acelei poziţii, pe picior de egalitate cu statele membre.

Vadim Tudor, greu de îngropat

Imediat ce slujba de înmormântare a luat sfârşit şi sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Corneliu Vadim Tudor a fost cărat pe umerii militarilor către groapa rece şi neagră care îşi aştepta "ofranda", incidentele au început să apară. Parcă Tribunul nu ar fi vrut să ajungă în pământ. Groparii au apucat de mânerele masivului sicriu şi, brusc, s-au înţepenit. Coşciugul era prea mare şi nu încăpea în groapă. Transpiraţi din cauza soarelui care ardea ca într- o zi toridă de vară, dar şi din cauză că sute de oameni, familie şi preoţi se uitau nedumeriţi către ei, muncitorii au apelat la ceea ce ştiu ei mai bine să mânuiască. Au pus mâna pe ciocane şi baroase şi au luat la cioplit groapa ca să o mai lăţească. Minute în şir mulţimea nu a mai scos niciun cuvânt, parcă se simţea vinovată de ceea ce făcuseră oamenii din cimitir. După un timp, sicriul în care se afla Corneliu Vadim Tudor a fost coborât. Aplauzele răsunau în întreg cimitirul, iar familia şi-a luat la revedere pentru totdeauna, aruncând peste coşciug câte un pumn de ţărână, aşa cum se procedează la orice înmormântare.

JURNALUL NATIONAL

Ponta, începutul sfârşitului ca premier?

Victor Ponta a devenit, ieri, primul premier din istoria României trimis în judecată în timpul mandatului. DNA l-a trimis în instanţă pentru fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Rămâne de văzut dacă PSD îşi va asuma să susţină un şef al Guvernului trimis deja în faţa instanţei, în aceeaşi situaţie găsindu-se chiar preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Gabriel Oprea spune că "aş reprezenta o soluţie" ca premier. Vestea trimiterii în judecată în dosarul Turceni- Rovinari l-a prins pe Victor Ponta în plină şedinţă CSAT. În timp ce vorbea cu preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul Gabriel Oprea despre criza refugiaţilor. Ponta a devenit, astfel, primul premier din istorie trimis în judecată în timpul exercitării funcţiei. O mai păţiseră Adrian Năstase, Silvio Berlusconi în Italia şi Iulia Timoşenko în Ucraina, însă toţi după încheierea mandatului.

Sinteza zilei. Adevăruri cutremurătoare despre Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns să fie atacat în termeni foarte duri de un fost apropiat. Este vorba despre Silvian Ionescu care a folosit cuvinte grele, precum "lepră" şi "jigodie", acuzându-l pe Băsescu de faptul că îşi bate joc chiar şi la moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Traian Băsescu îl plăcea mult pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, şi îl admiăr şi astăzi. Fostul preşedinte îl considera un dictator luminat, mergeau la restaurant împreună, şi, mai mult, îşi luau şi soţiile cu ei. Trebuie amintit că Bashar al-Assad are pe mâinile lui sânge de copii nevinovaţi pe care i-a măcelărit. Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Teodorovici: Majorarea salariilor profesorilor depinde de execuţia bugetară la nouă luni de zile

Majorarea salariilor profesorilor depinde de execuţia bugetară la nouă luni de zile, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor avute cu sindicatele din Învăţământ. 'Trebuie să facem şi noi un calcul estimativ, pentru a şti exact care este impactul aplicării acestei creşteri pe întregul sector bugetar. Acesta e primul pas. De asemenea, am spus foarte clar că este nevoie să ştim execuţia primelor nouă luni de zile ale acestui an, pentru a şti exact dacă până la final de an se poate, şi dacă da, cu cât se poate aplica această majorare pentru Educaţie. A fost o primă discuţie acum două zile, la Guvern, de 10% de la 1 decembrie, am spus noi, o devansare a ceea ce era scris în acordul încheiat pe educaţie din 2016, de 10%, adus mai devreme. Dacă execuţia la nouă luni de zile arată ceva mai bine, înseamnă că mergem chiar mai mult', a spus Eugen Teodorovici. Acesta a subliniat, totodată, că susţine creşterea eficienţei în orice sector al Economiei.

Preţul gazelor ar putea să scadă cu 10%

Pe fondul scăderii preţului gazelor la nivel mondial, specialiştii apreciază că am putea să ne aşteptăm la scăderi de până la 10%, la jumătatea anului viitor. Scăderile sunt legate direct de preţul ţiţeiului, care a înregistrat diminuări în ultimele luni. Beneficiarii reducerilor de preţ vor fi consumatorii casnici. România se bazează aproape exclusiv pe producţia internă de gaze, asigurată de Romgaz şi OMV Petrom. Pentru perioada de iarnă se va importa un minimum de 3%, pentru consumatorii casnici. Preţul gazului ar putea să scadă constant, până anul viitor, după ce s-au înregistrat majorări în ultimii cinci ani, ca urmare a procesului de liberalizare.

NATIONAL

Cum a şmenuit Robert Negoiţă peste 10 milioane de euro din buzunarele cetăţenilor!

Nicio zi fără un tun la buget. Aceasta este deviza sub care a stat mandatul lui Robert Negoiţă. Proiectele neperformante, dar costisitoare au fost tot timpul specialitatea primarului de la 3. Un exemplu in acest sens îl reprezintă si acţiunea de sistematizare a Bulevardului Unirii intre Piaţa Alba Iulia si Magazinul Unirea. Adică un "mizilic" de peste 10 milioane de euro. Estetic vorbind, un kitsch perfect care, pe deasupra, mai este si ilegal. Doar ca de data aceasta lui Negoiţă i s-a înfundat, după ce consilierul local ales pe listele PDL Inocenţiu Ioan Voinea a decis sa il dea in judecata. Iar motivul este unul cat se poate de simplu: Robert Negoiţă a cheltuit bani din bugetul Sectorului 3 pe nişte lucrări care, conform tuturor legilor in vigoare, intra in atribuţiile Primăriei Capitalei.

"Premierul" Predoiu iese din umbra si intra in bezna!

Iată ca "tânără speranţa" a liberalismului, Cătălin Predoiu, aproape ca a conştientizat si el marea performanta pe care tocmai este pe cale sa o îndeplinească. Si anume sa alerge de unul singur, din partea Partidului National Liberal, in cursa pentru Palatul Victoria si sa iasă, totuşi, pe locul doi, atunci când noul PNL va intra la guvernare. Cert este ca, după cum iese din informaţiile intrate in posesia National, nici măcar Predoiu însuşi nu-si mai face speranţe ca el va fi alesul, astfel ca, după ce atâta vreme a preferat sa se complacă in poziţia de premier din umbra, acum a început sa recunoască faptul ca a ajuns sa orbecăie de unul singur prin bezna politicii. Totul după ce vechii pedelişti au fost scoşi din tătâni de pasivitatea "premierului" lor, care nu scoate nicio vorbuliţa, fie ea cat de poticnita, atunci când gruparea condusa de Teodor Atanasiu ii executa pe banda rulanta pe oamenii susţinuţi de Vasile Blaga.

Mişu Negriţoiu se însoară in secret cu amanta

Mişu Negriţoiu, şeful Autorităţii Financiare din Romania (ASF), in vârsta de 65 de ani, este, sâmbătă aceasta, ginerica. El se însoară cu amanta sa Cristina Cosniceru, de 43 de ani, cu care se iubeşte încă din 2004. Mişu Negriţoiu a hotărât ca a sosit vremea sa oficializeze relaţia sa cu Cristina Cosniceru, mai tânără cu 22 de ani decât el, doamna cu care se iubeşte cu mult înainte de a divorţa de Paulina Negriţoiu, undeva prin 2013- 2014. Cei doi sunt, practic împreună din 2004, de când erau colegi la ING Bank. De atunci, Cristina a avut o evoluţie fulminanta in cariera, sprijinita fiind din umbra de Negritoiu. Astfel, de la ING, ea a trecut la BCR, pentru ca apoi sa se instaleze ca vicepreşedinte la BCR. Astăzi, o regăsim in fruntea unui serviciu de plăti, Orange Money SRL, care trebuie lansat anul acesta, după cum a anunţat operatorul de telefonie mobila. Naşi vor fi Viorel Catarama si soţia sa, chirurgul estetician Adina Alberts.

ROMANIA LIBERA

Ponta împinge România la periferia Europei

Premierul a fost trimis, ieri, în judecată, alături de senatorul PSD Dan Şova şi alte trei persoane. În ciuda celor 19 infracţiuni de care este acuzat şi a gravelor probleme de imagine şi credibilitate pe care le-a creat Executivului şi, implicit, României, Ponta nu dă semne că ar intenţiona să demisioneze, aşa cum au făcut-o alţi politicieni europeni atunci când s-au confruntat cu acuzaţii de corupţie. "Situaţia, după părerea mea, este din ce în ce mai problematică pentru domnul prim-ministru, pentru Guvern şi pentru PSD, dar trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a subliniat şi că soluţia "cea mai simplă" ar fi cea propusă în iunie, adică demisia lui Ponta.

România ar putea construi noi centre pentru refugiaţi

Oficialii de la Bucureşti se opun în continuare cotelor obligatorii de refugiaţi, dar caută soluţii alternative, analizate în şedinţa de joi a CSAT. Liderii politici de la Bucureşti au luat în calcul posibilitatea ca Uniunea Europeană să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi, comparativ cu oferta iniţială a României. În aceste condiţii, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a vehiculat, ca posibilă soluţie, folosirea de fonduri UE pentru extinderea centrelor de primire a refugiaţilor sau construirea unor facilităţi noi. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după şedinţa CSAT, că, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare pe tema migraţiei, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, va avea un mandat "foarte asemănător" cu cel de la ultima reuniune.

Informaţie ŞOC: Dan Şova a câştigat procesul cu Monica Macovei în baza unui DOCUMENT FALS

În 2009, Monica Macovei a făcut declaraţii publice acuzatoare la adresa lui Dan Şova, făcând trimitere la contractele pe care acesta le-a încheiat cu CE Turceni şi Rovinari. Şova a dat-o în judecată pentru delict de opinie, care i-ar fi adus prejudicii de imagine, iar în apărarea sa senatorul PSD a depus la dosar şi un proces verbal al hotărârii generale a SCA Şova şi Asociaţii. În hotărârea SCA Şova falsificată (potrivit DNA) se susţinea că, datorită plecărilor dese în străinătate, Şova a împuternicit o altă persoană să negocieze şi să semneze contracte de asistenţă juridică cu Complexele Energetice Turceni şi Rovinari. Acest document ar fi fost piesa principală în baza căruia Dan Şova a câştigat procesul. Acum, DNA dezvăluie că documentul este falsificat şi reprezintă o probă în dosar pentru săvârşirea de către Şova a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, care a avut consecinţe juridice (Monica Macovei a pierdut procesul). Această situaţie deschide o cale extraordinară de atac pentru Monica Macovei prin care se poate relua judecarea.

ZIARUL FINANCIAR

Cum l-a adus Mugur Isărescu pe Corneliu Vadim Tudor în turul II al prezidenţialelor din 2000 astfel încât să câştige alegerile Ion Iliescu şi el să ramână guvernator al BNR

Momentul politic de vârf şi de popularitate al lui Corneliu Vadim Tudor a fost alegerile prezidenţiale din anul 2000, când a ajuns în turul doi, unde a fost bătut de Ion Iliescu. Foarte puţină lume ştie cum s-au jucat alegerile din 2000, în care au fost doi mari câştigători, Ion Iliescu şi Mugur Isărescu şi doi pierzători, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Stolojan, cel care dacă ajungea în turul doi îl bătea pe Ion Iliescu şi ajungea preşedintele României. Pionul cheie a fost Mugur Isărescu, care avea acelaşi electorat de dreapta ca a lui Stolojan şi care i-ar fi luat cel mai mult din voturi, lăsând drum liber pentru Vadim. Nu avea niciun sens ca pe acelaşi electorat să se bată Stolojan, Isărescu şi Meleşcanu, parţial. Totuşi s-au bătut. În 26 noiembrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale: Iliescu a luat 36% din voturi, Vadim Tudor 28%, Teodor Stolojan 11%, Mugur Isărescu 9%, Frunda, UDMR, 6%. Deci Stolojan nu a intrat în turul II, adevărata miză a luptei prezidenţiale. Iliescu şi Isărescu au răsuflat uşuraţi. Cu un Corneliu Vadim Tudor demonizat pe toate canalele în tutul al II-lea, Iliescu a câştigat alegerile detaşat (66% versus 33%).

Cum supravieţuiesc "piticii" din industria de hidrocarburi în umbra celor doi giganţi OMV şi Romgaz

La umbra celor doi giganţi din industria de petrol şi gaze din România o serie de mici companii care au de la 1 - 2 angajaţi până la câteva sute "scormonesc" şi ele prin puţuri secătuite în căutarea profitului, aşa cum, în trecut, aventurierii scormoneau prin râurile din preajma minelor de aur. Companiile mici care trăiesc în umbra marilor produ­cători de hidrocarburi, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom cer statului să scadă nivelul redevenţelor percepute pentru producţie de ţiţei şi gaze naturale şi se plâng că "povara fiscală" aplicată de stat industriei petroliere nu încurajează investiţiile în descoperirea de noi zăcăminte. "Ne mândrim cu cei 150 de ani de industrie extractivă de hidrocarburi, dar mândria asta nu ne ajută la nimic pe viitor. Se simte nevoia unei noi legi a petrolului", spune Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) care reuneşte micile companii din industria de profil.

Bursa ar fi câştigat 15 mld. euro dacă multinaţionalele ar fi pus umărul la listări la fel de mult ca statul

Capitalizarea bursei de la Bucureşti ar fi fost de peste 47 miliarde de euro, cu 50% mai mare decât în prezent, potrivit calculelor ZF, dacă multinaţionalele şi-ar fi listat businessurile locale, multe dintre ele preluate de la statul român şi delistate de la bursă. Statul, prin programul de privatizare în masă din anii nouăzeci şi prin ofertele publice de acţiuni din ultimii ani, a fost principalul contributor la dezvoltarea bursei de la Bucureşti. Însă faţă de începutul anilor 2000, bursa este astăzi mai săracă cu câteva zeci de emitenţi. Companii precum producătorul Automobile Dacia, azi parte din grupul francez Renault şi cea mai mare companie din România, Silcotub, Arctic Găeşti, Azomureş au fost delistate de la bursă odată ce au fost preluate de investitori strategici - Renault, Tenaris, Arcelik şi Ameropa.

Papalekas intră din nou în vria cumpărăturilor şi anunţă achiziţii de 120 de milioane de euro

Globalworth se pregăteşte să parafeze noi tranzacţii imobiliare în această toamnă după ce în ultimul an a cumpărat clădirile de birouri Nusco Tower, Green Court A şi UniCredit. Compania de dezvoltare imobiliară Globalworth, fondată şi condusă de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a semnat luna aceasta memo­randumuri de înţelegere pentru potenţiala achiziţie a unui portofoliu imobiliar extins de circa 30 de active, precum şi a două clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi. Investiţia în preluarea acestor active este estimată la circa 120 de milioane de euro. "Compania este în prezent în proces de due diligence pentru aceste active", potrivit Globalworth. În ultimii ani Globalworth a achiziţionat clădiri de birouri precum Nusco Tower, UniCredit Tower sau clădirea A din complexul Green Court, devenind unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe plan local. Una dintre potenţialele ţinte de achiziţii ale lui Papalekas ar fi, potrivit surselor ZF, clădirea B din proiectul de birouri Green Court, dezvoltat de suedezii de la Skanska.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LIBERALIZARE FÃRÃ PIVATIZARE TOTALÃ ??

    SE VA EFTINI DIN OPOZIŢİE (POSTMORTEM) ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb